Milutin Obama

Dejan Jović RSS / 09.11.2008. u 13:40

Milutin Baltić i DJ, Jan 2008
Milutin Baltić i DJ, Jan 2008

Kada ćemo (i hoćemo li) dočekati da neki „pripadnik manjine" (recimo Srbin u Hrvatskoj) postane predsjednik Republike (npr. Hrvatske)? Oni koji postavljaju to pitanje, zaboravljaju da je Hrvatska već jednom imala predsjednika (doduše: predsjednika kolektivnog Predsjedništva), koji je bio Srbin: Milutina Baltića, 1983-1984 (ovdje na slici s autorom ovog bloga, snimljeno u Zagrebu, u januaru 2008). U njenom Predsjedništvu, kao i u najvišim partijskim organima (koji su u doba socijalizma bili važniji od državnih) uvijek su bili zastupljeni i Srbi, a ponekad i drugi „manjinci". Srbin je, primjerice, bio šef hrvatskog Saveza komunista: Stanko Stojčević, od 1986 do 1989. I Jugoslavija je imala Albanca za jednogodišnjeg predsjednika - Sinana Hasanija, 1986-1987, a u njenom je Predsjedništvu uvijek bio i jedan Albanac (Fadil Hoxha od 1974-1984, Sinan Hasani od 1984-1989, a potom Riza Sapunxhiu, sve dok ga nije zamijenio Sejdo Bajramović).

Paradoksalno je da je u socijalizmu tako nešto bilo moguće - štoviše: da je izgledalo prilično normalnim i nije izazivalo veće kontroverze - a u liberalnoj demokraciji još uvijek čekamo da se dogodi, i pritom držimo da bi to bilo vrlo veliko postignuće.

Bez namjere da generaliziram, ipak treba reći da pod uvjetom da su manjine bile „lojalne" (ideologiji i vođi), autoritarni su im poreci ponekad bili spremni dati bolji status nego što bi ga one mogle izboriti u demokratskoj utakmici. U autoritarizmu (najčešće) nema glasanja, pa prema tome nije presudno je li neka grupa (etnička, politička, ideološka, kulturalna) „većina" ili „manjina". „Manjine" zato ponekad (ne uvijek) imaju lakši posao pri ostvarivanju relativne autonomije i osiguravanju statusa, jer ne moraju pregovarati s „većinom", nego samo s vrhom političke piramide. Taj vrh im može osigurati više nego što bi dobile na bilo kakvim izborima - na kojima su, već po logici manjeg broja, (u mnogim slučajevima bile) osuđene na status „trajne manjine". Autoritarni vođa također može lakše odigrati ulogu „neutralnog suca" i „zaštitnika manjina", jer on ne predstavlja (u prvom redu) demografsku većinu, nego najčešće neku ideologiju ili posebnu grupu (npr. vojnu elitu).

To sve ne znači, naravno, da je u stvarnom životu ukupni korpus prava i sloboda koje uživaju pripadnici manjina veći u autoritarnom sistemu, nego u demokratskom. Autoritarni su režimi - već po definiciji - manjkavi po pitanju individualnih prava i sloboda. Ali, i u pitanju kolektivnih prava, glavni je kriterij „lojalnost", odnosno - poslušnost. Manjine koje nisu lojalne ideologiji i vođi, u tim su sistemima najčešće izložene brutalnostima koje su nezamislive u modernim demokratskim porecima. Pa ipak, sve to ne isključuje paradoks: da su u smislu statusa - dakle, simbolički - a ponekad i u smislu stvarne zaštite i sigurnosti, manjine ponekad u boljoj poziciji u autoritarnom, nego u demokratskom sustavu.

To se, djelomično, odnosi i na nekadašnji jugoslavenski socijalistički sistem. On je vodio računa o manjinama i iz pragmatičkih i iz ideoloških razloga. U ideološkom smislu, on je htio biti potpuno, tj. revolucionarno, drukčiji od liberalne demokracije (koja se temelji na brojanju glasova). Ideologija socijalizma je već po definiciji bila na strani „slabih, eksploatiranih i nezaštićenih" - a u kontekstu „nacionalnog pitanja", to su upravo manjine. Dijelom i zbog takve politike, a dijelom i kao posljedica historijskih okolnosti (jer su bile na udaru ekstremnih ideologija u Drugom svjetskom ratu, naročito u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini), neke „manjine" su veoma doprinijele nastanku i održavanju socijalističke vlasti.

Pragmatički je razlog bio također važan. U Jugoslaviji, naime, nitko nije bio „većina": čak i najveća grupa (Srbi) tvorila je ispod 40 posto ukupnog stanovništva. Samo snagom broja glasova, dakle, ona sama ne bi mogla dominirati, pa je i njoj neka općejugoslavenska demokracija bila relativno riskantan politički sistem. To je Jugoslaviju činilo različitom od Čehoslovačke i Sovjetskog Saveza, u kojima Česi i Rusi nisu imali osjećaj da će s padom autoritarnog sistema automatski izgubiti status dominantnog naroda. Za razliku od toga, demokratska Jugoslavija ne bi automatski jamčila prevlast nijednom od njenih naroda - pa ni Srbima. Zato nijednom nije bila „automatski" prihvatljiva, i zato nitko nije htio prihvatiti prijedlog (Ante Markovića) o održavanju općejugoslavenskih demokratskih izbora 1990. godine.

U socijalističkoj je Jugoslaviji, pojam „manjina" bio politički nekorektan, pa je izbačen iz službenog rječnika. „Kod nas nitko nije ni većina ni manjina", rekli su više puta i Tito i Kardelj - postoje samo ravnopravni „narodi i narodnosti", bez obzira na brojnost. Institucionalno, to je značilo da su u Predsjedništvu SFRJ Crnogorci (najmanji narod) imali jednak broj predstavnika (jednog) kao i Srbi (najveći narod). To se, doduše, nije događalo na svim nižim razinama: Albanac nikad nije postao predsjednikom Srbije ili Makedonije, niti je neki ne-Slovenac ikad dospio do vrha u Sloveniji. Čak ni na saveznoj razini, nije bilo potpune ravnopravnosti, iako se tome težilo: manjinski jezici bili su ipak tretirani kao drugorazredni, a zastupljenost određenih manjina u vojsci, policiji i saveznoj administraciji bila je daleko ispod-prosječna. To se, naročito, odnosilo na Albance, prema kojima je u svakodnevnom životu bilo mnogo predrasuda - i to u svim krajevima nekadašnje Jugoslavije. No, tome se (bar djelomično) "kontriralo" omogućavanjem prilične razine stvarne autonomije Albanaca na samom Kosovu. Kad je kasnije ta autonomija ukinuta (istovremeno s početkom demokratizacije i s padom socijalizma), Albanci su - s razlogom - osjećali da su izgubili prijašnji status. Oni nikako nisu htjeli postati "manjina" u Srbiji, kao što ni Srbi i Crnogorci nisu htjeli biti "manjina" na Kosovu. 

Pad socijalističkog sustava u kome nije bilo ni „manjina" ni „većina", stvorio je bojazan i strah kod manjina više nego kod većina. Prelazak na sistem u kome je (postalo) važno koliko tko ima glasova, učinio je u Jugoslaviji sve narode potencijalnim „manjinama", a na to nitko od njih nije htio pristati. Zašto bi netko bio manjina u velikoj Jugoslaviji (a svatko bi bio), kad može biti većina u svojoj maloj državici? Ta je logika (sa stanovišta racionalnog izbora, potpuno razumljiva) bila u temelju secesionističkih politika koje su se - u odnosu na Jugoslaviju - pojavile u svim krajevima te zemlje. To se odnosilo čak i na najveći narod - Srbe - budući da su se i oni pribojavali Jugoslavije kojom bi - možda - vladala neka (kako je to izrazio makedonski političar Vasil Tupurkovski) „neprincipijelna koalicija", koja bi potencijalno mogla glasati protiv „interesa Srbije". Srpskoj je političkoj eliti - baš kao i eliti u drugim krajevima Jugoslavije - Jugoslavija pod novim okolnostima odgovarala samo ako bi u njoj bila jamčena "njihova" (nacionalna) većina: a za to je trebalo ili smanjiti jugoslavenski teritorij (recimo: isključenjem Slovenije, Makedonije, i većeg dijela Hrvatske) ili na njemu povećati broj Srba (smanjenjem broja drugih, ili njihovim „pretvaranjem u Srbe"). To je uskoro i postao glavni plan srpske politike „nakon socijalističke Jugoslavije".

U novonastalim „malim državicama", vrijedila je ista logika. Nekadašnji „dijelovi konstitutivnih naroda koji žive izvan svoje matične republike" postali su „manjine", čiji je broj "trebao" biti što manji. Oni koji nisu pripadnici manjina ne shvaćaju do kraja dubinu te retoričke promjene. No, trebali bi samo zamisliti političku reakciju pripadnika afroameričke zajednice u Sjedinjenim Državama, kad bi se sutra u službenu upotrebu vratio pojam „Nigger". Povratak pojma „manjina" stvorio je strahove kod pripadnika manjina, da više neće biti tretirani kao ravnopravni građani, nego će biti permanentno isključeni iz odlučivanja. Sve su novostvorene manjine u post-jugoslavenskom prostoru na to burno reagirale. Štoviše, reagirale su istim odgovorom: bolje manja državica u kojoj smo većina, nego veća država gdje smo manjina.

Raspad Jugoslavije, i rat koji je potom nastao, može se - dijelom - objasniti i kao posljedica straha svih u Jugoslaviji (Srba, Hrvata i drugih u odnosu na Jugoslaviju, te raznih novostvorenih „manjina" u post-jugoslavenskim državama) da će njihov novi status biti lošiji nego što je bio u socijalizmu, te da će s tom promjenom samo izgubiti. Sve su one reagirale isto: otcjepljenjem teritorije na kojoj su bili većina (ili imali šansu da postanu većina) od veće teritorije na kojoj su (sad postajale i službeno) manjina. Na teritorijama na kojima nije bilo jasno tko je većina, a tko manjina, "trebalo je" to „pojasniti": ako treba i istjerivanjem drugih, ili čak i kampanjama „etničkog čišćenja". Rat je bio najgori upravo u takvim područjima (npr. Vukovar i cijela Bosna), te u onim „enklavama" gdje su pripadnici „manjine" remetili kontinuitet novostvorene „većinski kontrolirane teritorije".

Da se vratimo na Milutina Baltića i Baracka Obamu. Milutin Baltić postigao je - barem simbolički - ono za što je Baracku Obami trebalo još dvadeset godina. On, doduše, nije bio izabran na demokratskim izborima, nego na unutarpartijskim i unutar-elitskim „izborima" na kojima se znalo da jedan predstavnik „manjeg naroda" mora uvijek biti predsjednik jedne od glavnih institucija u Hrvatskoj. (On lično na demokratskim izborima nikada ne bi mogao postati predsjednikom, ne toliko zbog toga što je Srbin, nego zato što su njegove retoričke sposobnosti, izgled i godine, kao i politički program kojeg je nudio - daleko od Obaminih.) Barackova je pobjeda na demokratskim izborima daleko značajnija:  ona pokazuje da većina može izabrati nekoga tko je pripadnik manjine, te da je spremna za njega glasati. Da su u Jugoslaviji ikada bili slobodni izbori (nakon 1945., kad nijedna grupa više nije imala većinu), bilo bi nužno da neki pripadnik manjine (jer nitko nije bio većina) pobjedi. Pitanje nije, dakle, bi li on (ili ona) mogao pobjediti: morao/morala bi, jer tko god pobjedio, bio bi pripadnik neke grupe kojoj pripada ispod 50 posto stanovništva.  

Pitanje je, međutim, bi li nakon toga mogao/mogla održati jedinstvo i stabilnost zemlje.

Atačmenti



Komentari (28)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blackbox92 blackbox92 14:30 09.11.2008

Nacionalističko protiv demokratskog

Mislim da Baltić tada nije smetao većini stanovništva , osim hrvatskim nacionalistima i šovinistima koji su to koristili kako bi istakli svoju kandidaturu na tom i ostalim nivoima.Tako je bilo i u ostalim republikama.
Ka što napisa pok.Desimir Tošić da je "pitanje demokratije je i suštinsko nacionalno pitanje a nacionalizam je smetnja za demokratsju evoluciju".
Upravo je nacionalistički pristup problemima demokratizacije i razvoja bio glavni uzrok raspada SFRJ a i sada u novonastalim državicama još uvek ozbiljno sputava demokratizaciju.
I što neko reče " Nacionalna pripadnost nikome još nije pomogla da bude bolji čovek, niti ga je spasila toga da je budala."
Na ovim prostorima su rezultati ovoga vidljivi.
I još prvi put prvi.
blackbox92 blackbox92 14:34 09.11.2008

Pragmatizam ili zabluda

Pragmatički je razlog bio također važan. U Jugoslaviji, naime, nitko nije bio „većina": čak i najveća grupa (Srbi) tvorila je ispod 40 posto ukupnog stanovništva. Samo snagom broja glasova, dakle, ona sama ne bi mogla dominirati, pa je i njoj neka općejugoslavenska demokracija bila relativno riskantan politički sistem. To je Jugoslaviju činilo različitom od Čehoslovačke i Sovjetskog Saveza, u kojima Česi i Rusi nisu imali osjećaj da će s padom autoritarnog sistema automatski izgubiti status dominantnog naroda. Za razliku od toga, demokratska Jugoslavija ne bi automatski jamčila prevlast nijednom od njenih naroda - pa ni Srbima. Zato nijednom nije bila „automatski" prihvatljiva, i zato nitko nije htio prihvatiti prijedlog (Ante Markovića) o održavanju općejugoslavenskih demokratskih izbora 1990. godine.

Ovo ste 100 posto u pravu.
Dejan Jović Dejan Jović 14:39 09.11.2008

Re: Nacionalističko protiv demokratskog

Slažem se (ne sa ovim da sam 100 posto u pravu, nego da Baltić nije smetao tadašnjoj većini - tj. nije joj smetao više od drugih sličnih političara, koji su bili etnički Hrvati). Kao što se vidi na ovoj fotografiji, ja imam određenog respekta za njega - bez obzira što je zapravo bio možda jedini političar kojeg sam u davnim godinama (80-tim) intervjuirao, a onda nikada nisam objavio taj intervju, jer se od toga nije dalo ništa napraviti. Pa ipak, on je možda danas jedini (ili jedan od veoma malog broja) sudionika - pazite sad! - 5. zemaljske konferencije, održane u Zagrebu, 1940. godine! Pa je bio ilegalac u okupiranom Zagrebu. Malo je ljudi koji su toliko toga prošli, pa mi je već i zbog toga zanimljiv. Na kraju mu se Gojko Šušak doselio za prvog susjeda, tj. dijelili su istu kuću, samo je s jedne strane ulazio Baltić, a s druge Šušak. Čak, dakle, i da nije bio predsjednik Hrvatske, imao bi što napisati u svojoj autobiografiji...
blackbox92 blackbox92 14:44 09.11.2008

Pragmatizam ili zabluda

A i Stanko Stojčević je bio predsednik SKH, čak mu nije smetalo što mu je Gojko Stojčević (Ptrijarh Pavle) brat ili bliski rođak.
Inače bilo je animoziteta i po regionalnoj osnovi, npr. u BiH između Bosanaca i Hercegovaca, u Hrvatskoj Dalmatinaca, Zagoraca i Slavonaca, u Srbiji između Šumadinaca, Užičana, Istočne Srbije.
Sve je bilo normalno i podnošljivo jer na toj osnovi nisu mogli trovati narod nacionalizmom i šovinizmom.Kada su iz karijerističkih i nacional-šovinistikih pobuda uvedeni isključivo nacionalni kriterijumi počelo je naopako.
Evo i sada bi u Srbiji svi da Kosovo ostane u sastavu Srbije ali je malo ko spreman da npr.Albanac bude predsednik Skupštine, vlade ili, bože sačuvaj, Republike.
blackbox92 blackbox92 15:10 09.11.2008

Re: Nacionalističko protiv demokratskog

Na kraju mu se Gojko Šušak doselio za prvog susjeda, tj. dijelili su istu kuću, samo je s jedne strane ulazio Baltić, a s druge Šušak. Čak, dakle, i da nije bio predsjednik Hrvatske, imao bi što napisati u svojoj autobiografiji...

E to nisam znao a mislim da mu je to bila jedna od većih trauma, imati okorelog ustašu za suseda.Možda su i na taj način hteli da mu kažu da su oni došli.Slično su postupali i sa Stipom Šuvarom, koji nije Srbin.
ruza26 ruza26 13:13 10.11.2008

Re: Nacionalističko protiv demokratskog

... Stanko Stojcevic bio je, kao sto ste i napisli jedini Srbin sef CK SKH, od 1986. do 1989. Nisam pristalica teorija zavere ali mislim da nije bas nevazno sto je u tom "vaznom" period bas on izabran na tu funkciju. Ali, ne bih to sad detaljnije elaborirala. Vas komentar " ja imam određenog respekta za njega - bez obzira što je zapravo bio možda jedini političar kojeg sam u davnim godinama (80-tim) intervjuirao, a onda nikada nisam objavio taj intervju, jer se od toga nije dalo ništa napraviti." podsetio me na jedan dogadjaj iz tog perioda vezan za druga Stojcevica. Bila je sednica OK SKH ..., drug Stojcevic uvazeni gost... valjda su prisustvovali, osim clanova OK i clanovi neformalnog "politickog aktiva"... i novinari... U prostoriji se nije pusilo (eto, i tu su komunisti bili prvi) a kako je drug Stojcevic pusio donesose mu pikslu i dozvolise mu, ma sta dozvolise, molili ga da zapali. On bio iskljuciv, kad ne mogu drugi, nece ni on, kao, neugodno mu. Ovi pak ne zele preksiti zabranu... ukratko, moralna dilema druga Stojcevica nije trajala duze od minut - zapalio i pusio celo vreme, jedini on... Moj fotoreporter (bio tih dana na zameni honorarac pa iako je bilo vazno snimanje morao dogadjaj pokriti on), nije imao pojma ko je drug Stojcevic, koliko je vazan (nije bio, poput nas novinara drustveno-politicki radnik, ha,ha)... uglavnom, upao na pola vaznog sastanka, dosao do mene i poluglasno upitao - koga treba slikati... a onda se naslonio na stol ispred Stojcevica (stolovi su bili razmesteni u obliku slova U tako da je mogao doci bas ispred njega, namestio aparat i drzao ga tako nekoliko minuta... Svi su se poceli meskoljiti (posebno drug Stojcevic), negodovati, gledati u mene..., jedva sam docekala da moj Antonio okine nekoliko puta i ode... Kasnije me pitao da li je mozda bilo primedbi jer se najeo belog luka, pa se osecao...
gorran2 gorran2 13:29 10.11.2008

Re: Nacionalističko protiv demokratskog

... Stanko Stojcevic bio je, kao sto ste i napisli jedini Srbin predsednik CK SKH
Bilo ih je još. Jeste li čuli, na primer, za Dušana Dragosavca?
ruza26 ruza26 13:39 10.11.2008

Re: Nacionalističko protiv demokratskog

Jeste li sigurni da je Dragosavac bio predsednik Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske?
gorran2 gorran2 14:08 10.11.2008

Re: Nacionalističko protiv demokratskog

Bio, posle Savke i Tripala...
ruza26 ruza26 14:20 10.11.2008

Re: Nacionalističko protiv demokratskog

Kad? Ako je ovo tacno...
1940 - 1941 - Rade Končar
1942 - 1944 - Andrija Hebrang
1944 - 1969 - Vladimir Bakarić
1969 - 1971 - Savka Dabčević-Kučar
1971 - 1982 - Milka Planinc
1982 - 1983 - Jure Bilić
1983 - 1984 - Josip Vrhovec
1984 - 1986 - Mika Špiljak
1986 - 1989 - Stanko Stojčević
1989 - 1990 - Ivica Račan
Dejan Jović Dejan Jović 19:59 10.11.2008

Re: Nacionalističko protiv demokratskog

Dragosavac nije nikada bio šef hrvatske Partije, nego njen predstavnik u Predsjedništvu savezne partije, gdje je bio sekretar (1978-1980) i predsjednik (1981-1982). Nije nikada bio u državnom vrhu - ni hrvatskom, ni jugoslavenskom, nego samo u partijskom. U hrvatskoj je partiji imao vrlo istaknute dužnosti - zamjenik sekretara Izvršnog komiteta CK SK Hrvatske, a potom i sekretar Predsjedništva CK SK Hrvatske. Tu je funkciju jedno vrijeme imao i Milutin Baltić (pod Milkom Planinc). No, ipak, od hrvatskih Srba, Dušan Dragosavac je doista imao najviše funkcije u Jugoslaviji - nijedan drugi nije imao tako visoku funkciju u federalnim strukturama - ograničavam se na socijalističko razdoblje, dakako.
Dejan Jović Dejan Jović 20:04 10.11.2008

Re: Nacionalističko protiv demokratskog

Ovaj popis je tačan, osim u jednom detalju: godina kad je Savka Dabčević-Kučar prestala biti šef hrvatske partija, a Milka Planinc postala - nije 1971, nego 1972. Iako je Tito kritizirao hrvatsko rukovodstvo na sjednici u Karađorđevu, 1. 12. 1971., ono nije formalno podnijelo ostavku odmah, nego tek u siječnju (januaru) 1972. Sve ostalo je točno.
Doctor Wu Doctor Wu 15:33 09.11.2008

Moram priznati da ovo

pišem isključivo iz pozicije spoljašnjeg posmatrača (čitav svoj život u Jugoslaviji sam proveo u Beogradu) ali čini mi se da Srbi u Hrvatskoj bili na drugačiji način manjina u odnosu na Albance u Srbiji. Većina Srba se nastojala i te kako integrisati u sistem Hrvatske, a jedina razlika u odnosu na većinski hrvatski živalj se ogledala u tome što su Srbi navijali za Zvezdu (nacionalno osvešćeniji) ili Partizan (jugoslavenski orijentirani). Landslide pobeda Tuđmana, povratak maspoka, i izraženo koketiranje sa ustaštvom su pokazali da je to bila uglavnom one sided love affair. Čini mi se da emocije Hrvata spram Srba na kraju 80-tih ništa nije bolje simbolizovalo od onog Bobanovog udaranja policajca na, sada već istorijskoj, utakmici Dinamo-Zvezda u Zagrebu i od onog divljačkog čupanja glave onom vojniku-tenkisti u Splitu.

Albanci, s druge strane, nikad nisu hteli biti deo Srbije. Ta borba je prvo imala oblik oružane pobune 1945.-46., potom demonstracija sa Titovim slikama za republiku (1969. i 1981.), rudarskih štrajkova i masovnih trovanja (1989.) i potpunog ignorisanja srpske države početkom 90-tih i oružane poubune, ovog puta pod američkim zastavama (tokom 98.-99.).
blackbox92 blackbox92 15:44 09.11.2008

Re: Moram priznati da ovo

Albanci, s druge strane, nikad nisu hteli biti deo Srbije. Ta borba je prvo imala oblik oružane pobune 1945.-46., potom demonstracija sa Titovim slikama za republiku (1969. i 1981.), rudarskih štrajkova i masovnih trovanja (1989.) i potpunog ignorisanja srpske države početkom 90-tih i oružane poubune, ovog puta pod američkim zastavama (tokom 98.-99.).

Sve tačno, uz dopunu da se Srbija od Pašića pa nadalje nikada nije iskreno trudila da ih integriše, pa ni posle raspada SFRJ, a ni nakon 2000.godine.Pristup je obostrano bio nacionalistički a ne demokratski.
gorran2 gorran2 16:17 09.11.2008

Re: Moram priznati da ovo

Landslide pobeda Tuđmana, povratak maspoka, i izraženo koketiranje sa ustaštvom su pokazali da je to bila uglavnom one sided love affair. Čini mi se da emocije Hrvata spram Srba na kraju 80-tih ništa nije bolje simbolizovalo od onog Bobanovog udaranja policajca na, sada već istorijskoj, utakmici Dinamo-Zvezda u Zagrebu i od onog divljačkog čupanja glave onom vojniku-tenkisti u Splitu.
Na izborima 1990, čak ni pored ogromne pomoći koju su mu pružili Milošević i nacionalistička desnica iz Srbije isticanjem svojih velikosrpskih pretenzija, Tuđman ni blizu nije glatko i ubedljivo porazio pro-jugoslovensku opciju. Naprotiv, pobeda je bila "za nijansu".

Levica je pobedila u 13 opština u Istri, Rijeci (sa Hrvatskim primorjem i Gorskim Kotarom), u osam opština na Kordunu, Baniji, Lici, u 8 opština Osiječkog regiona, nekim opštinama u brdskom delu Slavonije, u 10 opština Dalmacije (Makarsko i Neretvljansko primorje, otoci Korčula, Vis, Lastovo), 50 odsto u Splitu. U Zagrebu - u opštini Trnje...
Prema zvaničnom izveštaju Republičke izborne komisije, sumarno, u oba kruga i za sva tri veća, kandidati HDZ (Tuđman) dobili su 4.791.000 glasova, a kandidati Saveza komunista i socijalista 4.232.000 glasova.

Što znači da je, čak i posle Miloševićevih brutalnih uzurpacija i Draškovićevih pretnji, znatan broj Hrvata i dalje ostao za mir i Jugoslaviju.
Doctor Wu Doctor Wu 16:41 09.11.2008

Re: Moram priznati da ovo

U utrci za 351 zastupničko mjesto sudjelovalo je 1705 kandidata, 33 političke stranke i 16 raznih udruženja. S 42 posto dobivenih glasova HDZ je osvojio 205 (58 posto) zastupničkih mjesta. Poslije najbolje je prošao SKH-SDP s 26 % osvojenih glasova i 107 mandata (30 posto). Sljedeća je bila koalicija narodnog sporazuma KNS s 15 posto glasova i 21 mandatom (5.9 posto). Jedina još stranka što osvaja nekoliko mandata je bila Srpska demokratska stranka (SDS) koja s 1.6 posto glasova osvaja 5 (1.4 posto mandata). Ostatak mandata je išao nezavisnim kandidatima i nacionalnim manjinama [1] .

Znači, HDZ & maspok koalicija nadpolovična većina- iliti 56% glasova, komunisti 26% a SDS 1.6%. Ako se ovi podaci posmatraju u odnosu na rezultate cenzusa iz 1991.-3.8M Hrvata, 530K Srba i 380K Jugoslovena (dakle, poslednje dve grupacije su sačinjavale negde oko 20% ukupne populacije)- mislim da se dobija prilično precizna slika ko je za koga glasao na tim izborima.

A ja sam upravo i pisao o tome da se Srbi nikad u Hrvatskoj ne bi bunili da nije bilo Tuđmana i povratka agresivnog ustaštva. Jel' se to meni samo čini ili Vi, Gorrane, želite da istaknete odgovornost hrvatske vlasti za početak rata u Hrvatskoj?
gorran2 gorran2 16:55 09.11.2008

Re: Moram priznati da ovo

A ja sam upravo i pisao o tome da se Srbi nikad u Hrvatskoj ne bi bunili da nije bilo Tuđmana i povratka agresivnog ustaštva.
To je naravno tačno (s manjim izuzecima). Međutim, tačno je i to da su neodgovorni ljudi u Srbiji (Milošević, Drašković) otvorenim ili prikrivenim pretnjama Hrvatskoj i Hrvatima objektivno radikalizovali Hrvatsku, osnažili Tuđmana i neo-ustaštvo, i potpalili požar u Hrvatskoj.
Doctor Wu Doctor Wu 17:06 09.11.2008

Re: Moram priznati da ovo

Međutim, tačno je i to da su neodgovorni ljudi u Srbiji (Milošević, Drašković) otvorenim ili prikrivenim pretnjama Hrvatskoj i Hrvatima objektivno radikalizovali Hrvatsku, osnažili Tuđmana i neo-ustaštvo, i potpalili požar u Hrvatskoj.

Moram priznati da ovo ne razumem. Vi kao da smatrate da je neo-ustaštvo legitiman odgovor na otvorene ili prikrivene pretnje Hrvatskoj. Zašto se onda toliko obrušavate na radikalizam Srba u Bosni? Tamo su pretnje Muslimana i Hrvata bile mnogo otvorenije, zlokobnije i konkretnije od mitingaškog parolaštva Draškovića i Miloševića.

A šta ćemo sa Albancima? Njihov radikalizam očigledno nije poduprt bilo kakvim pretnjama jer je bio konstanta njihovog političkog života u Srbiji pod svim političkim sistemima.
gorran2 gorran2 17:38 09.11.2008

Re: Moram priznati da ovo

Vi kao da smatrate da je neo-ustaštvo legitiman odgovor na otvorene ili prikrivene pretnje Hrvatskoj.
Daleko bilo!
Neoustaštvo je, već samom svojom vezom sa monstrumima iz NDH i njihovim dobom užasa, izvan svih normi moralne i ljudske prihvatljivosti. Ili, daleko bilo, legitimnosti.
Hteo sam da kažem da su svojim neodgovornim agresivnim nastupom i militantnom retorikom srpski nacionalisti - kako oni na vlasti, tako i oni u opoziciji - praktično naterali hrvatsko demokratsko i liberalno građanstvo u savez s Tuđmanom. I da istovremeno oslabe hrvatsku levicu. Kao što je ovde bila popularna vaša parola o "jednosmernoj ljubavi" i "skrivenim namerama", tako je i tamo bila popularisana propaganda da je Jugoslavija za Srbe samo drugo ime za Veliku Srbiju.

Pružanje obilja dokaznog materijala hrvatskim nacionalističkim propagandistima u korist ove tvrdnje bilo je objektivno u korist interesa hrvatske desnice, pa i one neoustaške. Znači, mada joj nije davalo legitimnost, stavivši Hrvatsku u situaciju ultimatuma i iznudice, pomagalo je njenu propagandu na terenu.

Takođe, naravno, ništa dobro ne mislim ni o albanskim nacionalistima-zagovornicima etnički čisog Kosova, kao ni o njihovim hrvatskim ili srpskim istomišljenicima. Ništa njima ne može dati legitimnost.

Ono što ja ustvari tvrdim je da svi oni objektivno rade u korist jedni drugima.
Goran Nikolić Goran Nikolić 17:59 09.11.2008

Re: Moram priznati da ovo

To je naravno tačno (s manjim izuzecima). Međutim, tačno je i to da su neodgovorni ljudi u Srbiji (Milošević, Drašković) otvorenim ili prikrivenim pretnjama Hrvatskoj i Hrvatima objektivno radikalizovali Hrvatsku, osnažili Tuđmana i neo-ustaštvo, i potpalili požar u Hrvatskoj.

Mislim da je pozar u Hrvatskoj potpaljen mnogo ranije sedamdesetih ako ne i pre i ida je tinjao isamo cekao varnice devedesetih. Slicno se naravno moze reci i za Srbiju s tim sto su Srbi zdusnije prihvatili i prvu i drugu Jugoslaviju, no to je siroka tema....
adam weisphaut adam weisphaut 18:33 09.11.2008

Re: Moram priznati da ovo


A šta ćemo sa Albancima? Njihov radikalizam očigledno nije poduprt bilo kakvim pretnjama jer je bio konstanta njihovog političkog života u Srbiji pod svim političkim sistemima.

Verovatno je to da se višedecenijski odnos prema Albancima najbolje može predstaviti odnosom tvoje šarmantne persone prema njima na ovom blogu pomoglo ?
dali76 dali76 20:07 09.11.2008

ko je kriv?Mi!!!svi!!!

Ne bih ja u nikakvom kontekstu uporedjivao pomenutog Milutina s Obamom, no razumijem da ovakav naslov privlaci paznju pogotovo ovih dana. Autor bloga je dovoljno jasno elaborirao razlike izmedju demokratskih I onih nedemokratskih rezima tako da se ovome nema bas mnogo toga pridodati il oduzeti. Nema sumnje da je diskusija krenula daleko od pravca na koji ukazuje naslov ovog teksta a to je odgovornost I jednih I drugih.
Smatram da je Tudjman bio ono sto jeste zahvaljujuci Milosevicu kao uostalom sto ni Milosevic nikad ne bi postao ono sto je bio zahvaljujuci upravo Tudjmanu.
Po sistemu spojenih posuda jedan drugom su umnogome pomagali I kako se poslje pokazalo izuzetno dobro suridjivali u nasoj tragicnoj zavrsnici.
Jugoslavija je ,paradoksalno ili ne, imala vecu sansu za demokratizaciju upravo zahvaljujuci ideologiji koja je vladala ovom zemljom punih pet decenija.
Uslov razvoja demokratije u etnicko mjesovitim krajevima jeste prevlast ideologije nad etnickim karakteristikama.
U svojoj knjizi “teorija stabilne demokratije, sad vec pokojni,professor Eckstein tvrdi da svako drustvo ima razlike I svoje pukotine (hm nisam siguran jel ovo dobar prijevod za Cleavages ).
Ako se ove razlike manifestuju samo po etnickom il rligioznom principu a ne po ideologiji onda su sanse za demokraciju nikakve.Da pojednostavim znaci ako je vama stalo biti vise Srbin, Hrvat ,katolik il pravoslavac I samo iskljucivo po etnickom il religioznom principu birate svoje politicko opredelenje tu su sanse za demokraciju slabe.
Ideoloske razlike kao na primjer jeste li vi konzervativni ,liberalni il nesto izmedju moraju biti jace od etnickih razlika (Cleavages ) da bi se neko drustvo imalo vece sanse razviti u demokratsko drustvo.
Pet decenija jedne,doduse ne bas demokratske , ideologije nije pomoglo bivsoj nam drzavi da neku novu ideologiju ( demokraciju nasuprot komunizmu) opet nadredi nasim etnickim I religijiskim principima.
Kad vi imate potrebu da unutar same Hrvatske stavljate pridjev hrvatski ispred imena stranke to vam dovoljno govori da je etnicka stavka u mnogome vaznija od toga jeli HDZ na primjer konzervativna,liberalna, il social demokratska partija.
Zarazliku od Albanaca,koji nikad nisu smatrali Srbiju svojom republikom(drzavom) pa ni u vrijeme najvece autonomije, Srbi su u ogromnom broju bili I te kako integrisani u ono sto se zvalo SR Hrvatska.
Dokaz ove moje tvrednje leci u cinjenici da je ogromna vecina Srba na prvim visestranackim izborima glasala za Racanov SDP a ne za SDS, koji je doduse bio u osnutku.
Tudjman je ,namerno ili ne, propustio mogucnost da Srbe iz Hrvatske otrgne,iz kako ce se poslje pokazati sudbonosnog zagrljaja, Miloseviceve politike.
Tudjman ,nosen na krilima nacionalizma I zasto ne reci neoustastva nije bio ni malo zainteresiran za Hrvatske Srbe.
Unutar samog srpskog korpusa postojala je skupina ljudi koji su tih godina pokusali odvratiti Srbe od onoga u cega ih je gurao Tudjman I Milosevic ali ovaj pokusaj je kako znamo propao.
Malo ljudi se sjeca skupa u Lipiku gdje je osnovan cini mi se Srpski Demokratski Forum gdje su izmedju ostalih bili I Milorad Pupovac.
Nazalost nije se tad uvidjelo da svojom brojnoscu Srbi bi bili I te kakav factor unutar hrvatske politike.
Blavani su trebali kako novostvorenom ocu hrvatske nacije tako I novom srpskom vozdu.
Paradoksalno ili ne obojica su uspijeli u svojim zamislima: Hrvatska bez Srba
I Svi Srbi u jwednoj drzavi.
Gubitnici s druge strane smo ostali mi koji smo manje vise svjesno se upleli u dobro priprmljene “igre bez granica” gdje se “ratne poglavice “ dogovaraaju uz fina jela I pica a “indijanci”ubijaju jednni druge ubjedjeni das u bas oni ti koji su u pravu.



blackbox92 blackbox92 22:06 09.11.2008

Re: ko je kriv?Mi!!!svi!!!

Nazalost nije se tad uvidjelo da svojom brojnoscu Srbi bi bili I te kakav factor unutar hrvatske politike.
Blavani su trebali kako novostvorenom ocu hrvatske nacije tako I novom srpskom vozdu.
Paradoksalno ili ne obojica su uspijeli u svojim zamislima: Hrvatska bez Srba
I Svi Srbi u jwednoj drzavi.
Gubitnici s druge strane smo ostali mi koji smo manje vise svjesno se upleli u dobro priprmljene “igre bez granica” gdje se “ratne poglavice “ dogovaraaju uz fina jela I pica a “indijanci”ubijaju jednni druge ubjedjeni das u bas oni ti koji su u pravu.

Upravo tako.
Nažalost ima još indijanaca koji bi se ubijali.
Vučić upravo reče da nije indijanac , već da je više melez.
d_sandic d_sandic 12:15 10.11.2008

Re: ko je kriv?Mi!!!svi!!!

Smatram da je Tudjman bio ono sto jeste zahvaljujuci Milosevicu kao uostalom sto ni Milosevic nikad ne bi postao ono sto je bio zahvaljujuci upravo Tudjmanu.
Po sistemu spojenih posuda jedan drugom su umnogome pomagali I kako se poslje pokazalo izuzetno dobro suridjivali u nasoj tragicnoj zavrsnici.



Išao bi i korak dalje, ako dozvolite. Miloševića,ne Tuđmana, smatram tvorcem hrvatske države. A nacionalista je bio taman koliko sam ja LDP ovac.
ruza26 ruza26 13:32 10.11.2008

Re: ko je kriv?Mi!!!svi!!!

Malo ljudi se sjeca skupa u Lipiku gdje je osnovan cini mi se Srpski Demokratski Forum gdje su izmedju ostalih bili I Milorad Pupovac.
Ne mogu da odolim a da ne prokomentarisem ovu mnozinu i Milorade Pupovce... Iako ste u pravu jer tih su dana, politicki gledano, postojala najmanje dva Milorada Pupovca... jedan partijski kolega socijal-demokrata (UJDI ili kako se vec zvahu), Puhovski, Veljak, Pusic, Hodzic... da pomenem samo neke i drugi, u najavi, predstavnik srpskog naroda u Hrvatskoj... Ovaj drugi traje i danas...
dunjica dunjica 13:16 10.11.2008

Manjina*3

Eto, Obama probio led u USA. U ostalim zapadnim demokracijama je ova pojava novijeg datuma, sporadična.

Primjer iz sredine u kojoj živim:
Kada je prije 10 godina Schröder postao kancelar Njemačke, jedna moja kolegica, s izvjesnim insiderskim znanjima o njemačkoj političkoj sceni, reče da je to siguran znak da će slijedeći kancelar biti, zapravo, kancelarka. "Iz tvojih usta u Božje uši," rekoh potpuno uvjerena u (pre)sporost promjena njemačkih vladajućih gender diskursa.
I doista, iza Schrödera stiže Angela: žena, porijeklom s istoka zemlje (rođena i odrasla u DDR), evangeličke vjeroispovjesti u uniji dviju predominantno katoličkih stranaka (CDU/CSU). Takorekuć manjina na treću. Yes, we can!

Znači, pripremimo se na slična "iznenađenja" i u balkanskom dvorištu, ta nije preko svijeta...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 03:08 12.11.2008

Re: Manjina*3

rođena i odrasla u DDR

odrasla jeste u DDR-u ali mislim da je rodjena u Hamburgu (sto ne menja mnogo na stvari u ovom slucaju
d_sandic d_sandic 13:34 10.11.2008

Samo da podsetim

Niti je tadašnja SR Hrvatska bila država, niti su Srbi u njoj bili manjina. Bili su konstitutivni narod. Sada su crnci!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana