Iz Zmajevog Gnezda

Dragan Pavlicevic RSS / 23.10.2008. u 12:48

 

Iz Zmajevog Gnezda

Kao nekome ko svoje najbolje godine zivota provodi u Kini a kao I svaki clan dijaspore pomalo idealizuje svoju domovinu uzasno mi smeta nase generalno neznanje I potcenjivanje Kine, manje onoga sto je ona kroz istoriju bila ali zato narocito onoga sta danas jeste. Po mom misljenju to govori o nasoj katastrofalnoj neobavestenosti o svetu u 21 veku, cijih se sedam gora i sedam mora u srpskoj realnosti nalazi izmedju Pristine, Banjaluke, Haga i Paralije. I koliko god se ta nasa autisticnost moze razumeti kao proizvod haosa u nasoj avliji u poslednjih cetvrt veka tokom kojih se Kina preselila sa  periferije u centar svetskih zbivanja nikako ne razumem otkuda toliko neznanja, otkuda toliko uglavnom negativnih predrasuda o zemlji cija su skorija istorija, ekonomski uspon poslednjih godina, drzavno uredjenje, berza itd. Uobicajena tema u obrazovanijim i biznis krugovima u belome svetu?

Bez zelje da karikiram, komentari i pitanja tipa " Jedu li Kinezi ista drugo osim pirinca?", "Fuj, pa Kinezi se ne kupaju,i prde i podriguju javno!" , "Sta cemo mi trgovati sa Kinezima, nama je mesto u Evropi!' ili " Pa dosta nam je bilo komunista i nesvrstanih!' koji se ZAISTA cesto cuju u matici samo do bola isticu nase neznanje, nasu katastrofalnu nespremnost da vidimo i razumemo svet kakav je danas, da ne pricamo o tome da prepoznamo nase prilike  i uklopimo se u njega onako kako nama odgovara.Rasizam i nipodostavanje koje cesto provejavaju iz ‘nasih' konverzaciji o Kinezima samo su sud o nama samima.

A mi samo treba da pogledamo oko sebe i vidimo gde smo i sta smo, ako se da suditi po krajoliku u kome zivimo: u siromastvu zamaskiranom kreditima za male autice i letovanja u Egiptu; ratovali, ratovali pa sada redovno kod psihologa da lecimo sizofreniju zrtveno jagnje  - ratni zlocinac, molimo (iliti neki od nas mole) se Bogu  i Rusima da Kosovo ostane srpsko i kad je albansko, biramo izmedju nekoliko luzera na izborima jerbo boljih nema, sto mozemo prodajemo bogatoj vlasteli u zemlji i jos vise u inostranstvu,a smislenu obrazovnu,ekonomsku, spoljno-politicku, kulturnu itd. politiku nemamo ili bar o njoj jos nismo culi.

I otkuda nama onda ideja da na Kinu, koja se za samo cetvrt veka popela sa samog dna na vrh sveta, otprilike za isto vreme za koje smo mi pali u crni ambis, gledamo onako kako citati odgore pokazuju da to radimo? Zar ne bi trebalo da od nje ucimo kako se to sa dna dolazi na vrh?

Srbija i Kina...Bez pretenzija da sam ekspert za pad prve i uspon druge i bez zabluda da je sve sto se u Srbiji desava lose a sve sto se u Kini desava dobro moram da primetim da postoji bar nekoliko stvari iz kojih se cini da bi ‘nebeski narod' mogao da nauci nesto od ‘malih i prjavih kineza'. Ili bar pogleda u neke alternativne pristupe resavanju pitanja koja su ista ili slicna u Srbiji danas i Kini...Sortirano po temama koje dominiraju kod nas: Kako to Kinezi uspevaju da svoje granice ocuvaju  i bogami prosire kroz dogovor i kompromis dok se granice drzave koju mi zovemo domovinom stalno skupljaju kroz ratove i konflikte? Kako to da preko 50 nacionalnih manjina zivi u Kini bez realne opasnosti za integritet zemlje dok mi strepimo sta ce sutra biti sa Sandzakom i Vojvodinom? Zasto mi cekamo na devizne donacije EU kao na martovsko sunce dok Kina ima najvece zalihe devisnih rezervi na svetu? Zasto vrednost kineskih berzi postojano raste i pored sveobuhvatne kontrole partije dok je nedavni ( i potom ponisteni) izbor izvesnog za predsednika skupstine u naprednome visepartijskom sistemu salje beogradku berzu u crveno? Zasto se arhaicno kinesko pismo jos uvek koristi i svaki je kinez ponosan svog porekla i unikatne kuture, cak kada i nista ne zna o njoj, dok se cirilicom retko ko sluzi i nase su unikatne kulture ponosni samo velikosrbi i narodnjaci dok ostali teze da se definisu radje kao Evropljani nego kao Srbi?Zasto generalno i posle tri kolena u inostranstvu Kinez je  i dalje Kinez koji ,ako mu to stanje na racunu dozvoli, sanja da se vrati i ulozi u svoj zavicaj dok se vecina srpskih gastarbajtera sa vise od osam razreda osnovne kloni trajnog povratka u Srbiju kao djavo od krsta? I tako dalje, ova bi lista mogla u nedogled...

I kinezi bi mogli od nas nauciti ponesto: na primer, na primer...kako se igra basket! Ili ne, tu su nas prosli put pobedili...Ok, onda tenis ili vaterpolo...

Naravno i iz losih primera iz Kine isto se ima sta nauciti; lekcije bi otprilike glasile ovako : Kako postojano i beskompromisno unistiti zivotnu sredinu? Kako manjina na brzinu zaradi i za pokolenja dok vecina konzumira manjak kalorija? Kako efikasno dugorocno ignorisati,izopstiti, uhapsiti i ako treba poslati tenkove na sve one koji se ne slazu sa misljenjem izabranih od naroda? Itd, i ova lista bi mogla u nedogled...

Da, uopste nije nemoguce povuci paralele izmedju tako razlicitih drzava ciji su glavni gradovi na desetak hiljada km razadljine, bez obzira na potpuno drugaciju istorijsku i drustvenu pozadinu. Sigurno je interesantno razmisliti kako iskustvo jedne moze biti lekcija za drugu. I jos interesantnije kako se buduci odnosi izmedju njih mogu razviti u obostanu korist.

U najmanju ruku bar zaboraviti na predrasude i informisati se o zemlji koja danas profilise svet i cija projekcija sopstvenih politickih i ekonomskih teznji u globalnu komunu, hteli mi ili ne hteli, utice na Srbiju na nacin koji smo mi do sada samo priznavali SAD,EU i Rusiji.

Objavljeno u Politika online 21.11.2007

Tagovi



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana