Pauci i Vizigoti

pearl866 RSS / 20.10.2008. u 11:25

U zemlji Srbiji vlada apatija. Pa čak i pesimizam. Još važi ona Balaševićeva: „Osmeh je događaj“. Da li su to samo propratne pojave tranzicionog muljanja ili je u pitanju nešto globalnijeg karaktera? Ko bi ga znao. Sigurno je da su pesimizam i apatija, između ostalog, i mehanizmi samoodbrane od besmisla, gluposti i nepravdi. Ali oni imaju svoju cenu – život se mnogima više ne čini lepim. Kažu da sve kreće iz glave, tj. razmišljanja.  Za pesimizam Vujaklija kaže – Pogled na svet koji smatra da su ovaj svet i život, u svojoj suštini, nepopravljivo rđavi. Mada mi imamo svoju verziju te definicije – neporavljivo rđavi samo za nas. Teorije zavere vrebaju sa svih strana sa svakovrsnim tumačenjima šta nas je i zašto nas je snašlo. Šta je realnost? Da li je normalno biti optimista u ovom trenutku u ovoj zemlji?  Da li, kao Hamlet, čuveni pesimista oštrog oka i besprekornog rasuđivanja, ostati zakočen pred sveprisutnom ljudskom sebičnošću, arogancijom, nedoslednošću, korumpiranošću, glupošću, i nepravdom, ili nekako naći načina da sa vedrinom Gvida, lika iz italijanskog filma La vita e bella, ulepšamo svoju i egzistenciju drugih oko nas na planeti Zemlji – uprkos svemu? Pogledajte kako objašnjava svom malom Đozui jednu pojavu u jeku italijanskog fašizma:  

Đozue: Zašto na svim radnjama piše: „Zabranjen ulaz psima i Jevrejima”?
Gvido: Natpisi: „Zabranjen ulaz” su najnovija moda! Pre  neki dan sam bio u prodavnici sa mojim drugom kengurom, ali kod njih je pisalo „Zabranjen ulaz kengurima”. Rekao sam mu, „Pa ništa onda, hajde da idemo kada je zabranjen ulaz kengurima.”
Đozue: A što na našoj radnji nema natpis „Zabranjen ulaz”?
Gvido: Od sutra ćemo i mi staviti neki natpis. Nećemo pustiti u radnju nikog ko nam se ne sviđa. Šta ti ne voliš?
Đozue: Pauke.

Gvido: Odlično. Ja ne volim Vizigote. Od sutra stavljamo natpis: „Zabranjen ulaz paucima i Vizigotima.”

 Ko nije poželeo da se nalik na Gvida, sa lakoćom i virtuoznošću akrobate nosi sa glupošću i nepravdama ovog sveta? Međutim, Gvidova tajna je jednostavna – sastoji se u u veri u lepotu života a priori.. On prihvata život i u njegovoj rugobi, a paukove i Vizigote stavlja tamo gde im je mesto.



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana