Interes Srbije u osnovnoj delatnosti naftne privrede

predragmiljus RSS / 02.10.2008. u 12:21

    Istraživanje i proizvodnja nafte i gasa je osnovna delatnost naftne privrede Srbije. Srbija ima tradiciju u ovom najvažnijem segmentu naftne delatnosti 60 godina. Nekada, kada je cena nafte bila daleko niža, ondašnja država je imala interes da zbog energetske nezavisnosti, investira u razvoj ocnovne delatnosti, u kojoj je i pored velikog rizika, profit izuzetno veliki. Ova delatnost posebno utiče kako na smanjenje spoljno trgovinskog deficita, tako i na zapošljavanje građana Srbije i njihov standard.

Kratak istorijat osnovne delatnosti, odnosno proizvodnje nafte i gasa je sledeći:

  • 1949. godine odlukom vlade FNRJ, osnovano je preduzeće za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa; Nafta-gas.
  • 1952.godine otpočinje proizvodnja gasa;
  • 1956.godine otpočinje proizvodnja nafte;
  • 1978.godine otpočinje proizvodnja geotermalnih voda;
  • 1984.godine otpočinje proizvodnja ugljen-dioksida.
  • 1985.godine otpočinje naše prvo učešće u finanansijskom aranžmanu na koncesiji u Angoli;
  • 1991.godine učinjena je integracija Naftne industrije Srbije (Što se pokazalo pogubnim, zbog načina na koji se očinilo).
  • 2005.godine formira se akcionarsko društvo za istraživanje, preradu, distribuciju i promet nafte i naftnih derivata i istraživanje i proizvodnju prirodnog gasa;
  • 2005.godine formira se ogranak u okviru NIS a.d. tečni naftni gas-TNG
  • 2005. godine nalazom komercijalnih količina pitke vode, pušta se u rad fabrika pijaće vode „Jazak"

U ovom periodu, od 1949 do danas preduzeće Nafta-gas, sa svojim stručnjacima iz oblasti istraživanja, na domaćem prostoru, otkrili su:

  • 99 naftnih i gasnih polja;
  • 271 ležište, nafte i gasa;
  • Iz predhodnog, proizvedeno je ukupno više od 45 miliona t nafte i preko 380 mlrd m3 gasa, 380 mil m3 ugljen-dioksida (CO2); najmanje 22 mil m3 geotermalnih voda;
  • Sa koncesije u angoli prihodovano je približno 4 mil t nafte.

Nije teško izračunati, da po sadašnjim cenama nafte na svetskom tržištu, Nafta-gas je proizveo nafte i gasa u vrednosti više desetina mlrd USD$.

  • 1982 ostvarena je max proizvodnja nafte (1,3 mil t)
  • 1982 ostvarena je max proizvodnja gasa ( 1,1 mlrd m3).

Tada su mnoge kompanije koje su danas zainteresovane za privatizaciju naše, bile daleko slabije.  Činjenica je da su ovi rezultati isključivo vezani za domaći prostor i da u svetskim razmerama je skroman. Za nas su vrlo značajani. Međutim, isto tako, rezultat je mogao biti mnogo bolji, da je država u predhodnom periodu imala bolji koncept prema osnovnoj delatnosti naftne privrede, odnosno u procesu restruktuiranja imala kreativniji stav. To naročito sa aspekta kontinuiteta i modela finanasiranja, jer se delatnost u najvećoj meri mogla sama finansirati iz postojeće proizvodnje. Zašto se konkretniji potezi nisu povukli nakon 2000.godine, možemo samo sumnjati, da bi drugačije bili ugroženi neki i/ili nečiji interesi. A ovako, sve je u trendu stimulacije uvoza i razvoja trgovine, nikako proizvodnje, stvaranja novih vrednosti... Iz ove perspektive i postojećeg međudržavnog sporazuma i dalje se nije vodilo računa o intresu osnovne delatnosti, što proizilazi iz činjenice da se ista ustupa sa svim ostalim delovima NIS a.d. bez ikakve, bar pokazane želje, za njenim izuzimanjem. To se čini i uprkos tome da se na taj način ustupa i deo sigurnog profita, stvaranog predhodnih 60 godina. Sigurno je da država ima i svoje političke intrese, međutim zna se, da se oni efikasnije brane ukoliko je ona ekonomski moćnija. Ovako, mi smo svo svoje, porodično blago, zlato, srebro i limene ogrlice stavili u jedan džak i ponudili za istu cenu... Da li bi tako uradile i neke druge nacije? Da li bi po tom principu i pregovarači, učinili sa svojim porodičnim blagom?

            Jedina i prava istina, fizički gledano, je da su interes države i građana Srbije, upravo srazmerni interesu osnovne delatnosti, ili istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, naročito sad u vreme ovih cena nafte i njihovih kolebanja na svetskom tržištu. Jednostavno, da ponovim, intresi su im isti!!! ALI, nema ko da ih brani!

           

Tagovi



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana