MLADOST PROTIV LUDOSTI

Sestre Bogavac RSS / 06.09.2008. u 21:56

SAV TAJ GENERACIJSKI JAZ(Z) 

mladima i svima koji su nekad bili mladi...čast izuzecima!

Dinosaurus! Hip-hop baba! Živi fosil i debil, okamenjeni ostatak generacije '82.

S nepunih 27, osećam, deco, da me je pregazilo vreme. Novinari me još uvek nazivaju „najmlađom srpskom dramskom spisateljicom", no ne treba im zameriti za neobaveštenost. Oni su plaćeni da pišu, a ne da čitaju novine!

Kleca mi staračko koleno, osećam prve znake reume, neprijateljsku pomorandžinu koru i ostalo- neću ni da pominjem... sve je to u redu. Pa i sede, kad se pojave- ništa zato, unapred sam se išatirala; i bore- kakve to veze ima („Svaka noć je novu boru dala", što bi rekla Sedmorica Mladih) - sve to ide uz staru koku, dobru juhu, i „juuu-huuu" karakrer...  Nije mi frka od fizičkog starenja.

Nego, nekako se dogodilo da sam tek nedavno počela da viđam mlađe ljude po gradu. Nedavno se dogodilo da više nisam najmlađa u svakom društvu, ni na svakoj žurci, ni na svakoj radionici i već tad sam, deco moja, primetila da ja ove nove generacije ama baš ništa ne razumem!!!

Pa, ako ovde ima neko mlađi, da me začas uputi u trendove i mladalačku filozofiju, bila bih mu mnogo zahvlana. Šta više: bila bih spremna da mu već od sledeće subote ustupim kolumnu „Ćoškarenje", na beogradskim stranama „Večernjih Novosti", jer ta je kolumna zamišljena kao mladalačka, a ja sem reklame za Mladi sir („Zdravo a ukusno!") ništa više mladalačko ne mogu da ukapiram. S tim u vezi, ako nekom nešto znači pojam BEOGRADSKI SINDIKAT, mogu da se pohvalim da i oni objavljuju kolumnu u istom izdanju... Ali, da citiram starog Škaba, iz vremena kad je imao moje godine:  „Ovde su mlađi, slabo ko to prati"  - neću vam zameriti ako za ovaj fosilni ostatak Beograda moje mladosti, niste ni čuli. U svakom slučaju, „Večernje Novosti" su tiražan dnevni list a i plaćaju kolumniste, pa ako je neko Mlađi zainteresovan... molim lepo, samo izvolite! ... Pre toga vas molim da obratite pažnju na ovaj arhaičan tekst, u kom ću, sa stanovišta svoje ocvale generacije pokušati da iznesem ličnu kataraktu, da ne kažem: pogled na izvesne stvari koje me bune. U vezi s novim generacijama.

PRVI PUT SAMI NA LETOVANJU: SAMO DA NE GUBIMO DAN!

Moja pet godina mlađa sestra od tetke, s kojom sam veoma bliska i koju mnogo volim, ovog leta je prvi put krenula sama na more. Da se razumemo: ni jedne godine u svom životu, ona na moru nije bila kraće od dva meseca. U ta dva meseca, možda je pet puta uspela da zaspi pre zore i to samo ako je neko od nas, njenih starijih srodnika ili naših prijatelja, bio toliko pijan, da je morala da ga odvede kući pre fajronta. Na svako naše pivo, pitali smo je: „Hoćeš još jedan sok?" a kad je zgađeno odmahivala glavom, trebalo nam je vremena da se setimo kako nju sokovi ne rade. O, koliko su je puta crnogorski panduri pretresali, uvereni da smo kod nje, male, sakrili opojne supstance... O, koliko li je puta sedela s nama, koji tonemo u gitarsko-vokalne intrerpretacije Radioheada.... O... o... ooooo... Još u svojoj sedmoj godini, morala je da shvati kako su kupanje i sunčanje precenjena i pomalo vulgarna stvar za „bijedne turiste" dok se mi „povremeni mještani" imamo zabavljat na druge načine.

„A, no što ću se kupat' s đecom, čuš..." ... Podupirala je ta, to vam pouzdano tvrdim, sve šankove duž crnogorskog primorja, a ako je neki i preskočila, to je bilo samo zato što se tamo „pušćala" ljačkase muzika i što je okolo bilo suviše momaka iz teretane, koje u Crnoj Gori (ako si Mlada Beograđanka s hrpom beogradskih drugara u širokim pantalonama) treba obilaziti u još širem luku. .... Elem, krene moja Mala Sestra, prvi put sa svojim dečkom i drugim Mladim društvom na letovanje...kad...  Izbije problem!

U sred sezone, teško je nabaviti rezervaciju za spavaća kola. (!!!)

Halo? Mislim... da li sam dobro čula?

Spavaća kola?!

Pa, u čemu je problem?... , pitam... Sedite noćas na bus!!!

A, ne... kaže moja Mala Sestra...  NE, kaže ona, jer tako GUBIMO DAN!!!

Pokušavam da shvatim.

Po kušet da shvatim... ali mi stvarno ne ide!!!

SEXY SPA VIKEND: SAMO DA NE POKVASIM KOSU!

Sa svojom Velikom Sestrom i Malim-maleckim Sestrićem, ovog leta pošla sam u vansezonsku, septembarsku, penzionersku ili bebeću varijantu odmora: nekoliko dana srpskog spa aranžmana. Mama, Tetka i Beba.

Kao: šta nam drugo treba sem tišine i piva, žute štampe, đakuzija, ravne staze pogodne za vozanje kolica, apartmana s krevecem i hotelskog bazena za bućkanjanje nogu?...

Tek što smo bućnule noge, na bazen ulazi prvi  Mladi Par.

On u plavom, Ona u roze, oboje u hotelskim krpenim papučama i belim, hotelskim bademantilima. Još se nismo ni osmotrili, kad evo drugih... On u plavom, Ona u roze... Još se nismo ni... kad evo ti trećih...Već je i Beba shvatila da smo odseli u raju za Mlade Parove i vojvođanskom švaleraju s pet zvezdica! ... Naprosto idealno! Mladi se vole, a mi čuvamo Bebu.

Sa spiska potrepština brišem žutu štampu. Naivna, pomislim: biće ovde materijala za letnju ogovaranciju. Kad ono... upravo suprotno. Ispostavlja se da smo materijal za ogovaranciju MI. „Beba je suviše mala da bi putovala."... „Šta da očekuješ, kad vidiš majku s tetovažom!"... „A tek tetka, koje joj je ovo pivo?"... „Drugo?!" ...Jadno ovo dete."... Čujemo još razno koješta, ali kad prva od nas dve pljusne u bazen i zapliva kraul, nastupa potpuni muk!

Sestre Bogavac u spa- hotelu, srušile su i poslednji tabu.

ONE KVASE KOSU!!!... AAaaaaaaa! Koji užas!

Prolaze dani... Parovi se menjanju, ali se standard: On u plavom- Ona u roze, oboje u hotelskim krpenim papučama i belim, hotelskim bademantilima, ne menja. Mislila sam: volim sve što vole mladi, ali da mladi vole krpene nazuvke s hotelskom aplikacijom, toga se nikad ne bih setila. Probam, stvarno, da ih obujem... „Videla baba da se mladi nazuvaju, pa i ona digla nogu..." ali ne vredi. Noga mi u nazuvku izgleda nekako ko u zavoju... pu, pu... daleko bilo.

Tako skinem nazuvke pa opet obujem svoje žute papuče, izloživši se prezrivim pogledima Mladih. „Kakve su to papuče?"... „To nisu papuče za hotel!" ... Smrštim se pa zabijem njonju u „Gloriju"- gistro čitam a ustvari virim.

Špijun Baba, srpska varijanta špijun bube! ...

Razgledam tako te Mlade, pa primećujem- sem nazuvaka i bademantila, svi ovi parovi imaju još nešto zajedničko: ni jedna devojka na spa vikendu sa svojim tipom, ne kvasi kosu!

To u prevodu na prozaično-arhaičan jezik moje generacije znači sledeće.

Mladi par siđe na bazen, skine bade-mantile, pa onda jača polovina skoči u vodu, dok se lepša polovina sunča. Kad posle nemuštog žabljeg kombrljanja izroni (koga u Srbiji briga što Mađarska nema more?!) , On dohvati mobilni telefon... Tada nastupa Ona... Ona je model, Ona hoda kao model... Modelskim hodom ulazi u đakuzi, prebaci kosu na stranu, da je slučajno ne poprska, pa pozira. A dečko fotka. Mobilnim telefonom! ... Posle se On opet kupa, a Ona opet sunča... Još malo posle kad uključe i one turbo-jet ili kakolisevećzovu bazenske vodopade, Ona (pazivši da ne pokvasi kosu!!!) uđe ispod mlaza vode da pozira, a On fotka iz bazena (pazivši da ne pokvasi mobilni telefon!) ...

Sva ta pažnja. Sav taj oprez. Sve te poze. Sve te Nokije sa svim tim, identičnim slikama. Različite cice pod istim mlazom vode. Ah, kakvo spa iskustvo! Ah, kakvo opuštanje!!!  

Parovi dolaze i odlaze... Ne zadržavaju se duže od dva dana i vreme uglavnom provode u sobi... Sve bi mi to bilo razumljivo, da je makar jedna od svih tih Onih u roze, na odlasku imala pokvarenu frizuru... Ne. Ni jedna!

Da su bar neke frizura, pa i da kažeš... ne... to je ta ista frizura, vidi se, to je sad među mladima u modi: plava ili crna, ispeglana kosa do pola leđa... samo što je trećeg dana za nijansu prljavija od prvog...

Dolaze, odlaze. Vreme provode u sobi.  

Šta tamo rade?! ... Mislim, sem što se fotkaju mobilnim i paze na frizuru.      

Pokušavam da shvatim.

Pokosavam da shvatim.    

ROĐENDANSKA ŽURKA: MOŽEŠ REĆI DA JE SVEMU KRAAAAJ...

... NIKADA TI VEROVAALA NEEE BIIIH! ... Kumašin i Ja smo izabrani da kao stariji i odgovorniji, povedemo računa o Mladima na jednom rođendanskom slavlju, u kafani. U toj kafani, ni on ni ja, nikad ranije nismo bili što je u najmanju ruku čudno, s obzirom da iz kafane retko izlazimo. I da je ova na „atraktivnoj i frenkentnoj lokaciji". Očekujemo: sad će Mladi da loču, al Mladi samo sok pa sok... A lokal- neverovatan! Svuda okolo slike Maršala Tita, Prve proleterske i Desanta na Drvar.

Ja kapiram taj koncept... Za razliku od ove dečurije imala sam maramu i kapu, i dala časnu pionirsku reč... Uostalom: „baba, nemoj ništa da me pitaš!"... Ali mi sve to deluje pomalo retro i teško spojivo sa generacijom rođenom godinu dana pred rat... Otkud su sad oni yu-nostalgični?... Ili? Šta im taj fazon znači?

Nadam se da će mi posle trećeg špricera, sve postati bliže i razumljivije.

Špricam se tako, dok mladi piju, jednako sok pa sok.

U mojoj generaciji postojalo je čvrsto uverenje da sokovi ne rade.

Ne znam da l' su se sokovi promenili ili su ovo neke drugačije generacije, u svakom slučaju...  posle trećeg soka- kad su  poskali na noge lagane... To je trebalo videti!

Poleteše flajke od Koka-kole, za njima Pago od breskve i mineralna voda... Srča, sevdah, krš, lom, urnebes. Sinti svira Hanku Paldum, a Mladi opleli kolce, pa još i znaju sve reči. Kumašin i ja bez teksta! S obzirom da smo zamoljeni da „povedemo računa", računamo kako je nepristojno da ostanemo za stolom. Zaskočimo i mi u kolce... al, em smo ostali bez teksta, em ne znamo koreografiju... Vidi se lepo da sam baba. Hip-hop baba, dala dinar da u kolo uđe! A u kolu nit znam da se ponašam, nit da slomim Koka-kolu o pod.

Pevušim, ustvari, pravim se, na plej-bek, onako, otvaram usta.

 „Tnnn-nnn, crne kose sjaaaj, osećaje probudi u teeeebiii, možeš reći da je svemu kraaaaj..." - svirao je sinti, za fajront. Originalno!   

Pitamo Mlade, posle fajronta, jer bilo je tek oko ponoći, da li je neko raspoložen da pređe s nama u obližnji klub. Tamo je isto živa svirka, pohvalimo se da poznajemo bend...

A, ne... kažu Mladi. NE, kažu Oni, zato što je VEĆ KASNO.

Pokušavam da shvatim.

Pokasnavam da shvatim.

NA KRAJU LETA: PREVARA - DA ILI NE?

Pošto su upotrebljene sve kumovske, prijateljske i druge veze, ne bi li se mojoj Maloj Sestri, obezbedila povratna kušet karta Beograd- Bar, evo nje, sveže i preplanule, poziva me na trač partijicu. Juu-huu!  Mešamo vino i sok, da se nađemo na pola i tako prebrodimo sav taj generacijski jaz(z).

Pitam je: kako je bilo. Kaže: bilo je lepo. Njih sedam, Mladih, sami u velikoj kući, dva para i tri nepara, silno su se zezali. ... Za nečiji rođendan su pravili tortu... Dečaci su kupili smešne šešire, pa su devojčice uvek mogle da ih vide iz daljine... A jedan tu, nečiji Mali Brat, on je mnogo duhovit...Na keca skida provale Onog Glumca iz Crnog Gruje, znaš, onog što ima Krmaču Cmiljku...

Pitam je gde su izlazili.

A ne... kaže Ona. Ne, nisu mnogo izlazili. Otišli su par puta na piće, ali sve je to, taj noćni život u Crnoj Gori, to je crnje od goreg, neviđena smaračina.

Uglavnom su bili kod kuće.

Pitam je šta su radili... Kaže da su igrali „Čoveče, ne ljuti se" i da je nečija baka bila mnogo smešna jer se ljutila... Pitam je, pošto ne razumem šta Sedmoro Mladih radi sa Bakom u kući na moru, pitam je, logično, da li su mnogo pili.

A, ne... kaže Ona. Za rođendan su kupili flašu vina, ali niko se nije napio.

- ... Dobro, bre, jebote,  kad moram da psujem, je l si ti na tom moru videla svitanje?!

Ona odmahe glavom. Kao: kakvo je to uopšte pitanje...  

-  Pa, što si išla na more ako ni jednom nisi videla kako izlazi Sunce? ...

I opisujem tu neke sentiš trenutke, drobim o odbljesku na pučini, i morskoj zvezdi u plićaku... Ne, kaže Ona. Nije o tome razmišljala.

Toliko im je lepo bilo preko dana, da su noću-umorni, spavali. 

Ja pitam dalje: je l ste čitali nešto? Odmahne glavom...

Preciziram: Novine?

Kaže: dok je bio Taj Što Imitira Onog Glumca, on je kupovao Kurir, a kad je otputovao, onda više nisu... Pitam koje su još igre igrali- mislim, možda su se navukli na FRP, Riziko, Monopol, Poker... Bilijar... jbni stoni fudbal, nešto...  a Ona kaže: igrali smo mice. I jamb... I ja... Ne znam više šta da je pitam osim: da li imaš neke slike?...  Kaže, nema u svom telefonu... Poželim da je pitam, da li je u proteklih mesec dana pokvasila kosu. Ali, kapiram da bi to bilo ružno.

Zato prelazim na svoj dosadni, penzionerski život. Znate već: ništa posebno. Teorijski simpozijum u Alpima. Planinarenje. Režijica... Spuštanje najdužom letnjom bob stazom u Evropi, kupanje u glečerskom jezeru. Sve u svemu, smor, a bilo bi još smornije da se nisam navukla na Facebook.

Smor, da, kapira me. U mojim godinama, tako je to.

Čula je, kaže, za Facebook. Ne, ne zanima je.

Pita me za ljubavni život. To bi trebalo da bude zanimljivije.

Ne znam šta da odgovorim, pa se snađem s pričom o Simpatiji.

Da, baš tako. Simpatiji! I poveravam joj neke detalje, mada se tu nema šta za poveriti. Ja živim od detalja. Trpam sve u svoje pisanje „ko svinja u stomak", što bi rekao Darko Lukić. Sve što nije u dramama i poeziji, u subotu će biti u „Novostima" ili u nedelju na blogu. ... Zato je grozno biti moja Simpatija. Naročito ako si klinac pa  ne umeš da odvojiš ono što pišem od onog što zaista mislim...  Počela sam o Simpatiji a nastavljam o faktima i arte-faktima u pisanju.

Mala Setra gubi i ono malo interesovanja, pa me vraća na početak priče.

  • - Hoćeš da kažeš, pita me ozbiljno, Da si ti s njim VARALA ... ( tu navede nečije ime.)
  • - Ne, kažem joj. Naravno da nisam...
  • - Ali, kad se to desilo-ti si bila sa....?! (tu opet navede ime, iako je to što se desilo zapravo apsolutno ništa. )

Ne, kažem joj....  Naravno da nisam. ... Mislim, formalno jesam, ali nisam... Tad u tom trenutku, nisam, naravno. Naravno da nisam. Mislim... Nisam...

Nisam tako razmišljala o tome, priznam.

I stvarno. Nisam nikada tako razmišljala o tome.

Prevara, jebote... „Ubi me prejaka reč!" .

Ne mogu da se setim kad je taj termin upotrebila neka od mojih neudatih drugarica... not 2 say: ispisnica, s kojima brbljam o svemu i svačemu.

  • - Kako to misliš: prevara?, pitam. Pa, nije se desilo ništa.
  • - NIŠTA?!, čudi se Mala Sestra. ...
  • - Biti s nekim do jutra... biti i piti... i posle slati SMS poruke... U krajnjoj liniji, dozvoliti da ti se neko nabacuje, dok si u stalnoj vezi- ti to nazivaš NIŠTA?! To je vrsta PREVARE, donosi moralnu presudu dok ja od sopstvenog nemorala tonem u kauč... Zastrašujuće ozbiljan diskurs.
  • - To je možda još gore od prevare, dodaje, jer kad si u vezi s nekim a sviđa ti se neko drugi i toga si svesna, ti ustvari VARAŠ SAMU SEBE.

(ponovim ovo naglas da bih bolje zapamtila!)

Pokušavam da razumem.

Poprevaram da razumem.  

Pretvaram se da razumem.

U stvari, lepo vidim: izgovaram se na svoju navodnu mladost, jer nema boljeg opravdanja za ludost.

Ja, zapravo, nisam mlada. Ja sam konačno i neopozivo luda. 

Dangubim. Kvasim kosu u bazenu. Slušam hip-hop i torrentujem gigabajte najnovije muzike nedeljno. Rešavam testove na Facebooku. Truckam se u autobusima za more, i što je najgore: u svemu tome vidim izvesan šarm. Mogu da ne spavam po nekoliko dana. Pijem. Pušim. Čitam svu moguću štampu, pri čemu u štampu računam i tešku literaturu... Prisluškujem tuđe razgovore i vodim svoje, na sve moguće teme. Obožavam svitanja. Na svim mestima, u svim situacijama, momenti prelaska noći u dan čine me neverovatno uzbuđenom. Obožavam prelaske granica između fakta i arte-fakta, tako da život definitivno ne živim normalno. Ja svoj život više kao da pišem.

Varam samu sebe, uostalom.

Izgleda da mi polazi za rukom da prevarim i još ponekog.

Recimo, novinare koji veruju da sam mlada... pa čak i „najmlađa srpska dramska spisateljica" ili novinske urednike koji me angažuju da pišem mladalačke kolumne.

Šta ja znam o mladima?! ... Ma, nemojte molim vas.

Ovi mladi danas slušaju Hanku Paldum dok piju negazirani sok. Odlaze pet puta nedeljno u teretanu, i čiste godine u junu. Putuju spavaćim kolima. Slikaju se mobilnim telefonima. Ne piju. Ne puše. Ne kvase kosu. Ne lažu, pa čak ni roditelje. Ležu u ponoć. Ne flertuju. Igraju „Čoveče ne ljuti se" s bakama.  

Baš kao reklama za onaj sir: mladi, a zdravi i ukusni! POTPUNO NORMALNI!

Ne čitaju, čak ni novine...  

Pa, kome je onda potrebna mladalačka novinska kolumna?...  Uostalom... i taj naziv... Pazite samo: „Ćoškarenje"... To je kolumna za fosile poput mene!  

Ja idem, šetam se, razgledam... I vidim kako beogradski čoškovi sve češće zvrje prazni. Bez novih grafita. Zarasli u korov. Zabljuzgani zrelim šljivama- jer zelene nisu obrane. Idem, šetam se, razgledam... I hvata me panika od toga što starim.

Čini mi se, kad ne budem mlada, neće više biti nikog ko je lud.

Minja Bogavac

Atačmenti



Komentari (37)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 22:29 06.09.2008

:))

sve je ok:)
veruj starijoj drugarici.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 22:33 06.09.2008

Re: :))

sve je ok:)
veruj starijoj drugarici.


Ma, naravno. Uvek je sve OK.

Hvala za nasmešeni komentar, AlexDunjice.
mariopan mariopan 22:58 06.09.2008

Re: :))

Nadam se da cu i ja paliti cigaretu na onu svecicu sa stotke na torti )))))))))

Stvarno bre ta danasnja deca..c,c,c,c
Lektorka Lektorka 22:52 06.09.2008

hahahahahahaaha

nemam ni objašnjenje ni rešenje za problem - ako si ti živi fosil, ja sam s onoga svijeta (to je valjda gore, odnosno starije?).
ali ne mogu da prestanem da se smejem.
pa još i znaju sve reči

:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

valjda neću sad i sanjati hanku paldum...
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 23:24 06.09.2008

Re: hahahahahahaaha

valjda neću sad i sanjati hanku paldum...

Ma, OK je Hanka... ne kažem. Ko voli... deo je to naše tradicije... Ali, čudno mi je da mladi ljudi nemaju neke svoje bendove... svoje pesme... pesme svojih drugara...ili neke čudne stvari koje "samo oni" na svetu slušaju...
Mislim, muzika je kroz mnoge faze odrastanja ono čime se pokazuje posebnost, identitet... A osim toga je i čisto, svakodnevno uživanje. Ja kapiram da se neko jednom oduševi i Hankom... ali ne kapiram da nema još hiljadu drugih stvari na playlisti.

:)

pozz

Jaril Jaril 23:15 06.09.2008

Највећа лудост...

још у нашој генерацији почела је да нестаје она највећа лудост:


променити свет



ова данашња младост не би ништа мењала, само би да се снађе



и због ове лудости мене назваше инфатилним

ел' то значи кад порастем у младог да ће ме напустити ово дечје лудило?
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 23:27 06.09.2008

Re: Највећа лудост...

још у нашој генерацији почела је да нестаје она највећа лудост:


променити свет


ова данашња младост не би ништа мењала, само би да се снађе


Da, Jarile. Mislim da si definisao samu suštinu... tog problema.
Ali, plašim se isključivosti po tom pitanju.
Verujem da ipak postoji neki broj mladih opsednutih menjanjem sveta.
Samo su verovatno zauzeti time, pa ih ne primećujemo. :) ... nadam se.

Odličan komentar, hvala ti.

Nemoj nikad da porasteš, šta te briga. ;-)
jasnaz jasnaz 23:18 06.09.2008

uvek će se naći neko

da pušta(mo)



b a l o n e
ecce-florian ecce-florian 00:07 07.09.2008

Re: uvek će se naći neko

da pušta(mo)
b a l o n e

pa nemojte baš tolko, previše je osećajno,vidi kako se more penuša i pored obleke. to ko gasna bušotina jbt
jasnaz jasnaz 09:04 07.09.2008

Re: uvek će se naći neko, екефлоријане,

da pročita sliku!

- akcenat je trebalo da bude na авијончићу - ali su baloni - nekontrolisano - iskočili -

a: mislim da je najvažnije to što je kosa mokra........
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 10:43 07.09.2008

Re: uvek će se naći neko, екефлоријане,

da pročita sliku!


Hvala za sliku, Jasnaz! :)))
Lepo. :) Nema se sta dodati. :)
Unfuckable Unfuckable 23:49 06.09.2008

eto

sad ćeš i ti da fasuješ "ocvala rokerka" (koja ništa ne razume, sravnjena progresom...) etiketlu ; )))))))))))

keywords : smaranje, smorno - sve se oko toga vrti

sve je perfektno opisano, espešli "ona je model, ikona & bista" situation
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 23:57 06.09.2008

Re: eto

espešli "ona je model, ikona & bista" situation

... interesantno, stvarno. Kao prilog za priširenje nekog eseja Laure Mulvey... Sve je potpuno školski. :))))

"ocvala rokerka
"
Tako ti je to... priče o odrastanju, starenju i generacijskom jazu, uvek su prepune opštih mesta.
Al, baš to znači da su dobre pa ih treba pisati svaki put ponovo. :)))

Pozzdrav! :)))))
Unfuckable Unfuckable 00:03 07.09.2008

Re: eto

pazi, sve je ferpektno - ali deplasirano je da jakaotakav nekome sa takvim darom ukazujem... - ako već biram "Bonnie situation" koja me je bukvalno presamitila & baČila na kolena izgrebana, onda je to :

Poleteše flajke od Koka-kole, za njima Pago od breskve i mineralna voda... Srča, sevdah, krš, lom, urnebes. Sinti svira Hanku Paldum, a Mladi opleli kolce, pa još i znaju sve reči. Kumašin i ja bez teksta! S obzirom da smo zamoljeni da „povedemo računa", računamo kako je nepristojno da ostanemo za stolom. Zaskočimo i mi u kolce... al, em smo ostali bez teksta, em ne znamo koreografiju... Vidi se lepo da sam baba. Hip-hop baba, dala dinar da u kolo uđe! A u kolu nit znam da se ponašam, nit da slomim Koka-kolu o pod.[
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 00:32 07.09.2008

Re: eto

jakaotakav

Hajde, hajde... čemu skromnost, kad znaš da sam fan tvogkaotakvog bloginga?

;-)

Pozdrav, osmeh... Hvala na lepim rečima i feedbacku. :)
Unfuckable Unfuckable 00:37 07.09.2008

Re: eto

Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 01:21 07.09.2008

.

treba se i zapitati da li deca, mladi ovde odrastaju ili stare?
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 10:46 07.09.2008

Re: .

treba se i zapitati da li deca, mladi ovde odrastaju ili stare?

Upravo!
Ja nešto razmišljam... S obzirom da odrastaju u jednom nemogućem društvu, možda je pokušaj da sve bude NORMALNO, ZDRAVO, FINO; JEDNOSTAVNO... - možda je to novi vid mladalačkog bunta?

:)
nsarski nsarski 01:37 07.09.2008

Ybt!

Sad si i ti mene bacila u mozganje.
Da se, u istom smislu, nadovezem na tvoju grafiku:



Comics are art. Just funnier.

Tako i ovi tvoji klinci. I oni su deca, samo funnier:)
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 10:51 07.09.2008

Re: Ybt!

Da se, u istom smislu, nadovezem na tvoju grafiku:


Hahaha. Savršeno!
Kao "Dobro ti je ovo Edvarde, samo dodaj malo AKCIJE!" :)))

Ne umem da postavim sličicu u komentar, inače bih ti ovde zakačila jednog divnog Munka s kravicom koja vrišti. :)))

pozz
nemanja.marjanovic nemanja.marjanovic 01:48 07.09.2008

Mozda ima i drugacijih primera

Bar ja pogledam sebe, a kao sam mladji. Ali, onda sve ovo ne bi bilo tako zanimljivo procitati.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 10:54 07.09.2008

Re: Mozda ima i drugacijih primera

Bar ja pogledam sebe, a kao sam mladji


Čast izuzecima, uvek i uvek, a naročito kada se govori o mladim ljudima, koji bi, kako ja to kapiram, trebali da se bore za svoju izuzetnost. :)

Pozz
ssvetlana92 ssvetlana92 03:38 07.09.2008

Evo ga moj slucaj! :)

Od prve mladosti sam najstarija u drustvu! Ma gde god sednem.... ali su kafane najgore. Kad sam imala 22 godine, svi su se iscudjavali..kako tako matora mogu celu noc za sankom! A mos' misliti sada sa duplo toliko godina kako me gledaju.!? Jedino me plasi ako pocnu da gase cigarete iza ledja, kad naidjem...!
Sve ostalo im (demokratski) istolerisem! :))
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 10:56 07.09.2008

Re: Evo ga moj slucaj! :)

A mos' misliti sada sa duplo toliko godina kako me gledaju.!?


Nadam se da voliš da si u centru pažnje! :)))
Neka gledaju!
Lepota nije ali šarm može biti prelezan! :)
Ana Elhelweh Ana Elhelweh 15:09 07.09.2008

jos jedna "mladost" :)


Mladja sestra moje drugarice je jednom pitala "A kako ste se vi muvali pre mobilnih telefona?", potpuno ozbiljna :))

Kad ista mladja sestra pita "Sta radis?", a ti kazes da se bavis tom retkom, cudnom radnjom "Citam knjigu", sustigne te jedno tako sazaljivo "Smoooor..." da samo sto se i sam ne zapitas o tome... :))

Inace, uvek zna koje su najnovije tehnologije za kosu, nokte, kozu i sl. I o tome prica sa velikim znacajem i paznjom... ;-)))

_______________________________

Valjda jos uvek moze i mladost i ludost ;-)
pape92 pape92 15:27 07.09.2008

mlad i neukusan

Koliko god da je starija generacija fascinira mlađom – jer sve je toliko drugačije – toliko je i mlađa starijom, ako joj se da prilika. Kad si u sredini, taman si na mestu sa koga možeš još da nazreš oba kraja...
Nisam dovoljno promišljen da bih provalio da li su te razlike suštinske ili u formi. Jedan trend, onaj opisan u poglavlju «boravak u banji» mi je vrsta zagonetke u tom pogledu...mlađarija kao da živi tako što živi ne jer im se tako hoće (ma kako to bilo, neka je to i klinička poseta bazenu), što bi trebalo da bude prednost mladosti - posle je sve teže - nego jer su negde videli i pomislili da tako treba. Naravno, gledale su negde i prethodne generacije, ali u autentično, ili da kažem tradicionalno mladalačke stvari, nešto što je bunt, što zahteva volju, energiju, pa makar bila i destrukcija...sada su to flis papučice i suva kosa na bazenu. No možda to i nije tako strašno, možda je i bolje, šta pa ja znam. Od mene su starija samo moja kola. A kad sam bio mlad, bio sam mlad i neukusan.
mrkzhv mrkzhv 23:24 07.09.2008

:)

:)
mrkzhv mrkzhv 23:25 07.09.2008

I Feel Just Like A Child

jeremija92 jeremija92 07:55 08.09.2008

Ines

Znam da ce jos biti mladosti,
ali ne vise ovakve
u prosjeku 1938
ja necu imati s kim
ostati mlad ako svi ostarite
i ta ce mi mladost
tesko pasti


Ne daj se Ines
ne.nevena ne.nevena 13:33 08.09.2008

sjajni su vam tekstovi

i uvek se obradujem kad nesto napisete. zao mi je sto nemam priliku da gledam vase komade.

preporuka i pozdrav iz ... zapadnog dela srbije.
pnbb pnbb 15:00 08.09.2008

dan?

Halo? Mislim... da li sam dobro čula?

Spavaća kola?!

Pa, u čemu je problem?... , pitam... Sedite noćas na bus!!!

A, ne... kaže moja Mala Sestra... NE, kaže ona, jer tako GUBIMO DAN!!!

Pokušavam da shvatim.



i ja...
a znam sve reci... voz, bus, dan..

al opet nista

akoneces da gubis dan uhvatis lepo prvi jutarnji u 6:30 za pulu, u 7:15 si u busu negde okolo buzeta, 8:15 biras lad za sator, najdalje u pola 10 vec osoljen

koji bre vozovi i busevi
Черевићан Черевићан 19:06 08.09.2008

рок употребе

нешто ми се избркали живци
измешали крајеви почетке
навикама што их уочавам
сам у себи препознајем претке

матор јесам . . но година немам
(за тај детаљ дали Ко још мари)
спознајемсе у сулудом стању
искрен посве - баш ми се нестари

при сусрету лажне наде будим
све ме чешће . . збуњоза затиче
мало желим а још мање нудим
једном речју - актер бивше приче
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 20:50 09.09.2008

Re: рок употребе

Hej, svi dragi ljudi koji ste ostavili komenatre!!!
HVALA VAM.
Meni se kompjuter nesto zbunio, pa tako tek sad sve ovo vidim.
Na sopstvenom blogu se osecam kao
актер бивше приче

:)))))

Mladja sestra moje drugarice je jednom pitala "A kako ste se vi muvali pre mobilnih telefona?", potpuno ozbiljna :))


Fenomenalno!!!
Odgovor je : nikako! Nije bilo muvanja... samo ugovore letnje seme. :))))
I tako svaka generacija misli da su muvanje bas oni izmislili...


:)))
vishnja92 vishnja92 11:26 10.09.2008

miii-njaaa - baaa-baaa,

miii-njaaaa - baaa - baaaa!
:)))))

zezam se. na tu temu se osecam potpuno isto kao ti, ali je u pitanju tvoja generacija (u mom okruzenju).
zapravo, osecam se kao duplo mladja od njih.

tako meni blog dodje kao generacijska psihoterapija :))
svuda ima svakakvih, treba im samo uci u trag.

meni moj sin (8) juce rekao - znas, mama, ja volim onu muziku, znas, kad su gitare, ono, eieieieiei pa bubnjevi ttttttttdumdumttttdum!!!!! dum, pa ono, kuuuul.....ja odmah otisla na uzrast od poucnih 15 i pitala - mislis, kad praše? a on, pun radosti - daaaa, to....
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 16:24 11.09.2008

:)

A lokal- neverovatan! Svuda okolo slike Maršala Tita, Prve proleterske i Desanta na Drvar.


корчагин? kod više poslovne škole...
Neko Iz Mase Neko Iz Mase 16:34 11.09.2008

Mladost bez ludosti? To mu dodje starost

Xaxaxaxa! ) Koji si ti car! A bash sam se pitao hoce li iko primetiti taj generacijski jazz! Mene ta omladina, po malo, deprimira! Nemaju duha, opcenito. A ni interesovanja. Naravno, chast izuzetcima.

pozzzzzz ;-)

PS. By the way, pitala si me u jednom mailu da li sam ja Neko Iz Mase. Zaboravih da ti odgovorim, ali anyway mislim da si ti to i bez mog odgovora znala.
Ivana Konstantinović Ivana Konstantinović 16:16 21.09.2008

fenomenalan txt

ja sam dovoljno matora da ne moram da ustajem starijima u gradskom prevozu, a dovoljno mlada da izgledam kao TREBA da ustanem... (btw, ovo mi je fb status)

integrisane internet zavisnosti: fb, blog, mail, g-talk, msn, skype Vs covece ne ljuti se... nema dileme:)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana