Aurora

Colin_bgd RSS / 28.10.2008. u 11:13

...ili Songs That Saved Your Life Part 1....


Odavno nemam neku inspiraciju za blog. Posle leta, odmora, krenulo se u jesenju rutinu. Na ostrvu drma "kreditna kriza", berza pada, ali o tome stvarno nemam neku zelju da bilo sta stavim na papir.

Ali juce, tokom redovnog vecernjeg trcanja, na iPod-u u shuffle modu (160GB, skoro 27,000 pesama tako da sanse nisu bas velike), krene jedna pesma koju dugo nisam slusao, sa albuma koji odavno nisam pustio, a koji mi je, maltene, bio "sound of the times", tamo negde u Beogradu, 1995-96.

Zenski glas, pomalo egzotican, kristalan, uvek produciran sa malim ehom (echom?), ponekad blago kvazi-promukli, ali samo na momente. Gitare koje praste, power pop, bubble-gum pop, teenage pop, dream pop, umalo (ja bih rekao srecom ne) britpop. Neki bi rekli neozbiljna, naivna muzika, pomalo pretenciozna, slabo originalna, jednom recju nista narocito, prosecno. Vrlo moguce. Nije album koji ce promeniti svet...

Prvi album im je bio odlican, ali je ovaj drugi (koji mi je visoko u All Time Top Ten ) bio i ostao fantastican, i ovo ne moze biti subjektivnija ocena. Bez lose pesme, bez loseg tona. Album koji radi kao album, i pesme koja bi skoro svaka mogla da bude odlican singl.Secam se hladnog nedeljnog jutra u SKC-u (na "razmeni") kada sam ga kupio, jer je neko od onih koji su tada "valjali" madjarske CD-ove mislio dok je kupovao na kilo u Budimpesti, da moze i po neki komad od ove nove grupe da uvali nekom u Beogradu za 30 maraka.

Odmah je prebaceno na kasetu koja se posle izlizala u mom starom Sony Walkmanu tokom hodanja po Beogradu, na pauzama predavanja na fakultetu, putovanjima gradskim i medjugradskim autobusima, po vozu Beograd-Bar, u mini busu za budimpestanski aerodrom, i gde god se tada islo i kretalo.

Album koji je unosio svezinu u sumornu i tmurnu srpsku svakodnevicu. Tekstovi koji su govorili o prostituciji, makroima, masturbaciji, smrti, rasizmu, diskriminaciji, ambiciji, frustraciji, svemu onome o cemu nismo mogli normalno niti da razmisljamo niti kroz sta da prolazimo redovno zivotno dok je oko nas politika uzurpirala apsolutno sve. Bio je to album koji je stavljan na repeat tokom dugih noci kada se konzumiralo sta god se moglo naci i priustiti u Beogradu tih godina, i uz koji se razgovaralo o besmislu onoga sto nas je okruzivalo i o nemogucnosti cak i da se zamisli kuda ce nas nasa stranputica (i licna i opsta) odvesti.

Jedna mala indijka nije stedela svoje glasne zice pevajuci "I wanna do great things..." ili "... only the worms and angels know our names, but they have not found us..." ili "feed the fire, fan the flame, 'till the world remembers your name..." ili "...run, run away, maybe we could run away..."

Da, adolescencija zraci iz ovih reci, ali sta ima veze, zauvek se covek seca jednom kad je bio mlad. Juce sam posle prvih taktova "King of the kerb" koji se pojavio na shuffle opciji, usporio trcanje i prebacio da odslusam ceo album.

"ON" by Echobelly.

 on.jpg

 I iako Echobelly nikad nece biti isti u mom muzickom svetu kao The Clash, The Smiths, Nirvana, The Pixies, Suede, Siouxsie & The Banshees, Radiohead, Ramones, malecna Sonya Aurora Madan je definitivno uhvatila nesto u tom ostvarenju, nesto sto ce ostati zauvek sa mnom, ne samo u muzickom smislu nego kao i podsecanje na jedno tesko, ali savladano, davno proslo vreme, kao i saznanje da svetlo moze da zabljesne i iz najneocekivanijeg izvora.

Ne znam. Sve je to verovatno samo slucajnost. Nista vise. Verovatno je "ON" taj moj licni, opskurni album. Ona ploca koju svi mi imamo, koja nije ni remek-delo, nije ni rezultat neshvacenog genija, nije ni komercijalni uspeh, niti hvaljena od strane kritike, nije stvorila novi pokret, nije otvorila nikakve nove vidike, ali koja nam sticajem okolnosti ostaje za ceo zivot.

Uzivajte...

 

 

 

 

ps. za prva dva videa otvorite ih u  novom prozoru u youtube-u, posto je embedding disablirano, ali vredi videti...



Komentari (21)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vishnja92 vishnja92 11:48 28.10.2008

bas

je lepo :)))
Colin_bgd Colin_bgd 11:55 28.10.2008

Re: bas

eto malo nostalgije za mladoscu ovog jutra... ))

Salim se, mislim da su Echobelly definitivno veoma overlooked & underrated kad se prica o muzici devedesetih. Imali su magiju i karizmu, ali su izgoreli prerano, mozda i zbog bolesti pevacice, kad su prekinuli rad na par godina i posle nisu bili isto ono sa pocetka...
vishnja92 vishnja92 12:31 28.10.2008

Re: bas

znas kako: moje poznavanje muzike (i ostalog) je veoma neuravnotezeno - vrluda izmedju zavidne potkovanosti i nedopustivih rupa :))
tako da ustvari nemam pojma. al bas je lepo. i slaze se sa tvojim tekstom koji je takodje lep. osecam se kao da sam zbrisala sa posla pa skitam naokolo. bas ti hvala :)
Colin_bgd Colin_bgd 12:36 28.10.2008

Re: bas

osecam se kao da sam zbrisala sa posla pa skitam naokolo. bas ti hvala :)

nema na cemu, hvala tebi...
simkke simkke 14:25 28.10.2008

Songs that saved your life

Colin_bgd Colin_bgd 14:35 28.10.2008

Re: Songs that saved your life

Dobar, super izbor!

Bunnymene smo apsolvirali odavno pre nego sto su nas zakacili "haos i bezumlje"...
simkke simkke 16:35 28.10.2008

Re: Songs that saved your life

Colin_bgd
"haos i bezumlje"...


Stvar koja je stavila tacku na 60-te...bar tako kazu...

simkke simkke 16:49 28.10.2008

Re: Songs that saved your life ...pt 2

zamalo da zaboravim...

Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 16:44 28.10.2008

Trcanje i Ipod

Izvini, da li imas neke specijalne slusalice za Ipod ?
Ove koje ja imam mi ispadaju iz usiju dok trcim tako da ne mogu da slusam Ipod, a voleo bih to, mozda.
Colin_bgd Colin_bgd 16:54 28.10.2008

Re: Trcanje i Ipod

Izvini, da li imas neke specijalne slusalice za Ipod ?
Ove koje ja imam mi ispadaju iz usiju dok trcim tako da ne mogu da slusam Ipod, a voleo bih to, mozda

Pravo pitanje. Posto redovno trcim to je konstantan problem. Prvo one standardne iPod slusalice baci u djubre, jer je zvuk ocajan, i sa njima ne mozes da hodas, a kamoli trcis. Ima slusalica koje imaju "zakacaljku" koja ide iza uveta, ali meni su one bezveze, a i smeta mi cela ta skalamerija. Ono sto kod mene "radi" je da sam za moje (inace Sennheiser, oko £40, nisu wow, ali neuporedivo bolje od Apple njesra) slusalice nasao gumeni umetak koji tacno odgovara velicini uha i koji onda "dihtuje" 100%. Time se prvo dobije jako dobar zvuk, basovi dodju do izrazaja, buka okoline smanjena itd, a drugo, to drzi solidno prilikom trcanja. Znaci za ne neke ogromne pare imas solidne slusalica "za sve"...
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 16:58 28.10.2008

Re: Trcanje i Ipod

Hvala mnogo na odgovoru !!!!
Samo, gde si nasao te gumene umetke ?
Pozdrav !!!
Colin_bgd Colin_bgd 17:00 28.10.2008

Re: Trcanje i Ipod

Samo, gde si nasao te gumene umetke ?

Pa dodje ti 3-4 para uz slusalice i onda vidis koje su najblize. Ne verujem da bilo ko odliva po meri ))
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 17:04 28.10.2008

Re: Trcanje i Ipod

Ok. ok. :)))
Hvala jos jednom na odgovoru.
loader loader 17:57 28.10.2008

Rock 'N' Roll Doctor

AlexDunja AlexDunja 21:19 28.10.2008

hej:)

bas lep blog!
ti si otkrice:)))
hug.
Colin_bgd Colin_bgd 22:42 28.10.2008

Re: hej:)

ti si otkrice:)))
hug.

hvala :)))
hug back...
die hard die hard 23:53 28.10.2008

Volim kad neko voli ...

... neku muziku koja nije " isprostituisana " i priblizi mi je.Svidja mi se zvuk, a tekst je napisan sjajno jednostavno i citljivo.Preporuka, of course.
Colin_bgd Colin_bgd 01:10 29.10.2008

Re: Volim kad neko voli ...

Volim kad neko voli ...
... neku muziku koja nije " isprostituisana " i priblizi mi je.Svidja mi se zvuk, a tekst je napisan sjajno jednostavno i citljivo.Preporuka, of course.

Interesantno je, na primer, da su se Echobelly i Oasis pojavili manje vise istovremeno. Britanska muzicka stampa ih je podjednako hvalila i najavljivala obe grupe kao velike nade. Oasis su postali mega zvezde, Echobelly ne, ali nisam bas siguran cija muzika danas svezije zvuci. Ali kao sto napisah, sve je verovatno stvar licne percepcije i licnog odnosa prema svemu tome. Ne mogu se ove stvari ocenjivati iskljucivo i jedino na muzickom nivou. Ali je upravo zato cela stvar mnogo interesantnija, zar ne?
Unfuckable Unfuckable 11:27 30.10.2008

Re: Volim kad neko voli ...

pošto si upotrebio "magic word" naravno da sam zagrizao, i prva stvar kada budem u prilici biće da malo preslušam tvoje favorite.
Oasis definitivno imaju kreativni blok, nadam se da nije nastao "skidanjem" glavnog kompozitora..... - što se nastupa tiče, mislim da tu još uvek dobro stoje & funkcionišu
ali, definitivno - što i oni sami ističu - nije lako raditi novi album dok publika očekuje neki novi Definitely maybe ili Mornig glory....
Colin_bgd Colin_bgd 11:40 30.10.2008

Re: Volim kad neko voli ...

ali, definitivno - što i oni sami ističu - nije lako raditi novi album dok publika očekuje neki novi Definitely maybe ili Mornig glory....

Pa u tome i jeste problem, sto Noel nije sposoban za veca dela osim da reciklira ranog sebe. A i zasto bi uopste mislili o tome sta publika hoce? Ko je jos uspeo ili ostavio traga tako sto je udovoljavao zahtevima publike? Pogledajmo Beatles ili Clash, svaka nova ploca, novi original. Dok Oasis ne. Dobri su Oasis, ali su daleko od "premier lige". Echobelly su isto daleko od neke "velicine", ali naravno to ne znaci da nam se nesto ne moze da zalepi za usi...
Unfuckable Unfuckable 12:29 30.10.2008

Re: Volim kad neko voli ...

hm, mislim da je Noel baš bežao od ova dva mega uspeha pokušavajući da razvije malo priču, a ne da ostane učauren u ranim radovima - i da je baš zbog toga trpeo poprilične kritike od strane publike. Oni definitivno, negde od "STANDING ON THE SHOULDER OF GIANTS"ne zvuče više isto... i trpe kritike.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana