OSTRVO SRBIJA

aguero RSS / 19.10.2008. u 13:34

Strucnjaci prognoziraju da ce do 2o5o.godine zbog globalnog zagrevanja oko 2oo miliona ljudi ostati bez krova nad glavom!Migracije zbog klime su vec pocele i trenutno,po studiji UN, takvih migranata ima izmrdju 25 i 27 miliona.

Ceo svet oseca klimatske promene,a najvise Arktik,podsaharska Afrika,delovi Azije na malim nadmorskim visinama i mala ostrva,zbog porasta nivoa mora.U Evropi najugrozeniji su Mediteran i Zapadni Balkan.

Ugrozena je,dakle,i Srbija,a posebno planinska i priobalna podrucja.Strucnjaci procenjuju da ce u nasoj zemlji biti sve manje kise i snega,ali i vise poplava zbog bujanja i izlivanja evropskih reka.To ce izazvati razne promene,pa i nacin gajenja odgovarajucih poljoprivrednih kultura...

Vec decenijama razni politicari,a posebno odmah po dolasku na vlast,isticu kako je agrar najveca sansa Srbije za ubrzani razvoj i poboljsanje spoljno-trgovinskog bilansa.Tek na petom ili sestom mestu je turizam.Planinski i seoski.

Kako sunce przi,izgleda da ce se Srbiji otvoriti nove perspektive.Kad dobije izlaz na more.To se,naravno,ne moze dogoditi do 2o5o-te,ali za 1oo godina - ko zna!

To bi bilo lose za mnoge,a spas za Srbiju.Lepe,dugacke i zelenilom okruzene plaze,srbijanski sir,kajmak,prsuta,ajvar i druge djakonije - bili bi pravi mamac za turiste iz celog sveta...

No,kako svako dobro ima i svoje zlo,u Srbiji bi se naselilo jos Crnogoraca!Sa njima bi dosli i ruski nuvorisi.Buduci da su morali da napuste Mogren,Zlatnu obalu,Milocer i druge fensi plaze,dobar bi im bio i Jelen do,uvala Skrapez,marina Djetinja,ili ti pesskovita obala Deliblato.O Rtu Mrcajevci da i ne govorimo!

Sa sobom bi,ti novi stanovnici Srbije,poneli njeguski prsut,balone dobrog Vranca,stelje i bijele plahte za postelje....A na krkace - 2oo-to godisnje babe i dede,sve sa dugijem brcima!

A Srbi bi ih,kakvi su,docekali rasirenih ruku!Sve i da ih predvodi raspop Miras Dedejic!Cak bi im oprostili i to sto se od sebe samih odelise i priznase nekada davno nezavisnost Kosova...

A Milo?Ma,koji Milo - odavno ga,u tom slucaju,ne bi ni bilo.On jeste nesalomiv,ali bas toliko - nije!Dosta je i to sto bi duvanska industrija u Nisu nosila njegovo ime - MILO TOBACCO and COMP.MONTENEGRO.

Kad bolje razmislim,ma, dzaba ti bilo i tog srbijanskog mora!

Cak i kad bi nas more svuda okruzilo!

Srbija je,ionako,i danas.....

Ostrvo!

A na more cemo,kad se ono popne gore,ici na planine.Sve o jednom trosku!

 



Komentari (2)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

NNN NNN 22:40 20.10.2008

Kakogod

Kad već nismo izašli na more ratom, onda bar klimatskim promenama.
rivera rivera 12:12 21.10.2008

Re: Kakogod

Da spremimo slauf i kanticu i lopaticu za pesak!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana