Hola, Välkommen Herr Visitor

MilutinM RSS / 27.10.2008. u 23:21

Vozikajući se u slobodno vreme Španskom pokrajinom Andaluzijom, tačnije iznenadjujućim pejzažima oko Antekere, negde na krivudavom putu od Ardalesa do El Čoroa, privuče nam pažnju vrlo lepa crkvica Bogorodice od Vilaverda, sva u belom, smeštena na steni pored puta. Kako je ispred stajalo obaveštenje da je "bar otvoren", vrlo jednoglasno odlučismo da zastanemo. Na parkingu iza crkve najpre nas iznenadi nekoliko kuća koje malte ne progutaše bogomolju, a zatim i ukrštene zastave Španije i Švedske. Onda tek primetismo da se bar zove "Raj za motoriste" (Biker's Heaven), pa zatim da omanja terasa koji se ničim sem dobrog roka ne razlikuje od ostalih španskih svratišta ima i bazen, te da je celo to imanje okruženo zasadima raznog tropskog voća i gustom "šumom" kaktusa. Tek onda shvatismo o čemu se radi: nekoliko porodica iz Švedske pokupovalo je imanja sa sve okućnicama i tu provodi mirne penzionerske dane. Usput, ako neko naidje, kane i neka parica zarade, čisto za džeparac.

Španija i susedna Portugalija već odavno su postale obećana zemlja za penzionere zapadnog sveta. Pogotovo obala od Malage do Marbelje i andaluzijsko zaledje. Desetine hiljada britanaca, holandjana, švedjana i ko zna kojih sve kojih stanovnika bogatije polovine starog kontinenta kupuje imanja, stanove ili kuće na Iberijskom poluostrvu. Istina, ne samo da dolaze iz bogatog dela Evrope, nego je to deo koji nema onoga što ovde ima u izobilju: sunca i toplog vremena. Šta ćeš bolje za ostarele i radom izmučene kosti. Ovde nema snega ili dosadne svakodnevne kiše, magle, depresivnog sivila. Jeste da većinom godine vrućina sparuši sve osim nepreglednih maslinjaka, ali klima uredjaji i plavetnilo mora koje je na dohvat ruke dovoljna su nadoknada.

 

Posebna prednost je razlika u ceni. Možda je ovo najvažniji činilac. To se ne odnosi samo na cenu nekretnina koja je ipak skočila poslednjih godina (sve do nedavnog sloma bankarskih sistema koji prete da vrade vrednost nekretnina na početni nivo), već i na život koji je ovde mnogo jeftiniji nego tamo gde su godinama crnčili. Verujem da veliki broj tih ljudi ili izdaje svoje stanove i tako ostvaruje dobru razliku od koje se, uz penziju, može lepo živeti, ili je svoje stanove i kuće ostavilo naslednicima pa se ovde sklonili da ne smetaju.

 

Do skora su se često mogla videti i naselja kamp kućica u kojima su živeli (uglavnom britanci i holandjani - ovi drugi nacija sa najvećim brojem kamp prikolica i kampera valjda na celom svetu). I to ne negde uz more, nego u nekim pustahijama gde se lako prepoznaju medju lokalnim stanovništvom koje je tu, eto, moralo da ostane (mislim, po godinama se ne razlikuju, uopšte). Ej, zamislite život u kamp kućici na obodu malog sela na nekoj vetrometini Španije! Danas se gradi na sve strane. U svakom gradiću ili seocetu videćete nizove kuća ili omanjih vila koje su se kao pijavice nekako nalepile na stara gradska jezgra ili gradilišta na kojima se užurbano radi iza velikih reklamnih panoa koji nude prodaju.

 

To me je posebno zainteresovalo: život u dubini zemlje. Dobro, mnogo je jeftinije, a more je tu negde, na sat vremena vožnje. Ipak, stisnuo bih se nekako da uzmem veći kredit ili kupim manji stan ne bi li imao pogled na barem malo parče plavetnila.

 

Upravio zbog ovakve klijentele, mnoge kompanije koje nude jeftin prevoz okupirale su aerodrome u Malagi, Sevilji... Ako na vreme kupite kartu (a ovi putnici imaju dovoljno vremena da prave dugoročne planove, sem ako u medjuvremenu ne izadju u čituljama), put od nekadašnjeg sivog do današnjeg osunčanog doma košta oko 50 evra. Sa sve taksama. Stoga se u avionima morate boriti za mesto kao u autobusima GSP-a kada peMzioneri navale na sedišta. Morao sam i da obnovim svoje veštine kupovanja karata za Zvezdine utakmice ne bi li izbegao gaženje i udaranje ostarelih dekica i bakica i istetoviranih hausmajstora u havajkama, bermudicama, cipelama i belim čarapama koji idu da se malo ogreju ili izluduju u novoj britanskoj alkoholnoj koloniji Teramolinasu.

 

Ovakva navala zapadnjaka nije mnogo doprinela jezičkim sposobnostima domaćina. Istina je da sada u svakoj kafani imate jelovnik i obaveštenja na engleskom ili nemačkom, ali teško će vam ko od domaćih odgovoriti na nekom drugom jeziku sem svog maternjeg. Kad neće breg Muhamedu ... stranci lepo i strpljivo uče španski i baš mi je simpatično koliko se trude da govore i kako su uslužni nama koji se snalazimo oslanjajući se na svoje nekadašnje znanje latinskog (one serije ne gledam, a taštu ne bih vodio da mi prevodi). Dovoljno mi je "уна сервеса и кафе добло син леће".

 

U jednoj stvari su se domorodci i doseljenici lako usaglasili: žive polako i sporo. Onim prvima je to u krvi a ovi drugi su već dovoljno stari da ne mogu drugačije. Savršena rutina obuhvata malo rada pre podne, siestu posle ručka, šetnju pred veče kada malo ohane. Bude malo nesuglasica oko noćnog života jer se ovde izlazi na večeru oko 9 - 10, a onda ostaje do kasno. No, nećete verovati kako mogu da budu živahne bakice koje se još ne daju i barabar sa vama (a posebno sa  dobro držećom lokalnom gospodom) ispijaju sangriju, tinto pun bukea ili ledeno pivo i vatreno djuskaju flamengo!

 

Možda ovaj tekst izgleda negativan i podsmešljiv. Zaneo sam se malo, izvinite. Andaluziju treba svakako obići, ako ikako imate vremena. Mislim: vreme je novac. Meni se posrećilo da sam imao aktivnost tamo pa mi nije trebalo mnogo vremena. Ali ne samo plaže oko Marbelje ili prelepu Alhambru u Granadi već i, kako već napisah, iznenadjujuće i impresivne predele koji se svakih pola sata smenjuju pred vama. I, svakako, razmislite o prodaji dedinog imanja i kupovini stančića u ovom kraju :-))))

Atačmenti



Komentari (45)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

constrictoria92 constrictoria92 23:40 27.10.2008

Prva!

Konacno i ja da budem prva kod tebe! :)))))))

Kupujem prikolicu i idem u Andaluzju!
MilutinM MilutinM 23:54 27.10.2008

Re: Prva!

Kupujem prikolicu i idem u Andaluzju!

Ima se šta i videti. Evo, na primer, Antekera


Anjale Anjale 22:23 28.10.2008

Re: Prva!

Kupujem prikolicu i idem u Andaluzju!



Može:)
Ali prikolicu kombi da vuče, ima nas još zainteresovanih za takvo putovanje:)
MilutinM MilutinM 22:35 28.10.2008

Re: Prva!

Može li nešto ovako?


Anjale Anjale 22:39 28.10.2008

Re: Prva!

Može li nešto ovako



Wau!

Nemam zamerki:)

Samo da znaš da sam i vizu dobila:))))
morgenstern morgenstern 22:57 28.10.2008

Re: Prva!

Ovo je isto zanimljivo:




Ili, pak, ovako.
MilutinM MilutinM 23:25 28.10.2008

Re: Prva!

Au, ovo baš izgleda moćno
rivera rivera 23:43 27.10.2008

DOBRA IDEJA

...ali,bojim se da je za nase penzionere to neostvariv san.Cak i ako imaju neku nekretninu za izdavanje ovde,problem je u zdravstvenom osiguranju.A starijim ljudima to je najvaznije.No,ima dosta onih koji se povlace iz gradova u unutrasnjost Srbije,ali na 2o,3o do 1oo kilometara od velikih centara.Srbi nisu Englezi i Svedjani,unucima ovde jos trebaju baka i deka i bilo bi strasno da su tako daleko,ako su udaljeni 2 - 3ooo kilometara.Kupovina stana ili kuce je ipak dobra ideja za mladje ljude koji to sebi mogu priustiti.Zbog mora,sunca i provoda.
No,u svakom slucaju,pokusaj za pohvalu!Vrlo nesebicno!
MilutinM MilutinM 23:49 27.10.2008

Re: DOBRA IDEJA

ima dosta onih koji se povlace iz gradova u unutrasnjost Srbije,ali na 2o,3o do 1oo kilometara od velikih centara

To mu dodje na isto - nemamo novaca za Andaluziju, ali se može snaći i naći kućerak u Zavičaju ili u nekoj od vikendica.

Mene je, zaista, zainteresovao ovaj fenomen penzionera iseljenika
morgenstern morgenstern 21:12 28.10.2008

Re: DOBRA IDEJA

Ja poznajem neke Holanđane i Francuze na Kosmaju. A čuo sam da ih ima prilično i da se iz godine povećava broj, sever Šumadije (Mladenovac, Aranđelovac i Topola) i Zlatibor (i okolina) uglavnom.
MilutinM MilutinM 21:38 28.10.2008

Re: DOBRA IDEJA

Kad bi ušli u EU, ne bi se moglo živeti od njih ;-)))
morgenstern morgenstern 23:01 28.10.2008

Re: DOBRA IDEJA

Znači treba na vreme pokupovati jeftino vikendice po selima opština Sopot i Mladenovac, i čekati na bolje dane... :)
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 23:48 27.10.2008

Iberia-Meka

Irci pokupovase po Portugalu k'o Rusi po CG. Leti uzmu mesec dana odmora plus mesec neplaceno, i nema ih...
MM pocetak bloga ti je za Nobela:)
MilutinM MilutinM 23:52 27.10.2008

Re: Iberia-Meka

Aleksandar Stosic
Irci pokupovase po Portugalu k'o Rusi po CG. Leti uzmu mesec dana odmora plus mesec neplaceno, i nema ih...
MM pocetak bloga ti je za Nobela:)

Pokupovaše Irci i dosta kuća po južnoj Francuskoj. Imam prijatelje...

Hvala za kompliment.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 23:59 27.10.2008

Re: Iberia-Meka

MilutinM
Aleksandar Stosic
Irci pokupovase po Portugalu k'o Rusi po CG. Leti uzmu mesec dana odmora plus mesec neplaceno, i nema ih...
MM pocetak bloga ti je za Nobela:)

Pokupovaše Irci i dosta kuća po južnoj Francuskoj. Imam prijatelje...

Hvala za kompliment.

ma, puni su!
mirelarado mirelarado 01:27 28.10.2008

Re: Iberia-Meka

Pokupovaše Irci i dosta kuća po južnoj Francuskoj.


A i Holanđani takođe, ima njihova kolonija u okolini Tuluze.
Našim penzionerima je mnogo teže, čak i kada nemaju obaveze prema deci i unucima,
povratak/odlazak u selo znači da je lekar daleko, a saobraćajne veze slabe...
Andaluzija, opet, zvuči tako primamljivo! Lep post.
Puerta Puerta 00:59 28.10.2008

Joj nemoj Malagu pominjati

Izbise mi 2000 dinara iz dzepa na Sanchez Pichuanu .
ulven ulven 01:16 28.10.2008

En trevlig semester i Spanien....

Välkommen Herr Visitor


Koji je ovo jezik? kokni verzija veselog Nemca zalutalog u Stokholmu na putu za Spaniju?

Obavezno letovanje Skandinavaca, Engleza i Nemaca zbog krize odlazi polako u proslost, ne mogu reci da mi je zao. Spancima ce biti, ali samo zbog putarine;-P
Taska Dana Taska Dana 01:22 28.10.2008

Re: En trevlig semester i Spanien....

U Andaluziji narocito ali i u drugim krajevima Spanije su severni susedi pokupovali kuce i imanja bas mnogo....tako da ce te vrste turista uvek biti.....a nece mnogo manje biti ni onih obicnih turista kojima se naplacuje i stanovanje...ali ti takvi mnogo manje trose od ovih prvih pa je balans ok....tako da neke velike frke nece ni biti....
Spanci placaju odrzavanje puteva kroz cenu benzina....inace.
MilutinM MilutinM 09:38 28.10.2008

Re: En trevlig semester i Spanien....

Koji je ovo jezik?

Hola - španski
Välkommen - švedski
Herr -nemački
Visitor - engleski (i univerzalan)

Za svaki slučaj, ko zna ko sluša
(moja improvizacija)
MilutinM MilutinM 09:39 28.10.2008

Re: En trevlig semester i Spanien....

Spanci placaju odrzavanje puteva kroz cenu benzina....inace

Istina.

A i popravili su ih, baš. Milina je vozikati se.
ulven ulven 13:41 28.10.2008

Re: En trevlig semester i Spanien....

Visitor je nekada u juznoj Svedskoj bila rec za starog klijenta prostitutke, a herr je gospodin i na severu ne samo u Nemackoj, tako da pazi sta pricas..
MilutinM MilutinM 14:30 28.10.2008

Re: En trevlig semester i Spanien....

He, he, ima i takvih mušterija, zasigurno ))
trener92 trener92 03:22 28.10.2008

Svetski putnik

Pre neki dan si bio u BG, pa onda u Švici, pa sad u Španiji, pa dobro bre Milutine , staneš li ti malo da odmoriš ( osim u
e "bar otvoren", vrlo jednoglasno odlučismo da zastanemo.

Tako si opisao, da čoveku dođe da poželi da ode tamo odmah.
MilutinM MilutinM 09:44 28.10.2008

Re: Svetski putnik

čoveku dođe da poželi da ode tamo odmah.

I tata bi, sine

Evo me nazad u kišnoj Ženevi.
Unfuckable Unfuckable 08:33 28.10.2008

ne znam da li je još

u trendu običaj da srpski "kontroverzni" bizmismeni kupuju hotele i sličnu sitnuriju po MarDelji...oups...Marbelji
MilutinM MilutinM 09:50 28.10.2008

Re: ne znam da li je još

Unfuckable
u trendu običaj da srpski "kontroverzni" bizmismeni kupuju hotele i sličnu sitnuriju po MarDelji...oups...Marbelji

U Lonely Planet vodiču za Španiju stoji poseban tekst o poslovima mafije u Marbelji. Ceo sistem izgradnje osmislila je mafija koja je za gradonačelnika dovela svog čoveka. Osnovni princip je isti kao i u nas: samo treba obezbediti gradjevinsku dozvolu (poznato?) a svaka gradnja se mnooooogostruko isplati.

Da neće naši da im prenese svoja iskustva sa rušenja Petog parkića ili nadogradnje one ružnulje iza Staklenca ili.......?
Milan Novković Milan Novković 09:39 28.10.2008

Costa Brava

I ja sa familijom često idem u Španiju. omiljena nam destinacija. Marbella je divan grad, ali je voda hladna, bar nama, tako da smo mi bili samo jednom.

Costa Brava je naš favorit. On the cheap čovek je sat vremena od mora, gde nam je "divlja" obala posebno po ukusu, Barcelone, Pirineja, Francuske i Figueresa :).

Cenim da bi Costa Blanca bila sure bet svima - i sunce i topla voda.

Šteta što je Španija toliko daleko od Srbije, pa je prevoz skup, inače udruženim snagama može jako jeftino da se letuje.
MilutinM MilutinM 09:46 28.10.2008

Re: Costa Brava

Šteta što je Španija toliko daleko od Srbije, pa je prevoz skup, inače udruženim snagama može jako jeftino da se letuje.

Da, iznenadjujuće je da nema nijedne direktne linije iz Srbije za bilo gde u Španiji. Sada se otvara mogućnost iz Temišvara (zanimljiv aerodrom, treba imati na umu), a valjda i iz Zagreba i Sofije.
Milan Novković Milan Novković 09:58 28.10.2008

Re: Costa Brava

Da, iznenadjujuće je da nema nijedne direktne linije iz Srbije za bilo gde u Španiji

Meni je posebno iznenađujuće da tamo nema low cost prevoznika, verovatno se radi o nekoj politici! (pretpostavljam da Beograd ni ne postoji na City Break mapi).

Zamisli Ryanair negde između Novog Sada i Beograda!
MilutinM MilutinM 10:12 28.10.2008

Re: Costa Brava

Meni je posebno iznenađujuće da tamo nema low cost prevoznika, verovatno se radi o nekoj politici! (pretpostavljam da Beograd ni ne postoji na City Break mapi).

Zamisli Ryanair negde između Novog Sada i Beograda!

Bilo je pokušaja. Čak i reklama za jeftine letove. Kažu da se Ryanair raspitivao za niški aerodrom. Očigledno da je JAT i oni iza njega ne dozvoljavaju. Sada valjda imamo samo Germanwings. A Ryanair leti za Balaton, Pulu, Zadar... Wizzair napravi celu mrežu...
vladimir petrovic vladimir petrovic 10:32 28.10.2008

Andaluzija, Lorka

Uvek je lepo procitati nesto iz Spanije.
A kada si pomenuo Andaluziju, pa i Granadu, ja sam pomislio da ce se pojaviti odnekud i duh Federika Garsije Lorke, posto je on iz tih krajeva, koji su, kazu, umnogome uticali na njegovu licnost i njegovo pesnicko delo... Sledeci put kada budes u Andaluziji, seti se Lorke.

Lepo si opisao i razloge zbog kojih se severnjacki umirovljenici nastanjuju u toploj Spaniji... samo ne znam da nema malo, makar i nesvesno, eidzizma (ageism) kod ovakvog komentara

Milutin
...a ovi putnici imaju dovoljno vremena da prave dugoročne planove, sem ako u medjuvremenu ne izadju u čituljama...

Kao da si hteo da ih podsetis (Memento mori) na bliski kraj, pa su mozda dzabe i dolazili na jug...
Unfuckable Unfuckable 10:38 28.10.2008

Re: Andaluzija, Lorka

u to ime
malo muzike
MilutinM MilutinM 11:19 28.10.2008

Re: Andaluzija, Lorka

samo ne znam da nema malo, makar i nesvesno, eidzizma (ageism) kod ovakvog komentara

Pa, vidis, počeo sam i ja da razmišljam gde da provedem (ako uhvatim) tih nekoliko godina peMzije.

Da, Andaluzija i Lorka su jako vezani. Nažalost, ja obično samo uspem da ukradem par sati ili pola dana od posla da malo prošvrljam ((
vladimir petrovic vladimir petrovic 11:20 28.10.2008

Re: Andaluzija, Lorka

Unfuckable
...u to ime malo muzike


Neka oprosti Milutin zbog trolovanja, ali dok slusam ovu tvoju muziku, Anf, vidim vest iz Blica:
- "Sapcanin Zeljko Jankovic upecao je u reci Savi soma teskog 57 kilograma i dugackog 212 santimetara...".

Secam se da si ti nedavno insipirativno pisao o lepoti "sportskog ribolova". U ribolovu moze da ima i vajde, i to velike vajde, a ne samo lepote, he, he, he.. (Pogledaj danasnji Blic).
Unfuckable Unfuckable 12:42 28.10.2008

Re: Andaluzija, Lorka

samo još malo trola :
ako još uvek grize som i nije se ukrtožio - a ovo je dokaz za to - predstoji nam jaka zima, mada to sad malo verovatno izgleda.
Sjajan primerak btw - najveći som ovde ulovljen imao je 147kg i čitavih 305 cm
zima62 zima62 11:33 28.10.2008

Eh, Spanija

Spanija, neiscrpna tema. Divan tekst. Pohvala od srca. Prosle nedelje putovala kolima po severu - Vitoria, Bilbao, S.Sebastian...divni mali gradovi nekadasnji zamkovi, utvrdjenja na uzvisicama okruzena planinama, sumom. A uz put vetrenjace, jesen u najlepsim bojama, mir, spokoj.
Nekako uvek kad putujem po Spaniji nahranim dusu nekakvim mirom i lepotom.
Srecem i ja sve vise severnjaka koji su resili da menjaju svoj zivot dolaskom u ovu zemlju i pitam ih cesto sta ih je to poteralo na ovakav korak. Ima ih mladjih sa decom i onih starijih koji su vec odavno u penziji- ali odgovor je skoro uvek isti - nacin zivota. Nesto sto te veze kada samo jednom dodjes u Spaniju, nesto sto te veze i tera da se vracas.
Milutine samo nastavi da putujes i pises
MilutinM MilutinM 12:00 28.10.2008

Re: Eh, Spanija

odgovor je skoro uvek isti - nacin zivota

Da, da - najvažnija stvar. Kao i u slučaju Portugala, Srbije, Makedonije...
aguero aguero 13:12 28.10.2008

Re: Eh, Spanija

Spanija, neiscrpna tema

Slicno je i sa Grckom.More je toplije,bliza je od Spanije,a i ljudi su nam blizi....No,ja sam ipak za ono - "Ostajte ovdje,sunce tudjeg neba ....".Sve drugo lepo je na 1o,15,2o dana.Necu da vam kvarim mastarije i ugodjaj,ali,brate,malo ste se zaneli....
Uvodni tekst je super i mogao bi da posluzi kao prvi u nizu putopisa blogera rasutih po svetu....
MilutinM MilutinM 13:25 28.10.2008

Re: Eh, Spanija

Uvodni tekst je super i mogao bi da posluzi kao prvi u nizu putopisa blogera rasutih po svetu....

Pa, piše se, nije da nije... ))
zima62 zima62 14:37 28.10.2008

Re: Eh, Spanija

Slazem se. vako pronadje neko svoje mesto na ovoj planeti gde mu je lepo.
Nisam za to da bude samo "ostajte ovde"- mislim da treba putovati, upoznavati i svoje i druge krajeve, ljude, slusati price iskustva. Covek se nekako ubajati ako samo sedi na jednom mestu. Ali valjda i to zavisi od prirode coveka.
49 41 49 41 20:04 28.10.2008

Re: Eh, Spanija

zima62
Spanija, neiscrpna tema. Divan tekst. Pohvala od srca. Prosle nedelje putovala kolima po severu - Vitoria, Bilbao, S.Sebastian...divni mali gradovi nekadasnji zamkovi, utvrdjenja na uzvisicama okruzena planinama, sumom. A uz put vetrenjace, jesen u najlepsim bojama, mir, spokoj.
Nekako uvek kad putujem po Spaniji nahranim dusu nekakvim mirom i lepotom.
Srecem i ja sve vise severnjaka koji su resili da menjaju svoj zivot dolaskom u ovu zemlju i pitam ih cesto sta ih je to poteralo na ovakav korak. Ima ih mladjih sa decom i onih starijih koji su vec odavno u penziji- ali odgovor je skoro uvek isti - nacin zivota. Nesto sto te veze kada samo jednom dodjes u Spaniju, nesto sto te veze i tera da se vracas.
Milutine samo nastavi da putujes i pises


Nekada su se Britanska Ostrva; uglavnom penzioneri AvioGenexom selili u Cavtat -zimi. Cini me se u Hotel "Avala".
Ako, dodjete zimi ili za 1. maj samo ce te njih sretati kao setace; Britance.
Ja, koji nikada nisam bezao od sunca i plivanja; sam umeo da iz kancelarije pravac Avion i Cavtat - cim mi najave
"kisni vikend"- sa Soncne stran Alpah.

MilutinM MilutinM 20:32 28.10.2008

Re: Eh, Spanija

Ako, dodjete zimi ili za 1. maj samo ce te njih sretati kao setace; Britance.

Oni u Cavtatu, a naokolo u drugim mestima i Česi i Rusi... Doduše, ne penzioneri nego uglavnom zaslužna radnička klasa
crossover crossover 19:45 29.10.2008

Costa del Crime

tako je zovu pakosni englezi. Moja žena je radila nekih desetak godina za Thomson holidays, i dobar deo tog vremena je provela u Marbelji, Toremolinosu i Malagi, a jedno vreme je bila i u Albufeiri u Portugaliji. Fora sa engleskim penzionerima je ta da je njima bilo jeftinije da dođu u Španiju i Portugaliju van sezone nego da sede kod kuće. Imali su tada neki program koji se zvao Young at Heart koji je baš tim seniorima bio namenjen, i veliki broj njih je ostajao po dva pa i tri meseca na odmoru preko zime.

Mi smo tada imali problem, često smo vikendom išli iznajmljenim kolima iz Portugalije u Španiju. Naime, svaki put su nam lomili stakla na kolima kada bi se parkirali negde na duže od pola sata, naravno zbog portugalskih tablica. Na kraju su nam ljudi iz rentakara stidljivo predložili da promenimo auto za španski u nekoj njihovoj poslovnici kad pređemo granicu. Naravno, sve se ovo u međuvremenu veoma promenilo, a naročito kvalitet puteva, kao što kažeš.

Pozdrav i velika preporuka.
MilutinM MilutinM 21:23 29.10.2008

Re: Costa del Crime

Mi smo tada imali problem, često smo vikendom išli iznajmljenim kolima iz Portugalije u Španiju. Naime, svaki put su nam lomili stakla na kolima kada bi se parkirali negde na duže od pola sata, naravno zbog portugalskih tablica. Na kraju su nam ljudi iz rentakara stidljivo predložili da promenimo auto za španski u nekoj njihovoj poslovnici kad pređemo granicu. Naravno, sve se ovo u međuvremenu veoma promenilo, a naročito kvalitet puteva, kao što kažeš.

Ovo me podseti na epizodu iz Soluna. Lokalna policija, kada vidi da se neko od naših pogrešno parkirao, nije htela da se seca i čeka da naplati kaznu, nego lepo uzmu šrafciger i skinu tablice. Posle moraš da ideš kod njih u stanicu, na ribanje, plaćanje i ostalo.

Ubrzo su se i naši dosetili: kako uparkiraju, odmah sami skinu tablice!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana