Tri telefonska razgovora

naroz RSS / 24.09.2008. u 16:12

Nemačka pokrajina Hessen čak ni sedam meseci posle izbora nema novu vladu jer ni jedna partija nema većinu. SDP je zajedno sa Zelenima imao oprilike isti broj glasova kao i CDU sa Liberalima. Novost je da je Der Linke (partija naslednica Komunističke partije Istočne Nemačke) usla prvi put u parlament neke pokrajine Zapadne Nemačke (sa 5,1 % glasova). 

Član ove partiji je gospodja Christel Wegner koja je izjavila da je Berlinski zid morao da bude izgradjen da bi zaštitio ekonomiju Istocne Nemacke "Zapadnih Berlinaca" koji su dolazili u kupovinu u jeftiniji Istočni Berlin. Takodje  je izjavila  da bi trebalo da se obnovi postojanje organizacija poput Stasi-ja (nekadasnja tajna policija Istočne Nemacke) da bi štitila zemlju od rekcionarnih snaga koje žele da zemlju oslabe iznutra.

Edit: U medjuvremenu sam i ovo naučio o Der Linke:

"We can never again have a socialism without the rule of law, democracy and freedom to travel"

"We reject all forms of dictatorship and condemn Stalinism as a criminal abuse of socialism"

Izbacili su Christel Wegner iz partije. 

Izgleda da gospodja Ypsilanti, lider SDPa u pokrajini Hessen, želi da formira manjinsku vladu uz podrsku Der Linke iako je u toku izbora izričito obećala da sa njima nikad neće ući u koaliciju. Ima ozbiljne probleme da u to ubedi članstvo, a pogotovo podmladak SDPa u Hessenu. Dodatne probleme pravi i vrh partije na federalnom nivou  na čelu  sa predsedavajućim gospodinom Muenteferingom .

Danas dolazi do zanimljivog zapleta jer je neko ko odlično imitira gospodina Muenteferinga pozvao gospodju Ypsilanti, predstavljajući se kao Muentefering. Razgovor je postavio na youtube.

Razgovor je bio bezazlen (ili bar meni tako izgledalo). Uspeli smo da saznamo da gospodja Ypsilanti nije iznenadjena idejom da se preseli u  Berlin (način da je fino sklone i onemoguće da postane guverner uz pomoć Der Linke), da ona to ne želi  i da želi da izgura svoju priču u Hessenu.

Ko god da je pozvao gospodju Ypsilanti i to stavio na youtube omogućio je javnosti da sazna više ali i prekrsio zakon.

Lažno predstavljanje

Nelegalno postavljanje privatnih informacija na you tube

U Nemačkoj, televizija mora da traži saglasnost svakoga ko je snimljen na ulici da bi to i prikazala. Vrlo često se u emisijama pojavljuju reportaže u kojima je zamagljeno lice onih koji su snimnjeni bez njihove želje. I to važi za sve podjednako od običnih ljudi do političara i javnih ličnosti.

Medjutim cela ova epizoda je meni

zabavna, kreativana i u javnom interesu.

Da li je zakon u ovom slucaju u suprotnosti sa javnim interesom?

****

Moj prijatelj Adam sa kojim idem na odbojku ispričao mi je sledecu priču:

Njegov prijatelj je dosta radio po Call centrima, i to iskustvo je koristio da se šali sa prijateljima.

Jedne večeri pozvao je Adama i dobio njegovog cimera. Predstavio se da je iz kompanije koja je zadužena za grejanje u njihovoj zgradi i rekao da je par stanara prijavilo curenje gasa. Zamolio je Adamovog cimera da proveri ventilaciju u kupatilu. Cimer je to uradio i rekao da sve izgleda u redu. Na to je usledio predlog da ode i zapali šibicu pored ventilacionog otvora . Nakon sto je to i uradio, vratio se i rekao:

"Gospodine nije eksplodiralo".

****

Marko se lepo provodio na žurci, malo pripit pozvao je policiju da bi se pohvalio da je žurka super. Nije ni pomišljao da oni mogu da ustanove sa kog je broja usledio poziv.



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana