Hvala LSV

Saša Radulović RSS / 21.10.2008. u 21:09

Za svaku pohvalu. Ovo njihovo delovanje oko cene gasa. Ono što opozicija treba da radi. Ono što parlament treba da radi. Da su poslanici odgovorni građanima, a ne stranci, svi bi se ovim bavili, u ime građana, i kontrolisali rad državne uprave, agencija i ministarstava. Pozivam sve građane da podrže ovakvo ponašanje i delovanje političara. Za naše dobro.

Inače ne volim LSV. Kao ni druge lokalne stranke. Mislim da im nije mesto na republičkom nivou. Mesto im je na lokalnom nivou. Od republičkih poslanika očekujem da vode računa o celoj republici. Svima nama. NIS nije pokrajinski već republički i ne pripada Vojvođanima već svim građanima Srbije. Isto kao i EPS i Telekom. A i mislim da je pokrajinski nivo vlasti nepotreban i štetan za decentralizaciju u Srbiji. Jedan potpuno nepotreban nivo vlasti i Meka za birokratiju. Nama trebaju decentralizacija, manja republička država i jake regije. U Vojvodini najmanje tri.

Ovo pominjem da bih podvukao koliko mi se čini značajnim ovo štu su uradili. Mislim da zbog ovoga što su uradili, blitz krieg analiza situacije, pribavljanje potrebnih informacija i jednostavna razotkrivajuća argumentacija u interesu građana, zaslužuju bezrezervnu podršku. Wow!!! Ako ovako nastave, nadam se da će ih građani nagraditi i da će na narednim izborima osvojiti mnogo veći broj glasova.

Preko glave mi je opozicionih političara koji bez ikakve stručnosti i analize, bez ideja i predloga, kritikuju sve oko sebe. I u tom pucanju na sve strane, možda nešto i ubodu. Isto kao i da ništa ne kritikuju. I radikali i narodnjaci i DSS su potpuno neozbiljni. A tek NS. Nama treba ozbiljna opozicija koja kontroliše poziciju u ime građana.

Kroz ovu analizu LSV-a koja je tako lepo iznešena u Poligrafu sinoć saznasmo:

- da država (Srbijagas) ne kupuje gas direktno već preko firme Jugorosgas koja naplaćuje maržu od 8% (13% domaćinstvima)

- da domaćinstvima gas prodaje 37 preduzeća od kojih mnoga nemaju licencu

- da su ti distributeri lokalno orijentisani i lepo podeljeni tako da jedan potrošač ima tačno jednog distributera od koga može kupiti gas - u prevodu imamo 37 malih monopola

- da ne postoji pravilnik kako se postaje distributer, niti uslovi koji se moraju zadovoljiti - tako da imamo distributere društvena preduzeća ili distributere sa nepoznatim vlasnicima. Samo se zna da domaćinstvo ne može dobiti gas od Srbijagas direktno, već mora preko "svog" lokalnog, jednog jedinog distributera

- pitanje nije: kako neki od distributer koji nemaju dozvolu mogu da obavljaju delatnost. Pitanje je kako je bilo koje od 37 preduzeća dobilo dozvolu, i koje su uslove zadovoljili

Ovo naravno znači još 37 lokalnih monopola sa kojim klijenti moraju da potpišu ugovore kakvi im se ponude. Jer izbora nemaju. Isto kao kablovska TV. A marža od 20%, 30% ili čak 40%. Ima se, može se. Inače istu situaciju imamo i sa ostalim energentima npr. tečnim gasom.

A sada glavna taktička pitanja koja je LSV otvorio: odgovornost regulatornog tela, Agencije za energetiku, i nadležnog ministra energije. Šta oni rade? Kako im je palo na pamet da predlažu rast cena gasa od 60% a da ne provere šta ulazi u cenu gasa? Šta im je posao? I na osnovu kakvog obrazloženja je vlada prihvatili ovaj predlog?

I strateško pitanje: zašto država godinama odbija da reguliše ovu oblast? Pitanje treba biti upućeno stranci DSS koja kontroliše energetiku od 2004.godine, njenom lideru i njenim ministrima.

I onda još i pitanje NIS-a: ko je tačno, ime i prezime, pregovarao sa Rusima i šta je tačno dogovoreno. Hoću da mogu da pročitam predugovor ili memorandum o razumevanju. Interesuje me i koja tačno lopata je korištena u određivanju cena i ko je njom rukovao. Od lidera Nove Srbije smo saznali da je cena za NIS samo 400 miliona evra zato što će Rusi sami platiti izgradnju gasovoda kroz Srbiju, a to vredi, brat bratu barem preko jedne milijarde nečega.

I živo me interesuje koliko dugo će da ostane monopol NIS-u? I da li će država da naplaćuje koncesiju za pravo korišćenje našeg gasa i nafte? Dajte da vidimo tačno šta piše u dogovorenom.

A što se investicija od 500 miliona evra u NIS i "stvarne" cene koji Rusi plaćaju od 900 miliona, tu stvari stoje ovako:

- ako su oni kredit NIS-u koji će se vraćati nakon određenog broja godina, onda je stvarna cena koju su Rusi platili za NIS 400 miliona. Jer kredit će se vratiti

- ako Rusi plaćaju državi Srbiji 400 miliona i ulažu u kapital NIS-a 500 miliona i nakon toga, Republika Srbija ima 49%, onda su platili NIS 650 miliona. Jer ekvivalentna operacija je da Srbiji plate 650 miliona, pa onda oba vlasnika izvše dokapitalizaciju od po 250 miliona

- ako je plan da nakon kupovine NIS-a za 400 miliona, Rusi izvše dokapitalizaciju od 500 miliona, onda ako država takođe ne uloži 500 miliona, ostaće sa manje od 30% vlasništva. Isto važi i u situaciji gde je kredit konvertibilan u akcije

- ako je plan ...

I tako pričamo mi. A bilo toliko mnogo lakše da možemo samo da pročitamo tačno šta je dogovoreno.

Još jednom: Hvala LSV. I nemojte tu da stanete. To je put do glasova. I iskreno se nadam da će LDP uspešno izvesti analizu na primer zdravstva u Beogradu i zaslužiti istu ovakvu podršku.

Saša



Komentari (55)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 21:39 21.10.2008

...?

I strateško pitanje: zašto država godinama odbija da reguliše ovu oblast? Pitanje treba biti upućeno stranci DSS koja kontroliše energetiku od 2004.godine, njenom lideru i njenim ministrima.

na koju foru su oni opozicija u
prvom delu teksta?
ko je drzava?
Saša Radulović Saša Radulović 22:46 21.10.2008

Re: ...?

Oni su polu-opozicija. Opozicija nije ni polu. Etiketa je nebitna. Ovo što su uradili je izuzetno bitno. Nisu samo rekli: lopovi, niko ništa ne valja, kriminal, korupcija. Rekli tačno gde je problem. Ne znam za vas, ali ja sam saznao nešto vrlo konkretno. Nešto na šta se mogu tražiti odgovori. Novinari sada treba da odrade i njihov deo posla.
gorio92 gorio92 22:05 21.10.2008

Tresla se gora...

LSV nije opozicija.
A čiji je NIS(čitaj Naftagas), vrag zna.
Nešto ne vidim da je LSV nešto uradio. To što su oni izneli je manje više poznato.
Meni to više liči na pokušj hvatanj nekih političkih poena preko grbače nas svih, bez ikakvog učinka za nas.
Bojim se i bez ikakvih posledica za velike i male "gas" igrače.
queeria92 queeria92 22:19 21.10.2008

Re: Tresla se gora...

Slažem se, trebalo je da ćute!

Oni će nama da otvaraju oči!!! Sram ih bilo, kako se samo usuđuju...
jesen92 jesen92 22:35 21.10.2008

Re: Tresla se gora...

NIS i Naftagas nikada nisu bili jedno isto...
ivana23 ivana23 22:43 21.10.2008

Re: Tresla se gora...

jesen92
NIS i Naftagas nikada nisu bili jedno isto...


UPOZNAJTE NIS-NAFTAGAS
Saša Radulović Saša Radulović 22:44 21.10.2008

Re: Tresla se gora...

Nešto ne vidim da je LSV nešto uradio

Pročitaste li vi tekst? Pogledaste li televiziju? Znadoste li šta je sve u ceni gasa pre nego što se oni, svi takvi bez veze, javiše?
jesen92 jesen92 23:10 21.10.2008

Re: Tresla se gora...

NIS-Naftagas je deo akcionarskog društva Naftna industrija Srbije sa sedištem u Novom Sadu.
...Naftagas je deo NIS-a.....NIS je devedesetih godina osnovan kao pandan INI tj kao njena kopija i obihvatao je sve gorivaske i mazivaske rafinerije u srbiji plus jugopetrol i naftagas koji su bili distributeri...svi su u imenu imali prefiks NIS pa smo imali NIS RB, NIS Jugopetrol...itd...mazivase su odkacili u toku tranzicije tako da je rafinerija begrad kupljena od nekih grka i bugara a za fabriku maziva u krusevcu ne znam mada ni ona nije vise u NISu...situacija sa jugopetrolom je takodje nejasna tako da su sada u NIS-u ostale rafinerije u novom sadu i pancevu, naftagas i tng......
jerry92 jerry92 23:18 21.10.2008

Re: Tresla se gora...

Nije tačno da NIS i Naftagas nisu jedno teisto, nego priče ide ovako da je NIS zapravo nastao fuzionisanjem Naftagasa i koji je imao oko 90 % imovine i Jugopetrola sa 10 % imovine.Zapravo je Jugopetrol imai pumpe u Srbiji i fabriku maziva , a Naftagas je imao sve ostalo uključujući i rafinerije.Naftagas je zapravo nastao od vojvođanskih para.
jesen92 jesen92 23:38 21.10.2008

Re: Tresla se gora...

....
Naftagas je imao sve ostalo uključujući i rafinerije.Naftagas je zapravo nastao od vojvođanskih para.
...pa naravno, vojvodjanska firma nastala od vojvodjanskih para.....ali Naftna Industrija Srbije je nesto drugo bila.....a i sada se sastoji od tri dela, naftagas je samo jedan...
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:04 22.10.2008

Re: Tresla se gora...

Znadoste li šta je sve u ceni gasa pre nego što se oni, svi takvi bez veze, javiše?

Evo sad znamo i sta?
Je li to posao politicke stranke? Da obavestava gradjane. I da tako skupi po neki glas za sebe.Poceli su vidim
To je put do glasova.
A da malo porade na tome da to novinari rade? Da Ceda malo one papire odnese u pravosudje umesto predsednici skupstine. Ali zato treba imati normalan sud. E to je posao politickih partija da prave sistem a ne da rade tudji posao...novinara i javnih tuzilaca...
Sta se promenilo? Placace u ratama. Znaci pljackamo vas "natenane", uzivajte.
Bice jeftinije koliko? 5%.
I Liga koji promil gore.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:06 22.10.2008

Re: Tresla se gora...

Oni će nama da otvaraju oči!!!

Otvorise nam oci, samo kod mene se to zove zamazase nam oci, jbg.
Ma samo neprecizna terminologija jel da?

Dr M Dr M 00:14 22.10.2008

Re: Tresla se gora...

A da malo porade na tome da to novinari rade? Da Ceda malo one papire odnese u pravosudje umesto predsednici skupstine.


Mislim da je ovo odlicno uradjeno. Bas su sve alarmirali odjednom, nema zataskavanja. Tuzilastvo samo bi mlelo ovo dve godine, u Skupstini bi se izgubilo u nekom odboru ili medjustranackom dealu a za novine se zna cije su.

Ovako, mozda ce vuk i da pojede magarca al` je magarac poceo da se rita, ni vuku nece da bude svejedno.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:18 22.10.2008

Re: Tresla se gora...

Tuzilastvo samo bi mlelo ovo dve godine, .....a za novine se zna cije su.

Slazem se ali bas zato...
Upravo to treba da menjaju politicke partije....da prave sistem a ne da ga one zamenjuju.

Dr M Dr M 00:38 22.10.2008

Re: Tresla se gora...

Slazem se ali bas zato...
Upravo to treba da menjaju politicke partije....da prave sistem a ne da ga one zamenjuju.


Slazem se i ja ali, da bi se sistem promenio, postojeci mora da se prodrma pa da se rusi. Ovo je pocetak stvaranja novog sistema, sve javno, pesnicom medju rogove, nema tajnih dealova. Posle ovoga, svi ce malo da ustuknu, bar da se malo pomuce da sakriju kradju a ne bahato i bezobrazno kao sada.
vracarac92 vracarac92 07:46 22.10.2008

Ništa

Mislim da je Čanak imao dobru (populističku) nameru ali od svega NIŠTA. Obećao nam je Čanak u subotu(?), dok je teatralno popisivao peticiju u Petrovgradu da će u ponedeljak izneti pravu medijsku bombu, da će sve raskrinkati i da će ako treba srušiti vladu. I šta se desilo? Ništa. Standardno ništa. Prođe ponedeljak, prođe utorak, dođe sreda ali ništa vredno pomena se ne dešava. Jedino je deda mraz Cvetković sirotinji raji podelio na nekoliko delova račun za preskupi gas. I to je to. Kraj.
LSV i dalje ćutke podržava koalicione partnere i nema nameru da se liši tog ugodnog položaja jer zna da na klupi za rezerve strpljivo sedi verni LDP a kako stvari stoje pridružila se i novoosnovana SNS.
Kohabitacija u prvom timu i na klupi za rezerve cveta. Sve vrca od ljubavi i nije fer da se narod (glasačka mašina) meša u tu idilu. Narod treba smo da vrši svoju glasačku ulogu i da plaća skuplji gas i telefon. Naravni i da se smeška i pita "jel treba još" Ne bi bilo lepo da se vlastodršci uznemire. Pa valjda ljubljeni političari imaju preča posla nego što je tamo neki narod i država.
ruza26 ruza26 09:21 22.10.2008

Re: Tresla se gora...

Sto se mene tice, potpuno ste u pravu. Ko je hteo mogao je ovih dana da sazna mnogo o ceni, transportu i distribuciji gasa. Sad nam je jasna muljaza koju smo do sada samo ovlas naslucivali. I, da li nam je bolje? Nije. Kazu i ovi novi - bez posrednika se ne moze. Njemu treba da se plati 5%. A direktor je kriv "samo" zato sto je ugovor na 700 miliona evra potpisao bez znanja Upravnog odbora... a, opet, pravilima je predvidjeno da ugovor stupa na snagu tek kad ga odobri Upravni odbor... Kazu i da nije moglo da se smeni rukovodstvo, upravni odbor, sad ce, potpisan je sporazum DS-SPS.
Majstorsko relativizovanje... objasnice se i neobjasnjivo... a to sto zivimo u haosu i to ce neko mudar da nam objasni... Da nam bude bolje... Hoce li neko nesto da promeni? Tesko.
Naravno, u pravu ste - stvari treba uciniti javnim, jedino tako moze se doci do tacke na kojoj ce nesto morati da se menja. Zivi bili pa videli. Bojim se da ce i to otici pod tepih, da cemo sutra slusati o zdravstvu, pa o skolstvu, pa o...
jerry92 jerry92 10:57 22.10.2008

Re: Tresla se gora...

jesen92
....
Naftagas je imao sve ostalo uključujući i rafinerije.Naftagas je zapravo nastao od vojvođanskih para.
...pa naravno, vojvodjanska firma nastala od vojvodjanskih para.....ali Naftna Industrija Srbije je nesto drugo bila.....a i sada se sastoji od tri dela, naftagas je samo jedan...

Koji je treći deo ? Da nije Gasprom koji će to da proguta za 400 miliona evra ?
Saša Radulović Saša Radulović 18:47 22.10.2008

Re: Ništa

Mislim da je Čanak imao dobru (populističku) nameru ali od svega NIŠTA

Nije ništa. Miljama daleko od ništa. Cilj političkih stranaka je da osvajaju glasače. To što oni imaju ili će imati koristi od ovoga je super. Baš to nam treba. Pitanje je koja je korist za nas, građane. Mislim da je velika. I ako na pravilan način nagradimo ovakvo ponašanje, i to jasno i glasno kažemo gde god i kad kod možemo, imaćemo ga više.
ecce-florian ecce-florian 22:48 21.10.2008

obraćanje precednika

Građani će moći u obrocima nekolikim etc. etc.

Laknulo mi je unekolikim. Melem za dušu.Tako prirodno, tečno i nasuprot tome svima razumljivo.
Saša Radulović Saša Radulović 22:53 21.10.2008

Re: obraćanje precednika

Bitno je da smo saznali da vlada prati i nadzire situaciju sa distributerima u interesu građana. Interesuje me kada su počeli, pre ili posle juče.
dolybell92 dolybell92 08:56 22.10.2008

Re: obraćanje precednika

Saša Radulović
Bitno je da smo saznali da vlada prati i nadzire situaciju sa distributerima u interesu građana. Interesuje me kada su počeli, pre ili posle juče.


Jedan primer

Kako je moguće da uopšte postoji ovakvo "preduzeće" ?

Skupo, skuplje

Kao primer preduzeća koje naplaćuje visoku maržu, Čanak je naveo preduzeće „Čoka", koje pravnim licima naplaćuje oko 40,04 odsto marže, dok domaćinstva plaćaju 37,55 odsto. Međutim, direktor JKP „Čoka" Iboljka Onodi negira da njeno preduzeće naplaćuje toliku maržu, već ona iznosi 22 odsto, dok ostatak cene zavisi od različitih „korektivnih faktora".

- „Čoka" ima 900 domaćinstava i naša godišnja potrošnja je milion kubika, tako da smo mi mali distributeri, ali moramo da ispoštujemo sve norme koje postoje za sve distributere. Između ostalog, moramo da imamo sedam zaposlenih u distribuciji gasa, kao što imaju druga mesta sa daleko većim brojem potrošača. To sve utiče na cenu gasa - ističe Iboljka Onodi za Biznis.
Saša Radulović Saša Radulović 18:49 22.10.2008

Re: obraćanje precednika

Čoka" ima 900 domaćinstava i naša godišnja potrošnja je milion kubika, tako da smo mi mali distributeri, ali moramo da ispoštujemo sve norme koje postoje za sve distributere. Između ostalog, moramo da imamo sedam zaposlenih u distribuciji gasa, kao što imaju druga mesta sa daleko većim brojem potrošača

A ko im dade licencu? Kako može preduzeće koje ne može da izdrži 7, i slovima SEDAM, zaposlenih, može da se bavi ovim poslom? Totalan cirkus.
dolybell92 dolybell92 05:26 23.10.2008

Re: obraćanje precednika

A ko im dade licencu? Kako može preduzeće koje ne može da izdrži 7, i slovima SEDAM, zaposlenih, može da se bavi ovim poslom? Totalan cirkus.


Pa to i kažem... najbolje je OBRAZLOŽENJE...u njihovom slučaju !
loader loader 22:51 21.10.2008

Gasni kajmak

Cena gasa jeste problematična, ili makar nedovoljno razjašnjena, ali imam utisak da je podignuta preterana prašina, u smislu da neke političke stranke zloupotrebljavaju ovo pitanje radi sticanja kratkotrajnih političkih poena. Takođe, upada u oči to što kritičari vlade ukazuju na to da "nema besplatnog ručka" i da cene moraju da budu realne, dok se sa druge napada korekcija cene za koju se kaže da je posledica dugotrajnog rasta cene gasa na svetskom tržištu. U stvari, čini se da najviše boli sumnja da se usput uzima prevelika marža od strane nekih posrednika u kupovini gasa. Krajnje je neophodno da se taj element što je moguće više razjasni. Puno ljudi kaže, ok, ako cena mora gore, onda mora, ali zašto toliki posrednici i toliki ekstra-trošak...
Saša Radulović Saša Radulović 22:58 21.10.2008

Re: Gasni kajmak

Mislim da nije podignuta dovoljna prašina Naravno pitanje nije i ne treba da bude da li cena gasa treba da bude tržišna. Pitanje je, kao što rekoste, ko i kako reguliše i nadgleda tržište. Odnosno zašto Agencija za energetiku i Ministarstvo energetike i njihove mnogobrojne službe ne rade svoj posao. Već godinama.
loader loader 23:05 21.10.2008

Re: Gasni kajmak

Već godinama se u ovoj zemlji neki poslovi ne rade. Ili barem ne dovoljno. Posebno ovi gde je kajmak debeo. Kad sam rekao prevelika prašina, najpre sam podrazumevao neke dezinformacije po ovom pitanju koje su izvesne stranke odmah plasirale ne bi li ubrale malo političke crkavice. A naravno da je prašina neophodna kako bi se stvar koliko-toliko rasvetlila. Ovo je na žalost nešto što je vezano za mnoge druge oblasti nekontrolisanog profita koji se dugo vremena ubira. Sve povezani sudovi. Trebaće puno vremena da se stanje popravi. No, dobro je da se s tim krene što pre!
loader loader 23:17 21.10.2008

Re: Gasni kajmak

Hoće li nam biti malo lakše ako znamo ovu vest? :)

" "Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je policija u ponedeljak počela prikupljanje podataka o svim navodima koji su se mogli čuti u vezi sa cenom i snabdevanjem gasom.

Dačić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da podatke prikupljaju Služba za borbu protiv organizovanog kriminala i Uprava kriminalističke policije. " "

Makar lepo zvuči :)
dali76 dali76 22:53 21.10.2008

thanks LSV

Zar dobijanje politickih poena koje ovdje neko spomenuh nije legitimni cilj svake stranke?
Dobro pa oko cega se stranke I bore?
Mislim da je ponasanje LSV kao koalicionog partnera veliki korak u sporom procesu demokratizacije tj stanja gdje ce se nadzirati nesto sto se zove odgovornost.
Usljed neozbiljne trome I politikanske opozicije postoji opasnost da Demokrate se ozbiljno ususkaju u svoje fotelje bez ikakve potrebe da se brinu za ista sem za davanje optimistickih izjava.
I ja sam pomislio isto sto I autor ovog bloga u svom naslovu kad se pojavila inicijativa LSV.
Prosto je nevjerovatno koliko je neodgovornosti I bahatog ponasanja.
Neka vrijeme pokaze u ko m ce pravcu ovo ici . Imam razloga nadati se, u dobrom ..


Saša Radulović Saša Radulović 22:56 21.10.2008

Re: thanks LSV

Mene je od same inicijative mnogo više impresionirala sama analiza situacije i jednostavan i plastičan rečnik kojim je objašenjena. I sav nedostatak demagogije.
sentinel26 sentinel26 23:03 21.10.2008

Posrednici

Osoba koju su spominjali ("optuživali" danas u vezi gasa reče večeras da su ti posrednici - distributeri u toj ulozi na zahtev ruske gasne kompanije, što je možda i tačno ali ne znači da se to više može i treba dozvoliti.
Žalosno je ako Srbija ne može da ukloni te silne posrednike.

Neko je ruskoj kompaniji omogućio tu privilegiju da preko posrednika ostvaruje dodatnu dobit, ako je istinita.
dolybell92 dolybell92 01:56 22.10.2008

Zanimljivo...

kada sam konstatovala da nas gas ne može da uguši,
ali cene sa sve posrednicima... mogu garantovano i da nas zalede i da nas uguše...
već kako se o kome zalomi.
bene_geserit bene_geserit 05:41 22.10.2008

buka u modi

LSV nije opozicija. Njihovo ponasanje nije bas demagosko kao Dinkicevo kada kao clan Vlade kritikuje istu zbog necega, ali nije ni mnogo bolje.
Posebno je iritirajuci deo "opet pljackaju gradjane Vojvodine" (zanimljivo je kako 180k domacinstava u Vojvodini i 20k u centralnoj Srbiji koji koriste gas kada prica Canak postane ~200k u Vojvodini i ~600k u centralnoj Srbiji po drugim podacima, izgleda da svako moze da lupi cifru koju hoce i da ostane ziv). Istina nisu bas dizali glas dok je cena gasa bila subvencionirana kategorija (tada se to nije zvalo finansiranje "gradjana Vojvodine" iz srpskog budzeta), a kada treba da dodje na ekonomski nivo onda je to odjednom pljacka "gradjana Vojvodine" (ili je iznad ekonomskog nivoa da bi sevracali predhodno napravljeni dugovi?).
Takodje svodjenje cele stvari na stranacke obracune ne sluzi tome da se cela stvar rascisti i popravi nego za ubiranje politickih poena (za sve je kriv DSS sto ce nasa vlada da poskupi gas za 60%; bilo bi zanimljivo videti da li je bilo posrednika u nabavci gasa i po kakvim je cenama nabavljan pre nego je DSS-ovac postao ministar energetike 2004-te, tada je LSV bio isto u vlasti koliko se secam; takodje ne odlucuje ministar energetike o takvim stvarima nego cela Vlada a od 2004-te naovamo Dinkic je bio u svim vladama, DS je imao vecinu u prethodnoj a i trenutni ministar energetike vec neko vreme radi svoj posao, valjda se pita za nesto).
Naknadno pametovanje kako je trebalo kupovati gas kada je bio jeftin i puniti skladiste u Banatskom Dvoru da ga ne bi kupovali sada kada je skup je opet probelmaticno - kupovina gasa se ne radi po principu izadjete na pijacu i pazarite kilo, kada je nafta otperjala za kratko vreme na 140 $/barel, a zna se da cena gasa prati naftu sa 4-6 meseci zakasnjenja (ili koliko vec) svako ko ima neki nacin skladistenja je hteo da kupi gas, ali je pitanje koliko je to bilo moguce.
I sta je Cankovo "obecanje" da gas nece da poskupi do li cist populizam? Ono za sta se oni zalazu je da drzava subvencionira potrosace gasa do aprila dok isti ne pojevtini.

U svakom slucaju buka je korisna ako da neke rezultate. A pod rezultatima ne podrazumevam prebacivanje dela poskupljenja na teret budzeta (u kome nema mesta za takve stvari, nadam se), vec regulacija procesa distribucije gasa do krajnjeg korisnika (uz smanjenje marzi, nisam siguran ni zasto su marze u % od cene gasa, jel' ima gubitaka u distributivnoj mrezi ili sta? ako je samo odrzavanje mreze i sl. to bi terbalo da ima fiksnu cenu bez obzira na trenutnu cenu gasa) i eliminisanje tog Jugorosgas posrednika u kupovini (pod uslovom da bez posrednika mozemo da dobijemo bolju cenu; oko ovoga sam pomalo skeptican, pijavice koje su se nakacile uvek imaju neki nacin da te nateraju da nastavis da im placas, ali 'ajde da vidimo).

Koliko ja kapiram, do poskupljenja od 60% dolazi zbog poskupljenja gasa na svetskom trzistu (koje je ipak manje od 60%) i naseg nedovoljno punog skladista u B.D. tako da moramo da ga pazarimo sada kada je skup, umesto da cekamo mart-april kada se zna da ce biti jeftiniji, kao i zbog toga sto je do sada cena drzana ispod ekonomskog nivoa, a mozda i zbog dugova za gas koje treba vracati. Cena je visoka i zbog ne previse povoljnog gasnog sporazuma sa rusima, posrednicke provizije Jugorosgasa i velikih distributivnih marzi, ali sve to je postojalo i pre ovog poskupljenja.
Svi se valjda slazemo oko 2 stvari:
- cena gasa treba da bude ekonomska kategorija (kao i cena struje uostalom); oko ovoga se ovi iz LSVa izgleda ne bi slozili
- svima nam je u interesu ekonomicno poslovanje tipa izbegavanja bilo kakvih posrednika pri kupovini gasa od Rusa, koriscenje skladista koje imamo da izbegavamo kupovinu gasa onda kada je skup na trzistu (uz koriscenje domacih rezervi u tim periodima), uvodjenje reda u proces distribucije gasa do krajnjeg korisnika; do ovoga nece doci dokle god celu stvar vode profesionalni politicari
mariopan mariopan 08:27 22.10.2008

Re: buka u modi

Izvini ali ja ne znam da je nas u Vojvodini neko subvencirao za cenu gasa pogotovo domacinstva koja placaju uvek vecu cenu...zasto? Ko nas je i sa koliko subvencirao?

Pre dve godine cena gasa je bila oko 12- 13 dinara kubik pa je prosle jeseni podignuta na 23 dinara kubik i NIKO NIJE NI PISNUO a ne da je podigao galamu.....to je poskupljenje od prosle jeseni. Sada nam tu cenu podizu za 60 posto i sada odjednom aplauzi za Canka? Zasto? Gde je bio Canak prosle godine? Nije znao? Zasto nije znao sve to i tada jer sve sto on sada govori RADI SE GODINAMA pa svi cute? Sramota.

Skuplja politicke mrvice jer nema uporiste u glasackom telu.
Ali prvi put da njegova "velika usta" donesu i neki rzultat, malo ce se preznojiti oni sto nas pljackaju, malo ce podmazati gde treba i opet ce sve to narod da plati...na rate.
dolybell92 dolybell92 08:29 22.10.2008

1. februar 2006.



1. veljača 2006.| Rato Petković
Gazprom preuzeo srbijanski Jugorosgas

Tim se potezom ruska tvrtka dokopala ključne uloge u plinofikaciji Srbije

Ruska tvrtka imat će ključnu ulogu u plinofikaciji Srbije Ruska tvrtka imat će ključnu ulogu u plinofikaciji Srbije Beograd - Osim što su prošlog tjedna u razgovoru s premijerom Koštunicom ponudili dobre usluge u opskrbi Srbije plinom i ponudili da financiraju izgradnju skladišta plina i plinovoda, od bugarske granice, preko Niša, do Makedonije, predstavnici ruske kompanije izgleda da su obavili još jedan značajan posao koji javno nisu obznanili.

Riječ je o kupnji većinskog vlasništva poduzeća Jugorosgasa, osnovanog 1996. godine u vrijeme vlade na čelu koje se nalazio Mirko Marjanović, koji je istodobno bio i generalni direktor Progresa.
Progres gas trading, koji se nalazio u sastavu Progresa, bio je sve do petolistopadskih zbivanja glavni uvoznik ruskog plina u Srbiju. Prema informaciji što je donosi list Politika, Gazprom je prošlog petka na skupštini dioničara kupio 23 posto vlasništva Jugorogasa, koji se nalazio u vlasništvu Progresa i Progres gas tridinga. Kada je Jugorosgas osnovan, Gazprom je imao 50 posto vlasništva, a vlasnici druge polovine bila su srbijanska poduzeća NIS, Sardit, Progres, Progres gas triding i Beobanka.
Stjecanjem većinskog vlasništva u Jugorogasu Gazprom se dokopao glavne uloge u plinofikaciji Srbije.
Najviše je oštećen NIS, koji je prema zamisli što je postojala prilikom osnivanja Jurosogasa trebao dobiti ekskluzivno pravo na gradnju plinovoda od bugarske granice do Niša. NIS je zbog toga otkupio dionice Sartida i Beobanke, ali mu je račun pokvario Progres koji je svoj dio, prema pisanju Politike, prodao Gazpromu i tako ga ostavio na cjedilu.
NIS je prije ove transakcije u više navrata tražio da se riješi pitanje vlasništva u njegovu korist, ali mu je uvijek odgovarano da za takvo što nije pravi trenutak. Sada je Gazprom u prilici da diktira uvjete u izvođenju plinofikacijskih radova na spomenutom pravcu. Ako se informacija o većinskom vlasništvu Gazproma potvrdi točnom, onda je Srbija izgubila pravo gradnje plinovoda u duljini od 524 km.
To pravo sada pripada ruskoj kompaniji. Pored toga, Gazprom prema osnivačkom aktu koji vrijedi 25 godina ima mogućnost eksploatacije plinovoda i prodaje prirodnog plina koji se transportira prema Srbiji. Prestanak važenja tog sporazuma ne povlači automatsko ukidanje dioničarskog društva u kojemu je sada ruska kompanija većinski vlasnik. Informacija postaje uvjerljivija poslije izjave predsjednika Srbije Borisa Tadića, koji je potvrdio kako je ruskom predsjedniku Putinu predložio osnivanje zajedničkog poduzeća za distribuciju i transport plina kako bi Srbija uvijek imala dovoljno tog energenta.
U vrijeme kada su u vladi Srbije vođeni razgovori s predstavnicima mađarske kompanije Mol Tadić je izjavio kako bi bilo protivno državnim interesima da Mol postane vlasnik podzemnog skladišta plina u Banatskom
Dvoru.

(Poslovni dnevnik.hr)
Saša Radulović Saša Radulović 18:54 22.10.2008

Re: buka u modi

Izvini ali ja ne znam da je nas u Vojvodini neko subvencirao za cenu gasa pogotovo domacinstva koja placaju uvek vecu cenu...zasto? Ko nas je i sa koliko subvencirao?

Ako je cena gasa koju plaća Srbijagas veća od cene po kojoj prodaje gas, onda su svi potrošači u Srbiji, pa i oni u Vojvodini (domaćinstva i privreda) subvencionisani od strane Srbijagasa, odnosno države Srbije.
mariopan mariopan 20:02 22.10.2008

Re: buka u modi

Saša Radulović
Izvini ali ja ne znam da je nas u Vojvodini neko subvencirao za cenu gasa pogotovo domacinstva koja placaju uvek vecu cenu...zasto? Ko nas je i sa koliko subvencirao?

Ako je cena gasa koju plaća Srbijagas veća od cene po kojoj prodaje gas, onda su svi potrošači u Srbiji, pa i oni u Vojvodini (domaćinstva i privreda) subvencionisani od strane Srbijagasa, odnosno države Srbije.

U pravu si ali onda su svi subvencionirani a ne samo mi . Znaci nismo u povlascenom polozaju, na to sam mislila.
Saša Radulović Saša Radulović 22:20 22.10.2008

Re: buka u modi

U pravu si ali onda su svi subvencionirani a ne samo mi . Znaci nismo u povlascenom polozaju, na to sam mislila.

Tako je.

Inače priču o tome koliko Vojvođani ovo ili ono potencira upravo LSV. Zamislite sada Negotinski kraj i njihova LSN (LS Negotina) koja kaže: "kod nas nema uopšte gasa. Uzimate naše pare i dajete Vojvođanima za gas, a njih ima proporcionalno najviše priključenih ... ". Ovakva retorika je potpuno besmislena i krajnje destruktivna po društvo.
mariopan mariopan 08:34 23.10.2008

Re: buka u modi

Saša Radulović
U pravu si ali onda su svi subvencionirani a ne samo mi . Znaci nismo u povlascenom polozaju, na to sam mislila.

Tako je.

Inače priču o tome koliko Vojvođani ovo ili ono potencira upravo LSV. Zamislite sada Negotinski kraj i njihova LSN (LS Negotina) koja kaže: "kod nas nema uopšte gasa. Uzimate naše pare i dajete Vojvođanima za gas, a njih ima proporcionalno najviše priključenih ... ". Ovakva retorika je potpuno besmislena i krajnje destruktivna po društvo.

)))))))
Razumem to i meni je malo muka od toga sto Canak stalno ponavlja da samo nase pare neko krade, pa to je sve za celu Srbiju isto, nakaradno i mora da se menja. Mislim da su tamo uglavljeni neki ljudi po partijskoj liniji jer su u toj bransi najvece plate i to je tako u celoj Srbiji. Samo su cene razlicite u zavisnosti od alavosti regionalnih distributera gasa.
Ali Canak ne moze za drugi region da se bori za glasove nego samo u Vojvodini pa je zato njegova retorika takva, malo nas sve dovodi u situaciju da nas popreko gledaju ostali koji imaju istu muku. Nije fer.
jerry92 jerry92 12:34 24.10.2008

Re: buka u modi

Saša Radulović
U pravu si ali onda su svi subvencionirani a ne samo mi . Znaci nismo u povlascenom polozaju, na to sam mislila.

Tako je.

Inače priču o tome koliko Vojvođani ovo ili ono potencira upravo LSV. Zamislite sada Negotinski kraj i njihova LSN (LS Negotina) koja kaže: "kod nas nema uopšte gasa. Uzimate naše pare i dajete Vojvođanima za gas, a njih ima proporcionalno najviše priključenih ... ". Ovakva retorika je potpuno besmislena i krajnje destruktivna po društvo.
Pa što oni se ne organizuju po regionalnom sistemu i traže nešto za sebe?Zato što su navikli da neko drugi misli umesto njih i to tako jedno 500 godina!
jerry92 jerry92 10:48 22.10.2008

Cene

Ako se to pogleda u širem kontekstu oko cena gasa može se izvući i zaključak zašto su i cene drugih artikala skuplje nego u EU i da je tu mnogo igrača u igri.I da šta god građani kupe neko iz toga izvuče kajmakčinu koja se deli na više malih kajmakčića.I tako se zidaju cene u ovoj vukojebini.Potrebno je samo razmisliti i krenuti od nečega pa makar to bile i cene gasa.
namegiver namegiver 10:50 22.10.2008

Čisto usput

Uradili su nešto svakako, nevezano za samu cenu gasa, probleme sa ovim i onim mafijama, sakupljanje političkih poena, itsl.
Već neko vreme, a ova priča je još jedan od detalja koji utiču. Dakle, već neko vreme se polako ali sigurno javlja svest Vojvodine. Počelo je odavno idejom autonomaša-separatista, doživelo preporod novim statutom Vojvodine, koji ukoliko ga pročitate zaista nije put ka odvajanju. Radikali i DSS, vrlo glasno, zajedno sa silnim ekspertima na zadatu temu, daju narodu ideju. Svest je stvorena, Srbi sve česće psuju Vojvođane, Crnogorci im se sve češće osmehuju, a pošten Vojvođan razmišlja o suprotnome polu, ili već o nekim nepristojnim detaljima koji ga neminovno vezuju za isti.
Po meni su to uradili, čisto onako, usput.

p.s.
U martu idem u vojsku, onu redovnu. Za trenutak sam pomislio koja je prava strana u još jednom od srpskih ratova.
vracarac92 vracarac92 10:57 22.10.2008

Odgovor na ovakvu lepu, iskrenu čestitku

Hvala LSV. I nemojte tu da stanete.
Nećemo. Samo vi uredno glasajte za nas a mi ćemo i dalje da pravimo nesnosnu buku oko svega što nam se ne sviđa, a na kraju od svega (na žalost) neće biti ništa. Ali ko zna, možda se i mi izmirimo sa SPS. To je već lep napredak. Ma šta mi to vama pričamo, ionako nas isključivo zanima vaš glas. Treba i mi od nečaga da plaćamo račun za utrošeni gas a kako je politika jedina stvar sa kojom se bavimo, moramo da ostanemo u vrhu, blizu love. I zato, glasajte za nas, obećaćemo vam šta god bi želeli da čujete jer "vaš glas - za naš džep znači spas"
I ne budite dosadni sa upornim traženje nekih rezultata, to nije bitno, bitno je samo jedno - da smo mi i dalje "gore" i da nam je dobro, a što se naroda tiče...koji narod? Zar to postoji?
jerry92 jerry92 11:04 22.10.2008

Re: Odgovor na ovakvu lepu, iskrenu čestitku

vracarac92
Hvala LSV. I nemojte tu da stanete.
Nećemo. Samo vi uredno glasajte za nas a mi ćemo i dalje da pravimo nesnosnu buku oko svega što nam se ne sviđa, a na kraju od svega (na žalost) neće biti ništa. Ali ko zna, možda se i mi izmirimo sa SPS. To je već lep napredak. Ma šta mi to vama pričamo, ionako nas isključivo zanima vaš glas. Treba i mi od nečaga da plaćamo račun za utrošeni gas a kako je politika jedina stvar sa kojom se bavimo, moramo da ostanemo u vrhu, blizu love. I zato, glasajte za nas, obećaćemo vam šta god bi želeli da čujete jer "vaš glas - za naš džep znači spas"
I ne budite dosadni sa upornim traženje nekih rezultata, to nije bitno, bitno je samo jedno - da smo mi i dalje "gore" i da nam je dobro, a što se naroda tiče...koji narod? Zar to postoji?
Vračarac jesi li se i pomirio sa SPS-om?Čuo sam da je Voja K. postao počasni član!
vracarac92 vracarac92 11:11 22.10.2008

Re: Odgovor na ovakvu lepu, iskrenu čestitku

Vračarac jesi li se i pomirio sa SPS-om?Čuo sam da je Voja K. postao počasni član!
Vračarac je sa svim strankama i političarima na "ratnoj nozi" Neću da zakopam ratnu sekiru i popušim lulu mira ni sa jednim aktuelnim političarem zato što najiskrenije mislim da su svi isti - nezainteresovani, odnosno zainteresovani samo za svoju zadnjicu. Do sada me još ni jedan nije demantovao svojim delima.
Haug!
mariopan mariopan 16:10 22.10.2008

Re: Odgovor na ovakvu lepu, iskrenu čestit

vracarac92
Vračarac jesi li se i pomirio sa SPS-om?Čuo sam da je Voja K. postao počasni član!
Vračarac je sa svim strankama i političarima na "ratnoj nozi" Neću da zakopam ratnu sekiru i popušim lulu mira ni sa jednim aktuelnim političarem zato što najiskrenije mislim da su svi isti - nezainteresovani, odnosno zainteresovani samo za svoju zadnjicu. Do sada me još ni jedan nije demantovao svojim delima.
Haug!

Mi smo onda u istoj stranci.....nasoj. )))
bene_geserit bene_geserit 18:36 22.10.2008

Re: Odgovor na ovakvu lepu, iskrenu čestit

Jel' mogu i ja da se uclanim kod vas (pod uslovom da ne mora da se popusi lula mira pri uclanjenju)?
Saša Radulović Saša Radulović 19:00 22.10.2008

Re: Odgovor na ovakvu lepu, iskrenu čestitku

Nećemo. Samo vi uredno glasajte za nas a mi ćemo i dalje da pravimo nesnosnu buku oko svega što nam se ne sviđa, a na kraju od svega (na žalost) neće biti ništa

I eto greške u koracima. Demokratija podrazumeva aktivne građane. Ako nemate živaca nemojte da učestvujete.

Treba ih pohvaliti svaki put kada kažu nešto dobro i pametno. Treba ih kritikovati svaki put kada kažu nešto što je samo buka i cirkus. Npr. priče o pljačci Vojvodine i Vojvođana.

Nema blanko čekova podrške. Mora svaki put. Morate aktivno da učestvujete i dižete svoj glas svaki put. I da prihvatite da je vremenska konstanta demokratije 4 godine. Tek svake 4 godine možete da vidite efekte svog rada. Kada stranke, pogotovo ove manje, shvate da nagrada ili kazna dolazi, mnogo više će paziti šta rade.

mariopan mariopan 20:03 22.10.2008

Re: Odgovor na ovakvu lepu, iskrenu čestit

bene_geserit
Jel' mogu i ja da se uclanim kod vas (pod uslovom da ne mora da se popusi lula mira pri uclanjenju)?

Moze, evo ja cu da popusim lulu i za tebe )))
vracarac92 vracarac92 07:00 23.10.2008

Re: Odgovor na ovakvu lepu, iskrenu čestitku

Demokratija podrazumeva aktivne građane. Ako nemate živaca nemojte da učestvujete.

Treba ih pohvaliti svaki put kada kažu nešto dobro i pametno. Treba ih kritikovati svaki put kada kažu nešto što je samo buka i cirkus. Npr. priče o pljačci Vojvodine i Vojvođana.

Nema blanko čekova podrške. Mora svaki put. Morate aktivno da učestvujete i dižete svoj glas svaki put. I da prihvatite da je vremenska konstanta demokratije 4 godine. Tek svake 4 godine možete da vidite efekte svog rada. Kada stranke, pogotovo ove manje, shvate da nagrada ili kazna dolazi, mnogo više će paziti šta rade.
Lepo zvuči ova vaša teorija ali u praksi je drugačije. našim političarima se na žalost ne može verovati. Šta je bilo sa cenom gasa? Ništa. Ministar Škundrić kaže da poskupljenje ostaje. A i Čanak. šta je radio do sada? Vozio motor i koristio Karićev Audi (po sopstvenom priznanju).Muzicirao i od para zarađenih po raznim (muzičkim) tezgama sa 50 i kusur godina otišao da se usavršava u Ameriku. Onda se vratio, dogovorio sa DS i SPS uzeo mrvicu vlasti i tek onda slučajno bacio pogled na pristigli račun za gas pa se iznenadio...Ma ajte molim vas. Crtaći su davno prestali da se emituju u 19:15
Gichi Gichi 17:41 22.10.2008

Regionalizacija

Jos jedan dobar tekst, LDP-u sve pohvale a sa Vama se u potunosti slazem oko sledeceg izrecenog


A i mislim da je pokrajinski nivo vlasti nepotreban i štetan za decentralizaciju u Srbiji. Jedan potpuno nepotreban nivo vlasti i Meka za birokratiju. Nama trebaju decentralizacija, manja republička država i jake regije. U Vojvodini najmanje tri.


Regionalizacije je super tema za pricu i trebalo bi da napisete neki tekst o tome (da se ne bih ja sam ponudio:). Sama cinjenica da nemamo regione a imamo Ministarstvo (ekonomije i) regionalnog razvoja je dovoljno intrigantan pocetak. Uskoro ce i Zakon o regionalnom razvoju pa ce biti jos zanimljivije polemisati na tu temu.

Kljucne reci: Autonomija, regionalizam, decentralizacija, ravnomerni razvoj, Ustav:)))
bene_geserit bene_geserit 18:33 22.10.2008

Re: Regionalizacija

A sta tu ima da se polemise kada SVE nase stranke (ukljucujuci DSS kome je regionalizacija jedna od glavnih stavki u programu) rade iz sve snage na tome da do nikakve de-centralizacije ne dodje, jer ne bi vise njihova sapa bila na svakom poslu u Srbiji. Izuzetak su par malih regionalnih stranaka, ali i one se bore za regionalizaciju videci sebe na celu regionalnih birokratskih aparata.

Uostalom, ZASTO:
1. su radnici Zastave tetoseni bolje od ikoga drugog u tranziciji (hint: da zaborave na Ligu za Sumadiju)
2. je Fijat dobio dil kakav tesko moze da dobije neki drugi investitor u Srbiji (hint: pogledaj pod 1.)
3. Vojvodina dobija elemnte samostalnosti koji najmanje imaju ekonomske elemnete koje su samo navodno trazili (hint: moras da uvedes regionalni sloj birokratije da ih podmiris tamo gde postoji tradicija toga, ali ne zelis da ih pustis da se previse pitaju ekonomski; a usput iskoristis to za razbijanje koncepta regionalizacije u ostatku Srbije, kao i u toj istoj Vojvodini)
...
i tako dalje moze do prekosutra

p.s. Mo's d' odes kod Coleta, on malo, malo pa o Ligi za Sumadiju ...
Saša Radulović Saša Radulović 19:03 22.10.2008

Re: Regionalizacija

Regionalizacije je super tema za pricu i trebalo bi da napisete neki tekst o tome


Evo pokušao samo ovde: http://blog.b92.net/text/3045/Partokratija/
bene_geserit bene_geserit 21:46 22.10.2008

Re: Regionalizacija

Saša Radulović
Regionalizacije je super tema za pricu i trebalo bi da napisete neki tekst o tome Evo pokušao samo ovde: http://blog.b92.net/text/3045/Partokratija/

Ovaj tekst je sjajan, nekako sam uspeo da ga propustim, ali evo naknadno da pohvalim.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana