Rambo Amadeus: Upalila se sijalica!

globalno_zagrevanje RSS / 27.10.2008. u 13:56

Da, to je sinonim za ideju. Proka Pronalazač je uvijek imao sijalicu iznad glave, koja je davala do znanja da ima neku „strašnu" ideju.

Vidim po prodavnicama elektromaterijala da štedljive sijalice više nisu nepoznate kupcima, prodaju se. To me stvarno raduje . Svaka zamjenjena sijalica novom, štedljivom, znači prosječno ušteđenih oko 70 kilovat-časova struje godišnje. Ako svako domaćinstvo kupi po jednu, to je onda 70 miliona kilovat-časova ušteđene struje!

Kada bi se zamjenile sve sijalice u Srbiji štedljivima, termoelektrana Obrenovac mogla bi slobodno da se isključi! Eto nam odmah i čistijeg vazduha.

Kako ljude stimulisati da ih kupuju? Kako im objasniti da svaka sijalica ne samo da vrati uložen novac nego još i višestruko zaradi kroz smanjenje računa?

Pa evo ideje. Upalila mi se sijalica!

Vi koji ste shvatili da te sijalice, osim što štede struju, štede i pare, nosite ih prijateljima na poklon.

Prosječna cijena jedne je od 300 do 500 dinara, kao boca dobrog vina.

Ide sada serija slava, budite višestruko korisni, umotajte sijalicu u ukrasni papir i nosite ljudima na poklon. To je pravi poklon, bez sumnje. Traje, namijenjen je domaćinstvu i svim ukućanima, obradovaćete i domaćicu i domaćina, učinićete nešto korisno za ekologiju, a i za kućni budžet vaših prijatelja, da ne govorim da ćete uticati i na smanjenje alkoholizma, koji se , ruku na srce, dobrano zapatio u ambijentu tranzicije.

Izazvaćete i pažnju ostalih gostiju, bićete zanimljivi, imaćete temu za razgovor, vješto izbjegavajući nezahvalne priče o politici.

Ako mislite da poklon nije dovoljno vrijedan, kupite im dvije, tri sijalice, ili čitav komplet, za stan!

Petnaest sijalica, koliko je potrebno za prosječan stan, košta oko 70 eura, to je sasvim dostojna vrijednost svadbenog poklona.

Razmislite, mladenci su zatrpani tosterima, sokovnicima, vagama, mikserima i kojekakvim glupim aparatima koje nikad ne otvore ili se poklanjaju dalje unedogled. Bar ćete biti sigurni da će se vaš poklon upotrebljavati svaki dan.

Za deset godina mladencima ćete uštediti bar za jedno krstarenje po Mediteranu. Malo li je?

Gdje god idem u goste, na poklon nosim štedljivu sijalicu. Idem dotle da ne prepuštam domaćinu da je ugradi „kasnije" ili „sutra", već ga natjeram da „proba poklon odmah".

Ove neonske, štedljive sijalice, traju dugo ako se mnogo ne pale i gase, pa ih je najbolje stavljati tamo gdje najduže gore u kontinuitetu.

Recimo kod mene, u hodniku, otkad padne mrak, dok svi ne polegamo, uopšte ne gasim svijetlo.

Deset kilovat-časova, umjesto uobičajenih 80, koliko troši obična sijalica, stvarno je zanemarljivo.

U kupatilu mi gori čitavu noć, da klinci , ako im se noću pripiški, ne bauljaju po stanu.

Račun za struju, jer imamo centralno grijanje, pa se struja troši samo na svijetlo, kuvanje i bojlere, sada je duplo manji.

Poklanjajte ljudima štedljive sijalice. U Engleskoj i u Australiji ovu stvar su riješili mnogo praktičnije. Obične, „edisonove sijalice", koje smo koristili do sada, jednostavno su zabranili. Nema ih u slobodnoj prodaji.

Pošto naš parlament ima „pametnija" posla nego da donosi neophodne zakone iz ove oblasti, učinimo nešto sami. Narod koji se pretjerano oslanja na svoju vlast obično ne dogura daleko. Čovjek ipak mora uraditi prvo nešto sam da bi očekivao pomake u društvu.

P. S. Volio bih da ovaj tekst slobodno prenesu i sve ostale novine, u opštem interesu.

Rambo Amadeus

http://www.politika.rs/rubrike/Pogledi-sa-strane/Upalila-se-sijalica.lt.html

Atačmenti



Komentari (82)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Milan Novković Milan Novković 14:07 27.10.2008

Savršeno...

..Vi koji ste shvatili da te sijalice, osim što štede struju, štede i pare, nosite ih prijateljima na poklon...

...svaka čast :)
ivana23 ivana23 14:20 27.10.2008

OK

Slazem se, ali pored racuna za struju (i opsteg dobra, naravno) meni je veoma bitan i izgled sijalice.
Imala sam Simensove stedljive sijalice koje su davale prekrasno svetlo (day light) ekvivalentno klasicnoj sijalici od 125W, a trosile su 18W. Trajala je svaka oko osam godina, a izgledale su ovako:



Stedljivih sijalica takvog izgleda vise nema, a u svoje (lepe, stare) lustere i lampe nemam nameru da stavim nesto poput ovog:



Jednostavno ne ide!
urbanosaurus2 urbanosaurus2 14:39 27.10.2008

Re: OK

Stedljivih sijalica takvog izgleda vise nema


paaa i nije bash da ih nema...
ivana23 ivana23 15:02 27.10.2008

Re: OK

urbanosaurus2
Stedljivih sijalica takvog izgleda vise nema
paaa i nije bash da ih nema...


Cemu takva replika? Mogao si napisati i gde ih ima (ako ih ima).
011-495 011-495 15:06 27.10.2008

Re: OK

ivana23
Slazem se, ali pored racuna za struju (i opsteg dobra, naravno) meni je veoma bitan i izgled sijalice.
Imala sam Simensove stedljive sijalice koje su davale prekrasno svetlo (day light) ekvivalentno klasicnoj sijalici od 125W, a trosile su 18W. Trajala je svaka oko osam godina, a izgledale su ovako:



Stedljivih sijalica takvog izgleda vise nema, a u svoje (lepe, stare) lustere i lampe nemam nameru da stavim nesto poput ovog:



Jednostavno ne ide!


OSRAM/SIEMENS
ivana23 ivana23 15:21 27.10.2008

Re: OK

011-495
OSRAM/SIEMENS


U Beogradu, u njihovoj prodavnici na Obilicevom vencu takvih vise nema, nazalost.
Imaju samo one spiralne ili one kao sto sam ilustrovala (donja slika u gornjem komentaru :)).

Zna li neko gde u Beogradu ima da se kupi ovakva stedljiva sijalica:



- Opis proizvoda: • Štedna žarulja oblika sličnog običnoj žarulji sa žarnom niti.
- Karakteristike proizvoda: • Profesionalna dugotrajna štedna zamjena za žarulje sa žarnom niti • Gotovo trenutačno paljenje bez treperenja (<1 s) • 80% nominalnog svjetlosnog toka postiže se 2 minute nakon paljenja • Skoro konstantan svjetlosni tok (>90%) unutar preporučenog raspona temperatura -20 do +40°C.
- Prednosti proizvoda: • Kvaliteta i distribucija svjetla slična mat žaruljama sa žarnom niti • Daje mekano, difuzno svjetlo s visokom razinom udobnosti.
- Primjene: • Oblikovane za zamjenu žarulja sa žarnom niti u profesionalnoj primjeni (hoteli, restorani, ondje gdje se želi kreirati intiman i topao ugođaj) • Prikladne za primjenu u svjetiljkama u kojima se žarulja vidi • Za vanjsku primjenu potrebne su zatvorene svjetiljke • Nisu prikladne za regulaciju i elektroničke predspoje.


Predrag Brajovic Predrag Brajovic 16:04 27.10.2008

Re: OK

Ја сам у Меркуру био нашао то што тражиш, пре шест месеци, и моја се "жаруља" види:))) Не знам какав им је апдејт, вреди пробати...
medjutim92 medjutim92 14:21 27.10.2008

Svjetski Mega Car..

.. s razlogom!
miniko63 miniko63 14:23 27.10.2008

Bravo Rambo

Da potpuno si u pravu...ali ljudi nemaju mozga! Super ti je bio sinocni koncert na JAZZ Festu uživala sam hvala ti :)
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 14:29 27.10.2008

Ima Rambo mnogo dobrih predloga

Gledala sam ga u jednoj emisiji skoro,davao je savete kako da se ustedi el.energija.
Pricao je kako treba da se prozori dobro zadihtuju da ne bismo grejali ulicu, da frizider i sporet ne treba da stoje jedan do drugog u kuhinji da se ne bi medjusobno hladili i grejali, da se zamrzivac pokrije cebetom zbog izolacije (s tim sto ne moze iza jer tu treba da se hladi),a bila je i prica o sijalicama.
Ja sam energeticar i Ramba bih komotno oslovljavala sa 'kolega'!
urbanosaurus2 urbanosaurus2 14:40 27.10.2008

Štedljive i toksične sijalice

Štedljive i toksične sijalice

Fluorescentne sijalice (CFL) nisu ekološke, jer sadrže živu koja s deponije može dospeti u prehrambeni lanac ishrane. – Kalifornija više ne dozvoljava bacanje CFL sijalica u smeće

Dok se kod nas uveliko promovišu štedljive sijalice radi smanjenja potrošnje električne energije, one sve više brinu svetske naučnike i ekologe, jer sadrže malu količinu žive, visokotoksične materije. Problem je u tome kako se otarasiti ovih kompaktnih fluoroscentnih sijalica (CFL) kad pregore, pošto one uglavnom završavaju na deponiji, a problem je što njihova reciklaža nije jeftina. Jedan deo žive se ispušta s deponija u obliku isparenja metila žive koji lako može dospeti u prehrambeni lanac ishrane.

Kako kaže ekolog i profesor Novosadskog univerziteta Anđelka Mihajlov, energetske sijalice nisu unapred ekološki prijateljske. Australija je prva koja je uvela pravila da se obavezno i jedino mogu koristiti štedljive sijalice. Kod nas je za domaćinstva koja redovno plaćaju račune za struju Elektrodistribucija Srbije planirala da pokloni po dve štedljive sijalice. Poklonjenih 120.000 sijalica smanjiće potrošnju električne energije u našoj zemlji za 1,7 miliona kilovat-sati za mesec dana.

Po rečima Anđelke Mihajlov, kompaktne fluorescentne sijalice (CFL) koje sadrže malu količinu toksične žive ne bi dobile preporučujuću ocenu „u analizi životnog ciklusa proizvoda” baš zbog žive koja od tih sijalica kada im prođe vek pravi vrstu opasnog otpada. U našoj zemlji postoji veliki problem upravljanja opasnim otpadom, a troškovi recikliranja pregorelih sijalica su veoma skupi i mogli bi se kretati od 15 do 30 centi po sijalici.

Kako ističe, ove sijalice više puta duže traju od standardnih sijalica, čime se znatno uštedi novac za električnu energiju. Ali, tu nisu uključeni svi aspekti održivog razvoja (životna sredina). Ako se uzmu u obzir troškovi bezbednog postupanja sa ovim sijalicama kad više nisu za upotrebu, onda bi račun drukčije izgledao, a posebno drukčije izgleda s aspekta uticaja na zdravlje, pošto se sve intenzivnije radi na smanjivanju i zabrani upotrebe svih proizvoda sa živom.

Primera radi, led svetiljke (diode koje emituju svetlost) još su isplativije kad je u pitanju ušteda energije od prethodnih CFL, a čak omogućuju 90 odsto uštede u odnosu na standardne sijalice, kaže Anđelka Mihajlov. Ove sijalice ne sadrže živu, ne zagrevaju se kod upotrebe, ne proizvode UV zračenje i dugo traju.

Evropska unija zabranjuje ili uvodi jako ozbiljnu restrikciju korišćenja žive (neke zemlje EU su zabranile prodaju živinih termometara), pa i u sijalicama. Isto tako su strogi propisi upravljanja opasnim otpadom. U EU je visok stepen primene donetih propisa u vezi sa ovom toksičnom materijom – živom.

Kalifornija, na primer, više ne dozvoljava bacanje CFL sijalica u smeće, dok Masačusets zahteva od proizvođača da sprovode programe za recikliranje i da ostvare postavljene ciljeve.

Međutim, s napretkom tehnologije živa bi mogla postati manje osetljiv problem, bar što se sijalica tiče. Američki naučnici rade na udvostručavanju energetske efikasnosti običnih sijalica s volframovom niti i eventualnom razvoju verzija sličnih CFL sijalicama. Takve sijalice stajale bi manje nego fluorescentne, ali bi trajale kraće.

„Mi u našoj zemlji nemamo (još) usaglašeno zakonodavstvo sa EU, a deo postojećeg zakonodavstva, a odnosi se na opasan otpad, ne primenjujemo na zadovoljavajući način. Za efikasan održivi razvoj neophodno je uključenje životne sredine u sve sektore politike”, kaže Anđelka Mihajlov.

N. Kovačević
[objavljeno: 24.04.2007.]

Izvor: Politika
Dušan Maljković Dušan Maljković 14:50 27.10.2008

Re: Štedljive i toksične sijalice

rimera radi, led svetiljke (diode koje emituju svetlost) još su isplativije kad je u pitanju ušteda energije od prethodnih CFL, a čak omogućuju 90 odsto uštede u odnosu na standardne sijalice, kaže Anđelka Mihajlov. Ove sijalice ne sadrže živu, ne zagrevaju se kod upotrebe, ne proizvode UV zračenje i dugo traju.


Gde njih da nađemo?
ivana23 ivana23 14:57 27.10.2008

Re: Štedljive i toksične sijalice

Dušan Maljković
rimera radi, led svetiljke (diode koje emituju svetlost) još su isplativije kad je u pitanju ušteda energije od prethodnih CFL, a čak omogućuju 90 odsto uštede u odnosu na standardne sijalice, kaže Anđelka Mihajlov. Ove sijalice ne sadrže živu, ne zagrevaju se kod upotrebe, ne proizvode UV zračenje i dugo traju.
Gde njih da nađemo?


To su uglavnom one sto se ugradjuju u plafon ili zidove... znas vec.

Dušan Maljković Dušan Maljković 15:01 27.10.2008

Re: Štedljive i toksične sijalice

Evo malo sam prosurfovao... Ovi ih imaju:http://www.euronivo.co.yu/new_html/led.htm

Ali mene zanima: kako osvetljavaju i koliko koštaju? (Zvah firmu, ali se niko ne javlja!)

Dobio sam ih -- mogu samo preko firme, ništa u maloprodaji! Grrrr!!!
Brooklyn Brooklyn 15:44 27.10.2008

Re: Štedljive i toksične sijalice

Ali mene zanima: kako osvetljavaju i koliko koštaju?

ne znam koliko kostaju, ali svetlo je daleko prijatnije od onih swirl sto je ivana 23 zakacila gore. preporucujem i u recessed lighting obliku, ali imaju i lusteri za takve sijalice (uglavnom modernog dizajna).
ivana23 ivana23 16:58 27.10.2008

Re: Štedljive i toksične sijalice

Brooklyn
ne znam koliko kostaju, ali svetlo je daleko prijatnije od onih swirl sto je ivana 23 zakacila gore. preporucujem i u recessed lighting obliku, ali imaju i lusteri za takve sijalice (uglavnom modernog dizajna).


Brooklyn, ne mogu menjati lustere i lampe kada mi se takvi/e ne uklapaju uz postojeci namestaj i "ostalo" u stanu. Ne mogu, a i ne zelim da menjam namestaj, tepihe, slike... a sve zbog sijalica. :)))
Brooklyn Brooklyn 17:01 27.10.2008

Re: Štedljive i toksične sijalice

nisam govorila tebi, nego dusanu. elem, ja razumem da ne ide svaki luster u svaki stan. isto tako, ja mislim, da ako posteno placas struju koju potrosis imas pravo da trosis koliko zelis!
rankot rankot 18:39 27.10.2008

Re: Štedljive i toksične sijalice

Што се тиче живе, прочитајте и ово:

Mercury and CFLs

Mercury is a toxic metal associated with contamination of water, fish, and food supplies, and can lead to adverse health affects. A CFL bulb generally contains an average of 5 mg of mercury (about one-fifth of that found in the average watch battery, and less than 1/100th of the mercury found in an amalgam dental filling). A power plant will emit 10mg of mercury to produce the electricity to run an incandescent bulb compared to only 2.4mg of mercury to run a CFL for the same time. The net benefit of using the more energy efficient lamp is positive, and this is especially true if the mercury in the fluorescent lamp is kept out of the waste stream when the lamp expires.

All fluorescent lamps do not contain the same amount of mercury. Philips lamps with Alto Lamp Technology, for instance, contain less mercury than conventional fluorescent lamps. Philips claims the bulbs have the lowest amount of mercury of any bulb on the market at less than 3.8 mg per bulb. To achieve this, Philips uses a specially developed mercury capsule which ensures the exact amount of mercury is placed in a tiny glass capsule which is attached to the lamp cathode.

Из овога горе се види да се жива ослобађа и у термоелектрани, а да је збир већи за обичну сијалицу. ЛЕД сијалице су још увек прескупе и не дају баш неко светло, али нова технологија израде са јефтиним силиконским вафлом може драстично смањити цене. До тада, изгледа да су флуо ипак најбоље решење.
dragan7557 dragan7557 11:43 28.10.2008

Re: Štedljive i toksične sijalice

To su uglavnom one sto se ugradjuju u plafon ili zidove... znas vec.

U zaostalim zemljama ih koriste i u autima ručnim svetiljkama, za bicikla itd.
U još zaostalijim zemljama je tehnološki krik OLED = organski LED od koga se prave televizori monitori i sl.
Vaši budući televizori (od januara 2009 u prodaji u EU) će biti na principu Organskih Emitirajućih Svetlosnih Dioda bez potrebe za back light koje karakterišu LED kao potrošača el.energije.
dragan7557
ivana23 ivana23 11:56 28.10.2008

Re: Štedljive i toksične sijalice

dragan7557
U zaostalim zemljama ih koriste i u autima ručnim svetiljkama, za bicikla itd.U još zaostalijim zemljama je tehnološki krik OLED = organski LED od koga se prave televizori monitori i sl.Vaši budući televizori (od januara 2009 u prodaji u EU) će biti na principu Organskih Emitirajućih Svetlosnih Dioda bez potrebe za back light koje karakterišu LED kao potrošača el.energije.dragan7557


Znamo Dragane, pa nismo van sveta i veka. Al' tema je kucno osvetljenje.
simkke simkke 14:54 27.10.2008

Gospodo

...kasno ste se setili.

011-495 011-495 14:56 27.10.2008

Voda

Evo jos jedne ideje- zasto ne poceti sa stednjom vode za kupanje. Verovali ili ne (TM P.Zabavnik) mozete se kupati/tusirati 60minuta sa 12-18 lit. vode. Usteda do 85% el.energije i +/- isto toliko vode. Uskoro i u Evropi.
ivana23 ivana23 14:59 27.10.2008

Re: Voda

011-495
Evo jos jedne ideje- zasto ne poceti sa stednjom vode za kupanje. Verovali ili ne (TM P.Zabavnik) mozete se kupati/tusirati 60minuta sa 12-18 lit. vode. Usteda do 85% el.energije i +/- isto toliko vode. Uskoro i u Evropi.

Zabavnik - koji datum, broj... imas li link?
011-495 011-495 23:23 27.10.2008

Re: Voda

ivana23

011-495Evo jos jedne ideje- zasto ne poceti sa stednjom vode za kupanje. Verovali ili ne (TM P.Zabavnik) mozete se kupati/tusirati 60minuta sa 12-18 lit. vode. Usteda do 85% el.energije i +/- isto toliko vode. Uskoro i u Evropi.Zabavnik - koji datum, broj... imas li link?


Nije iz zabavnika (Verovali ili ne je naziv rubrike iz zabavnika-mala shala).Sto se tice stednje vode+struje www.quenchshowers.com
dangubas dangubas 17:01 27.10.2008

26W

baanalyst baanalyst 20:23 27.10.2008

Rambo - Mesija

Rambo,
Slusam tvoju muziku u autu, kad idem na posao, i kako vreme menja smisao pesme, u "Kataklizma Komunizma": "Amerika i Engleska bice zemlja Proleterska...", do pre pola godine je zvucilo sarkasticno, a posle socijalizacije banaka u istim zemljama, sa izborima "gde se digla sirotinja raja..." pesma stvarno poprima drugo znacenje.
Super akcija za sijalice, primio sam se.
Sale
Spiridon Spiridon 20:42 27.10.2008

..

kao veliki postovalac lika i dela autora ove price sutra napaljeno odlazim u prodavnicu i kupujem 5 sijalica.

sledi scena iz prodavnice:

- daj pet sijalica!
- koliko?
- pet! da vidimo ko ne ume da stedi!
- dosta ti je jedna.
- ili pet ili ništa!
- ama ne može čoveče, ne može pet! I NEMOJ DA ME NERVIRAŠ! evo ti JEDNA!
- jednu neću!



dangubas dangubas 23:10 27.10.2008

Re: ..

Spiridon
kao veliki postovalac lika i dela autora ove price sutra napaljeno odlazim u prodavnicu i kupujem 5 sijalica. sledi scena iz prodavnice:- daj pet sijalica!- koliko?- pet! da vidimo ko ne ume da stedi!- dosta ti je jedna.- ili pet ili ništa!- ama ne može čoveče, ne može pet! I NEMOJ DA ME NERVIRAŠ! evo ti JEDNA!- jednu neću!



::))))))) ..ako kupis 5 nastupice nestasica !
Bansek Bansek 21:57 27.10.2008

Usteda

Stedljive sijalice daju "belije" tj. prirodnije svetlo od obicnih, ne greju, sto je meni bitno za moju malu radnu sobu, gde me preko leta obicna sijalica prosto "przi". Imate ih na akciji u Tempu 240 din spiralne i 199 din "prave". U interexu su 189din bez akcije.....
Usteda nije velika ali postoji, recimo da imate 6 sijalica koje su upaljene tokom cele veceri, kao kod mene, 3x75W -dnevna soba, 1x100w trpezarija, 1x100w hodnik, 1x75w - kupatilo (ne racunam kuhinju i spavacu, gde je svetlo upaljeno u proseku 3h tokom veceri). To je ukupno 500w/h. Neka su upaljene 5h dnevno (zimi i vise):
5x500w=2,5kW,
30 dana u mesecu:
30x2,5kW=75kw
75kw nije uopste malo, i moze lako da vas prebaci u crvenu zonu.
75kWx5.904din = 443 din

Zaboravio sam + 18% PDV:
443dinx1.18=523 din

Ako ovo zamenite sa 6 stedljivih sijalica analogne snage - 4x15w + 2x20w = 100W, usteda bi trebala da bude 5 puta.
Tj. potrosnja bi bila 105 din, ili 25 kW.
Razlika je 418din, ili 10.5 Juvitana kasica za bebu, ili 15 Next sokova za dete ili jedan Calgon omeksivac za masinu, itd
Ovo je sve proracun i teorija, a videcemo u praksi kako to izgleda.
Ali, uvek ima i neko, ali....
Iako je njima radni vek 7 godina, pitanje je kako ce se ponasati sa ovom nasom nestabilnom strujom. Ako se desi da zbog pada napona, svakog meseca pregore 2 ovakve sijalice i morate da kupite nove, onda usteda nije nikakva, sem da zbog manje kilovata postoji veca sansa da ostanete u zelenoj zoni gde je cena 1 kW skupe struje 3.936 din.

Napomena: Greska - gore navedena "crvena" zona je u stvari "plava" (sad sam video u racunu). Nedaj boze da neko udje u crvenu zonu (11.808 din za 1Kw).
ivana23 ivana23 22:15 27.10.2008

Re: Usteda

Bansek
Stedljive sijalice daju "belije" tj. prirodnije svetlo od obicnih, ne greju, sto je meni bitno za moju malu radnu sobu, gde me preko leta obicna sijalica prosto "przi". Imate ih na akciji u Tempu 240 din spiralne i 199 din "prave". U interexu su 189din bez akcije...


Cena mi je "sumnjiva", prave (Simens, Filips) sijalice su mnogo skuplje (oko 12-15 evra).
ilumino ilumino 13:06 28.10.2008

Re: Usteda

Bansek
Stedljive sijalice daju "belije" tj. prirodnije svetlo od obicnih, ne greju


Svetlost štedljivih sijalica možda jeste "belja" ali nikako nije prirodnija. Sijalice sa užarenim vlaknom imaju svetlost najpribližniju sunčevoj (a na koju se ljudsko oko adaptiralo tokom miliona godina evolucije) iz razloga što imaju kontinualan spektar.

Svetlost štedljivih sijalica ima nekontinualan spektar proizišao iz električnog pražnjenja gasova (živine pare), i kao takva ona je sve samo ne prirodna.

Ne stoji ni da štedljive sijalice ne greju. Probaj da odvrneš neku odmah nakon isključivanja

ivana23 ivana23 13:17 28.10.2008

Re: Usteda

Ne stoji ni da štedljive sijalice ne greju. Probaj da odvrneš neku odmah po gašenju

Dobro, greju znatno slabije.
Bansek Bansek 02:11 29.10.2008

Re: Usteda

ivana23

BansekStedljive sijalice daju "belije" tj. prirodnije svetlo od obicnih, ne greju, sto je meni bitno za moju malu radnu sobu, gde me preko leta obicna sijalica prosto "przi". Imate ih na akciji u Tempu 240 din spiralne i 199 din "prave". U interexu su 189din bez akcije...Cena mi je "sumnjiva", prave (Simens, Filips) sijalice su mnogo skuplje (oko 12-15 evra).

U pitanju je General Electric, a Philips su 350-400din
Bansek Bansek 02:14 29.10.2008

Re: Usteda

ilumino

Svetlost štedljivih sijalica možda jeste "belja" ali nikako nije prirodnija. Sijalice sa užarenim vlaknom imaju svetlost najpribližniju sunčevoj (a na koju se ljudsko oko adaptiralo tokom miliona godina evolucije) iz razloga što imaju kontinualan spektar.Svetlost štedljivih sijalica ima nekontinualan spektar proizišao iz električnog pražnjenja gasova (živine pare), i kao takva ona je sve samo ne prirodna.Ne stoji ni da štedljive sijalice ne greju. Probaj da odvrneš neku odmah nakon isključivanja

Neznam, ali meni je svetlost obicnih sijalica mnogo zuta. Uzmi danju i spusti roletne u nekoj sobi, upali svetlo, pa posle 10-min izadji napolje ili na terasu pa upet udji u tu sobu....

morgenstern morgenstern 06:38 29.10.2008

Re: Usteda

U zavisnosti od temperature svetla, različiti ton dominira spektrom, te nam stoga neko svetlo izleda "belje" (u stvari "plavlje", a neko "žuće".

Što je temperatura viša, dominantnost se kreće ka plavoj/violet (u vidljivom delu spektra, van vidljivog sa porastom temperature svetlost postaje UV). I, naravno, što je temperatura niža, svetlo ide ka crvenom (IC) spektru.

— Sunčeva svetlost (u podne) ime negde oko 5.400K (kelvina)

— Nebo bez oblaka oko 12.000K

— Neonska (standardna) rasveta oko 5.200K

— Rasveta za film/tv (standardna, wolfram) oko 3.200K

— Sijalica sa žaruljom oko 100W jačine oko 3.000K

— Svetlost šibice oko 1800K

— Itd.

Oko se relativno brzo navikne na promenu vrednosti temperature, ali default vrednost je naravno sunčeva svetlost.
ilumino ilumino 10:07 29.10.2008

Re: Usteda

Bansek

Neznam, ali meni je svetlost obicnih sijalica mnogo zuta. Uzmi danju i spusti roletne u nekoj sobi, upali svetlo, pa posle 10-min izadji napolje ili na terasu pa upet udji u tu sobu....

Danju koristi najbolju - dnevnu svetlost (zašto bi spuštao roletne i palio sijalice?!), a noću je "žuta" (tj. toplo bela) svetlost daleko prijatnija od hladno bele.
Bansek Bansek 20:54 29.10.2008

Re: Usteda

ilumino

Danju koristi najbolju - dnevnu svetlost (zašto bi spuštao roletne i palio sijalice?!), a noću je "žuta" (tj. toplo bela) svetlost daleko prijatnija od hladno bele.

CCCC...To sam naveo kao primer kako videti razliku te dve svetlosti...Kapish?
introvert introvert 22:13 27.10.2008

One and only

Rambo Amadeus - The King.
introvert introvert 22:23 27.10.2008

i trebalo bi...

da se evo baš na ovaj način uključi u...

Google10tothe100
mungos92 mungos92 02:01 28.10.2008

Rambo, The Naj...

... sta god pohvalno da ti kazem (o Tebi) - lagao bih!
Da je samo jos 5 ljudi kao ti u Srbijici Svedska bi ucila od nas.

Mungos, The Istomisljenik
vishnja92 vishnja92 12:15 28.10.2008

Re: Rambo, The Naj...

zasto li se svi obracate Rambu kao da je ovde? :))
on covek verovatno pojma nema da je ovo objavljeno na blogu. tekst je prenet iz politike.

a globalnom_zagrevanju ne bi bilo lose da se malo ukljuci. nikad nije kasno za promenu manira.
uja? globalno_zagrevanje?
ivana23 ivana23 12:21 28.10.2008

Re: Rambo, The Naj...

vishnja92
zasto li se svi obracate Rambu kao da je ovde? :))on covek verovatno pojma nema da je ovo objavljeno na blogu. tekst je prenet iz politike.
a globalnom_zagrevanju ne bi bilo lose da se malo ukljuci. nikad nije kasno za promenu manira.
uja? globalno_zagrevanje?

U pravu si visnja, apsolutno! Mislim da su ovo cak nekulturni maniri s' njihove strane, jer koji im/mu/joj je ovo blog po redu, a ni rec da prozbori/e...
Mogao bi moderator da se zainteresuje o cemu se radi, ukoliko ovo nije (mozda) redakcijski blog!
mungos92 mungos92 21:55 28.10.2008

Re: Rambo, The Naj...

Visnja92
zasto li se svi obracate Rambu kao da je ovde? :))
on covek verovatno pojma nema da je ovo objavljeno na blogu. tekst je prenet iz politike.


O's to da kazes da sam (opet) ispao glup u drustvu?{o} :(((

Mungos, The Glup U Drustvu
vishnja92 vishnja92 00:11 29.10.2008

Re: Rambo, The Naj...

pa bre citaj malo :)))

a da zloupotrebim priliku kad nema domacina - Unfuckable je danas oko 15.00h oborio rekord u broju komentara na blogu ever. tek da se zna :)

2681 komentar. e.

nema slavlja, Supermod dragi i vispreni izbacio na snagu nove uredbe. zakljucao sve za vjeki vjekova amen, ali tek kad je sve proslo.
to je moj Supermod.

pobedili smo, kakogod :)

ps - dragi Supermode, ovo je bilo jace od mene, necu vise, znas me.
jack_bauer jack_bauer 06:43 29.10.2008

Re: Rambo, The Naj...

a globalnom_zagrevanju ne bi bilo lose da se malo ukljuci. nikad nije kasno za promenu manira.
uja? globalno_zagrevanje?

ovi postovi su svarno hit. kada autorima ne pada na pamet da se ukluce u diskusiju. vrhunac samolublja? ja ne mislim da je neophodno odgovoriti na svaki komentar, sto je druga krajnost, ali malo postovanja prema diskutantima ne moze da skodi.

i, molim da me se shvati da sam ovde komentarisao na visnjine i ivanine komentare, a ne na post globalnog... whatever?
Unfuckable Unfuckable 10:17 29.10.2008

Re: Rambo, The Naj...

pa, možda je nabubao napamet txt pa ne ume da diskutuje, a nikoga da šapuće ?
ivana23 ivana23 12:51 29.10.2008

Re: Rambo, The Naj...

Unfuckable
pa, možda je nabubao napamet txt pa ne ume da diskutuje, a nikoga da šapuće ?

Ma, sve je to copy/paste, druze moj!
vishnja92 vishnja92 13:00 29.10.2008

Re: Rambo, The Naj...

sve ih je vise, tih copy/pasteova, ne znam sta je ovo......
Unfuckable Unfuckable 15:52 29.10.2008

Re: Rambo, The Naj...

nemojte da ste tako oštre ; ))))
možda autor zbog vatrenih komentara svud po blogu ima pristup kaskaturi cirka 15 min dnevno, da nije to ?
drug.clan drug.clan 03:06 28.10.2008

Nije sve tako belo

Iako cenim napore ramba cara ima tu jos stosta da se doda:

Najpre da podsetim da su ove sijalice u stvari identicne onim dugackim cevima "neonkama" samo su stavljene u grlo da bi mogle da se usrafe u postojece grlo. Izmisljene su pre 150 godina i nema nista revolucionarno u njima.

Osvetljenje u domacinstvu uzima samo oko 12% potrosnje struje u srbiji sto bi uz ustedu od 70% na rasveti u domacinstvu dovelo do ukupne ustede od samo 8% dok termo elektrana Nikola Tesla proizvodi oko polovinu struje u Srbiji - znaci TENT Nikola tesla sigurno ostaje i da ugasimo sve sijalice u Srbiji.

Bilo bi jako lepo kada bi sve bilo ovako divno i krasno kada su ove sijalice u pitanju. Posto su svispominjali dobre strane ovde treba spomenuti i lose strane istih:

- Energija potrebna za proizvodnju ovih sijalica je 10 puta veca od energije potrebne za proizvodnju "obicne" sijalice. Tako da se energija potrosi samo na drugom mestu.
- neko je vec pomenuo zivu koja se nepropisnim odlaganjem direktno ubacuje u lanac ishrane. Posto kod nas ne postoji reciklaza ovih sijalica svako koriscenje tj bacanje ovih sijalica direktno zagadjuje zivotnu sredinu.
- Efikasnost im nije bas kako pise ne kutiji vec je negde oko 25W za istu rasvetu kao sijalica od 100W
- Potrbno je dugo vreme da sijalica dodje do pune snage. Ako je hladno onda je to vreme znatno duze (i minut) sto ove sijalice izbacuje iz varijante koriscenja u priikama gde vam svetlo treba samo na kratko (hodnici, podrumi, ostave isl. Ako je jako hladno onda cesto nece ni da se upale
- Iako traju znatno duze od obicnih sijalica nakon odredjenog vremena pocne svetlo da slabi sto njihov vek trajanja cini znatno manjim od napisanog na kutiji.
- ukoliko se drze u zatvorenim grlima (lusterima) zbog grejanja zivotni vek im se znatno smanji (ponekada cak svede na cetvrtinu predvidjenog vremena) Drzite ih u otvorenim lusterima da mogu da se hlade inace ce trajati kao i obicne sijalice.
- posto rade na principu gasa koji svetli ove sijalice ne emituju sve boje u spektru sto njihov sjaj cini neprirodnim i losim za zdravlje (ako ne za zdravlje ono sigurno za raspolozenje) Postoje varijante ovih sijalca koje imaju dobar spektar ali im efikasnost znatno opadne sa dodavanjem materijala koji popravljaju svetlo pa dodjete na isto
- mogu da ometaju IR komunikaciju (daljinske upravljace i IR portove

Energiju koju zimi ustedite na ovim sijalicama u kuci u stvari uopste ne ustedite jer toliko vise energije morate da dodate za grejanje prostorija. Naime obicne sijalice jako greju ali posto vi svakako grejete prostorije zimi ta energija nije protracena jer cete toliko manje morati da grejete koliko sijalica raspe unaokolo. U sobi sa 4 sijalice od 100W zimi ce vam trebati 350W vise za grejanje ukoliko koristite "stedljive sijalice" . Znaci zimi nisu ni malo stedljive.

Da sumiram: Ovo je relativno losa tehnologija stara 150 godina koja je sada gurnuta u prvi plan da bi proizvodjaci zaradili pare pre nego sto masovno na trziste izbace LED sijalice koje su superiorne. A kada se to desi ove ce "stedljive" sijalice otici u istoriju ali nazalost zajedno sa gomilom zive u sebi koja ce zavrsiti u zemljistu i vodama tj. u nasoj hrani i vodi.
LED ce biti prava revolucija koja ce konacno resiti problem rasvete.
izgubljena_zebra izgubljena_zebra 10:44 28.10.2008

Re: Nije sve tako belo

E jos kada bi ti znao o cemu pricas, to bi stvarno bilo lepo. Ali nazalost mi zivimo u realno svetu, a ne idealnom...

Kao neko ko koristi stedljive sijalice vec nekih 6 godina (u Engleskoj, gde zivim su bile aktuelne jos i pre) vidim da nemas pojma i da ih nikada nisi koristio.

- Energija potrebna za proizvodnju ovih sijalica je 10 puta veca od energije potrebne za proizvodnju "obicne" sijalice. Tako da se energija potrosi samo na drugom mestu.

Netacno, jer se staklo koristi za obe, a staklo se topi na istoj temperaturi

- neko je vec pomenuo zivu koja se nepropisnim odlaganjem direktno ubacuje u lanac ishrane. Posto kod nas ne postoji reciklaza ovih sijalica svako koriscenje tj bacanje ovih sijalica direktno zagadjuje zivotnu sredinu.

Ovde u Engleskoj su sijalice sa zivom zabranjene vec 4 godine, verujem da ih vise niko ne pravi

- Efikasnost im nije bas kako pise ne kutiji vec je negde oko 25W za istu rasvetu kao sijalica od 100W

Totalna laz! Na zapadu bi te razapeli na krst ako bi pokusao da prodajes nesto sto nije onako kako je opisano

- Potrbno je dugo vreme da sijalica dodje do pune snage. Ako je hladno onda je to vreme znatno duze (i minut) sto ove sijalice izbacuje iz varijante koriscenja u priikama gde vam svetlo treba samo na kratko (hodnici, podrumi, ostave isl. Ako je jako hladno onda cesto nece ni da se upale

Koliko hladno ti drzis svoj stan? A ako imas bele medvede koji vole hladno oni ce da se uznemire...
Inace ovo za minut, opet laz! Treba im oko 10-15 sekundi da dodju do pune svetlosti


- Iako traju znatno duze od obicnih sijalica nakon odredjenog vremena pocne svetlo da slabi sto njihov vek trajanja cini znatno manjim od napisanog na kutiji.

Opet laz! Moj cale ima i danas sijalicu koju smo zajedno kupili pre 5 godina, i koristi je bez problema. Rok trajanja je ook 8000 sati sto je 4-8 godina, u zavisnosti od upotrebe.

- ukoliko se drze u zatvorenim grlima (lusterima) zbog grejanja zivotni vek im se znatno smanji (ponekada cak svede na cetvrtinu predvidjenog vremena) Drzite ih u otvorenim lusterima da mogu da se hlade inace ce trajati kao i obicne sijalice.

Ovo je jedina stvar za koju nisam siguran da je 100% laz, jer moji lusteri su svi otvorenog tipa. Posto se ove stedljive sijalice manje greju, onda manji vek trajanja usled grejanja je sve manji faktor

- posto rade na principu gasa koji svetli ove sijalice ne emituju sve boje u spektru sto njihov sjaj cini neprirodnim i losim za zdravlje (ako ne za zdravlje ono sigurno za raspolozenje) Postoje varijante ovih sijalca koje imaju dobar spektar ali im efikasnost znatno opadne sa dodavanjem materijala koji popravljaju svetlo pa dodjete na isto


Opet laz! Emitovanje boja ne utice na zdravlje, a nisam primetio da sam neraspolozen kada dodjem kuci

- mogu da ometaju IR komunikaciju (daljinske upravljace i IR portove

Ne samo laz nego i totalna glupost!


I jos da dodam, probao sam LED lampe za svetlost u kuhinji, gde sam imao 4 x 50w halogene, i svetlo koje sam dobio je bilo plavo! Totalno odvratno plavo svetlo, gde nisam mogao nista da vidim. Mi smo navikli da nam svetlo ima neku zutu primesu, i plava nam ne pasuje i bog!

Na kraju sam ih izvadio i zamenio sa Compact Fluorescent, isti fazon, savijena cev sa gasom. Treba im oko 10 sekundi da se skroz ugreju, ali onda svetle kao besne. I naravno ove nemaju zivu u sebi!


Za kraj, ovde u jednom od supermarketa je bila akcija gde su poklanjali stedljive sijalice i naravno, narod voli sve sto je dzabe! A ni cena im nije neka, bar ovde, moze da se kupi 3 komada za 1GBP, ili ti 1,2eur, ovih obicnih. Ako hocete malo lepse, onda je i cena veca, ali se to vrlo brzo vrati kroz smanjene racune za struju.

Izgleda da smo mi Srbi stvarno najbogatija nacija na svetu kad mozemo da se rasipamo na sve strane, dok ostali svet stedi!
ilumino ilumino 12:05 28.10.2008

Re: Nije sve tako belo

Takođe pozdravljam ideju Ramba da se ovde pokrenu stvari oko štednje energije , ali je dobro da je neko (svaka čast drug.clan) konačno izneo istinu oko "štedljivih" sijalica. Suština je da famu o njihovom "green" karakteru zapravo stvaraju proizvođački lobiji, zbog višestruko veće zarade koju ostvaruju prodajom tih sijalica u odnosu na obične (sa užarenim vlaknom).

Evo još par činjenica koje ne idu u prilog "štedljivim" sijalicama.

- Za proizvodnju štedljive sijalice potrebno je ne samo mnogo više energije već i materijalnih resursa: staklo, plastika, bakar, živa, olovo, antimon, barijum, arsenik, itrijum, jedinjenja fosfora, cink-berillijum-silikati, kadmijumbromid, jedinjenja vanadijuma, torijum itd.



Za proizvodnju obične sijalice potrebni su samo staklo, lim, bakar, malo kalaja i volframovo vlakno. Ove materije su potpuno netoksične i lako se recikliraju.

Reciklaža štedljivih sijalica je komplikovana i skupa, i zahteva disciplinovane konzumente (odlaganje na posebne punktove). Srbija niti ima tehnologiju za reciklažu niti ima disciplinovane konzumente, tako da živa iz šted. sijalica završava na deponijama, a potom preko tla i podzemnih voda - ko zna gde..


- štedljive sijalice svih proizvođača se proizvode u Kini. Gabaritnije su i teže od običnih sijalica, i za njihov transport do potrošača u Evropi se troši se značajna energija.

- čestim paljenjem i gašenjem štedljivih sijalica drastično se smanjuje njihov radni vek.

- Tačno je da se i sagorevanjem uglja u termoelektranama oslobađa živa, ali većina zemalja ne koristi ovaj vid proizvodnje el. energije tako da taj argument ("živa u svakom slučaju" na globalnom nivou ne stoji.

- Većina ljudi kupuje štedljive sijalice no-name proizvođača (naravno jer su jeftinije), koje ni probližno ne dostižu deklarisani radni vek.

.. i najvažnije:

- KVALITET SVETLOSTI (u smislu spektra, prikazivanja boja, atmosfere u prostoriji) obične sijalice je neuporedivo bolji. S njima nikada nećete imati problem oko nejasnih boja ili čudne atmosfere u sobi...

Najnovija istraživanja pokazuju čak da svetlost iz fluorescentnih izvora (u koje spadaju i štedljive sijalice) ima uticaj i na hormonski disbalans u ljudskom organizmu (preko očnih receptora za plavu komponentu svetlosti, a koji regulišu lučenje melatonina i serotonina) kao i na eksitaciju atoma žive deponovanih u potkožnom tkivu. Ko zna nemački, sve je opisano na www.lichtbiologie.de

I kao zaključak:

U prostorijama gde je svetlo upaljeno u dužim intervalima, a gde ljudi NE borave dugo (npr. hodnici, skladišta, stepeništa, dvorišta itd) poželjno je stavljati štedljive sijalice, ali samo kvalitetnih brendova (Osram, Philips, GE).

U dnevnim, spavaćim i radnim sobama treba ostaviti sijalice sa užarenim vlaknom (već rečeno zašto - prijatnija i zdravija svetlost), i obavezno (!) ih gasiti kad nikog nema u prostoriji.

I tako dok LED tehnologija "ne siđe u narod", prvenstveno svojom cenom (što se očekuje za 5-10 godina). Do tada - gde god je moguće stavite obične sijalice manje snage i NIKADA ne dopustite da gore bez razloga!

Pozdrav

edit: @izgubljena zebra: nema razloga da budeš zajedljiv i agresivan, valjda i sam sada uviđaš koliko ne stoji ono što si izneo. Što se tiče LED izvora, njihov razvoj je vrlo dinamičan i odavno ih ima i sa toplo-belom svetlošću.
drug.clan drug.clan 13:41 28.10.2008

Re: Nije sve tako belo

izgubljena_zebra
E jos kada bi ti znao o cemu pricas, to bi stvarno bilo lepo. Ali nazalost mi zivimo u realno svetu, a ne idealnom...

Kao neko ko koristi stedljive sijalice vec nekih 6 godina (u Engleskoj, gde zivim su bile aktuelne jos i pre) vidim da nemas pojma i da ih nikada nisi koristio.

- Energija potrebna za proizvodnju ovih sijalica je 10 puta veca od energije potrebne za proizvodnju "obicne" sijalice. Tako da se energija potrosi samo na drugom mestu.

Netacno, jer se staklo koristi za obe, a staklo se topi na istoj temperaturi

- neko je vec pomenuo zivu koja se nepropisnim odlaganjem direktno ubacuje u lanac ishrane. Posto kod nas ne postoji reciklaza ovih sijalica svako koriscenje tj bacanje ovih sijalica direktno zagadjuje zivotnu sredinu.

Ovde u Engleskoj su sijalice sa zivom zabranjene vec 4 godine, verujem da ih vise niko ne pravi

- Efikasnost im nije bas kako pise ne kutiji vec je negde oko 25W za istu rasvetu kao sijalica od 100W

Totalna laz! Na zapadu bi te razapeli na krst ako bi pokusao da prodajes nesto sto nije onako kako je opisano

- Potrbno je dugo vreme da sijalica dodje do pune snage. Ako je hladno onda je to vreme znatno duze (i minut) sto ove sijalice izbacuje iz varijante koriscenja u priikama gde vam svetlo treba samo na kratko (hodnici, podrumi, ostave isl. Ako je jako hladno onda cesto nece ni da se upale

Koliko hladno ti drzis svoj stan? A ako imas bele medvede koji vole hladno oni ce da se uznemire...
Inace ovo za minut, opet laz! Treba im oko 10-15 sekundi da dodju do pune svetlosti


- Iako traju znatno duze od obicnih sijalica nakon odredjenog vremena pocne svetlo da slabi sto njihov vek trajanja cini znatno manjim od napisanog na kutiji.

Opet laz! Moj cale ima i danas sijalicu koju smo zajedno kupili pre 5 godina, i koristi je bez problema. Rok trajanja je ook 8000 sati sto je 4-8 godina, u zavisnosti od upotrebe.

- ukoliko se drze u zatvorenim grlima (lusterima) zbog grejanja zivotni vek im se znatno smanji (ponekada cak svede na cetvrtinu predvidjenog vremena) Drzite ih u otvorenim lusterima da mogu da se hlade inace ce trajati kao i obicne sijalice.

Ovo je jedina stvar za koju nisam siguran da je 100% laz, jer moji lusteri su svi otvorenog tipa. Posto se ove stedljive sijalice manje greju, onda manji vek trajanja usled grejanja je sve manji faktor

- posto rade na principu gasa koji svetli ove sijalice ne emituju sve boje u spektru sto njihov sjaj cini neprirodnim i losim za zdravlje (ako ne za zdravlje ono sigurno za raspolozenje) Postoje varijante ovih sijalca koje imaju dobar spektar ali im efikasnost znatno opadne sa dodavanjem materijala koji popravljaju svetlo pa dodjete na isto


Opet laz! Emitovanje boja ne utice na zdravlje, a nisam primetio da sam neraspolozen kada dodjem kuci

- mogu da ometaju IR komunikaciju (daljinske upravljace i IR portove

Ne samo laz nego i totalna glupost!


I jos da dodam, probao sam LED lampe za svetlost u kuhinji, gde sam imao 4 x 50w halogene, i svetlo koje sam dobio je bilo plavo! Totalno odvratno plavo svetlo, gde nisam mogao nista da vidim. Mi smo navikli da nam svetlo ima neku zutu primesu, i plava nam ne pasuje i bog!

Na kraju sam ih izvadio i zamenio sa Compact Fluorescent, isti fazon, savijena cev sa gasom. Treba im oko 10 sekundi da se skroz ugreju, ali onda svetle kao besne. I naravno ove nemaju zivu u sebi!


Za kraj, ovde u jednom od supermarketa je bila akcija gde su poklanjali stedljive sijalice i naravno, narod voli sve sto je dzabe! A ni cena im nije neka, bar ovde, moze da se kupi 3 komada za 1GBP, ili ti 1,2eur, ovih obicnih. Ako hocete malo lepse, onda je i cena veca, ali se to vrlo brzo vrati kroz smanjene racune za struju.

Izgleda da smo mi Srbi stvarno najbogatija nacija na svetu kad mozemo da se rasipamo na sve strane, dok ostali svet stedi!


Drug ilumino je vec odgovorio na post ali ja bi samo da dodam nekoliko stvari posto vidim da se ne razumes u materiju sem sa aspekta potrosaca:
Da li mislis da se sijalice prave samo od stakla? A kako se dobija jos 15 raznih materijala koji se koriste u CFL sijalicama i kako se pravi elektronika koja je u njima?

Voleo bi da vidim koje to sijalice koristite u engleskoj a nemaju zivu jer kod nas u ostatku sveta jos uvek sve imaju zivu? Mozda ste vi englezi mnoooogo napredniji od ostatka evrope i sveta?

I sam kazes da im treba 15 sekundi da se "zagreju" sto samo potvrdjuje moju pricu o sporom startu (minut je bio za veoma hladne uslove). A ja sijalice koristim i van kuce gde lako bude i -10C i nije bas prijatno kada na tako niskoj temperaturi morate da cekate minut da bi se svetlo pojavilo.

Za efikasnost manju od objavljene sam siguran jer sam radio ispitivanje iste, a kompanije imaju pravo da objave te brojke jer ih testiraju u idealnim uslovima dok im svakodnevni rad vrlo retko omogucuje iste uslove za rad. Naime trenutni zakoni ne propisuju striktne uslove za testiranje efikasnosti sijalica pa kompanije izaberu najoptimalnije uslove. Ove sijalice su vrlo osetljive na okolne uslove sto njihove brojke cini netacnim u velikom broju slucajeva.

I vek trajanja im je vrlo zavisan od uslova pod kojim rade a to sto tvoj otac ima sijalicu staru 5 godina nista ne dokazuje jer i moj deda ima obicnu sijalicu iz 1960. koja jos uvek radi. (tada su pravili mnogo kvalitetnije sijalice)

Za razliku od obicnih sijalica kojima toplota odgovara (mogu i u rerni da se koriste) stedljive sijalice su jako osetljive na toplotu, tj. oseljiva je elektronika koja se nalazi u grlu sijalice. Ukoliko je sijalica duze izlozena toploti dolazi do narusavanja karektiristika elektronskih komponenti pre svega kondenzatora sto znacajno smanjuje vek trajanja sijalice. Znaci ne kvari se cev vec elektronika u sijalici.

izgubljena_zebra izgubljena_zebra 14:46 28.10.2008

Re: Nije sve tako belo

Ja sam sve ovo posmatrao iz ugla u kojem sam, znaci Engleska, odnosno zapadna Evropa. Ovde su cene stedljivih sijalica manje, tako da je razlika u ceni zanemarljiva, a usteda se vrlo brzo isplati.

Inace, evo ti deo sa sajta Greenpeace,

The worst manufacturers of CFLs are the factories in China where up to 5mg of mercury can be found in each bulb. Note that the EU’s regulation is no more than 0.5mg of mercury - and that’s only from the one made by Osram and Philips in the EU. Their factories outside the EU - 5mg, made in China. That is 10 times higher than the EU standard, with over 100 million units per month, dumping more than 6 tons of mercury into the market every year. Note, all the coal powered plants in the US combined emits 48 tons of mercury a year. Six tons is a lot of mercury. If you take account of how much it will cost to clean that amount of mercury from the coal powered plants, try $140,000 per kilogram, which is $840 million to clean up 6 tons of mercury.

Za one koji neznju Engleski, kazu da se kroz sijalice izbaci 6 tona zive. Termo elektrane u Americi izbace 48 tona zive godisnje. Znaci samo u Americi bi se kroz smanjenu potrosnju stvari izjednacile za godinu dana!


Evo ti sa sajta informacija o proizvodu:

Bulb life approx. 8,000 hours.
Should not be used at temperatures lower than -20°C or higher than +40°C.

Znaci radi do -20, kad ce tvoj stan da bude na -20, majke ti? Ovamo drug.clan prica kako nece da rade kad je hladno!

Sve ostale stvari koje ste vas dva naveli (ilumino i drug.clan) su diskutabilne ako ne i totalno netacne. Vidi se totalni nedostatak poznavanja materije, i rekla-kazala izvori.
Ja ih licno koristim skoro 5 godina, i dalje na prvom setu sijalica. Koliko bi struje potrosio sa obicnim? I koliko bi ih prometio za 5 godina? I sta mislis gde bi one zavrsile? Mozda na reciklazi, ili na djubristu kao i sve ostalo?

Mozda bi trebalo napraviti inicijativu da se ove sijalice recikliraju? Mozda se iz toga moze lepo zaraditi? Zasto niko nije razmisljao o tome? Nego kazemo, eto, mi nemamo uslove za to. Pa bas lepo!

Razlog sto sam ja toliko ljut na stvari (da ne kazem drugu rec) koje vas dva pisete je ona tipicna srpska, "ma sta ti znas, ja znam bolje". Cela zapadna Evropa koristi stedljive sijalice, Australija zabranjuje prodaju klasicnih, a vi se pravite pametni. Lepo, samo tako nastavite!
drug.clan drug.clan 16:30 28.10.2008

Re: Nije sve tako belo

izgubljena_zebra
Ja sam sve ovo posmatrao iz ugla u kojem sam, znaci Engleska, odnosno zapadna Evropa. Ovde su cene stedljivih sijalica manje, tako da je razlika u ceni zanemarljiva, a usteda se vrlo brzo isplati.

Inace, evo ti deo sa sajta Greenpeace,

The worst manufacturers of CFLs are the factories in China where up to 5mg of mercury can be found in each bulb. Note that the EU’s regulation is no more than 0.5mg of mercury - and that’s only from the one made by Osram and Philips in the EU. Their factories outside the EU - 5mg, made in China. That is 10 times higher than the EU standard, with over 100 million units per month, dumping more than 6 tons of mercury into the market every year. Note, all the coal powered plants in the US combined emits 48 tons of mercury a year. Six tons is a lot of mercury. If you take account of how much it will cost to clean that amount of mercury from the coal powered plants, try $140,000 per kilogram, which is $840 million to clean up 6 tons of mercury.


Zasto ne prevedes i onaj deo da i Osramove i Philipsove fabrike u Kini prave CFL sa 5mg zive a to su one koje stizu na trziste u Srbiju a i veliki deo trzista EU je pokriven tim sijalicama jer fabrike u EU ne mogu da pokriju ni 45% trzista EU?
Poredis termo elektrane sa sijalicama a ne kazes da na ustedjenih 500kWh koriscenjem CFL za vek trajanja sijalice mi bacimo u okolinu 5mg zive dok elektrane u USA izbace 1mg zive na oko 44000kWh, znaci CFL sijalice razbacuju skoro 500 puta vise zive po kWh ustede nego sto bi se emitovalo iz termoelektrane na ugalj. Cak i ako koristis najbolje CFL koje postoje sa njima se izbacuje 50 puta vise zive nego sa elektranama na ugalj.

I jos ovo
Bulb life approx. 8,000 hours.
Should not be used at temperatures lower than -20°C or higher than +40°C.


Da li znas da je temperatura bilo kog lustera uvek veca od tih 40C kada upalis sijalicu koja je u lusteru cak i ako je luster skoro potpuno otvoren prema gore. Pipni ako ne verujes. Znaci podaci za 8000 sati vaze samo za sijalice koje su u relativno hladnijoj prostoriji i na mestima gde nema nikakvog lustera. Donja temperatura kaze da ce se sijalica upaliti ako je temperatura veca od -20C ali ne kazu da ce joj trebati minut da bi normalno zasvetlela.

Razlog sto sam ja toliko ljut na stvari (da ne kazem drugu rec) koje vas dva pisete je ona tipicna srpska, "ma sta ti znas, ja znam bolje". Cela zapadna Evropa koristi stedljive sijalice, Australija zabranjuje prodaju klasicnih, a vi se pravite pametni. Lepo, samo tako nastavite!

Mozes da se ljutis koliko hoces ali meni je ovo uza stuka i time se bavim u zivotu a komentar da cela zapadna Evropa nesto radi pa to mora biti dobro je vise nego zalostan. Pa ista ta Evropa je koristila freone i tako unistila ozon. Nije sve sto kazu Bono i Al Gore ili Blair i Markel dobro, veruj mi!
ilumino ilumino 19:45 28.10.2008

Re: Nije sve tako belo

izgubljena_zebra

Za one koji neznju Engleski, kazu da se kroz sijalice izbaci 6 tona zive. Termo elektrane u Americi izbace 48 tona zive godisnje. Znaci samo u Americi bi se kroz smanjenu potrosnju stvari izjednacile za godinu dana!

Računica ne stoji jer samo 5% potrošnje struje u domaćinstvima otpada na osvetljenje.

Racionalnijim korišćenjem bojlera, klima uređaja ili šporeta ostvaruje se mnogostruko veća ušteda nego zamenom običnih sijalica štedljivim. Zadržavajnem običnih sijalica ne razmišljate o toksikaciji okruženja ili sebe (ako štedljiva sijalica prsne) živom, a imate kvalitetnu i prijatnu svetlost u stanu.

izgubljena_zebra

Sve ostale stvari koje ste vas dva naveli (ilumino i drug.clan) su diskutabilne ako ne i totalno netacne. Vidi se totalni nedostatak poznavanja materije, i rekla-kazala izvori.
hladno!

??
Profesionalno se bavim osvetljenjem i sve što sam izneo je naravno dobro poznato ljudima iz struke. Jedini među njima koji žestoko propagiraju štedne sijalice su oni koji rade za proizvođače ili trgovce. Iz njihovog ugla benefit je jasan - to naravno nije smanjenje emisije CO2 već ostvarivanje enormnih profita koje bi im masovna prodaja štedljivih sijalica donela.

izgubljena_zebra
Mozda bi trebalo napraviti inicijativu da se ove sijalice recikliraju? Mozda se iz toga moze lepo zaraditi? Zasto niko nije razmisljao o tome? Nego kazemo, eto, mi nemamo uslove za to. Pa bas lepo!

Reciklaža štedljivih sijalica nije i ne može biti ekonomski isplativa, već se radi samo zbog bezbednog odlaganja žive.

izgubljena_zebra
Cela zapadna Evropa koristi stedljive sijalice, Australija zabranjuje prodaju klasicnih, a vi se pravite pametni. Lepo, samo tako nastavite!

U Evropi (kao i u Srbiji uostalom) su štedljive sijalice u značajnoj meri zastupljene u nestambenim prostorima, što je pozitivno. Međutim, kada su stanovi u pitanju, živeo sam na Nemačkoj i dobro znam da ljudi u 90% slučajeva koriste obične sijalice. Primoravati ih da pored kreveta ili na radnom stolu stavljaju nešto što emituje problematičnu svetlost je besmisleno.

Australija je ishitreno donela odluku o povlačenju klasičnih sijalica iz prodaje, i lično ne verujem da će ta mera zaživetii... ljudi žele da koriste postojeće svetiljke (zatvorene plafonjere kao ni ostale svetiljke bez ventilacije nisu podesne za štedljive sijalice i moraju se zameniti) i postojeće dimere.. žele prijatnu atmosferu i zdravu svetlost.. Isto važi i za tendencije u EU, negativne reakcije su već krenule.

Treba sačekati još 5-10 godina da komercijalni LED izvori svetlosti po efikasnosti dostignu fluorescentne, i tada će postepeno napuštanje sijalica sa užarenim vlaknom imati smisla.

Za kraj, pročitaj ove tekstove u Daily mail-u, ili, ako razumeš nemački, bečkom Die Presse-u.

I obavezno: WWW.SAVETHEBULB.COM
DejanOz DejanOz 00:40 29.10.2008

Re: Nije sve tako belo

drug.clan
Nije sve sto kazu Bono i Al Gore ili Blair i Markel dobro, veruj mi!
Sta?!? Pa ja sam sokiran!

:)))

Hvala puno tebi & ilumino-u na vrlo informativnim postovima. Kada bi se samo drugi ugledali na vas, pa da pisu o onome sto znaju.
Bansek Bansek 02:30 29.10.2008

Re: Nije sve tako belo

Slazem se izgubljena zebro, ako si mu rekla!
Ali mi srbi tesko prihvatamo nove stavri koje se u svetu koriste vec godinama.UUUU, pa to zraci, ubija, spijunira, kvari decu...UUUU...Pomracenje sunca, svi se zatvorite u kutje,oslepecete.....

Samo bih dodao, grejem se na centralno grejanje, i kad bi mi sijalice uticale na to da li ce mi biti hladno ili toplo, odmah bi pocupao i izbacio radijatore....

U Australiji su zabranjene obicne sijalice.

Obicne sijalice sadrze zicu od wolframa koji je otrovan. Svakog meseca su mi u proseku pregorevale po 3 obicne sijalice. A tek sto pucaju, pa rasprsnu staklo po tepihu, pa to je super. (Skoro mi je sijalica u kupatilu probila kuglu!!!! Jedva sam odvrnuo onaj patrljak.)
DejanOz DejanOz 10:13 29.10.2008

Re: Nije sve tako belo

Bansek
Ali mi srbi tesko prihvatamo nove stavri koje se u svetu koriste vec godinama.UUUU, pa to zraci, ubija, spijunira, kvari decu...UUUU...Pomracenje sunca, svi se zatvorite u kutje,oslepecete.....

Ma da, na ovom blogu ne prodje 15 minuta da neko ne napise identicnu recenicu ovoj citiranoj. Sta vam je svima, neki kolektivni napad samomrznje?

Elem, evo gde su se i Australijanci usudili da dovedu u pitanje ove nove efikasne sijalice. Kad malo bolje razmislim, mozda je i to pisao neki Srbin (verovatno treba sa malim s, po ovdasnjoj konvenciji). "Mex Cooper" je verovatno samo pseudonim.
izgubljena_zebra izgubljena_zebra 13:02 29.10.2008

Re: Nije sve tako belo

Ja sam mislio da se ostavim corava posla, i ubedjivanja ljudi, ali nisam mogao.

Ovo je sa Daily Mail sajta

Because they do not produce light in a steady stream, like an incandescent bulb, but flicker 50 times a second, some who use them for reading eventually find their eyes beginning to swim - and they can make fast-moving machine parts look stationary, posing a serious safety problem.


Ej, koja je ovo glupost, pa to je nemoguce opisati!
Na koju foru ces ti da grejes i hladis gas toliko brzo da on varira u temperaturi toliko da se svetlos menja i treperi? Gas nije metal, pa da ga direktno kontrolises kolicinom struje koju pustas. Zato se ove sijalice nemogu koristiti za potenciometre, jer rade skroz upaljene ili nista.

More seriously, because CFLs need much more ventilation than a standard bulb, they cannot be used in any enclosed light fitting which is not open at both bottom and top - the implications of which for homeowners are horrendous.

Opet, usteda koju sijalice prave je u tome sto se ne zagrevaju kao one stare. Znaci nema potrebe da ih ventiliramo i hladimo, tako da je i ova stvar netacna. Imam u kupatilu ovakvu sijalicu u staklenom globusu, i radi vec 3 godine, bez problema, sa sve vlagom i toplotom.

Druga stvar, Finally a new lamp from Ikea with a globe outer envelope, rated at 20W the current drawn is 0.174A giving a VA rating of 41.76 more than double the wattage!

Neznam gde je ovaj tip ucio elektroniku, stvarno neznam, ali ucio je drugacije od mene. Da ne bude zabune ja sam isao u ETS Nikola Tesla u Beogradu, da bi zatim zavrsio Elektrotehniku na trulom zapadu, tako da znam ponesto o Omovom zakonu i racunici za snagu.
Ako recimo moj punjac za mobilni daje 5v i 890mA, njegova snaga je 4.45W.

Baja u tekstu kaze snaga je 20W, struja je 0.174A, i odatle mu daje 41.76AV, samo neznam kako? Nije po Omovom zakonu koji je predavan u Nikola Tesla, niti na mom fakultetu. Mora da je moje obrazovanje losije od njegovog, ko bi ga znao?

Jos par stvari koje je tip u Daily Mail clanku naveo, totalno netacno, da stedljive sijalice ne pasuju u standardne uticnice. Ovde u Engleskoj se koriste bajonet a ne Edisonov navoj, ali se u radnjama nadju obe.

Znaci iz svih ovih clanaka koje smo procitali, nasli smo gomilu informacije koje nisu 100% ubedljive i tacne. Jedino sto stoji je ziva koja je u njima, OK, ali (uvek ima ali) zar nismo mi svi kod kuce imali "toplomer"?
Jeste, mislim na lekarski termometar, koji je pravljen sa zivom, zar ne? Mislim da moja majka i dalje ima jedan takav. Nismo pravili problem i nismo crkli, malo je trebalo voditi racun i to je sve.

Elem, moje pitanje je, koliko si ti sijalica (onih klasicnih) kupio za poslednjih 5 godina? I koliko si struje potrosio koristeci ih?
Ja sam kupio 8 komada, 18W koje zamenjuju 100W, i dalje ih koristim.
Evo neka koristim sijalice 1000 sati godisnje, pet godina tako je 5000 sati.

Znaci potrosio sam 5000 sati * 18W = 90kWh

Da sam koristio klasicne bilo bi 5000 sati * 100W = 500kWh

Da kazemo neka trose i duplo vise nego sto su deklarisali, to je 180kWh ali to nije ni blizu 500kWh koje bi trosio sa klasicnima.
A gde je otpad od klasicnih sijalica? Morao bi da ih menjam bar 1 godisnje, ako ne 2 ili 3 puta. A gde je energija za proizvodnju tih? I gde je otpad od istih?

Da se razumemo, LED tehnologija bi bila super, ali jos uvek nije dovoljno dobra da zameni sijalice bilo kog oblika. Kao sto sam rekao, probao sam ih, ali ne daju dobro svetlo, daju plavu boju i nemaju dovoljnu snagu, soba mi je bila isuvise mracna.

Za kraj, neznam kako je u Srbiji, ali bar ovde se vecina ljudi greje na gas, kuva na gas, greje vodu na gas. Struja se koristi za sijalice i tehniku, tako da usteda na sijalicama je veliki deo, skoro 20%, kod nekih i vise.
Kod mene su konkretno napravile ustedu od oko 7e meseno. OK nije to neka para, ali otplatile su sebe za manje od 6 meseci.

Ja sam svoje ustedeo do sada, i nastavljam i dalje, a vi kako hocete. Ako vam se svidja da placate velike racune za struju, ko sam ja da vam branim.
drug.clan drug.clan 13:21 29.10.2008

Re: Nije sve tako belo

Bansek

Samo bih dodao, grejem se na centralno grejanje, i kad bi mi sijalice uticale na to da li ce mi biti hladno ili toplo, odmah bi pocupao i izbacio radijatore....


Nisam ja rekao da ces se ugrejati na sijalicu vec da neces ustedeti ni to malo energije koliko CFL sijalice ustede. Svejedno da li ces potrositi 10kwh struje vise mesecno ili ces za grejanje potrositi malo vise energije.

Bansek

Ali mi srbi tesko prihvatamo nove stavri koje se u svetu koriste vec godinama.UUUU, pa to zraci, ubija, spijunira, kvari decu...UUUU...Pomracenje sunca, svi se zatvorite u kutje,oslepecete.....


Tipicno, ko ne prihvata sve stvari koje dolaze sa zapada ili ima neku sumnju u njih taj je rusofil ili radikal - to se zove paranoja. Ilumino i ja smo obrazlozili nas stav dok je vas jedini argument "to se koristi na zapadu znaci to je dobro i mi treba da koristimo!" Opet kazem ima gomila prmera da je zapad nesto koristio a ispostavilo se da je jako lose i po ljude i po okolinu.


Bansek

Obicne sijalice sadrze zicu od wolframa koji je otrovan. Svakog meseca su mi u proseku pregorevale po 3 obicne sijalice. A tek sto pucaju, pa rasprsnu staklo po tepihu, pa to je super. (Skoro mi je sijalica u kupatilu probila kuglu!!!! Jedva sam odvrnuo onaj patrljak.)


To nije istina da je volfram otrovan. Ne postoji ni jedno jedino ozbiljno istrazivanje koje dovodi u vezu volfram i naruseno zdravlje ljudi. A jedini slucaj gde bi se to moglo povezati u Nevadi USA nalazi se u mestu koje je zagadjeno svim mogucim hemikalijama ovog sveta te je nemoguce povezati leukemiju sa bilo kojim pojedinacnim elementom. U stvari cudno je da je tamo neko uopste zdrav kada se pogleda kakvo je zagadjenje - kao u Pancevu.
drug.clan drug.clan 14:11 29.10.2008

Re: Nije sve tako belo

izgubljena_zebra
Ja sam mislio da se ostavim corava posla, i ubedjivanja ljudi, ali nisam mogao.

Ovo je sa Daily Mail sajta

Because they do not produce light in a steady stream, like an incandescent bulb, but flicker 50 times a second, some who use them for reading eventually find their eyes beginning to swim - and they can make fast-moving machine parts look stationary, posing a serious safety problem.

Ej, koja je ovo glupost, pa to je nemoguce opisati!
Na koju foru ces ti da grejes i hladis gas toliko brzo da on varira u temperaturi toliko da se svetlos menja i treperi? Gas nije metal, pa da ga direktno kontrolises kolicinom struje koju pustas. Zato se ove sijalice nemogu koristiti za potenciometre, jer rade skroz upaljene ili nista.


Izgleda da si izostajao sa casova u skoli ili nisi pazio. CFL sijalice trepere zato sto napon na njenim krajevima padne na nulu a to dovodi do potpunog gasenja gasa u njima. Gas se "pali" tek kada polje dostigne dovoljan nivo da upali gas, tada sijalice pocinju da emituju UV zrake koje se na fosforescentnom materijalu na zidu cevi pretvori u vidljivo svetlo. Znaci gas unutar CFL se potpuno ugasi pri svakom prolasku napona kroz nulu a fosforescentni materijal na zidu je napravljan tako da na kratko svetli i posto gas prestane da emituje. Ovo naravno nije dovoljno da spreci gasenje CFL vec samo smanjuje vreme za koje je CFL ugasena. Znaci CFL treperi i to je opste poznato za sve koji nisu bezali sa casova.

izgubljena_zebra

More seriously, because CFLs need much more ventilation than a standard bulb, they cannot be used in any enclosed light fitting which is not open at both bottom and top - the implications of which for homeowners are horrendous.

Opet, usteda koju sijalice prave je u tome sto se ne zagrevaju kao one stare. Znaci nema potrebe da ih ventiliramo i hladimo, tako da je i ova stvar netacna. Imam u kupatilu ovakvu sijalicu u staklenom globusu, i radi vec 3 godine, bez problema, sa sve vlagom i toplotom.


Istina je da se CFL ne zagrevaju kao one stare ali je razlika u sledecem: obicne sijalice rade na toplotu i jako vole kada su vruce jer tada bolje rade dok CFL sijalice u sebi imaju elektroniku koja ne voli visoku temperaturu. Kada CFL sijalicu stavis u zatvoreni luster ona zagreva taj luster sa 20W (naravno manje nego sto bi zagrevala obicna sijalica) ali tih 20 W podignu temperaturu unutar grla sijalice. Ova toplota jako lose utice na elektroniku u sijalici preciznije na elektrolitski kondezator i tranzistorski prekidac u CFL sijalici. Kao sto verovatno znas iz skole elekrtolitski kondezator se isusuje ubrzano na povisenoj temperaturi sto dovodi do smanjenja radnog veka kondezatora pa samim tim i sijalice.

A sto se tice tvoje sijalice u kupatilu nemoj da brojis godine nego sate koliko ti sijalica radi. Kupatilo je idealno za CFL sa aspekta trajanja jer svetlo nije upaljeno jako dugo vec se kupatilo uglavnom koristi na kratko i retko (ne gori celu vece). Znaci ti godisnje tu sijalicu drzis upaljenu oko 400 sati a ona je napravljena da radi 8000. Kada prodje bar 20 godina a sijalica prezivi toliko moci ces da kazes da zatvorena kugla nije uticala na trajanje sijalice. Ukoliko se sijalica koristi dugo (par sati bez gasenja) u zatvorenoj kugli nece izdrzati ni polovinu veka trajanja (one cifre koja je napisana na njoj).

izgubljena_zebra

Druga stvar, Finally a new lamp from Ikea with a globe outer envelope, rated at 20W the current drawn is 0.174A giving a VA rating of 41.76 more than double the wattage!

Neznam gde je ovaj tip ucio elektroniku, stvarno neznam, ali ucio je drugacije od mene. Da ne bude zabune ja sam isao u ETS Nikola Tesla u Beogradu, da bi zatim zavrsio Elektrotehniku na trulom zapadu, tako da znam ponesto o Omovom zakonu i racunici za snagu.
Ako recimo moj punjac za mobilni daje 5v i 890mA, njegova snaga je 4.45W.

Baja u tekstu kaze snaga je 20W, struja je 0.174A, i odatle mu daje 41.76AV, samo neznam kako? Nije po Omovom zakonu koji je predavan u Nikola Tesla, niti na mom fakultetu. Mora da je moje obrazovanje losije od njegovog, ko bi ga znao?


Nisi ovo morao da pises jer si se samo obrukao svojim (ne)znanjem osnova elektrotehnike.
Covek je rekao da sijalica koja treba da trosi 20W (to pise na kutiji) u stvari vuce stuju od 0.174A. Napon od 240V se podrazumeva, sto omovim i dzulovim zakonom daje snagu od 41.76W (naravno ovo je prividna snaga da bi se izracunala stvarna potrosnja trebao bi nam oblik struje i faktor snage). Inace ove sijalice jako lose uticu i na elektrodistributivni sistem jer unose velike smetnje.
Znaci opet si bezao sa casova.


izgubljena_zebra

Znaci iz svih ovih clanaka koje smo procitali, nasli smo gomilu informacije koje nisu 100% ubedljive i tacne. Jedino sto stoji je ziva koja je u njima, OK, ali (uvek ima ali) zar nismo mi svi kod kuce imali "toplomer"?
Jeste, mislim na lekarski termometar, koji je pravljen sa zivom, zar ne? Mislim da moja majka i dalje ima jedan takav. Nismo pravili problem i nismo crkli, malo je trebalo voditi racun i to je sve.

Elem, moje pitanje je, koliko si ti sijalica (onih klasicnih) kupio za poslednjih 5 godina? I koliko si struje potrosio koristeci ih?
Ja sam kupio 8 komada, 18W koje zamenjuju 100W, i dalje ih koristim.
Evo neka koristim sijalice 1000 sati godisnje, pet godina tako je 5000 sati.

Znaci potrosio sam 5000 sati * 18W = 90kWh

Da sam koristio klasicne bilo bi 5000 sati * 100W = 500kWh

Da kazemo neka trose i duplo vise nego sto su deklarisali, to je 180kWh ali to nije ni blizu 500kWh koje bi trosio sa klasicnima.
A gde je otpad od klasicnih sijalica? Morao bi da ih menjam bar 1 godisnje, ako ne 2 ili 3 puta. A gde je energija za proizvodnju tih? I gde je otpad od istih?

Da se razumemo, LED tehnologija bi bila super, ali jos uvek nije dovoljno dobra da zameni sijalice bilo kog oblika. Kao sto sam rekao, probao sam ih, ali ne daju dobro svetlo, daju plavu boju i nemaju dovoljnu snagu, soba mi je bila isuvise mracna.

Za kraj, neznam kako je u Srbiji, ali bar ovde se vecina ljudi greje na gas, kuva na gas, greje vodu na gas. Struja se koristi za sijalice i tehniku, tako da usteda na sijalicama je veliki deo, skoro 20%, kod nekih i vise.
Kod mene su konkretno napravile ustedu od oko 7e meseno. OK nije to neka para, ali otplatile su sebe za manje od 6 meseci.

Ja sam svoje ustedeo do sada, i nastavljam i dalje, a vi kako hocete. Ako vam se svidja da placate velike racune za struju, ko sam ja da vam branim.



Znaci samo si ti nasao stvari koje su netacne jer si bezao sa casova pa nisi naucio dobro elektrotehniku.

A sto se tvog pitanja tice:
Istina je da si ti ustedeo kod kuce 400kWh energije ali to nije ukupna energija koja je potrosena u procesu tvog osvetljavanja. Proizvodnja CFL sijalica uzima 10 puta vise enrgije od proizvodnje obicnih sijalica. Zatim si bacanjem istih zagadio bar 50000 vode ili ako si ih reciklirao onda je za reciklazu potroseno jos vise energije i zagadjeno samo "5000" litara vode i 100 kubika vazduha. Osim ovoga za pravljenje CFL koriscena je nafta za pravljenje plastike, olovo i druge stetne materije za pravljenje elektronike itd.
ilumino ilumino 15:04 29.10.2008

Re: Nije sve tako belo

izgubljena_zebra

Ja sam svoje ustedeo do sada, i nastavljam i dalje, a vi kako hocete.

OK, samo napred.

Jedan savet >> kada nešto tako decidno tvrdiš, potrudi se da se pre toga bar malo informišeš. Ne samo ovde, već generalno, u životu.. Ovako ispadaš, najblaže rečeno, smešan.
Bansek Bansek 23:05 29.10.2008

Re: Nije sve tako belo

DejanOz

Ma da, na ovom blogu ne prodje 15 minuta da neko ne napise identicnu recenicu ovoj citiranoj. Sta vam je svima, neki kolektivni napad samomrznje?.

Kako si zakljucio da ja sebe mrzim??!!!
Bansek Bansek 23:12 29.10.2008

Re: Nije sve tako belo

drug.clan

Nisam ja rekao da ces se ugrejati na sijalicu vec da neces ustedeti ni to malo energije koliko CFL sijalice ustede. Svejedno da li ces potrositi 10kwh struje vise mesecno ili ces za grejanje potrositi malo vise energije.

Tom analogijom ce se leti trositi vise struje na rashladjivanje klimom uvece.

drug.clan

Tipicno, ko ne prihvata sve stvari koje dolaze sa zapada ili ima neku sumnju u njih taj je rusofil ili radikal - to se zove paranoja. Ilumino i ja smo obrazlozili nas stav dok je vas jedini argument "to se koristi na zapadu znaci to je dobro i mi treba da koristimo!" Opet kazem ima gomila prmera da je zapad nesto koristio a ispostavilo se da je jako lose i po ljude i po okolinu.

Da, vidim mobilne tel. smo oberucke prihvatili, imamo ih po 2-3, deci ih kupujemo za u vrtic, menjamo ih zbog "mode" na 5-6 meseci, a Srbija puna fabrika za reciklazu starih mobilnih, CRT monitora,...etc.
drug.clan drug.clan 17:42 30.10.2008

Re: Nije sve tako belo

Bansek
drug.clan

Nisam ja rekao da ces se ugrejati na sijalicu vec da neces ustedeti ni to malo energije koliko CFL sijalice ustede. Svejedno da li ces potrositi 10kwh struje vise mesecno ili ces za grejanje potrositi malo vise energije.

Tom analogijom ce se leti trositi vise struje na rashladjivanje klimom uvece.


Tacno!
Da li sam ja to negde osporio? Stvar je u tome sto hladimo jedan ili dva meseca a grejemo 6 meseci godisnje!

Bansek


drug.clan

Tipicno, ko ne prihvata sve stvari koje dolaze sa zapada ili ima neku sumnju u njih taj je rusofil ili radikal - to se zove paranoja. Ilumino i ja smo obrazlozili nas stav dok je vas jedini argument "to se koristi na zapadu znaci to je dobro i mi treba da koristimo!" Opet kazem ima gomila prmera da je zapad nesto koristio a ispostavilo se da je jako lose i po ljude i po okolinu.

Da, vidim mobilne tel. smo oberucke prihvatili, imamo ih po 2-3, deci ih kupujemo za u vrtic, menjamo ih zbog "mode" na 5-6 meseci, a Srbija puna fabrika za reciklazu starih mobilnih, CRT monitora,...etc.

Najpre da ponovim isto ono sto sam rekao za racunare: Sta je alternativa mobilinim telefonima? Kada su sijalice u pitanju mi vec koristimo alternativu i ne treba ni da mrdnemo malim prstom ili da se odreknemo necega da bi izbegli zagadjenje sveta zivom!
Ove sijalice ne donose nista osim zagadjenja a usteda koju one prave moze se postici samo time sto cete ugasiti jednu sijalicu u prostoriji gde vam trenutno ne treba svetlo ili ocistiti bojler od kamenca.

Vidis razliku?
dolybell92 dolybell92 06:50 28.10.2008

8W

Geobulb: A LED Bulb That Replaces A 60W Bulb

dolybell92 dolybell92 06:56 28.10.2008

Sve sa low LED sijalicama

zeljudina1 zeljudina1 09:11 28.10.2008

TV Reklame, Bilbordi, ...

... a sad i Blog je poceo da mi savetuje (naredjuje) sta da radim!

'Ajde malo me sjasite!

A sto se tice sijalica: Povucite iz prodaje konvencionalne sijalice i za nijansu smanjite cenu 'stedljivim' sijalicama i tacka.

To moze da krene i od ministarstva za energetiku i ko zna sta....

Da mi neko pokloni sijalicu? Mislim stvarno....

'Ajd!

benevolent benevolent 10:49 28.10.2008

Рамбова праведна освета Едисону (за Теслу)

Антоније Пушић и када "прне", направи медијски дар-мар! То је и урадио на почецима О.К. тв канала.

Увек против зла и неправде, макар се звале: глупост, завист, користољубље, подметачина, експлоатација, подлост, крађа, убиство, лицемерје, мржња, бахатост, подрепаштво,... отварам анкету за остале атрибуте нечовечности.

Такав је био и његов и наш предак Никола Тесла, сада се Рамбо са правом свети Едисону.

Нек' је вечно млад и луд Рамбо Амадеус!
Vlasta92 Vlasta92 11:30 28.10.2008

Vidiš, boga ti...

Ja sinoć bila na slavi i kupila, kokoš, crnogorsko vino...
dolybell92 dolybell92 13:29 28.10.2008

Re: Vidiš, boga ti...

Vlasta92
Ja sinoć bila na slavi i kupila, kokoš, crnogorsko vino...



perrke92 perrke92 14:28 28.10.2008

odlična ideja!!! :)

Ipak, neki ljudi ne vole takvo svetlo ili kažu da je loše za vid! Kako rešiti taj problem?
dangubas dangubas 16:19 28.10.2008

deerlight

godo92 godo92 18:41 28.10.2008

7-8 godina rada

Proslog juna po citanju nekog afirmisuceg teksta a propo stedljivih sijalica stavih u veliku dnevnu sobu u luster 4 stedljive sijalice (Massive od 22W). Platih ih oko 350-400 dinara po komadu. Pre 20-ak dana mi je pregorela (koristim izraz koji koristimo za crkavanje nestedljivih, ne ynam koji je termin za ove) jedna, a pre par dana jos jedna, ove preostale dve, jos se drze. Sad da opet dam 700-800 dinara i da mi opet rade godinu dana umesto onih obecavajucih 7-8 godina? Jos se razmisljam, a dotle skiljim i citam u polumraku...
drug.clan drug.clan 22:29 28.10.2008

Re: 7-8 godina rada

godo92
Proslog juna po citanju nekog afirmisuceg teksta a propo stedljivih sijalica stavih u veliku dnevnu sobu u luster 4 stedljive sijalice (Massive od 22W). Platih ih oko 350-400 dinara po komadu. Pre 20-ak dana mi je pregorela (koristim izraz koji koristimo za crkavanje nestedljivih, ne ynam koji je termin za ove) jedna, a pre par dana jos jedna, ove preostale dve, jos se drze. Sad da opet dam 700-800 dinara i da mi opet rade godinu dana umesto onih obecavajucih 7-8 godina? Jos se razmisljam, a dotle skiljim i citam u polumraku...


Ako se sijalice drze u zatvorenom lusteru ili lusteru koji nema otvor sa gornje strane elektronika koja se nalazi u sijalici ce vrlo brzo degradirati zbog zagrevanja i dovesti do ranog "crkavanja" sijalice. Crkne elektronika u sijalici (kondenzator ili tranzistor) a ne cev.

NE KUPUJTE CFL (stedljive) SIJALICE ZA ZATVORENE LUSTERE JER NECE TRAJATI DUZE OD GODINU DANA.
Bansek Bansek 02:47 29.10.2008

A kopjuteri?

A jel znate koliko kompjuteri zagadjuju okolinu, koliko otrova sadrze?
A radni vek (tj. zastarevanje,tj. kupovina novog) im je 2-3god (za neke je i to mnogo).
A CRT monitori?

Znaci, zadnjih 18 god nismo trebali kupovati kompjutere, a bogami ni narednih 10-ak sve dok ne izmisle PC od reciklirajucih (kukuruznih vlakana) i ne spuste OLED monitore u mase....
ilumino ilumino 10:11 29.10.2008

Re: A kopjuteri?

Ne znam za kompjutere, ali samo jedna štedljiva sijalica je dovoljna da živom kontaminira 20.000 litara vode (preko dozvoljene granice u EU).

Takođe, ono što ljudi nažalost ne znaju, u slučaju da se štedljiva sijalica polomi u stanu - što se dešava a pogotovo će se dešavati ukoliko se zabrane obične sijalice - postoji posebna procedura za čišćenje. Šta treba uraditi opisano je ovde.
drug.clan drug.clan 13:00 29.10.2008

Re: A kopjuteri?

Bansek
A jel znate koliko kompjuteri zagadjuju okolinu, koliko otrova sadrze?
A radni vek (tj. zastarevanje,tj. kupovina novog) im je 2-3god (za neke je i to mnogo).
A CRT monitori?

Znaci, zadnjih 18 god nismo trebali kupovati kompjutere, a bogami ni narednih 10-ak sve dok ne izmisle PC od reciklirajucih (kukuruznih vlakana) i ne spuste OLED monitore u mase....



A jel imas neku alternativu racunarima, nesto sto radi isti posao a ne zagadjuje toliko?
Kada su sijalice u pitanju imamo alternativu, tj. koristimo je vec 100 godina i sada smo odlucili da je manjamo sa alternativom koja je stetna po zdravlje i okolinu pri cemu ce se prava alternativa pojaviti za 5 godina. Ali neko je resio da do tada zagadimo svet ne dobijajuci mnogo a gubeci najvaznije. I jos sebe nazivaju ekolozima!
Jel vidis razliku?
Bansek Bansek 23:29 29.10.2008

Re: A kopjuteri?

Alternativu za sta? Za pisanje po blogu?
Ajde da vidimo da li ce pregoreti za 2, 3 ili 5 godina, pa da onda iznosimo zakljucke.
Eto to je paranoja - jos ih nismo ni kupili a vec smo zagadili 100.000 kubika vode.... c c c
Pricamo o zagadjenosti i ustedi energije, tj. para.Ustede mojih para i struje u Srbiji, struje koju cemo uvoziti ove zime. Bas me briga koliko ce neki Kinez utrositi struje i energije da napravi tu stedljivu sijalicu.
Pa jel znate koliko oni zagade okolinu, vodu i atmosferu dok naprave super jeftinu komponentu koju i ja i vi koristimo u PC-ju??????

........mobilne tel. smo oberucke prihvatili, imamo ih po 2-3, deci ih kupujemo za u vrtic, menjamo ih zbog "mode" na 5-6 meseci, a Srbija puna fabrika za reciklazu starih mobilnih, CRT monitora,...etc, i sad su glavni problem stedljive sijalice, koje jos nismo ni kupili....

SIGN OUT
ilumino ilumino 10:10 30.10.2008

Re: A kopjuteri?

Bansek

Pricamo o zagadjenosti i ustedi energije, tj. para.Ustede mojih para i struje u Srbiji, struje koju cemo uvoziti ove zime. Bas me briga koliko ce neki Kinez utrositi struje i energije da napravi tu stedljivu sijalicu.

"Štedljive" sijalice ti neće uštedeti novac, jer su u Srbiji one suviše skupe a struja suviše jeftina.

Pti rome je uzeto u obzir da one u najvećem broju slučajeva pri kućnoj upotrebi ne dostižu radni vek deklarisan na pakovanju (a koji važi za laboratorijske uslove - idealna temperatura, 4 sata kontinualnog rada nakon svakog paljenja, itd.).

Obzirom da smo i apsolvirali da je generalno upitan "zeleni" karakter štedljivih sijalica (ukupna emisija CO2 + kontaminacija ekosistema živom jer se kod nas te sijalice ne mogu reciklirati, i teško da će moći jer je reciklaža komplikovana i neprofitabilna), te da njihova svetlost ima problematičan spektar, može se zaključiti samo jedno:

U SRBIJI NEMA NIKAKVOG SMISLA KUPOVATI "ŠTEDLJIVE" SIJALICE ZA STAMBENE PROSTORE.
drug.clan drug.clan 17:49 30.10.2008

Re: A kopjuteri?

Bansek

Pricamo o zagadjenosti i ustedi energije, tj. para.Ustede mojih para i struje u Srbiji, struje koju cemo uvoziti ove zime. Bas me briga koliko ce neki Kinez utrositi struje i energije da napravi tu stedljivu sijalicu.
Pa jel znate koliko oni zagade okolinu, vodu i atmosferu dok naprave super jeftinu komponentu koju i ja i vi koristimo u PC-ju??????
SIGN OUT


A sijalice kao ne uvozimo i kao ne placamo najvise na svetu? Mislis da ta energija za proizvodnju nije uracunata u cenu sijalice i da je neces platiti? E pa nece bas biti tako

A ti probaj da za to koristis nesto drugo umesto racunara. Ja za stedljive sijalice imam alternativu koju sam vec testirao proteklih decenija.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana