Klasni sistem u Srbiji

markodjurovic RSS / 06.10.2008. u 22:34

Naime o cemu se radi. Na jednom srpskom naucnom institutu uskoro treba da bude objavljen konkurs za besplatnu dodelu placeva u Ugrinovcima. Placevi trebaju biti dodeljeni zaposleima u institutu.

E sad zasto bi bilo cudno da neka drzavna institucija dodeljuje svojim zaposlenima besplatne placeve, cak bi trebalo da bude i pozitivno. Medjutim, sta mislite da li na konkursu mogu ucestvovati svi zaposleni na institutu. naravno odgovor je NE. Placevi su predvidjeni samo za naucne radnike, dok ostali zaposleni naravno ne mogu da ucestvuju na njemu. OK covek bi pomislio ljudi su ucili i radili godinama i trebaju da dobiju nesto, da im se drzava konacno zahvali za sav njihov trud i rad, bar onima koji su prvi ispunjavaju najvise uslova na konkursu. Ali naucna institucija ne bi bila to sto jeste a da ne primeni "naucne" metode cak i u ovakvim situacijama. Naime pre objavljivanja konkursa uradice se anketa gde ce glavna pitanja biti upravo ona koja cine uslove konkursa. Postavlja se pitanje zasto bi to radili? E pa odgovor je veoma jednostavan: da bi svi koji mogu da ucestvuju na konkursu mogli da dobiju svoj plac.

Da se razumemo nemam ja nista protiv da naucni radnici budu ravnopravni sa svim ostalim radnicima, ali po nekom mom misljenju zar pored svih povlastica koje uzivaju trebaju da dobiju i nove. Zasto se zemlja ne bi dodeljivala  svim radnicima, ove zemlje, ravnopravno i ravnomerno. Zasto da naucni radnici imaju pravo: na neogranicen broj "tezgi",  na nenormalno dugo odsustvovanje sa posla, na drugacije bodovanje pri oceni stambenog prostora i koje kakve dodatne beneficije. Zar nisu i druga zanimanja sposobna za usavrsavanje u inostranstvu, zar nema radnika u drugim sektorima koji nemaju reseno stambeno pitanje.Takodje uzmimo u obzir i sta su ti naucni radnici doprinelii ovoj zemlji zadnjih x godina. Da li su oni doprineli vise nego inzenjeri, lekar, rudari ili ko god drugi. Kako se ovo nikad nije desilo prosvetnim radnicim?

Jos jedan slucaj je veoma interesantan, a to je odluka gradske vlade da se izgrade stanovi za Rome koji zive ispod gazele. Stanovnici Borce su sa pravom protestvovali protiv izgradnje tih stanova sa jednim jedinim argumentom "A zasto niko nije izgradio stanove za nasu decu koja nemaju gde da zive?".

U krajnjem slucaju zasto meni niko ne sagradi stan ili mi ne poklone plac.



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana