Može li malo i bez korupcije i siledžijstva?

lignjoslav pipak RSS / 02.11.2008. u 11:05

Fondacija za rešavanje stambenih potreba mladih naučnika i umetnika je napravila konkurs, gde su mladi naučnici i umetnici imali priliku da se prijave i eventualno dobiju priliku da kupe stan po nešto povoljnijim uslovima od tržišnih. Ideja za ovu pomoć mladima i direktna borba protiv odliva umova u inostranstvo je već deset godina stara i najzad je fondaciji uspelo da je i sprovede u delo. 27 mladih naučnika i umetnika su se pojavili na preliminarnoj listi, trebalo je već da potpišu ugovore o otkupu stanova i da se uveliko useljavaju u svoje nove stanove ovih dana, ali avaj!

Ovo je zemlja Srbija, i kada se nešto i učini da se nagrade zaslužni i vredni, onda se pojave siledžije i političari da sve upropaste. Ostareli asistent Miloš Slankamenac je bio vrlo nezadovoljan što nije dobio priliku da otkupi stan i rešio da iskoristi svoje veze i manipulaciju činjenica da napravi buku po sistemu "ili ću ja da dobijem stan, ili niko neće da ga ima". Gospodin Slankamenac je izbrojao umetnike koji su na listi iznad njega i jednostavno sračunao da, ako njih izbaci, on glat dobija stan! Naravno da nije smeo da se buni protiv svojih kolega naučnika koji su se našli na višim mestima na listi, ali umetnici su se činili kao laka meta.

Najgore je što obaranjem konkursa ne bi bili oštećeni samo umetnici, nego i nekoliko naučnika sa liste, ali gospodina Slankamenca ne zanima ko će biti oštećen. Žalosno je da bi gospodin Slankamenac vrlo verovatno i došao na red u sledećoj zgradi, koja je već sagrađena, ali pohlepa i zavidnost su učinili svoje, i gospodin je rešio da potegne teško oružje. Kontaktirajući pokrajinskog sekretara za nauku i tehnološki razvoj, prof. Dr Dragoslava Petrovića, uz pomoć manipulacije, izvrtavanja činjenica i nipodaštavanje kolega, i koristeći pristup preko osoba bliskih gospodinu Petroviću, prevario je gospodina Petrovića i izforsirao je inicijativu za poništenje konkursa, mimo svih zakona i pravnih regulacija. To što su 26 od 27 ljudi koji su dobili stanove protiv poništenja, i što su im, po pravnim regulacijama i zaslugama koje su evaluirane nezavisnim kontrolnim organima, najeminentnijim u zemlji, regularno i pravosnažno dodeljeni, to je ništa prema srdžbi i bezobrazluku pojedinaca sa vezama. Zakon očigledno nema validnost, kada su u pitanju siledžije i političke veze.

Žalosno je što je i Blic, inače novine koje su bar pokušavale da budu na nekom nivou, sebe srozale i bez provere pravog činjeničnog stanja ili čak kontakta sa drugom stranom, jednostavno propagirale kako su umetnici, po njihovom pisaniju očigledno "niža klasa ljudi" i nisu ni zaslužili da budu u istom rangu kao i naučnici. Manipulacija koja bi gospodinu Slankamencu inače donela stan u prvom krugu, jer ako se eliminišu umetnici, on upada "u igru". 

Šteta što gospodin Slankamenac svoju pamet ne koristi kako bi poboljšao svoje umeće i dopunio svoju akademsku vrednost naučnim radovima i doktoratom, nego troši svoju inteligenciju u svrhe bespravnog sticanja imovine.

Tako sada stoji zgrada za mlade naučnike i umetnike prazna, Fondacija plaća račune, mladi naučnici i umetnici plaćaju gazdama iznajmljene stanove, jer jedan čovek i jedan političar hoće da promene pravilnike i pravne osnove retroaktivno, da obore čist i pravedan konkurs, kako bi profitirala jedna osoba. Ovakva je pravda devedesetih bila, i očigledno još nije otišla.



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana