Diskriminacija malih verskih zajednica

Nikola Knežević RSS / 27.09.2008. u 11:26

4853871264587cf497115b126556742_big.jpgili "Saniranje posledica umesto uklanjanja uzroka"

Već godinama unazad mogli smo biti svedoci raznih vrsta napada na male verske zajednice - protestanske provenijencije. Napadi su varirali od verbalnog nasilja pa sve do uništavanja imovine i verskih objekata koji pripadaju ovim verskim zajednicama. Radi podsećanja, navešću samo neke od njih i one koji su novijeg datuma, budući da je lista ovih incidenata veoma dugačka.

Ulazna vrata Adventističke crkve i staklena pregrada između ulaznog hola i crkvene sale provaljena su i razbijena u noći 20. januara 2002. godine. Prvog novembra 2005. nepoznati počinioci razbili su prozore na zgradi Adventističke crkve u Beogradu. U toku 2006. Godine U Kraljevu je bačen Molotovljev koktel na Evangelističku crkvu, kamenovana je zgrada Hrišćanske baptističke crkve u Novom Sadu, a katolička crkva "Svetog duha" u Novom Sadu je opljačkana. Možda jedan od najtežih incidenata se desio početkom 2007. godine kada je grupa nepoznatih počinilaca podmetnula požar u verskom objektu Hrišćanske adventističke crkve u mestu Stupar. Bezbroj puta, ulazna vrata Baptističke crkve u Novom Sadu a u kojoj pored ove verske zajednice bogosluženja vrše još i Evanđeoska ckva i Crkva Hrista Spasistelja i koja se nalazi samo 50 tak metara pore policijske stanice bila su demolirana i uništavana.

Nakon višegodišnje diskriminacije i verske netrpeljivosti pripadnici Hrišćanske Adventističke crkve juče su zatražili zaštitu od predsednika Srbije:
„U otvorenom pismu predsedniku Srbije Borisu Tadiću navodi se da su nepoznati počinioci u poslednjih deset dana na hramovima Hrišćanske adventističke crkve u Sivcu i Kragujevcu ispisali neprijateljske poruke. Predsednik Glavnog odbora te crkve Miodrag Živanović kazao je da oni godinama pokušavaju da ukažu na problem politike "iskorenjivanja i istrebljivanja" određenih verskih zajednica koja se vodi na ovim prostorima a u čijem cilju je i stvorena diskriminacija u Zakonu o verskim zajednicama. On je od Tadića zatražio da hitno preduzme određene mere u cilju zaustavljanja i sprečavanja opasnih, smrtonosnih pretnji i zaštite vernika, dece i imovine Hrišćanske adventističke crkve."

Tokom zadnjih deset godina nadležnim organima je prijavljeno mnogo raznih oblika verbalnog i fizičkog nasilja kojeg su trpili građani naše zemlje zbog svoje verske pripadnosti. Odgovorni za ove prestupe nikada nisu bili kažnjeni a u izveštajima policije obično se navodilo kako je nasilje delo nepoznatih maloletnih prestupnika i vandala.

Sa druge strane, zakon o crkvama i verskim zajednicama predstavlja svojevrsnu diskriminaciju malih verskih zajednica, jer pravi distikciju između tradicionalnih - etničkih i malih - višenacionalnih verskih zajednica. Na taj način, zakon posrednim putem, u praktičnom smislu diskvalifukuje protestantske verske zajednice stavljajući ih u podređeni položaj a pripadnike njihovih zajednica u svojevrsne građane drugog reda.
Zanimljivo je osvrnuti se i na odnos termina crkva - verska zajednica. Po trenutnom zakonu tradicionalne crkve, a to su Pravoslavna, Rimokatolička, Slovačka evangelička, Reformatska hrišćanska crkva i Evangelička crkva nazivaju se crkvama dok se netradicionalne hrišćanske crkve nazivaju konfesionalnim zajednicama. Dakle, već u samom imenovanju verskih subjekata dolazi do svojevrsne diskriminacije, bez datog objašnjenja koji su to kriterijumi koji jednu versku zajednicu čine crkvom a koji je kvalifikuju kao zajednicu.
Podsetiću ovom prilikom i na reči aktuelnog ministra vera u vreme izglasavanja zakona, g. Milana Radulovića koji je tradicionalne i ostale crkve upoređivao koristeći fudbalsku analogiju prve i druge lige i zone. Dakle, logično prema izjavi ministra koji stoji iza ovog zakona, može se izvući zaključak da su pripadnici malih verskih zajednica vernici drugog reda ili možda trećeg!?

U ovom kontekstu važno je napomenuti dugogodišnju kontinuiranu akciju pojedinih ljudi a od koji su neki i pripaci MUP-a, koji daju sebi za pravo da ocenjuju rad i delovanje malih verskih zajednica. Ovi ljudi, čija imena neću pominjati, predstavljajući sebe kao autoritet u polju poznavanja fenomenologije „verskih sekti", neretko su u svojim knjigama i izveštajima javnosti plasirali nepotpune i netačne informacije formirarući na taj način lažnu sliku koja je neretko sveštenike malih verskih zajednica predstavljala kao špijune raznih obaveštajnih službi, strane plaćenike, izdajnike. U njihovim ekspertskim analizama primetna je ogromna količina zavereničkog diskursa. Tako na primer, jedan od autora male verske zajednice dovodi u vezu s Iluminatima, tajnom organizacijom koja je prestala da postoji još davne 1786. godine, a delatnost malih verskih zajednica stavlja u službu „novog svetskog poretka".
„U svojim javnim nastupima, jurišnici i sektolozi često su nabrajali verske zajednice koje postoje ali i ne postoje u našoj zemlji, brkajući njihova imena i dovodili u međusobnu vezu zajednice koje nisu imale nikakve istorijske, sociološke, teološke ili bilo koje druge veze jedna sa drugom" (Bjelajac, Vidović, „Udar na verske slobode": 2003: 105)

Autori raznih pamfleta i dela koji su bili posvećeni „raskrinkavanju sekti" često su se bavili nepreciznim, površnim teološkim i sociološkim analizama u kojima su prikazivali više nego očiglednu stručnu nekvalifikovanost i nekompetentnost. U ovom kontekstu navešću javnosti dobro poznato delo iz opusa ovakvog literalnog žanra - „Verske sekte - priručnik za samoodbranu" koja se koristi kao priručnik u srednjoj školi unutrašnjih poslova. Ako se pripadnicima organa bezbetnosti plasiraju pogrešne informacije onda ni ne treba da čudi izvesna doza ravnodušnosti u istrazi počinilaca ovakve vrste nasilja o kojoj ovde govorimo.

Ovakvim informacijama često su se koristile i razne ultradesničarske organizacije koje su ovakva izdanja neretko prihvatale kao neprikosnoveni autoritet i tako opravdavale svoje javno delovanje protiv raznih „neprijatelja srpstva". Nema potrebe ni da navodim kakav efekat niz ovakvih dezinformacija može stvoriti kod prosečnog građanina ove zemlje koji nekritički prihvata sve što mu plasiraju slični autori i samozvani autoriteti.

Nije dakle neobično što se verska netrpeljivost prema malim verskim zajednicama i dalje nastavlja jer se konstantno pušavaju sanirati posledice a ne njihov uzrok. Konstantno se traže počinioci incidenata, dakle, krajnji konzumenti i slobodno mogu reći žrtve manipulacije, a ne oni koji te dezinformacije već godinama plasiraju i na taj način potpiruju i šire atmosferu etničke i verske netrpeljivosti.



Komentari (22)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 14:14 27.09.2008

Zao mi je sto ovo citam

Mislim da je neznanje glavni kamen spoticanja i da bi edukacija stanovnistva bila pravi nacin da se zastite ove verske zajednice. Nijedna od njih ne ugorzava slobode pojedinaca da ispovedaju svoju veru pa tako ni oni koji skrnave svetinje ne bi smeli da tu slobodu uskracuju drugima.

A posebno prijavljivati takve napade SUPu i tuziti sudu sve koji ignorisu te prijave, mislim da bi to pomoglo?
Pozdrav
Nikola Knežević Nikola Knežević 14:42 27.09.2008

Re: Zao mi je sto ovo citam

Nažalost, svi napadi do sada su uredno prijavljeni SUP-u ali se situacija nije promenila. Jednostavno pitanje svesti nacije mora da se promeni, da uznapredujemo u jedno zrelije građansko društvo. Postojeći zakon o crkvama i verskim zajednicama bi trebao da se menja kako bi uklonili diskriminacionu notu prema malim verskim zajednicama, koje su zapravo male u Srbiji ali u Evropi i Americi one predstavljaju ogromnu vecinu. Sa druge strane tamo ne postoji podela na tradicionalne crkve i verske zajednice.
mariopan mariopan 15:44 27.09.2008

Re: Zao mi je sto ovo citam

Meni je svako siledzijstvo strasno i dokazuje samo da divljastvo nismo iskorenili iz naroda, ali kada ga sistem podrzava tako sto ne reaguje onaj ko treba (SUP, SUD) onda je to vise od siledzijstva. Zao mi je zasita, volela bih da je narod pametniji a da drzava radi svoj posao. Nadam se da hoce ako podignete glas. Podrzavam vas u toj borbi a nadam se da ce podrska biti veca.
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:43 27.09.2008

Vive la liberte!

Napadi na bilo kog pojedinca i na bilo koju instituciju, pa i na objekte "malih verskih zajednica", je ozbiljan prekrsaj, koji treba kaznjavati.
Tacno je da kod ljudi, da li zbog gluposti ili neznanja, ima doze netrpeljivosti prema "malim verskim zajednicama".
Nisam znao da je tako lose, kao sto vi pisete.
Vi pominjete adventiste. Secam se da sam jednom citao u novinama intervju sa nekim njihovim visokim zvanicnikom, postariji covek u pitanju, koji je hvalio sadasnju situaciju, ili da budem konkretniji, situaciju u poslednjih 20-30 godina kod nas, govoreci da je pre rata, u Kraljevini Jugoslaviji, njima bilo daleko gore... Drugim recima, za vreme komunista oni su cvetali...
Kazete da su se zalili predsedniku Srbije. Neka se zale.

Da li st citali da se u Nemackoj javila velika netrpeljivost prema nekakvoj Sajentoloskoj crkvi (ja ne znam da li i nju racunate da je 'protestanske provenijencije'). I oni se zalili, cak su i Amerikanci intervenisali, ali se, tako kazu, kancelarka Merkel, do koje su zalbe stigle, nije mnogo uzbudila... Cujem da je slicna situacija i u Francuskoj. Pa se pitam: Boze, kod tako civilizovanih naroda kao sto su Nemci i Francuzi ima netolerantnosti... kako li je tek kod nas, na jadnome Balkanu...

P. S. Vas komentar
Nikola Knezevic
... Podsetiću ovom prilikom i na reči aktuelnog ministra vera u vreme izglasavanja zakona, g. Milana Radulovića koji je tradicionalne i ostale crkve upoređivao koristeći fudbalsku analogiju prve i druge lige i zone. Dakle, logično prema izjavi ministra koji stoji iza ovog zakona, može se izvući zaključak da su pripadnici malih verskih zajednica vernici drugog reda ili možda trećeg!?


me je podsetio na politiku B92 prema blogerima. Neki srecnici su VIP, neki manje srecni su "u potpalublju", a neki (myself including) mogu samo da sanjaju da dodju u neku trecerazrednu cekaonicu... Ima li Boga?
Zapravo, shvatam da u zivotu (cesto) ima rangiranja.... Sto kazu frajeri, "svi smo jednaki, ali su neki jednakiji"...
Verovatno je takav odnos i prema "malim verskim zajednicama".
Nikola Knežević Nikola Knežević 16:07 27.09.2008

Re: Vive la liberte!


Da li st citali da se u Nemackoj javila velika netrpeljivost prema nekakvoj Sajentoloskoj crkvi (ja ne znam da li i nju racunate da je 'protestanske provenijencije'). I oni se zalili, cak su i Amerikanci intervenisali, ali se, tako kazu, kancelarka Merkel, do koje su zalbe stigle, nije mnogo uzbudila... Cujem da je slicna situacija i u Francuskoj. Pa se pitam: Boze, kod tako civilizovanih naroda kao sto su Nemci i Francuzi ima netolerantnosti... kako li je tek kod nas, na jadnome Balkanu...


Citao sam za to ali Sajentolozi ne spadaju u hrišćaske verske zajednice, u pitanju je totalitarna verska sekta ciji je najveći medijski promoter Tom Kruz.

podsetio na politiku B92 prema blogerima. Neki srecnici su VIP, neki manje srecni su "u potpalublju", a neki (myself including) mogu samo da sanjaju da dodju u neku trecerazrednu cekaonicu... Ima li Boga?
Zapravo, shvatam da u zivotu (cesto) ima rangiranja.... Sto kazu frajeri, "svi smo jednaki, ali su neki jednakiji"...


Žao mi je zbog toga što još niste dobili priliku da budete autor na ovom blogu, iskreno vam želim da to uskoro postanete.
dunjica dunjica 16:17 27.09.2008

Re: Vive la liberte!

Sajentolozi ne spadaju u hrišćaske verske zajednice, u pitanju je totalitarna verska sekta ciji je najveći medijski promoter Tom Kruz.

Sajentolozi čak nisu ni vjerska, nego kvazi-psihoterapeutska sekta. Koriste naziv "Crkva" iz čisto pragmatičnih razloga - poreskih olakšica.
Jedan od mnogo linkova
dusanj92 dusanj92 21:13 30.09.2008

Re: Vive la liberte!

Sajentolozi ne spadaju u hrišćaske verske zajednice

Sajentolozi i nemogu da spadaju u hriscanstvo jer se ne baziraju na Bibliji i Hristu. Kod njih se ne radi o nasem Bogu, Jehovi, Alahu .... Sve se bazira na naucno fantasticnom romanu koji je napisao L. Ron Hubbard i kasnije ga razradio u religiju.
Kazezoze Kazezoze 17:15 01.10.2008

Re: Vive la liberte!

Sve se bazira na naucno fantasticnom romanu koji je napisao L. Ron Hubbard i kasnije ga razradio u religiju.

pa i biblija je "nauchno" fantastichna knjiga, dodushe vishe bajkovita, ali u svakom sluchaju fantazija.
dusanj92 dusanj92 19:41 01.10.2008

Re: Vive la liberte!

biblija je "nauchno" fantastichna knjiga,
doduse samo za komuniste i idote. Ovim poslednjim mogu i da oprostim.
vishnja92 vishnja92 08:58 02.10.2008

Re: Vive la liberte!

Ovim poslednjim mogu i da oprostim

na stranu uvreda (nije vredna komentara), ali mislim da od tebe nije trazen oprost.
Kaz ne veruje, ti verujes, ende.
dracena dracena 18:24 27.09.2008

Maloletni vandali?

Odgovorni za ove prestupe nikada nisu bili kažnjeni a u izveštajima policije obično se navodilo kako je nasilje delo nepoznatih maloletnih prestupnika i vandala.

Kakav im je to izgovor? Da li to znači da im njihov maloletnički uzrast daje pravo da budu vandali? I da li za policiju vandalizam prestaje da bude interesantan onog momenta kad saznaju da su ga počinili maloletnici? I kako znaju da su bili maloletni, a ne znaju ko su?
Nikola Knežević Nikola Knežević 18:49 27.09.2008

Re: Maloletni vandali?

To je u principu više figurativno rečeno jer obično se počinioci ovakvih dela nikada ne uhapse, uvek se predpostavlja da je to delo vandala itd. U principu i ako jeste pitanje je dali je to delo organizovano od strane određenih ekstremnih desničarskih organizacija.
dracena dracena 19:01 27.09.2008

Re: Maloletni vandali?

U principu i ako jeste pitanje je dali je to delo organizovano od strane određenih ekstremnih desničarskih organizacija.

To ne možemo znati dok ne budu uhapšeni počinioci. Zato i kažem da bi morali da utvrde ko je izvodjač tih vandalskih radova. Posle je lako utvrditi ko je idejni tvorac i organizator.
antioksidant antioksidant 08:14 01.10.2008

Re: Maloletni vandali?

Posle je lako utvrditi ko je idejni tvorac i organizator.

vidis, moze se desiti i da nije toliko lako (bar za ovog idejnog tvorca)
ulven ulven 13:39 28.09.2008

Diskriminacija i progon vestica

Zanimljivo je osvrnuti se i na odnos termina crkva - verska zajednica. Po trenutnom zakonu tradicionalne crkve, a to su Pravoslavna, Rimokatolička, Slovačka evangelička, Reformatska hrišćanska crkva i Evangelička crkva nazivaju se crkvama dok se netradicionalne hrišćanske crkve nazivaju konfesionalnim zajednicama. Dakle, već u samom imenovanju verskih subjekata dolazi do svojevrsne diskriminacije, bez datog objašnjenja koji su to kriterijumi koji jednu versku zajednicu čine crkvom a koji je kvalifikuju kao zajednicu.

Postoji opsta podela na utemeljene, tradicionalne crkve i na slobodne crkve, koja datira od 19. veka. Prema stavovima utemeljenih evangelisticko luteranskih drzavnih crkava Svedske, Danske, Norveske, Finske i Islanda, sve crkve , pored utemeljene katolicke koja je mogla tek sredinom 19. veka da se "vrati" pastirskom radu u nordijskom regionu, se oznacavaju ili kao denominacije ili kao male verske zajednice-najnizi stepen je sekta ili kult. Ovu podelu nisu otkrili oni i primenjuje se cesto i u drugim zemljama. Metodisti, Mormoni, Adventisti dal je sedmog il osmog dana, Jehove, Sajentolozi se tretiraju kao manje verske zajednice.

Ukoliko bi drzava resila da ih sve prizna kao crkve, doslo bi do ozbiljnog presedana. Kad to kazem, mislim na odluku vlade Angele Merkel da zabrani Sajentologe, koji se u Americi vode kao crkva (Amerika ima najliberalniji stav prema verskim zajednicama uopste). E, sad nisu Nemci to uradili, zato sto im se cefnulo, vec zato sto su imali ozbiljnog razloga za to. Tâko da odluka domacih politicara nije bas blesava. Medjutim, problem je da ta komisija koja je to odlucilvala, ne vidi razliku izmedju crkava i denominacija, zajednica i sekti na drugom kraju kanapa. Znaci potrebno je traziti objasnjenje zasto se nesto tretira kao tradicionalno, a nesto ne. A sto se tice "diskriminacije", mislim da ceo text mirise na jednu vrlo nezgodnu stranu, ali ako Vam je to bio cilj, ok.

Ne znam za Vas, Knezevicu, ali ja sam imao vrlo neprijatna iskustva sa Mormonima i Jehovama u sred Beograda 90-ih. I njihov nastup je bio agresivan misonarski (bukvalno su me vukli za rukav na sred Knez Mihajlove) koji i u neobrazovanom narodu moze da izazove strah iz koje proistice mrznja, kao i svugde jel. Sto ce reci, da ljudi za ono sto je nepoznato, uvek stvara odlicnu potku za strah. Stoga bolje piste o tim zajednicama i OBRAZUJTE sire mase, da bi ljudi uvideli da ne jedete zivu decu . Ja licno ne smem da se izjasnjavam u sta verujem, jer je to jos uvek zabranjeno, a ja, ironije li, nikog ne ugrozavam, za razliku od Jehova. Tako da to o diskriminaciji ne pije bre vodu.

Za kraj> Ne mislim da ste naklonjeni nekim ekstremnim vidovima zajednica, koje sam naveo, ali morate sami da rasclanite i da objasnite da bi Vas i Vase neko cuo. E onda ce doci do revalorizacije na koju ukazujete.
Nikola Knežević Nikola Knežević 17:14 28.09.2008

Re: Diskriminacija i progon vestica

Da budem jasniji, ja kad sam govorio o malim verskim zajednicama protestantske provenijencije pod njima nisam podrazumevao Jehovine svedoke ili Mormone. To nisu hrišćanske verske zajednice a pogotovo ne protestantske. Dobro mi je poznat agresivan stav Jehovinih svedoka.

Sa druge strane, ja imam poseban stav koji se tiče prakse određenih crkava koje pripadaju tzv malim verskim zajednicama i koji se protivi bilo kakvoj vrsti proselitizma, ali to je vec posebna tema. U tekstu sam hteo da ukazem na problem koji je vec godinama prisutan a u mnogome ga uzrokuje nedovoljna informisanost javnosti ali i pogrešne informacije koje plasiraju samozvani stručnjaci tzv sektolozi.
ulven ulven 22:38 28.09.2008

Re: Diskriminacija i progon vestica

Da ne bude nesporazuma, nisam ni mislio da ste Vi bili okrenuti na tu stranu da relativizarate stvari i zajednice o kojima je bilo reci. Medjutim, ljudi ovdasnji , narod, ne vidi razliku od Jehova i recimo Baptista. Pluralizam crkveni je nesumnjivo najizrazeniji u Vojvodini, ali preko Save to su sve katolicke sekte, za dobar deo ljudi. Veliki broj ljudi cak ni ne razlikuje protestante, generalno od katolika. Poenta je jednostavno u stalnoj i istrajnoj edukacijie sireg kruga ljudi. Tribina koju ste najavili nije losa ideja, zaista, ali da se tako izrazim potreban je temeljan PR tokom citave godine. Sto se sektolaga tice, mi da se ne lazemo to nemamo. To su sociolozi religije , redje i teolozi koji su otisli na antropolosku stranu, i svi oni skupa baziraju ono svoje tako uvrezeno misljenje na cinjenicama koje su nepouzdanije no Vikipedija. Sta vise reci, kad je jedan ugledni profesor sa filozofskog u BG govorio kako se satanske sekte u Srbiji baziraju na ucenju Alajster Kroulija, na stranu sto Krolijevo ucenje bas i nema veze sa onim sto je cenjeni ustanovio kao cinjenicu. Sumnjam da i zna sta je "Knjiga lazi" (Ja licno mislim da je bio obican sarlatan, sto se jos tridesetih javno govorilo u Engleskoj, i ne bas tako opasan, al ajd sad).To je plastican primer protiv cega se treba boriti, knjigom i stavom protiv rekla kazala sa televizije koji prost narod dozivljava kao kanon. U taj procep upadaju i male hriscanske denominacije, a da ih niko nije ni pitao. Sto se Jehova tice, ajde kad su oni vec spomenuti, upoznao sam par koji tu svoju instituciju dozivljavaju a i tretiraju kao reformisano hriscansku, koja ima za potku Augzbursu konfesiju, mada samo u osnovnim nacelima (sve je to vrlo nejasno). No, slazem se Jehove su neopisivo naporne, ali i odlucne, nema sumnje dobar deo ovdasnjeg naroda je cuo za njih, ali ih tretira, zbog ozlaglasenosti kao sektu kao i ostale zajednice za koje nisu culi. Upravo, tu treba obrazovati narod , da i sam uvidi razliku, a potom se popeti na visi stepenik.
vishnja92 vishnja92 17:13 29.09.2008

Re: Diskriminacija i progon vestica

a u mnogome ga uzrokuje nedovoljna informisanost javnosti ali i pogrešne informacije koje plasiraju samozvani stručnjaci tzv sektolozi.

koliko se secam, medijski najeksponiraniji tzv. "sektolog" je iz redova drzavnih institucija, a stav koji zastupa je zbrka smuckana od kriminoloskog, pravoslavnog i moralistickog pristupa bez trunke kompetencije.

on svakom svojom izjavom nanosi ogromnu stetu - kako nepriznatim crkvama, tako i gradjanstvu. iz nekog razloga novinari vole da ga konsultuju kad god je rec o "sektaskim" delatnostima.

nema niceg opasnijeg od straha i neznanja.

odlicna tema, i nazalost - veliki problem.
dusanj92 dusanj92 21:20 30.09.2008

Re: Diskriminacija i progon vestica

drzavnih crkava Svedske, Danske, Norveske

Crkva nemoze da bude drzavna. to je sistem u Iranu i slicnim zemljama. Prema tome te podele macku o rep. Ljudska sloboda mora da podrazumeva i izbor religije pa makar i pogresne. Drzava ne treba da brine o mom duhovnom spasenju i o tome gde ce moj duh kada umrem. Imali smo mi vreme kada je drzava mislila za nas i gde su sve crkve bile nepozeljne. Primer Albanije gde je drzava izabrala da jednostavno nemoze da bude nikakva religija.
dusanj92 dusanj92 21:31 30.09.2008

Re: Diskriminacija i progon vestica

agresivan stav Jehovinih svedoka

Ovo smatram da nije tacno. Nisam clan niti ovbozavalac Jehovinih Svedoka ali sam istrazivao i upoznao njihovu organizaciju i tvrdim da ovo nije tacno. Svedoci u svom "pionirskom" radu cak imaju uputstvo da se povuku nakon prvog "ne". Normalno je da pokusaju ponovo i mozes da shvatis zasto ako razmislis o ovome.
Njihova logika je sledeca: "Zamisli da je u tvojoj zgradi pozar. Da li bi ti bezao ili bi lupao komsijama na vrata da ih upozoris." E to je ono sto oni rade jer im je to zadatak. Pokusavaju da nas "upozore". Ja to mogu da cenim. Mozda poneko od njih teze odustaje, ali to je iz zelje da te spase i uputi na pravi put, i to su onda primeri koje mi koristimo kao negativne. Ipak ponavljam dovoljno je reci jasno "Ne, hvala nisam zainteresovan" i nikada te vise nece uznemiriti jer imaju takva uputstva.
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 15:05 29.09.2008

Kod nas

cini mi se da postoji ta jedna velika zatvorenost i netrpeljivost prema manjinama i prema onima koji su razliciti. Samo prema njima mogu tako da se ponasaju je su: slabi, nezasticeni, mali, razliciti.
Stepenom prava manjina meri se stepen demokraticnosti jednog drustva i otvorenost jedne nacije. Kada to budemo postigli bicemo tamo gde nam je mesto. Samo tada cemo izgraditi jedno drustvo sa pravim i razvijenim demokratskim institucijama koje kod nas nikako da prorade.
dusanj92 dusanj92 20:45 30.09.2008

Crkva nije udruzenje gradjana

Smatram da je ovo sramota za Srbiju, a i svaku drugu modernu zamlju. Nije uloga vlade, zakona i drzave da odredjuje listu "pozeljnih" i onih drugih religija. Pre 3-4 godina secam se da sam na internetu i srpskim novinama nasao clanak koji govori na ovu temu i zakon koji to regulise. Secam se da su navedeni kao nedozvoljeni Mormoni, Jehovini Svedoci i neki drugi. Pre tri godine Jehovini svedoci nisu imali centar u Srbiji nego je tu funkciju obavljao centar iz Zagreba. Neznam da li se danas nesto promenilo (mrzi me da istrazujem). Isto je i u Rusiji gde su priopadnici ovih zajednica(vera) proganjani i zabranjeni. I to danas u XXI veku.
U poslednjih 15 godina sve vise mi je jasno zasto Slovenci nisu hteli da budu u istoj drzavi sa nama Srbima.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana