Pitanja i odgovori - drugi deo

Dejan Restak RSS / 29.05.2007. u 11:48

Izvor: Jelica
Izvor: Jelica
Sto se tice unosa sto je bila tema prvog bloga o koriscenju softvera vidim da nema problema. Jel tako Jelice? S obzirom da je tamo vec preko 100 komentara sada cu ovde rezimirati najintereantnija pitanja, a necu ponavljati ona koja smo vec razresili a ticu se bugova.  Ideja je da na kraju ovaj tekst postane FAQ (Help) pa vas molim da i dalje budemo kratki i jasni sa sto manje trolova da me postedite briskanja ;)

REZIME

Idemo redom onako kako ste pitali na prvom blogu: 

ako postoji varijanta avatara zasto se on ne pojavljuje pored nicka kod svakog komentara?

Bice, nesto slicno kao na forumu

VIP lista?

Prikazuju se tekstovi autora koje selektujete  na vasu  VIP listu. Tekstovi i broj novih komentara prikazuju se u realnom vremenu za razliku od naslovne strane bloga gde zbog rasterecenja servera imamo delay od 15ak minuta. VIP lista uvedena je na zahtev mnogih blogera da izdvoje blogere koji ih zanimaju vise od drugih. Takodje s obzirom na to da ce sada mnogo vise građana :) imati priliku da otvori svoj blog, VIP lista ce vam posluziti da iz mase blogera izdvojite one koje zelite redovno da pratite.

Moji favoriti?

Funkcionisu slicno kao VIP lista samo sto je akcenat na tekstovima a ne na autorima. Predvidjeno je da ovo koristite kao listu tekstova u kojima ucestvujete u diskusijama. Moze biti da se ukljucite u neku diskusiju autora koji nije na vasoj VIP listi i zelite da pratite dalji tok diskusije. Mozete je koristiti prosto i da markirate tekstove koji vam se najvise dopadaju. Takodje i ovde se sve odvija u relanom vremenu.

Privatne poruke?

Privatne poruke funkcionisu kao interni mail sistem. Clanovi bloga mogu medjusobno razmenjivati poruke koje ne zele da budu dostupne javno ili iz bilo kojih drugih razloga. Preporucujemo da omogucite ovu opciju jer leba ne jede a ne moze vam ni nauditi jer vrlo lako mozete blokirati one koji vas smaraju. To se radi kada preko upravljackog menija kliknete na Privatne poruke pa onda na Blokirani korisnici i tamo uneste ime smaraca. Ovo cemo dodatno olaksati. Naravno B92 garantuje privatnost ove prepiske.

Kasnjenja na nalovnoj strani ?

Stari blog bio je nestabilan upravo zbog toga sto se 90% operacija odvijalo na naslovnoj stranici bloga koja je funkcionisala bez keshiranja. Keshiranje je sistem koji serveru i bazi pomaze da izbegnu svako pojedinacno cimanje korinika vec sadrzaj generisu nakon izvesnog vremena. Znaci ranije je svako otvaranje naslovne bloga cimalo server i bazu da bi se prikazao broj novih komentara na svakom tekstu, proveravalo se da nije neko u medjuvremenu napisao novi tekst, prebiralo se po bazi da se nadju najnoviji napisani komentari da bi se prikazali na levom meniju i gomila drugih stvari nevidljivih vama. S obzirom da ste svi koristili naslovnu stranu to je bila prakticno najopterecenija „ziva“ stranica na celom sajtu. Zato smo sada uveli ove druge strane (moja vip lista, moji favoriti, moji tekstovi) sto bi trebalo da rastereti pritisak na naslovnoj. Sto pritisak bude manji to cemo smanjivati kasnjenje azuriranja te strane. Kasnjenja su veca za stvari koje nisu kriticne za sam blog (preporuke i broj citanja recimo) a manja za broj novih komentara i pretrazivanje novih tekstova. Napominjem da se kasnjenja u prebrojavanju novih komentara i novih tekstova odnose  samo na naslovnu stranu.  

Novi komentari?

Oko ovog pitanja imali smo najvise amandmana i najveci deo smo usvojili. Upravo radimo na novom resenju koje ce unaprediti funkcionalnost. Pre svega zelimo da resimo dva nedostatka. Da se posle pisanja komentara pozicionirate na komentar koji ste napisali i da nakon toga i dalje vidite sve nove komentare koje ste zatekli na strani pre pocetka pisanja tog komentara. Ovo zbog toga da biste kasnije lako mogli da locirate i ako zelite odgovorite na preostale nove komentare. Iznad sam objasnio zasto obavestenje o novim komentarima kasni na naslovnoj sajta, medjutim na svim ostalim strana (VIP, favoriti, moji tekstovi) ovo ide u realnom vremenu. Omogucicemo i Jelici da moze da klikne na oblacice i odmah ode na komentare. Omoguceno je  i da se sa crvenog kvadrata u kome pise broj novih komentara ode na prvi novi komentar kao sto je to bilo i ranije.(ovo ne radi samo na naslovnoj) I dalje ce ovo biti problem kada se stranica prelomi. Tesko mi je da laicki objasnjavam razloge ovog problema, ostaje da mi verujete na rec da je to tesko. Zato savetujem da u svom profilu definisete maximalan broj komentara na strani (200). Mozda cemo to i povecati kasnije.Vidim da vecina vas vec koristi jednu foru za pretrazivanje novih komentara koja je predvidjena ali nikada posebno napomenuta. Kada otvorite tekst koji ima nove komentare, copirajte *novo i onda u browseru nadjite opciju Find (Ctrl-F). Onda uradite jedno Paste (Ctrl-v) pa u tekstu pretrazite sva mesta na kojima je ispisano *novo. To ce vam ujedno i otkriti sve nove komentare na najbrzi nacin.  

Pregled komentara?

Nakon mnogo internih debata odlucili smo da ipak ukinemo uvlacenje replika. Odlucili smo da primenimo isti princip diskusija kakav imamo na forumu. Forumi su specijalizovani za diskusije, a takodje vidimo da vec x godina korisnici naseg foruma nemaju niakvih problema da se snadju. Mislim da vam je trenutno ovde samo problem promena okruzenja. Vrlo brzo cete se navici. Onaj vid prezentacije bio je nepregledan, pogotovo problematican i opterecujuci u trol varijantama. Savet: kada zelite da citirate samo jedan deo iz necijeg komentara, selektujte ga i kliknite citiraj. Bicete prijatno iznenadjeni ;)Trenutno smo propustili da uvedemo naknadnu izmenu komentara. Bila pogresna pretpostavka da nakon one provere nema potrebe za tim. Slazem se da ima. Mada i puj pike ne vazi, bilo bi vrlo interesantno i posteno.  

Lista poslednjih komentara?

Krenucemo bez ovoga. Kada procenimo opterecenje sistema uvodicemo postepeno ove skupe operacije. Skupe za sistem.   

Pozivnice?
Verovatno vam je poznato da smo imali gomilu „vandala“ koji su dolazili samo da bi divljali na blogu. Uglavnom su koristili opcije da na besplatnim mail servisima otvaraju veliki broj mailova i da se onda tako registruu beskonacno nickova. Od sada ce registrovanje sa besplatnih mail servisa biti moguce samo ukoliko vas neko od aktuelnih clanova pozove. Naravno lako cemo locirati zloupotrebe zbog kojih ce i onaj koji poziva biti sankcionisan. Da bi omogućili uravnoteženo širenje community-a svi članovi imaju u startu po pet pozivnica za odredjeni period. Ne znam sada koliki je taj period(podesivo je). Dakle poenta je da sprečimo kloniranje i zloupotrebe otvorene registracije. Ovo nema veze sa kandidaturama za nove blogere, o tome cemo kasnije.Pozivnice jos ne rade pa ce kasnije biti vise reci i o tome.  

Brisanje celog teksta?Bice omoguceno, misli se na tekst blogera koji zeli naknadno da obrise i napravi skandal :).  

Okruzenje na engleskom?

Ako nekome vise odgovara da ima menije na engleskom moze u svom profilu podesiti i to. Ove se odnosi na strendzere na blogu a i na one koji se tako osecaju ;) Bice i o ovome vise na englsekom.Medjutim nama je to i parametar za ubacivanje blogova na listu blogova na engleskom. Drugih nedostataka nema, vas blog ce biti prikazivan svuda kao i svi ostali.   

Fotografije za avatare (ono sto mecete u Moj profil)

Preporucujem da ih pripremite u dimenzijama 50x50 piksela. Sve ostalo softver ce sam seckati i menjati proporcije pa vam se nece dopasti. Mozemo i to da unapredimo ali kapiram da je to suvisno gubljenje vremena za nesto sto se ne menja tako cesto a vama sigurno nece biti problem mali dodatni angazman.  

Preporuke?

Preporucujem i molim vas da ih klikcete streberski predano. Kad tad ovi podaci ce biti od velikog znacaja. To ce pomoci da community odabere neki svoj uredjivacki board odnosno one ciji ce uticaj na razne stvari na blogu biti najveci. Ovo se dakle ne tice samo prezentacije na onoj strani Preporuceni vec generalno donosi “poene” onima koji dobijaju preporuke. Taj deo softvera uradicemonesto kasnije. Sigurno da ce biti nekih olaksica i za pregled komentara, za posebno izdvajanje onih clanova bloga koji imaju vise rejting poena itd itd. Sve preporuke se obracunavaju u bazi a kao sto sam rekao efekti ce doci vremenom.  

BBCode za one koji vole da programiraju u svojim komentarima. Ja o ovome nista ne znam, prenosim Mishin prevod. BBcodovi se koriste samo u komentarima. U tekstovima koristite editor i pripadajuce ikonice.

[b]proba[/b] => proba 

[i]proba[/i] => proba 

[u]proba[/u] => proba 

[url]http://www.b92.net[/url] => http://www.b92.net/ (link mora poceti sa http://) 

[url=http://www.b92.net]neki sajt[/url] => neki sajt (ispisuje ovo unutar tagova a linkuje na ono navedeno u prvom tagu, takodje mora poceti sa http://) 

[img]http://www.b92.net/images/fp/logo.gif[/img] => prikazuje sliku, link mora poceti sa http:// 

[url=http://www.b92.net][img]http://www.b92.net/images/fp/logo.gif[/img][/url] => linkuje sliku 

[quote]alalal[/quote] => citiranje [quote=boban]alalal[/quote] => citiranje sa naznakom koga citira 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0Z3elddXfc8[/youtube] => linkuje youtube klip, mora poceti sa http://www.youtube.com/watch?v= i imati samo ID klipa posle toga, bez nekih dodatnih parametara koji mogu da ulete ponekad

Hajmo sada dalje.
Pre toga zakuni se da si procitala(o) sve ovo odozgo ;)

Hvala.



Komentari (66)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Modesty Blaise Modesty Blaise 12:09 29.05.2007

VIP, favorites

Kunem se.

Postoji mogucnost stavljanja nekog autora na My VIP list, kao i posta na my favorites. Ali ne postoji mogucnost uklanjanja sa liste. Zasto?
Dejan Restak Dejan Restak 12:12 29.05.2007

Re: VIP, favorites

Modesty Blaise
Kunem se.Postoji mogucnost stavljanja nekog autora na My VIP list, kao i posta na my favorites. Ali ne postoji mogucnost uklanjanja sa liste. Zasto?

ima nego se ne vidi, pogresna boja linka

Queeria Queeria 12:55 29.05.2007

Kunem se

Kunem se da sam pročitao
i kunem se da sam sve razumeo :)

Samo me nervira što ovi komentari ne idu direktno na objavljivanje, već prvo pregledaj pa tek onda...
Dejan Restak Dejan Restak 13:22 29.05.2007

Re: Kunem se

Queeria
Kunem se da sam pročitaoi kunem se da sam sve razumeo :)Samo me nervira što ovi komentari ne idu direktno na objavljivanje, već prvo pregledaj pa tek onda...


i meni malo smeta ali ima svojih prednosti
ako nas bude smorilo ukinucemo. mada to je tri sekunde vise a pomaze da se vidi u poslednjem trenutku nesto ili da iskuliras afekt

Nebojša Milenković Nebojša Milenković 00:57 30.05.2007

NOVI komentari

novo pitanje:

ima li šanse da pronađete lakši tj. brži način za dolaženje do novih komentara?!
Dejan Restak Dejan Restak 09:42 30.05.2007

Re: NOVI komentari

Nebojša Milenković
novo pitanje:ima li šanse da pronađete lakši tj. brži način za dolaženje do novih komentara?!

s obzirom na situaciju trenutno imam najveci broj komentara koji svako malo pristizu. pratim ih jednako efikasno kao sto sam pratio i na proslom blogu.
moj prvi klik uvek je na moji tekstovi. tu vidim koliko imam novih komentara na kom tekstu. to je u onom crvenom kvadraticu. onda samo klilknem na taj kvadratic i pozicioniram se na prvi novi komentar.
isto tako ti mozes pratiti nove komentare na ostalim tekstovima koji te zanimaju ako ih stavis u svoje favorite.
imas i opciju vip listi. videcemo da se po defaultu i na jednu i na drugu ubace tekstovi vlasnika profila pa da na jednom mestu moze pratiti i svoje i tudje tekstove.
naslovnu koristis samo prvi put kada dodjes na blog, a onda ides na ove strane koje sam pomenuo.

potrudicemo se da u skladu sa opterecenjem uvedemo i druge prikaze novih komentara.
to tek kada pustimo i vidimo kako se sve ponasa.

Dejan Stanković Dejan Stanković 12:50 29.05.2007

Ja nemam oci da

citam sve sto je do sada napisano. Citacu, majke mi, cim malo prodje ovo alergetsko stanje/sranje.

medjutim imam par nekih detalja koje bih pmenu.

1. broj citalaca - meni je licno drago da znam koliko me je ljudi citalo - to je kao tiraž. Dobor je da se zna. NPodatak koji smo imali ranije, u starom blogu, pre no sto je ukinut, bio je ukupan broj hitova.
ali ja mislim d aje vaynije da se znam dakle koliko ljudi je doso i procitalo (individula hits a ne koliko ukupno puta je kliknuto na moj blog, postoto to ukljucuje i one koji dodju pa se vrate.Nije potrebno da se, kao na starom blogu, cim kliknes vidi, ali ne bi blio lose da psotoji ta opcija i da se azurira jednom - dva puta dnevno.

2. ubacivanje slika
a) ne mogu d anadjem opciju da se ubacuju svoje fotke iz svog kompa.
b) nema opcije koja je ranije bila, da se ubacene fotke uklope u tekst, vec ili je ubacis pre ili posle teksta. odnosno, mnema semse da je onako lepo nasaras kao sto smo navikli.

3. Fali mi (ovo je vec licno) ona crna linijica oko fotki, koja je sluzila kao ram a postoji na starom blogu i u drugim delovma b92 bolga . Gebneralno ova verzija mi je malo bledunjava. ako je preka sadrzaju suditi, mozda bi neki malo napadniji dizajn bio bolja fora.

Ako si vec negde odogovrio na ova pitanja, oprosti mi sto nisam pazio na casu, jedva gledam - . samo mi daj link ili zalepi odgovor s tog drugog mesta. Posle cu sve lepo procitati, obecavam.
Dejan Restak Dejan Restak 13:21 29.05.2007

Re: Ja nemam oci da

Dejan Stanković
citam sve sto je do sada napisano. Citacu, majke mi, cim malo prodje ovo alergetsko stanje.


Pisali o svemu sto pitas.
Ovo moze pomoci. Meni se ne cini da je unos fotli nesto komplikovan kada se naviknes

Kako se unosi fotka u tekst?

Ova opcija će biti kasnije unapređena. Trenutno postupak je sledeći:

1. ispod teksta kliknete na taster browse i unesete fotgrafiju kao atacment

2. potom se kursorom pozicionirate na mesto u tekstu gde zelite da se pojavi uneta fotografije

3. kliknete na taster ubaci u tekst koji se takodje nalazi ispod teksta

4. odaberete poravnanje fotografije i ako zelite unesete potpis

5. fotografija mora biti manja od 100K



Kako se linkuje video sa youtube u tekst?

u editoru za unos teksta nalazi se nova youtube ikonica

1. nadjete video koji zelite da unesete na www.youtube.com

2. sa desne strane videa pise URL i u nastavku nalazi se web adresa koju je potrebno iskopirati

3. pozicionirate se u tekstu gde zelite da postavite video

4. kliknete na ikonicu youtube

5. potom sa Ctrl-v (paste) unesete adresu videa sa www.youtube.com

6. kliknete ok i to je to
Dejan Stanković Dejan Stanković 13:35 29.05.2007

Ja nisam glup,

ja sam samo dekoncentrisan i lenj da mislim.
Srđan Kusovac Srđan Kusovac 12:54 29.05.2007

stari blogovi

Pitala Krasici, nije bilo odgovora, pa ponavljam: Kako da nađem stare blogove? Moram li po autoru? Naslovna strana (i moja VIP strana) pokazuju poslednjih x blogova. Ali stariji kada budu potisnuti naniže nestaju. Ima li načina da dođem donjih a da ne idem preko liste autora. (Ako neko vreme ne gleda čovek blog ne zna šta je objavljeno.)
Krasici Krasici 13:16 29.05.2007

Re: Re: stari blogovi

Evo jedne pesme za one koji su raspoloženi za Chet Bakera (ja sam uvek, ali većina naroda - tek posle ponoći ) Hoću sad da isprobam ovaj YouTube link...

Dejan Restak Dejan Restak 13:18 29.05.2007

Re: stari blogovi

Srđan Kusovac
Pitala Krasici, nije bilo odgovora, pa ponavljam: Kako da nađem stare blogove? Moram li po autoru? Naslovna strana (i moja VIP strana) pokazuju poslednjih x blogova. Ali stariji kada budu potisnuti naniže nestaju. Ima li načina da dođem donjih a da ne idem preko liste autora. (Ako neko vreme ne gleda čovek blog ne zna šta je objavljeno.)


Evo upravo se prepiremo oko toga. Tesko je sa programerima da isteramo tu stvar jer se plase da ce sve otici dodjavola. Ipak obecavaju da ce ubaciti u hronoloski pregled i paginaciju.

Ipak ja i dalje preporucujem da maksimalno koristite sve druge opcije osim osnovne strane.

Krasici Krasici 13:19 29.05.2007

Re: Re: stari blogovi

Realno, sad kad dodje Kazezoze, i drugi ljubitelji dobre cevke, moraćemo da isprobamo koliko jedna strana može da istrpi Jutjub linkova, pre nego što se potpuno uruši. Važi? Biće zabavno. )))
Dejan Restak Dejan Restak 13:24 29.05.2007

Re: Re: stari blogovi

Krasici
Realno, sad kad dodje Kazezoze, i drugi ljubitelji dobre cevke, moraćemo da isprobamo koliko jedna strana može da istrpi Jutjub linkova, pre nego što se potpuno uruši. Važi? Biće zabavno. )))

youtube ne utice na opterecenje
dakle youtubuje do mile volje
to mi se mnogo dopada.
hit bloga
ako krenemo da to koristimokreativno, blog ce dobiti sasvim novu dimenziju
video blog.

Dejan Restak Dejan Restak 13:56 29.05.2007

Re: YouTube u neograničenim količinama?!

Krasici
i teniski zvezdani trenuci



Srđan Kusovac Srđan Kusovac 14:02 29.05.2007

Da i ja probam YouTube radi li, umem li :)

Evo mog omiljenog sadržaja na YouTubeu

Grupa Sateliti, pesma "Oprosti mi policijo"
:)

To kad se iznerviram obavezno gledam da se oraspolozim

DeTail DeTail 02:58 06.06.2007

Re: Da i ja probam YouTube radi li, umem li :)

svaka cast za ovaj video:)))
nisam skoro video veci trah:)))
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:34 29.05.2007

Pitanje

Do kada će da funkcionišu oba bloga? Da li to znači da treba paralelno objavljivati na oba, jer vidim da to neki čine? (ili objavljuju jedan text ovde, a drugi na starom) Kada će biti napravljena vrata za ovaj blog, za sve? (mislim na komentatore pre svega)
Dejan Restak Dejan Restak 13:40 29.05.2007

Re: Pitanje

Jelica Greganović
Do kada će da funkcionišu oba bloga? Da li to znači da treba paralelno objavljivati na oba, jer vidim da to neki čine? (ili objavljuju jedan text ovde, a drugi na starom) Kada će biti napravljena vrata za ovaj blog, za sve? (mislim na komentatore pre svega)


cim procenimo da smo vecinu krupnih nedostataka otklonili.
kapiram do kraja nedelje.
ne morate objavljivati duplo, ali je preporucljivo da biste se sto pre uhodali.
vidim da ste svi vec sasvim ok i da vam je slog tekstova dobar.
gordanac gordanac 13:52 29.05.2007

kunem se, diJoptrije mi!

Jesam sve čitala, propust bacam na levo oko -8,5 , a desno -8,75 u ime čega molim razumevanja, ako mi je i promaklo. Elem, jedna primedba i dva pitanja:

primedba:
veličina fonta za nas ćorave stvarno jako zamori, koliko god da lepše izgleda kad je font manji, ukratko, boli me vrat od čitanja, što se lako leči sa "nemoj čitati!", ali šta ću kad volem! patnja će me oplemeni :))

pitanja:
1. size image? može, ne može? u bbcode ili sa ikonom, svejedno?
2.link komentara (nečijeg)? kako?
Dejan Restak Dejan Restak 13:58 29.05.2007

Re: kunem se, diJoptrije mi!

gordanac
Jesam sve čitala, propust bacam na levo oko -8,5 , a desno -8,75 u ime čega molim razumevanja, ako mi je i promaklo. Elem, jedna primedba i dva pitanja:primedba:veličina fonta za nas ćorave stvarno jako zamori, koliko god da lepše izgleda kad je font manji, ukratko, boli me vrat od čitanja, što se lako leči sa "nemoj čitati!", ali šta ću kad volem! patnja će me oplemeni :))pitanja:1. size image? može, ne može? u bbcode ili sa ikonom, svejedno?2.link komentara (nečijeg)? kako?


ova dva pitanja dole nisu obradjena. Bice u jednom trenutku.
font je uvecan dosta u odnosu na to kakav je bio na pocetku
da li si primetila razliku, ako nisi onda moguce da ti forsiras mala slova u svom browseru
Krasici Krasici 14:06 29.05.2007

Re: kunem se, diJoptrije mi!

Da, font je sada dosta OK. Mislim da je skoro na nivou onog na starom blogu, ne? I treba reći autorima da u svojim tekstovima nikako ne koriste serifni font, to nas ćorave još dodatno zamara, hehe.

Za Gordanac: ako koristiš Firefox kao brauzer, odi na View, pa na Text Size: Increase. To možeš da ponoviš nekoliko puta, dok ti slova ne budu odgovarala po veličini. Ako si na Eksploreru onda ne znam kako se uvećava, ali pretpostavljam na neki sličan način. :))
Lektorka Lektorka 13:55 29.05.2007

Link za Modesty Blaise

e, onda i ja moram da probam da li radi link koji je na jednom starom blogu okrutno nestao u vihoru trola...

glenn gould plays bach for modesty blaise
dunjica dunjica 14:01 29.05.2007

Moj profil

kako da ga uredim? Nekako ne pronalazim način da uđem. Ili to čeka do službenog otvaranja bloga za javnost?
Dejan Restak Dejan Restak 14:03 29.05.2007

Re: Moj profil

dunjica
kako da ga uredim? Nekako ne pronalazim način da uđem. Ili to čeka do službenog otvaranja bloga za javnost?


Nesto petljamo oko toga danas.
bice ok do sutra.
Mada to ce doziveti znacajna unapredjenja u buducnosti

Krasici Krasici 14:38 29.05.2007

Banovanje & Vipovanje

Niko me još nije banovao pa uopšte ne znam kako to izgleda, šmrc. Evo, molila sam Jelicu da proba, da vidim kako to izgleda. Ne znam da li će hteti. Takođe, kad te neko banuje, da li dobiješ info o tome, u vidu neke poruke? I gde? Ovde, na Privatne poruke, ili na pravi email?

Drugo, da li sam ja to dobro razumela kako će i komentatori koji nisu VIP moći klikom na neko buduće IGNORE dugme moći da ukinu pojavljivanje komentara nekih blogera koje ne žele da vide u prikazu ukupnih komentara? Ili sam ja to sanjala? A onda bi čovek mogao u opciji Moj Profil da ima i nešto kao Moja Ignore Lista, pa da povremeno nekog i odbanuje... mada, ako mu se on ne prikazuje više nikad, kako će znati da li je ovaj u međuvremenu upristojio svoje komentare... Mda, treba o tome još razmisliti. Ali, sve u svemu, pričalo se nadugačko o tom, kao, banovanju, ali ja lično ne vidim tu opciju za nas "Normalce"...
Dejan Restak Dejan Restak 14:46 29.05.2007

Re: Banovanje & Vipovanje

[quotekako će i komentatori koji nisu VIP moći klikom na neko buduće IGNORE dugme moći da ukinu pojavljivanje komentara nekih blogera

ima razmisljanja na tu temu

sto se tice banovanja, jednostavno koisnik koji je banovan nece imati mogucnost da ostavi komentar.
ne znam da li ima potrebe da se obavestava onaj koji je vec prekrsio norme civilizovanog dijaloga zbog cega je i banovan. samo dodatno opterecuje sistem

Krasici Krasici 15:00 29.05.2007

Re: Banovanje & Vipovanje

Pa, pošto ne znam kako to banovanje izgleda iz vizure VIP blogera, to jest da li je njemu ostavljena opcija na koliko dugo nekog korisnika odstranjuje, ne znam da li ima potrebe za obaveštavanjem. Ako ima mogućnost na recimo dan, dva, mesec ili zauvek, možda nije loše da ovaj zna šta ga čeka... Ili te varijacije banovanja ne postoje?

Btw, Restak, vidiš kako ni kod tebe kvout tagovi povremeno ne rade... Ja ih zato obustavila skroz. Mada sigurno će biti korisni kad se uhodamo, pogotovu što nema stepenovanja, pa ćemo verovatno morati da se "pozivamo" na ono na šta ostavljamo komentar. Ili makar na ime osobe kojoj odgovaramo...
Srđan Kusovac Srđan Kusovac 15:07 29.05.2007

Re: Banovanje & Vipovanje

Evo Krasici banovao sam te da te mine zelja. :) Razmislicu na koliko dugo. :) E sad banovao sam te uz opciju "na svim tekstovima", a ne samo na svom blogu. E sad ne znam da li je to na svim tekstovima na svim blogovima ili samo na svim mojim tekstovima.
Dejan Restak Dejan Restak 15:09 29.05.2007

Re: Banovanje & Vipovanje

Krasici
Btw, Restak, vidiš kako ni kod tebe kvout tagovi povremeno ne rade... Ja ih zato obustavila skroz. Mada sigurno će biti korisni kad se uhodamo, pogotovu što nema stepenovanja, pa ćemo verovatno morati da se "pozivamo" na ono na šta ostavljamo komentar. Ili makar na ime osobe kojoj odgovaramo...


rade, nego brisem suvisno iz quotea odnosno ne koristim prednos selektovanja pa sam obrisao zagradu.
slacemo neka obavestenja, videcemo kasnije. u pravu si, bar za one sto su na kratko banovani.
oko toga sam neodlucan. eto ti si prevagnula, ako neko misli drugacije neka kaze.

ima jos jedna tema oko koje cu otvoriti referendum. Da li da VIP liste budu javne ili ne. Znaci da li da svi vide ko je na tvojoj VIP listi?
otvoricu poseban blog za to


Željka Buturović Željka Buturović 15:49 29.05.2007

javne VIP liste

to sam bas htela da pitam.

za tajne sam liste. javne liste podsticu pravljenje koalicija (ja tebe na moju listu, ti mene na moju) sto je pogubno po nezavisno misljenje. s druge strane, mozda ne bi bio los neki brojac vip odabira, znaci da je citaocima na raspolaganju broj lista na kojima je doticni bloger oznacen kao VIP, bez da se kaze koje su to liste.
Krasici Krasici 15:49 29.05.2007

SRKI: Banovanje & Vipovanje

Efekat je taj, ako se ne varam, da mi se, kad sam banovana, na tvojim tekstovima izgubi ona opcija ispod komentara "Citiraj!" i "Odgovori". Ostane mi samo na vrhu i dnu strane "Pošaljite komentar". Kad na to kliknem, ništa se ne desi. Znači - banovao si me. Dooobro....

Jel sam ja to sve dobro razumela, ili se one opcije Citiraj i Odgovori ne pojavljuju zato što si ti ukinuo dalje komentarisanje na tom blogu?
Dejan Restak Dejan Restak 15:56 29.05.2007

Re: javne VIP liste

Željka Buturović
to sam bas htela da pitam. za tajne sam liste. javne liste podsticu pravljenje koalicija (ja tebe na moju listu, ti mene na moju) sto je pogubno po nezavisno misljenje. s druge strane, mozda ne bi bio los neki brojac vip odabira, znaci da je citaocima na raspolaganju broj lista na kojima je doticni bloger oznacen kao VIP, bez da se kaze koje su to liste.


da broji se prisustvo na VIP listama
bice taj podatak
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 23:24 29.05.2007

Vipovanje

Krasici,

vidim da se moj skromni prilog rečniku internet komunikacije (VIPOVANJE)
itekako primio!

Nova pitanja za Resataka glase: a zašto ne mogu da kačim vlastite autorske fotke
nego samo one sa interneta?!

Takodje, zna li se da li korišćenjem tj. preuzimanjem fotki sa interneta
kršimo odredbe neog zakona o autorskim pravima
...

Mislim, preuzimaćemo mi i nadalje ali bar da znamo...
Srđan Kusovac Srđan Kusovac 23:35 29.05.2007

Re: Vipovanje

zašto ne mogu da kačim vlastite autorske fotke
nego samo one sa interneta?


može

Idi na Photobucket, otvori nalog (ako već nemaš)
stavi tamo fotke
linkuj ovamo
Dejan Restak Dejan Restak 10:09 30.05.2007

Re: Banovanje & Vipovanje

Srđan Kusovac
Evo Krasici banovao sam te da te mine zelja. :) Razmislicu na koliko dugo. :) E sad banovao sam te uz opciju "na svim tekstovima", a ne samo na svom blogu. E sad ne znam da li je to na svim tekstovima na svim blogovima ili samo na svim mojim tekstovima.


Verovatno si skapirao do sada ali zbog ostalih da kazem da si je banovao na svim tvojim ostalim tekstovima
Znaci moze se banovati na jednom aktuelnom ili na svim.

Dejan Restak Dejan Restak 10:16 30.05.2007

Re: javne VIP liste

Željka Buturović
to sam bas htela da pitam. za tajne sam liste. javne liste podsticu pravljenje koalicija (ja tebe na moju listu, ti mene na moju) sto je pogubno po nezavisno misljenje. s druge strane, mozda ne bi bio los neki brojac vip odabira, znaci da je citaocima na raspolaganju broj lista na kojima je doticni bloger oznacen kao VIP, bez da se kaze koje su to liste.


bice broj odabira
ovo drugo ima na posebnom mom tekstu
mMilutin mMladjenovic mMilutin mMladjenovic 09:35 09.06.2007

Re: Banovanje & Vipovanje

Dejan Restak
[quotekako će i komentatori koji nisu VIP moći klikom na neko buduće IGNORE dugme moći da ukinu pojavljivanje komentara nekih blogera
ima razmisljanja na tu temusto se tice banovanja, jednostavno koisnik koji je banovan nece imati mogucnost da ostavi komentar.ne znam da li ima potrebe da se obavestava onaj koji je vec prekrsio norme civilizovanog dijaloga zbog cega je i banovan. samo dodatno opterecuje sistem



Uopšte ne sumnjanm da ima razmišljanja na tu temu, šta više i šta manje.

i da pače.
Krasici Krasici 15:13 29.05.2007

VIP Lista

Kad god uđem u opciju Moja VIP lista mnogo mi je konfuzno to što je lista data sa sve slikama i delovima teksta. Realno, mislim da za tim nema potrebe. Ono što tebi stvarno treba jeste ime bloga i autora, i eventualno i imena tvojih VIPera zbog kojih si tu listu sastavio... Ovako je ogromno, kabasto i nepregledno, bar meni posle jednog dana gledanja. A ako ljude bude mrzelo da tu listu brišu i izbacuju stare blogove, pretvoriće se u nepregledne i šarene strane i strane...

Ja sam inače jedna od retkih koja nikada nije, na starom blogu, išla na naslovnu stranu. Uvek sam gledala na listi levo "Najnoviji blogovi" i tu birala prema autorima, ili sam se kačila na Najnoviji komentari i tako otkrivala nove blogove. Ta dva spiska su mi bila sasvim dovoljna.

Mislim da treba razmisliti da i Moja VIP lista bude nekako taksativna, numerisana, i sa što vise generisanih info. Jer šta će mi početak teksta i fotka?!
Dejan Restak Dejan Restak 15:23 29.05.2007

Re: VIP Lista

Krasici
Jer šta će mi početak teksta i fotka?!


hm generalno tesko vam je ugoditi :)
ideja je bila da to bude tvoja pocetna strana kada koristis blog
aj daj malo vremena toj ideji pa cemo menjati

inace jel gledas rodika i andrejeva
to je moja preporuka za danas
Krasici Krasici 15:28 29.05.2007

Re: VIP Lista - JOŠ PITANJA

Vidim da tamo ima ta opcija Izbaci blogera sa VIP liste. Ali šta ako se na tom blogu pojavljuje mnogo mojih dragih blogera koje sam vipovala? Kako će sistem znati koga hoću da izbacim? Da li će mi biti ponuđen spisak u fazonu: "Na ovom blogu nalaze se sledeći vaši VIPovci: 1) Pera 2) Žika 3) Laza..." pa ti onda ponudi opciju koga da izbrišeš sa liste? Ili si automatskim pritiskom na dugme ukinuo sve svoje VIPovce koji su se na tom blogu zatekli?

Nije mi to baš najjasnije.
Dejan Restak Dejan Restak 15:39 29.05.2007

Re: VIP Lista - JOŠ PITANJA

Krasici
Vidim da tamo ima ta opcija Izbaci blogera sa VIP liste. Ali šta ako se na tom blogu pojavljuje mnogo mojih dragih blogera koje sam vipovala? Kako će sistem znati koga hoću da izbacim? Da li će mi biti ponuđen spisak u fazonu: "Na ovom blogu nalaze se sledeći vaši VIPovci: 1) Pera 2) Žika 3) Laza..." pa ti onda ponudi opciju koga da izbrišeš sa liste? Ili si automatskim pritiskom na dugme ukinuo sve svoje VIPovce koji su se na tom blogu zatekli?Nije mi to baš najjasnije.


ispod svakog teksta imas link izbaci blogera sa vip liste
tako je izbacen for good sa te strane.
da bi nekoga izbacila treba ti povod. povod je tekst. zato ispod teksta imas link za to

Dejan Restak Dejan Restak 10:35 30.05.2007

Re: VIP Lista - JOŠ PITANJA

Da li će mi biti ponuđen spisak u fazonu: "Na ovom blogu nalaze se sledeći vaši VIPovci: 1) Pera 2) Žika 3) Laza..."


Bice.
Krasici Krasici 16:00 29.05.2007

VAŽNO: gde je SEARCH prozor?

Da li ste ovo predvideli? Sa opcijom ključnih reči i sa opcijom imena blogera?

To je na starom blogu bila mnogo korisna funkcija koju ste nam ukinuli kad je blog krenuo da trokira. Posle toga sam se osećala kao osoba sa hendikepom. Ta opcija je ostala samo VIPovcima. Nadam se da sad neće biti ove segregacije, a? ))
Dejan Stanković Dejan Stanković 16:05 29.05.2007

da Search

je korisna opcija. Druga korisna opcija koja se u međuvremenu izgubila bila je praćenje komentatora. Tek da mu otpratiš istoriju.
Dejan Restak Dejan Restak 16:15 29.05.2007

Re: da Search

Search

samo sam cekao ovo pitanje.
search je najteza moguca operacija za bazu. evo probajte da opalite neki dugotrajan search na vasem kompu pa vidite ta se desava i koliko se sve uspori.
kada smo analizirali koliko se search koristi to je bilo jako malo, recimo 10% od ukupnog broja upita i manje. broj otkaza u tome je bio oko 90%.

u svakom slucaju trazimo alternativno resenje, pominje se neka Lucene ili tako nekako.
to sto ti oces dejane je bas zezanje, ali u svakom slucaju razvijacemo ovo dalje.
drupal je radila gomila ljudi ovaj blog mnogo manje od toga pa ipak treba vremena da se razrade sve dodatne opcije.

Krasici Krasici 17:01 29.05.2007

da, Search...o))) Znala sam!

Pa dobro, daj za početak makar search prema imenu registrovanog blogera, verovatno je ključna reč isuviše hevi za trenutno stanje sistema... Ne znam koliko imaš korisnika, ali je to veoma ograničen broj u odnosu na ovu drugu opciju...
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 16:35 29.05.2007

dilema

Dejane,
Ne znam da li je moguce ali iznosim kao dilemu.
Dakle, pitanje je: da li postoji mogucnost da novi komentari budu
poredjani hronoloski - ali tako da hronoloski poslednji komentar bude prvi
a da ovi koji su bili ranije padaju dole - kako novi budu dolazili... tako da prvi onda bude poslednji...

E sad, ako je neko shvatio... !?
Krasici Krasici 16:41 29.05.2007

Re: dilema - najnoviji komentari

Pa zar nije tako bilo i na starom blogu?
Lektorka Lektorka 17:04 29.05.2007

Re: dilema - najnoviji komentari

pa nije bilo tako kako nebojša predlaže; i novi komentari su dolazili ispod svih starih. tj. isto je kao i ovde.

jednom se, to se dobro sećam, to kako to nebojša predlaže dogodilo na jednom blogu bs (valjda slučajno, tj. greškom, pojma nemam) - nebojša, to je bio neviđeni haos!!! apsolutno nemoguće za čitanje! jer su novi komentari dolazili gore, a replike na komentare išle nadole, strašno je umarala ta dvosmernost.
Krasici Krasici 17:25 29.05.2007

Re: dilema - najnoviji komentari

Aaa, ja mislila da pričamo o onoj listi sa strane, koju nam tek spremaju, koja se zvala Najnoviji komentari, na njoj su novi išli na vrh i istiskivali stare, a vi sad pričate o samom "telu" bloga, kapiram. Da, to bi bilo veoma konfuzno...
oibibio oibibio 18:56 29.05.2007

Re: Komšika, to...

Lista posljednjih komentara Krenucemo bez ovoga. Kada procenimo opterecenje sistema uvodicemo postepeno ove skupe operacije. Skupe za sistem.


Lista posljednjih komentara je meni bila glavna orijentacija za pracenje bloga. Iznenadjuje me da tome ne pridajete posebnu paznju. Mozda samo mogucnost da vidis posljednje komentare na postu koji te zanima moze biti rjesenje za manju opterecenost servera. Ne mora da ih bude 10, neka ih bude 5, i to ce pomoci, i serveru a i nama

Po posljednjim komentarima se moglo znati i ko je trenutno online a to je posebna draz live komunikacije. Mozda bi bilo dobro da napravite i tu mogucnost, naime da se na listi blogera moze vidjeti i ko je online.

Dalje, najcitaniji blogeri su vec odavno poznati i mislim da ce ta lista stajati nepromijenjena mjesecima i tako samo zauzimati dragocijeni prostor koji se moze iskoristiti za druge sadrzaje, npr. reklame itd;-)

eto, my 2c's..
Dejan Restak Dejan Restak 19:22 29.05.2007

Re: Komšika, to...

iznenadjuje me da tome ne pridajete posebnu paznju.

eh kad bi samo znali koliko paznje tome pridajemo
medjutim simulacije nam uporno govore da je to operacija visokog rizika za postojecu infrastrukturu.
i dalje cemo pokusavati da to ubudzimo
evo krenucemo bez toga pa cemo u jednom trenutku probati
ako krene da pada, znacemo zasto je

Modesty Blaise Modesty Blaise 19:43 29.05.2007

Sve

ste sjajno odradili. Hut ab, kazu Nemci !
Sve opcije koje podrazumevaju pretrazivanje velikih datoteka i usporavanje rada sistema mozete sto se Modesty tice da ostavite po strani dok ne proverite kako postojeca verzija radi sa velikim brojem korisnika. Onda mozete polako da ih uvodite kad se osnovna verzija uhoda. Bas kao i "sminku" tj. ostale BBCode opcije. To sve moze da ceka.
Grafika sjajna (sarena ), navigacija jednostavna , pisanje komentara unapredjeno i jednostavno, moracemo samo da se naviknemo na redovno preporucivanje postova i komentara da bi formirali "javno mnenje".

p.s. primetila sam Dejane da na tvom postu sa Jelicinom slikom, ispod koje nema dodatnog teksta, naslov slike (izvor: Jelica) prekriva onu strelicu za next i next link vise nije vidljiv te je strelica neaktivna . To je jedini post na kome se to desava kod mene u Mozilli i Mozilli Firefox (i pod Linuxom i pod Windowsom).
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:16 29.05.2007

Pa kad ispadam

dosadna...sad malo ćutim ko mudra sova, a onda ću ponovo da džvanjkam...nego kad smo kod džvankanja, a što je ovo *novo crveno, tako sićahno? Oči mi ispadoše...ima nas nekih u godinama...ja kad bih mogla to da vidim, ja bih prešla na goblene...
Srđan Kusovac Srđan Kusovac 22:46 29.05.2007

Re: Komšika, to...

Po posljednjim komentarima se moglo znati i ko je trenutno online a to je posebna draz live komunikacije. Mozda bi bilo dobro da napravite i tu mogucnost, naime da se na listi blogera moze vidjeti i ko je online.


To je super ideja. A pošto će mnogo biti on line možete svakome da pokazujete ko je od njegovih VIP tj odabranika on line.
Dejan Restak Dejan Restak 10:50 30.05.2007

Re: Pa kad ispadam

Jelica Greganović
Oči mi ispadoše...ima nas nekih u godinama...ja kad bih mogla to da vidim, ja bih prešla na goblene...


uvecacemo to
Dejan Restak Dejan Restak 10:53 30.05.2007

Re: Komšika, to...

Srđan Kusovac
Po posljednjim komentarima se moglo znati i ko je trenutno online a to je posebna draz live komunikacije. Mozda bi bilo dobro da napravite i tu mogucnost, naime da se na listi blogera moze vidjeti i ko je online. To je super ideja. A pošto će mnogo biti on line možete svakome da pokazujete ko je od njegovih VIP tj odabranika on line.

znam da je to negde standardna opcija na community sajtovima ali je ja licno ne palim jer ne volim nista sto je brze od maila :) Ne volim cimanja u nevreme
Elem nije to bitno sto ja ne volim nego to je feature kod koga takodje mora da se napravi panel gde ces birati da li zelis da bude javno ili ne. Zato je malo vremenski zahtevnije i verovatno ce biti ali kasnije
vucko vucko 22:28 29.05.2007

50x50?

Dejane, ti gore reče 50x50, a tvoja slika je 150x150 - jel ovo greška?

Ja sam postavio nešto što je 50x50 ali je majušno...
Lektorka Lektorka 22:46 29.05.2007

Re: 50x50?

150x150
Viktor Viktor 05:04 30.05.2007

stare zelje

Dejane, ne znam da li je kasno da opet iznesem onu moje stare zelju o stavljanju trackbackova, kao i linkova ka licnim blogovima komentatora, u imenu ili pored imena, npr:

Viktor @ www

ili mozda u profilu? Da ne navodim opet razloge za sve ovo, samo cu reci skraceno - decentralizacija srpskog neta. Znam da mnogi veliki blogovi nemaju tu opciju, ali mi to nije neki argument sam po sebi.
pozdrav :)
Viktor (bgd2.0)
Viktor Viktor 05:05 30.05.2007

Re: stare zelje

e da, i sve pohvale za novi dizajn, ne moze ni da se poredi sa starim!
Dejan Restak Dejan Restak 09:59 30.05.2007

Re: stare zelje

Viktor
Dejane, ne znam da li je kasno da opet iznesem onu moje stare zelju o stavljanju trackbackova, kao i linkova ka licnim blogovima komentatora, u imenu ili pored imena, npr: Viktor @ www ili mozda u profilu? Da ne navodim opet razloge za sve ovo, samo cu reci skraceno - decentralizacija srpskog neta. Znam da mnogi veliki blogovi nemaju tu opciju, ali mi to nije neki argument sam po sebi.pozdrav :)Viktor (bgd2.0)


daj me ipak podseti mailom na sta tacno mislis.
svakako da ce se blog razvijati vremenom
Dejan Restak Dejan Restak 11:00 30.05.2007

ZATVARAM OVAJ TEKST

nastavicemo na sledecem.
ne mogu da pratim paralelno vise FAQ blogova
hvala
Shumar Shumar 17:48 16.07.2007

kunem se

Pre toga zakuni se da si procitala(o) sve ovo odozgo



iscitao tako mi Ilije svemoguceg Gromovnika .
Mirko Kontic Mirko Kontic 19:07 16.07.2007

ne bih te za profesora

sve sam procitao. Molim te nemoj da predajes starijima od sebe.
Bez uvrede.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana