*Dinar **(RSD), The Nezamenljivi***

mungos92 RSS / 10.09.2008. u 01:46

200_Vatu_Commemorative_Note.3664.jpg*Dinar je naziv valute/monete Republike Srbije i nekih bratskih arapskih zemalja.

**RSD je zvanicna valuta Republike Srbije za gotovinsko i bezgotovinsko placanje roba i usluga na teritoriji nase(?) drzave, osim u posebnim slucajevima kada se placanje moze izvrsiti i u nekoj drugoj (stranoj) valuti, uz saglasnost nasih(?) nadleznih monetarnih organa.

***Nezamenljivi, nezamenljivost je atribut sa dvojakim znacenjem:

1. Neko ili nesto se nikako ne moze smeniti ili zameniti nekim/necim drugim

2. Neko ili nesto se nikako ne moze zameniti (trampiti, obj. Mung.) ZA nekog ili nesto.

EUR(O) je valuta Europske Unije & Crne Gore, koja se vazda & svuda moze zameniti i rado prima & nerado daje "ispod stola" na ovim prostorima.

Primer I:

Moja, The Najdraza je nedavno putovala u Europu. A za put po Europi su joj, gle cuda, trebale pare (i parce sapuna i toalet papira, sto nedavno rece Boza, The Tetkin Kauc, pods. Mung.). A nase pare tj. Dinar, The Nezamenljivi, ne lezi vraze, ne primaju u Europi isto kao Vatu, The Vanuatuanski te je morala da kupi europske pare, za svecke, a - nase. I to je obavila bez problema, po vazecem kursu (79 i po' RSD/EUR) za taj dan, u "privatnoj" kenj...ups, menjacnici: kupila je nekih 200 Eura. Kada se Moja, The Najdraza vratila sa puta, donela je isto para koliko je i ponela, jerbo su joj tamo platili sve troskove + neke-nazovi-dnevnice (samo za 'ranu, 'bem ti zivot nas umetnika, tug. Mung.). Ali, te pare je morala da vrati u banku, da pokrije minus u koji je otisla zbog kupovine para za put. E, ali u istom objektu za devizne trange-frange, kuras je bio jedno pet dinara nizi, jerbo je, kako nam se tih dana kleo Radovan, The Bankar Najglavniji, nagrnulo iz sveta u Srbalje, da poseti vamilije, prijatelje & kumlje, pa donelo i stranjske pare, koje su dinaru znacile isto k'o i krotikosteroidi bilderskim muskulama. Te tako, samo u toj medjuvalutnoj transakciji, moja draga zijani jedno 1.000 RSD.

Primer II:

Moji dragi poznanici, vlasnici male, skromne, ali dobre gradjevinske firme u okolini Beograda, pre nekoliko meseci ugovorise dobar posao u Europskim parama, jerbo investitor nije hteo drukcije ni da cuje! Medjutim, ugovoreno je da budu isplaceni 50.000 EUR po zavrsetku radova. Tog dana kada je potpisan ugovor, kuras je bio 83 i po' RSD/EUR. Kada je placeno za svojski odradjeti posao, kuras je, s oprostenjem, vec pao za 7 i po dinara. A da ne pominjem da su u medjuvremenu poskupeli gvozdje i beton, te, moji poznanici, koji su usput bili podigli plate radnicima, ne da ostadose bez zarade, vec ostvarise zavidan gubitak, u iznosu preko dve prosecne godisnje zarade u Srbiji - zemlji konstruktivno klizajuceg dinara!

Primer III:

Proletos, Radovan, The Bankar Najglavniji, zakuka u jednom intervjuu, da se nasi spoljnotrgovniski bizmisi, pomalo bahato ponasaju u nabavci deviza za kupovnu sirovina i energenata u inostranstvu. Kaze on da oni strane valute kupuju kad i po koliko im se cefne, a posle ih i prodaju kada i po koliko im se cefne, ic ne hajuci al' se, d' prostite, diglo ili palo, jerbo oni moguci gubitak u igri "suge" izmedju valuta sa Dinarom, The Nezamenljivim, svakako ukalkulisu u cenu koju plati krajnji potrosac - uglavnom pripadnik staleza "boranije".

Primer IV:

Postoje takozvani "hedz fondovi" - investicioni fondovi najkrupnijih riba koje gmizu ovom planetom, poput Dojce Bank (De), Bank of America, J.P. Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley (USA), UBS AG (Ch), Barcalays Bank, Royal Bank of Scotland, HSBC (UK) cija je delatnost prevashodno spekulisanje u transakcijama sa valutama, hartijama od vrednosti i strateskim sirovinama, za cije poslovanje nigde ne postoji jasna regulativa i iznad kojih ne postoj bas niko & nista. (Izvol'te na Forex.com, otvorite besplatan nalog, pa isprobajte kako se to radi ;))

Smatram da postoji dovoljno dokaza da je Dinar, The Srbski, bez obzira na svu nostalgiju za boljim vremenima i snaznu emotivnu vezu sa njim, veliki kamen oko vrata vecini gradjana Srbije. Isto to, bar znaju, ako bas i ne smatraju, i oni koji mogu da ukinu RSD preko noci. Zasto to ne urade? Ja sam za ukidanje RSD (citaj: delimicni prestanak pljacke Srbalja & 35% bratskih naroda & narodnosti, prev. Mung.) i uvodjenje EUR, sto pre!

Otvaram glasanje...

Mungos, The EuroDinarid

 

P.S. Mali prilog temi:

Spisak svih valuta u svetu

O trzistu valuta

Ovo su vrlo tacni, informativni & pregledni napisi.

Atačmenti



Komentari (65)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 02:13 10.09.2008

eee, moj mungose92

troll on (sto ti ovo 92 nakacili?!)
troll off

i ja sam za euro. verovatno i moji prijatelji madjari koji da bi trosili pare u EU u kojoj su sasvim&totali (vize npr) moraju da menjaju forintu za euro, te izgube prilikom transakcije nesto para. inace forintu ne mozes lako da zamenis u srbiji vec moras da je menjas u madjarskoj za euro, pa onda kod nas u dinare...tako sam ja nedavno menjala nase dinare u evre da bi iste posle menjala u forinte...i obratno. ko je sve tu dobio, a? znam samo da sam ja izgubila visestruko.

opet, zanimljivo mi je da je slovenija presla na euro a da je kasnije primljena u clanstvo EU, i pomenuti crnogorci, koji nemaju (za sad) veze sa EU...a ekonomija u madjarskoj pred raspadom. ne znam da li se to mi ugledamo na njih kad su valute u pitanju ili oni na nas, ali nista mi se ne svidja.

sorry na insistiranju na forinti u komentu, ali prepoznala sam sindrom i...mnogo-sam-ljuta >:-#
mungos92 mungos92 02:31 10.09.2008

Re: eee, moj mungose92

sorry na insistiranju na forinti u komentu


Nista, nista! Sreca pa nisam alergican na HUF! A jos manje na forintaljke... BTW, HUF se bar nalazi na "ozbiljnom" popisu valuta na sveCkoj kurasnoj listi, a RSD - nigde!:(

zanimljivo mi je da je slovenija presla na euro a da je kasnije primljena u clanstvo EU, i pomenuti crnogorci, koji nemaju (za sad) veze sa EU


Mislm da dovoljno govori o sustinskoj razlici u "poslovnim" filozofijama, a i objasnjava zasto je dezala pobegla od nas glavom bez obzira.

Mungos, the Dinarid
dragan7557 dragan7557 13:18 10.09.2008

Re: eee, moj mungose92

ekonomija u madjarskoj pred raspadom. ne znam da li se to mi ugledamo na njih kad su valute u pitanju ili oni na nas, ali nista mi se ne svidja.

Radovan The Bankar Jelašić je iz Mađarske pa nije ni čudno.
dragan7557
Doctor Wu Doctor Wu 21:47 10.09.2008

Re: eee, moj mungose92

a ekonomija u madjarskoj pred raspadom.

????
:)...
Unfuckable Unfuckable 05:24 10.09.2008

eto kako

poprilično česta parola - "živele razlike" - ovde, kao i sve ostalo, dobija potpuno novi "majka - maćeha" smisao :
"živele kursne razlike"
tako da, siguran sam - Dinar - kao Ideja & Sredstvo - će biti branjen, bar kao i Kosovo
Vlasta92 Vlasta92 07:13 10.09.2008

Dinar

je lepa reč. Kao Dinarske planine, stamene i jake...
gorio92 gorio92 15:57 10.09.2008

Re: eto kako

tako da, siguran sam - Dinar - kao Ideja & Sredstvo - će biti branjen, bar kao i Kosovo

A i jeste kao Kosovo.
jeremija92 jeremija92 07:45 10.09.2008

Eh,

.... da mi je tog kamenja oko vrata što više, nekako bih ja izašao na kraj sa kursnim razlikama.
mungos92 mungos92 10:14 10.09.2008

Re: Eh,

jeremija92
.... da mi je tog kamenja oko vrata što više, nekako bih ja izašao na kraj sa kursnim razlikama.


Ne sumnjam!:))

Mungos, The Dinarid
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 07:46 10.09.2008

Kursadžije

"jerbo je, kako nam se tih dana kleo Radovan, The Bankar Najglavniji, nagrnulo iz sveta u Srbalje, da poseti vamilije, prijatelje & kumlje, pa donelo i stranjske pare, koje su dinaru znacile isto k'o i krotikosteroidi bilderskim muskulama."

Bajka o tome kako se kurs EURA određuje prema ponudi i potražnji EURA je bajka za malu decu-poštenu i dobru ali naivnu. Ima takve dece i ovde na Blogu. Jedared su me OVDE u jednoj od naših "pametnih" diskusija moji Blog priijatelji patosirali poentom da je ponuda i tražnja ono što u Srbiji određuje kurs EURA. Nisam imao snage da im grubo odgovorim jer su mi po svemi drugom simpatični.
Ima u ovom blesavom kursu nešto mnogo dublje i gore od ponude i tražnje.
mungos92 mungos92 10:18 10.09.2008

Re: Kursadžije

Bajka o tome kako se kurs EURA određuje prema ponudi i potražnji EURA je bajka za malu decu-poštenu i dobru ali naivnu. Ima takve dece i ovde na Blogu. Jedared su me OVDE u jednoj od naših "pametnih" diskusija moji Blog priijatelji patosirali poentom da je ponuda i tražnja ono što u Srbiji određuje kurs EURA. Nisam imao snage da im grubo odgovorim jer su mi po svemi drugom simpatični.
Ima u ovom blesavom kursu nešto mnogo dublje i gore od ponude i tražnje.


Zar vi to, Visocanstvo, The Vase, sumnjate u postenje nasih monetarnih & svakih drugih vlasti?
Nemojte, molim vas! Naravno da kuras odredjuju ponuda i potraznja, ali... CIJA & KAKVA?

Mungos, The Dinarid
MilutinM MilutinM 09:12 10.09.2008

I na Kosovu

Da malo istrolujem

EUR(O) je valuta Europske Unije & Crne Gore, koja se vazda & svuda moze zameniti i rado prima & nerado daje "ispod stola" na ovim prostorima.

I na Kosovu je zvanična valuta. Uveli su ga braća Crnogorci i Unmičani dok si rekao keks. A znam dobro da se jadni Litvanci opučiše da uvedu evro, no nisu kao braća Slovenci ispunili uslove i nije im dozvoljeno. Čudna rabota, da hebe oca očinjeg
ma_nemoj ma_nemoj 10:28 10.09.2008

NEMOJ

neko da mi je dirao RSD!!! Pa plata mi porasla za 50 evrića samo tako, ni malim prstom nisam morala mrdnuti...:)))

Preporuka, sjajan tekst!
mungos92 mungos92 11:51 10.09.2008

Re: NEMOJ

ma_nemoj
Pa plata mi porasla za 50 evrića samo tako, ni malim prstom nisam morala mrdnuti...:)))
Preporuka, sjajan tekst!


Dobra ti plata! Preporuka i tebi!

Mungos, The Dinarid
Colin_bgd Colin_bgd 10:43 10.09.2008

Ne prebrzo...

Uvodjenje evra ne bi resilo te probleme, samo bi se iste "transakcije" prenele kroz drugaciju formu. Ja nisam za uvodjenje evra pre nego sto Srbija postane clan EU i ispuni uslove za evro. Iz prostog razloga jer jedino tako se ogranicava problem u korenu, a ne samo izmesta na druga mesta.
Inace, posto sam se pre par dana vratio iz Srbije, mogu definitvno da potvrdim da je maloprodajna roba u Srbiji (odeca, obuca, knjige, CD-ovi, elektronska oprema, bela tehnika itd.), a zatim hrana, tj. cela samoposluga MINIMUM 20% skuplja nego u Engleskoj, sto je apsurd nad apsurdima. Benzin kosta isto, jedino su jeftinije cigarete i domaca alkoholna pica... Kako ljudi zive, ja stvarno ne znam...
MilutinM MilutinM 11:08 10.09.2008

Re: Ne prebrzo...

Inace, posto sam se pre par dana vratio iz Srbije, mogu definitvno da potvrdim da je maloprodajna roba u Srbiji (odeca, obuca, knjige, CD-ovi, elektronska oprema, bela tehnika itd.), a zatim hrana, tj. cela samoposluga MINIMUM 20% skuplja nego u Engleskoj, sto je apsurd nad apsurdima. Benzin kosta isto, jedino su jeftinije cigarete i domaca alkoholna pica... Kako ljudi zive, ja stvarno ne znam...

Nećete verovati, ali isto govori i moj drug Raša po povratku iz Beograda u Ženevu. Običan život običnih ljudi je jeftiniji ovde!
Unfuckable Unfuckable 11:19 10.09.2008

Re: Ne prebrzo...

Kako ljudi zive, ja stvarno ne znam...


pa kako - kako žive ?
na pljugama i alkoholu.
vracarac92 vracarac92 11:21 10.09.2008

Re: Ne prebrzo...

na pljugama i alkoholu.
I bensedinima.
Colin_bgd Colin_bgd 11:28 10.09.2008

Re: Ne prebrzo...

pa kako - kako žive ?
na pljugama i alkoholu.
dugotrajan aplauz...

ovacije...
ivana23 ivana23 11:34 10.09.2008

Re: Ne prebrzo...

Colin_bgd

pa kako - kako žive ?na pljugama i alkoholu.
dugotrajan aplauz...ovacije...



mungos92 mungos92 11:55 10.09.2008

Re: Ne prebrzo...

Colin_bgd
Uvodjenje evra ne bi resilo te probleme, samo bi se iste "transakcije" prenele kroz drugaciju formu. Ja nisam za uvodjenje evra pre nego sto Srbija postane clan EU i ispuni uslove za evro.


Ne govorimo o uvodjenju evra, vec o ODvodjenju dinara.
A koji su to uslovi? Nesto nisam siguran da su Kosovo & CG ispunili ishta....

Colin_bgd
Inace, posto sam se pre par dana vratio iz Srbije, mogu definitvno da potvrdim da je maloprodajna roba u Srbiji (odeca, obuca, knjige, CD-ovi, elektronska oprema, bela tehnika itd.), a zatim hrana, tj. cela samoposluga MINIMUM 20% skuplja nego u Engleskoj, sto je apsurd nad apsurdima. Benzin kosta isto, jedino su jeftinije cigarete i domaca alkoholna pica.


U SAD jos jeftinije, osim piva.

Mungos, The Dinarid
mariopan mariopan 11:57 10.09.2008

Re: Ne prebrzo...

Pazi ova tema se bas bavi onim cime se ja sada prakticno bavim...to jest pokusavam da spasem koji dinar iz velike pljacke koja se odigrava na zamnei valute. Ta pljacka se radi na mnogo nacina. Evo jedan :

Potrazila sam na internetu sve proizvodjace dobrih prozora i vrata (za balkone) od aluminijuma (sa termoprekidom, mrezicama, roletnama) i nadjem nekoliko ali na jednom forumu bas hvale jednu firmu.Pozovem telefonom i pitam za cene i kazu mi cenu po kvadratu u evrima, kako za prozore tako za mrezice i roletne, izracunamo i ja i sin i dobijemo jednu cenu...pozovemo da nam dostave predracun a tamo za skoro 25% veca cena, sve u evrima racunamo. Pitam kakva je sad to cena i dobijem odgovor da je to bila "orjentaciona" cena kada smo razgovarale a sada je prava )Mislim, da li je ona tu da mi daje informacije ili da orjentaciono pogadja ko da gleda u pasulj? Ali ajde kao to su najbolji prozori...pa hajde da uzmemo (suma je oko 4000evra ukupno bila) mislim valjda ce neko za te pare da se otima za posao ovde u Srbiji (;-)...dobro sam se setila da pitam a kako se placa? Kaze gospodja samo u dinarima...dobro...pa koliko nam onda racunate dinara da treba da damo? Kada rece sumu meni opet zvezdice pred ocima pa koloko racunate evro? Kaze 7,99 toliko dinara ja njima treba da dam.....pitam pa zasto, zna li ona koji je kurs? kaze da zna ali svi tako racunaju a tu je i provizija njihove banke.! Kakve banke kada placamo u gotovom? Pa te njihove banke vam zaracunaju kroz kurs i neku svoju proviziju i zato je cena evra kod njih ova a na trzistu zna se koja. Tako meni ti prozori izadjose tako skupo da sam odustala samo zbog "orjentacione" cene kja je mala da bi nas navukla, pa onda dolazi prava cena veca, pa onda dolazi njihov kurs evra i provizija neke banke sa kojom ja nemam nista jer mi pare iz moje (strane banke) ne dadu dok ne odleze kod njih mesec dana jer ce i oni da uzmu neku proviziju...ja tu lepo odustanem.


Nadjem majstora koji te iste prozore pravi ovde kod nas, nikad ga nisam pre videla ali sam mu dala kaparu 3000 evra u cetri oka bez svedoka, on je vec montirao deo (4) prozora a deo je doneo ovde na sred sobe, cekamo da zidari obrade otvore pa dolazi da montira ostatak, prosla sam sa 500 evra ustede a prozori su SAVRSENI...odussevljena sam koliko je pedantno i savesno uradio posao, dve nedelje pre roka zato sad ceka za zidarima..eto ima ko hoce da radi i za evre bez banke i bez provizije u koju su se ugradili svi redom, nije samo onaj ko je zurio na autobus.
mungos92 mungos92 12:05 10.09.2008

Re: Ne prebrzo...

mariopan
Nadjem majstora koji te iste prozore pravi ovde kod nas, nikad ga nisam pre videla ali sam mu dala kaparu 3000 evra u cetri oka bez svedoka, on je vec montirao deo (4) prozora a deo je doneo ovde na sred sobe, cekamo da zidari obrade otvore pa dolazi da montira ostatak, prosla sam sa 500 evra ustede a prozori su SAVRSENI...odussevljena sam koliko je pedantno i savesno uradio posao, dve nedelje pre roka zato sad ceka za zidarima..eto ima ko hoce da radi i za evre bez banke i bez provizije u koju su se ugradili svi redom, nije samo onaj ko je zurio na autobus.


Totikazem, bre! Tvoje iskustvo sa prethodno navedenom firmom je sve cesca pojava. (Doneli iz Amerike fore-navlakuse sa cenama)

Mungos, The Dinarid
Colin_bgd Colin_bgd 12:09 10.09.2008

Re: Ne prebrzo...

A koji su to uslovi? Nesto nisam siguran da su Kosovo & CG ispunili ishta....
Pa,ima EU taj "spisak" uslova za uvodjenje evra. Kosovu i CG se gleda kroz prste, i znamo svi iz kojih razloga. Ja ne bih voleo da se nama bilo sta vise gleda kroz prste, nego da se stvari vec jednom i za svagda srede kako treba, tj. kako su sredjene u Sloveniji, Ceskoj, Slovackoj, Madjarskoj, Grckoj. Zbog toga nisam da se preskacu razredi...
mungos92 mungos92 12:18 10.09.2008

Re: Ne prebrzo...

Colin_bgd
A koji su to uslovi? Nesto nisam siguran da su Kosovo & CG ispunili ishta....
Pa,ima EU taj "spisak" uslova za uvodjenje evra. Kosovu i CG se gleda kroz prste, i znamo svi iz kojih razloga. Ja ne bih voleo da se nama bilo sta vise gleda kroz prste, nego da se stvari vec jednom i za svagda srede kako treba, tj. kako su sredjene u Sloveniji, Ceskoj, Slovackoj, Madjarskoj, Grckoj. Zbog toga nisam da se preskacu razredi...


Jedini uslovi su dobra volja nasih(?) vlasti i da NBS nabavi dovoljno evra da zameni sve dinare. Iskljucivo je nasa stvar koju cemo valoutu koristiti. Ako zelimo, mozemo da se opredelimo i za TOP - tongoansku pa'angu, koja, BTW ne stoji tako lose - oko 3 TOP za evro!



Mungos, The Dinarid
Colin_bgd Colin_bgd 12:24 10.09.2008

Re: Ne prebrzo...

Jedini uslovi su dobra volja nasih(?) vlasti i da NBS nabavi dovoljno evra da zameni sve dinare. Iskljucivo je nasa stvar koju cemo valoutu koristiti. Ako zelimo, mozemo da se opredelimo i za TOP - tongoansku pa'angu, koja, BTW ne stoji tako lose - oko 3 TOP za evro!
Cisto mehanicki moze, ali da li je to i pametno bez amina EU, to je pitanje...
mariopan mariopan 12:27 10.09.2008

Re: Ne prebrzo...

Pa zamisli ako ja ustedim tih 500 evra a i majstor je koristio iste profile (alumil) ista stakla, dodao je i zaradu, to je mala privatna firma, samo smo preskocili sve one koji se ugradjuju..koliko je to para koje se otimaju bez da je za njih neko nesto i radio?

A u pravu si za gradjevinski materijal, poskupeo je neverovatno, ja sad bas radim (cujes mesalicu kako vrti?), to jest majstori rade...ali kako je sve to toliko poskupelo a evro pada i pada i pada.....i kazu da nam i inflacija pada i sve je manja....imali smo i deflaciju onomad? U julu?Ta deflacija ako nije fatamorgana mogla bi biti samo kolaps, znas ono kada pacijentu stane srce pa ga vracaju u zivot,i ako je to istina da je evro ovolicki a nase cene OVOLIKE onda je neko ovde lud.
mungos92 mungos92 12:46 10.09.2008

Re: Ne prebrzo...

Colin_bgd
Jedini uslovi su dobra volja nasih(?) vlasti i da NBS nabavi dovoljno evra da zameni sve dinare. Iskljucivo je nasa stvar koju cemo valoutu koristiti. Ako zelimo, mozemo da se opredelimo i za TOP - tongoansku pa'angu, koja, BTW ne stoji tako lose - oko 3 TOP za evro!
Cisto mehanicki moze, ali da li je to i pametno bez amina EU, to je pitanje...


Ne treba nam niciji amin (pogotovo ne Idi, prim. Mung.). Srbija je ipak jos uvek samostalna, takoreci - suverena zemlja. Catch 22 je to sto domacim (i ne samo domacim! nap. Mung.) "hedzistima" dvovalutni sistem jako odgovara.

Mungos, The Dinarid
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:03 10.09.2008

Mungose,

alaj je lepa ova para, baš mi se sviđa...otongaška.
mungos92 mungos92 14:15 10.09.2008

Re: Mungose,

Jelica Greganović
alaj je lepa ova para, baš mi se sviđa...otongaška.


Fala, kumo! Ako ti ikada budu trebale pa'ange, npr za soping, uvek mogu da ti prodam po povoljnom kurasu. (tezgarim kao ovlasceni diler o'Tongaske CB)

Mungos, The Pa'angas
sentinel26 sentinel26 13:29 10.09.2008

Igre sa The "Kurasom" i td..

Dje baš sada nadjoste da pokrećete jednu opasnu temu The Mungos-e ?
Sada je aktuelno hoće li Tomica osnovati RDP ili neće i sa kime će u društvo, niko ne postavlja pitanje sa čime će nego sa kime.

Dokle god "G" udruženje sjedi na svim punktovima i džakovima para biće ovako kako ste opisali pod srpskom nebeskom dinarskom kapom.

Dokle bude trajalo imovine i preduzeća za prodaju i poklanjanje ( budućim ličnim partnerima ) biće i igara sa The "kurasom".
Kada toga nestane onda će nastati muka. Imovina se više ne prodaje na tenderima nego se pozivaju prijatelji (tzv. budući "stra-teški partneri" ).

Kako je smiješno slušati "političke" dilere (nijesam rekao diletante) koji trućaju kako je dinar stabilan zahvaljujući prilivima od gradjana iz inostranstva, a u inostranstvu niti na jednoj berzi nejma dinara ni na spisku.

Sjećate li se dvojice "stručnjaka" za zamajavanje naroda, (više od stručnosti a manje od politike) koji obećaše da će dinar brzo naći i na Londonskoj berzi.

Crna Gora i Unmik na Kosovu nijesu uveli Evro po svojoj volji i ne pod istim uslovima.

Unmik nije mogao na Kosovu uvesti dinar kao valutu jer je za njih to valuta "strane" države. Kada i ovako teško kontrolišu platni promet, šta mislite kako bi to izgledalo da im Srbija štampa i ubacuje dinare.

Crna Gora je svojevremeno uvela DEM uz saglasnost Njemačke, a 2002.godine kada je došlo do prelaska na EUR-o u zemljama članicama EU, Njemačka je podržala ostanak EUR-a u CG.
O situaciji i razlozima za uvodjenje DEM zna cijela Evropa ( osim Srbije ).

Oni koji stvarno misle da CG ne ispunjava uslove za uvodjenje EUR-a trebalo bi da kažu koji to uslov ona ne ispunjava ili neka pročitaju kakav je zahtjev svojevremeno zvanično podnijela Poljska odmah po prijemu u EU (mislim da još nema EUR-o) i kakvu je izjavu morala dati CG.
Kada je u pitanju ispunjenost tih uslova (ne bih više o njima), CG se nalazi ispred dvije starije članice EU koje imaju EUR-o u svom platnom sistemu od početka.

P.S. Obratite pažnju. VIP blogerima su stranke zabranile da otvaraju ovakve teme.

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:04 10.09.2008

Re: Igre sa The "Kurasom" i td..

VIP blogerima su stranke zabranile da otvaraju ovakve teme.


Meni očito kasni pošta...
sentinel26 sentinel26 14:10 10.09.2008

Re: Igre sa The "Kurasom" i td..

Jelica Greganović
VIP blogerima su stranke zabranile da otvaraju ovakve teme.
Meni očito kasni pošta...
Moža su vas "isključili" iz stranke, obzirom da ne znam koja je u pitanju ne bih mogao pogadjati zašto vam "pošta" kasni.

A moguće da ljudi vide koje ste teme otvarali pa računjaju da nema potrebe da troše pare za "poštarinu".
.
gorio92 gorio92 16:01 10.09.2008

Re: Igre sa The "Kurasom" i td..

O situaciji i razlozima za uvodjenje DEM zna cijela Evropa ( osim Srbije ).

E da je to jedino što zna Evropa(osim Srbije) gde bi Srbiji bio kraj.
sentinel26 sentinel26 16:08 10.09.2008

Re: Igre sa The "Kurasom" i td..

gorio92
O situaciji i razlozima za uvodjenje DEM zna cijela Evropa ( osim Srbije ).
E da je to jedino što zna Evropa(osim Srbije) gde bi Srbiji bio kraj.
Nažalost i to je tačno i malo tragično. Bolje bi bilo da nije ali šta se tu može.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:11 10.09.2008

Dakle, ako

napišeš:

VIP blogerima su stranke zabranile da otvaraju ovakve teme.


iz toga se može zaključiti da su političke stranke, prema tvojim informacijama, zabranile VIP blogerima ovog bloga da pišu o dotičnoj temi, a ne samo svojim članovima koji ovde pišu.

Mene će malo teže ijedna stranka da isključi, jerbo se nisam član ni jedne.

Sve je moguće kada se tako piše, kao što si ti napisao svoju tvrdnju. Zvuči bombastično, a u stvari međutim.
sentinel26 sentinel26 16:39 10.09.2008

Re: Dakle, ako

Jelica Greganović
napišeš:
VIP blogerima su stranke zabranile da otvaraju ovakve teme.

iz toga se može zaključiti da su političke stranke, prema tvojim informacijama, zabranile VIP blogerima ovog bloga da pišu o dotičnoj temi, a ne samo svojim članovima koji ovde pišu.

Mene će malo teže ijedna stranka da isključi, jerbo se nisam član ni jedne.

Sve je moguće kada se tako piše, kao što si ti napisao svoju tvrdnju. Zvuči bombastično, a u stvari međutim.

Vjerujem vama da nijeste član neke političke stranke. Ne znam samo kako ste se onda "prepoznali" i osjetili "prozvanom" ?
U odgovoru vama ja sam riječi "isključenje" i "pošta" stavio pod navodnike.

Prije neki dan na blogu kod jedn-og(e) VIP ja direktno uputih vrlo konkretno pitanje u vezi ove "hipoteze" a dotičn-i(a) ne htede ( "smede" ? ) da odgovori.

Moja malenkost izvoljela rukovoditi se načelom "ćutanje je potvrdjivanje ( tj. odobravanje)".
Ovakva "istina" ne može da se demantuje prostom negacijom već djelovanjem.

Ne znam da li stranke mogu da naredjuju ali da hoće, da obožavaju da daju "preporuke", poznato mi je veoma dobro i ne bih to ovdje da dokazujem.
U mojoj PS poruci Mungosu sam zaboravio da riječ "zabranile" stavim pod navodnike.

"Trolovanje" tema koje sam ja nazvao "zabranjenim" jeste dokaz nečega ..... ili možda nije !?.
mungos92 mungos92 16:57 10.09.2008

Re: Dakle, ako

Ne izjasniste se o pitanju koje sam postavio: Da li ste za ukidanje RSD & prihvatanje EUR u Srbiji?

Mungos, Tthe Dinarid
Goran Vučković Goran Vučković 17:09 10.09.2008

Re: Dakle, ako

Ne izjasniste se o pitanju koje sam postavio: Da li ste za ukidanje RSD & prihvatanje EUR u Srbiji?

Evo ja da odgovorim:

Ja sam apsolutno za - čim ispunimo Mastriht kriterijume :)
sentinel26 sentinel26 17:19 10.09.2008

Re: Dakle, ako

mungos92
Ne izjasniste se o pitanju koje sam postavio: Da li ste za ukidanje RSD & prihvatanje EUR u Srbiji?
Mungos, Tthe Dinarid
Mislio sam da se to iz mojeg teksta vidjelo ali evo da glasam.

Ja sam apsolutno ZA !

No šta ćemo poslije, ovi " G-ul je kul " bankari i eksperti za "više od stručnosti a manje od politike" će nam "ostati" bez posla ?
Poz.

S26. The Eur-ović
Doctor Wu Doctor Wu 10:13 11.09.2008

Re: Igre sa The "Kurasom" i td..

Kada je u pitanju ispunjenost tih uslova (ne bih više o njima)

Nemoj više, keve ti, imaj makar malo srca.
I ovoliko je dovoljno.
Čak i previše.
simkke simkke 14:53 10.09.2008

eh, sto je zivot kurva...




ma koji euro, vratiti kralja!

gorio92 gorio92 16:04 10.09.2008

Neće ići lako,

na letnjem kursu dinara neki lepo zaradjuju.
Glasam za EUR.
mungos92 mungos92 16:09 10.09.2008

Re: Neće ići lako,

gorio92
na letnjem kursu dinara neki lepo zaradjuju.
Glasam za EUR.


Hvala sto si prvi bio hrabar & glasao!

Mungos, The Dinarid
mariopan mariopan 16:57 10.09.2008

Re: Neće ići lako,

Ako glasam i ja da li ce te nase valute koja bi se zvala evro biti toliko za svakoga da moze da prezivi mesec?

Btriga me kako se zove samo neka ga ima zadosta

I ja glasam ZA. Kad mi vec racunaju i preracunavaju onda bar da se ne ovajde muvatori.
mungos92 mungos92 16:59 10.09.2008

Re: Neće ići lako,

mariopan
Ako glasam i ja da li ce te nase valute koja bi se zvala evro biti toliko za svakoga da moze da prezivi mesec?
Btriga me kako se zove samo neka ga ima zadosta
I ja glasam ZA. Kad mi vec racunaju i preracunavaju onda bar da se ne ovajde muvatori.


:))) Trebalo bi da ukidanjem dvovalutnog sistema u Srbiji zivot bude jeftiniji, a to znaci i vise EUR-a z ostalo, zar jok?

Mungos, The Dinarid
stijak92 stijak92 20:40 10.09.2008

Pa kad bi i htjeli ne bi mogli

Ne pratiš mungos. Naravno da ne možemo da uvedemo evro bez amina evrope niti bi evropa blagonaklono gledala na to. Već je u više navrata pritiskala crnu goru oko toga, ali kako crna gora i nema toliko mnogo stanovnika vjerovatno je odlučila da joj pogleda kroz prste, a pretpostavljam da ni sa kosovom nije puno drugačije. Pogledaj recimo EU upozorava Crnu Goru zbog evra, ovo i ovo.

Naime - evropi nije u interesu da države koje nisu ispunile određene uslove uvedu evro jer tako se sve nestabilnosti na monetarnom tržištu te zemlje prenose i na ostatak evro zone.
stijak92 stijak92 20:44 10.09.2008

Re: Pa kad bi i htjeli ne bi mogli

Citat iz jednog od članaka

"Stav Evropske komisije u slučaju Crne Gore je i dalje isti i ima podršku zemalja članica EU. Uslovi za uvođenje evra su vrlo jasni, određena merila za to moraju biti ispoštovana. A pre svega se mora biti član Evropske unije", podvukla je portparolka Evropske komisije i dodala da iako EU "pravno ne može sprečiti jednostrano korišćenje evra" u zemljama i na teritorijama izvan prostora Unije, za to "postoji određena cena".

Inače, londonski "Fajnenšel tajms" piše da će ministri finansija zemalja Evropske unije upozoriti Crnu Goru da jednostrano uvođenje evra kao nacionalne valute nije u skladu sa zakonima Unije.
sentinel26 sentinel26 21:28 10.09.2008

Re: Pa kad bi i htjeli ne bi mogli

stijak92
Citat iz jednog od članaka
"Stav Evropske komisije u slučaju Crne Gore je i dalje isti i ima podršku zemalja članica EU. Uslovi za uvođenje evra su vrlo jasni, određena merila za to moraju biti ispoštovana. A pre svega se mora biti član Evropske unije", podvukla je portparolka Evropske komisije i dodala da iako EU "pravno ne može sprečiti jednostrano korišćenje evra" u zemljama i na teritorijama izvan prostora Unije, za to "postoji određena cena".
Inače, londonski "Fajnenšel tajms" piše da će ministri finansija zemalja Evropske unije upozoriti Crnu Goru da jednostrano uvođenje evra kao nacionalne valute nije u skladu sa zakonima Unije.
Kada već citirate izjave stare skoro godinu dana, onda treba da se zna da se izjava gospodje Tores odnosi na formalne uslove (članstvo u EU).
Izgleda veoma smiješno, valjda Crna Gora zna da nije članica EU a zna i šta piše u njihovim propisima.

Crna Gora nije jednostrano uvela EUR-o nego DEM a onda je uz saglasnost onoga koji je dao dozvolu za uvodjenje DEM izvršila konverziju iste i nastavila započeti posao.

Dozvola za DEM je data u danima kada su vojni helikopteri donosili na Tivatski aerodrom sveže naštampane dinare iz Topčidera.
U Srbiji se toga niko ne sjeća, jer je guverner s kalašnjikovom, ( 2000-e ), kada je ono preuzeo Banku i Štampariju tim "ljudima" oprostio "minuli rad" - uručio im "pomilovanje".

Drugo tu "cijenu" koja se pominje u izjavi, nije platila gospodja Tores, već CG.

Treće kada citirate Londonski "Fajnenšel tajms" onda ima i ovako nešto:
EU, međutim, neće tražiti od Crne Gore da ukine evro kao nacionalnu valutu nego će ta zemlja biti upozorena da su neophodne strukturne reforme ako želi da koristi evropsku valutu, tvrdi list pozivajući se na diplomatske izvore.

Goran Vučković Goran Vučković 21:57 10.09.2008

Re: Pa kad bi i htjeli ne bi mogli


Drugo tu "cijenu" koja se pominje u izjavi, nije platila gospodja Tores, već CG.

Kao i mnogo drugih stvari, domaća valuta može da bude i lek (ali ne preterano jak) i otrov - pitanje samo kako se koristi.

Tako je i prelazak na evro šok za slab organizam - zato i postoje kriterijumi iz Mastrihta - kada je ekonomija dovoljno zdrava da može da trči sa ekonomijama država EMU, onda uvede evro. Kao ono u Alisi u Zemlji Čuda: potrebno je jako brzo trčati da bi se ostalo na mestu...
MilutinM MilutinM 22:08 10.09.2008

Re: Pa kad bi i htjeli ne bi mogli

Kada je u pitanju ispunjenost tih uslova (ne bih više o njima), CG se nalazi ispred dvije starije članice EU koje imaju EUR-o u svom platnom sistemu od početka.

Živela Crna Gora, najnaprednija i najsredjenija država Evrope. A i mnogo šire. A i uže. A i bliže. A i dalje. A i na sve četiri strane sveta. A i u celom Kosmosu. A i u CERNU i na Higsovom bozonu.
sentinel26 sentinel26 22:32 10.09.2008

Re: Pa kad bi i htjeli ne bi mogli

MilutinM
Kada je u pitanju ispunjenost tih uslova (ne bih više o njima), CG se nalazi ispred dvije starije članice EU koje imaju EUR-o u svom platnom sistemu od početka.
Živela Crna Gora, najnaprednija i najsredjenija država Evrope. A i mnogo šire. A i uže. A i bliže. A i dalje. A i na sve četiri strane sveta. A i u celom Kosmosu. A i u CERNU i na Higsovom bozonu.

Oprostite gos'n Milutine ako vas je šta godj u ovoj mojoj rečenici povrijedilo, nije mi bila namjera.
Ja znam da takodje nije popularno pominjati helikoptere i kalašnjikove. To treba da se "zaboravi".

Svoj zaključak sam zasnovao na osnovu izjave Banke iz The Dojčlanda. Kome je u prepucavanju i sa kojim ciljem bila upućena ta izjava me baš i ne interesuje.
Njihova se ne poriče i ne provjerava, nekom na žalost a nekome na radost.

O uredjenosti država ne umijem tako mudro kao vi, trenutno moram da se zadovoljim temom koju je ovaj domaćin postavio - o dvovalutnom pljačkaškom sistemu u Srbiji koji i mene krade, a onaj tamo mi još ništa nije uzeo.

stijak92 stijak92 00:55 11.09.2008

Re: Pa kad bi i htjeli ne bi mogli

Dozvola za DEM je data u danima kada su vojni helikopteri donosili na Tivatski aerodrom sveže naštampane dinare iz Topčidera.

Da, samo kakve to veze ima sa eventualnim uvođenjem evra u Srbiju.

To sam citirao u kontekstu da bi Srbija teško dobila sad dozvolu da uvodi evro pa je ovaj blog pusta mašta.

A i ova teza kako crna gora ispunjava uslove bolje nego neke stare članice EU mi je poprilično upitna i iako kruži netom - nigdje nisam našao kredibilni izvor. Ali dobro - ako je istina - svaka im čast.
sentinel26 sentinel26 09:57 11.09.2008

Re: Pa kad bi i htjeli ne bi mogli

stijak92
A i ova teza kako crna gora ispunjava uslove bolje nego neke stare članice EU mi je poprilično upitna i iako kruži netom - nigdje nisam našao kredibilni izvor. Ali dobro - ako je istina - svaka im čast.

Ovo nije moja tvrdnja i ne zanima me je li istinita.
Ja znam da ovakve njihove izjave ne obavljaju statističke funkcije, već imaju odredjene političke poruke uvijek upućene još nekome ko nije spomenut u izjavi i u zavisnosti od toga ko je taj "nepomenuti" zavisi njihova "težina" i značaj.

Ja sam samo htio da demantujem da je CG "jednostrano" uvela EUR-o u svoj sistem pa sam ukratko predstavio istorijat "dogadjanja". Jedna (čini mi se jako važna) članica EU je dala saglasnost.

Pa ni Kosovo nije jednostrano uvelo EUR-o, nego je to uradio Unmik uz saglasnost EU.
Vlada Kosova još nije ( i ne zna se kada će ) dobiti takve ingerencije.

Naše pisanje o željama za uvodjenjem EUR-a u Srbiji jeste jedno davanje oduška u situaciji kada vidimo kako nas pljačkaju ovim dvovalutnim sistemom na naše oči a ne možemo da preduzmemo apsolutno ništa konkretno da bi se odbranili.
A tek čemu služe igre (sa i ) oko Kreditnog biroa ?
Konkretno, meni su za tri posljednje godine, igrom sa kursevima, "oteli" oko 4.500,- Eura.
Ako moram to da trpim, ne moram još i da ćutim.

Ko voli i želi da bude "solidaran" neka se pridruži i - neka "glasa" na Mungosovo "referendumsko" pitanje.

Ja sam to shvatio kao izjašnjavanje - za Mungosov predlog ili za udruženje "G-ul je kul ! ".
MilutinM MilutinM 10:49 11.09.2008

Re: Pa kad bi i htjeli ne bi mogli

kako nas pljačkaju ovim dvovalutnim sistemom na naše oči

Izvinjavam se, ali se ne bih složio sa ovakvim ocenama. (Sentinel, da ne bude zabune, komentarišem ovde ali ne da tebi - na blogu se ne persira - kontriram; i drugi stoje iza ovakve ocene). U mom običnom mozgu valutu povezujem sa političkim identitetom zemlje. Jedan broj zemalja rešio je da se udruži i da ima mnoge stvari zajedničke - tako su i uveli jedinstvenu valutu. Jedan broj tih istih zemalja koji je doneo istu takvu odluku misli da dalje treba da ima svoju valutu pa su je i zadržali.

Mi, eto, još uvek nismo ušli u to kolo. Nažalost. Voleo bih da se to što pre desi. No, dok se ne desi, teško je očekivati da će nam ta grupa zemalja dozvoliti mogućnost da deo njihovog identiteta koristimo. Stoga i, nekako laički razmišljam, treba da se držimo svoje valute. Kakva je da je. Mislim: moramo.

Isti "dvovalutni" sistem postoji u mnogim zemljama u Evropi. Eto, ovde u Švajcarskoj, niko ih ne bi mogao naterati da se odreknu svog franka. Oni, bre, imaju kovanice iz pretprošlog veka još u opticaju! Ko bi bi lud da to prenebregne? I, onda, i Švajcarci moraju da menjaju franak za evro i evro za franak. I oni gube na tim transakcijama. Razlika je u tome što je ekonomija uredjena pa te transakcije nisu česte i na njima se onda ne gubi mnogo, a franak i evro uglavnom stoje istom odnosu pa ljudi i ne gledaju na kursnu listu.
Goran Vučković Goran Vučković 11:47 11.09.2008

Re: Pa kad bi i htjeli ne bi mogli


Isti "dvovalutni" sistem postoji u mnogim zemljama u Evropi. Eto, ovde u Švajcarskoj, niko ih ne bi mogao naterati da se odreknu svog franka. Oni, bre, imaju kovanice iz pretprošlog veka još u opticaju! Ko bi bi lud da to prenebregne? I, onda, i Švajcarci moraju da menjaju franak za evro i evro za franak. I oni gube na tim transakcijama. Razlika je u tome što je ekonomija uredjena pa te transakcije nisu česte i na njima se onda ne gubi mnogo, a franak i evro uglavnom stoje istom odnosu pa ljudi i ne gledaju na kursnu listu.

Gubici (ali i dobici) na kursnim razlikama zbog fluktuiranja kurseva su sasvim uobičajena stvar svuda. Prelazak na evro (kada dođemo do toga) će nas osloboditi samo dela te priče - jer popriličan deo sveta trguje u dolarima, a evro je, verovali ili ne, prema dolaru pao za jedno 15% od jula do sada (ko ne veruje nek pogleda ovde). Nama, kao građanima države Srbije, tehnički prelazak na Evro ne znači mnogo, čak i kad bi mogli (i želeli) to unilateralno da uradimo. Fluktuacija kurseva i (sa time donekle vezane) visoke kursne marže su "visoka temperatura", a ne uzrok bolesti. Mnogo nam više znači proces pridruživanja, jer on udara na žarište infekcije - neefikasan i netransparentan državni aparat i neefikasnu privredu.

Domaća valuta u procesu pridruživanja je, koliko sam ja shvatio, a i gledajući one koji su se pridruživali ili se pridružuju, još jedan mehanizam upravljanja ka monetarnoj uniji, a ne kočnica uključenju u nju. Za početak bi ulazak u ERM II već bio ogroman korak. Velika Britanija u svoje vreme nije mogla čak ni u tome da se održi (sa ERM I, 1992. godine).
MilutinM MilutinM 11:59 11.09.2008

Re: Pa kad bi i htjeli ne bi mogli

Nama, kao građanima države Srbije, tehnički prelazak na Evro ne znači mnogo, čak i kad bi mogli (i želeli) to unilateralno da uradimo.

Potpuno podržavam. Uopšte, ulazak "u Evropu" ne znači samo da smo "tamo gde nam pripada", nego da svoje zakone, njihovu primenu, način ponašanja i šta ti ja znam sve ne podignemo na nivo koji današnji nivo civilizacije podrazumeva - čime bi zaslužili i jedinstvenu monetu i sve druge pogodnosti ujedinjene Evrope.
Domaća valuta u procesu pridruživanja je, koliko sam ja shvatio, a i gledajući one koji su se pridruživali ili se pridružuju, još jedan mehanizam upravljanja ka monetarnoj uniji, a ne kočnica uključenju u nju.

Takodje podržavam. Ako znamo da kontrolišemo, održavamo i cenimo svoju valutu - znaćemo onda i zajedničku.
antioksidant antioksidant 12:28 11.09.2008

Re: Pa kad bi i htjeli ne bi mogli

U mom običnom mozgu valutu povezujem sa političkim identitetom zemlje.

po meni greska

valuta je povezana sa monetarnom nezavisnoscu (valuta je monetarna nezavisnost).

nije problem u fluktuacijama kursa (goran je dle pomenuo trenutni pad eura u odnosu na dolar) vec problem lezi u cinjenici da je nasa valuta (kao i svaka uostalom) vezana za politicke odluke domacih politicara. ovde je pitanje u koga se ima vise poverenje:

politicku elitu srbije ili politicku elitu eu?

prelazak na euro bi znacio delimicno razvlascivanje domace politicke elite (po mom misljenju bez gubljenja politickog identiteta zemlje - ako uopste mislimo na isto)

ostatak vezan za ispunjenost uslova - slazemo se
Doctor Wu Doctor Wu 12:31 11.09.2008

Re: Pa kad bi i htjeli ne bi mogli

ovde je pitanje u koga se ima vise poverenje:

politicku elitu srbije ili politicku elitu eu?

Kad već tako postavljaš stvari ima tu i jedno dodatno pitanje koje ti ne postavljaš a koje može biti jako relevantno- na koga građani Srbije imaju više uticaja: na političku elitu Srbije ili političku elitu eu?
antioksidant antioksidant 12:48 11.09.2008

Re: Pa kad bi i htjeli ne bi mogli

Kad već tako postavljaš stvari ima tu i jedno dodatno pitanje koje ti ne postavljaš a koje može biti jako relevantno- na koga građani Srbije imaju više uticaja: na političku elitu Srbije ili političku elitu eu?

slazem se da je to veoma bitno pitanje

ali odgovor koji ja imam je porazan - uticaj gradjana srbije je podjednako nepostojeci
Doctor Wu Doctor Wu 13:00 11.09.2008

Re: Pa kad bi i htjeli ne bi mogli

uticaj gradjana srbije je podjednako nepostojeci

Pa, nisam siguran da je baš tako. U Srbiji kakva je danas ipak postoji makar privid uticaja. ipak te stranke gledaju te ratinge, uvlače se građanima, ipak neko vodi računa o srpskim balansima (koliko uspešno, stručno i savesno, to je druga stvar). A kad se bude prešlo na euro onda će se skoro isključivo voditi računa o nemačkim bilansima. Koga će boleti uvo šta odgovara 8 miliona Srba? (kao što sada nikoga ne boli uvo za neke leve Portugalce, Grke, Irce pa čak i Italijane i Špance, ili PIIGS, kako ih zovu u Financial Timesu).
sentinel26 sentinel26 13:05 11.09.2008

Re: Pa kad bi i htjeli ne bi mogli

MilutinM
kako nas pljačkaju ovim dvovalutnim sistemom na naše oči
Izvinjavam se, ali se ne bih složio sa ovakvim ocenama. (Sentinel, da ne bude zabune, komentarišem ovde ali ne da tebi - na blogu se ne persira - kontriram; i drugi stoje iza ovakve ocene). U mom običnom mozgu valutu povezujem sa političkim identitetom zemlje. Jedan broj zemalja rešio je da se udruži i da ima mnoge stvari zajedničke - tako su i uveli jedinstvenu valutu. Jedan broj tih istih zemalja koji je doneo istu takvu odluku misli da dalje treba da ima svoju valutu pa su je i zadržali................
Isti "dvovalutni" sistem postoji u mnogim zemljama u Evropi. Eto, ovde u Švajcarskoj, niko ih ne bi mogao naterati da se odreknu svog franka... .

Gosn Milutine vi nijeste dobro pročitali moje komentare.

Ja nijesam protiv dinara, nijesam protiv sopstvene valute, ja sam protiv (ilegalnog) divljeg dvovalutnog sistema koji služi da se jednima uzme a drugima doturi na takav način, a da se to prikriva lažima.

I nemojte porediti Srbiju sa Švajcarskom, gosn Milutine, to je neumjesno.
Švajcarska (niti ijedna članica EU) nema ovakav dvovalutni sistem kakav ima Srbija.

Ako vi želite da kažete da su oni meni legalno i za dobrobit zemlje Serbie oteli ovaj novac, u redu, ali ja ne moram da prihvatim to vaše mišljenje.

Neka izadju na bilo koju berzu sa tim dinarom pa da vidimo njegovu vrijednost. Ako je kurs "stabilan" na osnovu elemenata iz izjava našeg Glavnog bankara i Vlade onda se ništa strašno neće desiti.

Kurseve u Srbiji ne diktira "ponuda i tražnja" kako se priča već jedna grupa ljudi, političara "više od stručnosti a manje od politike".
Može da se napiše cijela knjiga samo o tome kakve posljedice to ima na Budžet Srbije a kakve na pojedine monopole. Gradjani nijesu važni ?? Kada su se oni u Srbiji za išta pitali ??

MilutinM MilutinM 13:52 11.09.2008

Re: Pa kad bi i htjeli ne bi mogli

Gosn Sentinel26,

Nemam potrebu niti želju da se sa Vama upuštam u dalju raspravu, koliko god bih mogao (da pokušam) da Vam odgovorim.

Samo da konstatujem da smo na "Vi", što ima posebno značenje na ovom blogu.

Srdačno,

Milutin
Goran Vučković Goran Vučković 14:25 11.09.2008

Re: Pa kad bi i htjeli ne bi mogli


Kurseve u Srbiji ne diktira "ponuda i tražnja" kako se priča već jedna grupa ljudi, političara "više od stručnosti a manje od politike".

Sve zaboravljam da pitam:

Kolio znam, sada u Srbiji banke mogu same da određuju svoje kupovne i prodajne kurseve za devize i efektivu (više nisu obavezne da primenjuju kursnu listu NBJ, osim verovatno za srednji kurs, što se tiče knjigovodstvenog obračuna u dinar). Pretpostavljam da, zbog toga, fluktuacije kursa "dekretom", tj. na bazi kursne liste NBJ, imaju priličan "kontrateg" u stanju na tržištu, tj. količini onoga što banke imaju u odnosu na ono što im treba (i što mogu da kupe i prodaju na međunarodnom FX tržištu, ili između sebe) - tako da mogu suženjem/proširenjem spread-a i međusobnim pogodbama u trgovini devizama da amortizuju celu stvar.

U tom smislu - koliko je centralno dirigovanje srednjih kurseva od strane NBJ zaista "jako" u smislu iskrivljenja situacije na tržištu? Koliko je bitno bilo kome, osim računovođama, koje sastavljaju konsolidovane izveštaje?
sentinel26 sentinel26 14:28 11.09.2008

Re: Pa kad bi i htjeli ne bi mogli

MilutinM
Gosn Sentinel26,Nemam potrebu niti želju da se sa Vama upuštam u dalju raspravu, koliko god bih mogao (da pokušam) da Vam odgovorim.
Samo da konstatujem da smo na "Vi", što ima posebno značenje na ovom blogu.
Srdačno,Milutin
Ja ne očekujem ni od koga da prihvati moje stavove, niti o tome razmišljam.

Ostajem pri tvrdnji da kurs Eura u Srbiji odredjuje interesna grupa ljudi a ne ponuda i tražnja, ako imate suprotno mišljenje (uvjerenje, stav, dokaze), iznesite.

Ja prodajem znanje, usluge, širom Evrope, pravim cenovnik u Eur-ima, ne isplati mi se da radim za bilo koju kompaniju van Srbije. Ja njima tokom godine ne mogu da povećam cijenu, a cijene troškova u Srbiji lete u nebo zahvaljujući monopolistima i vlasti Srbije. Plate zaposlenima moram da povećam zbog rasta troškova života. Od kojih para ?
Je li to cilj Srbije ? Ako jeste, nema problema, neka se zapiše.

Ovakvo političko "regulisanje" kursa pogoduje uvoznicima, a veoma je nepovoljno za sve izvoznike. Šta je stvarni cilj Srbije ?

Kupovao sam robu i materijal u raznim evropskim državama a životne namirnice u Njemačkoj i Belgiji i jeftinije su no u Srbiji. Radi se o monopolu. Srbija je privatno vlasništvo grupe ljudi.

P.S. Za obraćanje, nemate razloga za ljutnju, ja se svima obraćam sa "vi", izuzev onima koji su izričito tražili drugačije, ne postavljam zahtjeve i ne komentarišem način njihovog obraćanja meni.
U mojim komentarima ima i teksta koji nije konkretna replika i desi se da ne mogu da im ispunim "želju".
Žao mi je što ste to krivo razumjeli.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana