Film| In memoriam| Zabava

Glas dug 40 godina...

Srđan Mitrović RSS / 02.09.2008. u 12:34

PSC-MindGraph.jpg

"Kad umreš, glas koji čuješ na nebu neće biti Don Lafonten, nego Bog koji će pokušavati da zvuči kao Don" rekao je Ešton Smit.

Tužna vest za sve ljubitelje filmskih trejlera: umro je Don Lafonten (Don LaFontaine), čovek koji je svoj glas pozajmio za preko 5.000 filmskih trejlera i 350.000 reklama. Smrt je došla samo nekoliko dana posle njegovog 68. rođendana. Okončala se karijera duga preko 40 godina.

Dok je bio na vrhuncu slave, i dok je dnevno snimao do 200 reklama tokom osamdesetih i devedesetih, po njega je uvek dolazila službena limuzina. Poslednjih godina, posao je preselio u svoj privatni studio koji njegova žena zove "Rupa".



Najpoznatiji glas na svetu razvio se još kada je iz pubertetskog glasića prešao u bariton. Lafonten je u vojsci radio kao inženjer i vrlo brzo je dobio posao u „National Recording" studiju. Početkom šezdesetih započeo je pionirski posao produkcije radijskih trejlera koji su se do tada pojavljivali samo u novinama ili bioskopima. Tada je nastala čuvena fraza: "U svetu u kojem..."

Istorijski trenutak dogodio se sasvim slučajno 1964. Godine, kada jedan od službenih najavljivača nije došao na posao, pa ga je u trejleru za film "Gunfighters of Casa Grande" zamenio Lafonten.

Početkom osamdesetih seli se u Los Angeles gde je hteo da radi kao producent, ali njegov glas se daleko čuje, pa su stizale ponude za reklamiranje komedija, drama, crtaća...

Prvo veliko priznanje dobio je tek 2005. i to nagradu za životno delo, "Hollywood Reporetr Key Art Award". Bizarno zvuči da je LaFontaine najzaposleniji glumac u Americi jer bio je člaln Američkog udruženja glumaca (Screen Actors Guild).

Njegovi nadimci su "The Man" i "Majkl Džordan trejlera". Njegovo prvo pojavljivanje ispred kamere je bilo reklamu za osiguranja Geico, pa su ljudi počeli da ga prepoznaju na ulici.

Ubrzo svoj status zvezde potvrđuje i pojavljivanjima u šou programima kao što su "Caerson Daly show", "The big idea with Donny Deutsch" i "The Early Show".



Sećajmo ga se i slušajmo ga.



Komentari (37)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dawngreeter Dawngreeter 13:37 02.09.2008

The Man!

Stvarno najbolji glas na planeti.


Malo humora tim povodom, kolaz Pabla Franciska:
simkke simkke 13:49 02.09.2008

Pa dobro...

Nisam siguran da sam tuzan zbog ove vesti, prvi put cujem za coveka...ali bih hteo da ubacim "podtemu", a u pitanju su sve one silne "iza kulisa", "making of", "making of making of" emisije koje besomucno idu na raznoraznim kanalima...Ne gledam to ni za zivu glavu, koliko god me kopkalo da vidim. Mislim da je to jedan od razloga propasti filmske industrije...Sta ima publika da zna kako se snima film? Sto moraju da vide kako je Richard Gere iz treceg pokusaja uspeo da poljubi Juliu Roberts kako valja? Danas ne mozes da napravis film a da te gomila klinaca iz prvog reda ne provali posle 5 minuta...'Aha, ovde je koristio vertikalni svenk'....
haylee haylee 14:26 02.09.2008

Re: Pa dobro...

Danas ne mozes da napravis film a da te gomila klinaca iz prvog reda ne provali posle 5 minuta...'Aha, ovde je koristio vertikalni svenk'....


moze moze


simkke simkke 14:39 02.09.2008

Re: Pa dobro...

haylee
Danas ne mozes da napravis film a da te gomila klinaca iz prvog reda ne provali posle 5 minuta...'Aha, ovde je koristio vertikalni svenk'....moze moze


Mislio sam na posledjinh nekoliko godina, ali nema veze...mislim, moze i danas, ali treba da smiljsas raznorazne kerefeke sto u scenariju, sto u tehnici, ne bi li iznenadio publiku koja u principu zna sve, i sto treba i sto ne treba...(ili bar misli da zna)...

P.S. Touch of Evil je zakon. They don't make them like they used to...
Dawngreeter Dawngreeter 14:51 02.09.2008

Re: Pa dobro...

Stvarno ne kapiram zasto bi neko gledao film da bi trazio koju tehniku je kada reziser koristio (osim u edukativne svrhe, sto je posve druga prica), a jos manje zasto bi rezisera trebalo da zanima sto ce neko na takav nacin mozda gledati njegovo ostvarenje.
haylee haylee 14:56 02.09.2008

Re: Pa dobro...

Mislio sam na posledjinh nekoliko godina,......ne bi li iznenadio publiku koja u principu zna sve, i sto treba i sto ne treba...(ili bar misli da zna)...


ma moze. sa glumom i u jos nekim aspektima je podbacio (steta)....ali ideja.....

Jelena Pavlović Jelena Pavlović 14:59 02.09.2008

Re: Pa dobro...

simkke
Sta ima publika da zna kako se snima film? Sto moraju da vide kako je Richard Gere iz treceg pokusaja uspeo da poljubi Juliu Roberts kako valja? Danas ne mozes da napravis film a da te gomila klinaca iz prvog reda ne provali posle 5 minuta...'Aha, ovde je koristio vertikalni svenk'....


Pokvarili nam iluzije:))
simkke simkke 15:09 02.09.2008

Re: Pa dobro...

Jelena Pavlović

simkkeSta ima publika da zna kako se snima film? Sto moraju da vide kako je Richard Gere iz treceg pokusaja uspeo da poljubi Juliu Roberts kako valja? Danas ne mozes da napravis film a da te gomila klinaca iz prvog reda ne provali posle 5 minuta...'Aha, ovde je koristio vertikalni svenk'....Pokvarili nam iluzije:))


E, to sam mislio, iluzije! Nema ih vise...
simkke simkke 15:13 02.09.2008

Re: Pa dobro...

Dawngreeter
Stvarno ne kapiram zasto bi neko gledao film da bi trazio koju tehniku je kada reziser koristio (osim u edukativne svrhe, sto je posve druga prica), a jos manje zasto bi rezisera trebalo da zanima sto ce neko na takav nacin mozda gledati njegovo ostvarenje.


Pa, verovatno ne svesno, ali onda vide nesto sto su prethodno gledali u nekom "makin of", pa kazu : Aha!
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:28 02.09.2008

Pozdrav

haylee haylee 16:23 02.09.2008

Re: Pa dobro...

simkke
Jelena Pavlović

simkkeSta ima publika da zna kako se snima film? Sto moraju da vide kako je Richard Gere iz treceg pokusaja uspeo da poljubi Juliu Roberts kako valja? Danas ne mozes da napravis film a da te gomila klinaca iz prvog reda ne provali posle 5 minuta...'Aha, ovde je koristio vertikalni svenk'....Pokvarili nam iluzije:))


E, to sam mislio, iluzije! Nema ih vise...


eh deco komunizma. nema vise zivota u iluziji. puko matrix :)
Budimac Budimac 16:25 02.09.2008

Re: Pa dobro...

ali bih hteo da ubacim "podtemu", a u pitanju su sve one silne "iza kulisa", "making of", "making of making of" emisije koje besomucno idu na raznoraznim kanalima...Ne gledam to ni za zivu glavu, koliko god me kopkalo da vidim. Mislim da je to jedan od razloga propasti filmske industrije...


Stvar ukusa... Već dugo su mi "making of" zanimljiviji od većine filmova iz holivudske kuhinje (OK, možda je to i ostatak neke profesionalne radoznalosti).

Međutim, čini mi se da je tvrdnja da se time razbija iluzija pogrešna i svodi filmsku umetnost na stvar tehnike ili da budem precizniji pa stavim u plural tehnika. Film je ipak više od toga. Mnogo više...

Čika Lafontenu slava, a tebi Srđane hvala i preporuka.

simkke simkke 17:08 02.09.2008

Re: Pa dobro...

Budimac
Međutim, čini mi se da je tvrdnja da se time razbija iluzija pogrešna i svodi filmsku umetnost na stvar tehnike ili da budem precizniji pa stavim u plural tehnika. Film je ipak više od toga. Mnogo više...Čika Lafontenu slava, a tebi Srđane hvala i preporuka.


Dobro, ali sigurno doprinosi razbijanju iluzije, kao i kad upadne pecaljka u kadar, kao i kad ne puste celu odjavnu spicu, kao i kad zazvoni mobilni u bioskopu, kao i kad...
Uostalom, mislio sam na obicne gledaoce, koji nemaju taj "teret" profesionalne radoznalosti. Sve se to odvija vise podsvesno...bar kod mene.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 17:23 02.09.2008

Re: Pozdrav

jelice slatka,
slika govori hiljadu reči...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 17:25 02.09.2008

Re: Pa dobro...

Čika Lafontenu slava, a tebi Srđane hvala i preporuka

hvala,
ja samo mislim da je vreme da se čuje i za neke druge ljude koji su zaslužni za kvalitet filmova. pa nije valjda da filmove prave samo glumci i reditelj. ima tu još puno divnih zanimanja iza kamere bez kojih teško da bi one dve ostale profesije mogle da mrdnu.
Don je samo dao svoj veliki doprinos trejlerima.
Budimac Budimac 17:41 02.09.2008

Re: Pa dobro...

ali sigurno doprinosi razbijanju iluzije, kao i kad upadne pecaljka u kadar,

naravno tu se slažemo
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 17:42 02.09.2008

Re: Pa dobro...

ali sigurno doprinosi razbijanju iluzije, kao i kad upadne pecaljka u kadar,

pa sad, ako ti dok gledaš spektakularan film uspeš da vidiš i pecaljku u kadru, onda svaka čast
lepo kaže billy wilder: Niko nije savršen.
Budimac Budimac 17:53 02.09.2008

Re: Pa dobro...

mislim oko pecaljke
simkke simkke 18:03 02.09.2008

Re: Pa dobro...

Srđan Mitrović
ali sigurno doprinosi razbijanju iluzije, kao i kad upadne pecaljka u kadar, pa sad, ako ti dok gledaš spektakularan film uspeš da vidiš i pecaljku u kadru, onda svaka čast lepo kaže billy wilder: Niko nije savršen.


Kako da je ne vidim kad maltene opichi glumca u glavu. Jbg, cim ugledam pecaljku, odmah "vidim" i celu ekipu iza kamere...Treba odgledati "Living in oblivion", tu su obradjene neke od tih stvari...
Budimac Budimac 18:06 02.09.2008

Re: Pa dobro...

ima tu još puno divnih zanimanja iza kamere bez kojih teško da bi one dve ostale profesije mogle da mrdnu.

Naravno i zato mi se sviđa to što radiš.
Ima u jednom Mapetovom filmu mala scena dok ide odjavna špica. Fozi pita Kermita što su te odjavne špice zako dugačke, a Kermit odgovara "svi oni imaju rođake" :)))

pa sad, ako ti dok gledaš spektakularan film uspeš da vidiš i pecaljku u kadru,

Hmm, taj sam. Drugi, treći plan hteo ne hteo vidim (profesionalna deformacija, valjda)... No to još uvek ne može da me odvrati od uživanja ako je film zaista spektakularan.

Mada baš kad je reč oko pecaljki u kadru u američkim filmovima (sedamdesete godine) to je bila posledica različitih standarda na tzv, kapijama projektora. Panic in the Needle Park, sa mladim Al Paćinom, je drastičan primer kada se mikrofon vidi tokom četvrt filma u vrhu ekrana.

No, bolje da pričamo o iluzijama nego o njihovom razbijanju.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 18:10 02.09.2008

Re: Pa dobro...

Drugi, treći plan hteo ne hteo vidim (profesionalna deformacija, valjda)...

taj sam. samo sam uspeo posle mnogo godina prvo ipak da gledam samo film. sve ostale trivijalnosti iz drugog, trećeg puta.
što se pecaljke tiče, tu si u pravu. sećam se da su mnogi skakali i urlali u bioskopu kad se vidi pecaljka. takmičili su se ko će pre da je ugleda. sećam se filma Ostermanov vikend. samo siroti ljudi nisu znali da nije krvi reditelj ili snimatelj već idiot koji pušta film i koji nije namestio kapiju, ili masku.
to su bila vremena
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 18:10 02.09.2008

Re: Pa dobro...

Treba odgledati "Living in oblivion",

gledao. obožavam taj film!
simkke simkke 18:22 02.09.2008

Re: Pa dobro...

Srđan Mitrović
Treba odgledati "Living in oblivion",gledao. obožavam taj film!


Da ne pricam o La Nuit Americaine
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 23:09 02.09.2008

glas

Jbte rastao sam uz ovaj glas...
pokoj dussi,
hvala Srdjane na ovoj, ipak tuznoj, informaciji
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:13 02.09.2008

Re: glas

Jbte rastao sam uz ovaj glas...

zar nismo svi?
margos margos 01:23 03.09.2008

Re: glas

Srđan Mitrović
Jbte rastao sam uz ovaj glas...zar nismo svi?

Neverovatno, ali nikad nisam razmišljala o Čoveku čiji je ovo glas - i koliko puta sam ga slušala... potpuno sam prelazila preko glasa i slušala ŠTA govori. Biće da je to njegov najveći uspeh - upravo to, da sjajno istakne baš to što treba. Hvala ti na priči i klipovima, a on reče da je najsrećniji čovek na svetu.... Sigurno počiva u miru.
angie01 angie01 01:20 03.09.2008

retko ko se seti,

onih koji nisu nametljivi, u bilo kom smilu, a u stvari su uradili mnogo toga,jednostavno svi to uzmu za normalno.

Slava mu!
jack_bauer jack_bauer 06:05 03.09.2008

a nasi?

kad smo vec kod 'pozajmljivaca glasova', kako da ne pomenemo nase micu tatica, djuzu stojiljkovica i nikolu simica. i oni su odigrali veliku ulogu u nasem odrastanju :))
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 10:41 03.09.2008

Re: a nasi?

jack_bauer
kad smo vec kod 'pozajmljivaca glasova', kako da ne pomenemo nase micu tatica, djuzu stojiljkovica i nikolu simica. i oni su odigrali veliku ulogu u nasem odrastanju :))

a sloba konjovic?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 11:02 03.09.2008

Re: a nasi?

a sloba konjovic?

GLAS mog detinjstva, dečaštva, mladosti.
AlexDunja AlexDunja 11:16 03.09.2008

Re: a nasi?

GLAS mog detinjstva, dečaštva, mladosti.

:)
preporuka za tekst, hvala ,srdjane.

i samo jos da dodam, znam da nije tema, ali
tvoj blog mi izgleda pravo mesto za,
cestitku goranu markovicu!
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 11:25 03.09.2008

Re: a nasi?

cestitku goranu markovicu!

NARAVNO! sve čestitke. i nadamo se skoroj premijeri u beogradu.
ps. mogla si i neki bolji izvor da nađeš
AlexDunja AlexDunja 11:48 03.09.2008

Re: a nasi?

ps. mogla si i neki bolji izvor da nađeš

:))
ups!
jack_bauer jack_bauer 17:29 03.09.2008

Re: a nasi?

a sloba konjovic?

sada ce te da me zezate, ali meni je sloba ostao u secanju kao radio voditelj i urednik. mora da nisam pazio na casu :)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 18:21 03.09.2008

Re: a nasi?

meni je sloba ostao u secanju kao radio voditelj i urednik

pa naravno: doskomer, parada albuma i vibracije. sveto trojstvo.
jack_bauer jack_bauer 18:35 03.09.2008

Re: a nasi?

sveto trojstvo.

pa to znam. ali nisam znao da je 'pozajmljivao' glas za trejlere ili reklame?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 09:26 04.09.2008

Re: a nasi?

ali nisam znao da je 'pozajmljivao' glas za trejlere ili reklame?
*novo

ih, i pozajmljuje još uvek!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana