Mediji| Politika

Nagrađivanje neposlušnosti ili?

Budimac RSS / 07.09.2008. u 16:22

Izvoznici nuklearne tehnologije (NSG - Nuclear Suppliers Group u daljem tekstu NSG) su odobrili kontroverzni plan SAD da prodaje mirnodopsku nuklearnu tehnologiju Indiji, saopštili su delegati 45 država u subotu (juče). Zvaničnici, koji su se sastali u Beču, su uspeli da prevaziđu neslaganja koja su bila najglasnija iz Austrije, Švajcarske, Irske i Novog Zelanda.

Ovom odlukom NSG, koja je po pravilima grupe morala biti doneta koncenzusom, je, tvrdio bih, otklonjena najveća prepreka da se Indija de facto bez potpisivanja Međunarodnog sporazuma o neširenju atomskog naružanja [Non Proliferation Treaty, u daljem tekstu NPT] primi u eksluzivno društvo nuklearnih sila. Plan još mora biti odobren od američkog Kongresa ali niko ozbiljan ne misli da se to neće desiti.

Zaista je teško proceniti šta će ova odluka zapravo značiti, pre svega za pomenuti NPT, za međunarodne zakone, pa i za balans snaga u regionu. Kao i uvek ima dobrih argumenata na obe strane ali da počnemo, kako je red, od početka.

Malo istorije

NPT priznaje pet nuklearnih sila: SAD, Veliku Britaniju, SSSR odnosno današnju Rusiju, Francusku i Kinu (istovremeno su svih pet stalne članice Saveta bezbednosti UN). Te zemlje, prema sporazumu, imaju privilegije što se tiče inspekcija njihovih nuklearnih programa. One su jedine zemlje koje imaju pravo da svoje vojne nuklearne programe drže daleko od pogleda bilo kakvih inspekcija, dok mogu pristati na to da njihovi civilni programi budu objekti inspekcija i monitoringa Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEI - International Atomic Energy Agency, u daljem tekstu IAEI). Isto tako većina zemalja sa bilo kakvim nuklearnim programom (makar bila reč samo o proizvodnji izotopa koji se koriste u medicinske svrhe) je potpisnik Safeguard agreements sa IAEA, koji su krojeni specifično za svaku od njih.

Skoro sve zemlje na planeti su potpisale NPT. Samo tri zemlje ga nisu nikad potpisale, Izrael, Indija i Pakistan. Nepotpisivanje NPT, naravno, ne izuzima zemlju od inspekcija IAEI, jer praktično su sve zemlje sveta članovi IAEI - barem sve koje su članice UN.

Kako je Izrael "preveslao" IAEI, u vreme kad je dopustio inspekciju svojih nuklearnih postrojenja u Dimoni, spada već u anegdote - zazidali su vrata i liftove koji su vodili u škakljiva postrojenja za preradu urana.

Indija, je veoma rano iskoristila prednosti programa sponzorisanog od SAD "Atomi za mir" pokrenutog 1953, četiri godine pre osnivanja IAEI. Kanada je 1955. isporučila Indiji prvi reaktor Sajrus "na reč" [dobro 'ajd potpis], da će biti upotrebljen samo za civilne svrhe. Od 1958-1964. Indija je nabavljala opremu i gradila postrojenja za reprocesiranje plutonijuma, sa sve pričom o civilnoj upotrebi. Indija je 1974. ponosno testirala svoju prvu atomsku bombu, napravljenu plutonijumom koji je generisan tim Sajrus reaktorom, a odvojenim u postrojenjima u Trombeju. Nazvali su je Smešeći Buda (how appropriate).

Taj test, prvi u zemlji koja nije potpisnik NPT, je za posledicu imao organizovanje pomenute grupe zemalja izvoznica nuklearne tehnologije u nešto kao koaliciju [Nuclear Suppliers Group] koja se, u cilju učvršćivanja NPT, dogovorila o pravilima izvoza, režimu izvoznih dozvola i sl.

Međutim, Indija je nastavila putem samodovoljnosti i nezavisnosti svog nuklearnog programa, te je listom odbijala skoro svaku kontrolu. IAEA inspekcija je prisutna samo u dva civilna reaktora.

Da dogovor zemalja izvoznica nuklerne tehnologije nije baš najbolje služio svrsi pokazalo se na primeru Iraka 1993. Naime, ispostavilo se da je tadašnji irački nuklearni program, koji je za razliku od prethodnog, otelotvorenog u reaktoru Ozirak uništenom od strane Izraela 1981, bio em itekako vojnog karaktera em mnogo razvijeniji nego što je IAEA mislila. Pri tome, pajz sad, Irak nije prekršio nijednu odredbu NPT-a ili bilo kog međunarodnog sporazuma. Radilo se o "propustu" zemalja izvoznica nuklearne tehnologije da prijave svoje trgovanje sa Irakom. Naime, Nemačka, Holandija, Švajcarska i još dve zemlje su propustile da efikasno kontrolišu svoj izvoz.

Nakon tog otkrića zapušavanje te rupe u celoj toj konstrukciji neproliferacije se desilo na dva plana. S jedne strane NPT i Safeguard agreements su ojačani Dodatnim protokolima (Additional Protocols), a s druge pravila grupe zemalja izvoznica (NSG) su bitno izmenjena. Zemlje izvoznice su se dogovorile da ako se išta od specijalne tehnologije i/ili materijala izvozi u neku zemlju ta zemlja je dužna da otvori vrata inspekcijama IAEI svih svojih postrojenja, ne samo onih za koje uvozi tehnologiju i/ili materijal.

Ta promena pravila je veoma pogodila Indiju, s obzirom da nije mogla da uveze ništa za svoje civilne reaktore, a da time ne otkrije i svoja vojna postrojenja. Presedan je napravljen u slučaju reaktora u Tarapuru [reaktor američke proizvodnje] jer je postojala realna opasnost da eksplodira ako se ne izvrši zamena goriva. Čast da to obave pripala je Rusima.

Presecanje Gordijevog čvora

18. jula 2005. sve muke Indije oko nuklearnih progama su rešene, odnosno stavljene na tračnice u pravcu rešavanja koga smo svedoci danas. Buš II je tada, prilikom posete indijskog premijera Manmohana Singa Beloj kući, presekao Gordijev čvor odlučivši da je Indija "odgovorna" zemlja, te da će se, barem što se Amerike tiče, smatrati takvom. Indija, bez da je potpisnik NPT, će de facto biti primljena u eksluzivnu grupu koja je do sada brojala pet zemalja. Prema slovu dogovora sa "jedinom super silom" ona može da bira šta će od svog bogatog nuklearnog programa podvrći inspekcijama, a za uzvrat će pazariti u mega količinama američki civilni (i naravno vojni) hardver, koji joj je bio off limits zbog nerešenog nuklearnog statusa.

[Jedna mala digresija. Tačno mesec dana kasnije 18. avgusta 2005, Vreme br. 763 objavljuje članak Duške Anastasijević: "Iran vs. SAD i EU: Nuklearni neposlušnici". Ta množina u naslovu se može shvatiti kao dekoracija, da, Severna Koreja se doduše pominje ali se članak isključivo bavi Iranom i isključivo kao "neposlušnikom". Ignorisanje istorijskog susreta Buša i Manmohana Singa u Beloj kući na kome se spremao ubod u leđa Međunarodnom sporazumu o zaustavljanju atomskog naoružanja, spada u blatantne primerke novinarske "slepe mrlje".]

Naravno čak i "jedina super sila", koliko god gazila međunarodno pravo i norme, po ovom pitanju ne može da deluje unilateralno. U ovom trenutku dve od tri prepreke su uspešno pređene. Prva je bila se IAEA složi oko Safeguard agreements sa Indijom što je agencija postigla 1. avgusta. Druga je preskočena juče i tema je ovog pisanija, a treća (simbolična) je unutrašnja - američki Kongres.

Upravo treća, iako simbolična prepreka, je davala neverovatan suspens pregovorima u Beču. Naime, američki Kongres, zbog izbora u SAD, ide na poduži odmor 26. septembra, te da deal u Beču nije postignut ovo pitanje bi bilo odloženo na neodređeno vreme. Još pre samo desetak dana izgledalo je da će pregovori završiti fjaskom. Za sada nemamo pojma kakav horse trading / arm twisting se dešavao iza zatvorenih vrata i po kuloarima ali po zvaničnoj zahvalnici američke administracije grupi zemalja izvoznica znamo da je Nemačka odigrala ključnu ulogu u prevazilaženju neslaganja.

Pro & Contra

Ne verujem da je potrebno crtati šta sve gorenapisano znači za NPT. Međutim, kao što sam već rekao postoje jaki argumenti na obe strane. Ja mogu da razumem UN/IAEA i El Baradeja koji smatraju da je bolje išta nego ništa - Indija će po novim sporazumima staviti pod režim inspekcija 14 od 22 reaktora (sada su samo dva pod paskom agencije). Takođe mogu da shvatim, da Indija, za razliku od Pakistana, nije prodavala nuklernu tehnologiju i/ili znanje i srećnom i nesrećnom, pa na neki način zaslužuje drugačiji tretman.

No, ako je Indija do te mere "odgovorna" zašto odbija da potpiše makar sporazum o moratorijumu na testove nuklearnog naoružanja, da ne govorim o NPT i dodatnim protokolima? (Btw. čak je usmeno obećanje indijske administracije o ne testiranju dočekano na nož od indijske opozicije kao podleganje stranim zahtevima i gubitak suvereniteta). Jako malo odnosno nikakve garancije ne postoje da će Indija obavezno nastaviti da se ponaša "odgovorno". S obzirom da se ceo ovaj paket mera neće primenjivati retrogradno, što znači da celokupni fisioni materijal nikad neće biti pod kontrolom IAEA, ko i šta garantuje da se Indija neće uključiti u lukrativni nuklearni black market? Uostalom dovde je stigla kršeći međunarodne norme.

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Beleške na margini

Pitanje dvojnih aršina kada je u pitanju ova tema prosto vrišti. Iran je potpisnik NPT. Ponaša se u skladu sa Safeguard agreements (koje ima sa IAEA još od 1974). Potpisnik je dodatnih protokola i od 2003. je izložen najstrožijim inspekcijama koje je El Baradejeva agencija ikad sprovodila.

...........

Da li ste se ikada zapitali zašto je indijska avijacija sastavljena uglavnom od Migova 21 koji padaju u toj meri da ih nazivaju mrtvačkim sanducima [150 se srušilo tokom 10 godina]? Ako jeste i ako niste, odgovor je da je to praktično bila posledica pre svega američkog embarga, jer mnoge zemlje [pre svega Amerika] su na spisak no-no robe za nuklearne neposlušnike dodale i puno vojnog hardvera.

...........

No, i tu vrišti dvojni aršin - pogledati naoružanje Izraela i Pakistana.



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Unfuckable Unfuckable 18:06 07.09.2008

ok

ja ću sada da pošaljem pp moderaciji.
Uopšte ne razumem zašto ovi tekstovi nisu na naslovnoj strani
Budimac Budimac 18:14 07.09.2008

Re: ok

Zato što sam u "potpalublju"... simple as that :)))
Unfuckable Unfuckable 18:23 07.09.2008

Re: ok

pa, Budimac.....
sve se menja sem kamenja ; ))))
pobednik je onaj koji veruje u pobedu
Budimac Budimac 18:30 07.09.2008

Re: ok

Naravno, Unf. Hvala na poseti i, kao uvek lepim, rečima.
yanjing yanjing 08:45 08.09.2008

Re: ok

Uopšte ne razumem zašto ovi tekstovi nisu na naslovnoj strani


+1 glas za selidbu i to odmah u VIP ;-)
Pisete stvarno sjajne tekstove i o jako zanimljivim temama.

Budimac Budimac 09:00 08.09.2008

Re: ok

Hvala yingjang :)
Pisete stvarno sjajne tekstove i o jako zanimljivim temama.

Pape92 je negde rekao (napisao) da nije teško (dobro) pisati o stvarima koje se vole, ja bih dodao i poznaju, a ja se trudim da ostanem u tim okvirima. Još jednom hvala.
pape92 pape92 00:00 08.09.2008

na temu

Pri tome, pajz sad, Irak nije prekršio nijednu odredbu NPT-a ili bilo kog međunarodnog sporazuma. Radilo se o "propustu" zemalja izvoznica nuklearne tehnologije da prijave svoje trgovanje sa Irakom. Naime, Nemačka, Holandija, Švajcarska i još dve zemlje su propustile da efikasno kontrolišu svoj izvoz.
O ovome sam nešto čitao, ili pre, gledao...

No, mislim da, kada se odmaknemo sasvim daleko u široku sliku, treba da pokušamo sebi da odgovorimo, po najboljim moćima koje imamo na osnovu onoga što znamo, na dva-tri pitanja u vezi cele ove priče.
Može li se verovati Indiji na sličan način (tačnije onoliko koliko i drugima, jer...ništa nije sigurno) na koji se može verovati ostalim priznatim nuklearnim silama da neće da uprska stvar? Ako može, onda je u redu. Onoliko koliko je u redu da bombu ima Francuska. Ako ne može, onda je zaista opasno. Moj utisak je da jeste opasno, ali sa druge strane, koliko sam razumeo, ovim se samo stavlja pod kakvu takvu kontrolu stanje koje već odavno postoji.
A u vezi Irana, isto pitanje uz prethodno podpitanje, šta je sve ovo? Može li se zaključiti na bilo koju stranu - da li prave ili ne prave? Ili, da li će jednog dana moći da naprave, ili neće? Ako je jasno da neće, onda ih jednostavno maltretiraju (nisu ni prvi ni poslednji, a Iran je posebna priča naravno). Ali ako nije jasno, onda džaba ga bilo. Malo ko bi želeo da vidi Iran sa bombom. Može li se ovo uopšte znati, ako nisi lik iz Sirijane?
Budimac Budimac 01:02 08.09.2008

Re: na temu

Pa ja verujem da će upravo priznate nuklearne sile uprskati stvar i.e. (ponovo) upotrebiti nuklearno oružje. Na žalost, po mom mišljenju, skorije nego što to većina ljudi na planeti veruje.

Što se tiče Indije, ja tu zaista ne iznosim neke konačne ocene. Činjenica je da se ona nije upuštala u avanture nuklearnog crnog tržišta poput Pakistana i notorne mreže dr Kana. Eee sad, pitanje je da li baš za to mora biti nagrađena (unilateralno). A ta nagrada će se pre svega ogledati u hardveru tipa F16 i sl. što će u svakom slučaju uticati na balans u regionu. S druge strane bolje neka kontrola nego odsustvo svake kontrole (Izrael je apsolutno bez kontrole, a Pakistan negde između).

Iran definitivno ne pravi bombu niti ima vojni nuklearni program - svih 15 američkih obaveštajnih agencija se slaže u tome, (vidi moj tekst Spin(n)ing Iran, ako nisi :), IAEA se slaže, a od 2003. agencija šparta tom zemljom i uzduž i popreko). Ja se ne slažem da bi to bila neopevana tragedija i da je ima (čak sam sklon da mislim obrnuto), naime Iran nije vođen (ma kako se to činilo na Zapadu) iracionalnim samoubilačkim režimom, a za razliku od najvećeg protivnika u regionu nije vodio agresivni rat nekih 200 godina. (ovo nije nikakva odbrana režima koji je takav kakav je i ni u kom slučaju mi nije privlačan) Osim toga Iran je pokazao mnogo spremnosti za pregovaranje ali mu je uvek glavni cilj pregovora garantovanje bezbednosti (SAD to uporno odbija).

Posedovanje bombe (makar i nejasno) se pokazalo u slučaju Severne Koreje (mada ni njene konvencionalne snage nisu za zanemariti) kao sasvim dobro odvraćanje da se SAD ne upuste u neku avanturu u tom delu sveta. Samo da dodam Iran se godinama zalaže (a to svi ignorišu) za nuclear weapon free Middle East. Zna se zašto se to ignoriše - dovelo bi do škakljivog pitanja izraelskog nuklearnog arsenala. Naime, ne zagovaram politiku odvraćanja gomilanjem bombi ali u ovom slučaju (kao u slučaju S.Koreje) bi možda sprečila veću katastrofu (seti se ovog kad počnu da bombarduju Iran).

Mediji, vođeni političarima, stvaraju utisak da je napraviti atomsku bombu piece of cake. Nije, jako je teško. Iran nije još sasvim uspešno ovladao tehnologijom (centrifugama) koja obogaćuje uran na nivo nuklearnog goriva (3%), a gde je 85% potrebnih za oružje.

NTP jeste na neki način prevaziđen ali nemamo za sada bolje. Činjenica je da sve nuklearne sile umesto da rade po slovu istog (oslobađaju se a. oružja) obnavljaju ga i usavršavaju (evo i britanci hoće da menjaju svoje Tridente). Potpuno iracionalno (protiv koga? terorista?) ali je tako.
pape92 pape92 12:26 08.09.2008

Re: na temu

Pročitao sam tvoj tekst o Iranu i "složio" se sa njim (šala: tekst iznosi činjenice, a još nisam došao u tačku kada kažem "utoliko gore za činjenice":))
Svestan sam da je izgraditi bombu posao koji je zahtevan, i ukljucuje, koliko znam, bar jednu nuklearnu probu, sto se ne moze izvesti neopazeno, ili komplikovan racunar i softver za simulaciju probe, sto Iran koliko je poznato nema. Plus pomenute centrifuge. Sve to efikasno sakriti se čini nemogućim (mada kao i svaki laik to ne mogu da tvrdim sa stopostotnom uverenošću). Ostaje hipotetičko pitanje a kad bi mogao da je ima da li bi to bilo dobro ili loše. Dobro bi se moglo sažeti u jedno: Amerikanci se ne bi se kačili sa Iranom, loše takođe u jedno: možda se jednog dana režim preobrazi u neki opasniji (slažem se da sadašnji ne bi upotrebio bombu prvi).
Vrlo brzo se sa praktičnog terena - krize oko pojedine zemlje na udaru velike sile - prelazi na sasvim filozofski koji se tiče neophodnosti ili ne-neophodnosti uređenja svetskog društva na određeni način, gde su i krize deo funkcionisanja takve jedne komplikovane tvorevine...i gde se igra "monopoly" između jakih aktera sa zemljištima slabih kao poljima...

Indija je za sada, a tu poziciju samo učvršćuje, on the safe side tog Monopola, i to je generalno dobro...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana