Ekonomija| Energetika| Politika

Прохујало са вихором

Biljana Cincarević RSS / 04.10.2008. u 22:32

Стари текст

 

 

 



Komentari (90)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

simkke simkke 22:45 04.10.2008

Evo jedna pametna

'Marsiranje' Zeke iz PFC-a...
dolybell92 dolybell92 23:06 04.10.2008

mogućnost

Za gasovod me nije briga, nismo ga imali - ništa -
pa iako ga ne budemo imali - neće mi biti žao - ni najmanje...

NIS i pride - za takvu prodaju - ne da mi je žao,
nego je ne razumem, a ne smatram da su svi bili (i ostali) glupi,
koji su NIS prodavali.... i ko im je dao pravo da to prodaju
tako kao su to radili ? To nije glupost .... to je mnogo gore...
nije prodat NIS nego svi mi zajedno koliko god nas još ovde ima..
dreamreader dreamreader 23:23 04.10.2008

Re: mogućnost

.... i ko im je dao pravo da to prodaju
tako kao su to radili ?


Na zalost, mi smo im dali pravo, bar vecina u Srbiji.

Ona vecina koja samo ceka da je neko vodi/vlada njom, jer onaj deo ucesca u vlasti - koji podrazumeva da se reaguje na problematicne odluke Vlade (koje god) i da se ta reakcija sprovodi organizovano, konstantno i civilizovano - jednostavno taj deo price i gradjanske odgovornosti je previse naporan za vecinu.

Zaista, sa ovakvim sporazumima, na koje se ne reaguje kada i kako treba, i sa temama koje su ovde prioritet, zaista sve iskrenije verujem u misao da svaki narod ima vlast kakvu zasluzuje.
Julishka Julishka 00:09 05.10.2008

Re: mogućnost

bojim se da gn Kostunica se nadao da ce licno prodati NIS i obezbedio jako nisku cenu - i zato mu je trebalo da se ide direkto u Moskvu. a kad je ovih dana u Beograd dolazio ruski ministar Sergej Shojgu (vanredni situacije), vrlo je bilo jasno da vec nece Rusija 'kupiti' pokusaj da se poveca cena NIS-u - prosto zato sto su vec bili dobili ganratije da ce to kupiti jeftinije.

sto se tice gasa per se, nije ni on za sada toliko bitan: bitni su investicije u NIS koji ce isto poceti odmah kad bude predata kontrola Gaspromu, bitne su stabilne cene gasa (koje, kako znamo, Rusija moze da za jednu noc poveci na evropski nivo) koji su zagarantovane nadalje. bar ja se tome nadam.

to je ekonomija.

sto se tice politike, naravno da bi najbolje bilo za Srbiju da ide putem prema Evropi. ali Evropa skoro da nema sopstvenog gasa. gas, dolazeci evropskim potrosacima, putuje iz Turkemnistana i Azerbejdjana preko Turske i iz Rusije preko razlicitih 'tokova'. putevi su, naravno, kontrolisani sa strane (a) Rusije i (b) SAD-a. prilicno sam sigurna da sad Srbije bi najmanje zelela uclaniti se u ekipu manjih drzava americkog protiv-raketnog stita. cak i ne zbog NATOvskog bombardovanja niti Kosova, nego zbog toga da se zna da nece bas moci se druziti sa Amerikom pa uci u EU. a Rusija sad stvarno moze biti bolji ekonomski (zbog americke finansijske krize) i politicki (kao trci od najjacih igraca na svetskoj areni) partner.

i samo za disclaimer: sve sto sam napisala ne znaci da odobravam da ce NIS biti prodat za manju cenu niti da odobravam 'bullying' nacine moje vlade, ali stvarno verujem da je za sada dobro tako. treba Srbiji da udje u EU - i mozda ce to biti lakse sa alatom ruskog gasa i svom delicem gasovoda - pa posle da moze da odlucuje koliko ce i dalje druziti sa 'slovenskom sestrom'.
dolybell92 dolybell92 05:52 05.10.2008

Re: mogućnost

Zaista, sa ovakvim sporazumima, na koje se ne reaguje kada i kako treba, i sa temama koje su ovde prioritet, zaista sve iskrenije verujem u misao da svaki narod ima vlast kakvu zasluzuje.


Naravno, ta vlast ovakva kakava je , odavde je i potekla,
to je prosek Srbije - tj. njen maksimum sposobnosti.
Da je moglo biti bolje - bilo bi....
dragan7557 dragan7557 10:16 05.10.2008

Re: mogućnost

i. ali Evropa skoro da nema sopstvenog gasa. gas,

Ovo je netačno,
Evropa ima svog gasa (osobito Nizozemska) ali su u pitanju strateške rezerve koje se iz razumljivih razloga ne troše.

Idiotski sistem privatizacije (lopovluka) u Srbiji i krčmjenje nacionalnog privrednog korpusa bi bio ravan prodaji Shell a za neke sitne pare kako bi partijske glavešine ostale u sedlu.
Na ovo ukazuje i skorašnja nacionalizacija Fortis - ABN AMRO Nedrland (cena preko € 16 milijardi koju je država platila) dok bi "strateški" potez destruktora Dinkić & Co. bila trenutno poklanjanje kako bankovnog sektora tako
i Shell a kako bi se utakle privatizacije u tuđe džepove dok nacionalna dobra postaju ruska, američka, evropska ili što je još najgore privatna Latifundija Profitera ratnih i drugih (na novo srpskom Tajkuna).

Jednostavno čovek postaje umoran od pisanja o svinjcu koji nam se dešava i na kraju skoro da poželi da zaboravi da je Srbin zbog ovog idiotizma i lopovluka koji traje decenijama.

dragan7557
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 10:44 05.10.2008

Re: mogućnost

Julishka
sve sto sam napisala ne znaci da odobravam da ce NIS biti prodat za manju cenu niti da odobravam 'bullying' nacine moje vlade, ali stvarno verujem da je za sada dobro tako. treba Srbiji da udje u EU - i mozda ce to biti lakse sa alatom ruskog gasa i svom delicem gasovoda - pa posle da moze da odlucuje koliko ce i dalje druziti sa 'slovenskom sestrom'.


Svaka cast Julishka za objektivan pristup I ja mislim da nije ok od Rusije sto je iskoristila situaciju i naplatila Srbiji podrsku u vezi Kosova nizom cenom NIS-a. Ali sve ukupno je jasno da Srbiji gasovod MNOGO koristi ...

Draqgan Bgd

Tim povodom, nikad mi nije bilo jasno žašto su Srbi koji protežiraju evropske vrednosti u Srbiji za jedan deo naroda izdajnici a Srbi koji više vole Rusiju od Srbije, smatraju se patriotama.


Ovo je obicna besmislica ... kao sto je besmislena (i vestacka) dilema EU ili Rusija. Patriotizam se eventualno moze ocenjivati u odnosu na Kosovo i u tom slucaju je jasno da borci za nezavisno Kosovo (i posebno JEDINSTVENO Kosovo) u Srbiji mogu biti sve samo ne patriote. A Rusija je u tom pogledu bila na strani Srbije ... za razliku od velikog broja zemalja EU. Inace su i cak i desnicarske stranke u Srbiji za ulazak u EU ...

Evo vam najsvezijeg primera: pre neko vece je Sonja Biserko u UN branila svoje napade na gosta u istoj emisiji sto se svojevremeno zalagao za podelu Kosova. Pravdala je to da nema smisla biti protiv 40-ak zemalja koje su priznale Kosovo.

Da zanemarimo za trenutak to sto se ispostavilo da je covek izrekao to misljenje pre nego sto je proglaseno Kosovo. Ali po kojoj zdravoj logici neko moze biti protiv da severni deo Kosova ostane u Srbiji MIRNIM/DOGOVORNIM putem? Po kojoj logici je bitnije sta misli cetvrtina zemalja medjunarodne zajednice nego tri cetvrtine? I za jedinstveno Kosovo se zalaze neko ko se ne tako davno zalagao za razbijanje Srbije i to pre nego sto je I JEDNA zemlja u svetu priznala Kosovo? I pri tom su kao glavni argument koristili FAKTICKO stanje po kome Srbija nije imala kontorlu nad Kosovom. A sada im ne smeta FAKTICKO stanje da kosovkse vlasti nemaju kontorlu nad severnim Kosovom. I jasno im je da bi dolaskom kosovskih vlasti u severni dao to znacilo novo etnicko ciscenje i zlocine???

E sto je najveci fazon, da ta Sonja Biserko i njen HO imaju imalo integriteta oni bi morali sada javno da napadnu i Borisa Tadica sto je pre neki dan pomenuo podelu Kosova kao (krajnju) alternativu. Da napadnu coveka koji je zajedno sa njegovom partijom glavna proevropska snaga u Srbiji i koji je pre neki dan dobio nagradu za ta svoja zalaganja od jedne od najvaznijih clanica EU. Ja licno mislim da su oni obicne kukavice i poltroni i da se nece usuditi da to urade. Ako urade evo javno cu im odati priznanje za doslednost i hrabrost ... makar mislio da imaju antisrpski stav. A verujem da bi dobili i priznanje i, cak, ordenje, od ratnih zlocinaca Tacija i Haradinaja za zasluge u borbi za nezavisno Kosovo ...

Evo, na osnovu svega, ja tvrdim da je pomenuit stav Helsinskog odbora Srbije i njegove predsednice ( i clanice politickog saveta LDP) ANTIDRZAVNI. A vi izvoilte pa mi/nam objasnite kako neko moze biti PROTIV ostanka severnog Kosova u Srbiji (sto zanci fakticku podelu). I kako je on patriota a ne neprijatelj drzave?

pozz
dragan7557 dragan7557 10:55 05.10.2008

Re: mogućnost


Evo, na osnovu svega, ja tvrdim da je pomenuit stav Helsinskog odbora Srbije i njegove predsednice ( i clanice politickog saveta LDP) ANTIDRZAVNI.

Domaćice sa srednjom školom na stanu kod tate. Za razliku od drugih koji su kod tetaka.
dragan7557
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 10:55 05.10.2008

Re: mogućnost

Dragan Bgd

To znači da ćemo večno koristiti rusku naftu koja je jedna od slabijih na svetskom tržistu.


Ovo vam je isto besmislica ... osim ako ste vi za protekcionizam a ne za sloborno trziste u Srbiji? U Srbiji postoji OMV a valjda i druge strane firme. Valjda ce na to trziste doci i drugi svetski igraci sto znaci konkuranciju, nize cene ... i da svaki od njihovih proizvoda ima cenu koju svojim kvalitetom zasluzuje. Ako samo jedna bude imao monopol onda tesko gradjanima Srbije ... bez obzira da li je taj jedan sa zapada ili istoka. Svi oni jure profit ...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 10:57 05.10.2008

Re: mogućnost

dragan7557
Domaćice sa srednjom školom na stanu kod tate. Za razliku od drugih koji su kod tetaka.


Hm ja nesto verujem da ta "domacica sa srednjom skolom" zaradjuje bolje nego neki profesori i naucnici svetskog glasa
Julishka Julishka 13:36 05.10.2008

Re: mogućnost

dragan7557
Evropa ima svog gasa (osobito Nizozemska) ali su u pitanju strateške rezerve koje se iz razumljivih razloga ne troše.


a.k.a. nema.
ako ja imam pare a ih ne trosim, znaci, ne pusim cigare, ne kupujem hleb, na izlazim napolje - znaci za sad nemam toga.
ako Evropa ima sopstveni gas a ga ne trosi, onda Evropa ga kupuje od toga ko ga ima.
Julishka Julishka 14:08 05.10.2008

Re: mogućnost

Virtuelni Vasilije
Svaka cast Julishka za objektivan pristup I ja mislim da nije ok od Rusije sto je iskoristila situaciju i naplatila Srbiji podrsku u vezi Kosova nizom cenom NIS-a. Ali sve ukupno je jasno da Srbiji gasovod MNOGO koristi ...


stvarno ne znam da li u ocenjivanju mojih ocena kao objektivnih je tu bilo malcice ironije ili cak i sarkazma :)
nema niceg objektivnog u savremene politici osim para. a glup bi bio kupac koji bi rekao onome koji prodaje "hej, gari, da li si lud da toliko jeftino prodajes, ajd, dizi cenu!".

a oko 'bullying' vec sam milion puta ovde pisala - jeste Srbija samo alat za Rusiju na svetskom trzistu i u svetske politici. Kosovski 'presedan' dao je Rusiji mogucnost da se prvo suprotstavi NATOu, EU-u, EC-u i da pokaze da i dalje igra svoju ulogu a sada i dalje daje mogucnost za pokret nezavisnih Abhazije i Juzne Osetije.
mariopan mariopan 14:32 05.10.2008

Re: mogućnost

Julishka
Virtuelni Vasilije
Svaka cast Julishka za objektivan pristup I ja mislim da nije ok od Rusije sto je iskoristila situaciju i naplatila Srbiji podrsku u vezi Kosova nizom cenom NIS-a. Ali sve ukupno je jasno da Srbiji gasovod MNOGO koristi ...


stvarno ne znam da li u ocenjivanju mojih ocena kao objektivnih je tu bilo malcice ironije ili cak i sarkazma :)
nema niceg objektivnog u savremene politici osim para. a glup bi bio kupac koji bi rekao onome koji prodaje "hej, gari, da li si lud da toliko jeftino prodajes, ajd, dizi cenu!".

a oko 'bullying' vec sam milion puta ovde pisala - jeste Srbija samo alat za Rusiju na svetskom trzistu i u svetske politici. Kosovski 'presedan' dao je Rusiji mogucnost da se prvo suprotstavi NATOu, EU-u, EC-u i da pokaze da i dalje igra svoju ulogu a sada i dalje daje mogucnost za pokret nezavisnih Abhazije i Juzne Osetije.

I meni se dopao tvoj komentar, objektivan i uravnotezen, ti gledas sa svih strana i dobro i lose, ali ne mozemo bas uvek da izaberemo ono najbolje, mozda samo najmanje lose i to je to. Pozdrav i preporuka
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 15:22 05.10.2008

Re: mogućnost

Julishka
stvarno ne znam da li u ocenjivanju mojih ocena kao objektivnih je tu bilo malcice ironije ili cak i sarkazma :).


Hm, pa ne znam otkud ti ta ideja o ironiji i sarkazmu? Uostalom i ocigledno nisam ja jedini koji tako misli o tvom postu ...


nema niceg objektivnog u savremene politici osim para. a glup bi bio kupac koji bi rekao onome koji prodaje "hej, gari, da li si lud da toliko jeftino prodajes, ajd, dizi cenu!"


A ovde zvucis malo naivno, verovatno zavedena Sojguuovom izjavom da je "Srbija toliko trazila". Po meni on je samo hteo da kaze: "Srbija se vec jednom slozila sa cenom, sta sad hoce". On naravno tu ima pravo ... Ali sam isto tako siguran da je tako nisku cenu ruska strana mogla da dobije samo zato sto Srbija nije imala nikakvog izbora - bez podrske Rusije nije imala nikakve sanse da se bori za neko povoljnije resenje osim bezuslovnog pristanka na nezavisno Kosovo ...

Kad su u pitanju medjunarodni odnosi, smesno je ocekivati da neka zemlja radi protiv sopstvenih interesa zbog nekog hipotetickog "prijateljstva". Postoje medjutim kratkorocni i dugorocni interesi. I postoje tradicionalna saveznistva izmedju zemalja. U tom smislu mislim da je dugorocni interes Srbije i Rusije da sacuvaju dobre odnose ... Minimalno sto je trebalo da se desi to je da Srbija ima isti tretman i uslove kao i Bugarska prilikom sklapanja gasnog sporazuma. E sad da li su tu krivi samo srpski politicari zbog svoje nesposobnosti ... ili su ruski zloupotrebili svoju moc tesko je reci - ja naginjem ovom drugom objasnjenju. U svakom slucaju bi bilo steta za obe strane ako taj sporazum propadne ... ili pak ako dodje do zahladjenja odnosa - sto se vec u izvesnoj meri primecuje ...

pozz
Davie Davie 16:18 05.10.2008

Re: mogućnost

Evropa ima svog gasa (osobito Nizozemska) ali su u pitanju strateške rezerve koje se iz razumljivih razloga ne troše.

Oh, kako smo proizvoljni ( recimo jedan pravi inzenjer to sebi nikad ne bi smeo da dozvoli)... Rusija ima 47 milijardi kNm3 (najvise na svetu) a Evropa 3.5 milijarde kNm3. izvor: World Oil and Gas Review (RNI, 2004).
Julishka Julishka 21:22 05.10.2008

Re: mogućnost

Virtuelni Vasilije

Hm, pa ne znam otkud ti ta ideja o ironiji i sarkazmu? Uostalom i ocigledno nisam ja jedini koji tako misli o tvom postu ...


hvala i molim da me oprostis. stvarno mi se ucinilo u nekom trenutku da je bilo ironije - ali prilicno sam sigurna da je to zbog jednostavnog fakta da jos imam mnogo da se naucim u srpskom jeziku.

hvala!
Julishka Julishka 21:24 05.10.2008

Re: mogućnost

Virtuelni Vasilije,

potpuno se slazem sa tim da sam i dalje naivna i ponekad umem da poverujem politicarima, sto uopste nije potrebno raditi. ali tako se ponekad hoce da se veruje u nesto :)
Julishka Julishka 21:26 05.10.2008

Re: mogućnost

mariopan

I meni se dopao tvoj komentar, objektivan i uravnotezen, ti gledas sa svih strana i dobro i lose, ali ne mozemo bas uvek da izaberemo ono najbolje, mozda samo najmanje lose i to je to. Pozdrav i preporuka


hvala puno!
ivana23 ivana23 23:28 04.10.2008

Pitanje

Neki građani Srbije koji su priželjkivali da će ih ruski gas grejati već iduće zime...


Na ciji gas smo se grejali prethodnih zima?
dolybell92 dolybell92 05:54 05.10.2008

Re: Pitanje

Na ciji gas smo se grejali prethodnih zima?


Na svoj gas, kad ga platis - tvoj je.
Tek nam sledi "grejanje na ruski gas"...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 10:12 05.10.2008

Re: Pitanje

dolybell92
Na svoj gas, kad ga platis - tvoj je.
Tek nam sledi "grejanje na ruski gas"...


E bre Doly, kako mozes da kazes nesto kontradiktorno spostvenom stavu? Ili ne znas sta uopste znaci gasovod? Pa i kad prodje gasovod mi cemo se i dalje grejati na svoj gas ... posto cemo ga placati. Rusima kao i do sada. Jedina razlika je da cemo za transport gasa preko nase zemlje dobijati pare. I buduci da ce u tom slucaju biti manje zemalja posrednika izmedju nas i Rusije bice veca sigurnost da dobijemo gas ... ako naravno Rusija hoce da nam proda. Ali to vazi i sada - ako Rusija nece da nam proda onda nema gasa ni sada ... Samo sto sada mi zavaisimo ISKLJUCIVO od Rusije i njene volje da nam proda gas. Sa gasovodom cemo mi moci i da ga "zavrnemo" sto znaci da u tom slucaju Rusija ne gubi samo zaradu od nas nego i od drugih kojima liferuje gals tim gasovodom. I rizikuje gubitak ogromnih sredstava ulozenih u gasovod koji ne moze da koristi ... A ako bude negde u komsililuku jeftninijeg gasa niko nama ne brani da kupimo. Samo toga nema a ako ga i bude verovatno ce biti skuplji zato sto dolazi iz jos vecih daljina ...

pozz
dolybell92 dolybell92 14:34 05.10.2008

Re: Pitanje

Sa gasovodom cemo mi moci i da ga "zavrnemo"

Jedina razlika je da cemo za transport gasa preko nase zemlje dobijati pare.


Ha baš me nasmeja, ....
vracarac92 vracarac92 15:01 05.10.2008

Re: Pitanje

Na ciji gas smo se grejali prethodnih zima?
Pa nisam siguran dal na LDPov ili ruski. Po meni gasni aranzman je koristan za Srbiju. Pare koje dobijamo za NIS jesu smesne i kratkorocno to nije dobro ali ukoliko nam taj sporazum garantuje gasovod to je vec druga prica. U tom slucaju postejemo energetski manje zavisni i i dugorono sporazum je dobar za nas.
Da, ja sam za sporazum sa Rusima.
gorio92 gorio92 16:00 05.10.2008

Re: Pitanje

Sa gasovodom cemo mi moci i da ga "zavrnemo" sto znaci

da je bolje da ne "zavrćemo".
"Zavrtali" smo devedesetih celom svetu, pa vidi gde smo.
ivana23 ivana23 16:30 05.10.2008

Re: Pitanje

Dragan Bgd - Neki građani Srbije koji su priželjkivali da će ih ruski gas grejati već iduće zime,a ruski gas ne greje samo telo,greje i dušu, moraće malo da sačekaju


vracarac92
Pa nisam siguran dal na LDPov ili ruski. Po meni gasni aranzman je koristan za Srbiju. Pare koje dobijamo za NIS jesu smesne i kratkorocno to nije dobro ali ukoliko nam taj sporazum garantuje gasovod to je vec druga prica. U tom slucaju postejemo energetski manje zavisni i i dugorono sporazum je dobar za nas.Da, ja sam za sporazum sa Rusima.


Prva recenica ovog bloga me je stvarno zaintrigirala (ponovo sam je citirala) jer ne mogu da verujem da neko ko hoce da pise o gasu ne zna da se i toplane i domacinstva koja imaju prikljucak, vec godinama snabdevaju ruskim gasom, pa su jelte cekali bas ovu zimu u neznanju i sa nadom da ce se ogrejati... tim istim gasom!?

gorio92 gorio92 23:32 04.10.2008

Darivanje

Zaboga Biljana, pa morali smo se bar simbolično odužiti, za pomoć koju smo dobili oko očuvanja Kosova.
Biljana Cincarević Biljana Cincarević 23:32 04.10.2008

Zalog

Koštunica&Co su dali Majcici Rusiji zaolog da im sačuva Kosovo.
simkke simkke 23:35 04.10.2008

Re: Zalog

Biljana Cincarević
Koštunica&Co su dali Majcici Rusiji zaolog da im sačuva Kosovo.


Pa i vredi, ako ga sacuva...
dolybell92 dolybell92 05:56 05.10.2008

Re: Zalog

Pa i vredi, ako ga sacuva...


A sta ako ga ne sačuva ?
( U kom smislu u stvari, Kosovo treba da bude sačuvano - od nekog uništenja, šta li ?)
dragan7557 dragan7557 10:58 05.10.2008

Re: Zalog

( U kom smislu u stvari, Kosovo treba da bude sačuvano - od nekog uništenja, šta li ?)


Da ne postane Kvazi Država k'o ONA CG.
dragan7557
dolybell92 dolybell92 14:37 05.10.2008

Re: Zalog

Da ne postane Kvazi Država k'o ONA CG.


Aaaaa... u tome li je catch 22 !
Mi mu onda dođemo nešto kao Squeeze država ?
vladimir petrovic vladimir petrovic 19:30 05.10.2008

Re: Zalog

Vracarac
PRAVDA ZA UROSA


Pisati ovako nesto (i to na tudjem blogu) je, u najmanju ruku, nepristojno.
NNN NNN 23:38 04.10.2008

Ovo sad je "zagrevanje"

10 dana se smrzavamo, onda kažu pustili smo grejanje i...neš verovat...ISTO! Pozovemo toplanu i oni kažu biće danas u pola 5 ili možda za 15 dana ne zna se! To je zagrevanje za gasovod i za grejanje na gas.
Nema veze važno je da smo sačuvali Kosovo (eto sad mi već nekako toplije).
Ustvari najvažnije je da su Rusi rekli da smo mi u pravu! (posle su rekli: "a sad se lepo naguzite"
Inner Party Inner Party 00:55 05.10.2008

Cemu mistifikacije?!

Jasno je da je Srbiji u vitalnom interesu da ima sto bolje odnose sa Rusijom.

Cak i po cenu da im prodamo nesto po nizoj ceni od realne.
Oni koji tu govore na cisto ekonomskim osnovama bi bili u pravu da je taj ugovor bio cisto ekonomski.
Ali on to nije, i to je jasno svakome.

Sa druge strane nije ekonomski opravdano ni jednostrano primenjivati sporazum sa EU, pa se ipak svi ti vajni liberalni ekonomisti i politicari za to zalazu.

Srbiju 1999. nije bombardovala Rusija vec NATO. Pa ipak mnogi srpski politicari bi rado u uveli Srbiju u NATO.
Srbiji Kosovo ne otima Rusija, vec neke zemlja EU. Pa je ipak vecina Srba za ulazak u EU.
Zemlje clanice EU i mnoge clanice NATO pakta koriste ruski gas i naftu, mnoge su potpuno zavisne od tih energenata. Pa ipak lobiraju u Srbiji da Srbija nema takav sporazum (setite se kako je Dinkic podrzavao neku austrijsku firmu onomad...).

Sve u svemu, ugovor je 90% politicki a 10% ekonomski. Protiv sporazuma su samo oni koji su tu prepoznali priliku da se politicki eksponiraju. Dakle...
malaramona malaramona 01:31 05.10.2008

Re: Cemu mistifikacije?!

Inner Party

Sa druge strane nije ekonomski opravdano ni jednostrano primenjivati sporazum sa EU...

Što?
Dr M Dr M 08:25 05.10.2008

Re: Cemu mistifikacije?!

Sve u svemu, ugovor je 90% politicki a 10% ekonomski


...i 100% samoubilacki!

Kad smo kod procenata, zasto je bolje za"15%" dati svih preostalih 100%?

KO JE TU UZEO PROCENAT?
dolybell92 dolybell92 14:38 05.10.2008

Re: Cemu mistifikacije?!

KO JE TU UZEO PROCENAT?


Kaže se: KOJI SU TU MAZNULI PROCENATA?
mariopan mariopan 15:16 05.10.2008

Re: Cemu mistifikacije?!

dolybell92
KO JE TU UZEO PROCENAT?


Kaže se: KOJI SU TU MAZNULI PROCENATA?

KADA CE NJIH DA HAPSE?
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:58 05.10.2008

Ma kakav ruski gas...

ovde su u igri bili i ostali ruska votka i ruski rulet!
simkke simkke 00:59 05.10.2008

Re: Ma kakav ruski gas...

Filip Mladenović
ovde su u igri bili i ostali ruska votka i ruski rulet!


Ne treba zaboraviti ni ruske kape...
Julishka Julishka 21:33 05.10.2008

Re: Ma kakav ruski gas...

simkke
Filip Mladenović
ovde su u igri bili i ostali ruska votka i ruski rulet!


Ne treba zaboraviti ni ruske kape...


malo mi je cudan ovaj uzak pojam o tome sta je Rusija i kakvi su Rusi :)
neny neny 04:41 05.10.2008

ne mogu

da verujem da posle 20000000x kroz istoriju rusija pokaze je zabole d... za nase nacionalne interese i da je iskljucivo interesuje svoje d... ,da joj je srbija samo instrument.
da posle svega toga neko i dalje zivi u iluzijama i snovima.
plan je ovakav otprilike:da se mi sad stezemo,trpimo,cutimo,pustamo rusiji da nas j... u zdrav mozak,i da za jedno 1000000 godina kad svi pomremo zajedno sa rusijom udjemo u pravoslavni savez i bacimo ceo svet pod noge

bolest!
sve nacije beze od te imperijalisticke rusije ,jedino mi bez ikakvih geografskih,politickih (iz iskljucivo fundamentalistickih) razloga hrlimo u destruktivni zagrljaj iste i pristajemo da budemo instrument,putem koga ce rusija da pumpa svoje misice i demonstrira moc "zapadu".
e pa stvarno nismo zasluzili jednog kostunjavog,nego replikaciju istog.pa stvarno vise,dokle cemo dozvoliti da budemo gluperde?dokle?
dokle cemo da padamo na te fore drzavni,nacionalni .... interesi?

kosovski mit?bitka?car lazar?
mislite da druge nacije nemaju mnogo starije iste?varate se imaju,ali su druge nacije prevazisle te boljke i "odrekle se bica",stvorili svet u kome vlada mir.
kada bi se svi pomitomanili kao mi,otislo bi sve u p.... m.....,istrebili bi se za tri dana!

dajte ljudi da se vise osvestimo,i postanemo normalno drustvo i drzava.pa koji je to nacionalni ponos kad smo mi stigli dotle da nam rumunija i bugarska budu zapad?
dolybell92 dolybell92 06:19 05.10.2008

Re: ne mogu

dajte ljudi da se vise osvestimo,i postanemo normalno drustvo i drzava.pa koji je to nacionalni ponos kad smo mi stigli dotle da nam rumunija i bugarska budu zapad?


Za razliku od njih, koji su se oslobodili od Rusije,
mi nemamo od koga da se oslobodimo -
te stoga još ne znamo šta ćemo sami sa sobom ...
ni na istok ni na zapad , na sever ni jug.
nigde, nigde bez tebe se - vrtim još u krug..
neny neny 06:39 05.10.2008

Re: ne mogu

doly ,prodje zivot dok se mi smisljamo kom cemo se carstvu privoleti.
voleo bi da vec jednom dodje do nekog otreznjenja,osvescenja,katarze,mislim posle 20g krajnje je vreme?
zar se ne slazes sa mnom?
najcrnji najcrnji 10:08 05.10.2008

Re: ne mogu

stvorili svet u kome vlada mir.

???????
Sofroniye Sofroniye 11:54 05.10.2008

Re: ne mogu

neny
da verujem da posle 20000000x kroz istoriju rusija pokaze je zabole d... za nase nacionalne interese i da je iskljucivo interesuje svoje d... ,da joj je srbija samo instrument.
da posle svega toga neko i dalje zivi u iluzijama i snovima.
plan je ovakav otprilike:da se mi sad stezemo,trpimo,cutimo,pustamo rusiji da nas j... u zdrav mozak,i da za jedno 1000000 godina kad svi pomremo zajedno sa rusijom udjemo u pravoslavni savez i bacimo ceo svet pod noge

bolest!
sve nacije beze od te imperijalisticke rusije ,jedino mi bez ikakvih geografskih,politickih (iz iskljucivo fundamentalistickih) razloga hrlimo u destruktivni zagrljaj iste i pristajemo da budemo instrument,putem koga ce rusija da pumpa svoje misice i demonstrira moc "zapadu".
e pa stvarno nismo zasluzili jednog kostunjavog,nego replikaciju istog.pa stvarno vise,dokle cemo dozvoliti da budemo gluperde?dokle?
dokle cemo da padamo na te fore drzavni,nacionalni .... interesi?

kosovski mit?bitka?car lazar?
mislite da druge nacije nemaju mnogo starije iste?varate se imaju,ali su druge nacije prevazisle te boljke i "odrekle se bica",stvorili svet u kome vlada mir.
kada bi se svi pomitomanili kao mi,otislo bi sve u p.... m.....,istrebili bi se za tri dana!

dajte ljudi da se vise osvestimo,i postanemo normalno drustvo i drzava.pa koji je to nacionalni ponos kad smo mi stigli dotle da nam rumunija i bugarska budu zapad?



Za razliku od drugih altruistickih sila poput Velike Britanije recimo, zar ne ? Zanimljiva je jedna recenica koju je izgovorio Stanislav Vinaver (parafrazirano). Englezi se pretvaraju kako je sve fino u drzavama gde ljudi dozvoljavaju da se njima upravlja (kao recimo Kanada) dok tamo gde se ljudi bune ne libe se da upotrebe silu, prinudu, batine, zatvor, streljanje, itd. Poenta... nije Rusija sinonim za imperijalizam u svetu nego Gordi Albion. To pre svega. Sto se drugih stvari tice te nacije (verovatno je ovde rec o zapadnim) imaju paranoican strah od Rusa. Pricao mi je jedan kolega kako su oni u osnovnoj skoli imali vezbe za slucaj nuklearne opasnosti gde su doslovce isli pod sto (scena iz Iron Giant-a duck and cover, u slucaju nuklearne opasnosti). Mislim nije ni cudo da danas ta struktura koja se nalazi na visokim pozicijama se plasi Rusa. A ja opet nisam nesto ubedjen da je nuklearno oruzje sigurnije pod kontrolom jedne "demokratske" nacije tipa Amerike nego Rusije. Naravno da i jednima i drugima vise verujem nego Iranu, Pakistanu ili Koreji ali to je stvar licnog izbora i o tome ne vred diskutovati.

Nemamo mi potrebu da hrlimo na istok ali nas nista bolje ne ocekuje ni na zapadu. Moje zivotno iskustvo me uci da nas zapadnjaci preziru samo to vesto kriju. Od bezbrojnih reakcija koje sam video na licima Nemaca, Austrijanaca, Danaca, Norvezana itd itd. A nacin na koji zapadne diplomate pricaju o Srbiji i Srbima pred ljudima naseg porekla (kojima ni po prezimenu a ni po akcentu jer su rodjeni u Americi ne mogu da prepoznaju poreklo) je zastrajuce. Naravno da ima svakojakih zelenih, altruista, filantropa, ljudi bez predrasuda pogotovu u umetnosti, filozofiji, itd itd ali ti ljudi NE VODE svet. To su ljudi na marginama zapadnog sistema koje niko ne uzima ozbiljno.
mariopan mariopan 13:56 05.10.2008

Re: ne mogu

najcrnji
stvorili svet u kome vlada mir.

???????

))))))))))))))
Najcrnji crnjak ))
dolybell92 dolybell92 14:41 05.10.2008

Re: ne mogu

zar se ne slazes sa mnom?


Ne da se slažem, nego k'o drva za potpalu, samo
malo si ga smanjio (la) ... malo je mnogo više od 20....
NNN NNN 17:26 05.10.2008

Re: ne mogu

Nema nikakvih razlika između velesila, realno sve su odvratne.
neny neny 19:57 05.10.2008

Re: ne mogu

doly to i ja htedoh da kazem,ali reko da ne duzim,u ono 20000000x je to inaugurisano.
neny neny 20:13 05.10.2008

Re: ne mogu

@sonfro norveska... nisu nikome ulazili tenkovima da odbrane "ustavnost".svedska nije pravila nikakve ratove kad su se od nje otcepljivale skandinavske zemlje,naprotiv sejala je mir ,priznavala ih,i pravila saveze sa njima.
ne razumem taj po automatizmu prihvacen antizapadnjacki sentiment,kao ono mrze nas ovi,oni,a nikad se ne pitamo gde smo to pogresili.da nisu pritisnuli i nemacku kritikovali pedesetih godina,ne bi danas bila jedna od najrazvijenijih demokratija.
tesko je ,ali uvek moramo pogledati istini u oci,videti sebe u ogledalu i rerci tu gresimo,gresili smo,daj da to ispravimo.npr. niko nije kritikovao tadica kada se tropsrstasio u pekingu,vec su ga predstavljali kao nekakvog prozapadnjaka.
da mi radimo ono sto rade svedjani(unapredjujemo demokratiju,ljudska prava,sejemo mir u svetu),i da nam neko nesto tada kaze ,stvarno bi imali pravo da se ljutimo.ali mi radimo sve suprotno od toga,ne samo da nismo u stanju da stvorimo nesto novo,vec uporno negujemo i stvaramo nove destruktivne kultove.
ja npr. ne mogu da shvatim to "svrsavanje" sa tri prsta,ne mogu da shvatim to da uzivamo da drugima nanosimo bol,i da trazimo da to sve prolazi kao nesto legalno,pravno,nesto potpuno ok.a svi znamo sta to znaci ,da se ne pravimo blesavi.
bilo mi je smesno kad se rusio pre neki dan neki ustaski znak u hr.,i prave anketu i tek ce neki cica:pa nije to ustastvo,to je potkovica,znak srece-tragikomicno.
ali u hr se to rusi ,ljudi se stide svojih cetnika,i samim tim sto se ogradjuju od ustastva vidimo da im je drzava poslala jasnu poruku.kod nas je sve suprotno,i stalno trazimo da nas neko prihvati za nesto mudro,zrelo,i da nam podilazi u nosenju tog naseg tumoroznog tkiva koje umesto da odsecemo,i oslobodimo se,mi pradiramo njime!
lidiaz lidiaz 20:53 05.10.2008

Re: ne mogu

neny
@sonfro norveska... nisu nikome ulazili tenkovima da odbrane "ustavnost".svedska nije pravila nikakve ratove kad su se od nje otcepljivale skandinavske zemlje,naprotiv sejala je mir ,priznavala ih,i pravila saveze sa njima.

A istorija pocinje tek u 20 veku? Svedska je do pocetka 19 veka bila najveca sila severa Evrope, i vecito u ratovima. Samo su se na vreme opametili.
Kad je Norveska pripojena Svedskoj i pokusala da se otcepi, Svedska je zapocela rat. Sam zbog nemogucnosti da pobedi, a ni da izgubi (bilo je nereseno), nastala je unija pod Svedskom krunom, a koja je trajala do 1905.
Od ostalih Skandinavskih zemalja,
Sa Danskom su ratovali i u ratu izborili nezavisnost (Svedska je vise bila deo Danske, nego obrnuto).
A Finska, pa njih je oduzela Rusija takodje u ratu u 19 veku.
Srbija kaska par vekova, za jos jedno 100 ili dvesta godina i ovde ce stici svest o sredjenom drustvu.

Za Britaniju, protiv koga je bese Gandi sprovodio mirni otpor? I kad su se kolonije oslobodile? Na stranu to sto je ostao haos.

Lepo je posmatrati stvari tako pojednostavljenoi naivno.
neny neny 21:47 05.10.2008

Re: ne mogu

nista ja ne govorim pojedinacno i naivno vec vrlo cinjenicno i argumentovano.
a velika cinjenica je da svedska tokom 20. veka nije ratovala.
i to je samo primer transilvanija je isto srce madjarske,ali oni sa rumunima nisu u ratu naprotiv,da ne pricam da bi srbe,hrvate,slovake isto trebali prema toj nazi ideologiji da mrze,ali ne oni umesto toga imaju jednu stabilnu drzavu ,u kojoj ultradesnicarkse partije nemaju ni jedno mesto u parlamentu.
ferenc je ovih dana oformio grupu za borbu protiv fasizma(i to prvenstveno sa onim iz sopstvenih redova,sa kojim je najbolnije boriti se),a mogli bi da kazu vidite kolke madjarske teritorije su nama oduzete,mi imamo nase bitke(koje su dokaz da te teritorije pripadaju nama) i necemo dozvoliti da se bavimo zivotnim pitanjima,kad mozemo da cekamo osvetu i zivimo u mrznji!
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/95/Kingdom_of_Hungary_counties.svg
ne ,uradili su suprotno,i postali jedna od najprogresivnijih zemalja sveta,dragulj istocne evrope!
lidiaz lidiaz 22:16 05.10.2008

Re: ne mogu

Za Svedsku, znaci ustanovili smo da istorija pocinje u dvadesetom veku?

Ne ratuje ni Srbija sa Rumunijom zbog Temishvara, niti ima ultradesne partije u parlamentu.
A za Madjarsku, trebalo je da budu na pogresnoj strani u dva rata da bi shvatili da neke stvari ne mogu. A i nekako bas nisu multi, ako je 92% stanovnistva madjarsko (CIA world Factbook), cak nema ni partija manjina. Ako opet pogleda istoriju, videces da je i Madjarska te sve teritorije izgubila u ratu, ko Srbija, samo nekih 70 godina ranije. Nije bas da su urucili buket cveca onima koji su odlazili.

Srbija je dobila po prstima tek devedesetih, da bi napravili poredjenje, treba da prodje jos koja godina. Uostalom, Kosovo je proglasilo nezavisnost pre nekoliko meseci, a rat jos nije poceo, i nece. Ovi se samo busaju u grudi.
neny neny 22:39 05.10.2008

Re: ne mogu

u srbiji su vecina partija ultradesne orjentacije srs,dss,ns,spo,
u madjarskoj jobbik nije uspeo da sakupi ni 5 posto,imas szdsz i mszp kao mainstream,i desni centar fidesz-koji se uzgred jasno ogradjuje od jobbik-a(madjarska verzija cetnika)
zar ne mislis da je veliki uspeh uopste ne ratovati u 20. veku,i biti generator prestanka nasilja kao legitimnog sredstva u svetu.
inace madjarska je vrlo tolerantna prema manjinama,to mozes videti i po tome sto su vec dosli do usvajanja zakona o reg. partnerstvu,a cim ti brate pocnes da se bavis seksualnim manjinama,to znaci da si sa nacionalnim,verskim vec odavno zavrsio.
lidiaz lidiaz 23:09 05.10.2008

Re: ne mogu

neny
u srbiji su vecina partija ultradesne orjentacije srs,dss,ns,spo,

To su desne, ne ultra desne. Mada je pitanje i koliko su desne, a koliko populisticke.


u madjarskoj jobbik nije uspeo da sakupi ni 5 posto,imas szdsz i mszp kao mainstream,i desni centar fidesz-koji se uzgred jasno ogradjuje od jobbik-a(madjarska verzija cetnika)

inace madjarska je vrlo tolerantna prema manjinama,to mozes videti i po tome sto su vec dosli do usvajanja zakona o reg. partnerstvu,a cim ti brate pocnes da se bavis seksualnim manjinama,to znaci da si sa nacionalnim,verskim vec odavno zavrsio.

Madjarska je tolerantna prema manjinama koje skoro da i nema. Gde je partija manjina, bilo koje manjine, u madjarskom parlamentu? Koji jezik manjine je zvanican. i gde? Koliko ima dvojezicnih natpisa i gde? I kad nemas verske i nacionalne manjine, zavrsio si s njima.
Njihova zvanicna manjina su Romi. Nikad nisu imali svoju partiju u parlamentu, nekoliko puta poneko u okviru madjarskih partija. U najmanju ruku nije im bolje nego u Srbiji
Evo npr (da ne prevodim:
n 1910, 26,248 people in the territory of present-day Hungary spoke Serbian language. In 1920, number of Serbian speakers was 17,132, in 1930 7,031, in 1941 5,442, in 1970 11,177, in 1980 3,426, in 1990 2,953, and in 2001 3,388 (compared with 3,816 declared Serbs in the same year).

Znaci ta Madjarska je za devedeset godina izgubila 90% srpske populacije, preko 60% od 1970.


zar ne mislis da je veliki uspeh uopste ne ratovati u 20. veku,i biti generator prestanka nasilja kao legitimnog sredstva u svetu

Da naravno, ali trebalo je da prodju vekovi razvoja slobodne i samostalne drzave da bi se postigao taj stepen. Srbija je imala rupu u razvoju, to je kao kad preskocis par razreda skole, pa onda pokusavas da nadoknadis :(.
lidiaz lidiaz 23:12 05.10.2008

Re: ne mogu

Evo jos malo kako madjarska resava probleme nacionalnih manjina:
The separation of Roma children into segregated schools and classes is also a problem, and has been on the rise over the past 15 years. Segregated schools are partly the result of "white flight", with non-Roma parents sending their children to schools in neighbouring villages or towns when there are many Roma students in the local school.But Roma children are also frequently placed in segregated classes even within "mixed" schools.[25] Many other Roma children are sent to classes for pupils with learning disabilities. The percentage of Roma children in special schools rose from about 25% in 1975 to 42% in 1992, with a 1997 survey showing little change - whereas a National Institute for Public Education report says that "most experts agree that a good number of Roma children attending special schools are not even slightly mentally disabled".[26]

Fewer than 1% of Roma hold higher educational certificates. Their low status on the job market and higher unemployment rates cause poverty, widespread social problems and crime.
neny neny 23:41 05.10.2008

Re: ne mogu

ne znam za tebe ,ali ja smatram da partije koje se aktivno zalazu za rehabilitaciju kolaboracionista,i samim tim negiranjem holokausta nazivaju ultradesnicarske.beograd je inace bio prvi judenfrei grad u svetu,mi tog coveka koji je to omogucio uvedemo u knjigu kao jednog od najvecih srbina,i ti mislis da mi imamo pravo da nekog kritikujemo.izvini molim te madjarsku mozda moze da kritikuje neka zemlja kao sto je svedska ,ali sigurno ne i srbija ,ciji i sam ustav pocinje drzava srba i ostalih,dakle u samom najvisem aktu je inaugurisana segregacija i najblaze receno neravnopravnost.
prebijanje nacionalnih manjina su svakodnevna,prostorija romske partije je demolirana,da ne pricam o seksualnim manjinama koje se prakticno ubijaju na ulici na ocigled policije.

kada mi budemo bili neko tolerantno drustvo,koje ustavom tezi miru,a ne stvaranju novih ratnih zarista mozda cemo i moci nesto da kazemo,do tada....

ne znam da li samo pratis sta se dogasdja sa sonjom biserko,policija odbija da obebedi odbore helsinskog odbora.
toliko o pluralizmu.
levica nam je ubijena prakticno je i nemamo,takodje je prica ista i sa liberalima.imamo samo kao relevantno desnicu i vec nabrojanu extremnu desnicu.jedina svetla tacka je ldp,a odlicno vidimo sta se dogadja sa njihovim kancelarijama.
prebijanje,vredjanje manjina i neistomisljenika je svakodnevno i sto je najgore posto prolazi nekaznjeno postaje legitimno.
pricas o dvojezicnosti,pa mi smo ukinuli i latinicu,a o dvojezicnosti necu ni da pricam.

srbija se jos od kraja 90-tih nalazi u konstantnom antropoloskom rikvercu,sta reci kad smo dosli dotle da organizacija kao obraz je sada registrovana kao nekakvudruzenje za ljudska prava.
svi imamo jasnu definiciju o fasisoidnosti ustasa,ali zato cetnicima dajemo zakonsko pravo na prebijanje ljudi i penzije.
dosli smo dotle da nam neki bradati monstrumi koji igraju sa nozevima u zubima,budu nesto prihvatljivo,umesto da ih kao i sve klerofasiste bacimo na otpad istorije gde im je i mesto.mi dozvoljavamo da maltretiraju nasu decu,i da krivicnopravno ponasanje postane ideoloski stav!
neny neny 00:01 06.10.2008

Re: ne mogu

lidaz ovo ti je prikaz pluralizma i "blazeg" zastrasivanja u srbiji:http://www.youtube.com/watch?v=POSkBbwXXT0
neny neny 00:05 06.10.2008

Re: ne mogu

e a ovako ti izgleda pluralisticka diskusija o najvecem zlocinu posle ww2 na jednom prestiznom,kako kazu,univerzitetu:
http://www.youtube.com/watch?v=EJk95DxRlGg
neny neny 00:10 06.10.2008

Re: ne mogu

evo ti nesto i o slobodi okupljanja:
http://www.youtube.com/watch?v=8MTQm0jEfDw

i tako mogo bi do sutra slikama da ti pokazujem gde se mi nalazimo,ali necu vise ,bilo bi predugo,na youtubu imas dosta
rankot rankot 11:19 06.10.2008

Re: ne mogu

neny
dajte ljudi da se vise osvestimo,i postanemo normalno drustvo i drzava.pa koji je to nacionalni ponos kad smo mi stigli dotle da nam rumunija i bugarska budu zapad?

Постоји само један показатељ о томе да ли у Србији и даље влада кримо-бољшевизам: то је однос према САД. Онога тренутка када већина у Србији буде видела САД као савезника, а не као непријатеља и када влада САД буде Србију видела тако, знаћемо да смо постали нормална земља. До тада, ова држава ће бити под влашћу оних који су је 1945. узели пушкама.
neny neny 12:34 06.10.2008

Re: ne mogu

rankot voleo bi da to okretanje ka sad ne bude sa nacionalistickog aspekta,jer takav aspekt je uvek bio poguban gde god se srbija okretala bilo rusiji ,bilo "zapadu"!
mariopan mariopan 15:42 06.10.2008

Re: ne mogu

rankot
neny
dajte ljudi da se vise osvestimo,i postanemo normalno drustvo i drzava.pa koji je to nacionalni ponos kad smo mi stigli dotle da nam rumunija i bugarska budu zapad?

Постоји само један показатељ о томе да ли у Србији и даље влада кримо-бољшевизам: то је однос према САД. Онога тренутка када већина у Србији буде видела САД као савезника, а не као непријатеља и када влада САД буде Србију видела тако, знаћемо да смо постали нормална земља. До тада, ова држава ће бити под влашћу оних који су је 1945. узели пушкама.

A SAD su svetska perjanica pravde i covekoljublja? Ogrezli u krvi do kolena. Ne moze se prebrojati mrtvih kuda god su prosli ali se to racuna kao "kolateralna steta"?Njihovi saveznici su to samo iz sopstvenog interesa i isti su kao i SAD, dakle lako gaze po lesevima ako im je to u interesu.
Biljana Cincarević Biljana Cincarević 16:41 06.10.2008

Re: ne mogu


A SAD su svetska perjanica pravde i covekoljublja? Ogrezli u krvi do kolena. Ne moze se prebrojati mrtvih kuda god su prosli ali se to racuna kao "kolateralna steta"?Njihovi saveznici su to samo iz sopstvenog interesa i isti su kao i SAD, dakle lako gaze po lesevima ako im je to u interesu.
*novo



Hoces li se boriti protiv Golijata ako nisi David?
bobo92 bobo92 04:51 05.10.2008

Rusopa

Nemci videli od Srba pa i oni potpisali.
Dr M Dr M 08:34 05.10.2008

Re: Rusopa

Nemci videli od Srba pa i oni potpisali.


Mala osveta Srba mrskom okupatoru!
vladimir petrovic vladimir petrovic 07:55 05.10.2008

Corava posla!

Biljana Cincarevic
Da ne padnemo u letargiju, još jedno podsećanje na gasni sporazum.


Ovde je samo usputna namera "podsecanje na gasni sporazum", namera je da se ne padne u letargiju glede bivsi premijer Kostunica, te nastavi nepotrebno pljuvanje.
zahvaljujući Koštunici dr. Vojislavu i Ilić mr. Velimiru uz pregovaračku snagu Dejana Mihailova, Nenada Popovića i još nekih iz sada drugoligaške “narodnjačke koalicije”.

Ovo je prilicno prizemno, ako se zna da je Vojislav Kostunica u svom drugom mandatu bio SAMO formalno premijer, vecinu u vladi je imala DS pa on nije mogao, i da je hteo, odluke donositi sam samcat. Zato je, uostalom, i doslo do raspada te vlade i novih izbora, mada je povod bio drugi (KiM). Dakle, oko Gasnog sporazuma NIJE BILO RAZLIKE IZMEDJU DS, G17 i DSS, NS.
Stoga, samo oni koji su nepoliticni i zlonamerni mogu da svu krivicu (ako ima krivice) svaljuju samo na premijera koji je imao vezane ruke.
Ali vama to ne smeta, vazno je pljuvati odsutnog Kostunicu... Ako vam je to duhovna hrana, neka vam je prijatno.

Nota bene:
Ne zaboravite, do ratifikacije Gasnog sporazuma je doslo posle Kostunicinog odlaska sa vlasti, dakle u vreme kada su poslanici DSS i NS u Skupstini bili veoma neznatna manjina, koja svakako NIJE MOGLA DA NAMECE SVOJE MISLJENJE VELIKOJ VECINI.
S druge strane, jos nije doslo do pocetka realizacije Gasnog sporazuma, takvog kakav jeste. Prema tome, moguce je da se on stavi van snage, ukoliko se naknadnom pamecu dodje do saznanja da on ne odgovara Srbiji.
Da li vi na to ciljate?
dragan7557 dragan7557 10:48 05.10.2008

Re: Corava posla!

S druge strane, jos nije doslo do pocetka realizacije Gasnog sporazuma, takvog kakav jeste. Prema tome, moguce je da se on stavi van snage, ukoliko se naknadnom pamecu dodje do saznanja da on ne odgovara Srbiji.
Da li vi na to ciljate?

Čak i vrapci u Srbiji su došli do ove naknadne pameti. Još samo da vračare i ostali skupštinari Prokuni Ruse do
sto kolena unapred, potpišu ovu pljačku (u nizu) Srbije i nacionalnog Ekonomskog Korpusa i stvar je završena.
dragan7557
Biljana Cincarević Biljana Cincarević 15:56 05.10.2008

Re: Corava posla!

Ako vam je to duhovna hrana, neka vam je prijatno.



Da bas jeste!!
sentinel26 sentinel26 11:37 07.10.2008

Re: Corava posla!

dragan7557
S druge strane, jos nije doslo do pocetka realizacije Gasnog sporazuma, takvog kakav jeste. Prema tome, moguce je da se on stavi van snage, ukoliko se naknadnom pamecu dodje do saznanja da on ne odgovara Srbiji.
Da li vi na to ciljate?
Čak i vrapci u Srbiji su došli do ove naknadne pameti. Još samo da vračare i ostali skupštinari Prokuni Ruse do sto kolena unapred, potpišu ovu pljačku (u nizu) Srbije i nacionalnog Ekonomskog Korpusa i stvar je završena. dragan7557

Prijatelju, ovo je bilo vidljivo i prije potpisivanja toga sporazuma, samo je na djelu bila:
- nezainteresovanost,
- osjećaj "čeda" prema "majčici Rusiji", (koje nikako da odraste).
- lična korist,
- navodna "odbrana Kosova",
- opstanak na vlasti.

Znalo se da "majčica" čedo obilazi samo kada ima koristi.

Znalo se ko ostvaruje ličnu korist takvom sramotnom "trgovinom".

Znalo se da od odbrane Kosova nema ništa. Šta me briga što Kosovo nije nezavisno u odnosu na Rusiju i Kinu, važno je to što je ono potpuno nezavisno u odnosu na Srbiju, a tu ni dvije Rusije ne mogu više da pomognu.

Znalo se da se to radi zbog opstanka na vlasti, pa opet im je većina podarila povjerenje.

Ćutanje može da se tumači i kao odobravanje, ali to ne znači da smo izgubili pravo prozivke i pozivanja na odgovornost vlastodržaca.

"G"-ul je kul !

Dole vlada !

Eh, kad će taj Pera pisar iz "Administrativnog odeljenja" stići ?


alselone alselone 11:26 05.10.2008

Ha ha ha

Kako ovde ima dobrih fora! Autor verovatno iskreno veruje da ima osamucujuci smisao za humor ali je vecina teksta toliko smesno iskrivljena kao u najboljim danima Matica & Markovica.
Biljana Cincarević Biljana Cincarević 15:57 05.10.2008

Re: Ha ha ha

alselone
Kako ovde ima dobrih fora! Autor verovatno iskreno veruje da ima osamucujuci smisao za humor ali je vecina teksta toliko smesno iskrivljena kao u najboljim danima Matica & Markovica.



Tebi je ocigledno i brasno smesno
dolybell92 dolybell92 14:46 05.10.2008

Rešenje

483 GASVAN TBL 20X80 MG Srbolek
flipper58 flipper58 14:51 05.10.2008

Are you joking?

trebalo bi napraviti inventar koliko je u poslednjih pola veka donešeno pametnih a koliko pogrešnih i glupih odluka. Neka me neko podseti na jednu pametnu,

ja ću na svaku pametnu navesti 10 glupih. Bez mnogo razmišljanja.


Mnogi su predviđali i znali da će doči do globalne finansijske krize.Sada zapadne zemlje shvataju da moraju da započnu kapitalne projekte jer na taj način stimulišu na dugoročan način stvarnu ekonomiju kroz nekoliko nivoa.

-Ubrizgavanje novca u stvarnu ekonomiju
-Zapošljavanje kroz stvaranje mnogih proizvodnih pogona za potrebe kapitalne invisticije.
-Stimulisanje privrednih tokova. Itd.

U engleskoj se sada vraćaju ugljenim kopovima koje su napustili pre 20tak godina zbog siromaštva rude, sada iako znaju da če ti kopovi malo pridoneti, ipak prave malu uštedu novca koji bi inače išao za inostrane energente. Znači čak i ako bi Italija i mi koristili taj gas samo 16 godina, tih 16 godina može biti iskoriščeno za planski prelaz na korišćcenje energije vetra i sunca.

Vetrenjače niču svuda na zapadu, iako su relativno skupe u odnosu na energiju koju proizvede. One se veoma sporo grade - po nekoliko za pet do sest godina nikne. Za 50 godina bić veliki broj vetrenjača i tako će njihov udeo u proizvodnji energije biti značajniji.

Znači i mi moramo biti fleksibilni i koristiti sve mogućnosti koje nam se pružaju, ako nam se pružila prilika da imamo tranzitni gasovod zašto ga odbiti?
drug.clan drug.clan 14:57 05.10.2008

ima li tu gasa i nafte ili?

ovde moram spomenem nekoliko cinjenica vezanih za rusku energetiku:

- kao sto neko vec rece, gasa ce u rusiji biti do 2050 ukoliko su procene dobre i potrosnja u ovim granicama!
(ako se elektrane na ugalj sirom evrope budu zabranile pod izgovorom "globalnog zagrevanja" jedina alternativa u kracem vremenskom periodu su elektrane na gas. U tom slucaju gasa ce mozda biti do 2030)
- Ukoliko su procene o rezervama tacne i ukoliko eksploatacija ostane na ovom nivou u Rusiji ce nafte biti jos 17 godina tj do 2025
(verovatno je da postoje vece zalihe ali na vecim dubinama sto ce rusku naftu staviti u los polozaj zbog velikih troskova eksploatacije u poredjenju sa naftom sa bliskog istoka i juzne amerike. Znaci i ako je bude vise debelo cemo je placati)
- ozbiljne procene govore da ce se dobar deo sveta osloboditi potrebe (ne potpuno ali veceg dela) za naftom u periodu od 25 godina
(nuklearna, tkzv. cisti ugalj, solarna, wind, talasi, geotermalna, plus skladisa energije koja ce letnju zegu sacuvati za zimske dane)

Uostalom zasto da pravimo gasovod za gejanje srbije kada je dovoljno da napravimo 30km toplovoda i nakacimo BG na TE Nikola Tesla, pa umesto Save grejemo stanove i tako resimo problem potrosnje polovine gasa koji nam je sada potreban. A uglja za to imamo za bar jos 50-100 godina. Znaci umesto poklanjanja NIS-a, finansiranja gasovoda i placanja gasa mozemo da za 1% para napravimo toplovod i resimo problem dok ne vidimo sta ce biti sa svetskom energetskom politikom.
lidiaz lidiaz 20:57 05.10.2008

Re: ima li tu gasa i nafte ili?

drug.clan

(nuklearna, tkzv. cisti ugalj, solarna, wind, talasi, geotermalna, plus skladisa energije koja ce letnju zegu sacuvati za zimske dane)

Jel' mozes da objasnis kako rade ova skladista za cuvanje energije?
A i talasnu i geotermalnu? A i sta je cisti ugalj?
drug.clan drug.clan 03:07 06.10.2008

Re: ima li tu gasa i nafte ili?

lidiaz
drug.clan

(nuklearna, tkzv. cisti ugalj, solarna, wind, talasi, geotermalna, plus skladisa energije koja ce letnju zegu sacuvati za zimske dane)

Jel' mozes da objasnis kako rade ova skladista za cuvanje energije?
A i talasnu i geotermalnu? A i sta je cisti ugalj?

Postoji vise principa koji se mogu koristiti za skladistenje toplotne enrgije. Od onih vrlo prostih sto rade na principu termicki izolovanog kazana preko principa "slane bare" do cak obrnutog nacina gde se zimski led cuva za hladjenje tokom leta. Ovaj poslednji je napravljen pre vise od 100 god u zgradi madjarskog parlamenta i radi i dan danas.

U svetu vec postoji nekoliko elektrana na talase i na geotermalnu energiju. A elektrane na cisti ugalj su IGCC elektrane koje vec postoje u svetu.
011-495 011-495 21:15 05.10.2008

Cudo

U cemu su Demokratija i hartija (internet) slicni? - trpe sve.

"Tim povodom, nikad mi nije bilo jasno žašto su Srbi koji protežiraju evropske vrednosti u Srbiji za jedan deo naroda izdajnici a Srbi koji više vole Rusiju od Srbije, smatraju se patriotama."
Bas me briga i za jedne i za druge ali zasto ne reci "Tim povodom, nikad mi nije bilo jasno žašto su Srbi koji vise vole Evropu od Srbije smatraju se patriotama za jedan deo naroda a Rusofili su Srbi koji proteziraju Rusiju".
Posle ovakvih konstatacija (i jedne i druge) svaka pomisao na objektivnost otpada.
"Stručnjaci predviđaju da će rezerve ruskog gasa potrajati do .....". Koji strucnjaci?Koje rezerve?Na nalazistima koja su u upotrebi? Da li su uracunata konzervirana nalazista koja nisu bila isplativa kada je gas kostao 50-60USD? Da li to znaci da su firme sa Zapada glupe ili prevarene od strane Rusa kada ulazu desetine i stotine milijardi $$ u nova nalazista i eksploataciju istih? Od dvadesetak mesta gde se nalazi gas, Rusi (Gazprom) koriste vec godinama samo 4 najveca(Urengoj,Vingapur,Jamburg i Medvezhje) i tamo je takozvani vrhunac vec prosao. O cemu mi ovde pricamo????

"Da se za sada ne bismo bavili teorijama, trebalo bi napraviti inventar koliko je u poslednjih pola veka donešeno pametnih a koliko pogrešnih i glupih odluka. Neka me neko podseti na jednu pametnu, ja ću na svaku pametnu
navesti 10 glupih. Bez mnogo razmišljanja."


Postoje,generalno, 3 vrste ljudi
Dobri-cine dobro sebima i drugima
Losi-cine dobro sebi a lose drugima
Glupi-cine lose i sebi i drugima
Da li smo sigurni da su sve te "glupe" odluke bile glupe ili "samo" "lose".
49 41 49 41 21:24 05.10.2008

Posle mene potop

Biljana kako vam nije jasno ?!?
KORUPCIJA - Pare; Pruzis kovertu da niko ne vidi i ...

Ne morate isti jezik ni da govorite -nemo.
Najsveziji primer Janez Jansa, sa Norveskom Vojnom Industrijom.
Schroeder - bivsi nemacki kancelar; veliki prijatelj Putina - sada jedan od Board Direktora Velike ruske firme (?!?)
Helmur Kohl -nasao se "tajni" racun kojim je placana Kohlova stranka stranki 21 mil maraka Kohlu 3 mil. maraka (maccc...)
Svedski ministar inostranih poslova - "prvi posrednik - pregovarac" sada takodje Jedan od Board direktora u velikoj ruskoj firmi.
Francuski ( sadasnji Minisstar Inostranih Poslova Kusner ( pravac sa Kosova u fotelju ministarstva ).
.....
.....
"Ich kann Leben ohne Luft, ich kann Leben ohne Wasser, ich kann Leben ohne Essen; aber ich kann nicht Leben ohne Geld" -
"Mogu da zivim bez vazduha, mogu da zivim bez vode, mogu da zivim bez vode; ali ne mogu da zivim bez novca"! na sav glas je vikao Fakir - indijac izvodeci svje tacke lezanja go na ekserima; a, ja cesto prolazio pored njega u Minhenskoj pesackoj zoni.
belgrade_joker belgrade_joker 09:00 06.10.2008

Sve je jasno

još jedna potvrda da DSS i njegovi prilepci, ne služe ni ovoj zemlji ni ovom narodu, već sprovode neku vrstu poltronsko-štetočinske politike! ajde što oni nemaju veze ni sa ekonomijom ni zdravim razumom, nego što izgleda ni ovi koji su sada na vlasti nemaju nešto naročito u glavi, ili su plaćeni da nemaju ništa u glavi!!! Da se samo prave ludi, to bi stvarno bila veleizdaja! al neka ni prva ni poslednja glupost koja je urađena, samo se nadam da od svega toga , kao ni od većine potpisanih pa posle poreknutih ugovora, neće biti ništa!!! daj bože! samo još on može da nam pomogne i da nas spasi od naših grešaka!
Biljana Cincarević Biljana Cincarević 11:22 06.10.2008

Dragan,Bgd

Evo draga moja, šaljem ti nešto kao odgovor na razne Vasilije Mrsomude,
koji možes da postaviš kao moj odgovor.

*********************************

Jedini razlog što sam napisao tekst o Gasno-naftnom sporazumu sa Rusijom je revolt.Kao i u predhodnom slučaju sa koncesijom za autoput Horgoš-Požega,dugo su se skrivali detalji Gasno-naftnog sporazuma ,čak i posle ratifikacije u Skupštini Srbije,još uvek nije jasno kada je planirano da se završi izgradnja gasovoda u Srbiji.
Kojom trasom će prolaziti Gasovod,koliki će biti njegov propusni kapacitet i gde taj gasovod nastavlja posle Srbije.
Neshvatljivo je da je cena odmah dogovorena a najvažniji delovi ugovora nisu.
Pored mnogih spornih pitanja smatram za najveći problem što je državi Rusiji dat većinski paket i gasovoda i naftovoda. Neko je pomenuo Nemačku koja gradi gasovod u kooperaciji sa Rusima. Tačno je gradi ali nijedna strana nema pravo odlučivanja, Nemačka i Rusija će biti ravnopravni vlasnici gasovoda i nigde nije Naftna industrija u igri.
Da se ne bismo poredili sa jednom velikom državom, možemo da naš ugovor uporedimo sa ugovorom koji je Bugarska potpisala sa Rusijom. Interesantno, taj ugovor posedujem od aprila 2008.godine sto znači da nije državna tajna, dok se za naš ugovor nisam ni raspitivao jer ne postoje šanse da se dobije. Pritom rusko-bugarski ugovor je potpisan na bugarskom jeziku, a srpsko-ruski na rusko jeziku (tako je rečeno i niko nije demantovao). Taj detalj može za nekog da bude nevažan, što nije tačno. Kada su Bugari “zatezali” oko potpisivanja Ugovora, u Sofiju su doleteli Putin I Medvedev lično, a nama je Ministar za vanredne situacije(!?) Sergej Šojgu skoro podviknuo.
Kada se sve to sabere, rezultat je po nas poražavajući.
Rusi s nama imaju znatno povoljniji ugovor nego s Bugarima, a prema nama se odnose skoro kao prema guberniji.
U komentarima se pominjao politički udeo u Sporazumu.
Čak je bivši minister Velimir Ilić je javno izrekao da mi očekujemo podršku Rusa oko Kosova. Može li neko da objasni šta podrazumeva ta podrška i kakve će koristi imati Srbija od te podrške. Ako dobijemo odgovor da se podrska odnosi na odbranu Kosova, postavlja se pitanje:
Kako se nešto može braniti što nije u tvom posedu?
Drugi momenat je ta famozna bratska veza sa Rusijom.
Ako se već potenciraju specijalne, bratske veze i vekovno prijateljstvo, zašto Rusija nama ne može da pomogne bez
naših ustupaka. Srbija nikad nije bila bogata zemlja, a danas je rekonvalescent koji još ne zna do koje mere je izlečen. Na ovim našim prostorima rusofili likuju zbog ekonomskog napretka Rusije, i ne mogu da shvatim zašto nigde nisam pročitao ideju da bi Rusija u ovom trenutku mogla da pomogne Srbiji i da joj ponudi najbolji mogući
ugovor po Srbiju, a ne najgori.
Dragan,Bgd
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 13:57 06.10.2008

Re: Dragan,Bgd

Dragan,Bgd
Evo draga moja, šaljem ti nešto kao odgovor na razne Vasilije Mrsomude
...
i ne mogu da shvatim zašto nigde nisam pročitao ideju da bi Rusija u ovom trenutku mogla da pomogne Srbiji i da joj ponudi najbolji mogući
ugovor po Srbiju, a ne najgori


Dragane, da si procitao komentare na ovom blogu, posebno ono sto sam napisao Julishki, video bi da tamo ima i dosta toga sto ti pises u ovom svom postu ... sa kojim se velikim delom slazem. Tako da pretpostavljam da me nazivas uvredljivim imenom zato sto tebi (ili "dragoj mojoj" smetaju neke druge stvari koje sam napisao ovde ... a ti nisi adresirao u ovom tvom odgovoru

A u cemu se razlikuje moj stav od tvoga? Pa sasvim je jasno da je Rusija (svojim vetom) ODLUCUJUCE doprinela da Kosovo vec odavno nije potpuno i JEDNISTVENO dobilo punu nezavisnost ... kako se zalazu neke "kosovske patriote" kod nas . Bez Rusije, ko bi uospte obracao paznju na to sta Srbija i njeni politicari hoce? Ovako jos uvek ima sanse da se izvuce neko povoljnije resenje (bar ono "krajnje" - podela) ... ja sam optimista da ce to Borisu Tadicu poci za rukom ... Ne bih cak iskljucio ni mogucnost da mu podje za rukom i da izvuce povoljniji sporazum. I ako to ne bude cena NIS-a, sa kojom se vec slozio (pa je ne moze tek tako promeniti bez pristanka druge strane) onda mozda u nekim drugim delovima "paketa" u kojima, kako i sam kazes, mnogi vrlo vazni delovi nisu jos dogovoreni ...

Nadam se da se slazes da je u principu gasni sporazum koristan za obe strane ... i da bi bilo steta da propadne. A ako propadne onda sumnjam da ce neko ubedljivo moci da brani stav da je recimo 500 miliona EUR vise za NIS dovoljna kompenzacija za ono sto Srbija gubi ako gasovod ne bude prolazio preko njene teritorije ...

pozz

ps. Aj' budi iskren: zar nije zbilja za svaku osudu stav Sonje Biserko kojim zalaze za jedinstveno nezavisno Kosovo? I sto je protiv da se mirnim putem i dogovorom zainteresovanih strana njegov severni deo ostane u Srbiji ... i tako desetine hiljada ljudi ne budu proeterani pa samim tim i njihova najosnovnija LJUDSKIH PRAVA ne budu pogazena?
011-495 011-495 15:26 06.10.2008

Nema nade

Ne vidim uopste razlog da neko penusa na Rusiju zato sto se nasi politicari prodaju jeftino ili daju dzabe. Niko ne penusha na to sto je Dinkic izvukao na brzinu sa bilansnog stanja NIS-a, hotel Hyatt i prodao ga po ceni nizoj od cene nekretnine (nije cak uzet u kalkulaciju ni promet/profit i ostalo) svojim grckim drugovima. Procenu vrednosti hotela je vrsila ista kompanije koja je vrsila procenu SARTID-a a vlasnik ove kompanije je u svoje vreme bio zamenik Dinkica u NBS! I niko nista da prokomentarishe.
Nazalost ova i druge price sa Rusima lice na ono, "ma mi smo bili..kada su oni bili sirotinja...", i sta sad? Da li kriviti Ruse zato sto biznis gledaju kao biznis a nasi politicari kao mogucnost dodatnog izvora zarade. Ne treba pljuvati Ruse zato sto se nasi politicari kriju iza floskula o majcici Rusiji,braci i sl. Gde su to Rusi pomenuli da treba da im se proda NIS jeftino ili dzabe zato sto smo "rodjaci"-nigde!
Nama niko nije kriv sto godinama postoji ugovor sa Rusima o bescarinskom uvozu gomile robe (oko 85-90% sa robnih lista) a mi ga koristimo da prodajemo samo jabuke i prodajemo ih 2 puta skuplje nego sto bi Rusi mogli da kupe u Evropi. Ko nam je kriv sto 70% Rusa i dalje hoce da kupuje nase cipele,nameshtaj,tekstil a mi idioti necemo-nemozemo-neumemo.
Neko misli da se nesto promenilo posle 5 Oktobra u glavama, e pa nista se nije promenilo. Treba samo da prisustvujete jednom od hepeninga PK Srbije van zemlje pa ce vam biti jasno kako mali Perica zamishlja biznis i zasto je nasa zemlja tu gde jeste i zasto se nikad (ili u dalekoj buducnost) nece promeniti i zasto je Miskovic (svaka mu cast) sa Deltom uspeo da uradi to sto je uradio.

Usput, zvanicne procene Rusa su da ce izvorishta gasa koja se sada koriste i ako se budu koristila istim tempom, trajati do kraja XXI veka, to je nesto duze od 2050.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 18:45 06.10.2008

Re: Nema nade

011-495
Niko ne penusha na to sto je Dinkic izvukao na brzinu sa bilansnog stanja NIS-a, hotel Hyatt i prodao ga po ceni nizoj od cene nekretnine (nije cak uzet u kalkulaciju ni promet/profit i ostalo) svojim grckim drugovima. Procenu vrednosti hotela je vrsila ista kompanije koja je vrsila procenu SARTID-a a vlasnik ove kompanije je u svoje vreme bio zamenik Dinkica u NBS! I niko nista da prokomentarishe.


Odlican post, a ovo citirano je stvarno interesantna informacija ... ovo bi onda bila prevara i otimacina sa nase strane? ... Nije mi se svidjao nastup Sojgua, posto je delovao suvise nadmeno i osorno ... ali ako je ovo tacno, onda ga potpuno razumem ...

pozz
011-495 011-495 20:55 06.10.2008

Re: Nema nade

Virtuelni Vasilije
Nije mi se svidjao nastup Sojgua, posto je delovao suvise nadmeno i osorno ... ali ako je ovo tacno, onda ga potpuno razumem ...pozz


Nemamo sta da se ljutimo. Naravno da su pop..deli, neko im je nesto obecao (za dzabe ili za nadoknadu, njie ni vazno za nas blog) a onda poceli da ih zavlace. Kakve veze ima to sto je druga partija na vlasti, nije V.Ilic potpisivao u svoje licno ime (mada je imao mogucnost da dobije nadoknadu u svoje ime) nego u ime drzave. Ako je vec neko (Dinkic) hteo da ponisti/promeni ugovor, prvo mora da dokaze da je taj isti ugovor uradjen sa narushenjem zakona, izvlacenjem licne koristi, dovodjenje u zabludu jednog potpisivaca od strane drugog, svesnu prevaru i sve ostale kriminalne radnje koje mogu da obore ugovor.
Nee, mi to ne radimo nego kazemo "ne vredi toliko nego ovoliko", ko ce normalan da radi sa nama? Naravno da ce svi pokusati da kupe ispod trzisne cene ako mogu. Ko je lud da placa punu cenu ako moze da plati manje? Stvar je u tome da onaj koji prodaje treba da to radi u najboljem interesu zemlje, biznis je biznis.
Da li neko zna da je od pocetka ove godine u NISu (Jugopetrol konkretno) opshti haos i grabez, tako je to dok nema gazde. U Aprilu je jedna od delegacija Gazproma dosla u JP i ostavljena od 13h do 19h u pregovornoj sobi a da im niko nije prisao i na kraju ih izbacili portiri. Sta da ovi ljudi posle kazu i urade? Naravno da ce da poshalju coveka od poverenja da nas pocepa kao svinja masnu kesu. Ponavljam, nije problem u njima nego u nama. Ako neko jos nije cuo Zemlja se okrece oko Sunca a ne obrnuto.

Meni nije jasna skoro patoloska mrznja prema Rusima i jedino prosto objashnjenje koje mi pada na pamet je to sto i dalje o njima mislimo kao o zatucanim idiotima koji smrde na parfem "limunovo drvo" i jedu kiseli beli luk a mi u to vreme jeli zlatnim viljuskama.
Da nam nije u SFRJ bilo Rusa i Arapa, ne bi nikom nista prodavali ili gradili.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 06:47 07.10.2008

Re: Nema nade

011-495
Meni nije jasna skoro patoloska mrznja prema Rusima i jedino prosto objashnjenje koje mi pada na pamet je to sto i dalje o njima mislimo kao o zatucanim idiotima koji smrde na parfem "limunovo drvo" i jedu kiseli beli luk a mi u to vreme jeli zlatnim viljuskama.


Hm, ja bih objasnjenje trazio na drugoj strani ... ta mrznja nije rasirena kod nas, naprotiv, svojstvena je samo jednoj maloj grupici i, gle cuda, onoj istoj iz koje je trazeno bombardovanje Srbije, u kojoj se preuvelicavaju zlocini Srba a oni nad Srbima skrivaju i umanjuju, u kojoj se sopstveni narod i zemlja optuzju za fasizam koga samo oni vide, u kojoj se pljuje po svim nacionalnim vrednostima i simbolima ... u kojoj se zalazu za ocuvanje jedinstvenog Kosova, kao sto su bili prvi u svetu koji su njegovu nezavisnost priznali ... Pa kad patoloski mrze sopstveni narod onda mu dodje prirodno i da slicno osecaju i prema svim prijateljskim, ukljucujuci i Ruse ...

pozz
Biljana Cincarević Biljana Cincarević 10:15 07.10.2008

Re: Nema nade

u kojoj se preuvelicavaju zlocini Srba a oni nad Srbima skrivaju i umanjuju, u kojoj se sopstveni narod i zemlja optuzju za fasizam koga samo oni vide


Vasilije ocigledno samo ti i tvoja grupica jos uvek sanjate o nebeskoj naciji.
A i uzmi nesto protiv dijareje
neny neny 15:29 07.10.2008

Re: Nema nade

BILJO svaka cast,kratko i jasno!sa takvima se ne moze drugcije,ako udjes u diskusiju,ona se obicno zavrsava nekim epskim pojanjem,pesmom iz predkosovskog ciklusa.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana