Pravda za Uroša 2

vracarac92 RSS / 10.11.2008. u 10:54

Celje
Celje
Atina
Atina
Sofija
Sofija
Twente
Twente
Moskva
Moskva
Krakov
Krakov
Navršilo se 45 dana od izricanja drakonske presude Urošu Mišiću starom 20 godina, bez kriminalnog dosije. Uroš je osuđan na 10 godina zatvora zbog napada na policajca Trajkovića. Policajca u civilu. Za početak bih želeo da naglasim svoj stav: Uroš jeste kriv. Uroš jeste zaslužio kaznu zatvora ali 10 god
Bazel
Bazel
ina je preterano. 10 godina zatvora predstavlja klasičnu demonstraciju sile i sprovođenje selektivne pravde u slučajevima kada:

 

Opštinski sud u Jagodini osudio je na godinu dana zatvora (sud ustanovio da nije bilo potrebe za psihijatrijskim lečenjem) Gordanu Antonijević (38) iz sela Majur zbog ubistva detata pri porođaju. Sud je utvrdio da je optužena ubila novorođenče nečinjenjem.
Kako stoji u optužnici, Gordana Antonijević se sama u svojoj kući porodila u noći između 4. i 5. jula. Ona je rodila dete muškog pola, koje

Atina
Atina
je uvila u čaršav i stavila u platnenu torbu. Otišla je do podruma i dete ostavila u drvenu kacu. Prethodno, ona nije izvršila podvezivanje pupčane vrpce i odvajanje posteljice, što je direktan uzrok smrti deteta usled zastoja rada srca i prestanka cirkulacije. Gordana je 6. jula oko 4.30 leš deteta odnela do reke Lugomir.
- Kajem se zbog smrti deteta, ali morala sam to da uradim - kazala je osuđena Gordana Antonijević. - Nisam imala uslova da ga čuvam, siromašna sam. Majka mi je bolesna, a brat ne može, sam živi. Plašila sam se reakcije i punoletnog sina, ali i sela. Svesna sam da idem u zatvor.


Huligani, koji su u ponedeljak 13.10.2008.izazvali incident i tuču na treningu niškog Odbojkaškog kluba "Stampedo" osuđeni su na ukupno 40 dana zatvora.
Denisu C. (21) je opštinski sudija za prekršaje izrekao kaznu od 20 dana. Vladan T. (19) i Darko T. (21) dobili su po 10 dana zatvora, dok su maloletni S. S. (17) i D. S. (17) kažnjeni sa po 10.000 dinara.
Policija se u sredu zvanično oglasila povodom incidenta, koji se odigrao u ponedeljak

oko 21.15 u sportskoj sali Osnovne škole "Sreten Mladenović Mika". Petorka je napala trenera i jednu odbojkašicu kluba. Trener Ivan Bojović (29) je zadobio lake povrede, dok je odbojkašica Aleksandra Ignjatović (16) teško povređena.
Huligani su u utorak privedeni opštinskom organu za prekršaje i osuđeni u skraćenom postupku na 40 dana zatvora .


Dvadesetjednogodišnje Čačane Darka Obrenovića, Milana Milosavljevića i Nikolu Cvetkovića i tri godine starijeg Mladena Ikonića veće Okružnog suda u Čačku osudilo je na ukupnu kaznu od četiri i po godine zatvora zbog vređanja i prebijanja tamnoputog fudbalera iz Gane Solomona Opokua, javila je agencija Fonet.

Kijev
Kijev

Obrenović je osuđen na godinu i po, Ikonić na 14 meseci, Milosavljević na godinu i Cvetković na 10 meseci.
Sva četvorica su optužena da su 7. marta, po završetku fudbalske utakmice između Borca i Bežanije, u blizini stadiona vređali na rasnoj osnovi Opokua, govoreći mu: „Šta radiš ovde, crnčugo", „Umri, crnac", „Crnčugo, stani da te bijemo", a psovali su mu i „crnačku majku". Potom su ga tukli nogama i rukama, nanevši mu lake telesne povrede.

Veterničani Dušan Manojlović i Radoja, Ljiljana i Radoslava Đurić osuđeni su juče na ukupno 15 godina zatvora za trgovinu ljudima. Oni su od novembra 2002. do marta 2003. godine, u kafani ''Kolašinka'' u Veterniku, radi prostitucije držali tada maloletnu Lj.M. iz Mola. Dakle zbog trgovine ljudima (maloletna devojka) ovo troje zlikovaca je osuđeno u proseku na po pet godina.

Kako piše ''Dnevnik'', osuđena Ljiljana Đurić je nesrećnu devojku ''prodala'' za 500 evra izvesnom biznismenu iz Kuršumlije.

Šestorica Crnogoraca i jedan Kragujevčanin osuđeni su 07.11.2008. u Okružnom sudu u Beogradu zbog prodaje droge i posedovanja oružja na ukupnu kaznu od 24 godine zatvora. Kod ove narko-grupe posle hapšenja pronađeno je oko 50 kilograma marihuane i 12,5 kilograma heroina! Dakle u proseku četiri godine "po glavi" za svesno trovanje naše dece.

Zoran M. (46) osuđen ja na 8 godina zatvora zbog ubistva majke. Zoran M. je u noći između 17. i 18. marta u porodičnoj kući u selu Balajnce pretukao nepokretnu majku. Ženi su tada polomljeni vratni pršljenovi i kičmena moždina usled čega je u ranim jutarnjim časovima preminula.

Okružni sud u Prokuplju izrekao je kaznu zatvora od tri i po godine Dušanu V (23) iz Kuršumlije jer je svojim "jugom" u centru Kuršumlije 1. septembra prošle godine udario dve osobe na trotoaru. od zadobijenih povreda Gorica M. je preminula posle osam dana a druga osoba je zadobila teške povrede. na suđenju je utvrđeno da je okrivljeni vozio pod dejstvom alkohola.

Ovo su samo neke od presuda koje su donete posle presude Urošu Mišiću. Da se podsetimo "Uroš Mišić je osuđen na deset godina zbog "pokušaja ubistva" pripadnika MUP-a na utakmici Crvena Zvezda - Hajduk Kula 02.12.2007.

Međutim dan pre izricana presude saznajemo nešto drugo i ti od strane sudskog veštaka:

Sudski veštak, doktor Dušan Dunjić, izjavio je juče u Okružnom sudu u Beogradu da je žandarm Nebojša Trajković u decembru prošle godine bio brutalno pretučen na fudbalskoj utakmici Crvena zvezda - Hajduk iz Kule,ali da nije bio životno ugrožen.

Tokom iznošenja nalaza i mišljenja veštaka na suđenju Urošu Mišiću, optuženom da je Trajkoviću gurao navijačku baklju u usta i na taj način pokušao da ga ubije, Dunjić je naveo da je Trajković zadobio teške povrede, ali da nije imao povrede u ustima.

Kada uporedim Urošev zločin i kaznu koju je dobio sa gore navedenim primerima ne mogu a da se ne zapitam da li je to preterano? Da li država zaista ne može da počne sa čišćenjem kriminala sa neki pravim zločincima ili lopovima. Imamo gomile narko dilera, ubica, gospode sa "koferom" političara kojima mame i tate uplaćuju novac na račune na Kajmanskim ostrvima, pijanih šofera koji svake godine iz svoje bahatosti pobiju na stotine ljudi. Imamo isuviše raznoraznih "kontraverznih biznismena" i korumpiranih političara. Imamo celu bulumentu zlikovaca i otimača koji bi premijerno trebali da budu VIP za treniranje strogoće i nulte tolerancije za kriminal u zemlji Srbiji a ne da se kola slome na dvadesetogodišnjaku bez kriminalnog dosijea. Ukoliko Uroš zaista odleži deset godina on više neće biti sposoban da se vrati u "normalan" život, dobićemo samo još jednog prekaljenog kriminalca a čini mi se da su oni jedna od retkih stvari sa kojima Srbija nije u deficitu. Ne sporim, potrebno državu dovesti u red i strogo kažnjavati sve one koji ne poštuju zakon ali kao primer drugima ne bi trebao da posluži jedan golobradi mladić. Mislim da bi trebalo početi sa čišćenjem od vrha jer ne kaže džabe naš narod "riba smrdi od glave"

 

I za kraj, navijačka akcija PRAVDA ZA UROŠA je dobila veliki zamah. Pored javne podrške SVIH navijačkih grupa u Srbiji (osim navijača Partizana) akcija je dobila na zamahu i u inostranstvu. Pored tradicionalno prijateljskih navijačkih grupa Atinskog Olimpijakosa i Moskovskog Spartaka, transparenti sa

Lomomotiva-Yenit 1
Lomomotiva-Yenit 1
natpisom pravda za Uroša se mogu videti i na utakmicama u Poljskoj, Češkoj, Švajcarskoj, Bugarskoj, Francuskoj, Holandiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Ukrajini, Španiji, Republici Srpskoj, Turskoj...
Lokomotiva-Zenit 2
Lokomotiva-Zenit 2

P.S. Policajcu Trajkoviću želim uspešan oporavak.

Atačmenti



Komentari (15)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

constrictoria92 constrictoria92 12:03 10.11.2008

Nista ne mogu ni da dodam

ni da oduzmem.

Moj stav je identican tvom.

vracarac92 vracarac92 12:05 10.11.2008

Re: Nista ne mogu ni da dodam

ni da oduzmem.

Moj stav je identican tvom.

Hvala. Hvala
d_sandic d_sandic 13:01 10.11.2008

Pitam se, pitam

Nisam stručnjak za fudbal. Nisam ni pravnik. O slučaju znam iz medija. Ali, po nešto znam o policijskom poslu. Nekad sam bio šef službe za analitiku u jednom CJB u Rep. Srpskoj. Moje pitanje je : kako to da se major policije uputi na operativni zadatak koji ne priliči ni njegovom činu ni godinama? Kako to da je bio relativno sam? Kako to da mu niko od uniformisanih policajace nije pritekao u pomoć? Uroš treba da odgovara. Kazna treba da bude opominjujuća. Krivca za stradanje Trajkovića treba potražiti među njegovim kolegama!
vracarac92 vracarac92 13:13 10.11.2008

Re: Pitam se, pitam

Ceo slučaj napada na policajca Trajkovića je veoma "čudan". Ima mnoooogo nelogičnosti.
constrictoria92 constrictoria92 13:33 10.11.2008

Re: Pitam se, pitam

Ceo slučaj napada na policajca Trajkovića je veoma "čudan". Ima mnoooogo nelogičnosti.


Nemoj da se stidis. Slobodno kazi da je isceniran. To mnogi misle, pa i ja.
vracarac92 vracarac92 13:42 10.11.2008

Re: Pitam se, pitam

Trudim se da biram reči ali može se i tako reći.
Evo prenosim i kompletno saopštenje za javnost grupe Delije Server nedelju dana posle izricanja presude:
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Пошто се медији претходних седам дана баве само Делијама обраћамо се јавности следећим питањима:

1. Ко се то толико боји позива на правду, и да ли се ико заиста запитао шта значи порука: "Правда за Уроша"?

2. Да ли је јавност упозната са свим детаљима судског процеса који негирају такву квалификацију кривичног дела?

3. Да ли је cудија судио по истом закону када је контраверзног бизнисмена ослободио за убиство?

4. Зашто се 11 мајица на терену карактеришу као притисак на суд, али не и писмо независног синдиката полиције упућено судији непосредно уочи доношења пресуде у коме се тражи изрицање максималне казне?

5. Да ли је у овој земљи закон исти за све, када се за напад на полицајца добија 10 година затвора, а за брутално убиство недужног демонстранта два месеца суспензије?

6. Зашто јавност упорно затвара очи пред чињеницом да највећа жртва овог случаја, и након вишедеценијског стажа у полицији, и после десетина интервјуа у којима је константно наглашавао своју незавидну егзистенцијалну ситуацију, и даље нема решено стамбено питање док се и нижи страначки функционери башкаре на Дедињу и осталим елитним Београдским насељима?

7. Зашто се јавност заиста не запита шта значи порука "Правда за Уроша"?

Овим путем поручујемо свим Звездашима да обрате посебно пажњу на судбину клуба, и да не падну под утицај систематске кампање која се већ дуже време води против Црвене звезде, њених легенди и навијача.

Делије Север

d_sandic d_sandic 13:45 10.11.2008

Re: Pitam se, pitam

Da me ne shvatiš pogrešno, pitanja su na mestu. Malom treba lečenje. Sama ideja da se neko juri bakljom? Mislim da zalazim u tvoje područje...
vracarac92 vracarac92 13:54 10.11.2008

Re: Pitam se, pitam

Da me ne shvatiš pogrešno, pitanja su na mestu. Malom treba lečenje. Sama ideja da se neko juri bakljom?
Uroš JESTE zaslužio robiju ali 10 godina je suviše. Pa toliko ne dobijaju ni ubice, trgovci belim robljem, veliki dileri. Jednostavno, treba imati meru. Smatram da bi tri godine zatvora bila pravična kazna.
d_sandic d_sandic 14:01 10.11.2008

Re: Pitam se, pitam

Uroš JESTE zaslužio robiju ali 10 godina je suviše. Pa toliko ne dobijaju ni ubice, trgovci belim robljem, veliki dileri. Jednostavno, treba imati meru. Smatram da bi tri godine zatvora bila pravična kazna.


Ma to je prvostepena presuda. U drugom stepenu će biti poništena. To je klasično bacanje peska u oči! Malog treba izvući iz te priče. Jedini prijateljski gest je naći način da se taj bes odstrani. Da dečko počne da razmišlja. Da pojmi da je Trajković čovek, otac, podstanar... Da ga njegova deca trebaju! I što je najbitnije da mu nije neprijatelj.
vracarac92 vracarac92 14:09 10.11.2008

Re: Pitam se, pitam

Ma to je prvostepena presuda. U drugom stepenu će biti poništena. To je klasično bacanje peska u oči! Malog treba izvući iz te priče.
Iz tvojih usta u božije uši.
Jedini prijateljski gest je naći način da se taj bes odstrani. Da dečko počne da razmišlja. Da pojmi da je Trajković čovek, otac, podstanar... Da ga njegova deca trebaju! I što je najbitnije da mu nije neprijatelj.
Gotovo sam siguran da je to shvatio. Ne smem ni da pomislim šta je sve preživeo u tamnici.
margos margos 17:42 10.11.2008

Re: Pitam se, pitam

Malog treba izvući iz te priče. Jedini prijateljski gest je naći način da se taj bes odstrani. Da dečko počne da razmišlja. Da pojmi da je Trajković čovek, otac, podstanar... Da ga njegova deca trebaju! I što je najbitnije da mu nije neprijatelj

Da, to bi bilo najhumanije i najbolje. Međutim, ko još razmišlja o nekom besnom momku, huliganu, pa i o sirotom Trajkoviću razmišljaju samo njegovi bližnji, poneki pojedinac, a ostalima služi za lični marketing i plasiranje nekih drugih poruka. Ne mislim tu na vas (nas), naravno.

Inače, videla sam grafite i po Skoplju.
MilutinM MilutinM 22:17 10.11.2008

Re: Pitam se, pitam

kako to da se major policije uputi na operativni zadatak koji ne priliči ni njegovom činu ni godinama? Kako to da je bio relativno sam? Kako to da mu niko od uniformisanih policajace nije pritekao u pomoć? Uroš treba da odgovara. Kazna treba da bude opominjujuća. Krivca za stradanje Trajkovića treba potražiti među njegovim kolegama!

Ne dugo posle presude, predsednik sindikata policajaca izjavio u Poligrafu da kolege policajci nisu pomogli Trajkoviću mada su mogli, kao i da se zna da takvo naredjenje nije hteo da izda tadašnji komandant Brigade koji je bio na stadionu. Takodje, rekao je da je Trajković potpuno napušten i bez ikakve pomoći iz Policije.

Ко се то толико боји позива на правду, и да ли се ико заиста запитао шта значи порука: "Правда за Уроша"?

Zašto je rečenica "Pravda za Uroša" anatemisana. Ona ne glasi "sloboda za Uroša". Ona ne znači da Uroša treba osloboditi krivice. Ona je samo izraz mišljenja da je kazna Urošu Mišiću preterana. Ja delim to mišljenje. A, dozvolićete, svako treba da ima pravo na svoje mišljenje i mogućnost da ga iznese.
vracarac92 vracarac92 07:57 11.11.2008

Re: Pitam se, pitam

Ne dugo posle presude, predsednik sindikata policajaca izjavio u Poligrafu da kolege policajci nisu pomogli Trajkoviću mada su mogli, kao i da se zna da takvo naredjenje nije hteo da izda tadašnji komandant Brigade koji je bio na stadionu. Takodje, rekao je da je Trajković potpuno napušten i bez ikakve pomoći iz Policije.
Tačno. Čak je naveo i ime i prezime dotičnog komandanta.
Da, to bi bilo najhumanije i najbolje. Međutim, ko još razmišlja o nekom besnom momku, huliganu, pa i o sirotom Trajkoviću razmišljaju samo njegovi bližnji, poneki pojedinac, a ostalima služi za lični marketing i plasiranje nekih drugih poruka. Ne mislim tu na vas (nas), naravno.
Na žalost. I Uroš i Trajković su postali moneta za potkusurivanje. Na tribini se trudimo da se borimo protiv toga i na svakoj utakmici prikupljamo priloge za tu borbu a pokrenut je i časopis "Epicentar ludila" koji se u velikoj meri bavi tim problemom.

aleksandarz92 aleksandarz92 12:58 13.11.2008

Jeste da ksanim sa komentarom ali,

Da li bi mogao da mi objasnis transparent iz Sofije na kome pise " Sloboda za Uroša"
vracarac92 vracarac92 15:24 13.11.2008

Re: Jeste da ksanim sa komentarom ali,

Da li bi mogao da mi objasnis transparent iz Sofije na kome pise " Sloboda za Uroša"

Navijači Levskog su verovatno pogrešno razumeli poentu akcije. Ne tražite dlaku u jajetu. U svakom slučaju hvala im na velikoj podršci. Koristim ovu priliku i da pozdravim mog prijatelja, jednog od viđenijih navijača Levskog, Kamena Pirijankova.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana