Kako proceniti?

boraczapravdu RSS / 25.09.2008. u 22:41

  Pre svega moram da se izjasnim. NISAM rasista, šta više mislim da bez njih i njihovog osećaja za muziku veselje nije potpuno. Meni su oni svirali na svadbi. ONI da zaboravio sam da napomenem. Reč je o Romima.

Dugo sam razmišljao da li ima uopšte smisla oglasiti se na ovaj način. Ipak kako bi svoja iskustva podelio sa drugima a kako bi me možda drugi razuverili odlučio sam se na ovaj korak. Verujem da većina Roma, ne živi, već preživljava vrlo teško ne samo ovu tranziciju već uopšte svoje živote. Ali jedan deo njih, ne mogu da procenim koji, debelo profitira na nesreći svojih. Postoji jedna porodica Roma koje ja lično poznajem i o kojima znam dosta. Jedan njihov član ima nekoliko privatnih firmi izdaje se za uspešnog poslovnog čoveka, ali sve je to paravan. Ne postoje ljudi, bar u njegovom rodnom kraju, sa kojima je sarađivao a da im nije ostao dužan. Da su u pitanju sume od par hiljada dinara ne bi ovaj tekst zaživeo, ali ovaj "biznismen" ne preza ni od milionskih iznosa. Firme mu ulete u blokade od po nekoliko miliona a onda on otvori novu i tako u nedogled. Zatim potpuno je sigurno da se bavi i nekim poslovima u mutnom jer njegovo okruženje samo govori za sebe. Kad slušate njegove priče vi niste svesni ko je pred vama. "On ima dva fakulteta" zna sve ljude koji su bili ili su u političkom vrhu. Sarađuje i lično poznaje sve tajkune Srbije a možda i bivše SFRJ. Sa svima je dobar i sve može da završi. Kad vam treba nešto da se pogura on je tu sigurno može da odradi. Samo vas pita kako se zove taj kod kog treba da se urgira a vi kazete na primer Stojić a on "Stojko pa znamo se mi". I vi ste se uverili da se oni znaju iako skoro sigurno čoveka ne zovu tako. On je svoje prevarantsko umeće doveo na veći nivo i daleko je od šibicara sa ulice. On šibicari na znatno veće uloge i uz kancelarijski sto. Za njega zakon nije prepreka, jer je on pronašao kanale u pravilima koje treba poštovati. Nije mi samo jasmo kako takvi mogu mirno da spavaju. Ja radim i po 16 sati dnevno da bi svojoj porodici i sebi obezbedio pristojan život i sigurnu budućnost i trudim se da poštujem zakon. Od predstavnika zakona ponekad strepim iako nema razloga.

Ostali članovi porodice su priča za sebe. Iako imaju kuću od koje bi se postidela polovina populacije Srbije i dva stana, oni su, molim vas obratite pažnju, otišli za Beograd, spavaju u kartonima kako bi od države dobili stan!? Pa gde to ima i da li je moguće?

Nepravda za sve nas koji smo se borili proteklih godina i trudili da svojoj deci ostavimo državu koja će se bar kretati u pravcu koji vodi napredku. Bojim se da ni Dekada Roma 2005 - 2015, a što je inicijativa država jugoistočne Evrope, neće dovesti do boljeg života onih ugroženih pripadnika Romske populacije kojoj bi trebalo, već da će neki "biznismeni" odraditi par šema i produžiti svoj lagodan život do sledeće prevare.



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana