Banke i bankari

sinadin RSS / 05.09.2008. u 17:03

Neki su se setili u stara vremena da na trgovištima naplaćuju rasitnjavanje krupne valute. Baš kao i danas, oni su za puko premeštanje novca iz ruke u ruku uzimali procenat. Nedavno sam otkrio da mi banka naplaćuje kamatu na sopstvena sredstva koja stoje kao depozit za korišćenje jedne malo bolje Viza kartice. Takođe, saznao sam da se vize za neke zemlje u Evropi ne mogu dobiti bez uvida u devizni račun, odnosno prikaza platežne sposobnosti.

Pala mi je na pamet suluda mogućnost: ukoliko za švajcarsku vizu aplicira, na primer, sretni i nezaposleni naslednik ogromnog bogatsva koje čuva u ličnom sefu ogromne kuće u kojoj živi (a ne u banci), on je za službenika konzularnog odeljenja tek siromah kome nije mesto u toj zemlji. Njega i banka i konzulat nagone da razmišlja o "alternativinim" rešenjima kao što su lažne putne isprave, lažni diplomatski pasoši i ostale "kombinacije". Bez pomenutog dokumenta (čije je izdavanje moja banka naplaćuje 300 dinara), nemogućno je dobijanje vize. Bez bankovnog računa ste niko i ništa, džaba vam svo vaše bogatstvo koje nije u zagrljaju neke banke! Ozvaničena je tortura u kojoj nekakvi bankari koriste vaša sredstva i za to naplaćuju proviziju. Na delu je tehnokratski fašizam sa nasmejanim licem.

 Bankari moraju biti siti i napiti. Oni su, dabome, povlašćeni jer ne moraju da zarade novac - dovoljno je da uzmu tuđ i oplode ga ekspertskim malverzacijama. U tom ludilu se pojavljuje iz mraka arhe-lopov Hermes koji pita zbog čega je kriv? Pa on samo u tajnosti radi ono što javno rade mnogi drugi oko njega, eto - jedino ne nosi dosadnu kravatu i tamno odelo! Možda bi i on trebalo da prijavi svoju delatnost? Napokon, on je sasvim izvesno mnogo kreativniji od bankara! Kako vaspitavati decu na ovakvom svetu? Juče sam od službenice svoje banke dobio neviđen odgovor na konstataciju da će sada jedna ambasada imati lepu informaciju u mom bankovnom kontu - odgovorila mi je mlako i naizgled naivno: "ali, ovaj papir njima treba da vide da li ste u prilici da sebi platite boravak!". Oh, zaista, ma nemojte mi reći? Rekla je to lepo ni ne pogledavši me, te me poslala da uplatim 300 dinara za nevoljko raskrinkavanje privatnosti.



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana