Kosovo je Francuska, mama!

koketa RSS / 06.09.2008. u 00:20

 

On nije Srbin. Srbija mu je mesto prebivalista. Poslednja destinacija na putesestviju kroz Evropu. Prepoznao je u njoj sansu da zaradi. A zatim je zavoleo Srpkinju, mene. Zavoleo je, potom, i Beograd, koga medj' svojima hvali i u nebesa dize. Ovako, realno, o srpstvu malo zna, te na tu temu, emocija i nema. Ipak, postojeca "ljubavna kombinacija" bese mu dovoljna da potomstvo ostvari na ovome, nasem tlu. Tako nam je dete, plod francusko-srpske ljubavi, rodjeno pre 4 godine, u porodilistu Narodni Front, a zatim krsteno Sabornoj crkvi. On jako postuje i voli pravoslavlje. Ovako, on je pragmaticar, realista, tolerantan, i jeste posten. U ovdasnjim okolnostima, on je glup koliko je posten. No, mi mirno spavamo.

U nasoj porodici teme o politickim zbivanjima, spominju se usput. Njega zanima stabilnost, red, rad, i dispilina, potom. U nasoj dnevnoj sobi, prvi put je izbila svadja kada su siptari progasili nezavisnot Kosova. Ja, besna, ponizena, i slomljena nad nepravdom. On, spokojan, kao da mu je tesko breme palo s' ledja. Kaze, odlicno, idete dalje. Nisam htela da prihvatim da u tom danu bilo sta moze biti - odlicno. On o toj srpskoj teritoriji, njenoj istoriji pre svega, skoro da nista ne zna. On poznaje realnost, Kosovo kakvo je poslednjih 4 godine, od kada je on u Srbiji.

 Pre 5 dana, tokom letovanja u Turskoj, gledao je vesti na nekom francuskom programu, a ja usput pratila ponesto. Zatim, cuh i videh, neki prilog, kako je Francuska vojska, ili neka misija, stigla na Kosovo, i u tom momentu, opsovah. Cerka, koja je bila pristuna, ponovila je zamnom psovku.

- Mila, izvini, nemoj da ucis od mame ovakve stvari. Hajde da naucimo da je Kosovo Srbija, vazi?

- Kosovo je Srbija - zbunjeno je ponovila, a ja sam se tada zapitala, ima li ikakvog smisla to prenositi  kao pripovetku, " s kolena na koleno".

- Da, bas tako, Kosovo je Srbija - ipak sam joj potvrdila. 

- Ali neeee, mama, to su plavi, Francuzi, vidis, oni su tamo, to je njihovo!!

Moj muz je poceo naglas da se smeje. Ja sam ostala bez teksta, nemo prateci sliku na televizoru, a onda iskljucila, porazena tako logicnim shvatanjem jednog deteta, protiv koga nisam mogla nista.

Te veceri, nesto kasnije, krajnje neraspolozena, a i besna zbog smejanja moga muza, krenula sam da spavam. On mi je zatim predlozio:

- Hajde dodji, bas mi se nesto radi.. sa tobom.

- Ha, ha, zaista? Hoces sex?? Vazi, bice.. Ali, znas kada? Kada povucete svu vojsku sa Kosova, dragi ;)

 

 

 

 



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana