Optužnica protiv Bijane Srbljanović

aleksandar.skywalker RSS / 22.09.2008. u 21:06

U sinoćnoj epizodi emisije Utisak Nedelje, voditeljke i autorke Olje Bećković, dramska spisateljica Biljana Srbljanović je izjavila da je dobilasudski poziv zbog narušavanja javnog reda i mira.

Naime, Biljana Srbljanović je bila gost tribine Peščanik. U jednom trenutku grupa mladića je upala u salu u pokušaju da spreči nastavak dešavanja. Biljana je pozvala okupljene da skandiraju i negoduju zbog toga. To je očigledno značilo da Biljana naraušava javni red i mir i poziva na agresiju protiv agresora.

Sud joj je naložio da MORA da se pojavi da na suđenju, ili će u suprotnom biti novčano kažnjena u iznosu od 30 000 RSD, a, ako ne plati kaznu, sledi zatvorska kazna od 30 dana.

Biljana Srbljanović je u emisiji Utisak Nedelje javno izjavila da se NIKADA neće odazvati tom pozivu jer to smatra linčom protiv slobode govora i da joj ne pada napamet da se bavi i da troši svoje vreme na takve gluposti. Takođe je dodala da će, ako treba odležati tih 30 dana u zatvoru.

Ovo je mog odgovor i podrška na ovaj Biljanin čin:
"Ako je do sada nisam poštovao i voleo (a jesam i to mnogo), onda ću samo zbog toga što je odbila, i to javno rekla i obrazložila, da se pojavi pred sudom zbog sramne i idiotske optužnice i zbog toga što je rekla da će ležati u zatvoru ako treba. Ovo je najbolja stvar koju sam čuo u proteklih nekoliko godina. Mnogi možda sada to i ne vide, ali Biljana je javno stala na stranu svih umetnika i intelktualaca i na stranu savremenog, slobodnog, liberalnog čoveka, kao i na stranu jedne buntovničke demokratske misli. Divim se ovakvoj žrtvi Biljane Srbljanović i njenoj hrabrosti. Ovo nikada neću zaboraviti. Dokazala je da ipak postoji pravedno i dobro na ovom svetu. Hvala ti Biljana..."

1428128838462de1c31a8fb001633600_ex.jpg



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana