BEZOBRAZLUK, logistika KORUPCIJE!

Filip Mladenović RSS / 24.09.2008. u 00:46

 

Ovde je bezobrazluk postao posao stoleća, izvor najvećih profita, temelj čuvenog balkanskog standarda ITEM (Ima li tu mene!?). Bezobrazluk je kućni ljubimac u novokomponovanim kućama, zvale se one vile, rezidencije, ofisi ili sedišta stranaka. Kada izlazi u šetnju, bezobrazluk hvata pod ruku licemerstvo  i eto - rodoljublja. Patriotizam kao poslednje utočište svih hulja i nije ništa drugo nego ulično ili salonsko druženje bezobrazluka i licemerstva.

Koje su osnovne odlike bezobrazluka, te duhovne SIDE naše svakodnevice? Pre svega to je apsolutna nemoralnost. Bezobraznicima ništa nije sveto, ni ljudski život, ni zdravlje, ni mir, ni kućni red, a kamoli čast i dostojanstvo. A da ironija bude veća, upravo se  bezobrazluk u javnoj komunikaciji poziva na najuzvišenije vrednosti, na slobodu, pravdoljubivost, istinu, veru, poštenje.

Zatim, bezobrazluk  je poput nekih vrsta parazita neverovatno ekspanzivan. Širi se geometrijskom progresijom. Bezobrazluk je zapravo kvadratura začaranog kruga na Balkanu. Koalicija pohlepe i gramzivosti! Može se slobodno reći da je bezobrazluk postao neka vrsta religije modernih vremena. Crkve te nove religije su vile i rezidencije, izgradjene od ukradenih para, tačnije od viška koji nije sklonjen u inostrane banke širom sveta. Crkve bezobrazluka su i žuti mediji, štampani i elektronski. I prodane duše svih uzrasta, oba pola i različitog obrazovnog nivoa.

Sveštenici novokomponovane vere se menjaju svaki čas: od biznismena i fudbalskih moćnika, pa preko političara i narodnih poslanika do prevaranata svih fela. Bezobrazluk ima svoje sveštenike i medju sudijama, i medju policajcima, i medju lekarima, i medju profesorima, i medju akademicima i medju novinarima.

Sledeća odlika bezobrazluka je praviti se lud ili praviti se Englez. Praviti se lud je bezobrazluk sa nižim činom, a praviti se Englez je bezobrazluk sa višim činom. A tamo gde su činovi, tu su i svetlosti pozornice na kojoj se odvija tragikomedija zvana tranzicija. Tranzicija je ovde jedan veliki šverc, ali ne samo cigareta, droge, lekova, nafte ili belog roblja. Tranzicija je ovde pre svega šverc dojučerašnjih Miloševićevih slugu u velike demokrate, srpske domaćine, borce za slobodu i čast otadžbine. Tranzicija je ovde i šverc otetih para u legalne tokove, šverc krvavih biografija u oprane životopise, šverc bezobrazluka u akademski glamur.

I na kraju, odlika bezobrazluka je istrajnost. Bezobrazluk je ovde neuništiv, postojan »kano klisurine«. Bezobrazluk ima svoje »ljude«, svoje »manekene«, svoje modne piste, svoje arene i stadione. Sve se ovde može deblokirati, pogotovo računi sa ukradenim parama u Švajcarskoj ili na Kipru, ali bezobrazluk nikako. Prikovani smo bezobrazlukom za avete prošlosti kao Isus Hrist za svoj ukleti krst. Miris tamjana je dezodorans, odnosno osveživač prostora.  

Tranzicija sudbine: Vukli su se stazama patriotizma dok nisu našli put u visoko društvo!

 

Filip Mladenović



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana