Zabranjeno pusenje : dobro za "nas" i "njih"?

dali76 RSS / 07.11.2008. u 22:23

 

  

Prije bogami  nekoliko  godina kad je city of New York zabranio pusenje u svim lokalima istinski I grcevito sam se pobunio protiv toga. Cak sam I papire pisao na tu temu kad god bi imali slobodne teme u sklopu fakulteta.  Bila je to diskriminacija protiv moje volje I mog slobodnog izbora. Jel moj izbor glup, jel on uperen protiv moga zdravlja nije stvar da o tome sudi moja vlada vec ja zaboga.

Kazu da je to zbog prava onih koji rade u zadimljenima prostorijama kafica I lokala  a truju se tkzv "second hand" dimom vise nego aktivni pusaci. Bio sam malo je reci ljut; pa ko ih tjera  da rade na takvim mjestima nek idu tamo gdje se ljepo ne pusi. Pa hocu li ja ici raditi u New Jersey  da razbijam azbest gdje rizikujem moje zdravlje jeste valda moja stvar I moj izbor!!

Tjesili su me moji "saborci" u pravima na pusenje govoreci :hey ovo je Texas pusti ti one gore Jenkije oni su ti uvijek takvi bili...

TTako ja zavoljeh Texas jos vise tih  dana a onda vijest   koja pokoleba moje osjecaje  prema velikoj drzavi Texas. : Austin glavni grad Teksasa je donio  odluku o zabrani pusenja u zatvorenim mjestima u zoni grada .

E pa nisu li valda Jenkiji preuzeli vlast u Teksasu,pakosno sam zadirkivao moje teksaske prijatelje I sam bio ljut I iznenadjen.

Isao sam u Houston  autobusom najmanje jednom jesecno u posjetu roditeljima i sjecam se jednom sofer je  upozorio ko god da pusi u zadnjem redu da se cigareta momentalno ugasi. Poznati miris  dima  cigarete  dospio je do mene koji sam sjedio na polovici autobusa I prije nego sto je sofer  prekinuo muziku I preko zvucnika  doista ljubaznim glasom upozorio ovog neznanog junaka koji nije odolio da u sklonistu zadnjeg  reda polupraznog autobusa  ne zapali jednu..

Bio sam ipak iznenadjen jer se ovo prvi puta desilo a ja sam u godini maltene svake druge nedelje putovao istom  relacijom.

Autobus se zaustavio a sofer se samo okrenuo ustao I bez rijeci krenuo do zadnjeg reda sjedista. Ocekivano pogledi malobrojnih putnika  su pratili sofera koji je sad ne bas ljubaznim  glasom trazio od "nestasnog putnika" da ustane I ponese svoj prtljag.

Bio je to student bas kao I ja doduse mladji par godina od mene.     Momak ocigledno nije vjerovao da ga je sofer  odlucio izbaciti  zbog jedne cigarette. Medjutim rasprava nije dugo trajala I momak je s svojom sportskom torbom koracao ispred soefera I izasao van.

Texas vam je zemlja velicine francuske a  populacija Teksasa je istovetna populaciji bivse nam zajednicke domovine tj 22 miliona stanovnnika. Nije nikakvo cudo voziti se I  stotinu milja  a da samo prodjete kroz  par malih gradica od najvise 300 ljudi.  Da je ovaj momak birao gore mjesto za zapaliti  cigaretu koja ce ga kostati  izbacivanja gore ne bih izabrao. Kad je bio toliki frajer da zapali cigaretu sad  je imao priliku da  bude jos veci frajer da saceka nekog Il da pjesaci  I do mile volje da pusi bez  da mu neko prigovori.Pusac jesam ali mi ovakva pravila nisu ni malo smetala ali zabrana pusenja u svim lokalima je ipak bilo nesto drugo.

Na drugoj godini cu se preseliti u Houston gdje su mi  opet prijatelji govorili kako je Houston ipak nesto drugo nije to New York a ni "izdajnicki" Austin. Poucen iskustvom I predhodnim slicnim pricama cutao sam sluteci ono sto ce se par godina  poslje dogoditi I houstonu.

U medjuvremenu tacnije decembra 2005 doci cu po prvi put nakon skoro sest godina u Beograd.Kako se osjeca neko ko  sest godina zivi bez zime I snjega u decembru u Beogradu postoji jedna rijec:smrznuto!!!!

Bus za Novi Sad. Ja I moja tadasnja djevojka sjeli smo u prvi red.   Na njeno upozorenje  da skinem jaknu ne reagujem. Kondukterka pali cigaretu. Dolazi do   nas Stoji tik ispred mene I dok se prebira po dzepovima I vadi  bunt s kartama valda sav onaj dim meni ide direktno u facu.    

:Gospodjo jelbi mogli maknuti cigaretu molim vas" , kazem  . Em zima em sve zatvoreno  "pa jel vvam bas toliko smeta  odgovara mi konduterka valda   zacudjena  mojom "drskoscu".    

Razmisljam jel mene samo klima bez zime promenila? Pokusavam da se  sjetim jel meni ovo bilo normalno dok sam zivio u Beogradu?Ma znam da nije uvjeravam djevojku koja mi se  isto cudi tim prije sto sam pusac....

Mislim jesam pusac al ovo je stvarno previse.

Vracam se kuci tj u Texas gdje me ceka vijest :city of Houston donio odluku o zabrani pusenja  u svim lokalima.  Masala Dalibore!!!

U kaficima kao u apotekama. Ulazim u jedan s kumom I sjedam za sank. Vdim kutiju cigareta I stavljam za sank. Pricam rasprico se pravo. Vadim  cigaretu I upaljac..

E Kume sto radis  ?

Nije moj kum ni zavrsio a ja vec  zapalio cigaretu;   tek mi onda sinulo :e joj pa nema pusenja!!

Brze bolje na vrata I napolje....

Grdim vlast ,sta se vlada petlja u moj zivot. Texas je mjesto gdje ljeto traje ja kazem 15 mjeseci u godini stoga sjediti na terasi kafica uglavnom nije problem.

 Proslo je od toga vec godinu dana.  Garderoba mi vise ne smrdi na dim. Ako sjedim unutra ako mi se pusi ja izadjem van. Nisam mislio da cu navici ali navika jeste cudo. Prije mjesec dana isao sam  se naci s drugaricama. Cim sam usao u kafic udarilo me nesto. Dimljeno I zadimljeno. Kako pa zar se ovdje ppusi unutra?

Ubrzo dobih odgovor;   nalazimo se van city zone. I ne cudi me putovali smo dovde  60 KM.

Cujem Hrvatska je usvojila isti zakon kao New York, I moj sadasnji grad Houston.

U Srbiji se jos razmatra isti zakon.  Mislim da je dobar I da ga  trebaju podrzati isto I nepusaci I mi pusaci.

Sta vi mislite?



Komentari (40)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Budimac Budimac 22:39 07.11.2008

:)

U Turskoj, eeeeej u Turskoj, je donet isti zakon, koji je naravno popraćen salvama smeha i koji se naravno ne poštuje
AlexDunja AlexDunja 22:42 07.11.2008

Re: :)

Budimac
U Turskoj, eeeeej u Turskoj, je donet isti zakon, koji je naravno popraćen salvama smeha i koji se naravno ne poštuje

dali76 dali76 23:05 07.11.2008

Re: :)

I ja sam se smijao zakonu u New York/u I mislio nece doci to do kauboja. Zeznuo sam se jer sam smetnuo s uma da ovdje duvan I zvacu 
Nego Budimac pa ti se odista po mnogo cemu mozes osjecati kao kod kuce u ne bas toliko nama stranoj zemlji?
Budimac Budimac 23:36 07.11.2008

Re: :)

Nego Budimac pa ti se odista po mnogo cemu mozes osjecati kao kod kuce u ne bas toliko nama stranoj zemlji?

Da, često govorim da sam se ovde osećao bolje od prvog momenta bez znanja turskog nego u Budimpešti posle 7 i po godina i sa znanjem mađarskog, a to je stvar kompatibilnosti naših mentaliteta.
margos margos 14:30 08.11.2008

.....

Ja sam pomirena s tim da će ta glupost doći i do nas sa svim pratećim glupostima i zastrašivanjima o štetnostima, otrovima i slično... Dok će nam iste te dušebrižne face ubacivati modifikovanu, pesticidnu, antibiotsku i ko-zna-kakvu hranu, vodu zagađivati - ne bi li nam je prodavali u flašama, a vazduh i zemlju trovati česticama koje planeta ne može da svari.

Npr. zamišljam zabranu pušenja u Pančevu u kafićima... Kad izađeš napolje - ne moraš ni da pušiš.:(((
dali76 dali76 18:20 08.11.2008

Re: .....

“kad sam isao u Pancevo
Zivot me prvi put naceo”
U Pancevu kad se gusim
Dodje mi da uvijek pusim 
mada mislim da uz mnoge gluposti s zapada ova o pusenju to nije
margos margos 19:54 08.11.2008

Re: .....

mada mislim da uz mnoge gluposti s zapada ova o pusenju to nije

Ma kako nije? Ok zabraniti u javnim zgradama, prostorijama... ali u restoranima, kafićima. Ne ostaviti mogućnost da biram - ja kao vlasnik i ja kao konzument. Sačuvaj me bože tolikog napretka gde oni misle meni bolje nego ja sama sebi. :)
Alava Alava 21:25 08.11.2008

Re: .....

Npr. zamišljam zabranu pušenja u Pančevu u kafićima... Kad izađeš napolje - ne moraš ni da pušiš.:(((

Da, ali znaš šta je meni loooodilo - kad odemo mi Pančevci negde van, recimo u neku sredinu sa čistim vazduhom, pa uhvatim kako nas zabrinuto ispituju "A kako je tamo kod vas?", pa mi krenemo da se žalimo a sve varimo jednu za drugom dok pričamo o zagađenju.
blackbox92 blackbox92 23:30 08.11.2008

Re: .....

margos
Ja sam pomirena s tim da će ta glupost doći i do nas sa svim pratećim glupostima i zastrašivanjima o štetnostima, otrovima i slično... Dok će nam iste te dušebrižne face ubacivati modifikovanu, pesticidnu, antibiotsku i ko-zna-kakvu hranu, vodu zagađivati - ne bi li nam je prodavali u flašama, a vazduh i zemlju trovati česticama koje planeta ne može da svari.

Npr. zamišljam zabranu pušenja u Pančevu u kafićima... Kad izađeš napolje - ne moraš ni da pušiš.:(((

U pravi si za ostale otrove.
A za pušenje i nije dokazano. I faraoni su pušili pa su im i nakon hiljade godina pronalazili kosti.
Uostalom ko puši umreće a umreće i onaj što ne puši, ni jedan izgovor ne vredi.
mayo1 mayo1 20:55 08.11.2008

Malo drugačiji pogled

Cujem Hrvatska je usvojila isti zakon kao New York, I moj sadasnji grad Houston.


Premda se mnogi ugostitelji bune i smatraju da će se taj zakon jako loše odraziti na poslovanje, evo izjave jednog poznatog osječkog ugostitelja:

- Svima je poznato da se prostorije u kojima svakodnevno borave pušači moraju češće obnavljati.
Tako, primjerice, ja samo za ličenje kavane godišnje izdvajam nekoliko tisuća eura. Tu je i održavanje inventara kao što su pepeljare, te plaćanje djelatnika kojima je dio posla i briga o pepeljarama, njihovom čišćenju, izmjeni i ostalim stavkama.
"No, zasigurno najveći je izdatak ventilacija. Jer kako bi prostor kavane bio ugodan i za nepušače mnogo sam uložio u ventilacijski sustav koji je prilagođen tako da unutar jednog sata 25 puta obavlja potpunu izmjenu zraka u cijeloj kavani.
Zamislite samo koji je to gubitak energije. Prema mojoj računici, količinom toplog zraka koji se izbacuje, ja na dnevnoj bazi mogu zimi grijati pola ulice, a to puno košta. Ista je situacija i s izbacivanjem hladnog zraka ljeti, objašnjava vlasnik, te dodaje kako će on, s obzirom na trenutne troškove koji će zabranom pušenja nestati, imati isti dnevni utržak kao i do sada, pa i u slučaju da ostane bez gostiju pušača."





Problem će biti odgovornost za provođenje zakona koja se stavlja na leđa ugostitelja. Naime, od travnja ugostitelji će plaćati od 5 do 15 tisuća kuna ako u njihovom objektu netko zapali cigaretu.
Što znači da će u tom slučaju konobari morati "uredovati" .
To će biti vrlo zanimljivo rješenje u kojekakvim lokalnim birtijama i pajzlovima.
Budimac Budimac 21:02 08.11.2008

Re: Malo drugačiji pogled

To će biti vrlo zanimljivo rješenje u kojekakvim lokalnim birtijama i pajzlovima.

dali76 dali76 21:24 08.11.2008

Re: Malo drugačiji pogled

Nema sumnje da ce ovakvi zakoni ,ako se private, biti daleko od implementacije po bircuzima u malim mjestima al bitno je poceti.
Eto kao sto rekoh ovi zakoni vaze samo u gradskim zonama velikih Teksaskih gradova al cik se udalji malo sto bi rekli “country side) il Teksasko selo ajde probaj njima tamo zabraniti pusenje ?!
Nit probaju nit bi uspijeli…
Alava Alava 21:22 08.11.2008

Hola Dali

Ja kao strastveni pušač sam totalno protiv uvođenja tog zakona

Ja mislim da je Srbija pušačka zemlja i da će to ovde zaista teško proći. Drugo, slažem se potpuno sa drugaricom Margitom. Treće, zabranjivati u kafićima cigarete je totalno glupo, sama reč kafić znači da se tu pije kafa , a jebeš kafu bez cigare, to im ja poručujem. Četvrto, najsmešnije mi kad na nekim mestima imaš one kao odeljke za pušače i nepušače, a ne postoji fizička pregrada između njih, recimo uvek umirem od smeha na aerodromu kod nas što deo za nepušače i pušače razdvaja žuta linija na patosu.
margos margos 21:55 08.11.2008

Re: Hola Dali

Drugo, slažem se potpuno sa drugaricom Margitom.

Hvala ti Drugarice Alavice... ovo smo nas dve
dali76 dali76 23:08 08.11.2008

Re: Hola Dali

E kako sam smotan objavih moj komentar na drugom tekstu al nema veze 
Drugarice I ja sam strstveni pusackao I vas dvije.
Hej ma ja sam reagovao ljuce nego Alava . Gadjao sam ih glagolima I slicno al ne vrijedi.
Danas ,godinu dana poslje ,kazem zakon jeste dobar I ranije nisam mogao da zamislim kafic bez dima a sad mi je to OK (doduse ja sam na terasi cesce

margos margos 23:34 08.11.2008

Re: Hola Dali

ranije nisam mogao da zamislim kafic bez dima a sad mi je to OK (doduse ja sam na terasi cesce

Zamisli danas BG sa košavom..... brrrrrrrrrrr......... a nije hladno. A onda zamisli s kišom i temperaturom oko minusa. Ipak bi se složio sa nama, je l da? :)
margos margos 11:37 09.11.2008

Re: Hola Dali

E kako sam smotan objavih moj komentar na drugom tekstu al nema veze

Hahahahaha..... Sad sam videla komentar 'na drugom mestu', :))))))))
Možda bi čika Frojd rekao da to nije slučajno - tamo si pričao o manipulaciji. Ja mislim da je cela ova za*ebancija sa pušenjem jedna totalna manipulacija i dobar ogledni primer za mnogo šta, da gospoda Manipulanti na primeru pušenja vežbaju ozbiljnije stvari.

Npr: zastrašivanje. Sva ona upozorenja su opasnija za pušača (i nepušača) od stvarnog sadržaja u kutijama. Najveća opasnost kod pušenja je GRIŽA SAVESTI, pa tek onda fizička svojstva duvana & pratećih sastojaka.
blackbox92 blackbox92 23:22 08.11.2008

cigareta(pušenje) je merak

Ima Srbija da, ako hoće, reguliše i upristoji mnogo prečih stvari.
Kao bivši pušač, apsolutno sam protiv pušenja u javnom prevozu, na sastancima ali brate u kafani i restoranima ne, jer kakav je to merak piti kafu ili pivo bez cigarete..
Istovremeno pozdravljam donosenje zakona o zabrani pušenja jer kod nas bez toga i oštrih kazni neće se uspeti uvesti reda. Kod nas vozaci u gradskom autobusu puše, rešavaju ukrštene reči dok voze, a kad uđe policajac inako sav važan i služben na prva vrata i stane kod vozača ne prestaju s pričom iako bi upravo on trebao upozoriti vozača one koji krše ono da je zabranjen razgovor sa vozačem.
Nisam siguran da će se zakon o zabrani pušenja kod nas poštovati, osim ako se ne bude kažnjavalo novčano na licu mesta, kao što je jedno vreme bilo sa vezivanjem pojaseva pa dok su kažnjavani vezivali su, kad je moglo da se policajcu tutne napojnica onda niko ne vezuje.
Kod nas ima mnogo prioritetnijih stvari koje treba dovesti u red pre zabrane pušenja, na primer
- dovesti u red vozače da se pridržavaju propisa, da ne idu kroz crveno, ne turiraju, ne voze bez auspusi, ne telefoniraju dok voze, ne istresaju pepeljare na put dok čekaju na semaforu, ba motociklisti ne uzvode sulude trko ulicama, da se ne peru kola na ulicama i ne menja ulje ispred zgrade, i ... td.
- Doneti zakon i regulisati da se ne baca smeće kroz prozor, ostavlja oko zgrade, da se ne šara po fasadama, da se ne pljuje po ulici,
- Da se reguliše da imamo zdraviju okolinu tako što će veliki zagađivači biti naterani da nabave filtere ,
- Da se pooštre mere kontrole životnih namirnica, pa i raznih pomoćnih lekovitih preparata sumnjivih proizvođača i nabavljača,
- I još mnogo toga što bi dovelo do upristojavanja elite i naroda, uključujući i sankcionisanje psovanja i vređanja.
Ma ima toga koliko god hoćete i zato mislim da pušenje ne treba zabranjivati sve dok se mnogo važnije stvari ne dovedu u red.
Tim pre što, za razliku od svih nabrojanih ponašanja koja su čista nekultura, bahatost i bezobrazluk, pušenje je ipak merak i vrsta uživanja.Doduše nezdravo, ali nekom prija pa zašto mu uskraćivati.Podrazumeva se elementarna pristojnost pušača da ne dđari dok drugi jedu,gde su deca, bolesnici i sl.
Ja oduži, valjda nostalgija bišeg pušača.
Naravno preporuka za tekst i
pozdrav
margos margos 23:32 08.11.2008

Re: cigareta(pušenje) je merak

Ma ima toga koliko god hoćete i zato mislim da pušenje ne treba zabranjivati sve dok se mnogo važnije stvari ne dovedu u red.
Tim pre što, za razliku od svih nabrojanih ponašanja koja su čista nekultura, bahatost i bezobrazluk, pušenje je ipak merak i vrsta uživanja.Doduše nezdravo, ali nekom prija pa zašto mu uskraćivati.Podrazumeva se elementarna pristojnost pušača da ne dđari dok drugi jedu,gde su deca, bolesnici i sl.
Ja oduži, valjda nostalgija bišeg pušača.
Naravno preporuka za tekst i

Ma nek si odužio... merak je bilo pročitati.
Preporuka i za tebe:))
dali76 dali76 00:02 09.11.2008

Re: cigareta(pušenje) je merak

E vala blackbox nek si oduzio nama idem da zapalim jednu merak je al van 
U pravu si Margos lako je meni biti za taj zakon kad na obalama meksickog zaliva ljeto traje 15 mjeseci.
Bogme sam ja ovdje prava manjina. Trebalo bi pozvati Krugolinu da nam se pridruzi mozda ne bi bio toliko usamljen u raspravi.
Ako ovog decembra budem u Beogradu I sretnete me da pusim “izdajnicki “ u kaficu a ne ispred na Kosavi sslobodno me izgrdite..
margos margos 00:38 09.11.2008

Re: cigareta(pušenje) je merak

Ako ovog decembra budem u Beogradu I sretnete me da pusim “izdajnicki “ u kaficu a ne ispred na Kosavi sslobodno me izgrdite..

Ma šta ti pada na pamet, Dalibore?!? Puši gde ti se puši :))))
Da ste videli mene kad mi je pre mesec i po dana prijateljica donela na poklon knjigu ''Kako da prestanete s pušenjem''.... .grrrrrrrrr..... kad je ne ubih.... Nismo se još otada videle... zazire od mene.:)

Krugolina je zauzeta gosn Ministrom, ali za ovakvu akciju, verujem da bi našla vremena:)))))
mirelarado mirelarado 03:21 09.11.2008

državno licemerje

Poštovani Dali,
mislim da će se i u Srbiji taj zakon doneti, ali da će se, po već ustaljenoj praksi, slabo primenjivati. Nije mi krivo zbog toga, ne samo zato što sam pušač, već i zbog toga što je taj progon pušača zapravo duboko licemeran, jer država ti prodaje te cigare i uzima debele poreze na to. Logično je da se ne puši u prevoznim sredstvima, zatvorenim javnim prostorijama, pa i u restoranima gde se jede, ali baš za kafiće i birtije... to je već iživljavanje. Jednom i da se radujemo što se u Srbiji zakoni baš nešto i ne sprovode
Pozdrav i preporuka.
ssvetlana92 ssvetlana92 04:10 09.11.2008

Ok, neka i to zabrane!

Pitam se kada bi sve pozabranjivali, ti dušebrižnici našeg zdravlja, da li bih mogla da očekujem i da mi donesu neki ceger sa pijace, lekić o svom trošku! Da idu po kućama i pitaju nas za zdravlje! Ako ostavim cigarete. Kad već toliko brinu, ili da nam sjašu sa grbače i prihvate da ni oni nisu besmrtni. Sve nas to čeka, na ovaj ili onaj način.
Nisam sigurna šta ih dovodi u situaciju da se tako agresivno postavljaju u vezi pušenja? Možda alkohol, koji naravno niko ne zabranjuje, a svedoci smo svekolike propasti alkosa i njihovih porodica.
Apsolutno se slažem da u prodavnicama, buticima, kancelarijama, autobusima, taksijima ne treba pušiti. Ja kao pušač odbijam da udjem na takva mesta. U restorane i kafiće odlazim isključivo ako je tiha i diskretna muzika, a ne da doživljavam stres od užasne galame. Na takvim mestima mi nije ni do pića ni do cigareta...najmanje do razgovora.
Eto ja biram po svom afinitetu gde ću ući, a gde ne! Za sada imam izbor...a ako toga nema , zašto bih sedela sa agresivnim nepušačima. Nikad nisam sigurna da me neće i fizički napasti.
Za sada toliko od mene
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:14 09.11.2008

Dobro jutro

Eh, dragi moji, pa vi znate da je ovo moja omiljena tema. Svako ko je moj profil pročitao, video je koja mi je "agenda" na blogu. Ama nemam trenutno vremena da se ovoj temi posvetim kako i koliko ona zaslužuje. A, pravo da vi kažem, prosto me i strah da lajem preglasno. Eno sam za porodilišta lajala - pa vidi šta ispade?! Ne bi mogla paralelno na dva fronta, odjednom.)

Slažem se sa većinom rečenog. Smatram da su kod nas trenutno ugrožena prava NEPUŠAČA i da bi se tim povodom nešto moralo uraditi, ali NIKAKO potpunim ukidanjem prava pušača, nego demokratski - da i jedni i drugi dobiju prostor i svoje kafiće, pa da postoji mogućnost izbora. Ovako kako je trenutno stanje u Srbiji - nepušači nemaju nikakav izbor. Prevrnuti to opštom zabranom pušenja je kretenski, jer onda pušači neće imati izbor. Treba naći zlatnu sredinu, da svi budu srećni.

I na kraju bih da kažem da sam mnogo srećna što se zabrana u Turskoj nepoštuje. U maju mi je kolegica Baris iz Istanbula pričala da je zabrana doneta. Ja sam bila totalno zapanjena. Pa, meni u profilu piše da pušim ko Turčin! Oli ću to morati da menjam?? Dobro je znati da neću.

Usuđujem se reći da bi donošenje opšte zabrane pušenja u ovom trenutku u Srbiji bio totalni fijasko, tj. da se ne bi poštovalo uopšte. Bolje doneti neki realan zakon, koji daje mogućnost izbora kafićima ili ih tera da odvoje neke zone za nepušače - što je ipak sprovodivo i ne bi naišlo baš na totalni nož, nego ići na opštu zabranu.

Opšta zabrana je totalna glupost, kako kod nas, tako i u svetu. Ostaje da se vidi da li ćemo slediti njihovu glupost ili ne.
Dr M Dr M 13:00 09.11.2008

Preterani normativizam

Totalna i subtotalna zabrana pusenja je primer majorizacije i krsenja manjinskih prava od strane drzavnih organa.
Predlozenim zakonom se iskljucuje pravo slobodnog izbora velikom procentu stanovnistva.
Mogu da razumem da se ne pusi u radnim prostorijama ili u barutanama ali opsta zabrana je izvor mnogih konflikata, sa zakonom i medju pojedincima.

Smatram da bi bilo u redu da se u svakoj firmi, ukoliko nema dogovora medju zaposlenima, odredi prostorija u kojoj je pusenje dozvoljeno. Pusenje mora biti dozvoljeno na svakom mestu na koje ljudi dolaze po svom izboru, mislim na kafane itd, ukoliko vlasnik sam ne odluci da zabrani pusenje. Pa neka bira gazda da li hoce i pare pusaca a nepusaci mogu da biraju kafanu.

Ovako mi izgleda da i drzava i manji broj nepusaca lece svoje frustracije na nekom ko ne moze da se brani.

Na sledecim izborima necemo da trazimo da se stranke izjasnjavaju o stavu prema abortusu i gej-brakovima nego o zabrani pusenja. Da konacno i ja, kao vrlo umereni pusac, donesem nekom onaj 1% da preskoci cenzus.
dali76 dali76 17:56 09.11.2008

Re: Preterani normativizam


Da, dragi moji pusaci svi ovi vasi stavovi bili su moji stavovi I djelio sam vase razmisljanje I cak sta vise bio u situaciji da trpim totalnu diskriminaciju ali ono sto sam ja hteo kazti jested a kao pusac koji zivi godinu dana u ovakvom “ neprijateljskom okruzenju” mogu reci jedno: ovo I nije toliko lose koliko mi se cinilo ispocetka!!

To je sustina al naravno I moje licno tj subjektivno iskustvo.
Ne slazem se s DRM koji prica o pusenju gdje god ljudi dolaze svojim izborom?
Zapanjen sam idejom Krugoline da se naprave sobe odvojene za porodilje koje puse da ne bi smetale onima koje ne upraznjavaju ,nama poznato zadovoljstvo!!!
Mislim da bi svaka rasprava o pusenju u bolnicama trebala biti bespredmetna….
OK ako se ne slazemo oko zabrane pusenja u kaficima , ali bolnice!!!!Ovdje smo mi pusaci vecina al ja sam ocigledno manjina.
Al nadam se da ogromnna vecinna pusaca smatra da je pusenje u bolnicama zaista previse , bilo to wc, posebne prostorije I sl.

margos margos 18:42 09.11.2008

Re: Preterani normativizam

Al nadam se da ogromnna vecinna pusaca smatra da je pusenje u bolnicama zaista previse , bilo to wc, posebne prostorije I sl.

Ja nisam protiv zabrane ni u bolnicama - mora da postoji prostor i tamo odvojen za pušače. Ako uzmeš u obzir sate čekanja i smucanja po bolnici - mesto gde bi neko 'povukao koji dim' je potpuno ok.

Plus, jedno je izaći van tokom proleća leta i tople jeseni - ali zimi... o, ne...
mayo1 mayo1 19:20 09.11.2008

Re: Preterani normativizam

ministar zdravstva RH:

'Kad smo donosili ovaj zakon gledali smo da u Hrvatskoj u godini dana 13.000 ljudi umre od posljedica pušenja. Onaj tko puši ima 17 puta veći rizik za karcinom pluća. Ti ljudi većinom obolijevaju u dobi do 55 godina',

Većeslav Bergman, ravnatelj HZZO-a, rekao je kako po njihovom izračunu 23 dijagnoze koje su vezane uz pušenje nose oko 2 milijarde i 800 milijuna kuna troškova hrvatskom zdravstvenom sustavu.
(cca 380 milijuna eura)


Nekako mislim da drugi razlog (eurići) nekako ima veću težinu.

margos:
Ja nisam protiv zabrane ni u bolnicama - mora da postoji prostor i tamo odvojen za pušače.


Članak 11. ZAKONA O OGRANIČAVANJU UPORABE DUHANSKIH PROIZVODA

Zabranjuje se pušenje u svim zdravstvenim ustanovama kao i u prostorima u kojima zdravstveni djelatnici obavljaju privatnu praksu.
Odredba stavka 1. ovoga članka ne odnosi se na posebno označeni prostor koji određuje ravnatelj zdravstvene ustanove na odjelu za smještaj psihijatrijskih bolesnika.


Komentar čitatelja Jutarnjeg lista:

"Dajem glas da Hrvatsku proglasimo psihijatrijskom ustanovom pa da slobodno pušimo".

margos margos 20:11 09.11.2008

Re: Preterani normativizam

"Dajem glas da Hrvatsku proglasimo psihijatrijskom ustanovom pa da slobodno pušimo".

Ja glasam za celu Planetu!!!!
Misli globalno, puši lokalno!
mayo1 mayo1 20:18 09.11.2008

Re: Preterani normativizam

Misli globalno, puši lokalno!


Dobar!
dali76 dali76 20:18 09.11.2008

Re: Preterani normativizam

Imati zdravstvene ustanove koje javno zagovaraju I pricaju o stetnosti pusenja a dozvoljavaju isto pusenje bilo gdje unutar svojih ustanova meni je malko cudno.
Neko je rekao kako je licemjerno sto drzava dozvoljava prodaju cigareta I maximalno zaradjuje ubirom ogromnih poreza a s druge strane zabranjuje isto pucenje.
Koliko je licmjerno dozvoliti pusenje u bolnicama onda?
Draga Margos, jeste ja zivim u toplijim krajevima ,ali..
Eton a primjer dok sam radio u skoli ja prvi odmor izletim van zapalim cigaretu a policajac :ugasite cigaretu ovo je skolska zona”.
Pa covece nisam ja student?
Nebitno.
Tako sam ja radio od osam do cetiri bez cigarette I nije mi nista falilo . Cak sta vise bilo mi je sladje zapaliti jednu kad stignem kuci.
Mislim ako ne mozemo izdrzati tih nekoliko sati dok smo u bolnici,il u skoli to stvarno ne prihvatam.
Mislim da treba vremena da se I Srbija I Hrvatska naviknu na nova pravila ali ne sumnjam d ace se navici.
Kao kad dodjem kod nekog u goste a oni ne puse a ja trazim pikslu da zapalim.
Ako bolnica ima jasan stav prema pusenju mozemo li postovati isti kao dobri gosti?

dali76 dali76 20:32 09.11.2008

Re: Preterani normativizam

misli globalno pusi lokalno...
hej ovo je super...trebao sam ovako nazvati svoj tekst :)
margos margos 20:34 09.11.2008

Re: Preterani normativizam

Ako bolnica ima jasan stav prema pusenju mozemo li postovati isti kao dobri gosti?

S tim što si u bolnici nervozan, nadražen i osetljiv klijent - a ne gost. :(

dali76 dali76 21:38 09.11.2008

postoji li nesto van birokratije

Zar ne mislis da je ugasiti cigaretu samo par minuta pre nego sto udjemo u ordinaciju ipak nesto vise od pukog birokratskog pravila?
Mene zanima da li postoje cekaone za pusace I kako to izgleda unutra?
Zar e mislis da je uci kod doktora iz takve zadimljene prostorije mozda povezano s necim drugim nego s pravilima.
Moramo li bas za sve imati napisana pravila bez osjecaja za iste?
Nervoza je dovoljno dobar razlog ?
Mislim da pusac moze izdrzati tih par sati bez cigarette ..sebe I drugih radi .
No ono sto mene zanima jel stvarno postoje cekaone za pusace ?
Ja poceh raspravu o iskustv u mene kao pusaca u “neprijateljskoj zoni” a mi se ovdjeprepiremo jel u redu pusiti dok cekamo na doktora ?
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:23 10.11.2008

Re: postoji li nesto van birokratije

Mislim da pusac moze izdrzati tih par sati bez cigarette ..sebe I drugih radi


Par sati - ok, nije problem.
Ali da me neko drži u bolnici 7 dana i da od mene zahteva da se svo to vreme uzdržim od pušenja - neće moći.
Ja ću naći načina da zapalim.
Pa, i da me uhvate, šta će da mi urade: da me isteraju iz bolnice?
Ako hoće da mi naplate kaznu - u redu, platiću.
A možda i neću, možda ću da ih tužim za ugrožavanje ljudskih prava.
sedma sedma 10:48 10.11.2008

Bolnice...

Radila sam u bolnici u Beogradu kada su u prolece 2006 doneli uredbu o zabrani pusenja u bolnickom krugu.
Kakva je frka nastala kad se samo setim. :) Prva tri dana je zabrana postovana 100% , pa su se onda spremacice sestre udruzile i organizovale sobe za pusenje u koje su u prva 2 dana primani samo "provereni" jer se proculo da ce biti nekakva inspekcija. Dodje inspekcija i naplati cini mi se oko 10tak kazni - 5 hiljada za pusaca i 50 hiljada za bolnicu. Bilo je i otkaza.... Posle jedno 2 meseca su se svi organizovali ( razglasavali kada primete inspekciju tajnim signalima... komedija ziva ) i pusili kao i pre. Letos kada sam svratila u posetu zabrana je bila davno zaboravljena .....

Ja sam protiv pusenja ali ne branim nikome. Sloboda odlucivanja.
A ja sam respiratorni terapeut i ja da zabranjujem pusenje bi bilo kontraproduktivno za "biznis".
Kad bi svi prestali da puse ja bih ostala bez velikog dela pacijenata. Zasto bih ja to radila? :)
A ovde u Kaliforniji leba mi gledaju na pusace kao na gradjane drugog reda ( preteruju bas bas).
A zabranjeno je da se pusi skoro svuda - na plazi, u parkovima, u kolima (ako se sa vama vozi dete mladje od 12 godinica) A da ne govorim o svim javnim ustanovama ....Pa vi sad vidite demokratiju i "land of the free" i pusite gde god vam se pusi. Za sve postoji kazna.
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:22 10.11.2008

Re: Bolnice...

Prva tri dana je zabrana postovana 100% , pa su se onda spremacice sestre udruzile i organizovale sobe za pusenje u koje su u prva 2 dana primani samo "provereni" jer se proculo da ce biti nekakva inspekcija. Dodje inspekcija i naplati cini mi se oko 10tak kazni - 5 hiljada za pusaca i 50 hiljada za bolnicu. Bilo je i otkaza.... Posle jedno 2 meseca su se svi organizovali ( razglasavali kada primete inspekciju tajnim signalima... komedija ziva ) i pusili kao i pre. Letos kada sam svratila u posetu zabrana je bila davno zaboravljena .....


Insistirati na opštoj zabrani dok je situacija ovakva kakva je ovde u Srbiji, znači samo trošiti resurse i energiju - A DA SE NE POSTIGNE CILJ!
Šta je cilj?
1) Ako je cilj obezbediti zaštitu nepušačima - to se može i na drugi način, a ne opštom zabranom.
2) Ako je cilj naterati pušače da prestanu a puše - onda je opšta zabrana jedini put (bez garantovanih šansi da uspe, jer naravno da neće svi pušači ostaviti cigare, koliko god da mi to brane na javnim mestima).

Dakle, ovde je glavno pitanje: šta je cilj?
Ako je to ovaj pod 2, ja s tim ima velikih problema, jer je to direktno kršenje ljudskih prava.
I to sve na osnovu VRLO SUMNJIVIH I NEDOVOLJNO DOKAZANIH kobajagi naučnih istraživanja.
To je čista manipulacija.

Nepredvideti posebnu prostoriju za pušenje svuda gde ima ljudi - pa i u bolnicama - znači rizikovati da se nepušači i dalje, uprkos zakonskim zabranama, uredno izlažu dimu koji im (nije bitno iz kojih razloga) smeta.
Opšta zabrana pušenja, dakle, nije fer ni prema nepušačima.
margos margos 13:24 10.11.2008

Re: Bolnice...

Pa vi sad vidite demokratiju i "land of the free" i pusite gde god vam se pusi. Za sve postoji kazna.

Ja zato i kažem da je sve to čista manipulacija.
I više mi je pun tih koji se o meni brinu...
Ti si u pravu - i ja sam za to da ti imaš posla:)

Inače, sećam se kad sam pušila kao klinka da me moji ne provale... pa odem na prozor kupatila i za pola minuta popušim cigaretu, pa hoću da se onesvestim. Nikad mi više nije bilo zlo od cigareta nego kad se krijem... zato ižmeđu ostalog i smatram da su najotrovnije one koje pušimo sa osećajem krivice. A kad te država još proglasi građaninom drugog reda - evo tebi posla još. Ustvari, za tebe rade i država i pušači. Mašala:)))))

Bez zezanja - kad ne bi postojale zabrane, nego preporuke - ljudi bi se lakše odricali cigareta u pojedinim situacijama, ali i lakše prekidali s pušenjem. Ovako, kad je rat, onda je rat.:(


EDIT: Vidim sad da se Krugolina i ja apsolutno slažemo - čista manipulacija. Drago mi je:)
dragoljub92 dragoljub92 14:38 10.11.2008

brezrečovi

dali76 dali76 01:13 11.11.2008

ma kakvi rat

ne dolazis u obzir Margos..em si mi medju prvima pocela citati blogove em smo oboje pusaci :)
to sto e mimoilazimo oko pusenja,zakona manipulacije to samo doprinosi zanimljivosti bloga..
Moracu da staknem da e Krugolina slozila damoze izdrzati par sati u cekaoni.Znaci smatram dase i ona slaze da nema nista od pusacke zone u cekaonama. Naravno njena ideja da bi porodilje trebale biti odvojene po sobama gdje bi mogle pusiti (one oje puse)il imati prostoriju za to je totalno neprihvatljiva.
Zamisli a e pokrene takva inicijativa?
kredibilitet svake sljedecei predhodne inicijative "bilo bi ajd zdravo"

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana