Društvo

Republika i monarh

blackbox92 RSS / 02.11.2008. u 14:14

“Država Srbija za izdržavanje objekata koje koristi prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević u poslednje tri godine izdvojila 4,5 miliona evra!

Još 2001. oba veća Skupštine SR Jugoslavije ukinula su Ukaz o oduzimanju državljanstva i imovine kraljevskoj porodici Karađorđević iz 1947. i tada je ovoj porodici vraćeno državljanstvo, ali ne i imovina. Umesto toga, država je od 2005, u vreme mandata Vojislava Koštunice, počela da za održavanje dvorskog kompleksa na Dedinju godišnje izdvaja u proseku 100 miliona dinara iz budžetskih sredstava Ministarstva kulture.
- U 2005. izdvojeno je 120 miliona dinara, u 2006. 135 miliona, a u 2007. 90 miliona dinara - rekli su nam u Ministarstvu finansija uz napomenu da je za 2008. za „specijalizovane usluge“ izdvojeno 20 miliona dinara. Takođe, ovoj sumi od ukupno oko 360 miliona treba dodati i 700.000 dinara koje je 2006. iz svojih fondova izdvojilo Ministarstvo infrastrukture kako bi pomoglo održavanje dvorskog kompleksa Beli dvor na Dedinju. U Ministarstvu finansija napominju da članovi uže i šire kraljevske porodice Karađorđević ne primaju apanažu ili bilo koji drugi oblik nadoknade.

Prema rečima Dragomira Acovića, predsednika Krunskog saveta, novac ide isključivo na održavanje državnih objekata u kojima Karađorđevići samo žive.

- Ne znam tačno koliko novca je u pitanju, ali on ide na održavanje objekata, a ne direktno porodici Karađorđević. Takođe, deo tog novca ide i za plate zaposlenih koji rade na održavanju objekata, kustosima i mnogim drugim ljudima - napominje Acović. On dodaje da kneginja Jelisaveta nema pravo na ovu vrstu apanaže jer je potomak sporedne linije Karađorđevića.
- Sve u Belom dvoru još pripada državi, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i njegova porodica samo žive tu. Kad Srbija bude rešila pitanje vraćanja imovine kraljevskoj porodici, onda će i pitanje imovine Jelisavete Karađorđević verovatno biti rešeno - zaključuje Acović.

Na šta se troši sto miliona dinara koje Ministarstvo kulture izdvaja za održavanje dvorskog kompleksa Karađorđevića  Kancelarija prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića dobija - na ime održavanja objekata dvorskog kompleksa na Dedinju, u kom njegova porodica živi - u proseku 100 miliona dinara godišnje iz budžeta Ministarstva kulture.

Veći deo ovog novca ide na:                                                                  

- plate zaposlenih,

- na razne stručne časopise,

- održavanje automobile

- razne opreme, parkova i slično.

 Ovaj kompleks još uvek se nalazi u vlasništvu Republike Srbije, a porodici Karađorđević je dat na korišćenje, na osnovu čega Fond “Kraljevski dvor” dobija godišnju apanažu za održavanje objekata.

U izveštaju o namenskom korišćenju sredstava za održavanje dvorskog kompleksa za 2007. godinu,  stoji da je te godine nešto više od 82 miliona dinara potrošeno na:

 -“rashode za zaposlene,

-  usluge po ugovoru,

- administrativne, stručne usluge i usluge za domaćinstvo i

- ugostiteljstvo, reprezentacije i ostale opšte usluge”.

Jedna od krupnijih stavki u izveštaju koji je kancelarija prestolonaslednika Aleksandra dostavila Ministarstvu kulture jeste i izdvajanje za stalne komunalne troškove. Sudeći prema tome, godišnji račun za vodu u Belom dvoru iznosi skoro pet miliona dinara, za telefon se izdvaja 3,5 miliona dinara godišnje, a na to treba dodati i 523.944 dinara za održavanje telefonske centrale, kao i 706.000 dinara za internet, KDS i RTS. Takođe, u Belom dvoru su za 2007. godinu platili račun za struju od oko 2,5 miliona dinara, a za pres kliping izdvojeno je čitavih 397.329 dinara.

Iz dela budžeta Ministarstva kulture koji ide na “održavanje spomenika kulture Dvorskog kompleksa na Dedinju” izdvaja se čitavih 226.170 dinara godišnje, ili 18.000 dinara mesečno, za pretplatu na stručne časopise i štampu za Beli dvor. Za troškove održavanja voznog parka, odnosno registraciju, servisiranje, rezervne delove i stalno tekuće održavanje vozila u Belom dvoru, izdvaja se blizu dva miliona dinara godišnje, a slična suma odlazi i na troškove nabavke baštenske opreme i održavanje 40 hektara parkovske površine. Zanimljiva je i suma od 1,3 miliona dinara, koju je Beli dvor prošle godine izdvojio na ime nabavke kancelarijskog materijala. “

Ovaj tekst nađoh u dnevnom tabloidu «Kurir”,ako on laže mene lažem i ja vas.

Međutim, nameće se nekoliko zdravorazumskih pitanja

1.- Da li je Srbija monarhija ili republika?

Ako je Republika, a jeste, otkud takve privilegije građaninu Karađeviću, ili, kada je to na referendumu odlučeno da se vrati monarhija?

S obzirom na privilegije koje uživa, bilo je normalno da se to rascisti pre njegovog dolaska pa recimo odmah po njegovom povratku da Koštunici prestane funkcija predsednika SRJ, Milutinoviću Srbije i da NKV zauzme tron.

Imali bi onda samo kralja i vladu.

Ako je doneta odluka da mu se da državljanstvo to nije značilo i da se vraća monarhija.

Ako neko misli da je predstolonaslednik faktor jedinstva, pa on je uneo razdor u svojoj široj porodici i niko ni s kim, a ovamo će da objedinjava državu.

2.- Građanin Karađorđević očito voli lagodan život, a i počasti, pa se pojavljuje i gde ga zovu i ne zovu, a naročito nastoji da bude pandan predsedniku Republike.

3.-Nemam ništa protiv što mu je vraćeno državljanstvo, pa i imovina na koju ima pravo , ali je nerazumno i privilegije.

4.- Ako se Beli dvor vodi kao državna imovina a njemu dato pravo da je koristi, po kom osnovu mu se finasiraju lični troškovi.(komunalije, administracija, telefon, internet, stampa, kancelarijski material i njegove dvorske sluge i seizi.

Pa mogli bi gore smestiti i Lilića i tako uštedeti izdatke za kancelarijski prostor, mogli bi imati i zajednički protokol i vozni park.

Inače i jedan i drugi će dati značajan doprinos razvoju privrede, demokratije i evropskim integracijama.

5.- Ako se izdvaja toliko za telefon, internet i publikacije, za očekivati je da se radi o ozbiljnoj instituciji i zapitati se čemu služi to što radi, kakav država ima interes od toga, ima li aspiracije da formuliše i utiče na državnu politiku, ima li prostora za to.?

6.- S obzirom da nije održan referendum ni u Skupštini doneta odluka o povratku monarhije, građanin Karađorđević i njegova svita mogu imati, recimo,  status nevladine organizacije, uz svo priznanje za humanitarni rad.

A onda se postavlja pitanje, kojoj NVO država plaća sve troškove, i tolike troškove.

Lično nemam ništa preotiv da se organizuje referendum, pa ako se  narod odluči za kralja neka nam i neka mu bude.

 

I na kraju, pa zar smo mi toliko u svemu specifični da čak nećemo da vidimo da li igde u svetu republika finansira privilegije i troškove monarhovog  sina koji se samoproglasio za prestolonaslednika.Čime su se rukovodili narodni poslanici kada su ćutke prešli ili odobrili navedene troškove.

Je li ovo samo jedan primer razbacivanja, kada država nema para za penzije, obdaništa, renoviranje bolnica, nabavku mamografa i rentgena, itd, itd.

Lično nemam ništa protiv tzv NjKV pa ni da to bude, samo konstatujem da to još nije i onda mi sve ovo liči na pravljenje naroda ludim.

Ipak biće da je ovo još jedna ishitrena odluka šarolikog DOS-a, a ionako narod sve plaća.

NjKV reče u jednom intervjuu da se nada da će biti kralj.Da li to Republika finansira njegove pripreme i da li predsednik Republike priprema samoukidanje?  

Toliko od mene u dobroj nameri da ovaj tekst podelim sa svima koji svrate u potpalublje.

 Hvala na komentarima.



Komentari (32)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sentinel26 sentinel26 15:21 02.11.2008

Srbija bogata

zemlja.
Ima para i za dvije monarhije odjednom, tj. jednu nebesku i za jednu podzemnu.
U ostvarenju toga cilja nikada nije brojala ljudske žrtve.

Zvanična državna himna kliče voljenome kralju i moli se dragome bogu da im ga sačuva.

Centar Beograda je danas od strane ljubitelja R.Mladića i drugih ratnih zločinaca izlijepljen plakatima na kojima je "Poternica" za ministrom inostranih djela Holandije Ferhagenom.

To više nije Beograd. A ni moleban nije ništa pomogao, nije valjda svevišnji digao ruke od njega.

Još su se potpisali sa "fuck.B92.... ".
Čudi me da ovi sa B-92 nijesu reagovali do sada.

Preporuka za tekst koji svakako zaslužuje da bude na počasnom prvom mjestu.
blackbox92 blackbox92 09:30 03.11.2008

Re: Srbija bogata

Prijatelju nije bogata ali se primitivno ponaša kao bogata, po onoj izreci "gvozdeni lanac bi želeo da ga sa žara podignu srebrnim kleštima da bi i sam mislio da je od srebra".
Valjda preko kralja sama sebe ubešuje da je Dušanovo carstvo, sa tim plakatama izigrava se patriotizam, svi se busaju u grudi a svako gleda kako će drugog da zavrne.
Sjaj velelepnih građevina i svetskih firmi treba da odglumi da smo moderna Evropa.
Sami sebe lažemo, a lažu nas i oni koji bi trebali da nam kažu istinu, sve u svemu živimo u virtuelnoj Srbiji u kojoj je stvarnost surova.
S obzirom na sve, uključujući i himnu i klanjanje vojske Crkvi, Srbija je normalna država koliko je i monarhija i obrnuto, a princ se pokazao kao faktor jedinstva, stabilnosti i napretka nacije.Jedino ga radikali i njihove ćerke ne shvataju pa hoće da se biju.Vučić redefiniše nacionalne i patriotske interese,i eto nove radosti i žvake za naivne i blesave.
Očito to mnogi ne mogu ili ne žele da vide, ćute i trpe.

Hvala ti na javljanju.
AlexDunja AlexDunja 09:43 03.11.2008

Re: Srbija bogata

Sami sebe lažemo, a lažu nas i oni koji bi trebali da nam kažu istinu, sve u svemu živimo u virtuelnoj Srbiji u kojoj je stvarnost surova.

uh!
blackbox92 blackbox92 10:03 03.11.2008

Re: Srbija bogata

AlexDunja
Sami sebe lažemo, a lažu nas i oni koji bi trebali da nam kažu istinu, sve u svemu živimo u virtuelnoj Srbiji u kojoj je stvarnost surova.

uh!

Moželi malo, samo malo, šire obrazloženje za ovo UH.
Hvala što si svratila.
AlexDunja AlexDunja 10:09 03.11.2008

Re: Srbija bogata

:)))
ma tu sam ja, stalno:)
mislila sam, da i ako, kojim slucajem,
ne lazemo sebe, ovako, kao ti sto ne lazes,
stvarnost u srbiji mozemo da menjamo
mnogo sporo...
blackbox92 blackbox92 16:03 03.11.2008

Re: Srbija bogata

AlexDunja
:)))
ma tu sam ja, stalno:)
mislila sam, da i ako, kojim slucajem,
ne lazemo sebe, ovako, kao ti sto ne lazes,
stvarnost u srbiji mozemo da menjamo
mnogo sporo...

Pa je li bolje da se lazemo i da nas lazu!
AlexDunja AlexDunja 16:46 03.11.2008

Re: Srbija bogata

Pa je li bolje da se lazemo i da nas lazu!

naravno da nije,
htela sam da naglasim sporost...
vracarac92 vracarac92 13:10 03.11.2008

Zakleti monarhista

Pošto se ova rasprava vodi sa ekonomskog stanovišta, smatram da bi ponovno uspostavljanje parlamentarne monarhije (naravno, dinastija Karađorđević) bilo neuporedivo jeftinije za državu.
1. Ostvarile bi se ogromne uštede pošto bi se izbegli milionski troškovi izbora (koji se kod nas održavaju svake 2-3 godine).
2. Kralj bi imao neupredivo manje raznih savetnika i predstavnika nego što ima predsednik čime bi se ostvarile značajne uštede. Uloga kralja i predsednika bi bila identična.
3 . Izbeglo bi se ruženje cele zemlje odvratnim predizbornim plakatima sa nasmejanim licima raznoraznih likova koji nam se nude a za to naravno bez problema prihvataju novac iz budžeta. Samim tim smanjili bi se komunalni troškovi, odnosno troškovi (često veoma sumnjivi) čišćenja i skidanja plakata i grafita i vraćanje upropašćenih objekata u prvobitno stanje,

Naravno, troškovi vladajuće porodice bi morali da budu apsolutno transparentni i podložni javnoj kontroli. Takođe kraljeva apanaža ne bi smela da pređe nivo koji trenutno ima predsednik republike.
Sve u svemu smatram da bi monarhija bila ekonomski (i higijenski) dosta isplativija od republike. O nekim istorijskim, emotivnim i tradicionalnim aspektima ne bih ovom prilikom.
blackbox92 blackbox92 15:48 03.11.2008

Re: Zakleti monarhista

Ja nisam ali nemam ništa protiv da se narod i o tome na referendumu izjasni.
Tvoji argumenti su sasvim OK, a uvažavam i tvoje opredelenje da si zakleti monarhista.Zbog toga ne bih otvarao pitanje da li je treba nakon 70 godina vraćati monrhiju, nebi ni o našoj nesrećnoj tradiciji sa monarhijama, pa ni o tome ko bi eventualno bio monarh.
Poenta moga teksta je da ne može biti i jedno i drugo,upravo zbog troškova za koje mislim da su nerazumni jer država izdržava dvor, predstolonaslednik obavlja nis protokolarnih dužnosti kao da je stvarno kralj.To tako nema nigde a Srbija nije ni približno bogata da se ponaša raskošnije od svih država.
Hvala ti što si svratio
pozdrav
ivana23 ivana23 18:47 03.11.2008

Re: Zakleti monarhista

smatram da bi ponovno uspostavljanje parlamentarne monarhije (naravno, dinastija Karađorđević)

Pa da nam se desi opet neka sestojanuarska diktatura!? U A.K. nemam, ama bas nikakvog poverenja.
blackbox92 blackbox92 19:19 03.11.2008

Re: Zakleti monarhista

ivana23
smatram da bi ponovno uspostavljanje parlamentarne monarhije (naravno, dinastija Karađorđević)

Pa da nam se desi opet neka sestojanuarska diktatura!? U A.K. nemam, ama bas nikakvog poverenja.

Hvala Ivana na javljanju.
Slažem se sa tvoje obe konstatacije.Zato sam gore i pomenuo našu nesrećnu tradiciju sa monarhijama-ili se međusobno poubijaju ili uvode diktaturu ako ostane malo duže.Daleko smo mi od monarhije kakvu imaju Engleska, Švedska , Danska i zato me ova imitacija iritira.
A što se tiče lika koji se predstavlja monarhom i tu se slažem sa tobom.
vracarac92 vracarac92 07:50 04.11.2008

Re: Zakleti monarhista

pa ni o tome ko bi eventualno bio monarh.
Oprosti, ali kralj može biti samo Aleksandar.
blackbox92 blackbox92 09:58 04.11.2008

Re: Zakleti monarhista

vracarac92
pa ni o tome ko bi eventualno bio monarh.
Oprosti, ali kralj može biti samo Aleksandar.

Pa dobro, valjda posle eventualnog referenduma a do tada ne može a on pokušava da se ponaša kao kralj.Bojim se da bi odmah posle takve odluke počela svađa i, ne daj Bože, drugi oblici obračuna ko će biti.
Kad pominješ istorijske razloge, nažalost teško je naći dinastiju koja nije okrvavila ruke o svoje rivale, pa čak i kada su to bili braća, očevi, sinovi, bliži i dalji rođaci. Ponašanje Aleksandra prema Đorđu i ovog Aleksandra prema Jelisaveti nije baš na nivou NJKV, a da ne pričamo o oslepljivanju, trovanju, ubistvima i sl, kroz istoriju.
To je istorija i to bi trebalo ostaviti istoriji ali ne koristiti kao argument za monarhiju.
Opet, ako narod odluči na referendumu , ja ću poštovati, nema nikakav problem.
vracarac92 vracarac92 10:03 04.11.2008

Re: Zakleti monarhista

Kad pominješ istorijske razloge,
Ovoga puta ja ih ne pominjem.

blackbox92 blackbox92 10:49 04.11.2008

Re: Zakleti monarhista

vracarac92
Kad pominješ istorijske razloge,
Ovoga puta ja ih ne pominjem.


Ma OK, Nisam se dobro izrazio jer si rekao da "o nekim istorijskim, emotivnim i tradicionalnim aspektima ne bih ovom prilikom", pa sam hteo da kažem da se slažem i naveo neke primere zbog kojih i ja mislim da istoriju ne treba uvlačiti.
Hvala ti.
sentinel26 sentinel26 12:40 04.11.2008

Monarhisti ?

Imaju dovoljan broj zastupnika u Skupštini i ne razuzmijem zašto ne bi pokrenuli inicijativu za taj referendum već jednom.

Uvodjenje monarhizma bez referenduma, koje je čini mi se pokušao V.Drašković, nije moguće.

Monarhija je referendumom ukinuta i na taj način može i da se vrati.

Samo ima tu jedan malecki problem - monarhisti znaju da nemaju većinu za svoju ideju ni u korpusu Srpskog naroda, a medju ostaje, tj. gradjane i manjine ne smiju ni da se pojave sa tom idejom.

Troškovi koje sada snose poreski obveznici Srbije su protiv-zakonito usmjereni za gore pomenute namjene.

I još nešto, činjenica da postoji ideja monarhije i njeni zastupnici ne daje za pravo gospodinu A.Karadjordjeviću da se predstavlja kao "prestolonaslednik" jer on to nije i ne može da bude, niti da primjenjuje protokol predvidjen za kraljvske potrodice.

P:S: LIčno sam protiv svake monarhije i monarhizma na ovim prostorima.
vracarac92 vracarac92 12:56 04.11.2008

Re: Monarhisti ?

Monarhija je referendumom ukinuta i na taj način može i da se vrati.
"Ćoravim kutijama"
sentinel26 sentinel26 14:21 04.11.2008

Re: Monarhisti ?

vracarac92
Monarhija je referendumom ukinuta i na taj način može i da se vrati.
"Ćoravim kutijama"
Ćorave ili ne, vas cijeli svijet ih je priznao.

I bile su malo manje ćorave od ovijeh posljednjih kod noćnog referenduma za ustav.

Sadašnjim monarhistima neće pomoći ni "ćorave" da postignu većinu.

vracarac92 vracarac92 15:34 04.11.2008

Re: Monarhisti ?

Sadašnjim monarhistima neće pomoći ni "ćorave" da postignu većinu.
Da tačno je da su monarhisti u manjini i oko toga nema spora. Bože moj, ovo je demokratsko društvo. Ali to ne znači da treba da prestanemo da se borimo za naš cilj.
Ćorave kutije su bile klasična krađa koju je tadašnja međunarodna zajednica legaliziovala zarad mira u kući. Ista stvar je kao i sa prvim popisom stanovništva u FNRJ 1948. godine:
Na popisu 1948. godine u Crnoj Gori dogodilo se nešto nezapamćeno u istoriji postojanja nacija sveta. Isti narod, isti ljudi, isti roditelji, ista deca, preko noći su zaboravili na svoje korene i postali Crnogorci. Crna Gora je te godine imala 377.189 stanovnika, od toga Crnogoraca 342.009, ili 90,67 posto, Srba 6.707, ili 1,78 posto, Albanaca 19.425, ili 5,15 posto i Hrvata 6.808, ili 1,8 posto. To bi sve bilo redu i normalno da prethodni popisi nisu dali sledeću sliku struktrure stanovništva u C.G.
Prvi popis stanovništa Crne Gore obavljen je 1909. godine. Tada imala 317.856 stanovnika. Od toga Srba je bilo 95 posto, a zamislite Crnogoraca 0,00 posto, narodski rečeno Crnogoraca nije bilo ni za zakletvu. Ostalo su bili Albanci. Sledeći popis obavljen je 1921, ali bez okruga Berane, Andrijevica i Boka i bilo je 199.227 stanovnika. Od toga Srba je bilo 91,35 posto, Crnogoraca opet 0,00 posto dok je Albanaca bilo 8,45 posto.

Godine 1931. popis je izvršen na osnovu nacionalne i verske pripadnosti i maternjeg jezika. I od ukupnog broja stanovnika sa okruzima Berane, Andrijevica i Boka bilo je 360.044 stanovnika. Od toga pravoslavaca je 272.702, ili 75,74 posto, rimokatolika 26.070, ili 7,24 posto, muslimana 61.038 ili 8,45 posto. Srpski, hrvatski, slovenački i makedonski jezik upotrebljavalo je 339.955, ili 94,42 posto. Na osnovu toga komunistička komisija 1945. grupisala je nacije u tri grupe. Srba j bilo 93 posto, Hrvata 2 posto i Albanaca 5,03 posto.
Dakle, mnoge krađe su legalizovane ali se vremenom sve vraća na svoje. Sada je u C.G. preko 30% Srba (I moja familija je uračunata u taj procenat)i taj broj nastavlja da raste pa će tako vremenom i monarhija dobijati sve više sledbenika. Ničija ne gori do zore.
sentinel26 sentinel26 16:10 04.11.2008

Re: Monarhisti ?

vracarac92
Ničija ne gori do zore.
Nečija je već pregorjela !

Uživajte u vašoj falsifikat statistici, a svejedno je i da nije.

Do dolaska vojske Nemanjića u Zeti nije bilo ni jednog Srbina, a taj broj se naglo povećao poslije okupacije CG od vojske dinastije Karadjordjevića.

Teško ćete vi i Srbiju vratiti u 13-ti vijek a nekmoli nekog drugog.
Ja lično vas nemam namjeru odgovarati od te nakane. Samo izvolite.

Dobro je što znate da monarhisti nemaju većinu.

blackbox92 blackbox92 16:13 04.11.2008

Re: Monarhisti ?

Da tačno je da su monarhisti u manjini i oko toga nema spora. Bože moj, ovo je demokratsko društvo. Ali to ne znači da treba da prestanemo da se borimo za naš cilj.

A jel planiraš da jedan kralj bude vladar Srbije i Crne gore ili odvojeno? Ako jedan, po kom principu ga izabrati jer kralj Nikola nije ništa manje nezakonito svrgnut sa prestola nego kralj Petar II?
Ja mislim da grešiš oko toga da su komunisti izmislili Crnogorce, Makedonce i Muslimane.Ljudi su se tako osećali. Eto komunisti su izmislili Jugoslovene pa što ih sada nema ni 1%. Ako meni neko kaže da je to i to ja to akceptiram, pa valjda on zna bolje šta je nego ja.
Problem i nastaje kad ti neko uporno nameće da si pripadnik njegove nacije samo je on glup pa ne može da shvati a mi ćemo ga naučiti milom ili silom. Nije sporno da su Crnogorci pravoslavci i drugo oko u glavi srpskog korpusa ali imaju i svoju specifičnu istorijsku podlogu za to Crnogorac. Mislim da Srbi i prave grešku što pokušavaju stalno da drugima budu stariji brat, pa to najčešće ispadne kontraproduktivno.
vracarac92 vracarac92 08:03 05.11.2008

Re: Monarhisti ?

Uživajte u vašoj falsifikat statistici,
Da li bi bili ljubazni da ovo argumentujete.
Do dolaska vojske Nemanjića u Zeti nije bilo ni jednog Srbina, a taj broj se naglo povećao poslije okupacije CG od vojske dinastije Karadjordjevića.
Prvi popis stanovništva je bio urađen 1909. godine, dakle za vreme dinastije Petrović, pre nego što su Karađorđevići došli u Crnu Goru.
Sećate se Petrovića? Njihov je bio i onaj P.P. Njegoš, Srbin iz Crne Gore. Tako je barem on tvrdio. Ili možda nije znao. Bio neuk a amngupi ga ubedili da je Srbin? Isto kao i moju familiju. E baš taj Srbin, Njegoš je rekao nešto što se može danas primeniti na crnogorsku vlast: "Čast i bruka žive dovijeka". Bojim se da će ovaj režim biti upamćen po ovom drugom.
Do dolaska vojske Nemanjića u Zeti nije bilo ni jednog Srbina,
A koliko je bilo Crnogoraca?
vracarac92 vracarac92 08:07 05.11.2008

Re: Monarhisti ?

A jel planiraš da jedan kralj bude vladar Srbije i Crne gore ili odvojeno?
Odvojeno.
I nikome ništa ne namećem. U ostalom uvek sam poštovao slobodu izbora a podaci koje sam naveo potiču iz pet drava. Kneževine Crne Gore, Kraljevine SHS, Kraljevine Jugoslavije, FNRJ i SCG. Ja ih nisam izmislio. U ostalom, siguran sam da se sve može proveriti na netu.
ivana23 ivana23 21:11 05.11.2008

Re: Monarhisti ?

vracarac92
A jel planiraš da jedan kralj bude vladar Srbije i Crne gore ili odvojeno?Odvojeno. I nikome ništa ne namećem. U ostalom uvek sam poštovao slobodu izbora a podaci koje sam naveo potiču iz pet drava. Kneževine Crne Gore, Kraljevine SHS, Kraljevine Jugoslavije, FNRJ i SCG. Ja ih nisam izmislio. U ostalom, siguran sam da se sve može proveriti na netu.

A SFRJ?
vracarac92 vracarac92 09:02 06.11.2008

Re: Monarhisti ?

A SFRJ?

Nisam pominjao popis u SFRJ. Mislim da je održan 1981. godine (nemoj me držati za reč) i da je u CG bilo oko 7% Srba.
blackbox92 blackbox92 16:31 06.11.2008

Re: Monarhisti ?

Popis 1981.godine:
Crnogoraca u SFRJ= 579.023
Od toga:
-u BiH = 14.114
- u CG =400.488
- u Hrv. = 9.818
- u Mak. = 3.920
- u Slov. = 3.217
- u Srbiji ukupno 147.466(na KiM=27.028, u Vojvodini 43.304 i u
Srbiji bez pokrajina 77.134.

Srba ukupno 8.140.452, od čega u CG=19.407, u BiH=1.320.738 , a u Hrvatskoj
= 531.502, u Vojvodini = 1.321.807 na Kosovu = 236.507
vracarac92 vracarac92 08:12 07.11.2008

Re: Monarhisti ?

SFRJ popis 1981. godine. E sada se postavlja jedno pitanje: Kako je moguće da se na teritoriji Crne Gore, prema zvaničnim podacima sa popisa iz 1909. i popisa iz 1981. godine, dakle za 72. godine broj pripadnika jednog naroda smanji sa 301.963 (95%) na 19.407? Još je veoma interesantno kako je za vreme komunističke diktature broj pripadnika jednog drugog naroda u C.G. porastao od 0 (nula) 1909. godine do 400.488 1981 godine. Morate priznati da je malo čudno.
Nešto tu ne štima. I još je veoma bitno pomenuti da ni jedan od pomenutih popisa nije organizovala Srbije već Kneževina C.G. i SFRJ.
blackbox92 blackbox92 08:23 07.11.2008

Re: Monarhisti ?

Pa kako Srbija da organiyuje popis u CG, jedino ako ne ne smatra dravom vec svojim protektoratom.
To kako je moguce da od 0 naraste na 44 hiljda ti je isto kao sto je i u poslednjih 20 godina broj Srba u CG narastao od 10 na recimo 35 procenata.
vracarac92 vracarac92 11:04 07.11.2008

Re: Monarhisti ?

Pa kako Srbija da organiyuje popis u CG, jedino ako ne ne smatra dravom vec svojim protektoratom.
Molio bih vas bez podmetanja, Nikada niko nije pomenuo da bi Srbija trebala da organizuje popis u CG. Rečenica:
I još je veoma bitno pomenuti da ni jedan od pomenutih popisa nije organizovala Srbije već Kneževina C.G. i SFRJ.
samo to i potvrđuje.
Nego, niste mi objasnili kako je bilo moguće:
da se na teritoriji Crne Gore, prema zvaničnim podacima sa popisa iz 1909. i popisa iz 1981. godine, dakle za 72. godine broj pripadnika jednog naroda smanji sa 301.963 (95%) na 19.407? Još je veoma interesantno kako je za vreme komunističke diktature broj pripadnika jednog drugog naroda u C.G. porastao od 0 (nula) 1909. godine do 400.488 1981 godine.
Gde nestadoše ti ljudi? Šta se sa njima desilo? Oprostite ali ti podaci govore da je ceo jedan narod, koji je sa skoro 100% činio stanovništvo jedne teritorije gotovo nestao a da se naselio neki drugi narod, koga prema zvaničnim podacima te države ranije nije bilo. Pošto je Crna Gora moja postojbina, živo me zanima šte se to dogodilo.
blackbox92 blackbox92 17:03 07.11.2008

Re: Monarhisti ?

to Vracarac

Izvinjavam se cisti previd.
Ocito da neki koji su se ranije pisali kao Srbi kasnije se pisase kao Crnogorci.Ja drugog objasnjenja nemam.Vec sam naveo i slucaj sa Jugoslovenima kojih je u SFRJ bilo preko 1,2 miliona jer su se neki tako p[isali,a kasnije se otpisali i poceli da se pisu oprt kao Srbi, Hrvati, Muslimani ..itd.
vracarac92 vracarac92 09:24 08.11.2008

Re: Monarhisti ?

Ocito da neki koji su se ranije pisali kao Srbi kasnije se pisase kao Crnogorci.Ja drugog objasnjenja nemam.

ma u redi je ako to urade neki, ali kako je moguće da to učine SKORO svi?
Oprosti, ali tu nešto ne štima.
mirelarado mirelarado 01:28 07.11.2008

Zanimljiva tema

Još jedan primer šizofrenog stanja u Srbijici. Ovamo republika, a onamo izdržava "prestolonaslednika" i njegovu porodicu. Takođe ne sporim monarhistima da se zalažu za svoje ideje, ali država nam priča o stezanju kaiša



Još jedan primer šizofrenog stanja u Srbijici. Ovamo republika, a onamo izdržava "prestolonaslednika" i njegovu porodicu, nerazjašnjeni imovinski odnosi, sve nešto okruglo pa naćoše.
Ni ja ne sporim monarhistima pravo da zastupaju svoje ideje, ali da se država tako rasipa dok nam popuje o stezanju kaiša, malo je, hm, nelogično.














Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana