Queeria u Gay Times-u! (serbian/english)

queeria92 RSS / 19.09.2008. u 18:10

(Srpski/English)

Dragi ( i manje dragi drugari),

Queeria ima zadovoljstvo da prenese lepu vest :)

Naime, u poslednjem broju renomiranog časopisa Gay Times, u rubrici Reporters, objavljen je tekst koji sam sa zadovoljstvom napisao na poziv glavnog urednika. Ova rubrika je rezervisana za tekstove iz različith gradova/zemalja sveta, a čitaocima se pruža prilika da se (bar delimično), upoznaju sa položajem gej osoba odande odakle se one javljaju.

Gay Times je vodeći UK časopis namenjen gej i bisex muškarcima. Postoji od 1984.god, a više o GT možete da pročitate na Wikipediji ili dorektno na sajtu Gay Timesa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiss,

Boban

Evo i prevoda teksta J

Gej osobe u Srbiji postoje negde između Istoka (gde „biti gej“ znači biti mrtav), i Zapada (gde „biti gej“ znači biti malo više poštovan nego ovde). Queer osobe u Srbiji pokušava da preživi stvaranjem sopstvenih prostora.

Predstaviti gej populaciji Beograd je veoma jednostavno. Ima nekoliko gej klubiva, ali nema fetiš ili strip klubova, nema nestašnih go-go dečaka, nema dark room-ova niti glory hol-ova! Zapravo, bilo je nekih, u toaletu na železničkoj stanici, ali on je sada renoviran. Momci, izvin’te!

Teška politička situacija i ratovi oduvek su se odražavali na život i slobode gej populacije. Uzmimo za primer crusing mesta: pre ratova devedesetih Beograd ih je imao desetak. Danas nema ni jednog (osim za one momke koji su prilično matori i ne koriste Internet). Poneki kruzinguju u okviru ne-striktno-gej-zona, kao što su fancy ulice ili skupe kafeterije. Ali, opet, budite pažljivi.  Kada bogati, srpski, hetero muškarac želi da pokaže svoju moć, u skupoj odeći I sa nežnim bojama na sebi postaje veoma “gay looking”. Neki od mojih prijatelja iz inostranstva su već napravili greške, na sreću bez većih posledica.

Za mene, kao gay muškarca i queer aktivistu, veoma je važno što sam uspeo da prevaziđem neugodnu situaciju u svakodnevnom životu: stepen homofobije u Srbiji je i dalje veoma visok. Neka od poslednjih istraživanja pokazuju da oko 80% stanovništva smatra da su gejevi bolesni. U prilog tome ide i činjenica da je Parada ponosa još uvek nemoguća, pre svega zbog toga što policija ne želi da nas adekvatno zaštiti.Postoji najmanje dva registrovana napada u mesec dana, a pretnje mejlovima i preko Interneta su svakodnevna pojava. Neki od nas koji su odlučili da se bore za svoju slobodu, izloženi smo netrpeljivosti, ali – nema povratka nazad. Nema kajanja. U Queeria centru, gde sam angažovan, pokušavamo da pronađemo više podrške među javnim ličnostima, medijima i javnim prostorima. Veoma često sarađujemo sa poznatim ličnostima iz srbijanskog javnog života i nakon nekoliko godina ovakvog aktivizma možemo da primetimo male, ali veoma ohrabrujuće korake ka prihvatanju queer osoba u Srbiji. Pa, Poznati & Slavni iz celog sveta, molim vas, pišite mi! Podržite nas u našoj borbi za prava i slobode.

Ipak, situacija nije tako beznadežna! Tokom leta najzgodniji momci na planeti mogu da se pronađu baš u Beogradu. U tesnim majicama i šorcevima, šetaju gradom I privlače pažnju. Jednostavno, ne možete da odolite a da ne okrenete glavu za nekima. No, neki od njih sigurno nemaju posla pa umesto toga uspešno provode vreme u teretani.

Ako neko od vas odluči da dođe ovde, u Beograd, u Srbiju – dobrodošli ste! Šansa da sretnete ljubav svog života ovde je veća nego bilo gde drugde.

 

bobanqueeria@gmail.com

 

English

 
Gay people in Serbia is exist: somewhere between East (where “to be gay” means to be dead), and West (where “to be gay” means more respect than here). Queers in Serbia try to survive by building some spaces from themselves.

Exploring the gay population in Belgrade is very easy. There are several gay clubs, though no fetish or strip clubs, no nasty go-go boys, no dark rooms and no glory holes! Well we did have one - in the toilet within the Central Train Station, but it has been renovate. Sorry guys.

A difficult political situation and wars have always influenced the lives and freedoms of gay people. Take for example cruising places: before the wars, Belgrade had about ten. Today we do not have any, (even for pretty old guys who don’t use the Internet).  Some cruise within those non-strictly-gay areas, the fancy streets and expensive cafeterias. Those who can, they have to go to try meaning. But, again, one have to be careful. When rich Serbian straight guys want to show their power, they start to become gay looking: in their expensive cloths and soft colors.   Some of my foreign friends have already made mistakes, fortunately for them without any bad consequences. 

For me, as a gay and queer activist, it is very important that I overcome this uncomfortable situation in my everyday life: the level of homophobia is still very high in Serbia. Some of our recent research shows that about 80% of people have think that gays are sick! In addition, a Pride Parade remains impossible for us, because the State Police still do not want to protect us. We have at least two registered attacks per month, and frequent treats by emails and even on the Internet; all these became typical for us. Some of us, who decided to fight for our freedom, are exposed to intolerance, but there are no way back. We have no regrets. In the Queeria Center, where I am active, we try to find more support from public figures, the Media and public spaces. Very often, we cooperate with well-known people from Serbian public life, and after several years of this kind of activism we are seeing small, but very encouraging steeps regarding the acceptance of queer people in Serbia. So, Celebrities from all around the World - please email me. Support us in our fight for our Rights & Freedom.

The situation really is not so hopeless, though! In summertime the most handsome guys on the Planet can be found in Belgrade. In their tight T-shirts and shorts, they walk around and attract one's attention. You simply cannot resist not turning one's head toward some of them. Perhaps some of them don’t work instead very usefully spending time in the gym.

If some of you decide to come here, in Belgrade, in Serbia, you are welcome! Your chance of meeting the love of your life is greater than any where else.

bobanqueeria@gmail.com

Atačmenti

  • gt.jpg / 873.59 / KB image/jpeg


Komentari (34)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 18:14 19.09.2008

nas gej

a svecki !
mariopan mariopan 18:18 19.09.2008

Re: nas gej

Preporucila
Lepo si opisao pravo stanje svari , dopalo mi se sto ipak hvalis nesto u Srbiji, makar to bili i zgodni momci.
Pozdrav
deberzerak deberzerak 18:26 19.09.2008

Re: nas gej

Cutacu, Krugolina ce ti sve lepo objasniti. Da ti bude lakse, znaj da Krugolinu vreba mikimedic.
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:20 19.09.2008

Re: nas gej

Cutacu, Krugolina ce ti sve lepo objasniti. Da ti bude lakse, znaj da Krugolinu vreba mikimedic.


)
A, bre, kaki ste.
Zato i postoje lektori, čoveče!
Ovo je, pretpostavljam, "draft" koji je Queeria poslao, a ne ono što je objavljeno.

EDIT: U JAT reviji, ono što je objavljeno je, kao, prošlo lektora, čoveče! U tome je tragedija.
ssvetlana92 ssvetlana92 18:22 19.09.2008

Odlican tekst! :)

Sve cestitke za tekst. Drago mi je sto si pomenuo da 80% ljudi u Srbiji misle da je bolest u pitanju. Steta sto nema vise tekstova, tribina, emisija koje bi pojasnile nasim domacicama i domacinima da to nije bolest i niposto nije zarazno! Ko jeste jeste, ko nije nije! I to bi bilo to! Cak cujem da se gay postaje zbog modnih trendova! Pocinjem da se nerviram! Salim se...nerviram se odavno, mada nisam gay! I to stalno treba da ponavljam...ne samo ovde nego i privatno...cim pocnem da vas pravdam!
Pozdrav
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:26 19.09.2008

chetvrti!

.
dunjica dunjica 18:31 19.09.2008

osobno poznam nekolicinu

Šansa da sretnete ljubav svog života ovde je veća nego bilo gde drugde.

eno ih (nekolicina Berlinera) uče Jezik, jedan se preselio u Bg dečku, jedan vjenčao svog beogradskog dečka, ...
JJ Beba JJ Beba 18:55 19.09.2008

bravo!


baš se ponosim
:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:56 19.09.2008

Čestitke!

malasneki malasneki 19:02 19.09.2008

Re: osobno poznam nekolicinu

znam i ja jednog koji se preselio u BG zbog decka, i mnogo je sladak kako se trudi da nauci jezik. onda dunjice verovatno znamo istog

btw, ja sam odavno NGO aktivistkinja i odavno u svom okruzenju imam gay drugare, a u poslednje vreme se aktivno druzim sa njih par, cak su me vodili i po gay klubovima, i meni se cini da je postalo sve u beogradu mnogo normalnije. sve vise ima momaka koji se ponasaju i oblace kao da su upravo "izasli iz ormara". ono sto je meni interesantno je da sam letos na trgu u Buka baru sedela sa drugom koji je gay, poznanica koja je lezbejka i prijateljicom koja je (jos i vise od mene) gay friendly i potpuno normalno smo se upustili u diskusiju o seksualnosti, homoseksualnosti i slicnom temama, cak smo bili poprilicno nadglasali zamor oko sebe. u jednom trenutku se okrenem oko sebe i spazim kako konobari, gosti, ali i jos neki stoje oko nas i posmatraju nas sa osmehom na licu, samo sto se nisu ukljucili u diskusiju.

eto, mislim da se ipak ta brojka od 80% polako opada (mada se meni cini da je bila malo niza kad su objavljivali na vestima).
ja_zzy ja_zzy 19:05 19.09.2008

Re: osobno poznam nekolicinu

queeria92
Tokom leta najzgodniji momci na planeti mogu da se pronađu baš u Beogradu.


A ja poznajem jednoga koji je bas zalio sto vecina tih nisu gay... Pod kakvim je utiskom bio posle 2 dana u Beogradu... :)))
Pozdrav i svaka cast!
dunjica dunjica 19:13 19.09.2008

Re: osobno poznam nekolicinu

znam i ja jednog koji se preselio u BG zbog decka, i mnogo je sladak kako se trudi da nauci jezik. onda dunjice verovatno znamo istog

ne znam, ne znam, ovom jednom sam ja nešto pomagala oko učenja, jako voli starinske riječi, npr. "ti si moj fićfirić". mada, ne mora biti da znamo istoga, ima ih više tih zaljubiškanih nego što mislimo ;-)
malasneki malasneki 19:30 19.09.2008

Re: osobno poznam nekolicinu

dunjica
znam i ja jednog koji se preselio u BG zbog decka, i mnogo je sladak kako se trudi da nauci jezik. onda dunjice verovatno znamo istog

ne znam, ne znam, ovom jednom sam ja nešto pomagala oko učenja, jako voli starinske riječi, npr. "ti si moj fićfirić". mada, ne mora biti da znamo istoga, ima ih više tih zaljubiškanih nego što mislimo ;-)


jel ime tom strendzeru pocinje na d?
ssvetlana92 ssvetlana92 19:31 19.09.2008

Re: osobno poznam nekolicinu

gay friendly

Dopada mi se izraz gay friendly, moram da ga zapamtim! A ja pre neki dan zapenila u kafani na rucku, sa prijateljicama koje imaju sinove, da to nije bolest i da se njihova deca nece upustati u takve avanture zbog modnih trendova! Sa okolnih stolova i od konobara su ONE dobile znake odobravanja, a mene su gledali "znacajno"!
A osobno poznajem poprilican broj gay muskaraca. Dobronamerni su i svojevremeno su proveravali momka sa kojim izlazim da nije gay! To je za mene bila vazna i prijateljska informacija! :)
dunjica dunjica 20:16 19.09.2008

Re: osobno poznam nekolicinu

malasneki

vidi u privatne poruke. mašem na pozdrav!
pnbb pnbb 20:29 19.09.2008

Re: osobno poznam nekolicinu

Dobronamerni su i svojevremeno su proveravali momka sa kojim izlazim da nije gay!

izvini ali ovo bas nema nekog smisla... sto bi tip koji je gej izlazio s tobom..

kao i fraza gej frendli.. upravo korisnik tog izraza pravi diskrimninaciju...

neko ti je prijatelj zato sto mislis da je ok covek , a ne zato sto jeste ili nije gej, bogat, siromasan, poznata licnost...
sve ostalo je fuliranje....
bobo92 bobo92 20:52 19.09.2008

Re: osobno poznam nekolicinu

pnbb

kao i fraza gej frendli.. upravo korisnik tog izraza pravi diskrimninaciju...


Stvari treba zvati pravim imenom. Ne diskriminise naziv. Situacija, ovakva kakva jeste, diskriminise-otud naziv.
malasneki malasneki 21:09 19.09.2008

Re: osobno poznam nekolicinu

dunjica
malasneki

vidi u privatne poruke. mašem na pozdrav!


videla i odgovorila, hvala sto si reagovala pre mene da se izbrise jer je i meni palo na pamet :)
ssvetlana92 ssvetlana92 09:31 20.09.2008

Re: osobno poznam nekolicinu

pnbb
Dobronamerni su i svojevremeno su proveravali momka sa kojim izlazim da nije gay!

izvini ali ovo bas nema nekog smisla... sto bi tip koji je gej izlazio s tobom..

kao i fraza gej frendli.. upravo korisnik tog izraza pravi diskrimninaciju...

neko ti je prijatelj zato sto mislis da je ok covek , a ne zato sto jeste ili nije gej, bogat, siromasan, poznata licnost...
sve ostalo je fuliranje....


Da se ne bih rasljinjavala oko toga zasto je neko nekom prijatelj, odrasli smo ljudi..dala sam samo jednan mali primer.Nije ni bilo reci o prijateljstvu, samo o prijateljskom gestu! Mnogima ce biti jasno da se danas gay momci zene i imaju porodicu. Zbog mediokritetskog drustva gde je jedino ispravno biti strejt. To se dozna veoma kasno i onda je taj problem tesko ispraviti. Na zalost, poznajem i cula sam za mnogo takvih slucajeva. Zbog toga svim srcem navijam da se zna sta je sta. ILI JESI, ILI NISI! I da bez straha prihvate sebe a svi ostali njih, bez predrsuda i agresije! Da najzad zivimo kao sav normalan svet!
newhornet newhornet 19:26 19.09.2008

Mali muzicki intermezzo

Noćas sam neovlašćeno preuzeo sa Interneta jedan poznati video editing program i odlučio da se malo poigram neovlašćeno iskoristivši video materijal iz filma "Mlad i zdrav kao ruža" i seksipil tada mladog Gagija Nikolića.
Jedino legalno sam koristio pesmu koju sam davno komponovao i snimio za privatnu kolekciju.

PRVA GAYPUNK PESMA NA BALKANU!



Inače sam strejt a ova pesmica je malecki prilog borbi protiv predrasuda... Nadam se da je ne nalazite uvredljivom jer joj to nije bila namena, čista zezancija....
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:33 19.09.2008

Applies to straights too

Your chance of meeting the love of your life is greater than any where else.


Čita Ovaj Moj tekst i odjednom počinje da se smeje naglas.
Šta je?
Pokaže mi prstom ovu gornju rečenicu i kaže: "Upravo ovako ti 'prodaješ' Beograd u inostranstvu."
I to ne bez uspeha, moram da kažem.
Mimo Ovog Mog Danskog astrologa, još su se dva Američka astrologa zapomamili za naše astrologinje.))
queeria92 queeria92 19:38 19.09.2008

Re: Applies to straights too

Krugolna,
od čega si bolesna dušo?
Kiss
Boban
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:40 19.09.2008

Re: Applies to straights too

Krugolna,
od čega si bolesna dušo?


Od ljubavi, srećo.
XXX
queeria92 queeria92 19:50 19.09.2008

Re: Applies to straights too

Od ljubavi, srećo.


Pa vidim ja da ti se misao uhvatit ne može!
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:52 19.09.2008

Re: Applies to straights too

Pa vidim ja da ti se misao uhvatit ne može!


Čitaj subject line!
aquariusoptimist aquariusoptimist 20:07 19.09.2008

Poruka

Svim homofobima , a ne samo onima koji su poslali komentar na :

http://www.b92.net/zivot/komentari.php?nav_id=319362

dovoljna je kazna sto zive u Srbiji.
Ne zasluzuju da zive u boljoj zemlji.

Zao mi je homosa koji , kao easy target , ispastaju (zajedno sa Romima, psihickim i ostalim invalidima...).
skyspoter skyspoter 22:40 19.09.2008

eh....

90ih sam bila ludo zaljubljena u Johna koji je umeo da prica o geologji kao ni jedan profa iz Djusine broj 7... Imao je predivne plave oci i dupence koje je visilo na bubrezima....retko smo pricali ali i kada bi se desilo bila sam uverena da ima nesto izmedju nas ..dok mi drugarica klaudija nije rekla
pa ne mozes da budes zaljubljena u john...on je gay....
....mozes....
prp*
*preporuka
sarum sarum 22:52 19.09.2008

E

moracu sad da odem da kupim taj GT pa da pokazujem ljudima. )

A na dusu ce ti ako zapucaju ove britanske tetke na Adu da smekaju shorciche i majichice pa dobiju po nosu
Imam super druga koji je reshio da hoce da se seli u Beograd, lozi se na Srbe najstrasnije, cak pocheo i srpski da uci, a meni ga neshto zao, ne kapiram ali uopce

Kissssich :)
neny neny 01:32 20.09.2008

cestitke

Jos jedanput si Boki pokazao svoju hrabrost.Nadam se da cemo jednom ziveti u tolerantnijoj,antiratnoj, raspolozenoj Srbiji.Jer ovakva nas unistava sve,ubija nas kao osobe,i pravi od nas znakove destruktivnog copora ciji se "identitet" svodi na tri prsta,dignutu desnu ruku....
Dejan Ninkovic Dejan Ninkovic 06:13 20.09.2008

Glory Holes

A sta su shtovani queerija "glory holes" ako mozete da pojasnite nama neprosvecenima? Da nisu tamno tajna mesta gde homosexual sapijensi da izvinete dr..ju spolovila jedni drugima. Izvi'nte pa jer ne mozemo da budemo evropski civilizovan grad ukoliko nemamo dezignirana mesta za dr..nje? Trazim objasnjenje kao poreski obaveznik pa cu se zalozim za vasu stvar ukoliko je budem bolje razumeo! Sami ste eksponirali svoj stav pa dajte razjasnite.

Drugo...
"Perhaps some of them don’t work instead very usefully spending time in the gym."
Predrasude, zavist, sujeta, generalizacija i sta sve ne moze da se zakljuci iz ove recenice!!! Eto ja imam "ful tajm" (sto bi rekle kolege sa BBC-ja posao" pa stignem u vezbaonicu 3-4 puta nedeljno. Bezite sa Balkana, navlacite Evropu (nista protiv) al ne da vam se. Mentalitet je mentalitet.

Trece: Dajte molim vas upisite neke casove engleskog (isti vam je na nivou predskolskog deteta u Engleskoj) ukoliko planirate da pisete clanke po svetskim novinama repezentujuci nasu gej populaciju (da ne pomisle da smo nepismeni homici boz' sacuvaj) ili ajte nekom da vam edituje textove. Eto, jasam iskreno mislio da sve te NVO organizacije koje su finansirane van drzave ( da ne zlupotrebim izraz "strano placene" da mi neko demokratski ne zameri) imaju odredjene fundove da obrazuju svoje kadrove u esperantu ili engleskom sta vec... al ne lezi vraze... englesko macevanje .. with shatp i kanap!

Cetvrto:S prezirom citam neke od kometara koji bez ikakve kriticnosti gutaju vasu "gay" propagandu jer je "IN" i "democratic"

Samo nastavite da nas zabavljate a ja cu vec stici da procitam poneki blog a posle ovog istog se nadam pushenju bana al ne crvenog (na vasu zalost) nego ovog internetskog "demokratskog" gde svako moze da kaze sta misli...ono 9th amadman pravo na licnu slobodu misljenja i ostale price za malu decu.

Zao mi vas je. BIo sam na zapadu gde gejevi zive srecno. Vas spas je imigracija.

Sa srecom,

Serbo Homo Hetero Sapijens

queeria92 queeria92 07:52 20.09.2008

Re: Glory Holes

A sta su shtovani queerija "glory holes" ako mozete da pojasnite nama neprosvecenima?


Dragi Dejane Ninoviću Prvi Neprosvećeni,
dobićeš samo dva Bambija jer si bio blizu ali nisi potpuno pogodio.
Vidiš, glory holes su (pojednostavljeno) rupe u zidu gde proturiš svoju kitu nekom na radost. Verujem da praktikovanje ove aktivnosti umnogome može da usreći, stoga - preporuka da probaš. Nije da ne možemo, a jebe mi se za integracije, te bih tebi, kao poreskom obvezniku objasnio sledeće: na tom dekadentnom Zapadu, odeš u klub, platiš, popušiš a država inkasira pare i eto lepših bolnica, škola i vrtića. Prema tome, seks je uvek profitabilan tako da ne treba da objašnjavam dalje.

Sledeće:
Perhaps some of them don’t work instead very usefully spending time in the gym


Opet dva Bambija, jopet delimično tačno. Eto, ja baš sve takve znam, ali neću reći da je to pravilo. i lepo piše "some of them" - liži pažljivo :)


Dajte molim vas upisite neke casove engleskog


Ako te baš zanimlje, redakcija GayTimesa, kao i svaka druga redakcija koriguje text, tako da ovakav komentar ne uvažavam :) Sorry!


S prezirom citam
Prezir šteti zdravlju! Tvom, nažalost!


Vas spas je imigracija.
Idi ti, što bih išao ja!? Ja želim da ostanem ovde i pretvorim Srbiju u raj za pedere iy ceeeeeleog sveta!

Pozdrav,
Boban

ps. evo ti i nekoliko rupica, tek da ti neki strendyer ne brkne u oko neželjeno!







dodrilas dodrilas 08:40 20.09.2008

Re: Glory Holes

pusti...nemoj da se jedis Bobane!!
uzivaj!
hug : =)
neny neny 09:30 20.09.2008

Re: Glory Holes

i mi vas zalimo,za jednog "sigurnog" heterosexualca isuvise ste isfrustrirani.kurcite se u krevetu polnim organom,nemojte "nacionalnim identitetom"!
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:42 20.09.2008

Re: Glory Holes

A sta su shtovani queerija "glory holes" ako mozete da pojasnite nama neprosvecenima?


Pa, jel' vi gledate filmove uopšte?
Mislim, ne gej filmove.
Strejt filmove.

Irina Palm

Strejtovi su se dotičnih opsetili.
EDIT: Eno ga i naše gore list u filmu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana