strucno misljenje

Željka Buturović RSS / 22.10.2008. u 21:27

iznenadjujuce napredna deca u srbiji zahtevaju da "nasilje nad decom bude strogo zabranjeno" pa su, ne gubeci casa, iskoristili prigodni pravni lek putem podnosenja zahteva ombudsmanu za izmenu zakona kojima bi se uvela zabrana fizickog kaznjavanja dece. ako ovaj zahtev bude ispunjen, srbija ce se uvrstiti u lidere "slobodnog" sveta svojom spremnoscu na drustvene eksperimente i uvlacenje drzave u najprivatnije sfere zivota.

kao sto je postao sve cesci slucaj, ogranicavanje slobode od strane drzave se stavlja izvan domena dozvoljene kritike tako sto se pravda toboznjim "naucnim studijama", stavovima "strucnjaka" i zastrasujucim statistikama.

u realnosti, "naucne" studije nisu nauka, struka ovih "strucnjaka" je najobicniji licni stav okicen titulom, a statistike, umesto pruzanja korisnog uvida sire opasne zablude izmedju ostalog zato sto koriste isti naziv (e.g. zlostavljanje) za spektar vrlo razlicitih ponasanja, koja variraju od izazivanja teskih telesnih povreda do najobicnije kritike.

psiholoske studije na temu posledica batina (u smislu koriscenja sile koja ne izaziva povrede) daju, u najboljem slucaju, dvosmislene rezultate i u svakom slucaju zavise od roditelja, deteta, okolnosti i vrste batina. cak i one koje ukazuju na vezu izmedju dobijenih batina i kasnije agresivnosti nisu u stanju da eliminisu alternativna objasnjenja, kao na primer da su batine posledica a ne uzrok decje agresivnosti, te da roditelji i deca dele zajednicke gene koji obe strane cine agresivnim. izandjala tvrdjenja "strucnjaka" kako deca svoj odnos sa roditeljima koriste kao model svih svojih buducih odnosa po kojem ce dete koje je dobijalo batine kasnije da bije svoju decu, zenu, sefa i slucajne prolaznike imaju minoran empirijski i teorijski osnov.

nista od ovoga ne znaci da su batine divna stvar i da bi roditelji trebalo, jos manje morali da biju svoju decu. radi se o tome da, nesavrseni kakvi jesu, roditelji bolje poznaju i vise vole svoju, takodje nesavrsenu decu, nego bilo ko drugi, a pogotovo nekakav birokrata koji pokusava da veoma komplikovane odnose miliona razlicitih roditelja i dece strpa u isti kalup "ispravnog vaspitanja". kao takvi, konkretni roditelji u konkretnim okolnostima su, iako ne bezgresne, najbolje sudije da li batine imaju ili nemaju smisla.

zabrana batina predstavlja novu opasnu eroziju sloboda i novi pokusaj da se nepredvidljivo, iznijansirano i dinamicno ljudsko ponasanja podvede pod nezgrapne pravne kategorije koje ce nadzirati treca lica u vidu sudija, advokata, "strucnjaka" i vestaka. ako se ovako nastavi, sutra se nece hapsiti samo roditelji za koje je neki busybody nacuo da prete batinama, nego i roditelji koji deci kupuju hamburgere ili plisane medvede. jer, samo je pitanje dana kad ce necija disertacija da otkrije kako postoji veza izmedju broja pojedenih hamburgera i broja kilograma ili duzine grljenja plisanog medveda i niskog samopouzdanja. a ko je obican roditelj pa da o tome ima svoje misljenje.



Komentari (220)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Doctor Wu Doctor Wu 21:36 22.10.2008

Zar prebijanje

i fizičko maltretiranje spada u domen ličnih sloboda?
Željka Buturović Željka Buturović 21:46 22.10.2008

Re: Zar prebijanje

'prebijanje' izaziva povrede pa se na njega ovaj tekst ne odnosi. kao sto sam pomenula gore (a na takvoj definiciji se zasnivaju i istrazivanja koja sam pomenula) pod batinama se podrazumeva koriscenje sile u cilju vaspitanja koje izaziva bol ali ne i povrede.
Doctor Wu Doctor Wu 21:59 22.10.2008

Re: Zar prebijanje

prebijanje' izaziva povrede pa se na njega ovaj tekst ne odnosi. kao sto sam pomenula gore (a na takvoj definiciji se zasnivaju i istrazivanja koja sam pomenula) pod batinama se podrazumeva koriscenje sile u cilju vaspitanja koje izaziva bol ali ne i povrede.

A, tako... Znači, ipak postoji i neki busybody koji razvrstava fizičko nasilje na ono koje sa koristi za bolno vaspitavanje i na ono čiji je cilj izazivanje telesnih povreda (pretpostavljam i ugrožavanje života), :)? Željka, izuzetno cenim tvoju političku nekorektnost, čak se sa mnogim stavovima i opisima u tekstu i slažem, ali nikako ne mogu da shvatim da ispoljavanje fizičkog nasilja (i roditelja i dece) svrstavaš u domen ličnih sloboda.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:20 22.10.2008

Re: Zar prebijanje

pod batinama se podrazumeva koriscenje sile u cilju vaspitanja koje izaziva bol ali ne i povrede.

a ko ce da kaze sta spada u povrede? crveni obrazi ili polomljena glava? i gde je granica? da li je masnica/modrica povreda? takodje, prag bola je razlicit...
Doctor Wu Doctor Wu 22:27 22.10.2008

Re: Zar prebijanje

a ko ce da kaze sta spada u povrede? crveni obrazi ili polomljena glava? i gde je granica? da li je masnica/modrica povreda? takodje, prag bola je razlicit...

Meni se nekako čini da prava rasprava i nije o batinama, već o tome ko poseduje dete: država ili roditelj? Što čitavu stvar čini samo čudovišnijom. Nekako mi takve teme više pristaju Ivanu Jankoviću (a svi znamo kako je precizno maksa opisao čoveka).
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 03:38 23.10.2008

Re: Zar prebijanje

ko poseduje dete: država ili roditelj?

pa tacno je da polazu prava na dete i jedni i drugi.

ja bih bila mnogo zadovoljnija kad bi oni resili ozbiljno da se obracunaju sa prosjackom mafijom i spasu stotine romske dece vrlo teskog nacina zivota...e tu ih nema nigde, a ovako ce svaki plac deteta biti posmatran kao posledica zlostavljanja. prioriteti su nam uvek bili jaca strana pa i u donosenju zakona.
DejanOz DejanOz 11:08 23.10.2008

Re: Zar prebijanje

Doctor Wu
Znači, ipak postoji i neki busybody koji razvrstava fizičko nasilje na ono koje sa koristi za bolno vaspitavanje i na ono čiji je cilj izazivanje telesnih povreda (pretpostavljam i ugrožavanje života)

Zdrav razum? More, bolje da mi to regulisemo...
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:37 22.10.2008

Hrabro

I provokativno.
I kao obicno, ima dosta 'za' i 'protiv".
Da idemo linijom manjeg otpora, radimo kako to rade u EU, ne izmisljajmo...
U svakom slucaju, zanimljivo je citati vas.
ssvetlana92 ssvetlana92 21:40 22.10.2008

Što će reći..

Decu treba tući jer ih volimo. Niko nema prava da ih brani! Ma kako da ne!
Bright Spot Bright Spot 22:00 22.10.2008

Re: Što će reći..

"A svakako ih treba tući čim počnu da liče na nas..."
dragoljub92 dragoljub92 21:55 22.10.2008

da

ja samo ne vidim šta se to poboljšalo od kad su ovi "učitlji života" počeli da dele lekcije i da nas uče kako da živimo,nasilje svih vrsta se samo povećalo ,nerazumevanje svih vrsta takođe.ali uvek ima budala koje su spremne da ih podrže i drugih još većih budala koje ćute da ne bi ispali glupi u društvu.

koliko trba biti glup pa ne praviti razliku između odmerene kazne i maltretiranja.

imate moju podršku za ovaj tekst.
ecce-florian ecce-florian 22:02 22.10.2008

Aktivisti

Hvala na tekstu i voleo bih kada bi postojala mogućnost da ga oni koji ga pročitaju kao i komentatori shvate krajnje ozbiljno. Ako sam dobro razumeo deklarišeš se kao neko ko je protiv proširenja kontrole na unutar- porodične odnose. Ako je to tako preporuka.
Kombinovanje primitivnog okruženja i evropskih standarda može da da u najmanju ruku čudne rezultate. Imamo već čudnih primera sa društvima za zaštitu životinja kao i drugih organizacija i udruženja u borbi za prava raznih grupa.
Svako insistiranbje na naglim promenama u državi gde nije rešeno siromaštvo, osnovne egzistencijalne potrebe, minimalna socijalna sigurnost i blagostanje izgledaju na prvi pogled smešno a pomalo i zastrašujuće.
Probno pitanje: kom organu bi poverili utvrđivanje postojanja krivičnog dela fizičkog kanžnjavanja deteta. Predpostavka :sudu. Uz učešće socijalnog radnika , psihologa i pedagoga.Svaki šamar je izvršeno krivično delo. Zaprećena sankciju za sada nije poznata. Mera koja bi trebala da prati je u svakom slučaju smeštaj dece van porodice. Gde? U ustanove za čiji ćemo razvoj dobiti sredstva od EU. Smeštaj će organizovati NVO. Smeštaj u ovakvim ustanovama će biti bolji nego smeštaj u porodicama?
Zašto imamo aktiviste koji prednjače u problematičnim projektima podizanja dece koji se šire ne primenjuju ni u zemljama EU?Gde je granicadodvoravanja i puženja za sredstvima iz grantova koji aktivistima omogućavaju egzistenciju kroz bavljenje problematičnim delatnostima.
Da ne bude zabune ako neko želi da odgovri na komentar:
1.Opredeljen sam protiv fizičkog kažnjavanja dece . Određeni oblici fizičkog kažnjavanja kao i zapostavljanja dece su i sada predmet krivičnog progona.
2. Opredeljen sam protiv prekomernog i nepotrebnog mešanja državnih organa u porodične odnose
3. Počinju da mi smetaju agresivni aktivisti sa neodmerenim zahtevima za donošenje na brzinu propisa koji su potpuno neprimereni ovoj sredini
4. Po mom sudu ,porodica u ovoj državi je još uvek uspela da sačuva bar deo osnovnih vrednosti nego država i državni organi koji su ih destruirali

Hvala na tekstu još jednom. I na zalaganju
vishnja92 vishnja92 08:15 23.10.2008

Re: Aktivisti

odlicno floriane, ne moram da ucestvujem -sve si rekao

jedino bih da skrenem paznju na ovaj fascinantan iskaz
konkretni roditelji u konkretnim okolnostima su, iako ne bezgresne, najbolje sudije da li batine imaju ili nemaju smisla

:))))))))))))))))))))
hit

otisla
dali76 dali76 22:02 22.10.2008

granica izmedju

Ne bih se slozio s vama das u batine koje vi spominjete strpane u isti kos s fizickim zlostavljanjem a evo I zasto.
Kad sam polagao drzavni ispit za ucitelja izmedju ostalog postoji I dio koji se odnosi na prava I obaveze onog sto uci djecu.
Ja sam odgovoran prijaviti ako primjetim na studentu u mom razredu tragove zlostavljanja.
Ako ste vi svom djetetu opalili samar ili ga udarili rukom po dupetu mogu li ja to zamjetiti?
Znam sad ce se javiti oni sto ce mi reci pa zar je ono sto se ne zamjeti nije zlostavljanje?
Ne radi se o tom vec o tom da drzava ne ulazi u odnos roditelja I djece
Sve dok roditelj ne predje tu mjeru vaspitnog samara u nesto mnogo drasticnije u nesto sto cu I ja da primjetim ili jos bolje mozda ucitelj fizickog.
U zakonima drzave Texas fizicko kaznjavanje djece nije zabranjeno mada se ne preporucuje.
Ja mislim da je ta mjera bitna da se razlikuje sta je sta I sta I koje fizicko kaznavanje zaista prelazi u zlostavljanje.
DejanOz DejanOz 11:18 23.10.2008

Re: granica izmedju

dali76
Ja mislim da je ta mjera bitna da se razlikuje sta je sta I sta I koje fizicko kaznavanje zaista prelazi u zlostavljanje.
Cini se da vecina (?) komentara nalazi veoma teskim to razlikovanje.
loader loader 22:05 22.10.2008

Vuneni prutić

Svaki napredan zakon, posebno u oblasti zaštite dečjih prava, treba pozdraviti. Ipak, neophodno je stvar posmatrati i malo šire.

Naime, ukoliko se zakonom zabrane batine, treba prilagoditi i "prateće ponašanje". Ako su do sada bile zastupljene, u ovoj ili onoj meri, uz šta ide i jedna vrsta bojazni od batina kod onih na koje se one zapravo uopšte i ne primenjuju, pa ta mogućnost (kao pripreta) ima ulogu izvesne psihološke preventive - onda će sa gubljenjem te mogućnosti kažnjavanja kod dece koja su ove promene svesna u mnogim slučajevima doći do jedne vrste opuštanja i smeonijeg činjenja onoga što znaju da ne bi trebalo činiti, baš zato što znaju da neće biti posledica (batina). Upravo stoga, paralelno sa donošenjem zakona, treba što više stručno raditi sa roditeljima, vaspitačima.., kako bi bili kadri da izbegnu moguće probleme i da (umesto batina ili pretnje batinama) upotrebljavaju neke suptilnije metode kako bi kanalisali ponašanje dece i njihovu energiju pretvorilo u što kreativniju. Ukoliko se ovo obučavanje roditelja i ostalih činilaca vaspitanja ne postigne u dovoljnoj meri, može (bez batina) doći do prilične anarhije unutar porodice, u školi..
Sofroniye Sofroniye 22:14 22.10.2008

Re: Vuneni prutić

loader
Odlično. Svaki napredan zakon, posebno u oblasti zaštite dečjih prava, treba pozdraviti. Tu nema šta puno da se doda.

Ali treba prilagoditi i "prateće ponašanje". Naime, ako je do sada često bio zastupljen neki drugi vid kazne, a obično se misli na ovakve ili onakve batine, uz šta ide i jedna vrsta bojazni od batina kod onih na koje se one zapravo uopšte i ne primenjuju, pa ta mogućnost (kao pripreta) ima ulogu izvesne psihološke preventive, onda će sa gubljenjem te mogućnosti kazne (usled usvajanja zakona) kod dece koja su ove promene svesna u mnogim slučajevima doći do jedne vrste opuštanja i smeonijeg činjenja onoga što znaju da ne bi trebalo činiti. Upravo stoga, paralelno sa donošenjem zakona, treba što više stručno raditi sa roditeljima, vaspitačima.., kako bi bili kadri da izbegnu moguće probleme i da (umesto batina ili pretnje batinama) upotrebljavaju neke suptilnije metode kako bi kanalisali ponašanje dece i njihovu energiju pretvorilo u što kreativniju.


Jeste i posle tog vunenog prutica kroz 10-15 godina imacete generacije kao sad u Americi i Kanadi koji na univerzitetu govore profesorima sa 35+ godina iskustva ja se ne slazem sa KONCEPTOM vaseg predmeta :)) Genijalno.

Ili cete imati dete od 6 godina koje kaze majci ja ne moram da spremim svoju sobu ja zivim u Kanadi gde je demokratija ne mozes da me nateras. A onda ce raznorazni dzabalebarosi koji se placaju iz budzeta i iz para od ljudi koji radom stvaraju nesto konkretno da napisu filozofski esej od 20 strana o tome kako je decija psiha plastelin koji treba nezno oblikovati ili ne.



ssvetlana92 ssvetlana92 22:19 22.10.2008

Re: Vuneni prutić


Jeste i posle tog vunenog prutica kroz 10-15 godina imacete generacije kao sad u Americi i Kanadi koji na univerzitetu govore profesorima sa 35+ godina iskustva ja se ne slazem sa KONCEPTOM vaseg predmeta :)) Genijalno.

Ili cete imati dete od 6 godina koje kaze majci ja ne moram da spremim svoju sobu ja zivim u Kanadi gde je demokratija ne mozes da me nateras. A onda ce raznorazni dzabalebarosi koji se placaju iz budzeta i iz para od ljudi koji radom stvaraju nesto konkretno da napisu filozofski esej od 20 strana o tome kako je decija psiha plastelin koji treba nezno oblikovati ili ne.


Ako je tako, onda je nasilje dozvoljeno! :)

Brooklyn Brooklyn 22:25 22.10.2008

Re: Vuneni prutić

Ako je tako, onda je nasilje dozvoljeno! :)

naravno da je tako. zamisli ti, dodje student i kaze Profesoru sta misli!
loader loader 22:26 22.10.2008

Re: Vuneni prutić

Vi ste, Sofroniye, očigledno za nekakav uticaj roditelja, ili profesora na decu kako bi se ova ponašala što primerenije, zar ne? Uključujući i batine, ili pretežno batine (svejedno za naš dijalog). Pa, ako se već vrši korekcija dečje volje, zašto pretpostavka da se ta korekcija mora izvršiti batinama? Dozvolite mogućnost da se isti i bolji efekti postignu drugim vidovima - motivacijom, igrom, uslovljavanjem lošim posledicama ukoliko se uradi to i to, .. Ako se od malena i sistematski radi, nema potrebe za batinama. Ovde nije sporno šta je bolje, "mila" ili "sila", nego da li roditelj ima znanja, snage i vremena da svoje dete jednim kvalitetnim radom navede na dobro (umesto da ga odvraća od nevaljalih radnji).
ssvetlana92 ssvetlana92 22:29 22.10.2008

Re: Vuneni prutić

Brooklyn
Ako je tako, onda je nasilje dozvoljeno! :)

naravno da je tako. zamisli ti, dodje student i kaze Profesoru sta misli!


A pritom Profesor ima onoliko radnog staža! A tek ono dete od 6 godina koje kaže da živi u demokratskom društvu i zahteva svoja prava! To bre ne može i tačka! Ima da spremi svoju sobu, inače .....
ssvetlana92 ssvetlana92 22:34 22.10.2008

Re: Vuneni prutić

loader
Vi ste očigledno za nekakav uticaj roditelja, ili profesora na decu
kako bi se ova ponašala što primerenije, zar ne? Uključujući i batine,
ili pretežno batine (svejedno za naš dijalog). Pa, ako već vršite
korekciju dečje volje, zašto pretpostavka da se ta korekcija mora
izvršiti batinama? Dozvolite mogućnost da se isti i bolju efekti
postignu drugim vidovima - motivacijom, igrom, uslovljavanjem lošim
posledicama ukoliko se uradi to i to, .. Ovde nije sporno šta je bolje,
nego da li roditelj ima znanja, snage i vremena da svoje dete jednim
kvalitetnim radom navede na dobro (umesto da ga odvraća od nevaljalih
radnji).


Kod nas su roditelji veoma zauzeti. Rešavaju svetske probleme i rade na doktorskim disertacijama. Gde da gube vreme i objasne detetu šta valja a šta ne valja. Batina je iz Raja izašla!
corn mouth corn mouth 22:37 22.10.2008

Re: Vuneni prutić

od ljudi koji radom stvaraju nesto konkretno

jel to samo ono sto se jede?


Ili cete imati dete od 6 godina koje kaze majci ja ne moram da spremim svoju sobu ja zivim u Kanadi gde je demokratija ne mozes da me nateras.

sta je u tome lose? memojte samo da mi prostrete neki filosofski esej o tome u kakvog coveka ce izrasti takvo dete.



na univerzitetu govore profesorima sa 35+ godina iskustva ja se ne slazem sa KONCEPTOM vaseg predmeta

da ste to doziveli shvatili biste da su takve primedbe korisne profesorima.

corn mouth corn mouth 22:38 22.10.2008

Re: Vuneni prutić

Brooklyn
Ako je tako, onda je nasilje dozvoljeno! :)

naravno da je tako. zamisli ti, dodje student i kaze Profesoru sta misli!

pa onda profesor uzme sibu
loader loader 22:43 22.10.2008

Re: Vuneni prutić

Batina je iz Raja izašla!

A kad dete poraste i nadraste vas, da li treba da koristi vaš metod, prema vama, ako ga smarate?
Sofroniye Sofroniye 22:47 22.10.2008

Re: Vuneni prutić

ssvetlana92
Brooklyn
Ako je tako, onda je nasilje dozvoljeno! :)

naravno da je tako. zamisli ti, dodje student i kaze Profesoru sta misli!


A pritom Profesor ima onoliko radnog staža! A tek ono dete od 6 godina koje kaže da živi u demokratskom društvu i zahteva svoja prava! To bre ne može i tačka! Ima da spremi svoju sobu, inače .....


Naravno da je iskustvo bitno. Ako je neko 35 godina predavao predmet kao sto je recimo "Teorija elektricnih kola" i ako njegovi bivsi studenti su recimo profesori univerziteta, ili senior engineers taj covek je svojim DELOM dokazao da zna sta radi a neko ko ima 20ak godina TEK MORA da dokaze koliko vredi i sta zna. Zasigurno ne moze balavac od 18-20 godina da se ne slaze sa KONCEPTOM. Mozes da se ne slazes sa nacinom formulacije necega, mozes da dovodis u pitanje da li je pitanje relevantno i/ili povezano sa materijalom koji je predavan. To sve moze da se dovede u pitanje. Ali ne moze da se dovede u pitanje KONCEPT. Medjutim taj lazni pozitivizam u cilju preventive problema sa samopostovanjem je cista glupost anglosaksonskog drustva. Ja u to duboko i iskreno verujem i vidim pad kvaliteta u svemu oko sebe i fuseraj. Pad kvaliteta naucnih radova, pad kvaliteta dizajna i korelisano s tim povecanje osiguranja itd itd. No to prevazilazi opseg ove diskusije i ne bih o tome.

A te price o motivacijama, ucenju kroz projekte i igre to je trla baba lan prica. Video sam ja i medicinske fakultete ovde koji su okrenuti takozvanom "samoucenju" pa lekari koji izadju sa takvih skola imaju mnogo manje uspeha pri polaganju strucnih ispita jer se jednostavno neki koncepti uce na KLASICAN nacin.

A sto se tice deteta od 6 godina..ne nego ce samo sebi da pravi raspored i kad ce sta da radi ? Prosto receno deca neke stvari NE ZNAJU i mora da im se naredi.

No ovo je besmislena rasprava posto ne moze da se argumentuje tj. racionalizuje. I pitanje je ko u sta veruje. Ono sto ja vidim oko sebe je negativan efekat takvog pristupa na etiku, radne navike, pad u kvalitetu usluga, pad u kvalitetu robe koja se proizvodi, fuseraj i namestanje brojeva da se sve uklopi itd itd.

Kao sto rekoh svako ima pravo da veruje u sta hoce a te cinicne opaske i "srpsko pod*ebavanje" su za pijacu a ne za ozbiljnu diskusiju i od sad cu ih ignorisati.
Sofroniye Sofroniye 22:47 22.10.2008

Re: Vuneni prutić

Nisam doziveo ja licno nego moj kolega i nije je smatrao korisnom. Sta sada ?
adam weisphaut adam weisphaut 22:49 22.10.2008

Re: Vuneni prutić

A kad dete poraste i nadraste vas, da li treba da koristi vaš metod, prema vama, ako ga smarate?

Onda će da citira englesku verziju: spear the rod spoil the child.
Naravno zezam se, to i jeste poenta te filozofije kad te neko smara, udari ga.
Što ne bi onda i onak koji propoveda nju dobio a taste of their medicine?
ssvetlana92 ssvetlana92 22:51 22.10.2008

Re: Vuneni prutić

loader
Batina je iz Raja izašla!

A kad dete poraste i nadraste vas, da li treba da koristi vaš metod, prema vama, ako ga smarate?


Pa i mi imamo roditelje, koji bi po tom pravu trebalo da nas i dalje lemaju! :)
Sofroniye Sofroniye 22:52 22.10.2008

Re: Vuneni prutić


a) Ne, nije samo ono sto se jede. Ali neke stvari imaju prioritet. Ne bih da diskutujem suvise na tu temu preporucicu samo jedan site

http://www.larouchepub.com/

i tekstove koji se odnose na odnos usluga i proizvodnje u GDP-u jedne drzave.

b) Kao sto rekoh nisam doziveo ja jer nemam 35 godina iskustva doziveo je moj kolega i on to nije smatrao posebno ocaravajucim iskustvom a i niko od ljudi kod nas na odseku kada smo pricali o tome. I sta sada ? Da se slozimo da nam se misljenja razlikuju.
corn mouth corn mouth 22:57 22.10.2008

Re: Vuneni prutić

Sofroniye

I sta sada ? Da se slozimo da nam se misljenja razlikuju.

neka tako bude za sada.
loader loader 23:02 22.10.2008

Re: Vuneni prutić

Batina je iz Raja izašla!
- A kad dete poraste i nadraste vas, da li treba da koristi vaš metod, prema vama, ako ga smarate?
- Pa i mi imamo roditelje, koji bi po tom pravu trebalo da nas i dalje lemaju! :)

Makljanje dakle treba da ide u oba smera. To se zove interakcija, ili razmena udaraca. Stariji biju jer su stariji i na to po klasičnoj didaktici imaju pravo, a deca kao sva dobra deca, kad porastu i ojačaju, potpuno uvažavaju metod kojim su ih roditelji obučili, pa ga na iste primenjuju, to jest makljaju i oni njih. I svi zadovoljni - I VASPITANI ! :)
milosib92 milosib92 23:53 22.10.2008

Re: Vuneni prutić

Sofroniye

A onda ce raznorazni dzabalebarosi koji se placaju iz budzeta i iz para od ljudi koji radom stvaraju nesto konkretno da napisu filozofski esej od 20 strana o tome kako je decija psiha plastelin koji treba nezno oblikovati ili ne.

Potpisujem, a posebno što ti isti džabalebaroši nemaju ili imaju jedno dete. Hajde da vidim nekoga da proba sa minimum troje da izađe na pravi put bez ijednog vaspitnog po dupetu ili šamara.

Pazi sad, da bi mu omogućio normalan život moraš dosta da radiš. Da bi se ona pravilno razvijala i imala što manje slobodnog vremena, jer dosada je đavolovo igralište, moraš da ih vodiš na sport, dopunske vidove obrazovanja ili bilo šta. Vratiš se kući pa treba raspremati i ostalo. Rezultat je po pravilu manjak sna, a odatle do lakog okidača nije dalek put. Ponoviš neku stvar tri puta i dete ne reaguje( čisto iz radoznalosti da vidi dokle sme ili u tinejdž dobu da vam prosto objasni da je već veliki da mu naređujete) sledi neki vaspitni razgovor, a kada se slučaj ponovi nema tih živaca koji će da izdrže.

I onda se pojavi neki nadobudni majmun koji će da mi objasni da ja maltretiram svoje dete i još bi da ga vodi u neku ustanovu. Mora se praviti razlika u vaspitavanju i maltretiranju dece.

Gonzo92 Gonzo92 18:07 23.10.2008

Re: Vuneni prutić

Ili cete imati dete od 6 godina koje kaze majci ja ne moram da spremim svoju sobu ja zivim u Kanadi gde je demokratija ne mozes da me nateras


Ovo nije tacno, bar za Kanadu.
queeria92 queeria92 22:44 22.10.2008

Roditelji nisu anđeli!!!

uvlacenje drzave u najprivatnije sfere zivota.


Sličan argument imaju i oni koji kažnjavaju svoje nevaljale supruge. To je stvar njihove privatnosti i država u to ne sme da se meša.

roditelji bolje poznaju i vise vole svoju, takodje nesavrsenu decu


Ponekad ta roditeljska ljubav mnogo boli, čak može i da ubije:

Ubio tri sina, ženu i taštu

Ubio sina (4) i ćerku (2)

Ubio sina pa sebe

Ubio dvoje dece i sebe

Otac ubio bebu

Brutalno ubio ćerku

Otac ubio bebu

Sina i ženu ubio čekićem, ćerku zadavio kesom
ecce-florian ecce-florian 22:51 22.10.2008

Re: Roditelji nisu anđeli!!!

Da li su ovo crveno neki argumenti? Ako jesu za šta? Za šta se zalažeš?
ssvetlana92 ssvetlana92 22:57 22.10.2008

Re: Roditelji nisu anđeli!!!

queeria92
uvlacenje drzave u najprivatnije sfere zivota.


Sličan argument imaju i oni koji kažnjavaju svoje nevaljale supruge. To
je stvar njihove privatnosti i država u to ne sme da se meša.

roditelji bolje poznaju i vise vole svoju, takodje nesavrsenu decu


Ponekad ta roditeljska ljubav mnogo boli, čak može i da ubije:

Ubio tri sina, ženu i taštu

Ubio sina (4) i ćerku (2)

Ubio sina pa sebe

Ubio dvoje dece i sebe

Otac ubio bebu

Brutalno ubio ćerku

Otac ubio bebu

Sina i ženu ubio čekićem, ćerku zadavio kesom


Mnogima ti trebalo zabraniti da uopšte imaju decu. Zatim roditelji bi trebalo da se edukuju. Oni samo dobiju dete i ništa ne znaju o odgajanju dece. Razlozi za dobijanje dece su razni, velikim brojem slučajeva...neprimereni.
A postoje i ovakve "ljubavi" koje neko mora da sankcioniše!
ecce-florian ecce-florian 23:13 22.10.2008

Re: Roditelji nisu anđeli!!!

ako se to smatra argumentima može i tako
@ssvetlana
Razlozi za dobijanje dece su razni, velikim brojem slučajeva...neprimereni.

molim te objasni

Zatim roditelji bi trebalo da se edukuju. Oni samo dobiju dete i ništa ne znaju o odgajanju dece.

Pre nego što dobiju decu ili nakon. Koliko bi edukacija trajala vremenski?
Goran Vučković Goran Vučković 23:23 22.10.2008

Re: Roditelji nisu anđeli!!!

Mnogima ti trebalo zabraniti da uopšte imaju decu.

Da, komisija za zabranu rađanja pri opštini procenjuje kvalitet roditelja i donosi uredbe o zabrani.

Razlozi za dobijanje dece su razni, velikim brojem slučajeva...neprimereni.

Ja nisam rođen pomoću oni bezobrazni procesi - mene je donela roda!
ivana23 ivana23 23:27 22.10.2008

Re: Roditelji nisu anđeli!!!

Goran Vučković
Ja nisam rođen pomoću oni bezobrazni procesi - mene je donela roda!



queeria92 queeria92 23:40 22.10.2008

Re: Roditelji nisu anđeli!!!

Da li su ovo crveno neki argumenti? Ako jesu za šta? Za šta se zalažeš?


To crveno je demanti autorkine rečenice da roditelji bolje poznaju i vise vole svoju, takodje nesavrsenu decu. Autorkin tekst je suviše crno-beo, pa je ovo moj doprinos sivilu :)
ssvetlana92 ssvetlana92 23:42 22.10.2008

Re: Roditelji nisu anđeli!!!

ecce-florian
ako se to smatra argumentima može i tako
@ssvetlana
Razlozi za dobijanje dece su razni, velikim brojem slučajeva...neprimereni.

molim te objasni

Zatim roditelji bi trebalo da se edukuju. Oni samo dobiju dete i ništa ne znaju o odgajanju dece.

Pre nego što dobiju decu ili nakon. Koliko bi edukacija trajala vremenski?


Razlozi za dobijanje dece su: obezbediti ekonomsku sigurnost, brak (ako je moguće uhvatiti ga na dete), postati majka ili otac, i to udarati na sva zvona. Ucene su takodje prisutne i sa jedne i sa druge strane (roditelji). E sad će on meni da se smiri kad rodim još jedno! Ima ih hiljade...ne bih da nabrajam..svima su poznati..


Edukacija treba da počne od trenutka kada počneš o braku, deci da razmišljaš. Obavestiti se kakve obaveze imaš i kakve su odgovornosti. Ako nisi u stanju da to propratiš, zaboravi na decu. Svaka žena koja zatrudni ima na raspolaganju stotine knjiga kako se ponašati u trudnoći, prilikom dojenja, pa kada beba dodje svojoj kući. Moraš joj posvećivati pažnju.... To traje celoga života. Sve faze moraš pratiti kod svog deteta i nikada više nisi svoj, miran! Svaki put kada nešto pogreši objasniš mu...ako ne skapira, to ponoviš koliko puta treba. Ne vrištiš, ne udaraš ga raznim predmetima i ne zlostavljaš ga zbog toga što nije shvatio. Ako i dalje ne kapira, odvesti dete kod stručnog lica...da provali ima li dete neki mentalni problem.
Ništa nije strašno, potražiti pomoć. Uzasno je rešavati probleme na drastičan način, za koji mnogi misle da je lakše, tj. brže! Zavali mu šamarčinu i ono je mirno...izvesno vreme!

Edukacija traje do kraja života! Ti si roditelj za uvek!
Goran Vučković Goran Vučković 23:47 22.10.2008

Re: Roditelji nisu anđeli!!!



Edukacija treba da počne od trenutka kada počneš o braku, deci da razmišljaš. Obavestiti se kakve obaveze imaš i kakve su odgovornosti. Ako nisi u stanju da to propratiš, zaboravi na decu. Svaka žena koja zatrudni ima na raspolaganju stotine knjiga kako se ponašati u trudnoći, prilikom dojenja, pa kada beba dodje svojoj kući. Moraš joj posvećivati pažnju.... To traje celoga života. Sve faze moraš pratiti kod svog deteta i nikada više nisi svoj, miran! Svaki put kada nešto pogreši objasniš mu...ako ne skapira, to ponoviš koliko puta treba. Ne vrištiš, ne udaraš ga raznim predmetima i ne zlostavljaš ga zbog toga što nije shvatio. Ako i dalje ne kapira, odvesti dete kod stručnog lica...da provali ima li dete neki mentalni problem.
Ništa nije strašno, potražiti pomoć. Uzasno je rešavati probleme na drastičan način, za koji mnogi misle da je lakše, tj. brže! Zavali mu šamarčinu i ono je mirno...izvesno vreme!

E, Svetlana, nije strašno imati decu, veruj mi - to je sjajna stvar, nemoj da paničiš :)
ssvetlana92 ssvetlana92 23:55 22.10.2008

Re: Roditelji nisu anđeli!!!

E, Svetlana, nije strašno imati decu, veruj mi - to je sjajna stvar, nemoj da paničiš :)


Nije, naravno...samo treba biti malo pismen. Knjiga nije Bauk! :)
Goran Vučković Goran Vučković 23:57 22.10.2008

Re: Roditelji nisu anđeli!!!

Nije, naravno...samo treba biti malo pismen. Knjiga nije Bauk! :)

Što reče patak Dača u onom crtanom filmu: "Kako li su praistorijski ljudi otvarali konzerve?!"
ecce-florian ecce-florian 23:58 22.10.2008

Re: Roditelji nisu anđeli!!!

@ssvetlana92
ti to onako teoretski ili praktično ( imaš decu)
@queeria92
To crveno je demanti autorkine rečenice da roditelji bolje poznaju i vise vole svoju, takodje nesavrsenu decu.

Hoćeš da kaeš da ako na]em podjednak broj tekstova da su socijalni radnici, pedagozi i psihlozi ubili decu u centrima za smepštaj dece bez roditeljskog staranja onda bi bilo egal.Pa znamo obojica da je to nemoguće naći. Oni ne ubijaju decu ali nisi me još uvek ubedio da se deca razvijaju bolje u ustanovama za smeštaj dece nego u porodicama. Govorim o normalnim porodicama i normalnim ustanovama.Ljubav roditelja prema deci je ipak jedna čudna pojava.
milosib92 milosib92 00:01 23.10.2008

Re: Roditelji nisu anđeli!!!

ssvetlana92
Svaki put kada nešto pogreši objasniš mu...ako ne skapira, to ponoviš koliko puta treba. Ne vrištiš, ne udaraš ga raznim predmetima i ne zlostavljaš ga zbog toga što nije shvatio.

Probajte to sa troje njih pa mi se javite. Decu toliko volite, a ne brinite oni to osećaju svom dušom svojom, da vam sitne telesne kazne ne uzimaju za zlo. Ruka po dupetu ili šamar nije zlostavljanje. Pitajte decu ako ne verujete, a ne da se takvi izrazi iskuju zbog ekstremnih slučajeva .
Goran Vučković Goran Vučković 00:02 23.10.2008

Re: Roditelji nisu anđeli!!!

Ljubav roditelja prema deci je ipak jedna čudna pojava.

Jedna od genijalnih dosetki danskog pesnika Benija Andersena, kad su pitali njegovog pajtaša, popa "zašto roditelji vole svoju decu": "zato što inače ne bi mogli da ih istrpe" :)
Goran Vučković Goran Vučković 00:04 23.10.2008

Re: Roditelji nisu anđeli!!!

Probajte to sa troje njih pa mi se javite.

Ma jok - pročitaš knjigu o gajenju dece i - nervoza i agresivnost k'o rukom odnete :)
milosib92 milosib92 00:18 23.10.2008

Re: Roditelji nisu anđeli!!!

Goran Vučković
Probajte to sa troje njih pa mi se javite. Ma jok - pročitaš knjigu o gajenju dece i - nervoza i agresivnost k'o rukom odnete :)

Aha danas sve može na recept ili sa tri do petodnevim kursom.
Ako me išta nervira u ovim novim, kažu EU običajima, je to sticanje ekspertskih znanja na nivou instruktora, za taj bedni vremenski period. Pri tom nema veze da li ti imaš ikakvu praksu pre toga u toj oblasti. Važan je šareni papirić i da izdeklamuješ kako tako radi civilizovani svet, a ko to ospori - zna se varvarin.
queeria92 queeria92 00:21 23.10.2008

Re: Roditelji nisu anđeli!!!

Oni ne ubijaju decu ali nisi me još uvek ubedio da se deca razvijaju bolje u ustanovama za smeštaj dece nego u porodicama.


Smeta mi ova generalizacija porodica. To što se nešto naziva porodicom ne znači automatski da je to divno & krasno. Nekoj deci bi bolje bilo u ustanovama za smeštaj dece. Takođe je problem što su ustanove za smeštaj dece u Srbiji u katastrofalnom stanju, ali to je odgovornost države i društva.

Govorim o normalnim porodicama i normalnim ustanovama. Ljubav roditelja prema deci je ipak jedna čudna pojava.


Meni se baš diže kosa na glavi kada čujem reč normalno, jer se iza toga svašta krije. U normalnim porodicama se deca ne tuku i nema nasilja.
Goran Vučković Goran Vučković 00:29 23.10.2008

Re: Roditelji nisu anđeli!!!

Ako me išta nervira u ovim novim, kažu EU običajima, je to sticanje ekspertskih znanja na nivou instruktora, za taj bedni vremenski period. Pri tom nema veze da li ti imaš ikakvu praksu pre toga u toj oblasti. Važan je šareni papirić i da izdeklamuješ kako tako radi civilizovani svet, a ko to ospori - zna se varvarin.

Hm... ovo je već neka druga vrsta trauma iz detinjstva :)
milosib92 milosib92 00:34 23.10.2008

Re: Roditelji nisu anđeli!!!

Goran Vučković
Ako me išta nervira u ovim novim, kažu EU običajima, je to sticanje ekspertskih znanja na nivou instruktora, za taj bedni vremenski period. Pri tom nema veze da li ti imaš ikakvu praksu pre toga u toj oblasti. Važan je šareni papirić i da izdeklamuješ kako tako radi civilizovani svet, a ko to ospori - zna se varvarin.Hm... ovo je već neka druga vrsta trauma iz detinjstva :)

Čisto iskustvo, ali kada vam se desi ne znate da li da se smejete ili plačete od muke.
ecce-florian ecce-florian 00:36 23.10.2008

Re: Roditelji nisu anđeli!!!

Smeta mi ova generalizacija porodica. To što se nešto naziva porodicom ne znači automatski da je to divno & krasno.

Izvini za ovakve iskaze stvarno nisam stručan.
Za mene je porodica nešto što je divno i krasno.Znam pritom da postoje i poremećeni odnosi u porodici.Porodice sa poremećenim odnosima u zdravim društvima bi trebale da budu u manjini. Ako smatraš da su kod nas u većini onda mi nismo zdravo društvo.Da li u takvim slučajevima država ima pravo da decu izuzima od roditeljskog staranja i smešta u neke ustanove . Po meni ne. Prvo jer je odgovorna za poremećaje u društvu koje je sama izazvala ( bolesna država- nepostojanje moralnog kodeksa). Drugo jer nema gde da ih smesti i nema sredstava za njihov odgoj pa se takva briga pokazuje kao veštačka. Isto kao što je veštačka briga predlagača ovakvih izmena zakona.
Meni se baš diže kosa na glavi kada čujem reč normalno, jer se iza toga svašta krije.

Za mene je normalno u kontekstu ove rasprave ne da se deca ne tuku već da se deca vole. Ukoliko roditelji ne vole decu , može doći do raznih poremećaja u razvoju koji će se ispoljiti kod odraslih jedinki.Takve "normalne" porodice bez ljubavi neće nikada u sebi imati ni trunke nasilja zbog kog bi mogle doći pod udar ovakvih zakona koji se predlažu, a ipak će deca iz takvih porodica često imati poremećaje ličnosti.
Goran Vučković Goran Vučković 00:46 23.10.2008

Re: Roditelji nisu anđeli!!!

Čisto iskustvo, ali kada vam se desi ne znate da li da se smejete ili plačete od muke.

Pa nekad se išlo do Beča i nazad, a sad to bude malo šire.

Ali ne razumem baš zašto nečija površnost, sujeta i skromnost u argumentaciji kod vas izaziva tako duboka osećanja :)
milosib92 milosib92 01:20 23.10.2008

Re: Roditelji nisu anđeli!!!

Goran Vučković
Čisto iskustvo, ali kada vam se desi ne znate da li da se smejete ili plačete od muke.Pa nekad se išlo do Beča i nazad, a sad to bude malo šire. Ali ne razumem baš zašto nečija površnost, sujeta i skromnost u argumentaciji kod vas izaziva tako duboka osećanja :)

Zato što se dešava da se posle ti tipovi za nešto pitaju, jer oni su dobili kvalifikaciju napolju. Recimo predlože zakon o nečemu što uglavnom ne znaju i to im još i prođe.
Goran Vučković Goran Vučković 01:26 23.10.2008

Re: Roditelji nisu anđeli!!!


Zato što se dešava da se posle ti tipovi za nešto pitaju, jer oni su dobili kvalifikaciju napolju. Recimo predlože zakon o nečemu što uglavnom ne znaju i to im još i prođe.

Cenim da prođe uglavnom zato što nekome baš takav zakon odgovara - da nije toga, ne verujem da bi im kvalifikacija napolju previše pomogla. Tako da su osećanja, čini mi se, pogrešno usmerena - bar u ovom tipu događaja.
milosib92 milosib92 01:29 23.10.2008

Re: Roditelji nisu anđeli!!!

Goran Vučković
Zato što se dešava da se posle ti tipovi za nešto pitaju, jer oni su dobili kvalifikaciju napolju. Recimo predlože zakon o nečemu što uglavnom ne znaju i to im još i prođe.Cenim da prođe uglavnom zato što nekome baš takav zakon odgovara - da nije toga, ne verujem da bi im kvalifikacija napolju previše pomogla. Tako da su osećanja, čini mi se, pogrešno usmerena - bar u ovom tipu događaja.

Može biti. Ono što mene plaši je da se ovde mnoge stvari uzimaju zdravo za gotovo samo ako im neko nadene naziv tipa civilizacijsko dostignuće Evrope plus lobiranje i slične stvari.
Goran Vučković Goran Vučković 01:37 23.10.2008

Re: Roditelji nisu anđeli!!!

Može biti. Ono što mene plaši je da se ovde mnoge stvari uzimaju zdravo za gotovo samo ako im neko nadene naziv tipa civilizacijsko dostignuće Evrope plus lobiranje i slične stvari.

Rekao bih da je to više problem kupaca nego prodavaca magle.
milosib92 milosib92 01:40 23.10.2008

Re: Roditelji nisu anđeli!!!

Goran Vučković
Može biti. Ono što mene plaši je da se ovde mnoge stvari uzimaju zdravo za gotovo samo ako im neko nadene naziv tipa civilizacijsko dostignuće Evrope plus lobiranje i slične stvari.Rekao bih da je to više problem kupaca nego prodavaca magle.

Da, ali njih 250 kupuje na veliko za nas 8 miliona.
Goran Vučković Goran Vučković 01:45 23.10.2008

Re: Roditelji nisu anđeli!!!

Da, ali njih 250 kupuje na veliko za nas 8 miliona.

Živo me zanima koliko njih uopšte pročita te predloge zakona, a koliko samo ode po mišljenje u komitet. A komitet već (pretpostavljam) ume da proceni šta mu je u interesu a šta nije. Čini mi se da se tehničke greške daleko najlakše ispravljaju.
Željka Buturović Željka Buturović 04:56 23.10.2008

Re: Roditelji nisu anđeli!!!

Knjiga nije Bauk! :)

knjiga ima raznih. a vecina knjiga o vaspitanju su najobicnije budalastine.
mariopan mariopan 18:06 25.10.2008

Re: Roditelji nisu anđeli!!!

ecce-florian
@ssvetlana92
ti to onako teoretski ili praktično ( imaš decu)
@queeria92
To crveno je demanti autorkine rečenice da roditelji bolje poznaju i vise vole svoju, takodje nesavrsenu decu.

Hoćeš da kaeš da ako na]em podjednak broj tekstova da su socijalni radnici, pedagozi i psihlozi ubili decu u centrima za smepštaj dece bez roditeljskog staranja onda bi bilo egal.Pa znamo obojica da je to nemoguće naći. Oni ne ubijaju decu ali nisi me još uvek ubedio da se deca razvijaju bolje u ustanovama za smeštaj dece nego u porodicama. Govorim o normalnim porodicama i normalnim ustanovama.Ljubav roditelja prema deci je ipak jedna čudna pojava.

U centrima za smestaj dece bez roditelja i te kako tuku tu decu, sta ste mislili da ih tamo neko mazi?
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:26 26.10.2008

Re: Roditelji nisu anđeli!!!

U centrima za smestaj dece bez roditelja i te kako tuku tu decu, sta ste mislili da ih tamo neko mazi?


pa eto jednog razloga zasto ne sme da postoji legalno "pravo na batinanje" za sta ze zalaze postavljacica bloga.

jer ni u tim centrima niko nece reci da ih mlati iz obesti, nego da samo na batinu reaguju, da je to za njihovo dobro i sl.

mariopan mariopan 13:11 26.10.2008

Re: Roditelji nisu anđeli!!!

Vesna Knežević Ćosić
U centrima za smestaj dece bez roditelja i te kako tuku tu decu, sta ste mislili da ih tamo neko mazi?


pa eto jednog razloga zasto ne sme da postoji legalno "pravo na batinanje" za sta ze zalaze postavljacica bloga.

jer ni u tim centrima niko nece reci da ih mlati iz obesti, nego da samo na batinu reaguju, da je to za njihovo dobro i sl.


I nama su bas tako rekli. A nismo imali kome da se zalimo. To su deca koja nemaju nikoga ko bi proveravao kako se sa njima postupa, a i ako se nekom svom pozale rizikuju da budu sikanirani od strane jacih sticenika ili vaspitaca, zavisi nakoga se pozalio.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:52 22.10.2008

bljuc

da kako da ne, decu treba lemati, s ladnim oruzjem i orudjem, varjace, gajtan od pegle, kaish s kopcom, prut, batina, treba ih gadjati tvrdim predmetima ako beze i kriju se i nisu na rukohvat, skinuti im gace i makljati ih po guzici, na decu treba urlati i treba im pretiti, kakvo, qrac, gradjenje samopostovanja i samopouzdanja, kakvo bre gradjenje poverenja, uzhas, kome to treba, jel'te!

evo ja odmah odo' da vezhem cerku za radijator!

posebno me dojmilo genijalno zapazanje buturovicke, pa kaze: "kao na primer da su batine posledica a ne uzrok decje agresivnosti, te da roditelji i deca dele zajednicke gene koji obe strane cine agresivnim"

i sta sad? mislim, dele gene zajednice agresivnosti, a ako i ne dele, onda je su batine bile posledica, a ne uzrok, tj dete je napravilo neku pizdariju, na primer nije pojelo supu, ili je pocepalo kosulju, pokidalo igracku, razbilo prozor, treba mu prste polomiti, da se nauci redu.

e zeljka zeljka, pre nego se ispovracam, necu nish da kazem o zacaranom krugu nasilja, al znate li da deca koju takvi cvrstorukasi kod kuce lemaju, to rade ondaK drugoj deci, naucili, brate, to im je model komunikacije, neverbalna komunikacija tojest, udri, zvekni, razvali... pa tako 'oces neces, nasilje tesko da je samo u porodici zatvoreno.

uzgred, jel se dozvola za porodicnu neverbalnu komunikaciju samarima i lemanjim drugih odnosi samo na krvno srodstvo i mladunce, do kog kolena, ili tu spadaju i zene za tabacinu?







ssvetlana92 ssvetlana92 23:08 22.10.2008

Re: bljuc

posebno me dojmilo genijalno zapazanje buturovicke, pa kaze: "kao na primer da su batine posledica a ne uzrok decje agresivnosti, te da roditelji i deca dele zajednicke gene koji obe strane cine agresivnim"


uzgred, jel se dozvola za porodicnu neverbalnu komunikaciju samarima i lemanjim drugih odnosi samo na krvno srodstvo i mladunce, do kog kolena, ili tu spadaju i zene za tabacinu?


Kad nastaje uzrok? A kada nastaju posledice? Verujem da je to proizvoljna procena Roditelja. Kada dete pljusne rukicom po tanjiru i napravi lom. Nezahvalnik...treba ga pretući jer ne zna da ceni trud!
Nisam sigurna da su to geni, pre bih rekla da je agresivno ponašanje posledica neukosti i primitivizma. To se gaji u raznim porodicama.

A žene treba tući samo kad zasluže! Pa i kao preventivu! :)))
ssvetlana92 ssvetlana92 23:22 22.10.2008

Re: bljuc

da kako da ne, decu treba lemati, s ladnim oruzjem i orudjem, varjace, gajtan od pegle, kaish s kopcom, prut, batina, treba ih gadjati tvrdim predmetima ako beze i kriju se i nisu na rukohvat, skinuti im gace i makljati ih po guzici, na decu treba urlati i treba im pretiti, kakvo, qrac, gradjenje samopostovanja i samopouzdanja, kakvo bre gradjenje poverenja, uzhas, kome to treba, jel'te!

evo ja odmah odo' da vezhem cerku za radijator!


Dobre ti metode. Ako hoćes da od nje napraviš čoveka po svojoj zamisli..ove recepte treba redovno primenjivati.
A to vezivanje se pokazalo kao najbolja vaspitna mera! Samo napred, imaš podršku! :)))))
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 23:49 22.10.2008

Re: bljuc

pre bih rekla da je agresivno ponašanje posledica neukosti i primitivizma


ja bih dodala i kratak fitilj. prosto, mnogo je ocajnih roditelja, ne zbog dece, nego zbog svega shto ih muci, na ivici su zivaca, ili ih uopste namaju vise, pa decji sitan nestasluk moze da bude okidac da padnu u zutu minutu i istutnje se na detetu. ja verujem da je mnogim roditeljima posle zhao. s klincima moras budes strpljiv i imas zivce ko konoce, cesto, a strpljenje potroseno...
ssvetlana92 ssvetlana92 00:00 23.10.2008

Re: bljuc

Vesna Knežević Ćosić
pre bih rekla da je agresivno ponašanje posledica neukosti i primitivizma


ja bih dodala i kratak fitilj. prosto, mnogo je ocajnih roditelja, ne
zbog dece, nego zbog svega shto ih muci, na ivici su zivaca, ili ih
uopste namaju vise, pa decji sitan nestasluk moze da bude okidac da
padnu u zutu minutu i istutnje se na detetu. ja verujem da je mnogim
roditeljima posle zhao. s klincima moras budes strpljiv i imas zivce ko
konoce, cesto, a strpljenje potroseno...


Да, неконтролисане агресије. А агресија може да се контролише ако схватиш да је имаш. Има стручнјака и по том питанју...и било би добро да се на време полече..да не би било касно!
bosko92 bosko92 23:00 22.10.2008

Hm....

"
radi se o tome da, nesavrseni kakvi jesu, roditelji bolje poznaju i vise vole svoju, takodje nesavrsenu decu, nego bilo ko drugi, a pogotovo nekakav birokrata koji pokusava da veoma komplikovane odnose miliona razlicitih roditelja i dece strpa u isti kalup "ispravnog vaspitanja". kao takvi, konkretni roditelji u konkretnim okolnostima su, iako ne bezgresne, najbolje sudije da li batine imaju ili nemaju smisla.


Ovo je veoma problematican stav. To sto niko ne voli vise decu od njihovih roditelja i niko ne poznaje bolje decu od njihovih roditelja uopste ne mora da znaci da i roditelji najbolje znaju da li svoju decu treba tuci.

Drugo je pitanje da li drzava "sme" da se mesa u intimu porodice. Ako ne sme, onda to moze da znaci da je nasilje u porodici dozvoljeno. A i to je veoma problematican stav.

Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 23:18 22.10.2008

ima li nas

uf, nekoliko stvari sam zeleo da kazem/pitam.
Recimo, zanima ko to, ima li takvog na ovom blogu, koji ni jednom nije ni najmanje pljusnuo svoje dete.
Imate dete od 2,3,4 godine...pravi nered, haos whatever... to dete nije u stanju da percepira realnost, ne moze da shvati zasto nesto moze a nesto ne, vi mu kazete jednom nemoj, drugi put, treci put. Nista ne vredi. Sta cete da uradite? Da pustite da nastavi s haosom ili da preduzmete druge mere? One mogu biti da povisite ton, da ga kaznite (tipa cosak, idi u sobu, nema igracaka, etc). Probao sam zaista sto puta da recima, pa sedne u krilo, pa mu pricam, sve mislim skapirao, i kad sidje s krila nastavi po starom. Dobio je po guzi, ne jako, ali ne ni da ne oseti. Uspelo je. Nije vise radio to. Sta da radite kada uradi neku opasnu stvar, po zivot opasnu ili takvu da bi mogao a se tesko povredi. Ja viknem, probam dramom (kao uplasio sam se) da mu dam do znanja da je pogresio. Deca u tom uzrastu zaista ne mogu da shate sve kao sto su u stanju starija, i sa starijom moze da se prica i da se pricom postize rezultat. Dete od 2-3 godine, jednostavno mora ponekad da se cusne po guzi.
I da li je ima razlike izmedju kazni (a)dranja, (b)zabrane slatkisa, igracaka, izlaska napolje, coska, (c) po guzi... sve su to neki oblici represije nad detetom.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 23:33 22.10.2008

Re: ima li nas

ima, sta da ti kazem, nije lako, al moze i bez batina i restrikcija svakojakih:)

prvo, moras kucu da prilagodis malom detetu, i zbog deteta i zbog sebe, cisto da se ne izludis. na primer, sve opasne i ostre predmete dizes na visinu koju ne moze da dohvati, znaci nema solja s vrelom kafom koje moze da dohvati ni carsafa na stolu koje moze da povuce, na primer, a valja i rascistiti prostor da moze da se igra i napraviti mogucnost da se igra kreativno, makar i makar to bilo i cebe preko stolice i pravljenje kucice:)

drugo, detetu treba ko leba da se istutnji, fizicki, vazduh, trcanje, penjanje, pa kad je u kuci "nemoguce", tj zvrkasto, lakse ti da obuces patike i izadjes napolje i izmoris ga, nego da se preganjas "da se smiri".






queeria92 queeria92 23:35 22.10.2008

Re: ima li nas

Dete od 2-3 godine, jednostavno mora ponekad da se cusne po guzi.


A šta ako se to pokaže kao nedovoljno? Onda radi kaiš?
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 23:46 22.10.2008

Re: ima li nas

prvo, moras kucu da prilagodis malom detetu, i zbog deteta i zbog sebe, cisto da se ne izludis. na primer, sve opasne i ostre predmete dizes na visinu koju ne moze da dohvati, znaci nema solja s vrelom kafom koje moze da dohvati ni carsafa na stolu koje moze da povuce, na primer, a valja i rascistiti prostor da moze da se igra i napraviti mogucnost da se igra kreativno, makar i makar to bilo i cebe preko stolice i pravljenje kucice:)

Vesna, sve kako si rekla probao, ali uvek postoji nesto... palimo plotne koje su blize zidu, sve sklanjali s stola, pravili cuda od igracaka, sklonili stocice iz dnevne sobe... zaista smo sve preventivne mere odradili.

a i igralo se napolju, sve je to radjeno, ali kazem i dalje postoji mogucnost da se desi ono sto sam napisao. Drugo, nemas ti uvek vremena za sve, nekad si umoran posle posla, nekad si bolestan, nekad ovo nekad ono, nije nikad idealna situacija o kojoj pricas...
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 23:51 22.10.2008

Re: ima li nas

queeria92
Dete od 2-3 godine, jednostavno mora ponekad da se cusne po guzi.


A šta ako se to pokaže kao nedovoljno? Onda radi kaiš?


Ne znam ti mi reci, ti si roditelj, jel tako? Trebalo bi onda da znas.
Zao mi sto ne citas pazljivo ono sto napisem, pametan si, nacitan, pa se zacudih takvoj brzopletosti.
queeria92 queeria92 00:15 23.10.2008

Re: ima li nas

Ne znam ti mi reci, ti si roditelj, jel tako? Trebalo bi onda da znas.
Zao mi sto ne citas pazljivo ono sto napisem, pametan si, nacitan, pa se zacudih takvoj brzopletosti.


I dalje nisam dobio odgovor na pitanje šta se dešava ako ćuškanje po guzi ne radi posao? Mislim, dete od 5-6-7 godina tu ćušku uopšte ne oseti. Mora to malo jače, kako dete raste?! Zar ne?


Željka Buturović Željka Buturović 00:46 23.10.2008

Re: ima li nas

Probao sam zaista sto puta da recima, pa sedne u krilo, pa mu pricam, sve mislim skapirao, i kad sidje s krila nastavi po starom. Dobio je po guzi, ne jako, ali ne ni da ne oseti. Uspelo je. Nije vise radio to.... Deca u tom uzrastu zaista ne mogu da shate sve kao sto su u stanju starija, i sa starijom moze da se prica i da se pricom postize rezultat. Dete od 2-3 godine, jednostavno mora ponekad da se cusne po guzi.

ja bih na vasem mestu bila vrlo oprezna sa davanjem ovakvih izjava u javnosti, ukljucujuci internet. ako svako fizicko kaznjavanje dece zaista bude zabranjeno - kao sto se predlaze - svaki zavidljivac i dokolicar ce na osnovu ove vase izjave moci da vam dete stavi u dom, ili vas u zatvor.
corn mouth corn mouth 00:59 23.10.2008

Re: ima li nas

svaki zavidljivac i dokolicar ce na osnovu ove vase izjave moci da vam dete stavi u dom, ili vas u zatvor.

ma da
Željka Buturović Željka Buturović 01:10 23.10.2008

kriminalce u zatvor!

ma da.

o da. zapravo, od vas, kao (na ovom blogu) jednog od istaknutijih zagovornika ovog zakona, ocekujem da, u slucaju da se zakon usvoji a u duhu gradjanske duznosti, prijavite aleksandra stosica nadleznim organima zbog fizickog kaznjavanja dece koje je ovde priznao.

s obzirom na iskazanu brigu za dobro dece, vas jedini izgovor moze da bude da doticni zakon u vreme krivicnog dela nije bio na snazi. ali buduci da on izgleda namerava sa time i da nastavi, u najmanju ruku ocekujem da budno pratite svaki njegov korak.

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 01:20 23.10.2008

Re: ima li nas

draga zeljka, represivne metode i kazne vas su film, a ne moj, pa vam prepustam da mu zveknete smarcinu, ili mu skinete gace i istucete ga po guzici. nemojte da vas omete sto vam nije u familiji i sto nije mali. to nije batinanje, samo malo boli, jel'da
rayzippo rayzippo 04:57 23.10.2008

Re: ima li nas

Aleksandar Stosic
uf, nekoliko stvari sam zeleo da kazem/pitam.Recimo, zanima ko to, ima li takvog na ovom blogu, koji ni jednom nije ni najmanje pljusnuo svoje dete. Imate dete od 2,3,4 godine...pravi nered, haos whatever... to dete nije u stanju da percepira realnost, ne moze da shvati zasto nesto moze a nesto ne, vi mu kazete jednom nemoj, drugi put, treci put. Nista ne vredi. Sta cete da uradite? Da pustite da nastavi s haosom ili da preduzmete druge mere? One mogu biti da povisite ton, da ga kaznite (tipa cosak, idi u sobu, nema igracaka, etc). Probao sam zaista sto puta da recima, pa sedne u krilo, pa mu pricam, sve mislim skapirao, i kad sidje s krila nastavi po starom. Dobio je po guzi, ne jako, ali ne ni da ne oseti. Uspelo je. Nije vise radio to. Sta da radite kada uradi neku opasnu stvar, po zivot opasnu ili takvu da bi mogao a se tesko povredi. Ja viknem, probam dramom (kao uplasio sam se) da mu dam do znanja da je pogresio. Deca u tom uzrastu zaista ne mogu da shate sve kao sto su u stanju starija, i sa starijom moze da se prica i da se pricom postize rezultat. Dete od 2-3 godine, jednostavno mora ponekad da se cusne po guzi. I da li je ima razlike izmedju kazni (a)dranja, (b)zabrane slatkisa, igracaka, izlaska napolje, coska, (c) po guzi... sve su to neki oblici represije nad detetom.


e Stosicu,Stosicu..jos se hvalis ovde kako vaspitavas dete..aj' na pocetak diskusije pa da utvrdis kako to civilizovani,evropsko nastrojeni roditelji to rade..
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 09:36 23.10.2008

Re: ima li nas

ja bih na vasem mestu bila vrlo oprezna sa davanjem ovakvih izjava u javnosti, ukljucujuci internet. ako svako fizicko kaznjavanje dece zaista bude zabranjeno - kao sto se predlaze - svaki zavidljivac i dokolicar ce na osnovu ove vase izjave moci da vam dete stavi u dom, ili vas u zatvor.

u slucaju da ste vi ovo shvatili kao maltretiranje deteta onda - no comment
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 10:11 23.10.2008

Re: ima li nas


e Stosicu,Stosicu..jos se hvalis ovde kako vaspitavas dete..aj' na pocetak diskusije pa da utvrdis kako to civilizovani,evropsko nastrojeni roditelji to rade..

voleo bih da vidim gde je tvoja "civiizovanost" kada mozes tako da napadas, hrabri nick covece, iza koga se krije ko zna ko. Sta to meni u stvari spocitavas? Kako Vesna nije shvatila na nacin na koji si ti shvatio, zzasto se una ukljucila u normalnu komunikaciju, zasto ona nije rekla kakav sam ja nego otvorila kvalitetnu raspravu. Razmisli.
dragoljub92 dragoljub92 00:11 25.10.2008

Re: kriminalce u zatvor!

o da. zapravo, od vas, kao (na ovom blogu) jednog od istaknutijih zagovornika ovog zakona, ocekujem da, u slucaju da se zakon usvoji a u duhu gradjanske duznosti, prijavite aleksandra stosica nadleznim organima zbog fizickog kaznjavanja dece koje je ovde priznao.

misliš li da neko već nije ozbiljno razmatrao ovu mogućnost.jedino što mu spašava glavi je to što živi u inozemstvu i na nepoznatoj atresi.garantujem svojom virtuelnom glavom::))))))))))))) da je bilo takvih bar 5-6komata
mariopan mariopan 18:13 25.10.2008

Re: ima li nas

queeria92
Dete od 2-3 godine, jednostavno mora ponekad da se cusne po guzi.


A šta ako se to pokaže kao nedovoljno? Onda radi kaiš?

Ne radi kais, recimo ja sam moju decu, ako nece da sklone igracke, ucenjivala da cu ih baciti u pec (igracke), jer ako ja spremam sobu to znaci da im njihove igracke vise ne trebaju...i zaista, uhvatim kocke Lego pa u pec, oni gledaju i cude se , pa to sam im ja kupila a bacam da izgori, ja bacim jos dve tri...skoce i spasavaju sve druge, zacas pokupljeno )))

Ako nece da sklone sve svoje stvari a bili su veci..onda i ja kazem da necu da kuvam rucak, izvalim se na krevet, svi gladni, tati isto kazem da ne ide vise na posao sta ce nam pare, nema vise ni da se jede jer necemo da radimo, nece deca, necemo ni mi .....onda shvate da svako nesto mora da radi.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 23:19 22.10.2008

uhhh

"radi se o tome da, nesavrseni kakvi jesu, roditelji bolje poznaju i vise vole svoju, takodje nesavrsenu decu, nego bilo ko drugi, a pogotovo nekakav birokrata koji pokusava da veoma komplikovane odnose miliona razlicitih roditelja i dece strpa u isti kalup "ispravnog vaspitanja".

e tako moja drugarica, doktorka urgentne medicine, spasila 11-togodisnju devojcicu, ali posle kratkog vremena, opet ista mala pokusala samoubistvo, opet spasavanje i ona se zainteresuje, tj u srce je pogodilo to sto mala uporno pokusava, i krene da je posecuje u bolnici i ispadne da dete otac zlostavlja seksualno godinama, mala kaze, teto ne daj me kuci, ova moja poblesavi, ima cerke, kaze, moje zasticene ko pande, vidi ovo malo siroto, i krene da vrti socijalne radnike i sudije, da malu stave u zvecansku i da je ne daju kuci, a jedna socijalna radnica joj rekla, mrtva ozbiljna - imamo previse slucajeva, nema mesta, a i kod kuce je najbolje, ipak se oni vole, na svoj nacin...

na svoj nacin???? dete se uporno samoubija od tolike ljubavi, mislim, na svoj nacin?

eeej, bre, to kad krene da se rasteze ljubav, i uzima kao argument, dodjes i do ovakvog primera.

posle je moja drugarica potegla sve moguce veze socijalnih radnika i sudija i nije se smirila dok je nije iscupala iz te ljubavne idile.

hocu da kazem ljubav i poznavanje po roditeljskom difoltu nije nikakv argument za odobravanje lemanja, ni dozvola za nasilje i zlostavljanje.

a u srbiji pogotovo, sa izrazito slabim resursima zastite slabih, dece, nece niko nikome oduzeti dete zbog samara, htedoh reci, ne postizu ni mnogo drasticnije slucajeve da rese.

zato od preporuke da makljanje dece nije dobra vaspitana mera, za pocetak, nikom nece da sleti roditeljska kruna s glave.

uzgred, cudo jedno, odmah poznas dete koje tabaju kod kuce. "ima lice za samare", sto reko jedan moj drug, tuga.

ecce-florian ecce-florian 23:39 22.10.2008

Re: uhhh

Izvini, o čemu ti pišeš?
Tvoja drugarica je uspela po trenutno važećim zakonima da obezbedi zaštitu detetu koje je zlostavljano , ako sam dobro shvatio?
Nasilje i zlostavljanje dece kao i grubo zanemarivanje je i sada sankcionisano.
zato od preporuke da makljanje dece nije dobra vaspitana mera, za pocetak, nikom nece da sleti roditeljska kruna s glave.

Ne radi se o preporuci već o akciji da se uvede zakonska odredba kojom će biti sankcionisano svako fizičko kažnjavanje deteta na bilo kom mestu pa i u porodici.
a u srbiji pogotovo, sa izrazito slabim resursima zastite slabih, dece, nece niko nikome oduzeti dete zbog samara,

Ti to znaš, predpostavljaš ili?Nego šta će raditi roditeljima. Upućivati ih na kurseve, edukovati....
Ti izgleda više znaš od nas? Možeš li da nam pomogneš?

Pokušaj malo da umetneš neku crtu rasprave o pravu na privatnost, ograničenju prava kontrole.....
Doctor Wu Doctor Wu 23:46 22.10.2008

Re: uhhh

Makljanje dece je mera kojom se roditelji rešavaju sopstvene napetosti, a ne mera koja pomaže detetu. To je izraz roditeljskog nestrpljenja i nedostatka samokontrole (dakle, slabosti). Osim u slučajevima kad se radi o batinjanju s predumišljajem (što je svakako slučaj za zatvor ili ludnicu).
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 00:45 23.10.2008

Re: uhhh

ecce, moram da te razocaram,

1.nije uspela, tj uspela je na kratko, dete je ipak zavrsilo kod roditelja, ali to je druga prica, o neuspesnosti sistema.

2. nasilje jeste sankcionisano zakonom, ali je praksa ne prati bas.

3. da, ja mislim da fizicko kaznjavanje deteta nije dobro i da treba sa roditeljima da o tome razgovaraju strucnjaci, tipa skolski psiholog itd, za pocetak. ali ni to ne funkcionise bas najbolje.

4. ne pretpostavljam nego znam, 'ocu kazem nije nepoznata problematika, od licnog iskustva sas vlastitom decom, do angazmana u raznim projektima i istrazivanjama o deci, tipa skola bez bola i sl.

5. sto se tice preporuke o pravu na privatnost, preporucujem buturovicki da procita decja prava. ima i bukvar.
Domazet Domazet 00:52 23.10.2008

Ja sad da sam neki zloban...

Doctor Wu
Makljanje dece je mera kojom se roditelji rešavaju sopstvene napetosti, a ne mera koja pomaže detetu. To je izraz roditeljskog nestrpljenja i nedostatka samokontrole (dakle, slabosti). Osim u slučajevima kad se radi o batinjanju s predumišljajem (što je svakako slučaj za zatvor ili ludnicu).


...pitao bih te koliko je tvoje dece proslo kroz/jos uvek je u pubertetu. Medjutim, ti znas da nisam pa necu...
Doctor Wu Doctor Wu 06:59 23.10.2008

Re: Ja sad da sam neki zloban...

Domazet

...pitao bih te koliko je tvoje dece proslo kroz/jos uvek je u pubertetu. Medjutim, ti znas da nisam pa necu...

Hm, tuci decu u pubertetu? Moram priznati da tek to ne razumem, cak ni kao "vaspitnu" meru- batine u tim godinama ga/je svakako nista nece "nauciti". Ovde su novine pune prica devojcica koje su se poubijale sa 13, 14 godina posle "obicne" porodicne svadje.

Jos jednom, vise od svega drugog, mislim da jedina poruka koju roditelj salje batinanjem detetu to da za nju/njega vise nema vremena. Nigde nisam rekao da nikad nisam podigao ruku na dete (pogotovu sina), ali priznajem da se posle toga nikad nisam osecao ni lepo niti da sam uradio nesto sto je bilo od koristi za dete.

Inace, stariji puni 15 za 3 meseca, a ni on ni sestra mu nisu od onih annoying raspustenih klinaca koji nemaju obzira za druge ljude, i koji se svima oko sebe penju na glavu.
jack_bauer jack_bauer 07:37 23.10.2008

Re: Ja sad da sam neki zloban...

Inace, stariji puni 15 za 3 meseca,

znaci, tata guster :)) imas ti doktore jos da giljas, cekaj da krene da lupa kola...

(... i da juri zenske :))
Domazet Domazet 18:39 23.10.2008

Re: Ja sad da sam neki zloban...

Doctor Wu
Domazet

...pitao bih te koliko je tvoje dece proslo kroz/jos uvek je u pubertetu. Medjutim, ti znas da nisam pa necu...

Hm, tuci decu u pubertetu? Moram priznati da tek to ne razumem, cak ni kao "vaspitnu" meru- batine u tim godinama ga/je svakako nista nece "nauciti". Ovde su novine pune prica devojcica koje su se poubijale sa 13, 14 godina posle "obicne" porodicne svadje.

Jos jednom, vise od svega drugog, mislim da jedina poruka koju roditelj salje batinanjem detetu to da za nju/njega vise nema vremena. Nigde nisam rekao da nikad nisam podigao ruku na dete (pogotovu sina), ali priznajem da se posle toga nikad nisam osecao ni lepo niti da sam uradio nesto sto je bilo od koristi za dete.

Inace, stariji puni 15 za 3 meseca, a ni on ni sestra mu nisu od onih annoying raspustenih klinaca koji nemaju obzira za druge ljude, i koji se svima oko sebe penju na glavu.

Onda tvoje ovdasnje pisanje mogu da prihvatim jedino ako ga sprovodis sa sandalama na bosim nogama i rascesljane brade i kose. Pokajan, normalno...Preporucujem ti da pogledas Brooklyn's tekst o slippery slope.
Domazet Domazet 23:27 22.10.2008

Dobro bre Zeljka...

...sto nisi to malo drugacije napisala, recimo roditelj sljepne dete po guzi, dete se zali drzavi, drzava oduzme dete roditeljima i smesti ga kod Foster Parents, Foster Parents krenu seksualno da zlostavljaju dete...

Da si tako nesto predstavila odma bi ovi isti sto se zalazu za drzavnu zastitu dece krenuli da pljuju po monstruoznoj drzavi loja zeli da se mesa u sve. Vole ljudi da pljuju i da budu moderni a ne vole da previse razmisljaju pa to ti je...
corn mouth corn mouth 23:53 22.10.2008

Re: Dobro bre Zeljka...

drzava oduzme dete roditeljima i smesti ga kod Foster Parents, Foster Parents krenu seksualno da zlostavljaju dete...

koliko takvih slucajeva se registruje u USA u odnosu na ukupan broj premestene dece?
Domazet Domazet 00:33 23.10.2008

Re: Dobro bre Zeljka...

corn mouth
drzava oduzme dete roditeljima i smesti ga kod Foster Parents, Foster Parents krenu seksualno da zlostavljaju dete...

koliko takvih slucajeva se registruje u USA u odnosu na ukupan broj premestene dece?


Sto pitas? Da nece mozda ta brojka da promeni necije misljenje ovde?
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 00:51 23.10.2008

KUPOVANJE DEČJE LJUBAVI....

...Da li mi treba da kupujemo dečju ljubav ili treba da je zaslužimo?
Kako dete naviknemo na nešto, da li je to higijena, poslunost, poštovanje, nemaština itd... takvo će nam biti do kraja života, garantovano.
Voleo bih da znam imali formula KAKO izvesti dete na "pravi put bez batina ili kažnjavanja. Nekoj deci je dovoljno reći jednom nekoj deci čak nijednom, a nekoj deci možeš govoriti sto puta i opet džaba. E, šta raditi u ovom zadnjem slučaju, a ostati normalan i ne biti siledžija u porodici, što svaki roditelj najmanje želi (mislim na svakog normalnog rodtitelja)
Šta psiholozi misle da li su kažnjavanja bolja od batina? Da li manje bole razne kazne ili batine. Ako gledamo stvari ovako : koliko puta mora dete da se kazni da bi bilo poslušno a koliko puta ga treba istući da bi bilo poslušno?
I ono najvažnije šta je opasnije za psihu deteta, batine ili kazne : ne smeš ovo ne smeš ono, ne smeš tamo , nema čokolade nema ljuljanja nema kompjutera...
Cigani medvede ukrotiše i naučiše poslušnosti, a pogledajte šta nam današnja deca puna slobode "rade"! Dovoljno je samo novine pročitati...A kada nam dete dospe u novine kao loše onda bi ga ubili jer vas je sramota, a tada je već kasno, kada oseti slast kabadahije obično će takvo i ostati.
Svakodnevno se deci gubi psiha i prelazi u negativnu energiju zbog : loših filmova, brzog života, hemije koja nam je sve više u hrani, zbog nemaštine...
Mislim da je pitanje ogromno:

DA LI CILJ OPRAVDAVA SREDSTVA? DALI JE UČITELJ PRAVI UČITELJ AKO GA UČENIK (dete) PREVAZIĐE?

Slažem se da bi roditelji trebali da budu kao deke i bake, ali treba dočekati to stanje svesti da se može tako postupati, ako se slažete. Tek tada se shvati da se nije imalo vremena za rođeno dete zbog, recimo, loše skupštine koja nam je nabila ogromne borbe za opstanak....
Kada bi bili toliko pametni da odškolujemo decu bez batina, da li izabrali ovakvu vladu, recimo? Spominjem vladu jer nam od nje sve zavisi. Njihova deca sve imaju i opet moraju da ih tuku i "vade" iz zatvora i potplaćuju miliciju da se ne obelodani čije dete je noćas ubilo kolima nedužnu žrtvu, ili čije dete je donelo pištolj u školu da malo preplaši drugare...
Ja imam dva sina i voleo bih :

Da u školi budu dobri đaci, pa čak i odlični. Imaju sve šta im treba, odvojene stolove za učenje sav pribor potreban i nepoteban i pomažem im u učenju..

Da slušaju starije u školi i na ulici, u autobusu da im ustupe mesto, da se ne tuku i ne piju pivo ispred prodavnice

Da im sobe budu čiste, da im higijena bude u normali, da ne lažu i ne kradu da poštuju to što ih ne tučem!

Da ne naletim na njihovo ime u novinama kao negativca, da nas ne laže mene i majku im.

Da poštuju drugove i drugarice, da ne vise ceo dan na kompjuteru ..itd...

Sve ovo bez batina a za sve ovo imaju uslove.

Nećemo ih tući uradićemo kako država kaže ali me interesuje KO će biti kriv ako moje (naše) dete krene stranputicom. Ko je taj u državi koji će to da potpiše i da nam to garantuje, da će nam deca izaći na "pravi put"?!!
I, šta ćemo sa njim AKO omane...

Ljudi rizična je ovo tema a greši se samo jednom...

Čestitam za temu trebalo bi je biti mnogo više na blogu svićemo biti u dobitku a deca najviše. I ona treba ovo da čitaju kada je reč o njima, nek vide da sve pokušavamo da nam budu dobra na fin način


adam weisphaut adam weisphaut 06:19 23.10.2008

Re: Dobro bre Zeljka...

i smesti ga kod Foster Parents, Foster Parents krenu seksualno da zlostavljaju dete...

Foster Parents onda imaju the makings of a Serbian church dignitary.
dragoljub92 dragoljub92 07:44 23.10.2008

Re: Dobro bre Zeljka...

Domazet
corn mouth
drzava oduzme dete roditeljima i smesti ga kod Foster Parents, Foster Parents krenu seksualno da zlostavljaju dete...

koliko takvih slucajeva se registruje u USA u odnosu na ukupan broj premestene dece?

Sto pitas? Da nece mozda ta brojka da promeni necije misljenje ovde?

sigurno neće,nego mene baš zainteresovalo koliki je procenat maltretirane dece u porodici u odnosu na procenat maltretirane dece po domovima,naravno ne očekujem od tebe da znaš.čisto mi palo na pamet da bi bilo interesantno da se vidi i uporedi.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana