Agregatna stanja NY-bavi III

Tanja Jakobi RSS / 07.07.2007. u 17:58

  PF_916602~Peanuts-Snoopy-Bird-Lips-in-a-Bombshell-Wig-Posters.jpg

    Navuci šešir, izoštri uši i pusti korak. Njujork uvek čeka da te nekuda odvede.

    Grlo sam odrala ubeđujući sve koji posećuju Njujork da u širokom luku zaobiđu ne-njujorke: times squarove, brodvejske predstave, 34-tu ulicu, zgradu Ujedinjenih nacija i slične ludastoće. Završilo se kao i moje dvadesetominutno traženje fontane Di Trevi.

 

Nju-događaj, koji evociramo s dve godine i kusur zakašnjenja, dogodio se u još prohladno, kasno majsko proleće, u svojstvu koje se autoru neće (verovatno) ponoviti.

Njujork retko viđaju oni koji u njemu žive, u njemu uglavnom uživaju turisti i eventualno, ponekad i možda, posebna klasa studenata koja ne mora da otplaćuje svoje studije rintajući na nekom mestu.

Naš junak, ovde poznat kao Tanja, udešen u bostonski šešir, u autfitu od cirka $50 iz Old Navy-a izrazito zgodnom za sedenje na pločnicima, zvrjanje po klupama i slično, uputio se tog subotnjeg jutra ka simpatičnoj žičari koja povezuje istočnu stranu Njujorka i ostrvo http://www.ny.com/transportation/ri_tramway.html Roosevlt Island, ukratko dosta gadnjikavo i koje ćemo ovde opisati kao razvučeno Ratno ostrvo naseljeno najružnijim i najvišim raspoloživim "televizorkama". Jednom kada se, međutim, stigne na ostrvo, legne na klupu, ostrvu okrene zadnjica, ukazuje se srednje lep pogled na istočnu stranu Menhetna i East River, koji slabo miriše na reku, a malo više na okean.

U obilazak turističke atrakcije bacili smo opremljeni ovećom starbaks zelenom šoljom punom domaće kafe filteruše, doterane božanskim proizvodom half & half, malim sendvičem kućne proizvodnje, kolačem od kokosa veličine koja staje u oba oka, kupljenom u prolazu i sve zajedno, spakovanim u mali ruksak.

Išli smo malo Prvom avenijom, u kojoj ima prolaznika koliko i na bilo kom novobeogradskom bulevaru u rano jutro (samo su njujorške razmere mnogo uže), a onda nas je korak poveo ka Drugoj aveniji gde smo posle izvesnog vremena naišli na tezgu sa knjigama, i srećni što posle dana i dana čitanja javnih finansija, možemo da odahnemo, odlučno se bacili na neko literarnije delce.

I, kao da je Anuška već prolila ulje, pogled nam je pao na knjigu - Factory Made: Warhol and the Sixties - http://www.amazon.com/Factory-Made-Sixties-Steven-Watson/dp/0679423729/ref=pd_bbs_sr_1/102-6645595-7111365?ie=UTF8&s=books&qid=1183822792&sr=1-1, ni bolju ni goru od drugih knjiga o istoj temi, što tada nismo znali, a nismo ni marili.

Cena beše povoljna $5, i potpuno se zalepila na krivicu koju smo osećali, osećaćemo, a možda i nećemo- Vorhola ne volimo nikako, iako smo u mnogo navrata šetali do Mome, i trudili se da se samokritikujemo, revidiramo stav i sl. bez većeg rezultata.

U svakom slučaju sa kilo i po tog štivceta u tvrdim koricama došetasmo žičarom "Do najlepšeg pogleda na Menhetn" (baš i nije), pređosomo na već opisani ajlend, i posle manjeg zurenja u Menhetn, koji je trebalo ubrzo da ostavimo, usrdno se predadosmo knjizi u narednih 5 do 6 sati koliko su leđa mogla da izdrža klupu, a stomak sendvič i kolač.

U kasno popodne, a već na strani Menhetna, baš kada smo mislili da se kao konjče okrenemo na desno Prvom avenijom i odklipšemo kući, nešto nam ne dade mira, i nožica, što bi rekli u svakom boljem ruskom romanu, iznenada pohita uzbrdo!

A tamo na pet koraka, butik Betsi Džonson  http://en.wikipedia.org/wiki/Betsey_Johnson zatim, Serendipiti3... http://www.serendipity3.com/ na levo, pogled se pružao ka nepostojećoj Silver factory u E 47th Street, na desno i još petnaestak blokova gore, bila je kuća Henrija Geldzalera, http://www.dictionaryofarthistorians.org/geldzahlerh.htm, a skoro pravo ispred mene je bio Moma.....

dok sam polako skretala ka 70+ ulici, počeh da razmišljam da li je i bioskop sa dokumentarcima na drugoj ulici i drugoj aveniji deo vorholovog sveta......

koji se pružao po celom Menhetnu...kao i mnogi drugi paralelni svetovi

ovim prekidamo kukanje nad Njujorkom (za izvesno vreme).

U sledećem nastavku, od istog autora - Srećna porodica!

jasno je da autor ne ume da savlada veoma jednostavno kacenje linkova..so sve dajemo pesacki...

==================

Johnson became part of both the youthquake fashion movement and Andy Warhol's underground scene, along with The Velvet Underground, Edie Sedgwick and Lou Reed.

In the 1960s Serendipity became a hangout for Andy Warhol who sketched and drank coffee there daily. Owner Stephen Bruce explains, "Andy wanted to be in a very comfortable surrounding. Serendipity happened to be very, very comfortable, very charming, and Andy felt free enough to do anything he wanted. He would stay for hours and invite friends to come by." On sale now, at the Serendipity General Store, is a 500-piece puzzle based on Warhol's original 1964 painting, "Marilyn," gift-packed in a collectible tin.

 Geldzahler's personal rapport with many of the artists he selected for exhibition gave him special insight into their work. David Hockney's 1969 double portrait of Geldzahler and Geldzahler's then partner Christopher Scott remains an important work of Hockney's oeuvre.  Other Geldzahler portraits include those by Alice Neel, Frank Stella, Andy Warhol and Larry Rivers, sculptural portraits by Marisol and George Segal.  Andy Warhol produced a 90-minute film consisting nothing more than Geldzahler smoking a cigar. 



Komentari (0)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana