FINSKA JE UČESTVOVALA U HOLOKAUSTU

matityahu RSS / 21.09.2008. u 14:41

Nova disertacija je odjeknula kao bomba u Helsinkiju. Po njoj je Finska aktivno učestvovala u Holokaustu. Disertacija „Tajna braća po oružju“ odbranjena je prejuče, u petak na Helsinškom univerzitetu. U njoj se otkriva do sada nepoznata organizacija Einsatzkommando Finnland čiji je zadatak bio da likvidira Jevreje i komuniste na severnom delu Istočnog fronta.

Einsatzkommando Finnland je plod saradnje finske (VALPO) i nemačke tajne policije (Reichssicherheitshauptamt). „Poslertatna istraživanja su neprekidno nailazila na prepreke jer bi obično kako osumnjičeni tako i dokazi nestajali“, kaže istoričar Oula Silvennoinen, koji je i izneo sve podatke. Ja lično i nisam iznenađen ovim otkrićem. Finci nisu bili jedini koji su učestvovali u krvavom piru. Pitanje krivice je kompleksno pošto pobednici pišu istoriju za buduće generacije a tamne tajne se kriju ili lako zaboravljaju. 

U ratu ima malo mesta za humanost i samilost, i istinito govoreći, Holokaust nije kriminalno delo koje je počinjeno samo aktvino već i pasivno – od strane posmatrača i da-govorećih, od strane svih koji su okrenuli glavu na drugu stranu.  Vrlo kompleksno pitanje. Ko je kriv? Ko je nevin? Da li je pasivnost bolje rešenje? Jedno je samo tačno: zlo nadvlada kada dobri ljudi ne urade ništa. Ali šta uraditi da bi se mrak sprečio? Može li se nešto uraditi?



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana