DVA SRBSKA SPECIJALITETA

aguero RSS / 02.10.2008. u 22:25

 U nasoj savremenoj praksi ima mnogo apsurda,u poslovanju posebno!Iz price za ruckom,evo dva srBska specijaliteta:

Prica mi vlasnik i direktor najmodernijeg pogona za recikliranje masinskih i drugih ulja i maziva.Elem,ulozio cova orgroman kapital u nesto sto svuda u razvijenom svetu ima perspektivu-pravi novac od otpada,cuva zivotnu sredinu!A kod nas posla nema.Ne mozes da ubedis direktore velikih sistema da rabljeno ulje vise ne treba da se pali,ili prosipa u kanalizaciju,odnosno u reku,vec da ga treba industrijski preraditi.A to kosta!Cak i kada direktori(pre svega stranih kompanija koje ovde posluju) shvataju da je i tu doslo novo doba,nema vajde!Na tendere se javljaju nasi preduzetnici koji misle da taj posao mogu da rade sa prirucnom opremom,maltene u garazi,nude finansijski povoljnije ponude....Kada dobiju posao,ulje opet zavrsava u reci!Ili se cisterne sa otpadom prosetaju do granice i nazad-jer otpad niko nece na svojoj teritoriji.A kategorija ISPITIVANJE OSPOSOBLJENOSTI za odredjeni posao ne postoji!Vazna je samo cena na tenderu,makar na kraju to bilo i najskuplje!

Drugo,za istim stolom-Vecita prica o poveriocima i duznicima.Distributeri duguju ogroman novac proizvodjacima neke robe,a ne placaju.Ovi ih ne tuze jer se plase odmazde,da ce ostati bez distributera koji je monopolista,i nadaju se da ce kad tad platiti.U medjuvremenu,proizvodjacima se sve vise steze omca oko vrata.Istina je da duznik nema para-zali se da su ovde troskovi kao na zapadu,od cene goriva,pa dalje,a da su cene njegovih usluga nedovoljne,jer je i prodajna cena proizvoda koje distribuiraju preniska,nije na nivou evropskih cena.To sto u voznom parku za gomilu direktora imaju najskuplja vozila,nije rasipanje,to je dobra investicija(po njima).Takve su im,izgleda,i druge investicije!

Drzavu bas briga,nju interesuje samo pdv.Nema odavno multilateralne kompenzacije,odnosno prebijanja dugova,zatvaranja kruga izmedju poverilaca i duznika.Duznici prebacuju imovinu u firme kcerke,ili je otudjuju na druge nacine,odlaze u stecaj i likvidaciju....Pravih mehanizama zastite gotovo da nema.Akceptne naloge i menice ne mozes da trazis od onoga od koga zavisis.Ne kaze nas narod uzalud_Koga je moliti,nije ga srditi!Kad se likvidira duznik,uginuce i poverilac.A privreda slabi.A Drzava od PDV-a ne vidi (pra)sumu!



Komentari (1)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

NNN NNN 02:16 03.10.2008

toliko čemera na jednoj strani

Svaka čast!
Kada bi u Srbiji bila ozbiljna ZELENA opcija svakako bih glasao za njih!
Zapravo uveo bih ekološku diktaturu! Šta je važnije od očuvanja planete, životne sredine,zdravlja? Kosovo? Hag? (radikalska) prepucavanja u skupštini? Najnovija uredba o birokratizaciji administracije? 48 sati menjam ženu velikog brata za trijumpf?...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana