карабаш

Черевићан RSS / 16.09.2008. u 21:37

   

састав на тему . . . наслецства

  

удоконости својој кад незнам штаћу сасобом базам валетом .посматрам мештане . извели их њиови кућни љубимци у шетњу те док  други уочивши познате разговарају они први, њуше ,те запишавају ћошкове, остављајући само њима  знани траг себе неком  четвороножном намернику. Неки опет са мобилним науху ,велим у себи, генерација навођених , гестикулирајући ко опичени , дијаложе се са тамо неким козна где .

живост општа . . .

 

успео је Ђона да капитал стицан деценијама попије са пајташима накратко.покојници се ни оладили поштено нису, говоркало се по селу,а од куће Златићеве остала ето та луда пијана  да их брука.Почетак је седамдесетих  , сећам га се  и данас ,циротичан ал кочоперан мој исписник Ђорђе тетура по селу падајући а зањим Ригов.пас. сви су га оставили кад се и задња пара од профућканог капитала истопила,а он се по навици вукао сокацима му знаним ,пас га није напуштао.цакао га је Ђона  и маршовао,ал овај ,репа  подвијеног стоички је трпео и вазда ишао зањим.ко зна, можда се  сећала животиња времена бивших ,богате сеоске куће, те јединца Ђорђа који му кадгод баци парче. Онда су стари поумирали једне јаке зиме ,упала плућа их обори ,а наследника је баласт капитала поприличног  врнула у крајност другу, те је од вредног сељачета постао обесни тукаџија и пијандура. Људи су од њега зазирали,а жене се склањале кад би кадгод сбициклом шеврдо тротоаром крај кућа пајајући раменом прожорске симсеве.пас је и тада ишао зањим.истопио се капитал кућа отишла надобош а луди Ђона време проводијо  пред локалним бирцузом исчекујући неког добродушног да му плати једну мученицу. Више му није ни требало, онако запуштеном, ненахрањеном ,сифилистичном ,пао би узнеку кућу те мамуран куњо ,а ригов би сео уз њега и тихо режо насваког коби прошао.

 

Чувао га је , пијаног.

 

Били су једно.

 

Понекад у тренутцима луцидним опрао би се грешник удунаву те долазио пред своју бившу кућу  те загледао у  прозоре па потом  шарао по селу  те тако у ходу мрмљао

 нешто ушаку прислоњену узуво .  MCAZR8SSHCADFZJ17CAPWJ1YACAYZ6JTICA.jpg  сатима.

-          ено Ђона телефонира ,људи се спрдали а пас зањим стално.

 Онда једног јануара баш стегло о светом сави у црквеном дому дали му да уђе да се огреје и поједе.био је миран ваљда због окружења , чучо је у једном ћошку и заударо разгрејан па му дадоше колача ситних  уџеп и флашу вина те испратише у мећаву.

Није се бунијо ни псово.

 Ујутру нашли су га модросмрзнутог крај стабла дуда прекопута од његове бивше куће а Ригов уз њега наслоњен.кад су стигла амбулантна кола  да га покупе,животиња побесне ,поче да се уједа ко права звер недајући ником да се Ђони приближи.

Проблем је решијо милицајац милисав, сметком. . . .

 

У сплету догађања каснијих што живот их донесе сметнух испричановам с ума.потсетише ме ови са мобилним , па пребирам нешто,ко зна шта је у својој глави, пијаној, предосећао ђорђе златић - карабаш, другарми, причајући ушаку своју. Поодавно.

 

Него, када смо већ код теме наслецства . . имател неки изграђенији став од оног увреженог ународу . . . иговному слатко дође . .  акоје на дар ?



Komentari (65)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 21:47 16.09.2008

uh!

ovaj put ste
opet zaplaveli, mr cher:)
al prica dobra, i istinita.
Черевићан Черевићан 22:11 16.09.2008

како



AlexDunja , драга , у овом нелепом и натмуреном свету само о темама кое на кез мааме састављати причице . . понекад се упитам. тако и овог пута би. отуд . . .тонова плавих.

фала на . . . па ту смо, да се редовно дружимо.зарне?
AlexDunja AlexDunja 22:13 16.09.2008

Re: како

зарне?

neizostavno. sasvim.
:)
jeremija92 jeremija92 21:51 16.09.2008

Rigov

Lepa priča, g. Čer. lepa i tužna.
Nije fer prema Rigovu što ste je naslovili po imenu gazde mu.
Rigov zaslužuje naslov.
Черевићан Черевићан 22:03 16.09.2008

билаје

та дилема г jeremija92 али иак превагну , , другар мој, несретник, код којег су се гени ( о којима маестрално указује г нсарски на суседном блогу ) . . са закашњењем гласнули и од узора направили проблем.

фала на коментару.
mariopan mariopan 22:26 16.09.2008

Re: билаје

Zao mi onog kucova, stvarno, a gazde mi nije zao, sve je saam hteo pa saam sebi i napravijo.

A mi smo to sa nasledstvom bas lepo resili, nismo nista imali pa nismo imali sta ni da delimo. Pametno je govorio moj pok. svekar "pametnom ne teci a ludi ne ostavljaj " pa smo mi sami sve morali, ispocetka, vredno i stedljivo. Kada bi mi sada nekim usudom nesto i doslo ne bih se bas ni radovala, tu bi odmah bilo i svadje sa nekom familijom, uvek ima onih koji hoce sve, ovako bas se lepo slazemo sa svima.))

A kazu ovde u Banatu da se tako u svakoj bogatoj kuci, makar u petom kolenu nadje neki lola koji sve to lepo potrosi pa onda ispocetka sticu neki vredni i cuvarni (stedljivi), sve od usta otkidaju, ne jedu, idu poderanih opanaka, paze na svaku paru, svadjaju se sa familijom oko nekog nasledstva, otimaju "iz oka" svima pa se onda opet neki lola dokopa svega toga i u slast potrosi. Pa opet ispocetka....

Prica vam je kao i uvek, prava
Черевићан Черевићан 23:10 16.09.2008

шипак

паметном не реци, а луди не теци . . . . је опет усрему узречица била гђо mariopan . е сад, увези тога присећам се приповедања давнашњег . . умро деда прокопије а у опоруки г Поопи нагласијо да му прсте на шакама испреплетају ушипак , јер толико је наиме и оставио фамилији у којусе ,Газда, а нежења, бијо разочаро здраво. све Цркви оде . . .

драгомије даВам се текст допао, фала.
Malanika Malanika 09:06 17.09.2008

Re: шипак

Postovani g-dine Cerevican, preporuka za tekst, lep, istinit i poznat (ko da mi je neki rod?!) ali i za ovaj sipak.
Dobra fora. Ne zato sto bi se s njome poistovetiti mogla, al dobrih fora nikada dosta Ima necega u tim matorim namcorima, uvek u opoziciji..

Deda Prokopije znao da zaradi, nije znao kako da potrosi, a i ostavi Cerkvi da prosudi za njega sta je ispravno...
A ja cesto i precesto popove vidjam s veeelikim stomacima, pa pomislim zar ne bi dobro bilo dati za neko dete bez roditelja ili samo s jednim, da se iskoluje i shansu da dobije, mesto njima puno para i kosulju (cula ja konkretnu pricu o "porudzbini" kosulje crne broj 44) i puno hrane (treba te gladne trbuhove napuniti), pa u dzip se smestiti... Uostalom ne znam, bice da su vremena, pa i crkva s njim, nekada bila bolja...

Za mene Vi ovde, a i drugi postovani prisutni, otvoriste temu vazda aktualnu: na sta trositi novce svoje?, a na sta osecaje svoje?

Pa evo sta na temu toga Vasa Ladacki veli:

Dzaba bilo njiva plodni' , vinograda blagorodni', dzaba bilo karuca, cilasa....
kada nisam s onom koju volem, kada nisam s onom koju volem...
pnbb pnbb 14:31 17.09.2008

Re: билаје

u svakoj bogatoj kuci, makar u petom kolenu nadje neki lola koji sve to lepo potrosi

svaki sparadzija ima svog trosadziju

to vam je iz uzickog kraja
Черевићан Черевићан 18:42 17.09.2008

ипак

ми се чини мрс Malanika да су времена мојега одрастања у којима се дешавале приповетке које ја постирем на блогу б92 . . била другачија . однос према цркви а и обрнуто ,посебно. било је тада а има и данас имућних који цркви остављају из себи знаних разлога. некаи.има дебелих попова а има и телесно уфитиљених .на народу је да коментарише и то исто нетреба мењати.
оно на чега указасмо заједнички је како поред толико изазова донети исправну одлуку о расипању својих осећаја,а успут и новаца, јер то је некако повезано баш.ненаебиви то у песми реши олако. можемол и ми тако у нашим углавном просечним животима , када нам новци нису јача страна,а осећаји . . . . па сећам се да сам и имо тамо упубертету ал ме онда оставила женска кадсам увојку крено, паи више после неимам? . . се питах понекад.

фала на инересантном коментару.
Budimac Budimac 22:18 16.09.2008

Siroti Rigov

šta drugo reći?
Blade Runner Blade Runner 22:20 16.09.2008

Re: Siroti Rigov

I meni zao kera. A Djordje sta je trazio togajeisnaslo.
Черевићан Черевићан 22:27 16.09.2008

да

присећамсе откадгод тих сремачких кућних љубимаца према којима се баш . . керећи односило. и занимљиво, колико год да је газда био осионији животиња му је била приврженија ( вид неког садомазохизма животињског, шта ли?)

г Budimac лепоје да сте снама вечерас,хвала.
mariopan mariopan 22:28 16.09.2008

Re: Siroti Rigov

Kod nas kazu
"Mufte i sirce slatko"
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:28 16.09.2008

Re: Siroti Rigov

Kao u onoj jevrejskoj kletvi - Dabogda imao, pa nemao.
Lepa priča gazda Čer, samo je žalostiva.
Черевићан Черевићан 22:30 16.09.2008

ха

шта зађону рећи до прозвати гене док сирома ригов . . је за својом судбином упорно се вуко сеоским сокацима загаздом . . .

фала на осећајности Blade Runner -у , те дружењу.
jesen92 jesen92 23:03 16.09.2008

Re: ха

...nekako nisam bas sigurna da su samo geni zasluznu za tuznu sudbinu vaseg drugara...mora da je imao neku veliku muku koju nije umeo da nosi....a zao mi i psa ...sve u svemu tuzna vam ova prica mr Cer....Nasledstvo? nije lose kad dodje onako iznenada kao loto al obicno od nasledstva ima vajde neka treca/cetvrta generacija....
Черевићан Черевићан 23:15 16.09.2008

што

написа малко напред гђа mariopan (а ја малко парафразирам) . . . вазда скупљаџија има свога трошаџију. то је било ибиће. а тууга нам је окружења друуга, има томе ,па отуд је и у саставу гђо Greganović , фала на редовности коментаторској .
Черевићан Черевићан 23:25 16.09.2008

вајда

наследна . . . па сад зависи и од врсте наследства. ували ти тестамент стару кућу на неатрактивном локалитету ди се собе држе само на молерају ,са запарложеном окућницом, рецимо, или још боље, неотплаћен кредит. може додуше и обимну библиотеку а ти у гарсоњери са женом и троје деце се раширијо. лова, буде понекад, ал то углавном у романима петпарачким.по нашим исквареним навикама однаслецства се корист очекује.морали баш увек . . тако бити?

казивалосе . . уздај се усе и у своје кљусе. незнам јел то још вазда актуелно?

азађону . .. недорек оста . . штамуби исчиста мира, па отуд и тууге усаставу .пас се, да је допуни, нашао.

фала jesen92 на коментару.
jesen92 jesen92 23:58 16.09.2008

Re: вајда

...pa to i kazem.....vecina vajdu ne vidi....samo se malom broju ljudi posreci....zato je najsigurnije use i u svoje kljuse a ako docekas nasledstvo, dobro jeste...
Malanika Malanika 09:10 17.09.2008

Re: да

Черевићан
присећамсе откадгод тих сремачких кућних љубимаца према којима се баш . . керећи односило. и занимљиво, колико год да је газда био осионији животиња му је била приврженија ( вид неког садомазохизма животињског, шта ли?)г Budimac лепоје да сте снама вечерас,хвала.


Ovo je strahotno istinito.... Volim zivotinje, al imam nesto jako protiv zloupotrebe njihovih osecaja. Dobra zamjedba, g-ne Cerevican, ko u ljudi, tako i u zivotinjah
crossover crossover 23:28 16.09.2008

Weltschmerz

Однела их светска туга, Ђону и његовог друга...
Поздрав и препорука г. Чер.
Черевићан Черевићан 23:37 16.09.2008

рииме

има а потсећај жииви , crossover -у поздрав уз фала на коментару и похвали, но (тазе) свецка туга у време приче ове . . . . на помолу беше . . .тек.

ivana23 ivana23 23:42 16.09.2008

Covek i pas

Черевићан Черевићан 00:44 17.09.2008

арсен

ах . . . тај Дедић, него , хвалаВам на дружењу и ево шта уповоду гђо ivana23 нађох на интернету . . . докон


MONOLOG PSA UPETLJANOG U POVEST


Ima pasa i pasa. Ja sam bio pas odabrani.
Imao sam dobre papire i u venama vučju krv.
Stanovao sam na uzvisini i udisao sam mirise pogleda
na livade u suncu, na smreke na kiši
i grudve zemlje pod snegom.

Imao sam čestitu kuću i ljude da mi služe.
Hranili su me, prali, četkali,
izvodili u lepe šetnje.
Doduše, poštujući me, ali bez poverenja.
Niko nije zaboravljao čiji sam pas.

Svaka pišljiva džukela može imati gospodara.
Ali, pažnja - marš, kloni se poređenja.
Moj gospodar bio je gospodin jedini takve vrste...
Posedovao je poveliko stado da ga u korak prati,
gledajući ga s bojažljivim divljenjem.

Meni su upućivali osmehe
s loše skrivenom ljubomorom.
Jer, samo sam ja imao pravo
dočekivati ga skačući u vazduh,
samo ja - opraštati se vukući ga zubima za pantalone.
Samo je meni dozvoljeno bilo
s glavom na njegovim kolenima
primati milovanja i češkanja iza ušiju.
Samo sam se ja mogao pred njim praviti da spavam,
i tada bi se on naginjao i nešto mi šaputao.

Na druge se srdio često i glasno.
Režao je na njih, ujedao,
trčao od zida do zida.
Mislim da je voleo samo mene
i više nikada, nikoga.

Ali, imao sam i obaveze: čekanje, verovanje.
Jer, pojavljivao se na kratko i za dugo nestajao.
Šta ga je zaustavljalo u dolini, ne znam.

Nagađao sam stoga da su to važne stvari,
barem toliko važne
kao što je za mene borba s mačkama
i svim što se nepotrebno miče.

Postoji sudbina i sudbina.

Moja se najednom promenila.
Stiglo je jedno proleće,
a njega nije bilo kraj mene.
Nastala je u kući čudna strka.
Sanduci, kovčezi, torbe, ugurani su u automobile.
Vozila su se trubeći spuštala dole
i gubila se iza krivine.

Na terasi su gorele nekakve skule, krpe,
žute bluze, povezi s crnim znakovima
i mnogo, vrlo mnogo poderanih kutija
iz kojih su ispadale zastavice.

Motao sam se u toj zbrci
više začuđen nego ljut.
Osećao sam na dlaci neprijateljske poglede.
Kao da sam ničiji pas,
nametljiva prišipetlja
koja se već sa stepeništa nogom goni.

Neko mi je strgnuo srebrnu ogrlicu.
Neko je šutnuo moju zdelicu danima praznu.
A onda, zadnji neko, pre nego što je krenuo na put,
provirio je kroz prozor automobila
i pucao u mene dva put.

Čak nije umeo ni pogoditi kako valja,
jer sam umirao još dugo i bolno,
u zujanju raspomamljenih muva
ja, pas svoga gospodara.



dolybell92 dolybell92 13:25 17.09.2008

Re: pas ... a on je tu negde u kafani ?

Черевићан Черевићан 13:37 17.09.2008

често

сам се питао гђо dolybell92 дали пас уочава пијанство својега газде, тјст разлику у понашању ( ако је има). или, имајули и живуљке . . праг толеранције према онима којима су привржене?
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 14:16 17.09.2008

Re: арсен & preopširni Kralj

Da ne bude da sam ja prvi započeo, krivi su Če i Ivana23.

"Čovjek i pas" je pesma Zvonimira Baloga (ne mešati sa Zvonimirom Golobom) koja je napisana jako davno, a Arsen je otpevao malo kasnije ali opet davno.

Pesma postoji na čuvenom albumu ČOVJEK KAO JA iz 1969.(zar je moguće da je toliko prošlo?!) u izdanju Jugotona.

A
01 - Sve sto znas o meni
02 - Moderato cantabile
03 - Moj brat
04 - Kod dvije lipe
05 - Sanjam te
06 - Odabrat ces gore
07 - Kuca pored mora

B
08 - Covjek kao ja
09 - Stara pjesma
10 - Sandra
11 - Covjek i pas
12 - Pusti neka spava
13 - Veceras
14 - Bit ces uvijek moja

Snimljeno u studiju Jugoton Zagreb
Novembar 1969.

A evo i pesme, bez interpunkcije, a pevana varijanta nije identična sa pisanom, što je u toj vrsti muzike čest slučaj iz razumljivih razloga.

Covjek i Pas

Ovo je tuzna prica i tuzan konac ima
Ovo je tuzna prica o ljudima i psima
Dane i tjedne sami, prosla je zima i ljeto
u sobi nekog hotela zivjehu covjek i pseto
Jeli su is ta jela, pili su ista pica
Covjek je zivio pseci, jer to je tuzna prica
Pas se je zvao Petar, covjek se zvao Sava
U svakome psu je covjek, u covjeku pseto spava
Godine tako su prosle, postoje takve krize
covjek, uz narav psecu — dobije zelju da grize
Ista ih sudba prati, isto ih grije ljeto
Ne zna se tko je covjek, ne zna se tko je pseto
Zajedno laju na mjesec — samoca, jad i bijeda
Covjeku dlaka je bijela, a psu je postala sijeda
No jednog jesenjeg dana (jer, u jesen lisce zuti
u jesen svaka ljubav svoj tuzni konac sluti)
Gospodar hotela je spavao na svome radnome mjestu
i osmoro dlakavih nogu izislo je na cestu
Posli su korakom sloznim u susret psecoj sudbini.
Oboje vidjese nebo i zvijezde u daljini.
No odjednom, ocajni jauk razbije grad na pola:
iz prvog ugla banu siva sinterska kola
i Sivi razapne mrezu na cetiri strane svijeta
Uzdrhtala je zemlja k'o srce velikog pseta
Covjek il' pas — svejedno, oboje stanu da laju
Sada u kolima istim voze se istome kraju
Jer, ovo je tuzna prica i tuzan konac ima
Ovo je tuzna prica —o psima i o psima.
Vratar je sanjao vrata velika i od zlata
i kitu krizantema i ljubav koje nema
No, cetiri para nogu, dva podvijena repa
osmoro dlakavih sapa i cetiri oka slijepa
prosli su pored njega (Covjek i pseto skupa)
Napolju bijase hladno, i kisa ulicu kupa
Черевићан Черевићан 18:46 17.09.2008

никад

преопширан а вазда темацки усмерен , те успут и едукативан, хвала, г KRALJMAJMUNA пронађе песму БРАВО .
ја се трудих ал неуспех па отуд замену проложих
mara92 mara92 23:50 16.09.2008

...

Шта мислим о наследству? Зависи о чему причамо и како. Правнички: може да се отегне парница у недоглед, а може и све да се оконча релативно брзо у ванпарничном поступку...Материјално: врло је згодно ако се добије нека некретнина, па још ако је на правом месту - милина! Или, што рекосте горе: књиге (рецимо старија издања, са налив пером исписаном посветом) и разне друге покретне вредности, а може ту и разна невоља да се наследи (као што рекосте: кредит, којекакви други дугови); сазнате да је дека био враголан у своје време, па се појави још неки наследник (некада су то потомство називали копи..., сад су пред законом сви изједначени) или као овде у Америкама где "напрасно" преминулог стогодишњака наследи цица од својих тридесетак лета...а има сад и новитета, у моди је остављање у наследство силиконских импланта (не питајте како и зашто, нисам изучавала детаље)...Нематеријална страна приче је још боља: "наслеђујемо" црте лица ко зна којих предака, тако чујемо за некога у фамилији "прек је на деда-стрица", "има уши на деду", "има фигуру на мајку - кад се удавала била исто 'вако мршава..."...

пс. лепа прича Чер, сетна, али баш лепа

Черевићан Черевићан 00:23 17.09.2008

лепеза

наследства је устину богата а кандидата . . за муфте , снеба пало . . колковолиш на чега лепо указасте мрс marо92 . но присетих се једне строфеми одраније

исти је деда . .мааа боље , ујак
(с комшијом га поредили неби)
слушам ми драге како ли греше
ја желим само да личим себи

а што данас млади (углавном) пропагирају . . сам свој предак. родбина, традиција, штајето, где нас то води . . . а ја малко погледима буђав збуњозом опхрван . . . се затекнем.

годими да Вам се састав свидео,фала.
Ajnur Ibran Ajnur Ibran 00:49 17.09.2008

Od tog psa mnogi bi nauciti mogli stosta

Ta zivotinja je pokazala sta znaci: "I u dobru i u zlu..."
Siguran sam, taj pas nikad ne bi napustio svog gazdu, sve da su mu davali (neko tamo...), tri obroka dnevno...
Taj pas i lici na svog gazdu. On voli da se smuca.
Prica je divna g. Cerevican, meni su dragi i pas i njegov gazda.
Pa ne mozemo svi biti divni, dobri, cisti. Mora biti neko i "bad gay". E bas mi je zato i drag. Za cije babe zdravlje...
PS taj milicajac sa svojom pucaljkom, nije ni svestan da je TOM PSU samo uslugu ucinio...
Eto ja tako nekako mislim.
A nasledstvo... Vidite, znam neke ljude koji su nasledili silni "kapital", kako se to u narodu kaze. Oni imaju ogromne rasne i krvolocne pse, koje naravno nikad ne miluju, i koji su stalno pusteni iza njihovih ogromnih bedema kojima su se ogradili. Plase se da ih neko ne orobi i ne ubije.
Oni se plase i svojih pasa.
Черевићан Черевићан 08:51 17.09.2008

присећамсе

тих керова исела у време мојега одрастања, биле су то неке авлијанер сорте, мали, црни ,запечени, са вазда репом подвијеним но тамо ди би се скућили тај домаћин више бриге за дежурног ококуће имао ние. јели су ти керови кад им се неко сети да вури,било шта, спавали и лети и зими под камаром удругом дворишту, никад маажени но према нама деци никад агресивни иако смо их баш умели изазивати докони.
присет на њих је ето резултирао и помињањем једног као актера у овој причици.

а наслецство ако га буде , а материјално вредног, само је брига и ретко ко се дарежљивог претка присети, јер се то некако подразумевало. ако га пак небуде или тек буде али овлаш вредног помена ,е онда има да се предак окреће тамо већ гдеје . . од силног помињања но небих именовао које врсте.

г Ajnur Ibran -е , годими да Вам се састав допао.фала на дружењу.
NNN NNN 01:35 17.09.2008

Riki(ć)

...je pas mešanac koji je preživeo svašta, ali je uvek išao za gazdom. Kad je gazda umro (2000. godine), psić je svakodnevno odlazio na gazdin grob, godinama dok je mogao. Poslednji put sam video Rikija za Svetog Stevana (9.1.) ove godine, bio je slep i gluv (ali i bez njuha!), održavali su ga u životu, jer je stekao veliko poštovanje (pored ljubavi). Nadam se da je dobro...
Hvala gosn Чер što ste mi osvežili memoriju.
NNN NNN 01:40 17.09.2008

poroci

причајући ушаку своју
Sad se setih i komšije koji je oduvek pušio, pa je prestao. Onda nekoliko godina nije pušio, ali je zviždao dok hoda, i to ne neku melodiju, nego onako, besmisleno. Pre neku godinu ponovo je propušio, ali i dalje zviždi!
Черевићан Черевићан 09:02 17.09.2008

фала

на дружењу г NNN да, присет иде на присет и то само указује да је без истог човек прилично огољен . . у души. а што се тиче навика, па ни свесни их нисмо а умемо , ако нам уочавање их не пасира, и да сувредимо када нам неко искрен на њих укаже.

ма . . чудна смо ми двоношци сорта.
Unfuckable Unfuckable 05:32 17.09.2008

nasledstvo,

ono najbolje koje mu je pripalo, ali pustahija nije umeo da vidi - kako već biva.... - bio je taj pas.
Tako nekako i ja razmišljam o nasledstvima - verovatno su najbolja ona koja, na žalost, ne umemo brzo da primetimo.
Od ostalih nasledstava - odmah mi na pamet pada Brozovo, koje je - nekako - nama "uletelo", ebašmuhvala.
I - klima : na kojoj će nam se klinci večno zahvaljivati
Черевићан Черевићан 09:22 17.09.2008

еееее

штосе тиче наших потомака они ће нам не само заклиму бити више него захвални.биће тога још, охохо, јер сваким даном им све више усеравамо околиш а резултати те активности ће се веменом уочити. додуше ими тиитино наслецство одистински евидентирасмо . . па не тако давно, а Онје + 28 г.
оно сте управу да истинску вредност наслецства па ма калико оно и којој форми било тек кроз време уочимо. уследи тај уоч коднеког икасно.

фала г Унф на времену проведеном снама овде.
dolybell92 dolybell92 05:49 17.09.2008

Савет на ту тему

Него, када смо већ код теме наслецства . . имател неки изграђенији став од оног увреженог ународу . . . иговному слатко дође . . акоје на дар ?


Познато вам је, предпостављам:
"Никад не купуј кућу од оног ко је правио, већ од оног ко је наследио."
Черевићан Черевићан 08:31 17.09.2008

в. добро

ми је знана та околност мрс dolybell92 у поводу куће, јер ја једну такву . . . продах ( тјст поклоних) купцу.

јооој ,незнам дали даВам кажем . . фала на потсећању, но на коментару и дружењу свакако.
Malanika Malanika 09:23 17.09.2008

Re: в. добро

Черевићан
ми је знана та околност мрс dolybell92 у поводу куће, јер ја једну такву . . . продах ( тјст поклоних) купцу.јооој ,незнам дали даВам кажем . . фала на потсећању, но на коментару и дружењу свакако.


Ne sekirajte se unazad, al ucite za buducnost...

Imam prijatelje koji kad detetu ispadne sladoled iz ruke - zviznu mu samarcinu. Sad su kupili stan, tj uselili se, a nisu ga platili coveku sto ga je zido, kasnio je, kazu, a i nije bas sve onako ko sto su se dogovorili, je li... Pa "nek propadne, stoka"

Molim vas samo nemojte takvima kuce i stanove da poklanjate....
Черевићан Черевићан 10:39 17.09.2008

на искреном указу

захваљујем Malanika . да, иманас разноразних а на понеке треба и пажњу обратити, то сте управу. евидентирах.

лепоје одВас да сте коментаре саставуми приложили.
nsarski nsarski 10:50 17.09.2008

Bas tuzna prica Gosn Cher.

To sa nasledstvom je skakljiva tema.
Bio jedan ovde u Minesoti, bogat. Pa kad je umro dao da mu se na grobu napravi bankomat, podelio naslednicima kartice plasticne, da mogu samo sa tog bankomata podizati $500 mesecno i ni pare vise. Da mu na grob dodju makar jednom mesecno, veli u testamentu.
Sve preporuke.
Черевићан Черевићан 11:11 17.09.2008

е јесте

ђавао г nsarski , ха,ха .ни сумњати нисам требао да ће Вам такав детаљ (банкомат) промаћи.знао чова коће да га наследи . . па се поиграо обезбедивши редовност обиласка себе.јер некаже се бадава . . живси, докле те се сећају. поменутог заборавити неће јер тује . . . маам банкомата.сећање приде иде.

а за похвале . . па хвала.
MilutinM MilutinM 11:02 17.09.2008

Nasledstvo

Kod mene porodici o tome ne razmišljasmo. Najpre, nije imalo mnogo da se deli. A dalje, otac ode iz rodnog kraja (kao i skoro svi ostali rat preživeli = jedan brat i sestra) i ostavi sve sestri koja je jedina ostala, udata u susednom selu. Majka takodje, ode u grad i ostavi sve bratu koji je ostao na imanju. Šta da se delimo i cepamo. Zvali nas i ujak i tetka da napravimo vikendice, da imamo i mi nešto tamo u dedovini, ali nama je dovoljno da imamo rodbinu kod koje smo dobrodošli kad god došli.

Ja isto: odoh od majke i sve "prepisasmo" na brata. Šta ima ja da se mešam. Oni žive zajedno, brat nadogradio sprat i sa ženom živi iznad ostarel majke i starijeg brata, brine o njima i o stanovima. I opet: dobro sam došao kad god dodjem.
Черевићан Черевићан 11:28 17.09.2008

задовољство

ми је поздравитиВас г Milutin-еM овде. лепоје док су породични односи хармонични , родитељ/и жив/и па се онда и на заједничком ( тјст туђем ) ко насвом осећате, но је тога све мање.ајд сад ако сте успешан рођак ,онда примедби неима, но ако Вас крене немаштина, па ни роду нисте баш неопходни . . указују примери тако да зарад заједничке дедовине . . остаје само сећање, почесто и кајање што широке руке бејасмо. нечудимо се онда штосе род рођени замера ради куће потлеуше у запарложеној недођији. ону збазеном . . . . да и не помињем.

od dede

Nama je pokojni deda nemirne prirode i nezgodne naravi ostavio u nasledstvo Baba Jagu (skraceno od Jagoda) koja se u njega "zaljubila" kad je imao 67. Baba Jaga sad zivi u nasoj kuci na moru, jer ne moze nigde drugde.
Черевићан Черевићан 13:03 17.09.2008

ал

бездеде , баба јага траје.ние то исто гђо Ана+ . . . јес да је ту мооре, тује икућа . . .али љубави јок.
ха . . .така тура. додуше . . тусте ИВИ.

фала на коментару.
thebee269 thebee269 11:38 17.09.2008

ja sam..

od mojih nasledio reumu, ali nekako mi drago jer je od MOJIH.
Черевићан Черевићан 13:08 17.09.2008

ето

исправног посматрања thebee269, неко би се и насмејао но од својих акоје није ни битно штасе заломило.боогами то наследство, како старите, све ћете га више помињати. фала на дружењу.
Voja Radovanović Voja Radovanović 11:38 17.09.2008

komentar

Lepa priča ali tužna...nešto se setih i Vase Ladačkog...ali tamo je u pitanju bila nesrećna ljubav...a ovde samo ljubav...prema piću...Pozz...g.Čerevićan...
Черевићан Черевићан 13:17 17.09.2008

е ита

љубав је чудо уистину ајд буди паметан па одреди јој предмет. од толике лепезе понуда обично нас задеси . . .касније кајање јерје кад смо се оно опредељивали љубавно било . . . . и мудријих избора.

захваљујемсе г Radovanović -у на дружењу . . уз поздрав, наравски.
ma_nemoj ma_nemoj 12:04 17.09.2008

Poštovani

i meni omiljeni g.Cher,
Priča me rastuži...iz puno razloga, a onda još počeh da čitam komentare.
MONOLOG PSA UPETLJANOG U POVEST me totalno ubi.

Srećom te sam na poslu gde iz prvog reda posmatram komeNdiju.

Te se skoro potire.

U svakom slučaju, preporuka, 'fala na uživanju i emocijama koje uvek izmamite.
Черевићан Черевићан 13:24 17.09.2008

таква

шема, вруће - хладно једино нам и омогућава да у овом свету . . какав је такавје . . .трајемо ma_nemoj -те, а опаска да Вас моји састави не остављају равнодушним . . годеми срозаном. ФАЛА.

требал ми више?
zelenovic92 zelenovic92 12:08 17.09.2008

Bio je pocetak proleca.

Ili kraj zime. Svejedno. Tek sto je sneg u okolini iskopnio prvih suncanih dana, proradise oktani.
Motor zove. Idemo u prvi krug ove godine. Radosni i motor i nas dvoje.
Krecemo. Kruznim putem.
Na izlasku iz grada primecujem, pored puta, slojeve otrovno prljavog snega, jos uvek otpornog na sunceve zube.
Mala dezorijentacija i na raskrsnici u Zelezniku skrecem levo, uzbrdicom, kroz naselje.
Ovde su vec i trotoari i travnjaci pod debelim slojem goreopisane materije.
U istom trenutku uocavamo na ivicnjaku skulpturu nacinjenu od crnog leda. Nemacki ovcar, u prirodnoj velicini koji kao da gleda niz ulicu, cekajuci da se vrati gazda koji mu je upravo komandovao "sedi!".
Sledeceg trenutka smo shvatili da to nije skulptura.
nsarski nsarski 12:21 17.09.2008

Re: Bio je pocetak proleca.

Na jednoj od najprometnijih metro stanica u Tokiju nalazi se spomenik psu (Hachiko) koji je cekao svog gospodara da se, kao i uvek, vrati sa posla kuci. Medjutim, jednog dana profesor nije dosao (umro od srcanog udara). Taj pas je tu cekao sledecih 1.5 godina, studenti ga hranili. Kad je uginuo cekajuci, tu je podignut spomenik i danas je to mesto koje sluzi da se u velikom gradu ljudi sastanu - kod spomenika vernosti i drzanja reci.


Ima cela prica na Vikipediji
Черевићан Черевићан 13:19 17.09.2008

е

ОВО је права прича о верности г nsarski . фала зању.
Черевићан Черевићан 13:32 17.09.2008

питамсе

коме надушу ову скулптуру приписати . . . наредбодавцу или верности. уистину раритетан случај који само потврђује приче о привржености пса човеку, овога пута командиму. тужно.

обрадовали сте ме г zelenovic92 јавком. хвала.
zima62 zima62 14:39 17.09.2008

Re: е

Черевићан
ОВО је права прича о верности г nsarski . фала зању.[/quote

Divna prica. Hvala i od mene.
Черевићан Черевићан 18:25 17.09.2008

zima62

само да Вам се захвалим на дружењу. добродошли.
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 14:34 18.09.2008

Re: zima62...

...Kad sam ja rođen...
Srećom nisam ker...
A možda bi bilo bolje da jesammmm
Gledam ovde na Malti kako ih hrane timare šetaju ihda piškaju i kake, vozaju u kolima na zadnjem sedištu kao predsednika nekog...
Alergičan sam na dlake...
Ne sve ....
Samo životinjske, zato ne volim životinje u kući ali ih volim punu avliju..
Ko ne voli kera bolje da ga nije , ili neku drugu životinju.
Voleo bih da imam inteligenciju kera brzinu mačke pamet konja glave vrde kao u jarca mirnoću krave tvrdoglavost magarca da ležim i idem kao zmija...
Kaka bi ja to životinja bio...

Čovek je ponekad gori....

Čika g. Cher jako lepa priča setih se mog kera koji je bio legenda mojega dvorišta..
Ne sećam se da sam imao poštenijeg prijatelja...
Черевићан Черевићан 22:04 18.09.2008

баш

угодно изненађење Ваша јавка . . после подоста времена г pavlovic -у , фала. богами она микс врста живуљке којој би да сличите ние немамљива. уопште.

богатији смо када сте санама.
fixxerus fixxerus 19:37 18.09.2008

šta li psi misle o namma?:.

Черевићан Черевићан 22:06 18.09.2008

пример

кад је неко увек оригиналан и немош да омане . . . . право усриду погодак усмерити.

фала г fixxerus
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 10:11 19.09.2008

Re: пример

Ooo, puno Vam hvala mister G.Cher veoma lepa pohvala i preporuka. Ja bih najviše voleo da sam svakodnevno sa svima vama ali život je ponekada šmirgl papir te me odera,,,
Drago mi je da je vaše fino društvo uvek sa vama to znači da vredite. Ko menja prijatelje postaje im neprijatelj. Ako da Bog da probleme što pre rešim eto meeeeeeeeeeeeeee
Pozdrav svim blogerima dobre volje i "nasmejanih" komentara....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana