CUBURA,CETIRI KUCE,TRI REKE

aguero RSS / 12.10.2008. u 21:41

U neposrednoj blizini gradilista u Dubljanskoj 35 na Cuburi urusile su se cetiri kuce.Predstavnik investitora visespratnice u izgradnji izjavio je da je gradiliste dobro obezbedjeno i da zemljane radove izvodi gradjevinska firma koja ima odgovarajuce ateste.Policija je izvrsila uvidjaj,na lice mesta stigao je i gradonacelnik Beograda Dragan Djilas.Sedamnaest stanara je privremeno smesteno u hotele.

Ovo nije prvi put da stradaju kuce u centralnom gradskom jezgru.Cesto su glavni krivci  nezajazljivi investitori i  nesavesni graditelji.Ima,medjutim,i drugih uzroka.Jedan od njih su i podzemne vode.

U nasem gradu cesti su slucajevi uranjanja kuca.Mnoge se sruse,a neke samo utonu.Pre desetak godina to se dogodilo zgradi na uglu Njegoseve i Knjeginje Zorke,tada Ulice Ivana Milutinovica.Javnost je o tome obavestavana iz dana u dan...Teren je,koliko-toliko, saniran,ali pravi uzrok nikada nije do kraja istrazen.Stari stanari su,brze-bolje,prodali svoje stanove.Novi vlasnici zadovoljni su kupovinom stana u samom centru!

Tim povodom javljali su se mnogi strucnjaci koji su ukazivali na postojanje velike podzemne reke koja tece ispod Slavije,JDP-a,Palate Beograd i Terazija ka uscu Save u Dunav.

O toj trecoj reci malo se zna.O njoj se gotovo uopste i ne govori.Koliko je opasno graditi velike zgrade iznad nje - takodje.

Ocevici havarije u Dubljanskoj ulici izjavili su istraznim organima i novinarima da se pre rusenja kuca culo pucketanje i podrhtavanje tla.Istraga ce,verovatno, dati prave odgovore.Gradnja visespratnice ce se nastaviti,a sudbina malih kuca u okolini je,zasad,neizvesna.

Vlasnike otecenih kuca,uz svu muku,cekaju i dugogodisnji sudski sporovi sa investitorom i graditeljima.

Urbanisti grada Beograda i druge nadlezne sluzbe koje izdaju odgovarajuce dozvole za gradnju tesko da ce neko pozivati na odgovornost.Takodje i nadlezne sluzbe za vodo- privredu.

Prasina se vec slegla u Dubljanskoj.Avetinjski zjape srusene kuce i napustena domacinstva.Sava i Dunav,kao i uvek,  teku jedno drugome u zagrljaj.Tu je i treca reka.Ali nju niko ne vidi i ne pominje.

A bilo bi dobro da je konacno bolje upoznamo!

Mozda ta reka nema nikakve veze sa slucajem iz Dubljanske ulice.Mozda se tamo dogodilo nesto sasvim drugo.Ali je vreme da i ta ponornica konacno izroni na svetlost dana.

Pa makar i bila tajna ljubav plavog Dunava!



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

NNN NNN 00:41 13.10.2008

hmm

Urbanisti grada Beograda i druge nadlezne sluzbe koje izdaju odgovarajuce dozvole za gradnju tesko da ce neko pozivati na odgovornost.
Mislim da je ovo suviše blaga reč, i verujem da za određenu svoticu (cijena prava sitnica) možete dobiti dozvolu da gradite bilo gde. A i suprotno, možete imati svoje građevinsko zemljište i čekati godinama na dozvolu. Imam prijatelja koji čeka već nekolio godina da napravi svoju kuću u svom dvorištu (tj placu) u međuvremenu je diplomirao, oženio se i dobio dete ali dozvolu još čeka (verovatno da je pare koje je dao za iznajmljen stan dao "urbanistima" mog'o je da dobije dozvolu odavno)...
aguero aguero 10:06 13.10.2008

Re: hmm

Vreme je da se stari Beogradjani razbude i uzmu u zastitu i svoje domove i Beograd.Ako vec nije suvise kasno!Gradski oci cesto isticu specifican duh prestonice,lepote starih delova grada....,ali ne rade gotovo nista da ih sacuvaju.
dreamreader dreamreader 21:33 13.10.2008

Re: hmm

Svidja mi se duhoviti momenat sa "razbudjivanjem starih Beogradjana":))

Nista od toga, cini mi se, posebno ako se uzme u obzir da su skoro na ivici izumiranja, kao i cetvrtina sisara na nasoj planeti
Drugo, tesko je pricati o obavezama starih Beogradjana bez price o njihovim pravima, od koje pak nema nista bez Zakona o denacionalizaciji zemljista.

Zalosni problem sa kojim se previse cesto srecu stare, a verujem uskoro i novije zgrade, na Cuburi, Neimaru i okolnim delovima Vracara, je krivica/odgovornost mnogih - pocev od gradskih urbanista, arhitekata, izvodjaca, pa i samih vlasnika prethodnih objekata koji cesto razmisljaju kako samo sto bolje da unovce svoje stanove/kuce - a sastoji se u poznavanju cinjenice da je teren pomenutih delova Vracara izrazito dugo notorno poznat po sleganju/klizanju i podzemnim tokovima.
Ako je toga bio svestan moj pradeda pocetkom 20. veka kada je tu podizao dve kuce sa jacinom i dubinom temelja o kojima stanari novijih zgrada danas mogu samo da sanjaju - onda ne vidim kako toga nisu svesne gradske vlasti, arhitekte i izvodjaci kada ne zahtevaju/sprovode stroge mere izgradnje temelja i/ili ojacavanja temelja susednih zgrada sa kojima se nove granice ili su cesce uz njih prilepljene.

Naravno, ovo je samo retoricko cudjenje koje iznosim, posto je, mislim, svima jasno gde zivimo, kako radimo/razmisljamo i sta su posledice toga na svim aspektima nasih zivota.

Inace, odlican tekst/tema za razmisljanje - ergo, preporuka od mene:)
aguero aguero 22:13 13.10.2008

Re: hmm

Nasi novi investitori bi da grade brzo,jevtino i da skupo prodaju!Nazalost,to im prolazi,tako da i mnoge nove zgrade tonu i pucaju.No,svi se hvataju na mamac zvani dobra lokacija!Cene kvadrata su na Vracaru ,prava sitnica,a kvalitet je ocajan.Zato mnoge stare zgrade izgledaju kreposnije od novih,a o lepoti da i ne govorimo.
dreamreader dreamreader 22:23 13.10.2008

Re: hmm

Apsolutno tacno, a na to dodati i interes koji gradske vlasti (sve do jedne u skorijoj istoriji) imaju sa takvim stilom poslovanja. Iz toga se lako zakljucuje zasto gore pomenuti Zakon o denacionalizaciji zemljista nece zaziveti u Srbiji, Beogradu posebno.
aguero aguero 22:27 13.10.2008

Re: hmm

Gurao to onaj ministar Parivodic i cinilo se da ce uspeti,ali Krcunove brigade nece da napuste oteto!Ali,bez denacionalizacije nece biti ni Evrope,pa ce morati.A gradske vlasti treba,onda,da protresu mladi Beogradjani.Oni od 3o-35 god. su najratoborniji.FORCA CUBURA,FORCA DORCOLCI!
dreamreader dreamreader 22:38 13.10.2008

Re: hmm

Gurao to onaj ministar Parivodic i cinilo se da ce uspeti,ali Krcunove brigade nece da napuste oteto!Ali,bez denacionalizacije nece biti ni Evrope,pa ce morati.A gradske vlasti treba,onda,da protresu mladi Beogradjani.Oni od 3o-35 god. su najratoborniji.FORCA CUBURA,FORCA DORCOLCI!


:)))) Da umre covek od smeha na ovaj deo sa mladim Beogradjanima od 30 do 35 god.starosti, pa bar 70% njih, koji sada zive u Bg, nisu rodjeni u njemu, ne haju da se asimiluju na zivot u urbanoj sredini, a jos manje za nekakvu tamo problematiku sa zemljistem, izgradnjom i sl. ozbiljnim temama. Vecina njih bi samo da se dokopa svog stana, manje-vise pod bilo kakvim okolnostima.

Apropos predloga nacrta Zakona koji je bivsi ministar Parivodic dao, tacno je da bez toga nema ulaska u EU, kao i bez mnogih drugih stvari za koje ova, a ni neke od prethodnih Vlada nisu bile zainteresovane vise nego, onako, nacelno. Stos je u tome sto se njima, licno, denacionalizacija sustinski nikako ne isplati.
aguero aguero 21:37 17.10.2008

Re: hmm

Sve stoji,kad se tako nabroji(poredja0.Elem,poslednje vesti kazuju da je rupetina zatrpana.da li to vazi i za ovaj problem?Videcemo (ne daj Boze)!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana