In Pragnje We Trust

vishnja92 RSS / 16.09.2008. u 09:12

Dakle, ja sam vegetarijanac. Da pokusam kratko – sanjala sam jedan san i prestala da jedem meso.

Pa zasto ovo pisem? Meni je svejedno ko sta jede. Smatram da smo, kao vrsta, u skoro jedinstvenoj poziciji da pravimo licne izbore vezane za ishranu. Nasi sistemi za preradu hrane negde su na sredokraci izmedju predatorskih i biljojedskih – fizioloski, anatomski i hemijski. Svako moze sam da bira hoce li jesti pragnje ili tikvice ili oba. Uzivancija jedna.

Nego bih ja o ovdasnjim predrasudama.

 

Svastojedske* predrasude:

1.       – vegetarijanci ne uzivaju u hrani  – ovom pristupu ne znam ni ime ni poreklo pa molim da mi se pomogne da shvatim odakle je potekla ideja. Posledicno, ona se racva na sledece dve:

2.       – vegetarijanci, posto ne uzivaju u hrani, nisu puteni niti sposobni da uzivaju u drugim culnim zadovoljstvima

3.       – vegetarijanci, posto ne uzivaju u hrani, ne uzivaju ni u drustvu, veselju, zivotu - zapravo su obicni namcori

4.       – neunosenjem hrane zivotinjskog porekla telo ne dobija sve sastojke neophodne za zdrav zivot

5.       – vegetarijanska ishrana manje je raznovrsna od uobicajene

6.       – vegetarijanca uvek i u svakoj prilici treba upozoriti kuda vodi njegovo ponasanje i objasniti mu da je to sto radi, u najmanju ruku, cist bezobrazluk

 

Vegetarijanske predrasude:

1.       – vegetarijanci daleko duze zive od ostalih

2.       – ostali nisu svesni onoga sto jedu

3.       – vegetarijanci imaju razvijenije poimanje sveta oko sebe. Presli su na drugu stranu reke i ugledali svetlo. Posledicno, potrebno je ubediti sve bliske i voljene da momentalno promene svoje neosvescene navike.

4.       – onaj kome vredjas hranu u tanjiru nece biti zgadjen tvojim tekstom nego svojim obrokom i odmah ce ga baciti zauvek, a ti ces zauzvrat steci zasluge za sledecu inkarnaciju ili Vecna Lovista.

 

Dakle, “ostali” vegetarijance smatraju uskracenima. Vegetarijanci ostale  smatraju tu i tamo primitivnima. Mene zaista veoma zanima zasto je to tako.

 

 

(* - ako mi neko pronadje termin koji oznacava coveka koji jede i meso i biljke a pritom ne sadrzi u sebi pojam “zdranje” niti bilo kakvu poluuvredljivu odrednicu, bicu mu veoma zahvalna)

P.S. – ovo je trebalo da bude promisljeniji, duzi i edukativniji tekst ali moja impulsivnost trenutno je zdravo dobro podbodena mini-necim (ratom? okrsajem? vikanjem uglas?) ne blogu Marijane Cosic. O, da li cu ikad napisati ono nesto sto stvarno zelim ? :)))



Komentari (283)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ecce-florian ecce-florian 09:18 16.09.2008

prvi

jeeeee
komentar ide malo kasnije.sad moram da žuriiiim.
vishnja92 vishnja92 09:20 16.09.2008

Re: prvi

o falaBogunebesimaiadovima, florian je prvi!

cestitke (ne umem da kacim ono sto se kaci)
ecce-florian ecce-florian 15:45 16.09.2008

Re: prvi

neme mene moga precednika da me vidi sad kako sam bio uspešan.
Unfuckable Unfuckable 09:26 16.09.2008

bez obzira

što si veggy(predrasude 2 i 3), čim reaguješ tako emotivno na dešavanja u okruženju, trebalo bi da si jedna jako senzibilna osoba ; ))))))
malo ćevapa i eto spokojstva

*
*oznacava coveka koji jede i meso i biljke

Omnivora - svaštojed (kao i svinja,i domaći pas)
vishnja92 vishnja92 09:30 16.09.2008

Re: bez obzira

malo ćevapa i eto spokojstva

uh :)
moram ti priznati da sam se tebe najvise plasila. mislila sam da ces za glavu da me pokratis kad procitas kako sam ti zlouporebila slogan :))
kljucna rec je, doduse, cika Milutinova, al najvise sto on moze da mi naudi je da me posalje u sumu po grancice za potpalu. ti si vec malo krvolocniji..... :)
vishnja92 vishnja92 09:32 16.09.2008

Re: bez obzira

Omnivora - svaštojed

aha, pa to je. jedno vreme sam iscitavala forume gde se makljaju sve u 16 i bas mi je zasmetala podela na "biljojede" i "mesozdere"
Unfuckable Unfuckable 09:46 16.09.2008

Re: bez obzira

ti si vec malo krvolocniji.


otkuda ti ta ideja ?
zato što propagiram pivo i ćevape....heh
slogan je opće namene i svojine. Drago mi je da je još uvek u opticaju.
A ako može mala dopuna temi : baciti mali reflektor na pojavu "iz srca Šumadije, al odraslo na škampima" koja je poprilično uzela maha poslednjih godina....obrnuta pojava je tražiti sarmu u Rejkjaviku
vishnja92 vishnja92 11:44 16.09.2008

Re: bez obzira

otkuda ti ta ideja ?

pa tako... nekako si mi opasan :)))
(otkad si mi rekao 'amanzaman' onda kada sam te pitala vozis li nesto teget, ja od tebe malcice zazirem :))
baciti mali reflektor na pojavu "iz srca Šumadije, al odraslo na škampima" koja je poprilično uzela maha poslednjih godina....

mene zbog toga makrobiotika ne privlaci. jedes nesto sto raste na drugom kraju sveta - nekako mi nije bas...
pitao me cika doca sta jedem zimi od voca, ja odgovorila 'jabuke' a on kaze "odlicno". sta tu ima odlicno, to je logicno&normalno.
Unfuckable Unfuckable 12:07 16.09.2008

Re: bez obzira

ma da, opasan sam ja & većina žena zazire od mene (a pomalo i ja sam)
Unfuckable The Smrt Za Sve Što Nosi Haljine
vishnja92 vishnja92 12:19 16.09.2008

Re: bez obzira

većina žena zazire od mene (a pomalo i ja sam)

:)))))) eto vidis :)
Unfuckable Unfuckable 12:30 16.09.2008

Re: bez obzira

čuj....vidim
osećam
MilutinM MilutinM 10:54 19.09.2008

Re: bez obzira

baciti mali reflektor na pojavu "iz srca Šumadije, al odraslo na škampima" koja je poprilično uzela maha poslednjih godina....

Uh, na staj mi na muku. Moja žena je uglavnom "obična", ali ima običaj da u sred "Šumenka" naruči lignje. Ja u zemlju da propadnem, a Miša Šumenko me samo pogleda ispod oka.
maksa83 maksa83 09:39 16.09.2008

hranina hrana


Upao i ja tako u neke health-tripove pre otpr. nekoliko godina, i jedem ja jedno jutro neko to ... zrnevlje (ono, low fat, complex carbs, zdravo, svesuperbogznakako), i pita me drug "šta ti je to?", ja mu kažem. On: "a bre, dokle ćeš da jedeš ono što hrana jede?"


Inače bih se složio sa anfakomkaotakvim - ne bih baš izdao zemlju za dobar roštilj, ali iskušenje bi bilo kritično.


Krugolina Borup Krugolina Borup 13:52 16.09.2008

Re: hranina hrana

Inače bih se složio sa anfakomkaotakvim - ne bih baš izdao zemlju za dobar roštilj, ali iskušenje bi bilo kritično.


C, c, c...
Pa jel' znate vas dvojica koliko koštate zdravstveni sistem?
Nema smisla, stvarno.
Ja bih te roštilje, jagnjetine i tako to sve zabranila, na svim javnim mestima!
margos margos 10:57 16.09.2008

Ako ikad...

...ostavim cigarete, ako ikad prestanem da jedem meso, ako ikad prestanem da konzumiram domaću - to će niti iznenađenje za sve koji me poznaju - osim za mene.

Vrlo (najvrlije čak! ili najveomije, kako ti drago) podržavam sve lične izbore! I najvrlije reagujem na nametanje svoje volje, svog mišljenja i svojih principa drugima kao pravila.

A što se hrane i ishrane tiče - pored znanih poremećaja u ishrani, bulimije, anoreksije i gojaznosti, od skoro je utvrđen još jedan poremećaj koji je zvanična medicina usvojila, a to je vojevrsna zavisnost od hrane. Naime, svi oni koji više od tri sata dnevno pričaju o hrani, bave se raznim pripremanjima a nisu ugostitelji ili domaćice s mogobrojnom familijom, proučavaju tabele i svašta nešto rade - dakle, svi oni koji su opsednuti pričama o hrani, definisani su kao osobe sa poremećajem u ishrani. Među njima ima vegetarijanaca, makrobiotičara i svaštojeda, naravno.

Jednom smo bili na nekom skupu na Zlatiboru, pa je naracno mežu nama bilo i vegetarijanaca. Donesu devojci neko pečenje i krompire, a ona ljubazno kaže 'Ne, hvala, ja sam se prijavila za vegetarijanski obrok...' Dolazi kelner i donosi pola barenog pileta na tanjiru i stavlja pred nju.... Za Zlatiborca je to to:)))
maksa83 maksa83 11:22 16.09.2008

Re: Ako ikad...

bave se raznim pripremanjima a nisu ugostitelji ili domaćice s mogobrojnom familijom, proučavaju tabele i svašta nešto rade - dakle, svi oni koji su opsednuti pričama o hrani, definisani su kao osobe sa poremećajem u ishrani. Među njima ima vegetarijanaca, makrobiotičara i svaštojeda, naravno.


Eto ti ga sad, šta sve neće da smisle ne bi li pošten i normalan čovek ispao poremećen.
Taj sam.
Ja sam ona p. papučarska što voli da ide na pijacu i proba sir, imam 20-ak kuvara (sve kuhinje, od kineskih, meksičkih, preko low fat do iks italijanskih kuvara, volim da pričam o hrani, volim da kuvam, volim da jedem ... i onda te grehe okajavam ovde.

P.S. Moj omiljeni momenat iz filma "Moja Mrsna Pravoslavna Svadba" je kad ona dovede onog anglosaksonca među Grke, i guraju mu raznu hranu, ajde-ovo-ajde-ono ... i ona ga brani sa "ali mama, on je vegetarijanac". Mama: "a, pa nema problema, napravićemo mu onda neku jagnjetinu".
margos margos 11:29 16.09.2008

Re: Ako ikad...

Ama Makso, potpisujem da ti nisi taj... Ne guraj se u mrsku mi ekipu ubeđivača, nezanimljivih, dosadnih i nasilnih ispravljača drugih. Nisi ti taj. Sigurno ne radiš to što si naveo svakoga dana po tri sata.
vishnja92 vishnja92 11:46 16.09.2008

Re: Ako ikad...

Naime, svi oni koji više od tri sata dnevno pričaju o hrani, bave se raznim pripremanjima a nisu ugostitelji ili domaćice s mogobrojnom familijom, proučavaju tabele i svašta nešto rade - dakle, svi oni koji su opsednuti pričama o hrani, definisani su kao osobe sa poremećajem u ishrani

meni je onda antioksidant juce napravio poremecaj :)
vishnja92 vishnja92 12:13 16.09.2008

Re: Ako ikad...

"ali mama, on je vegetarijanac". Mama: "a, pa nema problema, napravićemo mu onda neku jagnjetinu".

:))))
ali ja vas zaista molim za pomoc u razumevanju. evo situacije:
dosli nam gosti (iz Srema, hehe) i mi smo u to ime sa nasim megalomanskim pristupom gostoprimstvu naspremali citava brda hrane (ukljucujuci, naravno, razne vrste razlicito spremljenog mesa). u tom periodu ja sam bila na malo tvrdjem (veganskom) rezimu. svi smo lepo ruckali i nismo stali dok nismo poceli da brekcemo.

posle par sati oni su krenuli sa pitanjima - zasto, kako, cemu sve to. ja ne volim ljude bas preterano da davim svojim prehrambenim navikama i uglavnom gledam da se uklopim u svaku pricu sa sto manje stete, tako da sam objasnjenje svela na licni izbor (sto i jeste) bez argumentacije. medjutim, njihova pitanja su postajala sve agresivnija a oni sve uvredjeniji kako je vreme odmicalo. na kraju su bili mrtvi ljuti.
kada su razne druge teme u pitanju ovi ljudi su veoma tolerantni.

i sad, sta je to? ja zaista molim da mi se objasni zasto vege/ne-vege tema ima taj eksplozivni potencijal
maksa83 maksa83 12:30 16.09.2008

Re: Ako ikad...

i sad, sta je to? ja zaista molim da mi se objasni zasto vege/ne-vege tema ima taj eksplozivni potencijal


Eh, pa nije to zbog vege-ne-vege samog po sebi, naišla si prosto na ljude kojima je baš do toga stalo. Zaboga - prečani, i to ne bilo koji (pitomi Banaćani ili Bačvani) nego najzajebanija vojvođanska ekstremna militantna frakcija - Sremci! :))))

Moja polarizacija oko koje se uskopistim je npr. da li su bolje Mocart Kugle ili After Eight (After Eight - naravno, ko drukčije kaže kleveće i laže i nema pojma i baš je mnogo glup i sve tako to )).
vishnja92 vishnja92 12:35 16.09.2008

Re: Ako ikad...

(After Eight - naravno, ko drukčije kaže kleveće i laže i nema pojma i baš je mnogo glup i sve tako to )).

makso, nas su izgleda zamenili u porodilistu. ja drugog objasnjenja vise nemam.

a ovo za Sremce - pa bili su siti, zadovoljni, ic nisu trpeli zbog mojih navika (cak su pojeli i veci deo klope koja je bila spremljena prema mojim potrebama) - moglo je sve da prodje bez te teme? al sto kazes
najzajebanija vojvođanska ekstremna militantna frakcija - Sremci! :))))

:))))
AlexDunja AlexDunja 12:36 16.09.2008

Re: Ako ikad...


Moja polarizacija oko koje se uskopistim je npr. da li su bolje Mocart Kugle ili After Eight (After Eight - naravno, ko drukčije kaže kleveće i laže i nema pojma i baš je mnogo glup i sve tako to )).

apsolutno saglasna:)
jedini slatkis koji volim!
margos margos 12:52 16.09.2008

Re: Ako ikad...

Eh, pa nije to zbog vege-ne-vege samog po sebi, naišla si prosto na ljude kojima je baš do toga stalo.

Maksa je u pravu. Ja bih još dodala da je tvoja želja da budeš fina i da ne skrećeš pažnju na svoje navike - zapravo bila izuzetan mamac za njih. Da si rekla ne prija mi meso- odmah bi se sažalili ali ne vredi, ti bi krenula da im objašnjavaš kako pucaš od zdravlja - i opet bi ih izazvala. :)

Ja u takvim situacijama samo objasnim da ne umam da objasnim i da mi tako došlo... Onda oni misle ma slatka je, malo uvrnuta ali nikog ne ugrožava... i tako nikom ništa ne objašnjavam,

Što bi rek'o narodni pesnik Džej Ramadanovski 'Vetrovi me lome, ja teram po svome'.
vishnja92 vishnja92 13:10 16.09.2008

Re: Ako ikad...

Onda oni misle ma slatka je, malo uvrnuta ali nikog ne ugrožava...

glumljenje blesavosti kao odbrana od raznog :)
margos margos 13:39 16.09.2008

Re: Ako ikad...

vishnja92
Onda oni misle ma slatka je, malo uvrnuta ali nikog ne ugrožava...glumljenje blesavosti kao odbrana od raznog :)

Pa ja samo pomislim koliko ću se tek blesavo osećati ako krenem da objašnjavam..... Ovo mi je i lakše i delotvornije i ekonomičnije.
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:44 16.09.2008

Re: Ako ikad...

.S. Moj omiljeni momenat iz filma "Moja Mrsna Pravoslavna Svadba" je kad ona dovede onog anglosaksonca među Grke, i guraju mu raznu hranu, ajde-ovo-ajde-ono ... i ona ga brani sa "ali mama, on je vegetarijanac". Mama: "a, pa nema problema, napravićemo mu onda neku jagnjetinu".


Za to ne moramo da idemo na film.
Ima i u stvarnom životu.
Vodila ja Krleta u selo.
Rodbina se uzbudila preko svake mere, dolazi "strani zet", priklali sve što je na četr noge...
A Krle vegetarijanac.
Kad sam ja to mojoj strini rekla... kad se ona zaprepastila... kad je počela da me grdi... pa sve ne zna šta će sad, i na kraju kaže: "A da zakoljem ja onda jedno pile?"
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:47 16.09.2008

Re: Ako ikad...

A ima i zanimljiv detalj na koji sam nedavno naišla:

Meni restorana "Peking"

Obratiti pažnju na deo menija gde, ispod naslova "Vegetable dishes" stoji:

- Ham with string-beans
vishnja92 vishnja92 13:52 16.09.2008

Re: Ako ikad...

:)
al gora je varijanta kad padne namerno podvaljivanje. kad mi neko kaze 'ovo sam samo zbog tebe i za tebe spremila' pa pokusa da mi uvali grasak dinstan na masti (a nikad ga inace ne dinsta na masti) - kao, necu primetiti :))

a ja pritom zaista ne ocekujem da mi se bilo sta sprema. uvek ima leba, uvek ima salate ili krompira ili oba. na stolu ima sta ima, a moj je problem sta cu jesti.
margos margos 14:24 16.09.2008

Re: Ako ikad...

(a nikad ga inace ne dinsta na masti) - kao, necu primetiti :))

Slatke male nepažnje:)
Ovo liči na svekrvin ili zaovin potpis.
vishnja92 vishnja92 14:26 16.09.2008

Re: Ako ikad...

svekrvin

bingo.
margos margos 14:32 16.09.2008

Re: Ako ikad...

vishnja92
svekrvinbingo.

Prepoznala sam taj trud da ti učini po volji, al joj neki đavo nije dao mira... jbg...
NNN NNN 14:45 16.09.2008

Re: Ako ikad...

A Krle vegetarijanac.
A je l' jede on ribu? :)
vishnja92 vishnja92 14:52 16.09.2008

Re: Ako ikad...

:))))))
ima ona scena u 'Zelenoj karti' kad Depardje nudi ribu onom svilenom vegetarijancu :)))

postoji i ime za to - akva-nesto-vege-tralala
vegetarijanci koji jedu mleko/mlecne proizvode (ja sam trenutno taj tip) su lakto-vegetarijanci
ne znam da li ima i nesto sa jajima (koja ne jedem)
a oni koji jedu iskljucivo hranu biljnog porekla su vegani. oni znaju biti militantni.
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:04 16.09.2008

Re: Ako ikad...

NNN
A Krle vegetarijanac.A je l' jede on ribu? :)


Jede sve sem mesa, dakle i jaja i ribu i sir.
Kako se, pa, to zove?
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:05 16.09.2008

Re: Ako ikad...

a oni koji jedu iskljucivo hranu biljnog porekla su vegani. oni znaju biti militantni.


A oni što čekaju da samo padne s drveta, i samo ako padne samo, onda jedu?
Unfuckable Unfuckable 15:06 16.09.2008

Re: Ako ikad...

padavičari ?
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:08 16.09.2008

Re: Ako ikad...

Unfuckable
padavičari ?


))))))))))))))))))))))))))
Da citiram Višnju:
Idi, bre...
vishnja92 vishnja92 15:11 16.09.2008

Re: Ako ikad...

to su ti valjda isto vegani, neka komforna podvrsta (zamisli da mozes sebi da dozvolis taj luksuz! ja bih izumrla od gladi).

naziv za Krleta sam znala al sam zaboravila. u uzem smislu reci on zapravo nije vegetarijanac.
vegani (oni skroz skroz pravi, oni sto imaju stav a ne kao ja) ne nose obucu i tasne od koze i ne rade apsolutno nista sto ugrozava zivotinje.

vishnja92 vishnja92 15:13 16.09.2008

Re: Ako ikad...

padavičari ?

hehehe :))))))
NNN NNN 15:20 16.09.2008

Re: Ako ikad...

Jede sve sem mesa, dakle i jaja i ribu i sir.
Onda bih mog'o i ja da budem vegetarijanac (osim npr. vikendom :))
Dok nisam počeo da bolgujem nisam ni znao da ima ovoliko vegetarijanaca, homoseksualaca, ombudsmana...:)
(za pušače sam znao, nije ovde džabe Duvanska industrija skuplja od naftne)
Pozdrav za sve!
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:30 16.09.2008

Re: Ako ikad...

naziv za Krleta sam znala al sam zaboravila. u uzem smislu reci on zapravo nije vegetarijanac.


Budibogstobom, Višnja, kako nije vegetarijanac?
Ti će mu kažeš to, znaš.
Ja ne smem.
EDIT: ja moram da imam posebne lonce, šerpe i tiganje u kojima spremam meso i u kojima spremamo kojekakve nemesne perverzije. Smeta mu miris mesa zaostao od kuvanja u istima.

Ti si sanjala, a on je jednom gledo neke krave na livadi.
I, ajde što je on njih gledo, nego jedna od njih pogleda njega.
I tako ona njega gledala i gledala i gledala...
Verovatno ga hipnotisala, šta li. Ne znam.
U svakom slučaju, od kad ga ta krava gledala, on više ne jede meso.
AlexDunja AlexDunja 15:36 16.09.2008

Re: Ako ikad...


U svakom slučaju, od kad ga ta krava gledala, on više ne jede meso.

ael si mu kazala da i ribe znaju da gledaju :))
vishnja92 vishnja92 15:37 16.09.2008

Re: Ako ikad...

Dok nisam počeo da bolgujem nisam ni znao da ima ovoliko vegetarijanaca, homoseksualaca, ombudsmana...:)

:)))))))))
vishnja92 vishnja92 15:43 16.09.2008

Re: Ako ikad...

I tako ona njega gledala i gledala i gledala...

ja potpuno mogu da zamislim taj prelomni trenutak :)

imam u kuci situaciju sledecu: deca se - naprimer za Uskrs - odvedu da vide nove jarice i najmanjeg medju njima, Flekicu. onda oni maze i hrane Flekicu i danima pricaju o njoj.
za dva meseca Flekica se nadje na astalu (inace, odgovorno tvrdim da je jarece pecenje najukusnije od svih).

odgovorni projektant ovog performansa nije nasao za shodno da deci objasni sta se time htelo. ostave meni zblanutoj da pricam (a ja nemam nikoga sa sela i stvarno ne razumem tepanje nekome koga ces sutra da poruckas uz krompirice). horor.
ecce-florian ecce-florian 15:44 16.09.2008

Re: Ako ikad...

ael si mu kazala da i ribe znaju da gledaju :))

znam ja jedan slučaj sa eskimima. Gledala ga tako riba , gledala i presto čovek da jede meso, al' umro , nije bilo biljane.
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:49 16.09.2008

Re: Ako ikad...

ael si mu kazala da i ribe znaju da gledaju :))


Ma, ne pada mi na pamet da širim diskusiju.
Ni to što ga krava gledala nisam baš morala da znam.
))
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:50 16.09.2008

Re: Ako ikad...

odgovorni projektant ovog performansa nije nasao za shodno da deci objasni sta se time htelo. ostave meni zblanutoj da pricam (a ja nemam nikoga sa sela i stvarno ne razumem tepanje nekome koga ces sutra da poruckas uz krompirice). horor.


Ja se sećam malog pačeta s kojim sam se igrala, a koje su mi koji mesec kasnije servirali.
Božesačuvajisakloni.
vishnja92 vishnja92 15:53 16.09.2008

Re: Ako ikad...

ael si mu kazala da i ribe znaju da gledaju :))

ja prestala da jedem ribe zato sto se neko poznat gledao sa njima pa posle izrekao neku krajnje sugestivnu recenicu :)
otprilike - sad kad vas ne jedem mogu mirno da vas gledam
nesto tako sadrzajno :)))))

a jos ribe i ne gledam nikad, nisu mi dopadljive uopste
AlexDunja AlexDunja 15:58 16.09.2008

Re: Ako ikad...

Ja se sećam malog pačeta s kojim sam se igrala, a koje su mi koji mesec kasnije servirali.
Božesačuvajisakloni.

ja imala koku, Lizu,
moji sacekali da otputujem ...
bili su uvidjavni...mani ga mito...
ecce-florian ecce-florian 16:28 16.09.2008

Re: Ako ikad...

Kao da je bilo nekad LIVE'86.
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:31 16.09.2008

Re: Ako ikad...

Ma, ne pada mi na pamet da širim diskusiju.
Ni to što ga krava gledala nisam baš morala da znam


Ipak sam proširila diskusiju...
Kaže Krle da jede samo ono što ne može da hoda i ono što može da ubije.
Ribu, kaže, može da ubije.
A ista i ne mož da hoda...

Isto tako kaže: kravu može da pomuze, nije mu problem, pa može mleko i mlečni proizvodi.
Za jaja mi nije dao nikakvo objašnjenje, ali valjda je to što ne mož da hoda dovoljno.
Jaril Jaril 19:32 16.09.2008

Re: Ako ikad...

ma slatka je, malo uvrnuta ali nikog ne ugrožava...
О, слатка мала уврнута Маргос... )))))))))))))))))))))
AlexDunja AlexDunja 19:32 16.09.2008

Re: Ako ikad...

Za jaja mi nije dao nikakvo objašnjenje, ali valjda je to što ne mož da hoda dovoljno.

:))
pazi, jaje ne moze da hoda!
:)))
antioksidant antioksidant 15:20 17.09.2008

Re: Ako ikad...

i sad, sta je to? ja zaista molim da mi se objasni zasto vege/ne-vege tema ima taj eksplozivni potencijal

ja licno mislim da to vise zavisi od drustva nego od teme
NNN NNN 15:44 17.09.2008

Re: Ako ikad...

gledala i gledala i gledala...
Nema gledanja, samo zažmuriš i progutaš :)
Ipak smo mi na (pri) vrhu lanca ishrane!
antioksidant antioksidant 16:24 17.09.2008

Re: Ako ikad...

inace, odgovorno tvrdim da je jarece pecenje najukusnije od svih).

potpisujem
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 11:31 16.09.2008

heeeej

" O, da li cu ikad napisati ono nesto sto stvarno zelim ? :)))"
Sta znaci "stvarno zeleti" ? Napisi nesto o tome.
vishnja92 vishnja92 11:54 16.09.2008

Re: heeeej

" O, da li cu ikad napisati ono nesto sto stvarno zelim ? :)))"
Sta znaci "stvarno zeleti" ? Napisi nesto o tome.

jesi citao Selindzera kad si bio mali - ono "Simor-uvod" i tako to? tamo Simor pise pismo bratu (na kartonu od kosulje) gde komentarise njegove literarne napore. pa mu kaze, otprilike, da ga Bog-ili-kogod nece jednom pitati da li je napisao sjajnu pricu, odlicnu pricu, pametnu pricu itd, nego ce ga pitati da li su sve njegove zvezde izasle. i onda ga preklinje da napise to - pricu, pesmu, kamen ili sta god to bilo sto ce uciniti da izadju sve njegove zvezde.

sad - ja zelim to sa zvezdama. a ono sto bih volela u medjuvremenu je da na blogu napisem neki tekstic koji nije izazvan uraganima ili svadjama nego traganjem :))
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 12:08 16.09.2008

Re: heeeej

Da, citao sam Selindzera i kad sam bio mali i kad sam porastao, a onda ga nisam dugo citao..... Ali, secam se toga sa svim zvezdama. Secam se i onoga sa mrtvom mackom kojoj se ne moze odrediti vrednost, i onog bazena i ....., ma secam se dosta toga.
Tekstic izazvan traganjem, kazes ! Cuj, pa to je jednostvano - pises o tome sta mislis i osecas. Pa, ti to vec odlicno radis. I
vishnja92 vishnja92 12:23 16.09.2008

Re: heeeej

Da, citao sam Selindzera

tacno sam znala :)
intuicija mi fercera sve ludje i ludje

hvala na komplimentu :))

ps - bas bi bilo lepo da se pojavi neki tekst o Selindzeru, al bih ja volela da to napise neko drugi (ti, naprimer) a ja da se muvam naokolo i dobacujem bez obaveza.
Unfuckable Unfuckable 12:31 16.09.2008

Re: heeeej

da se muvam naokolo i dobacujem bez obaveza.


hehehehehe...šljaka podznak....šljaka
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 12:31 16.09.2008

Re: heeeej

intuicija mi fercera sve ludje i ludje

To je najnormalnije stanje stvari. Kod Maja.
ps - bas bi bilo lepo da se pojavi neki tekst o Selindzeru, al bih ja volela da to napise neko drugi (ti, naprimer) a ja da se muvam naokolo i dobacujem bez obaveza.

Hm. Ali, ja volim da se muvam okolo i dobacujem bez obaveza... :)))
Ajde da zamolimo nekog drugog da napise nesto o Selindzeru ?
vishnja92 vishnja92 12:38 16.09.2008

Re: heeeej

Ali, ja volim da se muvam okolo i dobacujem bez obaveza... :)))

a sta je tebi podznak? mozda nam je isti.
cek da razmislim ko bi mozda umeo da pise o njemu...po difoltu bi maksa trebalo da ume al nesto nisam sigurna.
vishnja92 vishnja92 12:39 16.09.2008

Re: heeeej

hehehehehe...šljaka podznak....šljaka

jel to - to?
ako jeste, sad znam sta me u zivotu upropastilo :)))
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:04 16.09.2008

Re: heeeej

hehehehehe...šljaka podznak....šljaka


Pa, kažem ja da se iz aviona vidi.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 15:54 16.09.2008

Re: heeeej

a sta je tebi podznak? mozda nam je isti.

Lav. Pravimo se vazni, zar ne ? Makar ponekad. Cak i kad nema nikog okolo.
vishnja92 vishnja92 15:55 16.09.2008

Re: heeeej

e ja sam blizanac al se ne razumem.
cini mi se da me ne shvataju ozbiljno :)
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:58 16.09.2008

Re: heeeej

Lav. Pravimo se vazni, zar ne ?


Sad će Krugolina jopet da evocira uspomene...

Došao moj učitelj u Bgd da održi seminar.
U medjuvremeno učio malo srpski, pa kad je došao reč da priča o znaku Lava, hteo da se pohvali naučenim, ali umesto "lav", reče "lev".
Mi ga, naravno, ispravljamo, objašnjavamo da je lev bugarska valuta, i da je pravilno reći "lav".
A on će: "Aha! Lav really does make a world go 'round!"

Ne da se pravite važni, nego bez vas ništa!)
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 15:59 16.09.2008

Re: heeeej

cini mi se da me ne shvataju ozbiljno :)

To je lepo.
Ma, ni ja se ne razumem u te znake i podznake, ali radili mi horoskop razni prijatelji i uvek se nasmeju kad konstatuju da mi je Mesec u Blizancima jer to valjda znaci da me niko nikad ne bi trebalo da uzme ozbiljno u obzir. U onim, znas, romanticnim momentima.... Sto bas i nije neka stvar, zar ne ?
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 16:01 16.09.2008

Re: heeeej

Ne da se pravite važni, nego bez vas ništa!)

Sto i nije sasvim netacno, zar ne ? Niti je preterivanje.
AlexDunja AlexDunja 16:23 16.09.2008

Re: heeeej


Lav. Pravimo se vazni, zar ne ? Makar ponekad. Cak i kad nema nikog okolo.

i meni je lav podznak:))
a ne pravim se vazna
:)
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 16:29 16.09.2008

Re: heeeej

a ne pravim se vazna

E, to jeste vazno !
:)))
AlexDunja AlexDunja 16:33 16.09.2008

Re: heeeej

E, to jeste vazno !
:)))

i da mi je mesec u devici
:))
Unfuckable Unfuckable 18:32 16.09.2008

Re: heeeej

i meni je Lav podznak
i ne pravim se važan
(dok spavam)
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:51 16.09.2008

Re: heeeej

i meni je Lav podznak
i ne pravim se važan
(dok spavam)


Ajme zverinja...

S Lavovima je ovakva situacija: ili su važni ili se prave važni.
U svakom slučaju, od važnoće pobeći nemeru.
Takav im genetski kod.
ecce-florian ecce-florian 15:17 16.09.2008

E evo i komontar

Jedva stigo po ovoj kiši
Pa idemo redom
Ovo oko sna neću ni da te pitam Da si tela ti bi napisala. Al ' snovi oće da zavise od količine , vrste hrane i vremena jela pre spavanja, tako da san može da ima vezu sos jelo, pa nije čudno da se ondak donosu čudne odluke.
Ovaj drugi deo naučnog uvoda o fiziološkim , anatomskim, hemijskim aspektima me se uopšte ne pača, jerbo o istom pojma nemam. Ceneći tvoj doprinos ovoj temi dobronamernim, nemam razloga da ti ne verujem, t.j. nek ti bude.
Elem dođosmo do predrasuda, a meni zapala za oko ova grupa predrasouda de vegetariani
Svastojedske* predrasude:

1. – vegetarijanci ne uzivaju u hrani – ovom pristupu ne znam ni ime ni poreklo pa molim da mi se pomogne da shvatim odakle je potekla ideja. Posledicno, ona se racva na sledece dve:

2. – vegetarijanci, posto ne uzivaju u hrani, nisu puteni niti sposobni da uzivaju u drugim culnim zadovoljstvima

3. – vegetarijanci, posto ne uzivaju u hrani, ne uzivaju ni u drustvu, veselju, zivotu - zapravo su obicni namcori

Ako dozvolimo da i neki vegetarijanci uživaju u hrani ( suprotno bi predstavljalo nepotrebnu isklučivost) vašu pažnju poštovana gospodo bi zadržao na delu pod 2: nisu puteni niti sposobni da uzivaju u drugim culnim zadovoljstvima
Ako za potrebe ovog istraživanja pod putenošću i pod floskulom " drugim čulnim zadovoljstvima" budemo podrazumevali čulna zadovoljstva koja donose seksualni odnosi ( nadam se da ne grešim ako ih ovako suzim) onda bi bilo nužno učiniti sledeće:
Da bi utvrdio da li je ova tvrdnja tačna ,a na naučno prihvatljiv način , morao bi formirati dve reprezentativne grupe. Kada kažem reprezentativne to mislim na dovoljan broj zastupljenih primeraka različite dobi, obrazovne strukture i pripadnike različitih rasa. Kako uz sve simpatije prema drugim zajednicama pripadam sada već jednom izgleda manjem delu populacije koji prefereira heteroseksualne veze, to bi na taj način uzorak bio sveden na deo ženske populacije što bi donekle olakšalo istraživački rad.
Grupa a) bi bila osobo ženskog pola vegetarijanci
Grupa b) bi bila osobe ženskog pola svaštojedi (kontrolna grupa)
Ako pođemo od pretpostavke da bi zarad nauke mi bilo dozvoljeno od strane moje kućne pripadnice suprotnog pola da se upustim u ovakvo istraživanje, to bi ipak zbog poprilično velikog broja ispitanica u svakoj grupi , kao i nužnosti ponavljanja eksperimenta u kontrolisanim uslovima, stavilo pred mene veoma opsežan istraživački zadatak, koji bi mogao i vremenski da potraje, a koji bi u svakom slučaju bio veoma naporan.
Nepostojanje mogućnosti da me zameni drugi istraživač budući da kriterijum putenosti nije univerzalan pa bi različitost u doživljaju putenosti istraživača dovela u pitanje rezultate, još više otežava sam zadatak.
Zato odustajem od ovakvog naučnog istraživanja .
U navedenom slučaju ostaje nam samo da su oba suda tačna, svaki za onog ko ga iznosi:
Sud a: vegetarijanke ( ci) su manje putene od svaštojeda
Sud b: vegetarijanke ( ci) su putenije od svaštojeda
i još neutralni sud . Putenost nema veze sa ishranom
Žao mi je jedino što se ovakav zadatak nije postavio pred mene ranije, kada bi se možda i mogao upustiti u istraživanja ovog tipa. Svojevremenu su se razni meni poznati istraživači bavili studioznim ispitivanjem putenosti određenih grupa , sa manje ili više uspeha.
u ovoj grupi a pod
3. – vegetarijanci, posto ne uzivaju u hrani, ne uzivaju ni u drustvu, veselju, zivotu - zapravo su obicni namcori

osnovano mogu da tvrdim da ljudi kojima je nevoljno uskraćeno meso u ishrani ( sa razloga bolesti, dijeta , lepote i sl.) vrlo često bivaju namćori i to ne samo obični već zapravo.No to ne mora da ima veze sa neunošenjem belančevina životinjskog porekla.

Da mi vegetarijanci ne bi odmah miroljubivo i s punim razumevanjem ostacima od granja na kojim im raste hrana i noktima koji brže rastu od vegetarijanske ishrane iskopali na licinom mestu oči i bacili drugim miroljubivim životinjama da ih pojedu, odmah se ograđujem i osnovano tvrdim da:
Vegetarijanci nemaju nikakve predrasude
( sem što ne jedu meso)
O mojim ličnim iskustvima sa nabavkom pripremom i uživanjem u hrani na nekom drugom blogu.

PS Pročitao sam i tekst MĆ. Mislio sam da komentarišem ali sam odustao.Dozvoljava da je izloženi pristup mesnici moguć pa možda čak za nekog i duhovit. Meni nije. Obožavam lepe mesnice koje su dobro snabdevene i imaju širok asortiman. Uživam da biram meso, nikako uvek samo sveže, uživam da razgovaram sa mesarom koji zna svoj posao pe je spreman da vam ,ukoliko vi to tražite, i na tom što tražite povremeno dopunski insistirate( da proveri čovek dal' ipak nešto znate il' tek onako) da tačno onaj deo mesa koji vam je potreban jer se jelo koje želite da spremite pravi upravo od njega.Ovo podsmevanje mesaru u mesnici mi liči na one neumesne viceve analfabeta o obrazovanim ljudima.Zamislite naprimer analfabetu koji dođe u biblioteku da uzme knjigu na čitanje za nekog svog pismenog kućnog ljubimca i odnos bibliotekara prema takvom članu biblioteke.

Znajući da sam kao svaštožder, ne metro muškarac jednostrane polne orijentacije koji jede jadne životinje,ptice(čak i mladunce u vidu jaja) i ribe( i njihova jaja), ne član nijedne nvo a član biblioteke, neko ko i jeste i nije ateist a istovremeno poštuje tuđa religijska ubeđenja, uz sve to neko ko se još svega ovog ne stidi nego javno iznosi, molim vas za malo milosti za moje narečene grehove kada krenete da me čerečite konjima na repove ( inače čerek je mesarski izraz)


vishnja92 vishnja92 15:36 16.09.2008

Re: E evo i komontar

ooooooooooo :)
apsolutno i neopozivo sam pocastvovana.

aj sad krace, a kasnije ce duze:

sto se tice sna - meni snovi igraju veoma bitnu ulogu u zivotu (ne sanovnici i te gluposti vec snovikaotakvi, nasa veza sa samima sobom). imala sam u nekoliko navrata "prevratnicke" snove onog tipa koji se pojavljuje u dobroj i losoj literaturi. svaki od tih snova izazvao je neku vrstu probrazaja u mom zivotu.

sad - ovaj konkretan san je bio do te mere uznemirujuci da sam momentalno prestala da jedem meso. kako uznemirenost nije prosla ni posle mesec dana ja sam uradila jedino sto sam umela - otisla kod klinickog psihologa kome je analiza snova uza specijalnost i popricala sa njim.

osim sto mi je pojasnio te 'grozne' delove sna i pomogao da se smirim, covek je rekao da sam vrlo pametno postupila sto sam presla na vege ishranu. tvrdio je da mi je moje telo poslalo potpuno nedvosmislen signal - molbu - instrukciju - o tome da je onokaotakvo (moje, individualno) predisponirano za biljnu hranu. savetovao me da (ukoliko mogu) nastavim sa tim.

toliko o snu :)
da dodam da ne iskljucujem nijedan buduci ishod - uglavnom se hranim onako kako mi trenutno prija. nemam pojma sta ce biti sutra (al unapred se radujem :))

ovaj tezi deo - putenost - malo kasnije :))))
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:53 16.09.2008

Re: E evo i komontar

kako uznemirenost nije prosla ni posle mesec dana ja sam uradila jedino sto sam umela - otisla kod klinickog psihologa kome je analiza snova uza specijalnost i popricala sa njim.


Pametno.

Meni je jedna knjiga pomogla da sama svoje, a i tuđe donekle, snove tumačim to tako ko ti gospoda klinički psiholozi. Čak sam je onomad i prevela i izdala, ama je davno rasprodata, tako da džaba da je i pominjem, izuzev na engleskom: "Breakthrough Dreaming" Gale Delaney.

Meni su uvek bili fascinantni snovi koji se ponavljaju.
margos margos 16:26 16.09.2008

Re: E evo i komontar

Ako pođemo od pretpostavke da bi zarad nauke mi bilo dozvoljeno

Cvetko, ja dođoh do ovde u tvom elaboratu i zaključih da ne treba dalje da gubim vreme na ovu tvoju fikciju!
Nije ti dozvoljeno i tačka!!!!
:))))

PS. Ima lepa knjiga, zove se ''Afrodita'' od Izabele Aljende (izdavač Narodna knjiga) i u njoj su navedeni mnogobrojni afrodizijaci i recepti kroz istoriju i geografiju. Upamtih samo kajganu sa medom koja se jede sa dlana.
I ta knjiga mi je negde, kao i ona o snovima o kojoj priča Krugolina. Možda mi se nekada vrate...
ecce-florian ecce-florian 16:41 16.09.2008

Re: E evo i komontar

Contaradictio in objecto
Šta će meni navedena knjiga i znanja u njoj sadržana ako mi nije dozvoljeno i tačka.
Kao član biblioteke preporučam
"Može i bez kavijara" Johan M.Zimel Mono& Manana čpijuncki roman sa puno dobrih recepata, prste da poližeš.
Od kuvara meni najdraži Bosanski kuhar Mr Alija Lakišić , koji pored svega, na kraju sadrži i poglavlej Pića, napitci i uživala.
margos margos 16:46 16.09.2008

Re: E evo i komontar

Šta će meni navedena knjiga i znanja u njoj sadržana ako mi nije dozvoljeno i tačka.

Iskreno, nekako znam da ti ne treba. A pobunila sam se iz niskih strasti - tj ljubomore, a nemam kapaciteta da se upustim u istraživanje pa da te pobijam argumentima. Ovako lepo kažem ne može i tačka! - pa se ti misli.
AlexDunja AlexDunja 16:47 16.09.2008

Re: E evo i komontar

Od kuvara meni najdraži Bosanski kuhar Mr Alija Lakišić , koji pored svega, na kraju sadrži i poglavlej Pića, napitci i uživala.

ovo me zanima, kako da dodjem do njega???
Kazezoze Kazezoze 17:12 16.09.2008

Re: E evo i komontar

sto se tice sna - meni snovi igraju veoma bitnu ulogu u zivotu (ne sanovnici i te gluposti vec snovikaotakvi, nasa veza sa samima sobom). imala sam u nekoliko navrata "prevratnicke" snove onog tipa koji se pojavljuje u dobroj i losoj literaturi. svaki od tih snova izazvao je neku vrstu probrazaja u mom zivotu.

ima jedan dobar film o snovima a zove se waking life ... kad budesh imala vishak vremena preporuchujem da ga pogledash, a nasha hrvatska koleginica kosjenka ima veoma zanimljiv blog o indijskoj vegetarijanskoj kuhinji sa mnoshtvom recepata, pa ko voli...
ecce-florian ecce-florian 17:56 16.09.2008

Re: E evo i komontar

ovo me zanima, kako da dodjem do njega???

Za pića , napitke i uživala se snađi sama
Za kuvar ti je dat link on-line knjižare. Moguće da je knjiga antikvarna, nisam siguran da je izdanje ponovljeno
Za profi kuvar ( stvarno OK) nema nijedna fotografija, Karl Duh Kuvarski leksikon za ugotitelje evo ti za polovni link
Ako znaš mađarski daću ti i podatke o Kuvaru za sirotinju, skitalice i lopove. Savršen. Ima neverovatnih recepata kako da sebi spremiš hranu a nemaš ni kuhinju , ni posuđe ni pare ni ništa sem gladi ( koliko znam nije prevedeno na neki drugi jezik a šteta)
Ili Apicius Gavius O kuvanju- De re coquinaria , edicija Latina et Greca, dvojezično lationsko-hrvatsko-srpski Zagreb 1989, Svetlana Slapšak , može se naći i novo.
Ukoliko si pedantna
Džulijus Barns - Cepidlaka u kuhinji
Bez mašte i slobode u pripremanju jela, on jeste cepidlaka u kuhinji, ali nas ubeđuje da je to prednost a ne mana. Pedantnost ili odsustvo pedantnosti samo su pokazatelji temperamenta, ali ne i kulinarskog umeća. Oni kojiBez mašte i slobode u pripremanju jela, on jeste cepidlaka u kuhinji, ali nas ubeđuje da je to prednost a ne mana. Pedantnost ili odsustvo pedantnosti samo su pokazatelji temperamenta, ali ne i kulinarskog umeća. Oni koji nisu pedantni često pogrešno shvataju pedante i skloni su da se spram njih odnose s izvesnom dozom nadmoćnosti. “Ah, ja se ne pridržavam recepata!”, kažu oni obično, kao da je kuvanje po zapisu nalik vođenju ljubavi s priručnikom za seks. Ili “ja čitam recepte, samo da bih dobio ideje”. Pa dobro, ali samo da vas upitam da li biste angažovali advokata koji je izjavio: “O, ja bacim pogled na zakonske odredbe, ali samo da bih dobio ideju?” Kao savršena uteha za sve oni koji su bar jednom doživeli neuspeh u pripremanju jela, nisu pedantni često pogrešno shvataju pedante i skloni su da se spram njih odnose s izvesnom dozom nadmoćnosti.

itd.
Unfuckable Unfuckable 18:34 16.09.2008

Re: E evo i komOntar

e, vishnja....mojne sad sa snovima ; )))))))
ecce-florian ecce-florian 22:15 16.09.2008

Re: E evo i komOntar

mojne sad sa snovima

e, ako ne možeš da zaspiš
ako ne dođi do frižidera i štrpni malo
vishnja92 vishnja92 07:20 17.09.2008

Re: E evo i komOntar

e, vishnja....mojne sad sa snovima ; )))))))

oh, bat vaj?
bas je to jedna fina osetljiva tema. ko zna gde ce nas odvesti :)))
vishnja92 vishnja92 07:23 17.09.2008

Re: E evo i komontar

ima jedan dobar film o snovima a zove se waking life ... kad budesh imala vishak vremena preporuchujem da ga pogledash, a nasha hrvatska koleginica kosjenka ima veoma zanimljiv blog o indijskoj vegetarijanskoj kuhinji sa mnoshtvom recepata, pa ko voli...

hvala na preporukama, odoh da vidim.

nego, Kaz, a sta kazes ti na moj spisak predrasuda? jel ima jos nesto?
ovde sve neki fini svet, niko nece da se svadja nego pricaju o tome dal jaja umeju da hodaju :))
vishnja92 vishnja92 07:41 17.09.2008

Re: E evo i komontar

Vegetarijanci nemaju nikakve predrasude

floriane, ovo se direktno sukobljava sa mojom postavkom.
de objasni, molim te
Unfuckable Unfuckable 07:45 17.09.2008

Re: E evo i komontar

pa i ti si napisala predrasudu da oni "skroz" veggy umeju da budu ...kako beše - da ne tražim sada - opasni ?
vishnja92 vishnja92 08:04 17.09.2008

Re: E evo i komontar

e, al to nije predrasuda. to ja gledala u 1:1 na forumima.
da se razumemo - militantni su i svastojedi i vegetarijanci (sve naravno zavisi od coveka), al vegani imaju daleko vise materijala - tako reci, 'licnih zasluga' - za soljenje tudje pameti. njihove osude drugih su utoliko ostrije.

ja sam vegetarijanac 3 godine, od toga sam blizu dve bila vegan ali mi nije palo napamet da nekoga ko jede meso smatram bezdusnim ubicom, a o ogadjivanju hrane u tanjiru da ne pricam.

najopravdaniji vegetarijanski argument mi je onaj vezan za ekologiju - u SAD su, npr, ulazni resursi za proizvodnju mesa 7-8 puta veci nego sto bi bili za proizvodnju biljaka kojom bi se prehranio isti broj ljudi. sto je jos vaznije, otpadni gasovi i ukupno zagadjenje okoline visestruko su veci nego, recimo, zagadjenje saobracajem.

u UK i SAD je iz tih razloga pokrenuta akcija "vegetarijanski ponedeljak" (bilo je i na vestima b92). Pol Makartni i jos neki od 'poznatijih' vegetarijanaca su se ukljucili u promovisanje te ideje, a tema je zapravo ekologija.
ecce-florian ecce-florian 09:01 17.09.2008

Re: E evo i komontar

floriane, ovo se direktno sukobljava sa mojom postavkom.
de objasni, molim te

iako ti je unf već objasnio
veggy umeju da budu ...kako beše - da ne tražim sada - opasni ?

da dopunim
Ponavljam: Vegetarijanci nemaju nikakve predrasude.
Bolje biti živ u krivu , nego ubiven od strane vegetarijanaca u pravu.Nije baš neki stav zbog kog vredi žrtvovati život.
A po pitanju mi još uvek preferiramo sredu ili petak kao bezmesni dan. Nekako mi više u skladu sa tradicijom. Ono petkom praviš obrok bez mesa testo il' meatless pasulj, a sredom slično, a može čak i riba.
Nego niko da mi odgovori na pitanje kako da eskimi budu vege?

Krugolina Borup Krugolina Borup 09:08 17.09.2008

Re: E evo i komOntar

Ecce, e, super ti je ova veganska nesanica, jel' to kockice tofu sira preskaču ogradu?
I kamo su im noge?)

A ovaj meatless meat,
pa onda sugarless sugar
pa saltless salt
pa decaffenated coffee
i ostala veštačka izdanja kojekakvih namirnica...
tu sam već sklona da se složim s Margos.
To nema veze s vegetarijanstvom.
To je već čista bolest.
U najmanju ruku - hipohondrija.

Jel' to predrasuda?
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:12 17.09.2008

Re: E evo i komOntar

"Meatless Monday - A Weekly Start for a Healthier America" ????

Pardonirajte, ali meni ovo glupo zvuči.
Ponovo imamo nezdravu opsednutost zdravljem.

Mislim, meni je u redu da se uokolo šire informacije o tome da je ovo ili ono zdravije, pa si ti biraj šta ćeš da jedeš i kako. Stvar IZBORA!

Kad ga ovako, nacionalno upakuju... čoveče, skoro da obavezuje celu naciju da MORA, po naređenju, da se ponaša na određeni način.

Lepo je ona vesela grupa danskih muzičara, na čelu s Kim Larsenom, za svoj slogan uzela donekle izmenjeni slogan nacista: "Health Will Set You Free".
vishnja92 vishnja92 09:19 17.09.2008

Re: E evo i komontar

kako da eskimi budu vege?

otkud ja znam. i ne treba da budu. ishrana se formira prema podneblju, tradiciji i individualnom fizicko-duhovnom sklopu.

ovo i dalje ne razumem:
Ponavljam: Vegetarijanci nemaju nikakve predrasude

casna rec :)))
glupi ja.
vishnja92 vishnja92 09:21 17.09.2008

Re: E evo i komOntar

Pardonirajte, ali meni ovo glupo zvuči.
Ponovo imamo nezdravu opsednutost zdravljem.

nisi pratila na casu, nije u pitanju zdravlje nego ekologija :))
margos margos 09:35 17.09.2008

Re: E evo i komOntar

Hehe... prozvala me Krugolina, pa da se javim:)))))

ovaj meatless meat,
pa onda sugarless sugar
pa saltless salt
pa decaffenated coffee

O-d-v-r-a-t-n-o!
Za ovo poslednje koriste neki izbeljivač koji je otrovniji od kafe zilion puta.

Ko o čemu, ja ću opet o zastrašivanju!
Gostovala sam u nekoj emisiji gde je gost bio čikica vegetarijanac od 73 godine (tada) koji je izgledao kao čikica od 73 godine. Znači - vitalnost, zdravlje i ostale kerefeke, ne piju vodu u njegovom slučaju. Napisao knjigu o zdravoj hrani 'Živeti do stote'. Ja ga pitala 'a zašto se ograničavate?'

Praksa je da se pre emisije gosti nađu s voditeljem u restoranu koji sponzoriše emisiju, klopnu, upoznaju se i odu u studio i potom ide emisija uživo. Klopali smo neku teletinu s krompirom ispod sača, posle čikica koji ne pije kafu zatraži palačinke, sve posute kristal šećerom... napapi se fino... a onda, u studiju kad su se upalile kamere poče priču kako fabrike šećera treba zatvoriti i ispriča čuvenu priču o 'belim smrtima'.... pa krete na meso 'kako ne treba jesti leševe životinja'.... a ja u čudu.

Priznajem, imam problem sa odraslima i starima koji lažu - blokiram se, mene sramota, i ne znam ispravno da odreagujem. Ja šokirana što on seje strah. Jer ljudi će i dalje jesti meso i šećer, ali je drugačije ako ih jedu jer uživaju u njima, a drugačije ako jedu sa osećajem krivice i griže savesti.

Nekako se ja borila s njim i tim njegovim glupostima, ali nisam uradila pravu stvar zbog koje sam ja bila pozvana. Dam podatak iz nekog istraživanja da je samo 4% bitna sama hranljiva vrednost materije koju unosimo, a da je daleko značajnije sa kakvim mislima tu hranu pripremamo, konzumiramo i varimo... Naravno, ja ni u jedno od istraživanja ne verujem sto posto, svako dokazuje šta želi da dokaže - ali ja volim da suprotstavim istraživanja, prosto da ljudi krenu da misle svojom glavom.

Tako, ja već smorena i nezadovoljna, završi se emisija, a čikica meni, kad su se kamere ugasile, kaže 'Da znate, verovatno ste u pravu.' Sada???? Kad je već zagadio etar??? Ja odćutala...

Pita me posle voditelj 'A što si se ti toliko iznervirala?' Ja objasnim čitavu moju postavku oko straha, zastrašivanja, griže savesti, laži matorog čoveka koji se napucao teletine i palačinki.... a on mi kaže
'Pa on je bio vatreni komunista... sad je samo zamenio ideologiju.'


PS Krugolina, Merkur mi je u Blizancima i ne prozivaj me, vidiš da n'umem da stanem:)))
vishnja92 vishnja92 09:44 17.09.2008

Re: E evo i komOntar

Dam podatak iz nekog istraživanja da je samo 4% bitna sama hranljiva vrednost materije koju unosimo, a da je daleko značajnije sa kakvim mislima tu hranu pripremamo, konzumiramo i varimo...

za mene ovo ima smisla - ne procentualno, vec zdravorazumski.
a ovo
Priznajem, imam problem sa odraslima i starima koji lažu - blokiram se, mene sramota, i ne znam ispravno da odreagujem.

skroz isto i ja :)
i toliko me bude sramota da pomazem coveku da me laze jer mi ga zao. upetljano totalno :((

trol:
Krugolino, hoces da mi uradis kartu pa da mogu i ja da komentarisem "al meni je venera u 7.kuci" isl, ili da ti potkrepljujes moje komentare recima "vidi pametnu malu, al njoj je Mesec u Suncu pa... ", a?
svi znaju gde im je Merkur osim mene :(

ja doduse znam da mi je atma karak u 12. kuci a to je po vedskom horoskopu jedan od preduslova za prosvetljenje u ovoj inkarnaciji :))
margos margos 09:48 17.09.2008

Re: E evo i komOntar

za mene ovo ima smisla - ne procentualno, vec zdravorazumski.

Meni se hrana raduje - kao i ja njoj:))))
Pa to bude Praznik zdrave hrane, ekologije, Vasione, čega sve ustreba.... ne treba mi Pol Makartni...
ecce-florian ecce-florian 10:08 17.09.2008

Re: E evo i komontar

@vishnja
otkud ja znam. i ne treba da budu. ishrana se formira prema podneblju, tradiciji i individualnom fizicko-duhovnom sklopu.

Stani malo, da bi mogli da polemišemo moramo da imamo različite stavove. To znači tvoj post je o vegetarijanstvu, ti vega - ( ja Džejn) ja strvožder. Onda razmenjujemo mišljenja. Ovako ne ide . Slažemo se i nema razmene.
@margos
Priznajem, imam problem sa odraslima i starima koji lažu - blokiram se, mene sramota

Znaš kako, čikica se najverovatrnije drži one ( da ne pišem ponovo latinštinu) Ne pristaje volu što pristaje Jupiteru.
a da je daleko značajnije sa kakvim mislima tu hranu pripremamo, konzumiramo i varimo...

Da li je ovo možda najava nekog tvog novog posta?.Daj molim te da uživamo u kuvanju i jelu a ne da se ograničavamo šta se sme šta ne sme, šta goji šta je kencerogeno etc.
@KgB

Mislim, meni je u redu da se uokolo šire informacije o tome da je ovo ili ono zdravije, pa si ti biraj šta ćeš da jedeš i kako. Stvar IZBORA!

A ko ih širi ono nepristrasno.
Zamisli molim te da neko kaže da nije zdravo cele godine jesti zamrznuto povrće ili ovo fuj iz staklenika ,leja , bez ukus i mirisa, samo boja i oblik, već da je jedino zdravo da ga jedeš u sezoni kada rađa u kraju kod tebe. Znači ovde kod nas, leti jedi tikvice, grašak, boraniju a zimi kupus, pasulj i sl. Pa ubili bi ga odmah jer ne unosiš dovoljno vitamina, *urac palac, itd.Zato sam gore pitao za Eskime. Pa kako oni žive kad se hrane protivno svim nutricionističkim savetima ( piramida ishrane i ostalo).Plus još kolko znam nemaju ni ono dodatno versko (dal' je košer ili dal' ima halal certifikat da je govečetu glava odrezana jednim zamahom itd)

Oduvek mi se kod religija sviđala ta usklađenost sa podnebljem. Naprimer veliki uskršnji post kod hrišćana pada s proleća kada su sve zalihe hrane istrošene ili pri kraju ( plodovi od prošlogodišnje žetve su pojedeni, ako su se i klane životinje za božićne svetkovine i tog više nema, pa da ne bi žene prebacivale muževima šta danas opet da kuvaju gladnoj deci , jer on nije porodici obezbedio dosta hrane, ti lepo izmisliš post i kraj. Nije ok da se jede.Em doneseš mir sirotinji em je i zdravo jer se organizam očisti ( veliko prolećno spremanje) A onda dođe uskrs pa već imaš i luka i rotkvica i još ponešto zeleniša, otopli pa i kokoške počnu da pasu travu i nose jaja i eto ti obroka a već se lakše i diše.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana