Kroha ili kome treba ta kultura

ulven RSS / 21.09.2008. u 22:56

Iz Austrije nam stiže novi trend Krocha (Kroha), koji steče sve veću armiju poklonika -Krohera. Žarište ovog trenda su srednje škole u okolini i u samom gradu Beču,ali se trend raširo i po drugim gradovima Austrije. Znači nova srednjoškolska moda. I o čemu se ovde dakle radi?

 

Sve je krenulo u jednom lancu disko-klubova Nachtschicht (noćna smena), u kojima inače nastupaju često i naše estradne nade i legende, doduše njihov uticaj na Krohu je krajnje posredan. O kulturi debilnih dens klubova koji služe za zabavu radnog naroda u Nemačkoj i Austriji se još od „zlatnih" osamdesetih godina pripovedaju legende, ali novi pokret Kroha je dao novu dimenziju mejnstrim klupskom životu i konačno postavio Austriju na mapu novih muzičko-modnih pokreta.

 

 Za razliku od Nemačke koja ima ekstenzivnu istoriju raznih pokreta (EBM,Gothic, Rave, itd.), Austrija osim pokojnog Falka i ogromnog broja srpskih gastrabajtera sa sve koncertima estradne muzike u paketu, baš i nije mogla da se pohvali da je doprinela uveseljavanju globalnog sela.

 

Sve do prošle zime. A onda su se na pragu klubova „Noćne smene"pojavili klinci čiji izgled je morao biti otprilike ovakav:

 

-Obučeni kao da su sreli domaće futere ili njujorške gangsta repere i sve to ukombinovali sa bejzbol kačketima u neonskim bojama

-Palestinske marame u raznim bojama,koje su ovde furali samo pankeri, doduše u izvornom izgledu. Ipak kod Krohera ove marame nemaju nikakvu političku pozadinu.

- Moderna verzija ozloglašene „Tarzanke" poznatije sada kao Fokuhila (Vokuhila- skraćeno od : vorne-kurz-hinten-lang- spreda kratko, pozadi dugo), koja se kod nas nosi sporadično, jer su naši srednjoškolci tek skoro provalili „Bekam" frizuru, koju više niko vani ni ne nosi.

- Ima tu i zlatnih i srebrnih patika

-odeća je firmirana i prati je ona etiketa -ulična moda- ali samo ukoliko su sledeće firme u pitanju:

 Ed Hardy, D&G, Puta Madre 69 itd. Ed Hardijeva trikotaža je nešto poput Gučija u Kroha krugovima.

-i pre svega solarijumski ten- tako da ako izgledate kao da ste izašli iz rerne, Vi ste zvezda večeri.

 

Tako obučeni odlazili su da čekaju redove, doduše ne za 'leb i mleko već za ulaz u gorepomenute diskoteke. Dok su čekali po ciča zimi, nervozni počeli su da skakuću u mestu slušajući tehno i dens koji bi se čuo svaki put kad bi se vrata kluba otvorila. Nestrpljivi da uđu, počeli su da đuskaju i lagano bi u samoj diskoteci razvili novi step dens koji najviše podseća na Hardstep ili Melburn šafl (ko zna, razumeće, ko ne zna vrlo važno), a sam stil su i nazvali krochn (krohn) koji je nastao od izraza„Kroch' ma' eine" (otprilike razbimo ga ili otkinimo).

 

 Kakao izgleda ovaj ples? Poenta je da da jedna noga uvek na tlu, tokom plesa, dok drugu plesač podiže zarad prepleta, i onda na smenu podiže drugu nogu da bi izveo istu stvar. Glavni konkurenti Kroherima su Jumpstylers (Džampstajleri), kojima je glavna odlika plesa skakutanje koji podseća dosta na nekadašnji Ska. Pogledajte jedan okršaj Krohera i Džampstajlera:

 

http://www.youtube.com/watch?v=2ooJVuGvHH0&feature=related

 

 Ubrzo su pored prepoznatljivog izgleda i načina igranja, počeli da razvijaju i svoj sleng. Najkarakterirstičniji izrazi se teško mogu naći u bilo kom rečniku standardnog nemačkog, te je ljudima sa strane teško da shvate šta pričaju. Reči poput" Bam" koja označava ekspresiju, „Fix" za da ili jeste, ili „Oida" koja se koristi non stop i nema nikakvo značenje.

 

Kao što sam već pomenuo, Kroheri igraju uz tehno i dens, koji se uglavnom oslanja na onaj nesrećni Happy Techno (Hepi Tehno) ili TechnoCore (Tehno Kore) u svom dosta svedenom klupskom izdanju, što bi trenutno bili jako popularni Schranz (Šranc- 140-150 BPM), Hardstyle (Hardstajl 150-180 BPM), Jumpstyle (Džampstajl-160-180 BPM- koji je stekao svoju sopstvenu publiku sa posebnim plesom) i pomenuti dens. Velike izdavačke kuće su već prepoznale potencijal ovih novih muzičkih pokreta, pa su na tržištu izbačene „Bam Oida Fix" kompilacije koje mogu da zadovolje trenutnu potražnju. I izdavačke kuće srećne i svi Kroheri na broju, ali kakva je opšta recepcija ovog pokreta austrijskih omladinaca i omladinki?

 

Državni mediji su se obrušili drvljem i kamenjem na ovaj pokret nazivajući ga najgorim kičem, i što sramota da bude veća došao je pravo iz carskoga Beča. Mada ko još pored redovnih koncerata Grand zvezdica u blizini Pratera i disko klubova uz obalu Dunava i želi više da sluša Štrausa i Mocarta? Kroheri sigurno ne upadaju u tu ciljnu grupu.

 

Okarakterisan kao pokret ispodprosečne dece iz predgrađa i dece imigranta sa azilantskim i gastrabajterskim predznakom, ovaj pokret je dobio zeleno svetlo da postane deo kulturnog podzemlja što mu pruža šansu da preživi još koju sezonu i tako postane uspešniji naslednik Rave kulture devedesetih, od recimo NU Rave (Nju Rejva), koji je posle svega jedne sezone već deo istorije.

 

Predstavljen kao deo renesanse onog najgoreg u osamdesetim, čega su se teoretičari savremenih trendova najviše i plašili, ovaj pokret sreće i veselja, kako ga drugi tretiraju već stiče uporište po Nemačkoj, što je znak da oštra kritika najčešće ima suprotan efekat, što se i vidi u sve većem broju poklonika. No, da li ovaj pokret uopšte ima neki ideološki znak ili je sve to zaista zabava najbolje je sažeo  poznati austrijski novinar Oliver Grim, koji se poetski zapitao kuda sve to vodi, u svojoj kolumni koju piše za veliki austrijski list-Die Presse:

 

„Neon, Vokuhila, Pali-Tuch: Warum kommt bloß das Schlimmste der 80er-Jahre zurück?"

Neon, Tarzanka, palestinski šal: Što baš da se vrati najgori iz osamdesetih val?

 



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jaril Jaril 14:02 22.09.2008

:))))

Ја се слатко исмејах ))) ово ко црногорски оро )) или мало живља верзија ужичког кола )))
dzouzi dzouzi 18:12 22.09.2008

Re: :))))


Kako se sve siri kao epidemija, to znaci da mozemo da ocekujemo dolazak The Krohe ))

ulven ulven 00:17 23.09.2008

Re: :))))

Da znas, da su im bile restrikcije, pa nema mjuze, imali bi nemi hercegovacki brejkdens. U svakom slucaju sitni vez.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana