Društvo

Jesen patrijarha, deo drugi

jeremija92 RSS / 29.10.2008. u 15:10

 

Patrijarh Pavle
Patrijarh Pavle
Javnost verovatno neće nikad saznati da li je Patrijarh Srpski gospodin Pavle odluku o povlačenju sa trona SPC, potpisanu na VMA 8. oktobra ove godine, doneo svojevoljno ili pod pritiskom. Bilo, kako bilo, Srbiju u novembru čekaju još jedni izbori.

Ko će biti novi 45. po redu patrijarh stvar je SPC i njenih vernika. Međutim, ni građanima Srbiji, ateistima i pripadnicima drugih veroispovesti, a pogotovo aktuelnom političkom vrhu, nije i ne može biti svejedno koji će od  mitropolita i episkopa SPC biti izabran. Građani Srbije, to pokazuje većina ozbiljnih istraživanja javnog mnenja u poslednje dve decenije, imaju više poverenja u SPC, nego u instituciju predsednika republike, premjera, vojsku, a o srpskom parlamentu da i ne govorimo. Zato su, bez sumnje, moć i uticaj patrijarha SPC na političke i ukupne tokove u Srbiji veoma veliki.

Po Ustavu SPC, patrijarh može biti svako ko je eparhijski episkop najmanje pet godina.

Izborna procedura je sledeća: trojicu kandidata tajnim glasanjem bira Sabor, čiji su ravnopravni članovi svi mitropoliti i episkopi kako u Srbiji, tako i u rasejanju, i to tokom Izbornog sabora, za čiji rad je potrebno učešće najmanje dve trećine članova Svetog arhijerejskog sabora.

Članovi Sabora se prvo zaklinju da će voditi računa samo o dobru i interesu Crkve, naroda i otadžbine, te da će glasati za najboljeg. Potom se glasa tajno, listićima, a svaki od trojice kandidata  mora dobiti više od polovine glasova. Zog toga, prilikom izbora, postoje najmanje dva kruga glasanja, a bivalo ih je i po devet.

Kada se saznaju imena trojice kandidata koji su dobili natpolovične većine glasova, prelazi se na biranje apostolskim načinom, koji proističe iz novozavetnog izbora apostola Mateja posle Judinog izdajstva.

Članovi Sabora iz Saborske sale prelaze u patrijaršijsku kapelu Svetog Simeona Mirotočivog  na službu Priziva Svetog Duha za izbor novog patrijarha, koju služi najstariji arhijerej po hirotoniji.

Tokom te službe, tri imena stavljaju se u zasebne koverte, a one u Jevanđelje. Suština ovog čina,  leži u verovanju da su članovi Sabora odabrali kandidate po ljudskim vrlinama, a da je Božja volja koji je od njih trojice dostojan trona patrijarha srpskog.

U tačno određenom delu službe, jedan od monaha, izabran od Sabora, izvlači kovertu u kojoj je ime novog, ovog puta 45. po redu patrijarha.

Poznavaoci prilika u vrhu SPC tvrde da se izdvaja nekoliko ozbiljnih kandidata za novog patrijarha.

Hrizostom
Hrizostom
Episkop Hrizostom (Stolić), je rođen 1939. g. u Rumi, gde je završio osnovnu i srednju školu. Po završetku srednje škole odlazi u manastir Dečane, gde je zamonašen i rukopoložen u čin jerođakona i jeromonaha od strane tada episkopa raškoprizrenskog, a kasnije patrijatha srpskog, Pavla. Ubrzo posle toga odlazi u SAD, gde  u ruskom manastiru Svete Trojice u Džordanvilu, studira teologiju. Bio je parohijski sveštenik u srpskoj crkvi Sv. velikomučenika Georgija u Istočnom Čikagu, zatim otišao na Svetu Goru u manastir Hilandar. U Hilandaru je ostao 20 godina, gde je proizveden u čin arhimandrita od strane carigradskog patrijarha Dimitrija. Kao zapažen monah bio je starešina (protos) cele Svete Gore. Upravo zbog toga uživa veliki ugled među vladikama. Sveti Arhijerejski Sabor SPC 1988. godine, izabrao je Hrizostoma za episkopa zapadnoameričkog. Episkop Hrizostom je upravljao eparhijom sve do 1992. godine, do izbora za episkopa banatskog, a posle čega je izabran za episkopa Žičkog.                                                                        
Irinej
Irinej

 

Episkop Irinej (Gavrilović), rođen je u selu Vidova kod Čačka 1930. g.Završio gimnaziju u Čačku, Bogosloviju u Prizrenu, Bogoslovski fakultet u Beogradu i postdiplomske studije u Atinu.  Bio je profesor u Prizrenskoj bogosloviji,upravnik Monaške škole u manastiru Ostrog, rektor Prizrenske bogoslovije, vikarni episkopa  patrijarha Germana, a od 1975. g. episkop niški.

 

 

 

Amfilohije
Amfilohije

 

  Mitropolit Amfilohije (Radović) rođen je u Barama Radovića 1938.g.   Završio je Bogosloviju Sv. Save u Rakovici, diplomirao na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, a  studirao je i klasičnu filologiju na Filosofskom fakultetu. Amfilohije je mitropolit crnogorsko-primorski, a od  početka bolesti patrijarha Pavla on ga zamenjuje. Javnosti je poznat po mnogo čemu, a naročito po nenajavljenom govoru na sahrani premijera Đinđića, u kojem je uvredio porodicu pokojnog premijera i sve Zoranove poštovaoce.

 

 

 

Nikolaj
Nikolaj

 

 

Mitropolit Nikolaj (Mrđa), rođen је 1928.g. u selu Smoljani kod Bosanskog Petrovca. Završio Bogosloviju i diplomirao  Bogoslovski fakultet u Beogradu. Bio profesor i rektor Bogoslovije u manastiru Krka. Od 1973. episkop Novozelandski i Austarlijski, od 1978. episkop dalmatinski, a od 1992. mitropolit Dabrobosanski sa sedištem u Sarajevu.

 

 

Fotije
Fotije

 

 

Episkop Fotije(Sladojević), sa svega 47. godina ima podršku mlađih arhijereja SPC.  Bio je profesor u Bogosloviji svetog Arsenija u Sremskim Karlovcima, kada je izabran za episkopa dalmatinskog. Odlukom Sabora 2000. godine postavljen je za rektora Bogoslovije Sveta tri jerarha u manastiru Krka.

 

 

                           

Joanikije
Joanikije
         

  Episkop Joanikije(Mićević). Završio je Bogoslovski fakultet u Beogradu, a zamonašio se u manastiru Ćelija Piperska 1990. godine. Sveti arhijerejski sabor SPC izabrao ga je 1999. godine za episkopa budimljansko-nikšićkog sa sedištem u manastiru  Đurđevi stupovi u Beranama. Kao mlad episkop, 49 godina uživa podršku dela mlađih arhijereja.

 

 

 

 

Kad bih imao pravo glasa, glasao bih za episkopa Hrizostoma, a kako to pravo nemam, stavio sam ga na prvo mesto liste kandidata za 45. patrijarha SPC.

Atačmenti



Komentari (181)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vracarac92 vracarac92 15:15 29.10.2008

Bez ljutnje

ali ponoviću svoj komentar na tvoj tekst "Jesen patrijarha", prvi deo:
Mislim da je Patrijarh Srpski Gospodin Pavle najbolje opisan u knjizi "Dok anđeli spavaju" Marine Rajević-Savić. Evo nekih razmišljanja Patrijarha Pavla:
---O putu vrline
Pošto je širok put koji vodi u propast - mnogi ga nalaze. E, sad, da li ćemo jednim ili drugim ići, to zavisi od nas. A to što je lakše ići putem greha nama ovakvim kakvi smo, širokim putem radije nego onim uskim, jedan nam je čovek, pametan, sve to donekle objasnio. Ako neko ide uzbrdo, on ne može bez znoja i truda, jer mora protiv Zemljine teže. A ako se nalazi na nekoj litici - pa se otisne, ili na krovu - pa se omakne, tada ne treba ništa da radi da bi pao, ali i propao. Kakva je korist čoveku što mu je sve bilo lako, a na kraju doživljava propast. Ako smo imali teškoće, a učinili ono što je i trebalo - nećemo se pokajati nikada.
O Crkvi i sveštenstvu
Vremena su veoma teška. I mi sveštenici se regrutujemo iz naroda. Ukoliko je duhovni nivo naroda visok, onda i nije teško ići dalje. Ali mi znamo koliko smo pali u tome pogledu. Treba vremena i velike snage dok čovek dođe do nivoa na kojem može da deluje na druge pozitivno. Važno je da pred nama uvek budu reči Savonarole, čoveka koji je u ono doba kada je pao život hrišćanski rekao: „Prva crkva je imala drvene putire, a zlatne sveštenike. A sada ima zlatne putire, a drvene sveštenike." Da nam bude stalno pred očima, da li ćemo biti drveni ili zlatni sveštenici, to zavisi od nas. Razume se da je smisao u tome da se potrudimo. A i Bog će pomoći da dorastemo svome vremenu. Pre svega rečima, ali životom najviše pokazujemo Jevanđelje Hristovo, koliko je ostvarivo u ovom svetu.
O ljubavi
Ono što treba da drži jedinstvo u braku to je ljubav. Ne mislim samo fizička, već ljubav hrišćanska, gde su dve ličnosti spojene, posle čega dolaze deca. Ona za koju sveti apostol Pavle u Himni ljubavi kaže da ljubav nikada ne prestaje. Proročanstva će prestati i nestati, pretvoriti se u ostvarenje. A ljubav ostaje zato što nema više u šta da pređe. Vera će preći u stvarnost, u sagledanje; nada u ostvarenje. A ljubav nema u šta više da prelazi, zato što ostaje zauvek. Jer je Bog ljubav, i ko u ljubavi prebiva - on sav u Bogu prebiva. To je, razume se, ljubav do koje treba doći. Bez savršenstva ne može se lako do nje stići.
Provedimo život tako da se ne pokajemo
Kada se rodi malo, ali samo naizgled nejako stvorenje koje se zove čovek, ono se prvo namršti i zaplače. Nauka ima svoje objašnjenje za ovu pojavu, međutim zanima me šta Vi mislite, Vaša svetosti, o tome, da li ima simbolike u tom prvom kriku sa kojim se rađa novi život?
- Da odgovorim rečima jednog čoveka koje mislim da imaju značaj i danas i zasvagda. On kaže: „Kada si se rodio, svi su se radovali, a ti si plakao. Potrudi se da svoj život vodiš tako, kada dođe kraj, da se raduješ, a svi da plaču. Da plaču što takav čovek odlazi." E, to je program našeg života i svakog čoveka koji o svom životu misli ozbiljno. Provedimo ga tako da se kada prođe ne pokajemo što smo pogrešili i što smo ga upropastili.
O mladosti
Mladost, pred kojom su još budućnost i dug život, nema uvek vremena da razmišlja o smislu i cilju života. Zato često ide kuda je oči vode. I zaboravlja se. Učini mnogo štošta zbog čega se posle kaje. U Svetom pismu, u Starom zavetu, kaže se: „Veseli se, mladiću, za mladosti svoje, idi kuda te oči tvoje vode - ali ne zaboravi da će te Bog pozvati na sud!" E, to često mladi zaboravljaju i onda pređu meru, što je na nesreću njihovu.
O slobodi

Sloboda ne može postojati bez Boga. U svakom slučaju - Bog je slobodno biće. Ja sam, kaže, put, istina i život. Bog je sve pozitivno, ono dobro. Znači i sloboda. On je slobodno biće. Samo, on je viši tip slobode, a to znači: ne moći grešiti. A sve nas, i anđele, živa bića, stvorio je sa nižom slobodom, a to znači: moći ne grešiti. S tim da stalno uzrastamo, jačamo sve više i da pređemo u tu višu slobodu koja znači: ne moći grešiti. Ako tako želimo. Budemo li grešili sve više i više, sve više ćemo padati u neslobodu, dok jednog dana, ako pređemo prag, ne pređemo u potpunu neslobodu, a to znači: ne moći ne grešiti.
O neurozama
Zbog jednostranosti u vaspitanju, veoma često biva da deca, i ona obdarena, napreduju samo intelektualno. Treba steći imunitet pred tim zlom, da bi se ojačalo i fizički i duhovno, da bi se odolelo raznim iskušenjima. Često su ta deca suviše jednostrana, iako su odlični đaci, dobri studenti. Kada je došla ova naša nevolja, ona su bila nespremna za teškoće. I onda dolazi do neuroze, do iskliznuća.
O harmoniji
Kada se uspostavi harmonija, onda čovek može da se odupre. Kada bude stekao harmoniju u sebi, onda će moći da se odupre i da na pravdi Boga, ako već mora tako da bude, pretrpi sve, čak i život svoj izgubi. Čak i da ljubi neprijatelja svog. Ali da dušu svoju nikada ne izda, obraz svoj i svoga naroda da ne pogazi.
O ljubavi prema neprijatelju
Nije ljubav prema neprijatelju samo emocija koja bi značila da zločinac s maljem ili nožem treba da me kolje, a ja njemu da uzvratim rečima: „Gde si, brate?" Nije to to. Neprijatelj ne zna da srlja u propast večnu i ne zna šta radi. Njemu su, kao onom konju, na glavu stavili oglavinu da gleda samo u jednom pravcu i ne vidi kuda ide. Ali, mi to vidimo. I to je žalost, jer će ta ličnost neponovljiva za večnost propasti u mukama. Samo pokajanje pred Bogom i molitva Bogu mogu da ga spasu i promene njegov život.
O sektama
On (đavo) postupa samo po poluistinama, a poluistina je ponekad gora i teža od laži. U laži su kratke noge, lakše će čovek sagledati laž. Ali, kad đavo preokrene istinu tako da mi ne vidimo njen kraj - onda je tu opasnost. Nije velika nesreća što mi često govorimo u poluistinama, ali ako mi poluistine proglasimo za punu istinu - to je onda nesreća...
...Dokle god se ne zna puna istina, ne može se znati ni ko je zaista u pravu. E, tu je ta nesreća kod svih tih sektaša i jeretika koji operišu poluistinama. Jer se i oni pozivaju na Sveto pismo i s poluistinama operišu, njima se vešto služe.
Izdržimo test svog vremena!
Ugledajmo se na sve ono što je sveto i čestito bilo kod naših predaka, koji su bili kadri da izdrže pet stotina godina ropstva kao bespravni rajetini, znajući ako izdaju svoju veru šta će dobiti, ali znajući i šta će izgubiti. Oni su bili kadri da na svojoj vagi izmere kada će više izgubiti nego dobiti. Bili su kadri da izdrže, bili su dorasli svome vremenu. E, da li ćemo mi biti dorasli vremenu u kojem živimo, to zavisi od nas. Dabome, i od Božje pomoći, koja je uvek prisutna, ako je mi ne odbacimo.


Siguran sam de će i naredni patrijarh (ko god da bude izabran) obavljati svoje dužnosti na najbolji mogući način baš kao što to čini i patrijarh Pavle.
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:39 29.10.2008

Re: Bez ljutnje

Nadovezujem se na Vracarca92, jer i meni odgovara ovo njegovo: BEZ LJUTNJE.
Lepo je sto smo podseceni na 'naizglednije kandidate' za novog patrijarha. Medjutim:
Jeremija
Javnost verovatno neće nikad saznati da li je Patrijarh Srpski gospodin Pavle odluku o povlačenju sa trona SPC, potpisanu na VMA 8. oktobra ove godine, doneo svojevoljno ili pod pritiskom. Bilo, kako bilo, Srbiju u novembru čekaju još jedni izbori.

Zasto mora javnost, laicka javnost, da sazna? Irelevantno je za laicku javnost "da li je patrijarh doneo odluku svojevoljno ili pod pritiskom". To ponavljaju episkopi i svi koji se bave sa Crkvom (ukljuciv ucenog Zivicu Tucica) a samo nadobudni novinari i novinarcici insistiraju, kao sto je A. Ruha iz "Poligrafa", da "javnost hoce da sazna da li je sve uradjeno svojevoljno ili pod pritiskom". To nije tacno. Ostvimo Crkvu da radi svoj posao. Patrijarh je dugo vec onesposobljen da radi svoj posao i vecina episkopa misli da on treba da se povuce, te se on povlaci. I tacka.

Zlonamerno je imputirati mitropolitu Amfilohiju
Jeremija
Javnosti je poznat po mnogo čemu, a naročito po nenajavljenom govoru na sahrani premijera Đinđića, u kojem je uvredio porodicu pokojnog premijera i sve Zoranove poštovaoce.


Ako ti znas javnost kojoj je zasmetao Amfilohijev govor, ja znam javnost kojoj nije zasmetao Amfilohijev govor. Tvoja javnost nije bolja od moje javnosti. Ne podlezimo sitnim medijskim podvalama.

Potezati sada to pitanje, kada je mitropolit Amfilohije kandidat za patrijarha, je nepotrebno i nije dobronamerno.

Jeremija,
...Građani Srbije, to pokazuje većina ozbiljnih istraživanja javnog mnenja u poslednje dve decenije, imaju više poverenja u SPC, nego u instituciju predsednika republike, premjera, vojsku, a o srpskom parlamentu da i ne govorimo. Zato su, bez sumnje, moć i uticaj patrijarha SPC na političke i ukupne tokove u Srbiji veoma veliki.

Voleo bih da je ovo tacno.
Pritom ne sme se zaboraviti da je patrijarh samo Primus inter pares, prvi medju jednakima. Prema tome, patrijarh nije apsolutista koji ima svu moc u svojim rukama, vec samo jedan medju jednakima, ponavljam... Stoga i nije mnogo vazno KO CE biti, vazno je da imamo patrijarha i da ga postujemo, kao i samu SPC.
Ne budimo egosti pa da prizeljkujemo nekoga ko nama izgleda pristojno i kulturno. Ostavimo izbor patrijarha onima koji imaju pravo da ga biraju. S tim u vezi, podsecam da, kada je patrijarh Pavle bio izabran na tu funkciju, mnogi su bili skepticni... a medju laicima je bilo i onih koji su bili njegovi protivnici, mislili su da u ovim prilikama SPC zasluzuje agilnijeg prvog coveka... Medjutim, pokazalo se da je patrijarh Pavle bio dobar izbor i da ce kao takav uci u istoriju SPC.
vracarac92 vracarac92 15:42 29.10.2008

Re: Bez ljutnje

Zasto mora javnost, laicka javnost, da sazna?

Ono što meni uopšte nije jasno je kako to da je za celu ovu priču oko stanja u Crkvi i Patrijaršiji najviše zainteresovan (bar kroz medije) upravo najmanje religiozni deo srpske populacije: komunisti, liberal-demokrati i ateisti raznih boja. Da li to oni misle da ja sa ovim trzavicama doslo i njihovih pet minuta da pokušaju da zadaju još jedan udarac ovom narodu i njegovoj tj. božijoj Crkvi?
ivana23 ivana23 15:45 29.10.2008

Re: Bez ljutnje

vladimir petrovic vladimir petrovic 15:57 29.10.2008

Re: Bez ljutnje

Podsecam na jednu izjavu Patrijarha Srpskog gospodina Pavla:

SRECAN SAM STO NISAM BEZGRESAN.

Iz usta jednog tako velikog coveka ove reci imaju poseban znacaj.
(Ja sam, u svom profilu na ovom blogu, jedno vreme drzao tu mudrost, pa sam je zamenio sa drugom, mnogo prozaicnijom, jer mi se ucinilo, u mojoj sitnosti, svetogrdjem da se pozivam na Njegovu Svetost).
jeremija92 jeremija92 16:21 29.10.2008

Re: Bez ljutnje

Vladimire, zlatno pravilo kojeg se držao patrijarh Pavle je "da reči budu trezvene i blage, a dokazi jaki",
To pravilo, može se primeniti i na raspravu na ovom blogu, a i inače.

Dakle, ništa ja ne amputiram Amfilohiju. Pogotovo nisam zlonameran. On je rekao, šta je rekao na odru pokojnog premjera.
Da nema ni jedan drugi greh (grešku) meni je to dovoljno. Ne bih voleo da on bude 46. patrijarh SPC.
Ali, ne pitam se ja. Međutim, iako se ne pitam, mogu da imama svoje mišljenje.
jeremija92 jeremija92 16:24 29.10.2008

Re: Bez ljutnje

Vračarac, ne znam zašto si izabrao takav naslov? Nema razloga za ljutnju. Hvala, još jednom, na izboru citiranih reči.
urbanosaurus2 urbanosaurus2 16:26 29.10.2008

Re: Bez ljutnje

Podsecam na jednu izjavu Patrijarha Srpskog gospodina Pavla:

SRECAN SAM STO NISAM BEZGRESAN.

Iz usta jednog tako velikog coveka ove reci imaju poseban znacaj.


Vladimire, zlatno pravilo kojeg se držao patrijarh Pavle je "da reči budu trezvene i blage, a dokazi jaki",


Radije i nestati kao ljudi, nego opstati kao neljudi; za nas drugog izbora nema
', zakljucio je patrijarh Pavle, ukazujuci da je to odlika hrišcanske vere, koju je primio i sa kojom je vekovima živeo srpski narod Kosova i Metohije.
jeremija92 jeremija92 16:29 29.10.2008

Re: Bez ljutnje

vracarac92
Zasto mora javnost, laicka javnost, da sazna?Ono što meni uopšte nije jasno je kako to da je za celu ovu priču oko stanja u Crkvi i Patrijaršiji najviše zainteresovan (bar kroz medije) upravo najmanje religiozni deo srpske populacije: komunisti, liberal-demokrati i ateisti raznih boja. Da li to oni misle da ja sa ovim trzavicama doslo i njihovih pet minuta da pokušaju da zadaju još jedan udarac ovom narodu i njegovoj tj. božijoj Crkvi?

Mislim da je uzrok zainteresovanosti većine dobronamernih ateista i drugih građana Srbije velik uticaj koji patrijarh SPC ima na opšta društvena kretanja u Srbiji.
Recimo, ako bi iz redova arhijereja bio izabran protivnik ekumenizma i saradnje sa svetom, dakle neko iz tzv. tvrdog jezgra, onda bi to bila kočnica opštim nastojanjima da Srbija što pre uđe u EU:
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:38 29.10.2008

Re: Bez ljutnje

Ostvimo Crkvu da radi svoj posao ... Ostavimo izbor patrijarha onima koji imaju pravo da ga biraju


vladimire, crkva to su ljudi.
urbanosaurus2 urbanosaurus2 16:45 29.10.2008

Re: Bez ljutnje

Mislim da je uzrok zainteresovanosti većine dobronamernih ateista i drugih građana Srbije velik uticaj koji patrijarh SPC ima na opšta društvena kretanja u Srbiji.


bolje pitaj shta misle zlonamerni ateisti...
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:55 29.10.2008

Re: Bez ljutnje

Jeremija
...Dakle, ništa ja ne amputiram Amfilohiju. Pogotovo nisam zlonameran. On je rekao, šta je rekao na odru pokojnog premjera.


Ja nisam rekao da si zlonameran. Ja sam rekao "da potezati pitanje Amfilohijevog govora nije dobronamerno" a to nije isto.
Jeremija
...Da nema ni jedan drugi greh (grešku) meni je to dovoljno. Ne bih voleo da on bude 46. patrijarh SPC.


Nije fer. Cemu to iznosenje koga bismo mi voleli ili ne bismo voleli? Oni koji istinski postuju SPC nemaju i ne smeju da imaju takav pristup. A oni koji imaju takav pristup... bolje da ne kazem kojoj grupi pripadaju, cini mi se da je njih pominjao Vracarac92.
Tvoja tvrdnja da ne bi voleo da mitropolit Amfilohije bude izabran je na nivou Kvirije, koja zagovara da treba da bude izabran NAJZGODNIJI, tj. Grigorije Duric.
Zasto se upustati u takve kombinacije, ako ne iz - zezanja.

That's the point. Izbor patrijarha nije stvar zezanja. Ponavljam, ostavimo crkvenim ljudima da biraju svog poglavara! Ne prosudjujmo mi ko je to pogodan ko nije.
Time sto JAVNO - a blog je sredstvo javnog informisanja - ti kazes da ne bi glasao za mitropolita Amfilohija, ti zelis da utices na javnost, na koju se toliko pozivas.
Ponavljam: sta laicka javnost ima da se petlja oko izbora crkvenog poglavara?

Molim te da ne shvatis pogresno ove primedbe. Voleo bih da se slazem s tobom, ali ovog puta nikako ne mogu.
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:08 29.10.2008

Re: Bez ljutnje

Plemic M.
vladimire, crkva to su ljudi.


Slazem se. Ali se izbori crkvenog poglavara ne vrsi na izborima (niti nekakvim referendumom), vec posebnom procedurom. Od ljudi (ponajpre od vernika) se ocekuje i trazi da bespogovorno prihvate ustaljenu proceduru SPC.
Pozivanje na ljude, odnosno glasace, vazi samo kod izbora drzavnih funkcionera.

Ali svako prejudiciranje u javnim sredstvima informisanja na temu: ko je sirokoj javnosti simpatican a ko nije simpatican - za vrhovnu funkciju u SPC, moze samo da skodi, a nikako da pomogne.
margos margos 17:20 29.10.2008

Re: Bez ljutnje

S tim u vezi, podsecam da, kada je patrijarh Pavle bio izabran na tu funkciju, mnogi su bili skepticni... a medju laicima je bilo i onih koji su bili njegovi protivnici, mislili su da u ovim prilikama SPC zasluzuje agilnijeg prvog coveka... Medjutim, pokazalo se da je patrijarh Pavle bio dobar izbor i da ce kao takav uci u istoriju SPC.

Ovo si potpuno u pravu. Ipak, svako ima pravo na svoje mišljenje i preferencije, kao i da se svim ljudima ne može udovoljiti i sigurno nećemo svi biti srećni izborom Patrijarha, ko god on bude.

Nadam se da će mudrost i blagost Patrijarha Pavla biti upamćena i dugo posle njegove fizičke prisutnosti među nama.
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:24 29.10.2008

Re: Bez ljutnje

Pozivanje na ljude, odnosno glasace


kad se pozivam na ljude ne pozivam se na glasanje. daleko bilo. pozivam se na ljude.

Gonzo92 Gonzo92 18:26 29.10.2008

Re: Bez ljutnje

vracarac92
Zasto mora javnost, laicka javnost, da sazna?Ono što meni uopšte nije jasno je kako to da je za celu ovu priču oko stanja u Crkvi i Patrijaršiji najviše zainteresovan (bar kroz medije) upravo najmanje religiozni deo srpske populacije: komunisti, liberal-demokrati i ateisti raznih boja. Da li to oni misle da ja sa ovim trzavicama doslo i njihovih pet minuta da pokušaju da zadaju još jedan udarac ovom narodu i njegovoj tj. božijoj Crkvi?


Posto se crkva cesto mesa tamo gde joj nije mesto, ne vidim nista cudno u tome sto su laici, ateisti, muslimani, adventisti, evandjelisti, hare-krishna, satanisti, komunisti i ostali zabrinuti.
jeremija92 jeremija92 19:00 29.10.2008

Re: Bez ljutnje

vladimir petrovic
Jeremija
...Dakle, ništa ja ne amputiram Amfilohiju. Pogotovo nisam zlonameran. On je rekao, šta je rekao na odru pokojnog premjera.


Ja nisam rekao da si zlonameran. Ja sam rekao "da potezati pitanje Amfilohijevog govora nije dobronamerno" a to nije isto.


vladimir petrovic

Zlonamerno je imputirati mitropolitu Amfilohiju


Pogrešio sam samo u tome što sam napisao amputirati umesto imputirati.

Inače, ja tebe ne shvatm pogrešno, samo se s tobom ne slažem.

srki92 srki92 19:22 29.10.2008

Re: Bez ljutnje

vracarac92
Zasto mora javnost, laicka javnost, da sazna?

Ono što meni uopšte nije jasno je kako to da je za celu ovu priču oko stanja u Crkvi i Patrijaršiji najviše zainteresovan (bar kroz medije) upravo najmanje religiozni deo srpske populacije: komunisti, liberal-demokrati i ateisti raznih boja. Da li to oni misle da ja sa ovim trzavicama doslo i njihovih pet minuta da pokušaju da zadaju još jedan udarac ovom narodu i njegovoj tj. božijoj Crkvi?


Ja mislim da je to zbog toga sto je taj manje religiozan deo sacinjen uglavnom od manje ovaca nego onaj religiozni. Pa se zato i brine...

Licno bih voleo da se niko i ne interesuje za to sto se desava u crkvi osim onih koji su tu zaposleni, pod uslovom da se ni crkva ne petlja ni u sta drugo sto nije unutar nje. To bi za mene bilo prihvatljivo stanje u normalnoj drzavi u u kojoj bih voleo da zivim.


jeremija92 jeremija92 19:39 29.10.2008

Re: Bez ljutnje

srki92
...

Licno bih voleo da se niko i ne interesuje za to sto se desava u crkvi osim onih koji su tu zaposleni, pod uslovom da se ni crkva ne petlja ni u sta drugo sto nije unutar nje. To bi za mene bilo prihvatljivo stanje u normalnoj drzavi u u kojoj bih voleo da zivim.



Sasvim razumljiva i vrlo poželjna perspektiva.
S druge strane, vidimo da se čitav zapadni svet itekako interesuje za izbor pape.
jeremija92 jeremija92 20:00 29.10.2008

Re: Bez ljutnje

margos

Nadam se da će mudrost i blagost Patrijarha Pavla biti upamćena i dugo posle njegove fizičke prisutnosti među nama.

a naročito do njegovog naslednika na čelu SPC i uopšte među sveštenstvom, dodao bih.
srki92 srki92 20:09 29.10.2008

Re: Bez ljutnje

jeremija92
srki92
...

Licno bih voleo da se niko i ne interesuje za to sto se desava u crkvi osim onih koji su tu zaposleni, pod uslovom da se ni crkva ne petlja ni u sta drugo sto nije unutar nje. To bi za mene bilo prihvatljivo stanje u normalnoj drzavi u u kojoj bih voleo da zivim.



Sasvim razumljiva i vrlo poželjna perspektiva.
S druge strane, vidimo da se čitav zapadni svet itekako interesuje za izbor pape.


Ja ne mislim da je to "s druge strane". Zato i nisam precizirao na koje konkretno stado "ovaca" mislim ;-). Rekao bih da smo mi ateisti ugrozena vrsta na bilo kom kontinentu. Valjda se zbog toga i bunimo i strepimo kad god krene ovakva neka spanska serija gde joj mesto nije.

die hard die hard 00:06 30.10.2008

Re: Bez ljutnje

bolje pitaj shta misle zlonamerni ateisti...


A ko su zlonamerni ateisti,po tebi?Mislim da ateisti i ne bi trebalo da se bave ovom temom oko izbora novog patrijarha SPC.Iako je ocigledno da je poglavar SPC i politicka funkcija.
ulven ulven 02:03 30.10.2008

Re: Bez ljutnje

Posto se crkva cesto mesa tamo gde joj nije mesto, ne vidim nista cudno u tome sto su laici, ateisti, muslimani, adventisti, evandjelisti, hare-krishna, satanisti, komunisti i ostali zabrinuti.




Spadam u boldiranu grupaciju, pa bi ti skrenuo paznju , da ne looopash gluposti . I ne nisam zabrinut. Sto gori patrijarh, to bolji drveni svestenik.Nama uvek po ukusu.
vracarac92 vracarac92 08:04 30.10.2008

Re: Bez ljutnje

Mislim da je uzrok zainteresovanosti većine dobronamernih ateista i drugih građana Srbije velik uticaj koji patrijarh SPC ima na opšta društvena kretanja u Srbiji.
Recimo, ako bi iz redova arhijereja bio izabran protivnik ekumenizma i saradnje sa svetom, dakle neko iz tzv. tvrdog jezgra, onda bi to bila kočnica opštim nastojanjima da Srbija što pre uđe u EU:

Ipak mislim da je zluradost u pitanju. U stvari siguran sam u to. Njih ne zanimaju ni "tvrda" ni "meka" jezgra, njih zanima jedno da vide srozavanje kredibiliteta SPC. Na svu sreću to se ne događa, SPC je već godinama institucija koja uživa UBEDLJIVO najviše poverenja građana Srbije i još dugo se to neće promeniti. SPC je preživela i Turke i Nemce i komuniste, preživeće i ove profesionalne mrzitelje.
Vračarac, ne znam zašto si izabrao takav naslov?
Zbog toga što ponavljam svoj raniji, već objavljeni komentar.
vracarac92 vracarac92 08:06 30.10.2008

Re: Bez ljutnje

Posto se crkva cesto mesa tamo gde joj nije mesto
?
jeremija92 jeremija92 08:09 30.10.2008

Re: Bez ljutnje

vracarac92
Mislim da je uzrok zainteresovanosti većine dobronamernih ateista i drugih građana Srbije velik uticaj koji patrijarh SPC ima na opšta društvena kretanja u Srbiji.
Recimo, ako bi iz redova arhijereja bio izabran protivnik ekumenizma i saradnje sa svetom, dakle neko iz tzv. tvrdog jezgra, onda bi to bila kočnica opštim nastojanjima da Srbija što pre uđe u EU:

Ipak mislim da je zluradost u pitanju. U stvari siguran sam u to.

Mislim da grešiš. U stvari siguran sam u to.
d_sandic d_sandic 08:54 30.10.2008

Re: Bez ljutnje

Ono što meni uopšte nije jasno je kako to da je za celu ovu priču oko stanja u Crkvi i Patrijaršiji najviše zainteresovan (bar kroz medije) upravo najmanje religiozni deo srpske populacije: komunisti, liberal-demokrati i ateisti raznih boja. Da li to oni misle da ja sa ovim trzavicama doslo i njihovih pet minuta da pokušaju da zadaju još jedan udarac ovom narodu i njegovoj tj. božijoj Crkvi?


Prosto. Znaju gde su im istinski protivnici. Moral koji propovedaju oni i onaj koji propoveda SPC se nigde ne podudaraju.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 08:56 30.10.2008

Re: Bez ljutnje

Moral koji propovedaju oni i onaj koji propoveda SPC se nigde ne podudaraju.

Mozda, ali i kod jednih i kod drugih je slicno to da ne praktikuju ono sto propovedaju.
d_sandic d_sandic 09:00 30.10.2008

Re: Bez ljutnje

Mozda, ali i kod jednih i kod drugih je slicno to da ne praktikuju ono sto propovedaju.


Često smo svi skloni da vrednujemo Crkvu kroz lokalnog paroha. Popa što bi rekao narod. Da ih ima svakakvih to svi znamo. Znamo i zbog čega. No, moral koji propoveda SPC traje već 2000 godina. Ovom drugom dajem još desetak. Tu je razlika.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 09:10 30.10.2008

Re: Bez ljutnje

No, moral koji propoveda SPC traje već 2000 godina. Ovom drugom dajem još desetak. Tu je razlika.

Moral koji propoveda Budizam traje nesto duze od 2000 godina; moral koji propovedaju Aboridzani traje jos i duze (mada je njih sve manje i manje) i da ne nabrajam razna dugotrajna propovedanja moral... Ovo sto propovedaju "nasi komunisti, liberalne demokrate i ateisti raznih boja" nije moral - to je trenutno popularna pesmica (koja je zamisljena da se pevusi u svoju korist ako je moguce) i u njoj mozda ima rec "moral", ali morala sumnjam da u njoj ima....
d_sandic d_sandic 09:12 30.10.2008

Re: Bez ljutnje

Slažem se u potpunosti. Otud i toliki ataci na Crkvu. Znaju oni dobro kome će se narod okrenuti kad dođe do sunovrata njihovog sistema vrednosti.

Pozdrav i preporuka
jeremija92 jeremija92 11:40 30.10.2008

Re: Bez ljutnje

d_sandic
Moral koji propovedaju oni i onaj koji propoveda SPC se nigde ne podudaraju.


Ako bi se ozbiljno, bez pristrsnosti, uporedilo delovanje političara i sveštenstva, bilo koje crkve, pa i SPC, analiza bi pokazala da između njih i nema velikih razlika. Kako u metodu, tako i u ciljevima.

I jedni i drugi obećavaju bolji život, ako ih sledimo. Političari, navodno već sutra, sveštenici navodno posle smrti.
Uslov i za jedno i za drugo je da ih narod (stado) sledi. Suština delovanja i jednih i drugih je kontrola i moć nad sledbenicima.

Na svakom od nas je da izabere kojima će verovati.
Mene što se tiče, na reč ne verujem ni jednima, ni drugima.


d_sandic d_sandic 11:50 30.10.2008

Re: Bez ljutnje

jeremija92

d_sandicMoral koji propovedaju oni i onaj koji propoveda SPC se nigde ne podudaraju. Ako bi se ozbiljno, bez pristrsnosti, uporedilo delovanje političara i sveštenstva, bilo koje crkve, pa i SPC, analiza bi pokazala da između njih i nema velikih razlika. Kako u metodu, tako i u ciljevima.I jedni i drugi obećavaju bolji život, ako ih sledimo. Političari, navodno već sutra, sveštenici navodno posle smrti.Uslov i za jedno i za drugo je da ih narod (stado) sledi. Suština delovanja i jednih i drugih je kontrola i moć nad sledbenicima.Na svakom od nas je da izabere kojima će verovati.Mene što se tiče, na reč ne verujem ni jednima, ni drugima.


Delimično se slažemo. Kontrola nad stadom jeste cilj i jednih i drugih. I sam sam sklon da budem podozriv prema njima. Ali, Crkva je mnogo širi pojam od sveštenstva.
jeremija92 jeremija92 12:53 30.10.2008

Re: Bez ljutnje

d_sandic

Ali, Crkva je mnogo širi pojam od sveštenstva.

Pojednostavljeno: crkvu čine veske doktrine i kanoni, sveštenici, hramovi i vernici.
U hramovima sveštrnici uveravaju vernike da su crkvene doktrine od Boga date večne istine i da se oni vernici moraju pridržavati kanona.
berlinac berlinac 22:37 30.10.2008

Re: Bez ljutnje

Potpisujem
aguero aguero 15:34 29.10.2008

JESTE I BICE KAKO TREBA

Prosto je neverovatno koliko mi Srbi verujemo pre u neslogu nego u slogu i stalno prizivamo Djavola cak i tamo gde za njega nema ni malo mesta!Ko god je imao prilike da sretne Patrijarha Pavla i porazgovara sa njim u poslednje tri godine mogao se uveriti da je Njegova Svetost veoma bistra uma,ali fizicki veoma slab.
U jednom razgovoru pre dve i po godine,ili skoro tri,moglo se videti da Gospodin Pavle ima i dalje odlicnu memoriju (pricao je cak i o svom detinjstvu),ali da je nehumano zadrzavati ga duze od 15 minuta u prici.
Nasa je sreca da imamo puno izvanrednih vladika i u Srbiji i van nje.Sve su to veoma obrazovani i vredni ljudi.Neki od njih izlozeni i velikim opasnostima,kao sto jeste Vladika Artemije.
Na popisu koji je prilozen nema Vladike Artemija,ali ni Irineja Dobrijevica,koji je po mom misljenju sigurno jedan od buducih celnika SPC.
Siguran sam da ni jedan od vladika nece poremetiti mir u SPC i da ce s mirom sacekati odluku Sabora i Sv Duha.
Oni su,svi zajedno,ipak mnogo bolji od mnogih od nas!I mnogo dalje od zala,kojima mi,obicni smrtnici,cesto sami trcimo u narucje!
Time Bandit Time Bandit 16:31 29.10.2008

u prevodu


jeremija92 jeremija92 16:34 29.10.2008

Re: JESTE I BICE KAKO TREBA

aguero
Oni su,svi zajedno,ipak mnogo bolji od mnogih od nas!I mnogo dalje od zala,kojima mi,obicni smrtnici,cesto sami trcimo u narucje!

I oni (mitropoliti, episkopi, vladike...) su samo ljudi.
Više puta su nam poslednjih godina to nedvosmisleno pokazali, svojim greškama.
urbanosaurus2 urbanosaurus2 16:37 29.10.2008

Re: JESTE I BICE KAKO TREBA

I oni (mitropoliti, episkopi, vladike...) su samo ljudi.
Više puta su nam poslednjih godina to nedvosmisleno pokazali, svojim greškama.


npr. pahomije... :]
jeremija92 jeremija92 19:42 29.10.2008

Re: u prevodu

Time Bandit


Rotirajuća ilustracija?:))
Hvala g. Bandit.
Time Bandit Time Bandit 19:57 29.10.2008

Re: u prevodu

rekoh bolje je da prevedem (engleski nije bas najzastupljeniji medju verujucima).

Usput, sto se tice preferiranja kandidata ( Hrizostom u jeremijinom slucaju), nisam primetio objasnjenje/a sta je to sto ga / ih preporucuje za funkciju patrijarha, tj. zasto su oni bas bolji izbor od drugih. Sto se tice ove neproizvodne industrije, vise usluznr reklo bi se, nisam siguran koje osobine bi trebao da ima predvodnik a i cime bi se merio njegov uspeh u tom poslu.
Javnost je vec istakla nekoliko otvorenih pitanja (Kosovo, EU, itd.) vise politickog nego crkvenog karaktera (cime bi se bolje nosio lik sa slike dole - dr VK) ali se niko od buducih pretendenata nije oglasio/ izjasnio o tome.

Moje predvidjanje je da cemo na kraju imati dva predstavnika bosanske struje (radikalnog i malo umerenijeg) i jednog iz SRB, tako da su sanse za bosanski lobi procentualno vece...
jeremija92 jeremija92 20:03 29.10.2008

Re: u prevodu

Pažljivo sam čitao biografije svih u postu navedenih, dakle ono što je dostupno, i moj stav je na tome zasnovan.
Kratko, to bi bilo sledeće, a već rečeno:

jeremija92
Ja bih voleo da to bude Hrizostom, jer ... upoznoa je svet, bio na svetoj Gori 20 godina. Između ostalog i na čelu hilandarske biblioteke.
Deluje kao vrlo uman čovek.

Time Bandit Time Bandit 20:12 29.10.2008

clan biblioteke

to je ok, a i biografije su ok (predpostavljam da i Jelenko i Pahomije imaju slicne).

Medjutim pitanja ostaju:

a) cime treba da se bavi buduci patrijarh (sta je tacno opis njegovog posla?), unutrasnja / spoljna politika?
b) sta je to po cemu ce se ceniti (meriti) njegov rad, imajuci u vidu da i kandidati tajnih sluzbi ustoliceni na tom mestu zadnjih pedesetak godina nisu bili izlozeni javnoj / crkvenoj kritici (sluzbe su sigurno imale neke svoje kriterijume, pokazalo se ispravne)...
jeremija92 jeremija92 20:26 29.10.2008

Re: clan biblioteke

Time Bandit

Medjutim pitanja ostaju:

a) cime treba da se bavi buduci patrijarh (sta je tacno opis njegovog posla?), unutrasnja / spoljna politika?
b) sta je to po cemu ce se ceniti (meriti) njegov rad, imajuci u vidu da i kandidati tajnih sluzbi ustoliceni na tom mestu zadnjih pedesetak godina nisu bili izlozeni javnoj / crkvenoj kritici (sluzbe su sigurno imale neke svoje kriterijume, pokazalo se ispravne)...

SPC će se baviti politikom i pitanjima državnim onoliko koliko joj to država dozvoli. a ne treba da joj dozvoli ni malo.
najcrnji najcrnji 01:21 30.10.2008

Re: u prevodu

(engleski nije bas najzastupljeniji medju verujucima).

Jel mozes da me uputis na neko istrazivanje o gore navedenoj cinjenici ili je to tvoja licna impresija. Zamolio bih te i da prevedes svoj post na engleski da vidim koliko si ti napredovao u ne-verovanju (sto bolji engleski to izrazeniji ateizam, ako je to tvoja logika).
ulven ulven 02:05 30.10.2008

Re: JESTE I BICE KAKO TREBA

Prosto je neverovatno koliko mi Srbi verujemo pre u neslogu nego u slogu i stalno prizivamo Djavola cak i tamo gde za njega nema ni malo mesta!




I ti loopash. Djavo je svuda, senka Bozja. I uvek se na stazi do Raja krije.
Time Bandit Time Bandit 15:09 30.10.2008

prevod prvobitno postovane slike

iz srpske baste je primetio najverovatnije jedino autor teksta - jeremija. Evo te slike ponovo, a ona gore "rotirana" je svakako njen "slikovni" prevod. Uostalom, i graditelji ove baste potvrdjuju dvojezicnim natpisima (srpsko / engleski) na bistama dobro vladanje tim jezicima i to niko ne spori. Oni bi takodje mogli da budu i uzorak za istrazivanje o zastupljenosti i vladanju stranim jezicima kod verujuce populacije.

Jezicna situacija kod njih je vrlo jednostavna, sto mi je olaksalo uzimanje takvog uzorka, pre par godina. Oni koji dolaze u njihovu crkvu uglavnom u 95% znaju samo engleski, u vladanju srpskim knjizevnim jezikom jedino moze da se pohvali njihov pop. Liturgija koja se sluzi je spelovana sa staro-slovenskog na engleski i konacno prevedena na engleski da bi prisutni verujuci narod mogao da sazna o cemu se radi tokom iste. Zanimljiva je takodje srpsko/engleska kombinacija tokom same liturgije (50/50) a i molitva za zdravlje US predsediku (ponavlja se tri puta), u nekikm drugim zemljama nisam cuo slicnu molitvu za njihive vladare (kraljicu, predsednika..)

Sto se tice daljeg istrazivanja, mogao bi i Ti najcrnji, kad vec ides u crkvu nedeljom, da uzmes po neki uzorak i upotpunis moje vise nego skromno istrazivanje i time doprineses otklanjanju nedoumica oko zastupljenosti stranih jezika kod verujuce populacije.



najcrnji najcrnji 15:50 30.10.2008

Re: prevod prvobitno postovane slike

Posto trenutno zivim u Dablinu, odlazim u Rusku crkvu i svi verujuci Srbi dobro vladaju engleskim jezikom, jer da nije tako ne bi mogli da rade i zive. Verovanje ili neverovanje nema veze sa znanjem jezika. Ja sam inace profesor engleskog i tim se bavim i ovde. Zacudila me je tvoja recenica (engleski nije bas zastupljeniji medju vernicima) jer ovde gde ja zivim vrlo je zastupljen a ako u tvom selu ne znaju treba da naglasis u kom je to selu jer u mom selu svi pricaju. Ako sam bio malo agresivan izvinjavam se.
Time Bandit Time Bandit 17:05 30.10.2008

Re: prevod prvobitno postovane slike

nismo rekli da i sestrinska ruska crkva treba biti ukljucena u tu anketu o poznavanju stranih jezika medju verujucima, tako da nisam siguran mozemo li ukljuciti tvoje istrazivanje/zapazanje u krajnje rezultate. U selima u okolini Smedereva, gde povremeno odlazim, seljaci bi obicno na recenu temu komentarisali "Ne znamo mi Ti brate engleski, a i sta ce nam..", za razliku od njih njihova deca uce engleski u skolama i moze se reci da nesto znaju. Uostalom ako si zainteresovan da "engleski opismenis" ove ljude, a da bi slicili onima iz tvog sela ("jer u mome selu svi pricaju" sto Ti rece) mozda bi mogli da Ti ugovorimo vanrednu profesuru...
najcrnji najcrnji 17:23 30.10.2008

Re: prevod prvobitno postovane slike

nismo rekli

Koliko vas ima, vas Time Bandita. Da znam sa kakvom se silom 'vatam u kostac.
jeremija92 jeremija92 17:27 30.10.2008

Re: prevod prvobitno postovane slike

Time Bandit
Oni koji dolaze u njihovu crkvu uglavnom u 95% znaju samo engleski, u vladanju srpskim knjizevnim jezikom jedino moze da se pohvali njihov pop. Liturgija koja se sluzi je spelovana sa staro-slovenskog na engleski i konacno prevedena na engleski

najcrnji
Posto trenutno zivim u Dablinu, odlazim u Rusku crkvu i svi verujuci Srbi dobro vladaju engleskim jezikom,

Time Bandit
nismo rekli da i sestrinska ruska crkva treba biti ukljucena u tu anketu o poznavanju stranih jezika medju verujucima,


G.Bandit i g.najcrnji, kažu da Bog razume sve jezike.
Čuje nas i razume čak i onda kada ćutimo.
Time Bandit Time Bandit 17:57 30.10.2008

Re: prevod prvobitno postovane slike

Slaba sam ti ja sila najcrnji, svega 175lbs; MMA (vise amaterski); dize, gura i vuce terete minimalnim koeficijentom 2; i ima snage za svega pola Tour de France...

Uzgred, slazem se sa generalizovanim stavom g. jeremije oko Bozijeg razumevanja jezika.
jeremija92 jeremija92 18:20 30.10.2008

Re: prevod prvobitno postovane slike

Time Bandit


Uzgred, slazem se sa generalizovanim stavom g. jeremije oko Bozijeg razumevanja jezika.


Nemoj samo uzgred, pa reč je o sabornosti.:)

kontaš?
Time Bandit Time Bandit 18:43 30.10.2008

rec dve o sabornosti

Pomaze Bog!

Dragi g. jeremija,

skloniji sam objasnjenu oca Ljube:

Sabornost je ono, kada se svako pitanje vere i
ucenja resava u globalno-pravoslavnom jednomislju, koje je neprikosnoveno
zagarantovano na najvecem Bozijem daru - slobodnoj volji; a to znaci:
sabornost je slobodno i u ljubavi jednomislje svih celijica Crkve u njenoj
kozmickoj sirini, njene Plirome - Punoce.
queeria92 queeria92 15:37 29.10.2008

Grigorije Durić

Ja ću glasati za najzgodnijeg.

jeremija92 jeremija92 16:30 29.10.2008

Re: Grigorije Durić

Kriterijuma ima raznih, kao i ukusa.
Time Bandit Time Bandit 16:40 29.10.2008

i ovaj je u igri?


urbanosaurus2 urbanosaurus2 16:44 29.10.2008

Re: i ovaj je u igri?

ili mozda ovaj... :]

Time Bandit Time Bandit 16:47 29.10.2008

crkv/drzavna ljubav -kandidati i zamenici


jeremija92 jeremija92 19:44 29.10.2008

Re: crkv/drzavna ljubav -kandidati i zamen

Time Bandit



Time, priznaj da je ovo fotomontaža.:))
Time Bandit Time Bandit 21:35 29.10.2008

ovo pre lici na slikomontazu


dolybell92 dolybell92 22:08 29.10.2008

Re: crkv/drzavna ljubav -kandidati i zamenici

Time Bandit



Jesu li obojica kandidati ? Ne razumem...
Time Bandit Time Bandit 23:37 29.10.2008

Re: crkv/drzavna ljubav -kandidati i zamenici

dr VK nije officijelni kandidat, vise bi se reklo da je politicki uoblicio unutrasnja & spoljna pitanja koja svestrano podrzava patrijotska vecina u Saboru; neuvidjavna uslovljavanja prilikom potpisivanja dokumenata o priblizavanju EU (i Palme su shvatile), pritisak na politicke sisteme u okolini (Amfilohije i Artemije, mada Artemije vise u odnosu na EU misiju) i mesanje u njihove unutrasnje poslove (o EU - "najeli se mesa ludih krava...", itd.
chupachups chupachups 16:22 29.10.2008

loshe

pavle je ipak bio najbolji!
jeremija92 jeremija92 20:05 29.10.2008

Re: loshe

chupachups
pavle je ipak bio najbolji!


Nadajmo se da je budući patrijarh naučio dosta od sadašnjeg.
balian balian 16:31 29.10.2008

Irinej

ja mislim da bi trebao Irinej
urbanosaurus2 urbanosaurus2 16:34 29.10.2008

Re: Irinej

medju gradjanima nisha iz mija zvani pirinej... :]

shto je najgore, moglo bi chak i da se dokaze...
ali shta da se radi...
nema politichke volje...
ili shto bi se lepo reklo o vladikama se ne raspravlja...
ulven ulven 02:08 30.10.2008

Re: Irinej

vladikama se ne raspravlja...
, kad ih Djavo hirotonise. Pa ima tu smisla. Svako ima svoju hranu za um i dusu.
urbanosaurus2 urbanosaurus2 16:47 29.10.2008

blagoslov za krugolininu peticiju...

sad visi o koncu...

a znamo da treba, kao sa onom peticijom za ukidanje bebi pdv-a...
jeremija92 jeremija92 18:46 30.10.2008

Re: blagoslov za krugolininu peticiju...

Blagoslovena je. Evo:
blue rider blue rider 17:01 29.10.2008

Popu pop a ...

Ateista sam tako da me rasprava ne dotice na religioznom nivou. Dotice me na svetovnom, dakle cinjenica da crkva ima sve veci uticaj a tek koliki zeli da ima... vazno je.

Imajuci u vidu sve to, smatram da je apsolutno neophodno da na celo ove institucije dodje nov kadar, liberalnog shvatanja religije, neko ko ce, nadam se, pomiriti zatucano i moderno, katolicko i pravoslavno, Srbiju i svet, neko kome ce crkva sluziti prvenstveno da utice na stravicno posrnuli moral srpskog naroda. A ne neko kao Amfilohije. Kseonofobicni tip. Zatucani popa iz 14 veka.

Da ulazim u to kakav je Patrijarh Pavle necu, verovatno bi me ljudi tipa Vladimir Petrovic proglasili za satanu u najmanjem slucaju ali ono sto je sigurno je: zajedno sa kolegama je postavio crkvu na pogresno mesto i na pogresan nacin u post-komunisticko srpsko drustvo.

Vazno je da dodje neko ko ce da ispravlja.
jeremija92 jeremija92 18:50 29.10.2008

Re: Popu pop a ...

blue rider
Ateista sam tako da me rasprava ne dotice na religioznom nivou. Dotice me na svetovnom, dakle cinjenica da crkva ima sve veci uticaj a tek koliki zeli da ima... vazno je.

Imajuci u vidu sve to, smatram da je apsolutno neophodno da na celo ove institucije dodje nov kadar, liberalnog shvatanja religije, neko ko ce, nadam se, pomiriti zatucano i moderno, katolicko i pravoslavno, Srbiju i svet, neko kome ce crkva sluziti prvenstveno da utice na stravicno posrnuli moral srpskog naroda.


Vrlo saglasan. I to je razlog što se uopšte bavim ovom temom.
ulven ulven 02:27 30.10.2008

Re: Popu pop a ...

pomiriti zatucano i moderno, katolicko i pravoslavno,


Znaci katolicko je zatucano, pravoslavno je moderno, svaka cast Ateisto. Katolicka je jedna univerzalna ortodoksna crkva, a pravoslavna jedinstvena katolicka hriscanska crkva. Kad loopash pesnicom po zidu, shvati prvo da je od betona.

posrnuli moral srpskog naroda.


Plavo djihalo, mozel mi objasniti posrnuli moral u Andori ili naruseni moral u Moladaviji, sto ih to cini tako posebnim naspram srpskog posrnulog morala. Kad se gadjas recima, prvo nauci koju ces rec da bacis da ne bi morao da trcis po nju da je vracas u usta. Ekonomicnije je razmisljati.

Zatucani popa iz 14 veka.


U 15. su veku bili daleko napredniji, posebno posle pada srpske drzave. Turci su bili ko Ngo.Istorija nije kafanska pasuljara da menja tarifu po velicini zrna pasulja u tanjiru, znas?

Vladimir Petrovic proglasili za satanu u najmanjem slucaju ali ono sto je sigurno je: zajedno sa kolegama je postavio crkvu na pogresno mesto i na pogresan nacin u post-komunisticko srpsko drustvo.


Satana se pise velikim slovom, kad se odnosi na Kneza tame i poshasti, VP te nece proglasiti istim, sto zbog nemanja svojstava koje odgovaraju tom entitetu, a vise iz razloga sto ti nisi interesantan ni Bogu, a o Satani tek necu da pricam, nije ovo ekonomska reportaza.


Cini mi se da ti sklapas recenice po uzoru na razvitku difterije u organizmu, prvo ni tamo ni amo, a posle se ni ne secas kud si krenuo, zna samo da si stigao. Posto si ateista mogu ti reci da bi te se i Ayn Rand odrekla, googlaj pa saznaj, vidim da ti je formalno obrazovanje slaba strana.

Dosta sofizama za danas. Bitno je zeleno mastilo cezaropapizma.
blue rider blue rider 09:57 30.10.2008

Re: Popu pop a ...

Kada smo vec na ti, hajde da ti kazem nesto - puko si druze! Gde si procitao da sam katolicko proglasio za moderno a pravoslavno za zatucano? Lepo si se pronasao, nema sta!

Kakve veze ima to sto mi pukli (a ti dokaz zivi) sa nekim iz Andore ili Moldavije? Cim krenes u poredjenja, pao si.

To sta ti znas o istoriji svodi se na to da su srbi jeli kasikom a drugi zobali rukama (verovatno u filmu vidio?)

Na mesto batice.
ulven ulven 17:25 30.10.2008

Re: Popu pop a ...


pomiriti zatucano i moderno, katolicko i pravoslavno,
Prvo ti .
Znaci katolicko je zatucano, pravoslavno je moderno
Onda ja logicki pratim red reci u recenici.
Gde si procitao da sam katolicko proglasio za moderno a pravoslavno za zatucano
A onda ti sve obrnes, jer ti je tesko da ispratis logicku svezu. Tvoja dinja je davno pukla, ostadose samo semenke.

Kakve veze ima to sto mi pukli (a ti dokaz zivi) sa nekim iz Andore ili Moldavije? Cim krenes u poredjenja, pao si.


Poredjenja? za nekog ko koristi Reductio ad Hitlerum, kako stigne, ovo bi bilo aksiolosko izravnjanje. Ne moze srpski narod da bude posrnuo moralno, zato sto ga ne odredjuje to sto je srpski narod, vec narod tj ljudi uopste, ergo, svaki drugi narod moze/jeste posrnuo moralno. Ovaj zakljucak (a ne poredjenje) sam izvukao iz tvoje zablude koja je naravno neodrziva, znaci Srbi nisu posrnuli moralno a prirori. Mozgaj malo, nije tako tesko. Gde su ti semenke?

To sta ti znas o istoriji svodi se na to da su srbi jeli kasikom a drugi zobali rukama (verovatno u filmu vidio?)


Ljudi mogu zobati samo ako su im ruke kljunovi. S obzirom da se to desava samo kod Hijeromimusa Bosa (Boš je nemacki izgovor) i u mastarijama Borhesa, Petronija i poljskih ranih modernista, mislim da je pred tobom dug put da savladas maternji jezik.

Zasto je popa iz 14. veka zatucaniji od onog iz recimo 16. veka. U 16. veku Srbija je potpala pod jednu drugu ne- hriscansku civilizaciju koja nije imala namere da tetosi duhovni razvoj Kaura. U 14. veku srpska drzava je bila na vrhuncu, a protok informacija sa Rimom i Konstantinopoljem je bio na ozbiljnom nivou. S toga, ti imas problema sa izvlacenjem paraleli, i jos vise sa poznavanjem istorije svog naroda, koji NIJE moj narod. Ako bi ja kao pripadnik tudjeg naroda trebalo da te ucim istoriji tvog srpskog naroda, onda ti imas ozbiljan problem identiteta.

U filmu koji sam ja gledao, ti nosis vodu majstorima.

Voljno.
jeremija92 jeremija92 17:33 30.10.2008

Re: Popu pop a ...

ulven


U filmu koji sam ja gledao, ti nosis vodu majstorima.


Majstori, majstori...


blackbox92 blackbox92 17:16 29.10.2008

Spekulacije i manipulacije


Po onome što je u štampi vidljivo a i po ponašanju pojedinih vladika, sve izgleda prilično ružno i skrnavi dostojanstvo Crkve. Izgleda je ipak u pitanju pespoštedna borba za naslednika.
O tome sam pisao u potpalublju, pa ko je zainteresovan nek pročita


http://blog.b92.net/blog/3194/blackbox92/
sentinel26 sentinel26 02:25 30.10.2008

Re: Spekulacije i manipulacije

blackbox92
Po onome što je u štampi vidljivo a i po ponašanju pojedinih vladika, sve izgleda prilično ružno i skrnavi dostojanstvo Crkve. Izgleda je ipak u pitanju pespoštedna borba za naslednika.
O tome sam pisao u potpalublju, pa ko je zainteresovan nek pročita
http://blog.b92.net/blog/3194/blackbox92/

Prijatelju, ja mislim da je najpravednije da Risto Radović, Jelenko Mićović i Tomislav Gačić, podijele megdan na Kosovu ravnom, a da sekundanti - tj. sudije budu Teodosije i Atanasije ( Artemije bio bio pristrasan protiv Rista ), pa ko dobije da ga krunišu.
Bivši ministri Velja Ilić i R. Naumov da glume Kosovke djevojke, jer imaju iskustva sa brda Ranče.
bik_koji_sedi bik_koji_sedi 08:24 30.10.2008

Re: Spekulacije i manipulacije

sentinel26

Prijatelju, ja mislim da je najpravednije da Risto Radović, Jelenko Mićović i Tomislav Gačić, podijele megdan na Kosovu ravnom, a da sekundanti - tj. sudije budu Teodosije i Atanasije ( Artemije bio bio pristrasan protiv Rista ), pa ko dobije da ga krunišu.
Bivši ministri Velja Ilić i R. Naumov da glume Kosovke djevojke, jer imaju iskustva sa brda Ranče.


ево и Мирашева сљедбеника
Inner Party Inner Party 17:19 29.10.2008

Vernici

Međutim, ni građanima Srbiji, ateistima i pripadnicima drugih veroispovesti, a pogotovo aktuelnom političkom vrhu, nije i ne može biti svejedno koji će od mitropolita i episkopa SPC biti izabran. Građani Srbije, to pokazuje većina ozbiljnih istraživanja javnog mnenja u poslednje dve decenije, imaju više poverenja u SPC, nego u instituciju predsednika republike, premjera, vojsku, a o srpskom parlamentu da i ne govorimo. Zato su, bez sumnje, moć i uticaj patrijarha SPC na političke i ukupne tokove u Srbiji veoma veliki.


Ako se dobro secam u ex-YU su Srbi i Crnogorci bili najmanje religiozni narodi.
Voleo bih da SPC postane ustanova kojoj ce se iskreno prilaziti, a to znaci da ljudi postanu vernici ne zbog veronauke u skoli i slavske trpeze vec zbog vrednosti, inspiracije i utehe koju crkva coveku moze da pruzi.



jeremija92 jeremija92 19:19 29.10.2008

Re: Vernici

Inner Party


Ako se dobro secam u ex-YU su Srbi i Crnogorci bili najmanje religiozni narodi.
Voleo bih da SPC postane ustanova kojoj ce se iskreno prilaziti, a to znaci da ljudi postanu vernici ne zbog veronauke u skoli i slavske trpeze vec zbog vrednosti, inspiracije i utehe koju crkva coveku moze da pruzi.



Slažem se i mislim da to najviše zavisi od nje same - SPC:
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 17:30 29.10.2008

Dragi Jeremija

Obradovao me je ovaj Vas post jer pojasnjava blogerima ovu vaznu temu - izbor Patrijarha SPC.
Ne bih da prognoziram rezultat izbora, jer taj rezultat je "zapisan" u knjizi "izvan" prognoza, ali eto da vam se pohvalim da sam sticajem okolnosti upoznao, a cak se i neko vreme druzio, sa nekoliko "kandidata" koje ovde pominjete. Jedan mi je bio profesor, sa jednim sam bio na brodu (pecali smo i nista upecali nismo), jedan mi je bio domacin kada sam stigao u SAD, a sa jednim sam bio kolega na fakultetu (studirali smo zajedno filozofiju u Beogradu...). Secam ih se samo po dobru. Imao sam srecu i da Patrijarha Pavla upoznam i da vise puta budem u drustvu sa njim. Te momenta shvatam i osecam kao one lepe koje sam doziveo.

jeremija92 jeremija92 18:34 29.10.2008

Re: Dragi Jeremija

Ninoslave, drago mi je da si upoznao neke od kandidata. I razumem zašto nećeš da prognoziraš ishod izbora.
pozz.
crossover crossover 20:27 29.10.2008

Re: Dragi Jeremija

Ninoslav Randjelovic
Ne bih da prognoziram rezultat izbora, jer taj rezultat je "zapisan" u knjizi "izvan" prognoza

Потпуно се слажем са овим што је рекао Нинослав. И хвала Богу да је тако, да ми не бирамо Патријарха, јер би смо сигурно направили неку глупост као и много пута до сада. А историја наше несреће није баш мала. И када би гласали којом фарбом да обојимо овај блог, сигурно би дошло до туче и увреда, а камоли око овако важног догађаја као што је избор Патријарха.

Наравно то не умањује информативност и квалитет Јеремијиног текста, ова тема је за многе веома важна. Добро је да се о томе води дискусија, ако ништа друго, макар да би смо се боље разумели и више поштовали.

Велика препорука за Јеремију и Нинослава.
jeremija92 jeremija92 20:31 29.10.2008

Re: Dragi Jeremija

nadajmo se da će i drugi razumeti ovaj post kao ti, crossover.
hvala.
vishnja92 vishnja92 17:59 29.10.2008

meni se dopada

Hrizostom, mada naravno nemam pojma.
jeremija92 jeremija92 18:48 29.10.2008

Re: meni se dopada

Ja bih voleo da to bude Hrizostom, jer ... upoznoa je svet, bio na svetoj Gori 20 godina. Između ostalog i na čelu hilandarske biblioteke.
Deluje kao vrlo uman čovek.
Unfuckable Unfuckable 19:55 29.10.2008

Re: meni se ne dopada

Amfilohije.
Slobodno neka me ko god hoće etiketira kao nedobronamernog, tendencioznog __________(dopišite sami)
ali :
kada mi Amfilohije padne na pamet, meni pada na pamet ono bljuvanje nad odrom pokojnog Premijera.
Hajde što je to samo mrtav čovek u pitanju, a o pokojnicima...jelte..., hajde i što su tu supruga i deca....hajde što je taj i takav Premijer silne donacije navukao SPC-u (kratko nešto pamćenje u Amfilohija)....nego još koristi priliku i "šalje poruke" narodu, u slučaju da se još neko drzne i sarađuje sa međunarodnom zajednicom.
Na top listi najgorih blamova sveštenstva SPC ovo zauzima visoko prvo mesto. Monstruozno

Tko ne veruje, hajde da se malo podsetimo :

Govor Mitropolita Crnogorsko-primorskog Amfilohija, na sahrani premijera Srbije, Zorana Đinđića:

"Svijet je ovaj tiran - tiraninu, a kamoli duši blagorodnoj. To su riječi, draga braćo i tužni zbore, koje nam naviru ovde, pred odrom Zorana Djindjića, postradalog predsjednika Vlade Srbije. Utoliko prije nam te riječi naviru na um, ukoliko se nalazimo u hramu koji je izrastao iz spaljenih moštiju i mučeničkog praha najvećeg prosvetitelja srpskog naroda, Svetoga Save. Pre Zorana Djindjića, na ovom mestu počivao je jedino onaj koji je ostavio iza sebe poruku svome i svakom zemaljskom narodu - zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko uvek i dovjeka - to je obezglavljeni bio velikomučenik kosovski Lazar.

Mi se danas ovde opraštamo sa Zoranom Djinjićem u blizini šanca i spomenika vožda Karadjordja, čija je glava, takodje, posječena kumovskom i bratskom rukom i okapala napunjena slamom u Stambolu pre 200 godina, po onoj narodnoj - svaka rana je pored srca - a ova rana, rana Zorana Djindjića, ne samo za njegovu majku, za njegovu Ružicu, Luku i Jovanu, nego za sve nas i za cijeli narod je rana koja je rana posred srca.

Pa se ne zna koja je dublja, ili ova njegova rana, otvorena rukom bratomržnje ili ona Milice Rajić, poginule od bombardovanja 1999.godine ili ona zaklane Marice Mijić iz Bijelog Polja, kod Peći, sahranjene uoči Vidovdana iza oltara Pećke patrijaršije te iste godine, ili bezbrojne one rane nezacijeljene, otvorene na ovim našim prostorima u vrijeme bezumlja poslijednjeg gradjanskog rata i bombardovanja. Sve te rane obasijava i greje plamen stotinama u naše dane zapaljenih kosovsko-metohijskih svetinja.

Zoran Djindjić, koga ispraćamo danas iz ovoga svetoga hrama na vječni počinak, biće zapamćen po mnogo čemu, ali prvenstveno po tome što je, u momentu najdubljeg poniženja svoga naroda, na obrenovićevski način, ispružio ruku bratsku, bratskoga mira i pomirenja Evropi i svetu.

U trenutku kada su još stotine hiljada njegovog naroda, prognanika sa svojih ognjišta u domu bez doma, u zemlji bez zemlje, u otadžbini bez otadžbine, u trenutku kad nad glavom njegovog naroda stoji mač pilatovske pravde, Zoran Djindjić je pokrenuo obnovu krvotoka narodnog, društvenog i socijalog života, obnovu državnog zajedništva i državne zajednice Srbije i Crne Gore, pokidanih veza sa svijetom.

No, ubila ga je bratska mržnja, kratkovida i slepa, koja previdja večnu istinu da ko se mača maši - od mača će i poginuti.

Ako je ubistvo jednog čovjeka, Zorana Djindjića toliko veliko zlo, koliko li je tek veliko zlo pogibija i stradanje tolikih ljudi u nedavnim ratovima kod nas i u svijetu, koliko zlo i nevino prolivene krvi čekaju u naše dane irački narod od rata koji mu prijeti.

Rana Zorana Djindjića opominje i podseća sve ljude i narode koji imaju razuma i pameti - dosta je bilo bratomiržnje, dosta je bilo rata, svako ubistvo od onog kainovskog je bratoubistvo, dosta je bilo bratoubistva u svijetu, zlo nikom dobro ne donosi, rat nije nikome brat.

Pored navedenoga, ono po čemu će se pamtiti i po čemu će ovaj narod pamtiti Zorana Djindjića to je i njegova duboka želja i briga za završetak ovoga svetoga zavetnoga hrama srpskoga pravoslavnog naroda iz koga ga ispraćamo u bezobalnu vječnost Božanske tajne.

Znao je Zoran da, bez hrama, kao bez bogočovečanske mere ljudskog dostojanstva, nema i ne može biti istinske budućnosti i sveukupne obnove života njegovog i svih zemaljskih naroda.

Zato evo i svojim opijelom u hramu Svetoga Save, on ugradjuje sebe, ne samo u svoju brigu, nego samoga sebe i svoju duboku ranu, ugradjuje u ovaj hram najdragocenije što čovjek moze ugraditi u svijetinje. Zato se molimo Hristu bogu, gospodaru života i smrti, da svojom svecelosnom i svecelobnom golgotskom ranom, koje se Zoran, kao što sam nedavno čuo, dotakao kada je bio u Jerusalimu, čekajući nekoliko sati da pridje grobu Gospodnjem, neka bi ta rana goglotskog mučenika i Spasitelja boga ljubavi zacijelila, ne samo ranu Zoranovu, ne samo rane ovog naroda njegovog, ne samo ranu njegove majke, njegovog Luke i Jovane, njegove Ružice, nego neka bi iscijelila i sve rane roda njegovog i neka bi opaka bratomržnja u svim zemaljskim narodima bila iscijeljena i neka bi golgotska rana obasjala svojom večnom ljubavlju, mirom, istinom sve zemaljske narode, neka Gospod, koji je darodavac života i donosilac mira, podari mir prahu njegovom, mir narodu njegovom, mir svim zemaljskim narodima, a Gospod koji prima u njedra svoja svako stvorenje, neka upokoji dušu njegovu u svetlosti večnoj lica njegova, sad i uvijek i u vjekove vjekova. Amin".

Unfuckable The Nedobronamerni


Domazet Domazet 20:01 29.10.2008

Hajde, ne bilo ti zapovedjeno...

nego još koristi priliku i "šalje poruke" narodu, u slučaju da se još neko drzne i sarađuje sa međunarodnom zajednicom.

...daj mi pokazi (najbolje podvuci) deo govora u kome si ovo iscitao...
jeremija92 jeremija92 20:08 29.10.2008

Re: meni se ne dopada

unf, veliko hvala na priloženom tekstu.
Unfuckable Unfuckable 20:09 29.10.2008

Re: Hajde, ne bilo ti zapovedjeno...

e Domazet, pliz zapali me sa "iščitavanjima", nemam kalorija da analiziram ovu povraćku "u sitna crevca", ok?

Ti si dole editovao i iščitao neku "drugu Srbiju" pa ti niko ne traži da objasniš kako ćeš mene da uturiš u to društvo.
Govor je za mene - bljuvotina. I velika sramota za SPC.
Neko će naći da je ok.
I - to je to.
Prema tome, ako ti imaš prava da deliš dijagnoze, imaju i svi drugi.

(sada ide pitanje "A gde si ti to iščitao dijagnozu....?"
Domazet Domazet 20:32 29.10.2008

Re: Hajde, ne bilo ti zapovedjeno...

Unfuckable
e Domazet, pliz zapali me sa "iščitavanjima", nemam kalorija da analiziram ovu povraćku "u sitna crevca", ok?

Ti si dole editovao i iščitao neku "drugu Srbiju" pa ti niko ne traži da objasniš kako ćeš mene da uturiš u to društvo.
Govor je za mene - bljuvotina. I velika sramota za SPC.
Neko će naći da je ok.
I - to je to.
Prema tome, ako ti imaš prava da deliš dijagnoze, imaju i svi drugi.

(sada ide pitanje "A gde si ti to iščitao dijagnozu....?"


Pogresio si , bar kada se radi o redosledu. Prvo sledi pitanje a gde si ti to iscitao da sam te svrstao u Drugu Srbiju? Kao pod(t?)pitanje ide sta sam to editovao? Mada ovo drugo i nije mnogo bitno.

A sad oko onog prvog pitanja. Malo mi je cudno da te nije mrzelo da, u najboljem slucaju iskopiras i pejstujes, u najgorem slucaju ischukas, pomenuti govor a gadno ti je da ga analiziras. Uostalom ja nisam ni trazio neku duboku analizu, samo sam te zamolio (i to prilicno ljubazno, nadam se) da mi ukazes na deo govora u kojem si naso smisao o kome pricas. Jer ja taj smisao nikako ne nalazim a ne mislim da sam nepogresiv pa rekoh mozda mi pomognes.
Filip2412 Filip2412 20:55 29.10.2008

Re: meni se ne dopada

ej ozbiljno, toliko me mrzelo da citam taj amfilohijev text i covek mi inace nije nesto simpatican, ali zaista da li bi mogao neko da podvuse recenicu gde vredja pokojnog Zorana jer ja dva piuta citam i nisam provalio.

ja sam cuo ranije da je rekao nesto u fazonu "ko se maca lati..."

ali citajuci sada ja iz teksta jasno kapiram da je ovo upuceno Zoranovim ubicama, dakle oni su se maca latili...
No, ubila ga je bratska mržnja, kratkovida i slepa, koja previdja večnu istinu da ko se mača maši - od mača će i poginuti.
Unfuckable Unfuckable 21:09 29.10.2008

Re: meni se ne dopada

pazi : klinac sam bio kada je takozvani Bora Čorba tumačio značenja svojih stihova nekim partizanskim dekarama koje su ga isprozivale. Vrh dna, koliko se sećam - so partizanische
Nit sebe vidim kao tumača nit tebe - sad već dvojicu - kao neke sudije.
Da pojasnim : ne pada mi na pamet da bilo kome bilo šta seckam i serviram sa sve svojim mišljenjem o rečenici toj i toj ili pasusu tom i tom, dakle - ponavljam : ne pada mi na pamet.
Imate oči pa čitajte. I slobodno analizirajte, naravno. Nađite smisao, što bi Domazet rekao.
Meni dovoljno.
Rekoh već, ne sudim ni onima koji nalaze da je ovo baš jedan prigodan, lep i nada sve dirljiv govor, i da je Amfilohije, ekšli zaista na lep i prigodan način "očitao" Premijeru. I takvi su realnost, glupo bi bilo ignorisati je.
Kao što je i Amfilohije, sasvim izvesna realnost

jeremija92 jeremija92 21:09 29.10.2008

Re: meni se ne dopada

Filip2412
ej ozbiljno, toliko me mrzelo da citam taj amfilohijev text i covek mi inace nije nesto simpatican, ali zaista da li bi mogao neko da podvuse recenicu gde vredja pokojnog Zorana jer ja dva piuta citam i nisam provalio.

ja sam cuo ranije da je rekao nesto u fazonu "ko se maca lati..."


Govori pored odra ili groba, pred ožalošćenom porodicom, rođacima, prijateljima, poštovaocima, komšijama... spadaju u grupu tzv. prigodnih govora.
Elementarno vaspitanje, etika i običaji nalažu da u govorima tog tipa ne sme da bude ni jedna rečenica koja navodi na dvosmislenost ili izaziva aluzije neprijatne ožalošćenima, koje vređaju uspomene na preminulog kraj čijeg se odra govor drži.

Amfilohijev govor kraj odra pokojnog Đinđića pun je dvosmislenosti, mogućnosti za razlličita tumačenja, prigodi i trenutku neprimerenih komparacija. Nije moguće da je to amfilohije uradio slučajno, da mu se omaklo. Reč je o nameri.
Amfilohije, pored toga, nije pozvan da govori, on se nametnuo.

To i tako se jednostavno ne radi, nije u duhu običaja našeg naroda, a ni u duhu onoga što propoveda pravoslavlje.





Filip2412 Filip2412 21:26 29.10.2008

Re: meni se ne dopada

ok Jeremija... vidim zavio ga u oblande Amfilohije...

ovo o irackom narodu sam tek sad primetio da to je nebuloza zaista... govor jeste politicki pamflet da...

zasiat sam jedva sebe naterao da pazljivo procitam
Domazet Domazet 21:30 29.10.2008

Unfuckable...

Odavno je manir na ovome blogu da se neko javno isproziva, ispljuje i tako to, pa da se onda na pitanje "Cekaj otkuda ti to" kaze "ja to tako mislim i sta vas boli ona stvar zasto ja tako mislim i ko ste vi da me uopste pitate zasto ja tako mislim". Dve stvari, prvo, do sada te nisam svrstavao u uobicajene na ovom blogu a ako sada to pocnem da radim mozes samo sebi da zahvalis. Drugo, ovaj tvoj barbarogenijizam je svakako necivilizovan ali nikako genijalan, za koju si onu stvar nasao za shodno da nam saopstis svoj stav ako nemas nameru da ga, na, na sasvim pristojan nacin, postavljeno pitanje, obrazlozis?
Domazet Domazet 21:56 29.10.2008

Re: meni se ne dopada

Filip2412
ok Jeremija... vidim zavio ga u oblande Amfilohije...

ovo o irackom narodu sam tek sad primetio da to je nebuloza zaista... govor jeste politicki pamflet da...

zasiat sam jedva sebe naterao da pazljivo procitam

I meni je promaklo to o irackom narodu i ne mislim da se moralo naci u govoru. Ali kad je vec tu ja mislim da se pomenuto moze tumaciti na dva nacina, ili da je hteo da kaze da i od goreg ima gore tj. da je Iracanima gore nego (ajde da budem politicki korektan) stanovnicima Srbije. Ili kao zaobilazno insinuiranje kako je Djindjicevo ubistvo organizovano od strane ili bar posledica umesanosti USA. Trenutno mi ne pada ni jedno drugo objasnjenje na pamet. A prilicno sam siguran, na osnovu onoga sto sam do sada iscitao na blogu, da znam ko ce za koje tumacenj da se opredeli.
Jeremija92
Amfilohijev govor kraj odra pokojnog Đinđića pun je dvosmislenosti, mogućnosti za razlličita tumačenja, prigodi i trenutku neprimerenih komparacija. Nije moguće da je to amfilohije uradio slučajno, da mu se omaklo. Reč je o nameri.
Amfilohije, pored toga, nije pozvan da govori, on se nametnuo.

To i tako se jednostavno ne radi, nije u duhu običaja našeg naroda, a ni u duhu onoga što propoveda pravoslavlje.

Po meni je njegov govor prekor ubicama i poziv Srbima da se urazume i prestanu da se ubijaju zbog razlicitih pogleda na svet. On je ipak svestenik i nije mogao da na grobu pokojnika koji je ipak radio za dobro cele Srbije da poziva na linch. Sto se tice Amfilohijevog nametanja, ne cudi me, nikada mu nije nedostajalo zelje da se gurne u prvi plan. Ipak, nepristojnost i prevelika licna ambicija su jedna stvar a tvrdnja da je pretio (smrcu) svima koji se drznu da saradjuju sa medjunarodnom zajednicom sasvim druga...
Unfuckable Unfuckable 22:17 29.10.2008

Re: meni se ne dopada

pazi, Domazet
ja sam profiltrovao taj govor tako kako sam opisao.
Uopšte ne znači da sam u pravu, moguće je da imam ozbiljna oštećenja percepcije ili čak da sam pomalo retardiran.
Dakle - moj problem, a ti me svrstavaj slobodno gde god ti drago.
Kao što vidiš, na drugo čitanje po neko je već našao po nešto.
I to mi je nebitno, tj nebitna mi je podrška u ovoj kvazidiskusiji : ja sam još na prvo fuckin' slušanje našao dosta toga.
Moj filter, moja teorija, moja paranoja, moja necivilizovanost

Takođe - ukoliko je poštovaoce lika i dela Amfilohijevog, moj mali nastup ovde povredio (više nego njegov nastup tada) - izvinjavam se, svakako.
Neka i dalje misle da je to bio jedan uobičajen i primeren govor. Njihova stvar.

Domazet Domazet 22:36 29.10.2008

Da ti je sve jedno...

...kako te svrstavam ne bi se bunio kao Grk u apsu.

A sto se tice tvoje necivilizovanosti, ona je tvoj problem samo dok je zadrzavas za sebe. Kada na osnovu nje pocnes da razvrstavas sagovornike na postovaoce Amfilohija i na ostali posten svet onda tvoja necivilizovanost postaje i problem razvrstanih

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana