Dole MAXI, hoćemo žvake! I vojnički sir.

Dawngreeter RSS / 29.09.2008. u 21:41

Za par dana će biti pun mesec otkako sam počeo da otplaćujem dug otadžbini. Mislim da je to fer. Za vreme restrikcija devedesetih, tokom čekanja u redovima za ulje, hleb i mleko, u procesu gušenja suzavcem ispred skupštine, pa i dok je nas izmedju pet i deset spavalo tri meseca svake noći u podrumu tokom bombardovanja prosto sam imao snažan utisak da nije u redu što je meni toliko dobro naizgled za džaba. Kada su tukli pripadnike gej parade sećam se da sam pitao starije i mudrije da li je normalno da ljudi sve to dobiju a da ne plate ni cvonjka. Onaj jedan put kada je ekspresna DHL pošiljka sa amazon.com stigla u Beograd za jedan dan a onda 38 dana stajala na carini u Beogradu bez ikakvog jasnog razloga i na kraju mi bila naplaćena i ležarina koja je komotno iznosila duplo više od vrednosti inače ne jeftinog paketa pomislio sam - bože moj, pa zar i to može za džabe? Sada konačno otplaćujem taj dug i mogu vam reći da se osećam odlično. A evo ga i odgovarajući soundtrack.

Naravno, kada sam dobio poziv za vojsku odlučio sam se za izdajničku varjantu, u krugovima moralnih devijanata koji misle da ne duguju ništa domovini poznatiju kao "civilna služba". I to u centralnom domu vojske; očigledno, Srbiji je krenulo na bolje pa se ne štedi kada je ironija u pitanju. Da li vas zanima šta u civilnoj službi radi diplomirani inženjer računarstva koji je i usmeno i pismeno na pitanje šta bi da radi i gde bi da služi vojsku odgovorio: "Bilo šta što ukljućuje kompjutere."? Naravno, istu stvar koju u centralnom domu vojske radi i čovek koji je na dato pitanje rekao nema veze šta i gde dokle god nije u vojnoj instituciji - prenosi stolove i stolice. Kada smo dobri puste nas i zvučnike da prenosimo.

Da li ste možda bili u onoj velikoj sali doma vojske u koju staje do četristo pedeset stolica i u trenutku dokolice se upitali ko se cima sve te stolice i propratni arsenal da donosi i sklanja na dnevnoj bazi? E pa sad znate ko. Ja.

Ali nije sve tako crno, dobijamo mesečnu platu kao nadoknadu. Zajedno sa parama predviđenim za markicu, plata iznosi nešto malo više od tri hiljade dinara. Za klopu se sami snalazimo. Svom srećom od para još ništa nismo dobili inače bi se za to malo bogatstvo sigurno negde propili i zaboravili da treba da osvetlamo obraz domovine i damo sve od sebe kako bi naši sunarodnici mirnije spavali (usput, ako mirnije spavate zadnjih mesec dana, to je zato što vas ja čuvam). Očekivao sam da ću bar dobiti vojnički sir uz te pare, al' rekli su mi da nema leba od toga. A ni sira. Nisam siguran otkud ta fiksacija vojničkim sirom ali se iz perioda kada sam bio jako malo dete vrlo precizno sećam da sam obožavao vojnički sir koji bi povremeno izvesni porodični prijatelj koji je bio vojno lice donosio na porodično-prijateljska okupljanja. Od tada nisam imao priliku tako ukusan sir da jede, mada je moguće da to nema veze sa ukusom sira već sa činjenicom da sam kao mali bio debeo i proždrljiv.

Nego. Moj problem sa ovim predskazanjem u kojem sam se našao je fizički rad. Nemam principijalnih problema sa njim, samo nisam naviknut. Zadnji put sam nešto krupnije fizički radio nikada, a pre toga je bilo još ređe. Trebalo mi je nekoliko nedelja da uđem u fazon šljakanja od pola devet ujutru. Mislim da treba samo još osam meseci da izdžim i definitivno ću se do tada navići, po istom principu po kojem je u školovanju samo prvih šesnaest godina nezgodno a posle ide lakše.

Napade blaže depresije, beskrajnog gunđanja, osećanja besa prema državi, svetu, ljudskom rodu, životu, Vaseljeni i svemu ostalom lečim na samo jedan meni poznat način - comfort food. Slane palačinke sa kajmakom, pavlakom, kačkavaljem i dve vrste mesa svaki loš dan mogu makar malo da poprave. Počeo sam opet i kafu da pijem jer stvarno ne znam kako drugačije da ne zaspim i konsekventno poginem ispod težine nekoliko drvenih stolova. Čak smo provalili blizu Trga i jedan Taze restoran u menza fazonu sa kuvanim jelima, za one trenutke kada je zaista od krucijalne važnosti na pola sata da se osetiš kao da si još uvek čovek. Ali glavna stvar izostaje...

Da, u pitanju su žvake. Ne bilo koje žvake, dođavola, već vrlo specifične, veoma važne žvake. Otkrio sam ih pre par godina i bilo ih je samo u MAXI prodavnicama (živeo Mišković!), ali tokom zadnjih godinu dana otkako više ne pohađam fakultet sam ih nekako zapostavio. Sada kada su mi opet potrebne za stress management svrhe, nema ih. Nigde. Desetak MAXI lokacija sam obišao, gledao MAXI sajt za online poručivanje i mojih omiljenih žvaka jednostavno nema. O tugo jesenja (see what I did there? :) )...

A evo i fotografije kutije žvaka, uslikane pre malo više od godinu dana:

510017589_5c868d0e23_o.jpg 

Da, žvake se zovu Air Action. Ako vam nije jasno zašto su ovo najbolje žvake ikada, izgovorite ime na glas. Air Action. Čovek koji je ovo smislio je najveći genije kojeg je planeta Zemlja videla i ja ga obožavam do imbecilnosti. Pazite samo tagline ispod imena - a blast od freshness. Mislim, dođavola, suvi jebeni genije!

Oprobana varjanta je hepening tokom kojeg jedna jednostavna kutija ovih žvaka može da bude izvor celovečernje zabave. Prosto je, samo počnete konverzaciju sa komentarom: "Jel' ti to Air Action u džepu ili si samo srećan što me vidiš?" i odatle stvari mogu samo da idu na bolje. Organizujte takmičenje u Air Action doskočicama i garantujem vam da ne postoje šanse do kraja večeri da ostanete trezni. Ako neko posustane pitajte ga da li možda želi da žvaće vaš Air Action, osvežavanja radi. Ako vidite nekoga sa kutijom žvaka pitajte ga da li je slučajno u ruku uzeo vaš Air Action umesto svog. Mogućnosti su beskrajne!

I sada vi meni recite, kako čovek vojsku da preživi bez ovako krucijalnog rekvizita? Ua MAXI! Ua Mišković! Vratite mi moj Air Action!



Komentari (99)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jacHa. jacHa. 21:57 29.09.2008

ehej

pa ja vidim nema te da te čitam, kad ono ti me čuvaš, rode rođeni
nije da spavam, nego ne znam ni de mi je sekirče! kad udari neprijatelj danas-sutra ima da ga isprepada vojska sa stolicama, pa mu neće pasti na pamet da navlači crne ptičurine na nebo moje domovine!

a za žvake... air action je pojela crna rupa. **beš je šup**
pozzz
Dawngreeter Dawngreeter 22:16 29.09.2008

Re: ehej

jacHa.
air action je pojela crna rupa.


Bas sam hteo da pohvalim rad sektora za suzbijanje crnih rupa kada sam cuo da se LHC u Cern-u pokvario i time se odlozilo stvaranje crne rupe koja ce nas sigurno sve unistiti. To prosto mora da je bila ombudibogsnama sabotaza. Al' eto, crne rupe izgleda uzvracaju Air Action prozdiranjem... :)
man ray loves me man ray loves me 22:01 29.09.2008

hej

ako mirnije spavate zadnjih mesec dana, to je zato što vas ja čuvam
hvala :)
mali suggestion - try italian preko puta pmf-a (na cosku sa parkom, na kraju b. jugovica).
Dawngreeter Dawngreeter 22:17 29.09.2008

Re: hej

Hm, to mesto nisam ni primetio do sada. Obavezno cu ga oprobam kud chim nego pre :)
JJ Beba JJ Beba 22:23 29.09.2008

Re: hej

mali suggestion - try italian preko puta pmf-a (na cosku sa parkom, na kraju b. jugovica).

apsloutno probaj italian na ćošku
njoke s' četi'r sira a ako nisi vegy preporučam piletrinu s četi'r sira +. verdura.
very good. mmmmmmmm
mada , kad malo bolje razmislim i sve drugo je gud

moš i napolju da sediš. radi grejalica

ps
ebo Maxy
man ray loves me man ray loves me 22:25 29.09.2008

Re: hej

inace, dom vojske mi je u dragom secanju, posto je ranije imao otvoreni bioskop na krovu. jednom sam gledala super film bigasa lune - 'mesec i sisa'. bilo je bas zabavno - na vrhu doma vojske veliko platno, a na njemu gigantske sise :)
jacHa. jacHa. 22:25 29.09.2008

Re: hej

na kraju b. jugovica

pa na putu nazad k vojnome roku kupiš mačećih čvaraka i svratiš u centralu dss-a, onako, da vidiš jel i njih dohvatila crna rupa ili ih štiti omboktemazo kancelarija. provod, bato! a čvarke daš mačkama.
man ray loves me man ray loves me 22:28 29.09.2008

Re: hej

in particular macku glishi koji radi u radnji za hranu za ljubimce, pored koje ces proci. veliki je i crn, ne mozes da ga omasis. po ceo dan sedi na putu, uz sam trotoar, koji mu sluzi kao sto, i njupa iz cinije. not in any way related to dss, dodushe.
JJ Beba JJ Beba 22:28 29.09.2008

Re: hej

man ray loves me
inace, dom vojske mi je u dragom secanju, posto je ranije imao otvoreni bioskop na krovu. jednom sam gledala super film bigasa lune - 'mesec i sisa'. bilo je bas zabavno - na vrhu doma vojske veliko platno, a na njemu gigantske sise :)

ja gledala poslednjeg Terminatora na krovu doma vojske.
nije bilo sisa.
jbg
Dawngreeter Dawngreeter 22:29 29.09.2008

Re: hej

Ja sam uvek bio spreman za hranjenje cicosa-macosa :)

Nesto manje za hranjenje velikih kostunjavih lenjivaca, al' boze moj. Nece se ta kozura od slanine sama izisti.
man ray loves me man ray loves me 22:35 29.09.2008

Re: hej

nije bilo sisa.
e pa kad ne racunas man boobs.
mariopan mariopan 23:15 29.09.2008

Re: hej

man ray loves me
inace, dom vojske mi je u dragom secanju, posto je ranije imao otvoreni bioskop na krovu. jednom sam gledala super film bigasa lune - 'mesec i sisa'. bilo je bas zabavno - na vrhu doma vojske veliko platno, a na njemu gigantske sise :)

Gledala i ja )))
maksa83 maksa83 16:33 30.09.2008

Re: hej

ja gledala poslednjeg Terminatora na krovu doma vojske. nije bilo sisa.


Ja gledao The Doors, isto nije bilo sisa. E živote lutAlico...
MilutinM MilutinM 21:50 30.09.2008

Re: hej

inace, dom vojske mi je u dragom secanju

I meni: imao sam izložbu fotografija tu ))
MilutinM MilutinM 21:51 30.09.2008

Re: hej

try italian preko puta pmf-a

A u Dobračinoj imaš "Pane e vino". Sjajno mesto!
simkke simkke 22:30 29.09.2008

jes' ti to...

pozarni ili dezurni?
Dawngreeter Dawngreeter 22:38 29.09.2008

Re: jes' ti to...

Nisam siguran sta je pozarni pa sam onda valjda dezurni? Onaj sto sedi i ceka da mu kazu sta da nosi gde.
simkke simkke 22:51 29.09.2008

Re: jes' ti to...

Dawngreeter
Nisam siguran sta je pozarni pa sam onda valjda dezurni? Onaj sto sedi i ceka da mu kazu sta da nosi gde.


Eeeeeee, decko moj, "slabo si ti tesan"...Ja kad sam bio u vojsci blah blah blah blah...
Dawngreeter Dawngreeter 22:52 29.09.2008

Re: jes' ti to...

Da da, znam, cuo sam to od svih poznanika koji su bili redovno. Snega do ovde... u kupacim gacama... sa cetkicom za zube u ruci... a rampa od tri metra... :)
simkke simkke 22:58 29.09.2008

Re: jes' ti to...

Dawngreeter
Da da, znam, cuo sam to od svih poznanika koji su bili redovno. Snega do ovde... u kupacim gacama... sa cetkicom za zube u ruci... a rampa od tri metra... :)



Pa izbacivanje mraka iz spavaone...(uzmes slem, okrenes ga naopacke i kao izbacujes mrak iz spavaone, zamisli to)...Ja moje oduzio neketamo 93/94 u Nisu (PVO), i pored svih gluposti kojih sam se u Vojsci nagled'o, ipak mislim da ima nesto u tome. Samo ne znam sta....
Dawngreeter Dawngreeter 23:00 29.09.2008

Re: jes' ti to...

Ja znam. Gomila izgubljenog vremena koje nikada neces dobiti nazad. Takodje i unikatna pozicija da sestorici diplomiranih inzenjera komanduje domar.
simkke simkke 23:06 29.09.2008

Re: jes' ti to...

Dawngreeter
Ja znam. Gomila izgubljenog vremena koje nikada neces dobiti nazad. Takodje i unikatna pozicija da sestorici diplomiranih inzenjera komanduje domar.



Ma ne znas, nema veze, to znaju samo oni koji su bili 'redovni'....Svi ce prvo da ti kazu ma sranje brate, a onda ce malo da se prisete, i....ma nema veze...XXI vek...
jacHa. jacHa. 23:15 29.09.2008

Re: jes' ti to...

kad je moj bivši dragi bio u vojsci on je bio pun priče o provodu i životnim rutinama. međutim, potom, avaj, nije nikad posle sa tim pričama smarao jer je u niskom letu berući mi ljubičice poginuo.
man ray loves me man ray loves me 23:20 29.09.2008

Re: jes' ti to...

ne... zao mi je.
Dawngreeter Dawngreeter 23:23 29.09.2008

Re: jes' ti to...

Fuck. Nimalo lepo...
jacHa. jacHa. 23:23 29.09.2008

Re: jes' ti to...

to je bio poslednji deo epizode. posle su ti muški preskakali vojničke priče znajući da ćemo mi ženski oma da uzvratimo sa bujnom maštom. a loodo smo se zabavljali

edit: izvinte ako ste se primili. dotični je bio izmišljen
man ray loves me man ray loves me 23:26 29.09.2008

Re: jes' ti to...

nice one. bukvalno sam se primila kao saucesce :)
jacHa. jacHa. 23:29 29.09.2008

Re: jes' ti to...

pa ja mislila one ljubičice su tag. ama to samo za moje pajtaše jeste tag. izvinte me još jedared.
Dawngreeter Dawngreeter 23:30 29.09.2008

Re: jes' ti to...

jest', ja se skroz nalozio. Opusteno, shok-terapija :)
antioksidant antioksidant 14:03 30.09.2008

Re: jes' ti to...

Takodje i unikatna pozicija da sestorici diplomiranih inzenjera komanduje domar.

nije to toliko retko. ima toga i u civilstvu (ako je domar pravilno ustranacen)
Mislim da si promasio na sta sam ciljao. Air Action se izgovara kao "erekšn".
ovo mi nije jasno - da li to i civilnoj vojsci (ako ovaj oksimoron nije smislio moron - tu me seci) daju brom?



i za kraj - trazio si nesto sa racunarima - prenosis stolove

ako neko spusti lapatopu na taj sto - ispunili su ti zelju

malo li je???
man ray loves me man ray loves me 14:58 30.09.2008

Re: jes' ti to...

ima toga i u civilstvu (ako je domar pravilno ustranacen)
indeed. baba sere se smese sa skupstinske govornice.
Dawngreeter Dawngreeter 15:32 30.09.2008

Re: jes' ti to...

antioksidant
da li to i civilnoj vojsci (ako ovaj oksimoron nije smislio moron - tu me seci) daju brom?


Redovnoj vojsci daju brom? O.o
Jeebus...

Ne, ne, nije to po sredi. Samo mislim da bi mi dani bili mnogo zabavniji kada bih uvek pri ruci imao nesto sa toliko potencijala za sate i sate tupave zajebancije. :)
Atomski mrav Atomski mrav 15:42 30.09.2008

Re: jes' ti to...

Kažu da daju, mi smo sumnjali na čaj što dobiješ za doručak jer je bio zaslađen preko svake mere (mada, za to su zaduženi vojnici pa je moguće da su šećer sipali onako ofrlje, šakački...). E sad, s moje tačke gledišta, ili nam ga nisu davali, ili na mene nije delovao...
Dr M Dr M 23:52 30.09.2008

Re: jes' ti to...

ili nam ga nisu davali, ili na mene nije delovao...


Deluje sa 30 godina zakasnjenja-poznat slucaj:))
mikimedic mikimedic 23:03 29.09.2008

Bice...

Za par dana će biti pun mesec otkako sam počeo da otplaćujem dug otadžbini


...i od tebe covek...:))

a ja se vec zabrinuo sto te nema...

pozdrav, i nek je sa srecom!
mikimedic mikimedic 23:12 29.09.2008

Tacno znam

... sta pricas...

Da, žvake se zovu Air Action. Ako vam nije jasno zašto su ovo najbolje žvake ikada, izgovorite ime na glas. Air Action. Čovek koji je ovo smislio je najveći genije kojeg je planeta Zemlja videla i ja ga obožavam do imbecilnosti. Pazite samo tagline ispod imena - a blast od freshness. Mislim, dođavola, suvi jebeni genije!


Nemas pojma sta znaci 20 kesica 'fisherman friend' koje stignu iz Beograda... naviknes se i na sator, pragu, NATO koji leti... i sve ti je ravno...

a tek kad stigne vokmen za slobodnu evropu... e to je vec dozivljaj.
jacHa. jacHa. 23:16 29.09.2008

Re: Tacno znam

ti si mikimediću car
Dawngreeter Dawngreeter 23:18 29.09.2008

Re: Tacno znam

Mislim da si promasio na sta sam ciljao. Air Action se izgovara kao "erekšn".
mariopan mariopan 23:23 29.09.2008

Re: Tacno znam

Evo i ti postajes covek ))

Rad je stvorio coveka, misli se fizicki, i dok ne odneses svih 400 stolica bar 400 puta s mesta na mesto i to svih 365 dana u godini neces postati covek i tesko ces se ozeniti...ima svaka devojka da se pita sta ti fali pa da nisi odsluzio vojsku. Samo zamisli kako je onom vojniku koji u starackom domu prazni isto toliko nocnih posuda bice ti lakse.

A ako ne daj boze neprijatelj navali ja cu te cuvam sa sikirce, tu je, nikome ja ne verujem, neprijatelj nikad ne spava.
mikimedic mikimedic 23:24 29.09.2008

Re: Tacno znam

Mislim da si promasio na sta sam ciljao. Air Action se izgovara kao "erekšn".


Hhhmmmm....

'maybe I wasn't listening'.... sto rece moja bivsa sefica.

In any case, znam osecaj...::)
jacHa. jacHa. 23:30 29.09.2008

Re: Tacno znam

In any case, znam osecaj...

znaš feeling ;-)
man ray loves me man ray loves me 23:31 29.09.2008

Re: Tacno znam

ili, poput dragane mirkovic - imas osecaj za feeling.
jacHa. jacHa. 23:34 29.09.2008

Re: Tacno znam

sa pet deca u šes kvadrati
simkke simkke 23:33 29.09.2008

Evo kako je bilo nekad...

Film je 'Nacionalna klasa"
Scena u Domu Zdravlja kad Flojd treba da se oslobodi vojske podmetanjem urina od Mileta rent-a-bubrega.
Flojd izlazi i kaze: Nista, nije uspelo...(parafraziram)
A, onaj-gangster-Papi (V.Brajovic) mu kaze: "Vidi, majstore, ja sam mogao da se izvucem kad sam hteo, al' me bilo sramota, casna rec"

P.S. Nije ovo nista protiv onih koji ne sluze redovno, casna rec! Samo se prisecam kako je to nekad bilo...
jacHa. jacHa. 23:39 29.09.2008

Re: Evo kako je bilo nekad...

Samo se prisecam kako je to nekad bilo

tako i moja sestra od strica kad je kupila poslednju mini haljinu reče "žal za mlados..."
još ćeš i da nas rastužiš u ovi sitan sat
Dawngreeter Dawngreeter 23:41 29.09.2008

Re: Evo kako je bilo nekad...

Nisam ja to ni shvatio kao nesto protiv civilke simke. Poznat mi je sindrom da je nekoga sramota da izbegava vojsku. Zaista mi nikada nije bio jasan. Svakom svoje, naravno, al' mislim da nesto ne valja kada neko zaista poveruje da je on tu zbog drzave umesto da je drzava tu zbog njega.
simkke simkke 23:43 29.09.2008

Re: Evo kako je bilo nekad...

jacHa.
Samo se prisecam kako je to nekad bilotako i moja sestra od strica kad je kupila poslednju mini haljinu reče "žal za mlados..."još ćeš i da nas rastužiš u ovi sitan sat


Okej, necu vise.
simkke simkke 23:51 29.09.2008

Re: Evo kako je bilo nekad...

Dawngreeter
Nisam ja to ni shvatio kao nesto protiv civilke simke. Poznat mi je sindrom da je nekoga sramota da izbegava vojsku. Zaista mi nikada nije bio jasan. Svakom svoje, naravno, al' mislim da nesto ne valja kada neko zaista poveruje da je on tu zbog drzave umesto da je drzava tu zbog njega.


Samo cuti da te ne cuju cale i deda Solunac...
man ray loves me man ray loves me 00:03 30.09.2008

Re: Evo kako je bilo nekad...

a ni JFK...
jacHa. jacHa. 00:06 30.09.2008

Re: Evo kako je bilo nekad...

aha. a zakletva se polaže uz "rado ide srbin u vojnike"
meni su i deda i pradeda bili mobilisani da idu rat diljem srbije i albanije. i posle najnovijih ratova gde se tek uludo ginulo pod vođstvom generala koji su mahom u hagu mislim da i nije neka čast da se ide u vojsku. možda je to u vreme socijalističke renesanse bilo ok tadašnjim momcima, ali ja to ne kapiram
simkke simkke 00:06 30.09.2008

Re: Evo kako je bilo nekad...

man ray loves me
a ni JFK...



Jes i on....Ask not...
mikimedic mikimedic 00:13 30.09.2008

Re: Evo kako je bilo nekad...

a ni JFK...


JFK, blown away, what else do I have to say...
simkke simkke 00:21 30.09.2008

Re: Evo kako je bilo nekad...

mikimedic
a ni JFK... JFK, blown away, what else do I have to say...


That will do it.
queeria92 queeria92 23:40 29.09.2008

Sram te bilo!!!

A tako bi seksi izgledao u uniformi :((

jacHa. jacHa. 23:43 29.09.2008

Re: Sram te bilo!!!

i hi hi hi )))))

man ray loves me man ray loves me 23:46 29.09.2008

Re: Sram te bilo!!!

da apelujem na vreme pre nego sto dodje do kachenja putinove slike :)
Dawngreeter Dawngreeter 23:49 29.09.2008

Re: Sram te bilo!!!

queeria92
A tako bi seksi izgledao u uniformi :((


Ih, pa uvek mogu da kupim uniformu za neki fetish party. Mada, slazem se, nije to to. :(
jacHa. jacHa. 23:49 29.09.2008

Re: Sram te bilo!!!

ma, idi. oće u civilnu vojsku. a mogo je ovo da razmešta:

queeria92 queeria92 00:18 30.09.2008

Re: Sram te bilo!!!

man ray loves me
da apelujem na vreme pre nego sto dodje do kachenja putinove slike :)


A što čačkaš mečku?


simkke simkke 00:23 30.09.2008

Re: Sram te bilo!!!

E, to je baja!
man ray loves me man ray loves me 00:24 30.09.2008

Re: Sram te bilo!!!

kao da gledam reklamu za air action!
pesma.

PS: sofronije pevac: ko me je vukao za jezik...
Atomski mrav Atomski mrav 08:52 30.09.2008

Re: Sram te bilo!!!

A tako bi seksi izgledao u uniformi :((

Hej, nisam znao da imamo i Borgove u vojsci!
vishnja92 vishnja92 07:55 30.09.2008

.

Slane palačinke sa kajmakom, pavlakom, kačkavaljem i dve vrste mesa svaki loš dan mogu makar malo da poprave

crni ti, ugojices se ko prase :))
a je li - nisu te terali da se sisas ili takvo stogod?
Dawngreeter Dawngreeter 15:48 30.09.2008

Re: .

Nije palo nikakvo sisanje. U glavnom ih boli uvo. Stavise, vecina ljudi sa kojima sam tamo u kontaktu su sasvim ok. Primera radi nacelnik je, suprotno predrasudama prema vojnim licima koji upravljaju institucijama, sasvim pristojan i fin covek. Nista od toga ne menja cinjenicu da smo zaduzeni za fizikalisanje kao nekvalifikovana radna snaga ali barem mozes da komuniciras sa ljudima oko sebe na nekom normalnom nivou. Iz te perspektive, moglo je da mi bude mnogo, mnogo gore nego sto jeste.

A za podgojavanje... nekako se nadam da ce ovo fizikalisanje da anulira tu kaloricnu hranu :)
Mada, otkako je prosao inicijalni shok, trudim se da vise ne posezem za palancikama. Sad izigravam kulturu pa zderem cufte
Atomski mrav Atomski mrav 09:07 30.09.2008

In the army

Priča meni burazer kako su dopremili jednog manekena u vojsku koji je prvobitno služio civilno i to valjda na Tašmajdanu. Imao čovek posla jednom mesečno. Dolazio čovek po pozivu. Međutim, jednom je trebalo utovarati nekakav šut i lik se 'ladno pojavio sa nekim Rumunom kojem je platio da utovara šut umesto njega Neko je od "nadležnih" bio na licu mesta i ekspedovao manekena u maskirnu uniformu

Dakle, rad je stvorio čoveka i na dobrom je putu da od čoveka napravi konja. Kapiram ja da tebi fizički rad i ne predstavlja toliki problem (iako nisi navikao), koliko sva ta količina besmisla i najcrnje ironije koja te okružuje. Jbg burazeru, šta da se radi. No, ako žališ zbog proćerdanog vremena, onda je možda trebalo ipak da uzmeš pušku i ašovče u ruke jer bolje je izgubiti 6 meseci života nego 9 meseci života. To je bila moja logika kad sam išao u vojsku. Tada se zvanično služilo 9 meseci (sa skraćenjem 8) a civilno služenje je trajalo 13 meseci. Dakle, 5 meseci razlike i 5 plata razlike (kad ideš u vojsku, staž ti "miruje", firma te "zamrzne", ne dobijaš platu, ne uplaćuju doprinose... ništa). A plata mi uopšte nije bila mala, u to vreme (2005.) je bila veća od plate sve i jednog starešine (pojedinačno, naravno) u mojoj četi, kao i od svih civila sa fakultetskom diplomom zaposlenih u vojsci. Znači, čisto ekonomska analiza. I još sam imao sreće da skrate vojni rok na 6 meseci i da je to važilo i za nas koji smo već bili na odsluženju. I nisam ni loše prošao, kao diplomiranog inženjera elektrotehnike i računarstva su me zaposlili na rešavanju složenih tehničko-taktičkih i inženjersko-logističkih problema koji su se ogledali u uniformnom štampanju određenih izveštaja i priprema za obuku na raznim (trenutno dostupnim) formatima papira a sve to na arehološkom primerku Ei-Bull-Honeywell štampača (nisam siguran za tehnologiju, recimo da je u pitanju daleki predak matričnih štampača). Orden za posebne zasluge sam dobio kada sam uspeo da pronađem i traku za taj štampač (setio sam se da bi možda traka iz onih starih Ei kalkulatora sa onim koturom 'artije mogla da posluži). No, makar nisam previše morao da teglim koješta i da idem na radove (naoružaju vojsku ašovčetom i onda narede juriš na zapuštene predele izbombardovanih kasarni i slično).

Ipak, posebni osvrt bih napravio na vojničku platu - oko tri hiljade dinara, kažeš? Moja vojnička plata je bila par stotina dinara (i to su je isplaćivali redovno, zamisli) Doduše, s obzirom na tu neviđenu povišicu, cenim da te plate nećeš ni videti...

A što se žvaka tiče (da ne bude da sam otišao skroz u off), ja sam na faksu ostajao budan uz pomoć Orbita sa eukaliptusom. Prilično je efikasan, a mislim da ga još ima u prodaji...
Čerevicki Čerevicki 11:39 30.09.2008

Re: In the army

Ne mogu a da te ne pitam - zašto čoveče??? Zašto se nisi borio do poslednjeg atoma snage, skrivao po džunglama, živeo asketskim životom i tihovao? Ja još uvek živim u uverenju da me nikad neće navatati, da će Risbo Dićta uvesti profi oov oon vojsku, da će me svakog trenutka vanzemaljci odvući na svoj svemirski brod i vršiti razne testove na meni (a ja srećan jer sam zajebao vojnu policiju, bolje i mali zeleni da mi svašta rade nego ovi maskirni..) ali u jedno sam siguran - nikada se neću predati!!!
Atomski mrav Atomski mrav 12:19 30.09.2008

Re: In the army

Pa doš'o zeman, što bi rekli stari, napunio dvadeset i sedam leta... a da begam po šumama i gorama i napustim pos'o i rodni kraj nije mi se dalo...
Dawngreeter Dawngreeter 15:41 30.09.2008

Re: In the army

Atomski slazem se, biti manje u vojsci je svakako bolje nego biti vise u vojsci. Jedina kvaka je sto, u teoriji, sa civilnom mogu posle dnevnog rmpacenja da radim nesto drugo te nastavim da zaradjujem pare. Nisam siguran koliko ce to biti izvodivo u praksi, da zanemarimo sto sam prilicno siguran da je ilegalno (za sve pripadnike policije - ovo je moj nacin zbijanja šege, nisam ozvbiljan sira mi). A i spavam u svom krevetu, imam par sati uvece da problejim ako ocu, manja je mentalna tortura nego sto bi bila u vojsci rekao bih.

Mada znam za price ljudi koji su zavrsili na parking servisu. I to ne da sede u onim kucicama i bleje osam sati dnevno; to je dosadno ali izdrzivo. Oni sto sa aparatima na parkingu stoje osam sati dnevno i ne mogu ni u WC da stognu da odu, e to je zajebano. Po pricama koje sam cuo, par takvih je posle mesec dana civilke otislo u redovnu. Kad se vec cimaju do kraja, onda bar nek to rade tri meseca manje.
Atomski mrav Atomski mrav 09:00 01.10.2008

Re: In the army

You win some, you loose some
Ako uspeš zaraditi neku lovu pored civilnog služenja vojske, super.
neny neny 13:13 30.09.2008

downgreater

verovao ili ne ja na fax idem samo da me "otadzbina" pored stalnog zvanja ,ne bi i odvela.
zelim i ovom prilikom da podsetim da je srbija jedina zemlja u okruzenju sa neprofesionalnom vojskom,i ciji ministar za isto zeli da pita popove.
MAKEDONIJA,BIH,RUMUNIJA,BUGARSKA,CRNA GORA,MADJARSKA,HRVATSKA.... SVI IMAJU PROFESIONALNU,I TO JE STVAR IZBORA ,A NE STVAR PATRIJOTSKOG ISPIRANJA MOZGOVA I MORANJA!
neny neny 13:17 30.09.2008

i da

kako izdrzavas dane prinudnog vojnikovanja downgreater.mislim kako "ubijas vreme"?tolko meseci prinude nije malo
Dawngreeter Dawngreeter 15:37 30.09.2008

Re: i da

Ubijam vreme... sta ja znam, zamisljajuci kako ce mi biti super kad prodje rok? :)
Za sada jos uvek pokusavam da radim i idem u civilnu sluzbu u isto vreme. To rezultuje u jako malo sna, do duse, pa nisam siguran da cu do zavrsetka vojnog roka uspeti da zadrzim ovo malo mentalnog zdravlja...
neny neny 16:22 30.09.2008

Re: i da

drzi se!ne daj da postanes kao oni.to ni po koju cenu!
man ray loves me man ray loves me 16:35 30.09.2008

Re: i da

ostani dawngreeter, downgreater, nemoj ni slucajno da postanes browngrater (jadna aluzija na ciscenje vojnickog wca :))
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 14:25 30.09.2008

Ironicno...

" Naravno, kada sam dobio poziv za vojsku odlučio sam se za izdajničku varjantu, u krugovima moralnih devijanata koji misle da ne duguju ništa domovini poznatiju kao "civilna služba". I to u centralnom domu vojske; očigledno, Srbiji je krenulo na bolje pa se ne štedi kada je ironija u pitanju. Da li vas zanima šta u civilnoj službi radi diplomirani inženjer računarstva koji je i usmeno i pismeno na pitanje šta bi da radi i gde bi "
licumurka licumurka 15:42 30.09.2008

delim tvoju patnju

žvaka radi...
gosn mišković je ovaj najposlednjiji mol napravio zahvaljujući upravo meni...

Inner Party Inner Party 16:50 30.09.2008

Ha!

Naravno, kada sam dobio poziv za vojsku odlučio sam se za izdajničku varjantu, u krugovima moralnih devijanata koji misle da ne duguju ništa domovini poznatiju kao "civilna služba".


Ja sam jos krajem devedesetih hteo da sluzim civilno.
Kada sam se prvi put interesovao za to rekli su mi da se sluzi 2 godine i to na nekoj farmi u Backoj (Karadjordjevo ako se ne varam) i bas sam se bio pokolebao onomad. Onda je ipak doslo do uvodjenja ove danasnje civilne sluzbe i ja sam se odmah prijavio i bio valjda u drugoj generaciji.
Sluzio sam u Domu Zdravlja, u svojoj opstini i to godinu dana (redovno je bilo valjda 9 meseci).
Bio je to pomalo haoticno jer niko nije pojma imao sta mi treba da radimo. Ja sam jos dobro prosao jer sam imao srece da me angazuju na kasi/kompjuteru u laboratoriji i tamo mi je brzo prolazilo vreme (od 7h do 13-14h kako kad).
Oni manje srecni su dolazili u DZ i naprosto cekali da im daju nesto da rade.

Navodno smo trebali da idemo na obuku za hitnu pomoc i pozare i nesrece i tako to, ali se to nikada nije ostvarilo. Na zalost, jer sam to hteo da naucim...

Sve u svemu civilna sluzba je bolja od redovne vojske, ali nije preporucljivo ako bas ne moras ili nemas razloga za to...
Dawngreeter Dawngreeter 21:52 30.09.2008

Re: Ha!

Kod nas dva "vojnika" iz prethodne "klase" (kako god da se to zove u civilnoj varjanti) bas od ove nedelje idu na tu obuku za pozare i slicno, kazu i mi cemo pred kraj roka. Tako da izgleda da se ta prica na kraju izgurala.
markonio92 markonio92 20:09 30.09.2008

Glumac

Dawngreeter
Slane palačinke sa kajmakom, pavlakom, kačkavaljem i dve vrste mesa svaki loš dan mogu makar malo da poprave.

El to palačinke iz "Glumca"? (na početku Braće Jugovića, odmah pored MiniMaksija)
Redni broj 4.? Ja redovno satirem "trojku" sa pavlakom, pečenicom, kačkavaljem i pavlakom.
Dawngreeter Dawngreeter 21:50 30.09.2008

Re: Glumac

Da! Bas taj Glumac :)
Razbijaju palacinke, samo tako.
markonio92 markonio92 22:58 30.09.2008

Re: Glumac

Dawngreeter
Da! Bas taj Glumac :)
Razbijaju palacinke, samo tako.


Cini mi se da su u poslednje vreme utanjili sa palacinkama, manje stavljaju unutra? Ranije sam jedva mogao da pojedem celu, a nutela-plazmu nikada i nisam pojeo do kraja. Moj cimer je u stanju da pojede i slatku i slanu u roku od 15 minuta. Izelica.
MilutinM MilutinM 21:57 30.09.2008

Vojska

I sada vi meni recite, kako čovek vojsku da preživi bez ovako krucijalnog rekvizita?

Pa, na pivu, kao i sva Vojska
MilutinM MilutinM 21:59 30.09.2008

Gde?

I to u centralnom domu vojske

Hajde, molim te, probaj da me ubediš da si bez ikakve veze dobio igrom slučaja da civilno služiš u Centralnom Klubu Vojske Srbije?
Dawngreeter Dawngreeter 22:19 30.09.2008

Re: Gde?

Ja bih najradije da te ubedim da sam u nekoj bolnici ili na nekom fakultetu i da tamo ceprkam oko kompjutera ali to, nazalost, nije slucaj.
antioksidant antioksidant 08:08 01.10.2008

Re: Gde?

Ja bih najradije da te ubedim da sam u nekoj bolnici ili na nekom fakultetu i da tamo ceprkam oko kompjutera ali to, nazalost, nije slucaj.

batali ti milutina, vidis da te gore salje u pane e vino, pa te salje na pivo (ko svaku vojsku..)

milutine - nije to ta vojska sto si je ti sluzio. u ovoj je bolje imati sto manje kontakta sa vojskom (a ima takvih slucajeva, pa ljudi rade ono sto znaju i korisni su ovom drustvu na neki drugi nacin - pa su u filharmoniji, pomazu oko instrumenata, pa ljude koje znaju oko racunara stavis da sredjuju neku bazu ....). ovo nosenje stolica je bila premija nekad (kad uporedis sa kopanjem rovova) ali ...

u tvoje vreme je bila premija da uvatis dom vojske. pa imas svoj tus, pa popodne nema nikog sem dof-a, pa ping pong, pa ako je dom otvoren dolaze civili (i civilke ) jos malo da se osecas k'o covek
vishnja92 vishnja92 09:22 01.10.2008

Re: Gde?

crni cika Milutine, sto se omatorilo....
MilutinM MilutinM 09:28 01.10.2008

Re: Gde?

milutine - nije to ta vojska sto si je ti sluzio

O tome ne moramo da pričamo )))

Moj prijatelj bio je na civilnom služenju u Domu za stara invalidna lica. To je bio posao, počev od svakodnevnog pomaganja ljudima koji ne mogu da brinu o sebi pa do organizacije života za njih.
antioksidant antioksidant 09:32 01.10.2008

Re: Gde?

To je bio posao, počev od svakodnevnog pomaganja ljudima koji ne mogu da brinu o sebi pa do organizacije života za njih.

to i jeste poenta "civilnog sluzenja otadzbini". ne gubljenje vremena (sto ovakav tretman za dawngreeter-a) vec pomoc drustvu koje nije u stanju neke stvari da isfinansira

nije da nemam problem sa cinjenicom da je neko osudjen na robiju (laku-civilnu ili tesku -redovnu) samim tim sto je rodjen ali na ovakav nacin bi bar neko imao koristi od toga.

to sto dawn prenosi stolice levo desno i daje lazni osecaj moci nekom domaru prestavlja izvitoperenje te ideje (ako izvitoperenje uopste ista znaci)
MilutinM MilutinM 09:33 01.10.2008

Re: Gde?

to i jeste poenta "civilnog sluzenja otadzbini". ne gubljenje vremena (sto ovakav tretman za dawngreeter-a) vec pomoc drustvu koje nije u stanju neke stvari da isfinansira

Potpuno podržavam. A mislim da sam čuo da nekima nisu odobravali da primaju "civile" i pored potrebe, dok na mnogim mestima hvataju zjala.
antioksidant antioksidant 10:49 01.10.2008

Re: Gde?

A mislim da sam čuo da nekima nisu odobravali da primaju "civile" i pored potrebe, dok na mnogim mestima hvataju zjala.

na zalost dobro si cuo

licno bih voleo da je to mnogo bolje nego sad (mada je i ovako ogrooooman napredak od guljenja koje smo mi imali)
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:02 01.10.2008

a kome je do sira?

stvarno, shta cesh sa sirom ako imash Air Action?

ili ja skroz ne razumem ove nove kombinacije?
Dawngreeter Dawngreeter 19:09 01.10.2008

Re: a kome je do sira?

Pa da je bilo sira, nikada ne bih ni trazio Air Action! U stvari, vazi i obrnuto, da je u igri bio Air Action ne bih o siru razmisljao. Ovako nemam ni jedno, pa sam se uzeleo oba...
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:17 01.10.2008

Re: a kome je do sira?

sad razumem. ja rek'o izgleda pochele da me stizhu godine pa vishe i ne znam shta je u trendu, ko s kim.

dakle

nema mira bez sira i/and no action without Air Action

ali obashka.
Dawngreeter Dawngreeter 19:21 01.10.2008

Re: a kome je do sira?

marco_de.manccini
no action without Air Action


Te zvake sa ovakvim promotivnim sloganom bi verovatno bile najbolji proizvod ikada plasiran na nasem (ili bilo kom drugom) trzistu! Eh da je MAXI imao takvu viziju na vreme... :)
mikimedic mikimedic 19:50 01.10.2008

Re: a kome je do sira?

no action without Air Action


How often do they have elections in Japan?
Atomski mrav Atomski mrav 08:32 02.10.2008

Re: a kome je do sira?

Nego, da znaš - taj vojnički sir nije više to što je bio (tj. ono što ti pamtiš). Preslan, nikakav, odvratan. Ništa ne propuštaš. Što se žvaka tiče, probaj Orbit sa eukaliptusom, dobar je za razbuđivanje & produvavanje gornjih disajnih puteva.
marco_de.manccini marco_de.manccini 13:17 02.10.2008

Re: a kome je do sira?

Orbit sa eukaliptusom, dobar je za razbuđivanje & produvavanje gornjih disajnih puteva


Orbit, za razbuđivanje & produvavanje gornjih puteva

Air Action, za razbuđivanje & produvavanje donjih puteva
Dawngreeter Dawngreeter 17:38 02.10.2008

Re: a kome je do sira?

Man, you're on a roll! Zagrcnuo sam se od smeha na ovo :)
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:20 02.10.2008

Re: a kome je do sira?

pa sam si rek'o gore u tekstu bloga

Mogućnosti su beskrajne!


nishta ne morash da razmishljash. sve samo, prirodno i glatko klizi. samo treba Air Action.

p.s. dizhem ruke, ovo stvarno nema kraja. u pravu si, ko izmisli te zhvake je "suvi jebeni genije".

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana