Socijalni model - put ka uključenosti OSH u drustvo

malasneki RSS / 24.09.2008. u 18:10

[i]Evo malo pojasnjenja necega sto je deo mog misljenja i ono za sta se zalazem. Tekst sam koristila iz materijala Udruzenja studenata sa hendikepom, ciji sam clan i aktivista skoro od samog osnivanja. Puno sam naucila uz njih o sebi i drugima. Nadam se da ce i drugim ovo biti od koristi. Ako nesto nije jasno, slobodno pitajte ;)[/i]

Udruženje studenta sa hendikepom se zalaže za primenu socijalnog modela koji hendikep i položaj osoba sa hendikepom posmatra kroz društvene okvire. Prema socijalnom modelu, osoba sa hendikepom se definiše kao neko ko nema mogućnost funkcionisanja u svakodnevnom životu ravnopravno sa ostalima, zbog fizičkih ili socijalnih barijera, za razliku od medicinskog modela koji zastupa tezu da se problem nalazi u samoj osobi sa hendikepom jer ona zbog svog hendipeka nema mogucnost da ucestvuje kao ravnopravni clan drustva. Hendikep se definiše kao gubitak ili ograničenje mogućnosti da osoba ravnopravno učestvuje u svakodnevnom životu. Primena socijalnog modela vodi ka izjednačenim mogućnostima, inkluzivnom obrazovanju, punoj i adekvatnoj iskorišćenosti intelektualnih kapaciteta ljudi sa hendikepom, zapošljavanju, zasnivanju porodice i ostvarivanju ostalih ljudskih prava osoba sa hendikepom.

[b]Zašto je važno zastupati socijalni model pristupa hendikepu!?[/b]

Okruženje je odgovorno za svoje postupke prema svim svojim građanima i građankama, pa tako i prema onima koji imaju hendikep. Društvo treba da prihvata sve osobe, bez obzira na različitosti, da stvara podjednake šanse za odrastanje, školovanje, obrazovanje, zaposlenje, i sve druge aspekte života osobe, bez obzira na to da li neko ima hendikep ili ne. Prihvatanjem socijalnog modela osoba sa hendikepom je odgovorna za svoj život i svoje postupke samom činjenicom da je uključena u društvo, ravnopravna sa drugima koji nemaju hendikep, dok je medicinski model propagirao da je osoba sa hendikepom nemocna da donosi odluke za sebe te su drugi (profesionalci) zaduzeni za to a samim tim oni snose i odgovornost za te osobe. Prihvatanjem odgovornosti, osobi sa hendikepom se otvaraju mogućnosti za ostvarivanje svojih ljudskih prava, da vodi život kakav sama odabere, jer ima šansu da se organizuje ali i prihvati asistenciju koja je usmerena ka njenim potrebama.



Komentari (14)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Strongman Strongman 18:15 24.09.2008

Da pozdravim

Evo i mene kod tebe.

Samo napred!
malasneki malasneki 18:19 24.09.2008

Re: Da pozdravim

ooooooooo pa dobro dosao :)
drago mi je da si svrnuo... Kafu ili nesto zestoko?
malasneki malasneki 18:27 24.09.2008

Supermode pomoc

molim nekog od Super modova da mi pomogne oko kodova na ovom tekstu. kao sto vidite prikazani su, ali text nije formatiran kako sam htela. kuci sam pa mi je veza uzasna i verujem da je to glavni uzrok problema...

Hvalaaa :)
zeks92 zeks92 18:33 24.09.2008

Re: Supermode pomoc

dok se ne javi superiska...ako si prebacila iz Worda u blog-editor pa ti ne izlaze pasusi kako si zelela,moj savet: iz word-a ubaci u notepad(windows editor) pa onda u blog-editor...Lepi pozdravi
malasneki malasneki 19:16 24.09.2008

Re: Supermode pomoc

zeks92
dok se ne javi superiska...ako si prebacila iz Worda u blog-editor pa ti ne izlaze pasusi kako si zelela,moj savet: iz word-a ubaci u notepad(windows editor) pa onda u blog-editor...Lepi pozdravi


hvala na savetu, ali nije samo to. vidis da sam stavila i kodove za Bold i Italic, ali nije uredilo text :(

Ipak, jos jednom thx :)
neny neny 18:53 24.09.2008

mislim

da je upravo to posmatranje kroz sve drustvene aspekte najbitnije.
mora se uneti u skolske programe,u obrazovanje od osnovnog do fakulteta,program koji ce mlade obrazovati u pogledu osoba sa hendikepom.
jer je upravo neznanje i dezinformisanost ono sto stvara predrasude i stereotipe kod ljudi.zato im se od najranijih dana mora pokazati da osobe sa hendikepom nisu nikakve nakaze vec ravnopravni gradjani/ke ove zemlje,i da kao i svi mi imaju pravo na postovanje dostojanstva.da se ne stidimo da pruzimo pomoc.da njih ne izopstavamo vec prihvatamo kao nase ravnopravne clanove zajednice.
i da se svako bar na trenutak postavi u tu poziciju,i zapita se sta bi njemu u toj situaciji bilo najpotrebnije,tako ce svako najlakse pronaci odgovor.
da bi svi razliciti-bili ravnopravni svako mora utrositi malo energije,kako to ne bi mislila samo manjina,da bi to postao mainstream,kako bi svi ziveli u miru,kako bi svako od nas mogao da se oseti kao bice ciji zivot ima vrednost.
mora se promeniti skolstvo,moraju su doneti antidiskriminacijski zakoni koji ce se primenjivati,i zaista stititi svakoga od nas.tek kada to bude procirkulisalo,mozemo govoriti o nekom relevantnom pomaku u pravom smeru!
mariopan mariopan 19:14 24.09.2008

Re: mislim

Bravo !

Mislim da morate da dignete glas mozda cak i jako da vicete da vas neko cuje.
Zato treba stalno da pises o svemu sto vas pogadja i sto vam drustvo uskracuje ili ne omogucava i da dajes predloge kako sve to da se resi na bolji nacin. kao ovo sad.
Predugo je vladala tisina, kao da se pod tepih guralo sve sto je vezano za ono sto pises, ako stalno pises o tome mozda ce te neko cuti? Hajde zajedno da vicemo. Da promenimo nesto ako mozemo?
Pozdrav )))
mara92 mara92 20:29 24.09.2008

...

Снеки,

Пиши што више и што чешће...Поздрави колеге и колегинице из Удружења и само напред!

Апсолутно подржавам социјални модел. Медицински модел је заоставштина не двадесетог него касног деветнаестог века. Грађанке и грађани са посебним потребама сигурно могу пуно да пруже друштву чији су интегрални део: тако ћемо бити срећнија заједница, а свакако и много боља...


constrictoria92 constrictoria92 20:53 24.09.2008

Ukratko rečeno:

apsolutno podržavam socijalni model!
mariopan mariopan 22:41 24.09.2008

Re: Ukratko rečeno:

Dobro sta rade te "preporuke" kada se ne pojavljuju do sutra?
)))))))))
thug_b thug_b 03:57 25.09.2008

hey,

iscitala sam sve tvoje postove i vrti mi se u glavi (ne od sadrzaja, nego nemam ovde dovoljno svetla

a da li bi napisala nesto o terminima vezanim osobe sa hendikepom? meni je prevazilazenje jezicke barijere pomoglo da cutanjem prestanem da podrzavam svojevrsnu segregaciju osoba sa hendikepom.

izrazi koji su kod nas u upotrebi, a odnose se na osobe sa hendikepom, odraz su medicinskog modela.
vecina, bar u mom okruzenju, smatra da se solidarnost prema problemima sa kojima se osobe sa hendikepom suocavaju iskazuje tako sto se u njihovo ime radi, govori i odlucuje, kao da one ne mogu i ne treba same da kazu sta ih sputava, o sebi da brinu i o svom zivotu odlucuju. kao sto verovatno i sama znas, taj model cesto prihvataju i same osobe sa hendikepom (a mozda i ne prihvataju nego su navikle i prave se da prihvataju da ne bi uvredili one koji se njim sluze, misleci da pomazu). tako, mozes da zamislis da sam se cesto nevoljno drzala po strani pred problemima koji su nam, zapravo, zajednicki, bojeci se da cu svoj stav izneti previse sirovim recnikom (a sirov je jer ga nisam ni koristila) i nekog uvrediti, povrediti i naneti vise stete nego koristi.

ima i diskriminisanih osoba koje ne mogu same da komuniciraju (a mozda i odlucuju), ali o tome koji model je za njih odgovarajuci i da li se uopste cak i neka zastarela varijanta takvog modela primenjuje - drugi put... ali uskoro, nadam se - i meni je "radi se, bice bolje, malo strpljenja..." u najmanju ruku neuverljivo (da ne kazem nesto sirovije)

ja sam svoju barijeru preskocila... na zalost, na engleskom. evo, i sad se traumiram od ovoga sto pisem i iscitavam i prepravljam napisano po deset puta ali sam resila da pisem svojim " nebrusenim" stilom, pa ako sam pogresila, ispravi me, nek budem primer za kako se u zajednickom nam maternjem jeziku kriju predrasude koje posledicno dovode do diskriminacije.

cini mi se da je jezik veoma bitan i da ce nasim potomcima biti mnogo bolje ako im mi umesto people with disabilites govorimo differently abled people. pa jos ako mi neko to prepeva na srpski... eto velikog koraka ka boljoj zajednickoj buducnosti, bilo da divanimo u tvom kraju ili mom 'hood-u

we are all just differently abled people

malasneki malasneki 10:04 29.09.2008

Re: hey,

posveticu terminologiji ceo jedan text koji je u pripremi (citaj: sklapam ga u glavi).

jezik je mnogo vazniji nego sto se misli, i pored one "zovi me loncem samo me ne razbij"
aquariusoptimist aquariusoptimist 07:45 25.09.2008

Bojim se

da hendikepirani u Srbiji dele sudbinu ostalih diskriminisanih a to su: Romi, etnicke i religiozne manjine, neobrazovani, homoseksualci...
Hendikepirani sa pravom traze od drustva da im omoguci uslove za ravnopravnost, ali mislim da se prihvatanje, uvazavanje i postovanje svih drugacijih uci kod kuce, zapravo, od roditelja.
Kad kombinujete odsustvo elementarnog roditeljskog angazmana oko vaspitanja dece u pogledu postovanja ljudskih prava, odsustvo zakonskih regulativa protiv diskriminacije, odsustvo drustvene svesti o prihvataju razlicitih pa i donekle prevazidjena medicinska shvatanja , dobijate jednu veoma sumornu sliku o polozaju hendikepiranih i diskriminisanih u Srbiji.
To je jasan pokazatelj niskog stepena postovanja ljudskih prava.
malasneki malasneki 10:05 29.09.2008

Re: Bojim se

naravno slazem se, nesto slicno sam i rekla u jednom od predhodnih textova.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana