Gastroskopija na KBC

dragana.bg RSS / 05.11.2008. u 16:32

Ukoliko budeš primoran da  odradiš gastroskopiju na KBC, valjalo bi da imaš neku vezu ili pak da to obaviš negde drugde.

Naime, pregled koji je zakazan u 10:30h, dešava se tek negde nakon sat i po, kada već pogubiš sve živce i poželiš da im se "zahvališ na usluzi", uzmeš zdravstvenu knjižicu i pohitaš u prvu privatnu ambulantu, gde bi ti isti pregled uradili, bar u zakazano vreme. Ukoliko si se prethodno informisao kako bi pregled izgledao, prirodno je očekivati bar neki oblik anestezije, ako ne totalna ili neko sredstvo za smirenje, uobičajeno je da se u grlo naprska lokalni anestetik. Ipak u KBC to izgleda ovako:

postave te da legneš na bok, gurnu ti plastiku među zube kroz koju gotovo istog momenta guraju sondu kroz grlo, jednjak i kuda već... Sve vreme pregleda ti govore "Diši, diši,..",  a ti imaš prirodno, izrazitu mučninu i gađenje, pa gotovo da gubiš snagu i za ležanje, a kamo li da dišeš onako kako traže. Pred kraj pregleda, najavljuju vađenje sonde, a ti bi prosto poželeo da je sam iščupaš iz sebe. Po završetku gastroskopije, jedva da si stao na svoje noge, kada ulazi već sledeći pacijent.

 Pregled je sam po sebi više nego neprijatan, ali ukoliko ga spojimo sa mučnim čekanjem i osečanjem da lekari rade sa pacijentima kao da rade na nekakvoj traci u fabrici, zapitamo se gde živimo? Takođe, sonda koja prolazi kroz unutrašnje organe svih pacijenata, koliko realno može da bude sterilna?

Naravno, izbor je samo na nama, ako ga imamo! 



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana