Život

Masturbiranje, cemu?

vladimir petrovic RSS / 28.10.2008. u 12:00

                                             Don't knock masturbation. It's sex with someone that I love. (Woody Allen)

            Nedavno sam procitao jedan zanimljiv esej koji, uslovno receno, govori o povezanosti masturbacije (valjda u onim slucajevima koji dovode do seksualne neadekvatnosti) sa -  terorizmom.

            Mozda je to preterivanje, ali sam malo razmisljao o fenomenu masturbacije.

           Masturbacija (po Milanu Vujakliji: manustupracija, spolno samozadovoljenje, onanija, drkanje, ipsacija; na engleskom: self stimulation of the genitals for pleasure or self comfort, self loving,  masturbation, wanking, jacking off, beating off, whacking off, fingering, hand-job, hand-jig, onanism, auto-erotism, self-abuse, etc.) jeste deo covekove sveukupne seksualnosti, i kao takva suvise LICAN CIN. Pa opet, i o tome se moze i treba razgovarati.

            U umetnosti (recimo u literaturi i slikarstvu) ima slucajeva, naravno, u kojima se razmatra  masturbacija, kao sto nam, recimo, pokazuje novela "Sedamnaest" japanskog nobelovca Kenzabura Oea. (U toj knjizi, glavna licnost je sedamnaestogodisnji decko koji neprestano masturbira: u kupatilu,  spavacoj sobi, parkovskom siblju, cak i u skolskoj ucionici. On se stidi svoje navike, bas kao sto se stidi skoro svaceg drugog. On je los u drustvenim igrama, neuspesan sa devojkama i kavgadzija u porodici; ne moze nikoga da podnosi - ni svog bedastog oca-liberala, ni majku, ni sestru, ni ucitelje, i konacno - ni sebe samog. Svestan svoje ruznoce, sve sto moze da radi jeste da - masturbira, ziveci pritom u mucnom strahu da ceo svet shvata, cim ga samo pogleda, sta on potajno radi.... Na kraju, on se pridruzuje nekoj desnicarskoj grupi, sto ga vodi da postane terorista, i da, kao takav, ubrzo nastrada). U slikarstvu, koliko ja znam, tu temu je obradio Salvador Dali napravivsi poznatu sliku sa naslovom: "El gran masturbador". Veliki drkadzija.

           

 

 

 

 

  Podsecam da zivimo u vremenu kada su sa fenomena masturbacije umnogome skinute zablude o stetnosti po zdravlje (u stilu da se od masturbacije coveku moze "kicma osusiti" ili da od nje moze "oslepiti i ogluveti") i gresnosti po dusu, sto su uglavnom zagovarale religije (u stilu: "masturbacija vodi u pakao"). Cak su i pojedini veliki filozofi iz ranijih vremena bili kriticni prema seksualnom samozadovoljenju; tako je Imanuel Kant (1724-1804), jedan od najvecih i najuticajnijih filozofa moderne Evrope, filozofa koji je revolucionisao dotadasnje misljenje o Bogu, o kosmosu, o coveku, cije "kritika cistog uma", teorija "vecnog mira" i "svetskog pravnog sastava" jesu i danas podjednako aktualne, bio veoma kritican prema masturbaciji U svom delu "Metaphysik der Sitten" Kant je masturbiranje tretirao kao "krsenje moralnog prava", ma sta to znacilo, smatrajuci ga "neprirodnom i cak gresnijim od samoubistva"! (Masturbation is a violation of the moral law... Unnatural sexual practices, such as masturbation, are still viler than suicide). Reklo bi se da su takve izjave malo cudne, makoliko dolazile od izuzetno pametnog coveka, kada se zna da je on ziveo uglavnom usamljeno; izbegavao je zene, a zabelezena je njegova izjava: "Kada su mi zene bile potrebne nisam ih mogao sebi priustiti, a sada kada to mogu, nisu mi vise potrebne". 

            Danas se na masturbaciju ne gleda vise kao na perverziju i znak mentalnog poremacaja, i to je dobro, jer se smatra jednom od normalnih seksualnih aktivnosti. Svuda se govori i ponavlja kao mantra da SKORO SVI (pa cak i zene, svakako!) MASTURBIRAJU, te da je to - normalno. ("Most men masturbate and, despite what they might say, so do many women. It's perfectly normal"). I jos se dodaje da je to dobar odbrambeni mehanizam od - stresova kojima smo svakodnevno izvrgnuti. Dakle, em nudi seksualno uzivanje, em nudi (koliko-toliko) rasterecenje od tegoba koje nas pritiskaju.  

  

 To novosteceno saznanje coveka u odrastanju ne cini ni srecnim ni nesrecnim, jer podjednako ne voli situacije u kojima je "sve normalno, odnosno dozvoljeno" kao ni situacije u kojima je "sve zabranjeno". I kada je svestan da preterano masturbiranje treba izbegavati u meri u kojoj treba izbegavati preterivanje u jelu, picu, pusenju, seksu, spavanju, ali i u radu, pa i u dokonosti, he, he, he... on ce raditi ono na sta ga unutrasnji porivi trenutno nagone... 

              A kako se u slobodama uvek moze ici dalje i dalje, u poslednje vreme u svetu se organizuju skupovi/spektakli pod imenom "MASTURBATON" (Masturbate-a-thon, wank-a-thon), na kojima se, pred velikim brojem gledalaca (za ulaznicu od nekih dvadesetak dolara) stotine muskaraca i zena - samozadovoljavaju, kako bi doprineli ‘osvescenju masa i ujedno rasterecenju od osecaja sramote zbog masturbacije', odnosno kako bi pokazali da je to "prirodan i bezbedan oblik seksualne aktivnosti". Sredstva prikupljena u takvim prilikama koriste se u razne dobrotvorne svrhe... Svetski mediji su tako zabelezili da su na masturbatonu u San Francisku, maja ove godine, Japanci Norihiro Taneichi i Masanobu Sato, iz Tokija, postavili svetski rekord u izdrzljivosti drkanja, od 8 sati i 39 minuta. I preziveli su, mada vidno iscrpljeni! Eh, ti Japanci!

            Pitanje se postavlja samo od sebe: da li se u "covekovom licnom oslobadjanju" ide malo predaleko, u odredjenu krajnost? Jer ima misljenja da spektakli-masturbatoni pre postaju dehumanizacija nego oslobodjenje.

            S tim u vezi, u danasnje vreme ima filozofa kao sto je  Slavoj Zizek,  koji, mada  priznaju "da se moze uzivati masturbiranjem bez frustracija", samozadovoljenje na skupovima (masturbatonima) nazivaju najruznijim imenima (‘dogadjaji poput Masturbatona pokazuju da je dosao kraj istinskom stidu'... ‘kolektiv od pojedinaca koji su spremni da podele s drugima solipsistički egoizam svog stupidnog užitka' i slicno), te bi se moglo shvatiti da preporucuje  da se pojedinci manu coravog posla, makoliko taj uzitak bio besplatan, i da se vise orijentisu na  kontakt i opstenje sa drugima. Da li ja to pravilno razumem da nam filozofi ponovo govori, samo drugim recnikom, da je masturbiranje, narocito ako se izvodi  IN EXTREMIS,  (ipak) stetno?

              Na kraju, pitam se da li nas novootkriveno saznanje da masturbacija nikako ne skodi, ni fizicki ni mentalno, cini da budemo bolji? Zar masturbacija ne bi trebalo da bude komplementarnost, a ne cilj sam za sebe? Hocemo li se zavesti pojednostavljenim misljenjima koja se povremeno cuju, pola u sali pola u zbilji: ‘Masturbacija je najbolja zanimacija; u svakom slucaju prednosti su mnogobrojne cak i u odnosu na seks sa nekim drugim'...      

                     Naravno, pitanje se moze i ovako postaviti: Masturbiranje, cemu? Normalnost, cemu?

         Sta vi mislite?

Atačmenti



Komentari (19)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jaril Jaril 13:28 28.10.2008

?

Зар ти не постави јутрос неки текст о НАТО-у?
vladimir petrovic vladimir petrovic 13:43 28.10.2008

Re: ?

U eksperimentisanju (ovo radim - prvi put, a svaki prvi put je pracen trapavoscu, zar ne?), bio je upao tekst o NATO. Pa sam ga sklonio.

Zapravo, clanak o NATO stavljam kao drugi (NATO, cemu?)

Da li ti informacije o NATO bas nedostaju?
Jaril Jaril 13:50 28.10.2008

Re: ?

Da li ti informacije o NATO-u bas nedostaju?
Наравно да не али ми не недостаје ни мастурбација )))))
margos margos 14:39 28.10.2008

Re: ?

Jaril
Da li ti informacije o NATO-u bas nedostaju?Наравно да не али ми не недостаје ни мастурбација )))))

Al ovo baš liči na to, zar ne... malo 'vako, malo 'nako:))))))

E, DOBRODOŠAO:)))
Ne menjaj temu - dok makar ne pročitam, pls. Brzo ću ja...
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:10 28.10.2008

Re: ?

Jaril
...али ми не недостаје ни мастурбација )))))


Pa sta ti nedostaje, kazi rode? Mogu li da pomognem? Nudim se.
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:01 28.10.2008

Re: ?

Margos
E, DOBRODOŠAO:)))
Ne menjaj temu - dok makar ne pročitam, pls. Brzo ću ja...


Hvala Margos sto si uopste primetila.
Ako na blogu B92 postoje VIP i potpalublje, ovo gde ja pisem je - POD-POTPALUBLJE. Dno dna. Zato i ne ocekujem da se mnogi ljudi setaju po dnu, he, he, he...
margos margos 22:01 28.10.2008

Re: ?

Hvala Margos sto si uopste primetila.

Čoveče, ti si kod mene AUTOR, prema tome, gde god da napišeš, primetiću:)

Rekoh da ću brzo, no okasnih, ti već postavio i ono o NATO-u.
Vidim, Džeremaja ih potkačio maestralno, a ja ću da se držim teme - za promenu.

Elem, ma koliko seks ili zamena za seks tj. samozadovoljavanje delovalo rasterećujuće - u isto vreme može biti i frustrirajuće, u zavisnosti od prethodno usvojenih stavova po pitanju masturbacije. Tako i to grupno. Nekoga će rasteretiti, ali ja verujem, većinu dodatno isfrustrirati, ali će nastaviti da učestvuju, ne bi li opravdali svoju slobodoumnost, hrabrost, naprednost itd. Za mene je to još jedan vid dehumanizacije.
vladimir petrovic vladimir petrovic 23:49 28.10.2008

Re: ?

Margos
Elem, ma koliko seks ili zamena za seks tj. samozadovoljavanje delovalo rasterećujuće - u isto vreme može biti i frustrirajuće, u zavisnosti od prethodno usvojenih stavova po pitanju masturbacije. Tako i to grupno. Nekoga će rasteretiti, ali ja verujem, većinu dodatno isfrustrirati, ali će nastaviti da učestvuju, ne bi li opravdali svoju slobodoumnost, hrabrost, naprednost itd. Za mene je to još jedan vid dehumanizacije.


Sa ovim se slazem. Ja sam hteo da kazem, ne znam da li je to vidljivo, da nisu dobre zablude oko masturbacije, ali nisu dobre ni prevelike slobode, jer i one na kraju krajeva stvaraju frustracije.
Naime, stvari se menjaju, sto je prirodno, ali najcesce - ostaju iste, kada se malo trezvenije pogleda (More the things change, more they stay the same).

Prevelika sloboda u bilo cemu - skodi.
Healer Healer 14:52 28.10.2008

Mali prilog

jeremija92 jeremija92 16:38 28.10.2008

Masturbacija NATO

Nije isključena veza dva posta našeg domaćina.
prvo, ona je prisutna u upitnoj rečici: čemu?
drugo, moguće je naći i dublje veze.
npr:

NATO je, kao što se kaže u drugom postu impotentan, nemoćan da jebe druge, ostaje mu, dakle, da se samozadovoljava, masturbira, ako i to može.
Jaril Jaril 19:26 28.10.2008

Re: Masturbacija NATO

nemoćan da jebe druge,
Ау Џеремаја,

рекао си реч на Ј

хихихихихи
jeremija92 jeremija92 22:37 28.10.2008

Re: Masturbacija NATO

Čak šta više, kad bolje razmislim, a glede NATO, dodao bih pri kraju "...masturbira, jebe sam sebe, ako i to može."

ha,ha,ha............
vladimir petrovic vladimir petrovic 23:43 28.10.2008

Re: Masturbacija NATO

Jeremija
Nije isključena veza dva posta našeg domaćina.


Od sporednog coveka koji eksperimentise, pa jos krece sa temama kao sto su masturbacija i NATO
ne moze se ocekivati visokoumnost u obradi tih tema.

Prema tome, te dve teme imaju veze, i nemaju veze, istovremeno.

Ko bude imao strpljenja, mozda ce ga buduca tema vise interesovati, jer ima (takodje) pretenciozan naslov: Poezija, cemu?

P. S. Upravo sam pokusao da ubacim sliku Salvadora Dalija 'El gran masturbador', kao i neki americki humor.
Ali jos nisam uspeo da prokuzim, sto bi rekli 'rvati, kako se linkuje, jer bih mogao da povezem pominjanje filozofa Slavoja Zizeka sa njegovim clankom o "Masturbatonu", objavljenim u rubrici 'Zivot" na B92.
maksa83 maksa83 16:49 03.11.2008

Re: Masturbacija NATO

P. S. Upravo sam pokusao da ubacim sliku Salvadora Dalija 'El gran masturbador', kao i neki americki humor.

Je l' čitao neko knjigu "Dali i ja"?
Totalno ludilo. A skroz u vezi ove teme.
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:07 03.11.2008

Re: Masturbacija NATO

Maksa83
Je l' čitao neko knjigu "Dali i ja"?
Totalno ludilo. A skroz u vezi ove teme.


Ko je napisao knjigu "Dali i ja"?

Ja nisam fan Salvadora Dalija. Setio sam se njegovog “Velikog masturbatora”, jer je post na tu temu, a ne znam da li je neko drugi slikao slike na temu masturbacije.

Znam, naravno, da Dali vazi za jednog od najkontraverznijih nadrealistickih slikara, koliko po slikama toliko i po nacinu zivljenja.
Interesujuci se za pesnika F. G. Lorku, video sam pesnikovu biografiju koju je napisao Ijen Gibson (Ian Gibson), i koja danas slovi kao najbolja Lorkina biografija. Elem, taj isti Gibson je napisao i knjigu “Sramni zivot Salvadora Dalija” (The Shameful Life of Salvador Dali, na spanskom: La Vida Desaforada de Salvador Dali), za koju mnogi kazu da predstavlja “Unflatering Portrait of a Neurotic Genius”, ali se slazu da je u pitanju briljantno napisana Dalijeva biografija.
Zna se da su Lorka i Dali bili vise nego poznanici, a ocigledno je da je autor Gibson veoma voleo pesnika Lorku a nije bas voleo slikara Salvadora Dalija.
Zapravo, ne znam nikoga ko je mogao da voli Dalija…
maksa83 maksa83 05:34 04.11.2008

Re: Masturbacija NATO

Ko je napisao knjigu "Dali i ja"?

Jedna kontraverzna gospođa.
Isto se bavila i ovom temom koju si započeo.

Knjige bi trebalo da ima po, što kažu - "bolje opremljenim knjižarama".

Recimo, Dali je imao patološki strah od vagine, i bio je opsednut analnom masturbacijom. Bio je, zapravo, najblaže rečeno - jako jako iščašena ličnost. Njegove slike su najčistiji i neprečišćeni prikaz njega samog.
Filip2412 Filip2412 21:55 29.10.2008

...

Poezija, cemu?
Masturbiranje, cemu?

pa jel ti znas onaj stari...

kaze student: ja imam sta da jebem ali nemam gde
kaze radnik: ja imam gde ali nemam sta

kaze filozof: ja imam i sta i gde; ali cemu?

:)
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:04 29.10.2008

Re: ...

Hvala, Filipe. Bas si me od srca nasmejao... Nisam ovo cuo do sada.
Pokusao sam da budem duhovit... a ispalo je...
margos margos 22:23 29.10.2008

Re: ...

Pokusao sam da budem duhovit... a ispalo je...

Meni se tekst dopao. I tema i kako si napisao. Šteta što nije vidljivije, pa da ima veći broj komenta(to)ra.
Pokušavam da smislim kod koga bi ovo bilo moguće linkovati da bude vidljivije....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana