Sramna odluka Vrhovnog suda Srbije

Jasmina Tesanovic RSS / 13.09.2008. u 08:39

prenosim tekst ZUC-a , JT

Saopštenje za javnost


Vrhovni sud Srbije uvažio je žalbe branilaca dvojice pripadnika oružane formacije „Škorpioni“, koja je delovala u rezervnom sastavu MUP-a Srbije, za zločin na Trnovu, jula 1995; ubistvo šestorice Srebreničana.

Optuženom Branislavu Mediću prvostepenu presudu od 20 godina zatvora Vrhovni sud Srbije smanjio je na 15, a ukinuo presudu Aleksandru Mediću, osuđenom na 5 godina. Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da je odluka Vrhovnog suda Srbije o presudama petorici pripadnika jedinice „Škorpioni“ u skladu sa visokim pravnim standardima.

Da li visoki pravni standardi znače da se zločinci oslobađaju krivice i da se država Srbija oslobađa odgovornosti?

Ova odluka Vrhovnog suda Srbije pokazuje da država Srbija ne samo da nastavlja svoju dobro poznatu praksu poricanja državno organizovanih zločina, nego delom amnestira i same zločince.

Ovom odlukom predsednica Ustavnog suda Srbije Vida Petrović Škero dala je doprinos dodatnom ponižavanju žrtava i njihovih porodica. Ne samo što ih je ubila, država Srbija nastavlja da ih mrtve vređa i da i dalje povređuje rodbinu preživelih. Žene Srebrenice. ponovo proživljavaju svoju bol, gubeći svako poverenje u mogućnost zadovoljavanja pravde.
Mi, Žene u crnom, pružale smo porodicama žrtava solidarnu podršku tokom suđenja „Škorpionima“ koje smo permanentno pratile.

Oštro osuđujući ovu odluku Vrhovnog suda Srbije, zahtevamo od države Srbije da se seti presude Međunarodnog suda pravde kojom je po prvi puta u istoriji najviše sudske instance UN neka zemlja osuđena za kršenje Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida.

U Beogradu, 13. septembar 2008.                                                                   Žene u crnomKomentari (0)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana