Gradjanske inicijative| Nostalgija

Otpor 10 godina kasnije...

Belius RSS / 11.11.2008. u 14:43

 

... i dalje živi.

Živi u bedžu kojeg čuvamo negde na dnu fijoke, ili u majici na koju slučajno naletite kada sređujete orman. To je ona izbledela majica koja više izgleda kao stara krpa, ali je sigurno nećete baciti jer vam je draža od deset takvih novih. Majica herojskih vremena. Majica koju niste dobili, osvojili ste je.

Otpor živi i u sada već jedva vidljivoj isprejanoj pesnici na betonskom zidu u komšiluku. Preko nje često lepe kojekakve plakate koji vremenom otpadnu. Pesnica koju ste vi isprejali. Nalepnica koju ste vi nalepili. Zemlja koju ste vi promenili.

Otpor živi i u srcu. To shvatite onda kada se setite šta ste sve radili, a zašta danas ne biste imali hrabrosti ili volje. Prkos da se primi još jedan udarac pendreka. Odlučnost da se goloruk stane pred silom. Mudrost da se namagarči naizgled moćniji protivnik.

Otpor živi i među nekim prijateljima. To su oni ljudi koje verovatno nikada ne biste drugačije upoznali, a kojima se mnogo obradujete kada ih sretnete. Sa kojima do kasno u noć u nekoj kafani prepričavate iznova i iznova davno odigrane scene, uveličavajući detalje radi dobrog raspoloženja. Sa kojima na neki način žalite za tim vremenima, neponovilo se.

Otpor živi u svima nama. Setite se u petak.

 

Atačmenti



Komentari (0)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana