Legitimno je odabrati

Obren Markov RSS / 27.10.2008. u 13:19
 
Lepo je znati da su društvene norme takve da sloboda jednog ne sme da ugrožava drugog. Ali, tu lestvica ne sme biti podignuta previsoko. Mene, na primer, nerviraju tuđe slobode da slušaju određene vrste muzike, da se čine zabrinutim dok zapravo priželjkuju tuđu nesreću, da glasaju za radikale... ali to je ipak njihova stvar. Ako se to danas zabrani njima, sutra će biti zabranjene moje radosti i moji nestašluci.

Norme zabranjenog i legitimnog treba primeriti stvarnosti na malo bolji način. Pojam morala će morati da se malo slobodnije tumači, a margine legitimnog treba učiniti otpornijim na dnevne i/ili strateške pokrete u politici. Da podsetim, čitava jedna škola psihologije je svojevremeno izrasla i zaradila mnooogo novca na prohibiciji seksa. A danas i ovde, čitava jedna politika se gradi na zaboravu Miloševića i njegovih dela - iako, da je po Miloševićevoj volji, ta politika ne bi ni postojala. A ni njeni sadašnji i bivši promoteri. Mada, ako ste sada tako pomislili, ovaj tekst neće biti o politici.

Konačno, treba napraviti razliku između nelegitimnog i kažnjivog. I obrnuto, između legitimnog i nekažnjivog. Naime, legitimno je više stvar osećaja, stvar dozvole ličnog izbora, valjanosti sopstvenog stava u odnosu na okruženje... a zabrane su stvar pisanih zakona. Oni se donose onako kako i kada moraju, i posle ih je teško menjati. A to što zbog neke legitimne stvari možete zaglaviti u buvari sa gadnim braćelom koji bi vas rado proglasio sopstvenom mladenkom, ne treba brkati sa nelegitimnošću onoga što ste učinili. Lepo je kada se te - naoko slične - kategorije poklapaju, ali nije nužno. Nije nikad ni bilo. Svet naprosto nije tako uređen.

A sada, konkretno. Uz savršenu svest da će gotovo svako dole pronaći rečenicu sa kojom se, onako baš, neće složiti:

Legitimno je biti glup. Nije legitimno biti iskorišten. Tek primera radi, ne bi bilo loše da se imena, prezimena i brojevi telefona svih učesnika telefonskih "kvizova" po televizijama javno objave, jer ta vrsta kretenizma možda može postati zarazna. A sramota ume biti adekvatnom kaznom.

Potpuno je legitimno raditi na tome da Srbija bude potpuno centralizovana, da bude deo Balkanske kraljevine, ili da se Vojvodina otcepi. Nametati bilo koje od ovih ili drugih rešenja silom ili na prevaru, ili negirati sistem u kojima ovakve želje jesu legitimne, nije legitimno.

Legitimno je ne verovati lekarima i državi koja vam brani da ugrožavate sopstveno zdravlje zbog svojih ekonomskih interesa. Znate na šta mislim: na stav da je svako ko se par puta mesečno taman pripije alkoholičar, na antipušačku histeriju, na verovanje da je svako ko je u životu zapalio desetak džointa narkoman, na one silne plakate da posle ručka odete na džoging a ne u krevet na dremku... Legitimo je odbiti sve to i terati po svome, baš kao što je svojevremeno bilo legitimno odbiti lečenje pijavicama ili pobeći pred inkvizicijom. Sve dok vas to ne čini agresivnim i opasnim po okolinu.

Legitimno je koristiti prednosti civilizacije, jer one su tu zbog vas, ali ih nije legitimno zloupotrebljavati. Plastične kese su korisne stvar. Jeftine su, nepromočive i olakšavaju život. Ali, nije ih legitimno bacati po ulici. Za to postoje kontejneri i kante za smeće. Za to postoje komunalna preduzeća za koja nije legitimno da ih ne recikliraju.

Legitimno je biti deo većine, i sprovoditi svoju volju jer ste njen deo. Suprotno od toga je ono kad ste u većini, i podrazumevate da oni koji drugačije misle imaju ćutati.

Legitimno je voleti životinje. Legitimno ih je i ubijati, ako su one opasnost za vas ili vašu decu, jer postoji čas kada je interes vrste ispred ljubavi prema prirodi.

Legitimno je odabrati da nemate dece, a da imate mir i karijeru. Legitimno je odabrati da, ako ste već imali svoju decu, uživate u starosti u putovanjima, a ne u čuvanju unučića. Legitimno je odabrati da budete ili da ne budete, ili da prvo budete pa posle ne budete u braku. Legitimno je i sve obratno od svega ovoga. Nije legitimno odabrati svoj put pa ga nametati okruženju kao jedini ispravan. Nije legitimno odabrati svoj put pa tražiti za sebe olakšice jer ste baš njega odabrali - ako vam već niko unapred nije ništa obećao.

Legitimno je znati da veze sa drugim ljudima, i ljubavne i socijalne, imaju rok trajanja. Zaista se može dogoditi da taj rok bude neograničen, ali to je retko. Legitimno je znati da zrelije i dublje veze zamenjuju one one mladalačke i vrelije. Nije legitimno ne razumeti da, baš zbog toga, stvar jako teško može ispasti savršenom već prvih nekoliko puta.

Legitimno je danas uzeti zadovoljstvo koje je danas na repertoaru, mada jeste poželjno najpre razmisliti... bar minut ili dva. Legitimno je i propustiti ga, ali isključivo ličnom odlukom koja je praćena svešću o neponovljivosti trenutka, noći, ili čega već.... Nije legitimno svaljivati krivicu na druge za svoja nezadovoljstva, nekreativnost i uopšteno gledano dosadu.

Legitimno je verovati u stvari za koje nemate konkretnih dokaza. Nije legitimno igrati se svešću na taj način, da poverujete da dokazi za ono u šta verujete zaista postoje.

Da završim sa: legitimno je znati kada vam je dosta, i odlučiti kada vam je kraj. Osim, naravno, ako ste u međuvremeno poverovali u ono za šta nemate konkretnih dokaza.

A sigurno ima još ovoga.... I, tek da se zna: stvari koje su nepromenljive ili ste sa njima rođeni, nisu legitimne. One su samo date. I ima ih mnogo manje nego što se obično misli.



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana