CIPI LIVNI BUDUĆI PREMIJER IZRAELA?

matityahu RSS / 18.09.2008. u 00:10

Šaul Mofaz
Šaul Mofaz
Livni i Olmert
Livni i Olmert
Cipi Livni
Cipi Livni
Tzipi Livni vodi na izborima za vođstvo Kadime. Po prognozama koje se baziraju na štih probama kod izbornih lokala pre zatvaranja večeras u 22.00, dobila je 48 procenata glasova, dok je njen najveći rival Šaul Mofaz dobio oko 37 procenata. Izraelski kanali, sva tri, u potpunosti se slažu sa ciframa. Ali, još uvek su to prognoze. Rezultate ćemo dobiti tek ujutru (četvrtak). Zato je Livni pažljiva kada je u pitanju slavljenje pobede. Ali tokom cele večeri bila je nasmejana tokom sastanaka i telefonskih razgovora i postoje dobri izgledi da Izrael dobije ženu kao predsednika vlade, prvi put posle legendarne Golde Meir, početkom sedamdesetih.
 
Učestvovanje na izborima nije bilo veliko. Ima 73 000 registrovanih glasača u Kadimi, partiji centra. Po dobro informisanim izvorima samo je polovina glasala do pola devet. To nije dobro za demkratiju jer ispada da je vrlo mali broj Izraelaca dobio šansku da odluči  ko će biti predsednik vlade.
 
Ali situacija je ionako čudna jer imamo predsednika vlade koji odlazi izgubivši poverenje javnosti s rizikom da upadne u još veći živi pesak pravnog sistema. Ni Livni ni Mofaz ne žele nove izbore. Livni žele da preuzme ulogu premijera posle Olmerta tako što će sakupiti novu koaliciju, kada Olmert bude podneo ostavku. To će se desiti vrlo brzo.
 
Posle toga, novi lider Kadime ima 43 dana da načini novu koaliciju koja ima otprilike isti pravac kao današnja. Ako joj to ne uspe, tri meseca posle toga Izrael ide automatski na nove izbore što isto znači da je Olmert premijer sve dok se ne obrazuje nova vlada posle izbora. U teoriji bi Olmert mogao biti u jednoj prelaznoj vladi sve do februara sledeće godine. Upravo je sada vreme da se reformiše način obrazovanja vlade da bi proces bio što bezbolniji. U stvari ceo izborni proces bi trebalo reformisati i podići prag ulaska partija u Kneset i pojačati mogućnosti manevara vlade. Nije mudro da jedna tako mala zemlja ima više od 25 partija. U Knesetu je više od 10 njih. Sve govori u prilog tome da će današnjih 4 partija koje su u vladi nastaviti saradnju i nadalje.U tom slučaju Livni postaje automatski šef vlade – ako se izbori za lidersku poziciju u Kadimi. Kadima je desna partija centra koju je Ariel Šaron osnovao novembra 2006, tva meseca pred moždani udar koji je završio njegovu političku karijeru oko Nove godine 2006. On je još uvek u komi i održava se u životu pomoću respiratora.
 Kadima ima 29 mandata u Knesetu. Radnička partija ima 19, religiozna Šas partija ima 12, a razjedinjena partija penzionera ima 4 mandata. U početku su imali 7 mandata. Vođstvo nije preveliko, 64 mandata naspram 120. Svi poznati vođe Kadime su bivši Likudovci. Mofaz je na primer u zadnjem trenutku prešao u Kadimu iako je obećao da neće. Livni je oduvek bila u Likudu dok se Šaron nije izdvojio i poveo sa sobom mnoge druge. Ona se nada da će nastaviti tamo gde je Šaron stao. Šta to praktično znači teško je reći. Ona je u mnogo manjoj meri od Olmerta spremna na rizike u pregovorima sa Palestincima oko političkih rešenja. Već sada se neki palestinski političari kaju što su propustili (opet) istorijsku šansu i nisu prihvatili mnoge Olmertove ponude.


Nije baš ni sigurne da bi Kadima pobedila Likud na eventualnim izborima početkom sledeće godine. Može se desiti da Livni bude predsednik vlade sam jedan ograničeni period – ako joj sve krene nizbrdo.
 

Atačmenti



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana