More Marko ne ori drumove ...

dusanj92 RSS / 16.09.2008. u 16:24

Proslo je 20 godina od kako je Homeini, duhovni i drzavni vodja Irana, raspisao nagradu za ubistvo knjizevnika Rasdija.

Pre par godina, Muslimani razbise Evropu protestima zbog karikature Muhameda.

Pre nekoliko meseci u Ujedinjenim Nacijama muslimanske zemlje su podnele zahtev da se donese rezolucija koja zabranjuje sprdnju sa Muhamedom i Islamom.  Sobzirom na broj muslimanskih drzava u UN to ce verovatno biti usvojeno.

Jutros nadjem na internetu ovaj clanak "Jewel of Medina" to return to Serbian stores  Potrazim jos malo i na B92 nadjem "Dragulj Medine" ipak u prodaji

Mislim da ova vest zasluzuje veliki komentar, ali ja nemam dovoljno reci i vremena da opisem sta osecam pa ostavljam vama da razmislite na ovu temu.  U komentarima clanka, ima ih samo 5 vidim da i drugi osecaju isto kao ija.

U Americi (gde ja zivim) kao i zemljama Evrope insistira se na odvojenosti drzave i crkve. Zabranjuju se cak na tlu drzavne imovine sve religiozne figure Hrista cak i za Bozic nemogu da se postave tematske scene o rodjenju Hrista. Isti ateisti koji nam to uskracuju spremni su da uzmu u zastitu Islam i da stite muslimane od kulturnih uvreda kroz karikature, kjnige i ostalo.

Kako se osecaju pravoslavci u Srbiji kada vide da se vlada izvinjava muslimanskom svetu sto je neka izdavacka kuca, inace privatni biznis, prevela roman sa engleskog i stampala ga.  Da li je to funkcija vlade i ako jeste, da li spada u sektor inostranih ili unutrasnjih poslova. I zamislite vladi nije jasno kako jedna privatna kompanija stavlja finansiski interes ispred osecanja miliona muslimana.

"Vlada Srbije saopštila je danas da žali što su izdavanjem knjige 'Dragulj Medine' u Srbiji, zarad komercijalnih interesa, zanemarena i povređena osećanja pripadnika islamske veroispovesti. Izdavanje ove knjige, s obzirom na složenu i osetljivu političku situaciju u svetu, nije u interesu borbe za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, saopšteno je iz Vlade. U saopštenju se kaže i da Vlada Srbije ne može da se meša u nezavisnu izdavačku delatnost, jer su sloboda govora i iznošenje stavova zagarantovani Ustavom Srbije i pretpostavka su svakog demokratskog društva."

Iako se slazem sa ovim izjavama, nejasno mi je da vlada moze da krivi privatno preduzece sa ciljem da se dodvori muslimanima pa ma kako da je slozena politicka situacija.

Sloboda govora je garantovana ustavom u vecini drzava izuzev u Iranu, Saudiskoj Arabiji, Indoneziji ...  Kada mozemo da ocekujemo neku izjavu srpske vlade na tu temu. 

Sloboda govora mi takodje garantuje pravo da necija osecanja povredim pa bio to licno i srpski Imam, muftija ili obicni vernik.

"Islamic community demanded a ban on its sale.."  Muslimanski pritisak na politicare demokratskih zemalja pocinje da se oseca svugde.  U Engleskoj drzava finansira zidanje dzamija, u Americi moramo da imamo razumevanja za njih pa im na fakultetima zidaju posebne cesme za pranje nogu.....  dok u Teheranu iz mini suknji, uterali su zene u ferdze, a u Avganistanu se dobija smrtna kazna ako te na ulici uhvate da nosis Bibliju.

"..najveći američki izdavač "Rendom haus" odustao od najavljene promocije. Ova ugledna američka izdavačka kuća saopštila je, naime, da je od izdavanja knjige odustala u strahu od izražavanja muslimanskog nezadovoljstva na nasilni način."

Mozete li da shvatite koliki je strah vec u celom svetu od islamskog terora. Ipak ima i onih kojima su principi slobode vazni

Američka fondacija “Lengam” saopštila je neposredno posle toga da naslove te izdavačke kuće neće uzimati u obzir prilikom dodela svojih nagrada, sve dok sporna knjiga ne bude objavljena. “Lengam” je saopštio da “ovakav kukavučluk” "Rendom hausa" zaslužuje najoštriju kritiku.

Da podsetim bracu Srbe da smo 500 godina bili turski robovi i da smo se oslobodili tog terora pre 130 godina. Ako na vreme ne otvorimo oci i ne suocimo se sa ciljevima i agresijom Islama, vratice se feredze i dahije u Beograd.

Srpska vlada nema prava da se u ime naroda izvnjava i dodvorava Islamu.  To mene kao pravoslavca vredja i ocekujem izvinjenje.

Ova tema ima nekoliko clanaka na b92:

Knjiga iz poštovanja prema islamu
Dragulj Medine povučen iz prodaje
Dragulj Medine i sloboda govora

Interesantno je da sam sinoc na mom engleskom blogu postavio clanak koji je jos 1989 godone napisao Isaak Asimov, i koji se zavrsava bas kako sam ja poceo ovaj moj blog.  Jeste Asimov pisao o buducnosti ali izgleda i da je mogao da vidi buducnost. Evo ovde deo tog clanka a ceo mozete naci na adresi http://warmstuff.blogspot.com/2008/09/old-man-of-mountain.html Iizvinjam se svima koji su u skoli ucili Ruski a ne Engleski jezik.

...... In 1989, however, something new was added. A religious call went out to kill the author of a book that some people found offensive. It was complete with the offer of money and premise of heaven.
Now many books are offensive. One can refuse to read them. One can denounce them. One can demonstrate against them. I can easily (all too easily) imagine books that I would find so offensive I would join · marsh against them.
But it is wrong to attempt to force people not to read it, or use force against the writer. Think what a horrible precedent that would set. Any book, any book at all, is offensive to somebody Or other. If the present threat succeeds, it will encourage future threats of the sort. Think of what a chilling effect that would have on free speech. Even the United States wouldn't remain a haven. What is the defense against fanatics? It takes only one.
Will it become necessary for writers to weigh every word? Is this going to offend the baby-carriage manufacturers? Is that going to offend the pole-vaulters?
A certain well-known Cardinal denounced the book in question and said he would recommend that Catholics not read it because it offended another religion. And of course he was against the threatened murder. However, was he doing the right thing?
Since then, there has been a threat to blow up Dante's tomb be. cause in "The Divine Comedy," he placed in Hell some individuals that are revered by other religions. Would the Cardinal suggest that his flock not read Dante? Is he going to disown the Crusaders? Is he going to disown Philip H of Spain? And how about Torquemada? I find him offensive.
In other words, where does this sort of thing stop?

Tagovi



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana