Kako se (o)sećate?

omega68 RSS / 12.11.2008. u 23:46

http://img37.picoodle.com/img/im
http://img37.picoodle.com/img/im
http://img29.picoodle.com/img/im
http://img29.picoodle.com/img/im
http://img29.picoodle.com/img/im
http://img29.picoodle.com/img/im

 

 

 

 

 

 

 

 


„Stojadin“, „florida“ i „jugo“, odlaze u istoriju


Kragujevac - Proizvodnja Zastavinih modela „jugo“, „skala“ (popularni stojadin) i „florida“, biće ugašena tokom naredne sedmice, preciznije 20. novembra, kada će iz pogona Finalizacija izaći poslednji modeli sa oznakom „zastava“. Poslednji „jugo“, pod rednim brojem 794.428, sa Zastavinih montažnih traka sišao je pekjuče pre podne.

 

Silazak poslednjeg „jugića“ sa montažne trake propraćen je i suzama pojedinih radnika pogona Montaža. Taj model, kažu u Zastavi, neće biti prodat, većće, u dogovoru sa Fijatom, ostati u fabričkom muzeju. Stara oprema, osim one koju je Fijat odlučio da zadrži u svojoj novoj kompaniji, trebalo bi, do 20. aprila naredne godine, da bude izmeštena iz pogona nekadašnje Fabrike automobila, i najverovatnije će biti ponuđena domaćoj automobilskoj industriji, dok će jedan deo biti prodat inostranim i domaćim kompanijama ili pretopljen u železari Ju es Stila u Smederevu. Umesto starih Zastavinih modela koji naredne nedelje odlaze u istoriju, u novoj automobilskoj kompaniji u Kragujevcu (Fijat automobili Srbija), tokom naredne godine proizvodiće se Fijatov automobil „punto“, dok će krajem 2009. startovati i proizvodnja novih Fijatovih vozila, najpre modela „A“, a zatim i automobila „B“ klase.

 

 

 

 

 

 

 

Atačmenti



Komentari (95)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Bright Spot Bright Spot 00:26 13.11.2008

Meni žao

Jeste da nikada nisam posjedovao niti jedan od Zastavnih modela, ali su nekako bili... moji?

A vratiće se on, znam garant, u inat onima koji će pomenuti USA ankete, liste, filmove i slično.
Yugo, takav - kakav je, sigurno nije prva stvar koje bih se trebao stiditi. :)

Putuj Yugo...
omega68 omega68 00:41 13.11.2008

Re: Meni žao

Za prvog







Putuj Yugo...

Putuj putuj srećo moja...
Bright Spot Bright Spot 00:46 13.11.2008

Re: Meni žao

Nakon dvije godine i desetak postova, i sljeduje mi ništa bolje do Yugo :)
Hvala!
constrictoria92 constrictoria92 00:46 13.11.2008

Re: Meni žao

I meni je bas zao...
Yugo mi je, sa svim manama, jedan od omiljenijih auta (na njemu sam se obucavala za voznju - jos nisam polozila).
omega68 omega68 00:54 13.11.2008

Re: Meni žao

I meni je bas zao...

Tetka, jel si videla kako je bilo žao radnicima?Mića ispevao tužbalicu, ima na sajtu
omega68 omega68 00:56 13.11.2008

Re: Meni žao

i sljeduje mi ništa bolje do Yugo :)
Hvala!

Jes , ali kakav
ssvetlana92 ssvetlana92 02:02 13.11.2008

Re: Meni žao

constrictoria92
I meni je bas zao...
Yugo mi je, sa svim manama, jedan od omiljenijih auta (na njemu sam se obucavala za voznju - jos nisam polozila).


I meni, mada ja nisam vezana za polaganje na istom, nego sam naučila da ga rasklapam i sklapam kad god i gde god. Pošto mi rekoše da su delovi jeftini, hajde da poslušam prijatelje, kupim Jugića...pa su me sve trafike upoznale. Svaki dan sam dolazila sa spiskom delova koje tog dana treba promeniti. Da ne bih mučila majstore "naučnike", sama sam menjala delove. To mi je period nostalgije...sve sam znala oko kola. A sada gledam u motor, on gleda u mene...i ništa se ne kapiramo. Ma Jugo je, Jugo! Stara dobra vremena
margos margos 10:39 13.11.2008

Re: Meni žao

na njemu sam se obucavala za voznju

Ja učila na fići, pa poslednjih sedam časova na jugiću - stigao novi u školu. pa kao, na njemu ću polagati. Posle ukupno deset dana, ja na polaganju, a čeka me fića. Šta je bilo? Fabrička greška - izletela radilica... e jeb....
Položih ja ipak.
omega68 omega68 11:05 13.11.2008

Re: Meni žao

Položih ja ipak.

Dobro je ako nije bilo polaganje kao što je Fata...
ivana23 ivana23 00:54 13.11.2008

Tek postaje zanimljivo

JUGO 45 NASTAVLJA DA ŽIVI

Automobil jugo 45, kojeg je kragujevačka Zastava prestala da pravi posle 28 godina proizvodnje, odavno nije samo prevozno sredstvo, već je i sastavni deo popularne kulture na području bivše Jugoslavije, ali i u svetu. Beta
Mala jugoslovenska kola bila su glavni junak projekta Jugo Amerika čiji je cilj bio da ona postanu jeftino i popularno prevozno sredstvo u SAD. Dok su ih tamošnji kritičari dočekali „na nož“, ona su u Americi dobila klub obožavatelja, ali i ulogu u brojnim holivudskim filmovima i televizijskim serijama.

Prvo značajnije pojavljivanje imao je u epizodi Take My Wife For Example (1989) popularne američke serije Slučajni partneri (Moonlightning) sa Sibil Šepard i Brus Vilisom.

Vilisov lik bezuspešno pokušava da se otarasi jugoslovenskog auta dobijenog kao neželjeni rođendanski poklon. Najpre ostavlja auto u najozloglašenijem kraju grada, gde ga ipak niko ne ukrade, a konačno uspeva da ga se reši kada ga slučajno ugura u iskopanu raku na gradskom groblju.

Da je susret sa jugom ostavio traga na Vilisu, pokazao je treći deo njegove akcione sage o žestokom njujorškom policajcu DŽonu Meklejnu Umri muški sa osvetom (1994). U njemu se ova holivudska zvezda odnosi prema jugoslovenskim kolima sa sličnom vrstom nepoštovanja.

Primoran da zločince juri Njujorkom u jugu 45, Vilisov Meklejn ne štedi pogrde na račun „jugića“, nazivajući ga „gomilom smeća“.

Ni glumac Den Ejkrojd, u komediji Dregnet (1987), nema lepih reči za jugića i žali se: „Jedina kola koja je Služba bila spremna da nam ustupi bio je neobeleženi jugo - uvoz iz Jugoslavije koji je Služba dobila od vlade te zemlje kao test vozilo, a koje predstavlja ’poslednji vrisak’ srpsko-hrvatske tehnologije“.

Dok je u Umri muški 3 imao tek sporednu ulogu, jugo 45 je postao glavna zvezda holivudske komedije Ko je ubio Monu? (2000) sa Džejmi li Kertis, Niv Kempel i Denijem De Vitom u glavnim ulogama.

U filmu svi stanovnici gradića Verplank voze jugo 45, jer je prema scenariju to nekad bilo područje na kome je testirano kako će se jugoslovenski automobil pokazati na tržištu SAD.

Juga u holivudskoj komediji Inspektor Gedžet (1999) vozi glavni junak, u tumačenju Metjua Broderik. On se sa svojim žutim mezimcem upušta u jurnjavu s negativcima, zakucava se s njim u Yahoo bilbord i zatim bivan napadnut eksplozivom.

Dok je Zastava polako pripremala kraj „jugića“, nakon 794.428 proizvedenih primeraka, kragujevački auto se ponovo našao u jednom holivudskom filmu - tinejdžerskoj komediji Nick and Norah's Infinite Playlist, koja je premijeru u SAD imala 3. oktobra.

Mladi muzičar Nik (Majkl Sira) i njegova poznanica Nora (Ket Denings) tokom čitavog filma voze odrtaveli naradžasto-žuti jugo 45. Štaviše, kroz zvaničnu veb prezentaciju ovog filma, na adresi www.sonypictures.com/movies/nickandnorah, posetioce vodi figurica Zastavinog vozila.

Američki horor pisac Stiven King, koji živi i radi u Mejnu - gde se jugo 45 dobro prodavao - utkao je ova kola u nekoliko svojih knjiga, pa ga tako u romanu Potrebne stvari (1991) vozi jedna od glavnih junakinja - pripadnica niže srednje klase.

Jugo 45 je bio predmet muzičkih spotova i pesama, a poslednje, veoma zapaženo pojavljivanje imao je u spotu The Day That Never Comes (2008) grupe Metallica, kojim je najavljen njen novi album Death Magnetic.

U spotu se prizori svirke benda izmenjuju sa pričom o grupi američkih vojnika koja u pustinjskom krajoliku nalik na Irak, posle jedne borbene akcije slučajno nailazi na muškarca i ženu u pokvarenom crvenom „jugiću“.

Nervozni vojnici sa uperenim oružjem prilaze muškarcu koji stoji sa kablovima rukama i moli za pomoć oko popravke juga, u kome sedi žena odevena u tradicionalnu crnu muslimansku odoru.

Sarajevsko-zagrebačka verzija Zabranjenog pušenja, na čelu sa Sejom Seksonom, nostalgično je opevala jugoslovenski auto u pesmi Jugo 45 koja se nalazi na albumu Agent tajne sile (1999): „Bilo je to dobro vrijeme, Sve na kredit, sve za raju jarane, U auto naspi čorbe, Pa u Trst po farmerke. Bilo je to dobro vrijeme, Te na izlet, te malo na more, U kući puno smijeha. U bašči jugo 45“.

Posle jučerašnjeg kraja proizvodnje, Zastavin jugo će po svojoj prilici nastaviti život u filmovima, na televiziji i muzičkim spotovima, a najverovatnije će postati muzejski eksponat.

Direktor kragujevačke fabrike automobila Radomir Petrović rekao je agenciji Beta da poslednji jugo neće biti prodat već će najverovatnije „otići u muzej“.


http://www.sonypictures.com/movies/nickandnorah/
omega68 omega68 01:06 13.11.2008

Re: Tek postaje zanimljivo

Nisam ni sumnjaoDobra noć sveprisutna
ivana23 ivana23 01:10 13.11.2008

Re: Tek postaje zanimljivo

omega68
Nisam ni sumnjaoDobra noć sveprisutna

Izvini, ja prooooduzila komentar....
ssvetlana92 ssvetlana92 02:12 13.11.2008

Re: Tek postaje zanimljivo

Ja ga fakat, nikada neću zaboraviti! Kad god je mogao, ugasio se. :) Naročito je bio osetljiv na vlagu, ili kad malo sipi kišica. Romantična duša. Nema auto puta gde ga nisam "sredjivala". Imao je običaj da me ostavi u nekoj nedodjiji, i to u ono vreme krize...pa sam se nagledala prirodnih bogatstava naše zemlje od ponoći pa do jutra rana. Kad bih ja to videla, pitam se, da nisam imala Jugića!? Nikad!
jack_bauer jack_bauer 03:35 13.11.2008

Re: Tek postaje zanimljivo

Ja ga fakat, nikada neću zaboraviti! Kad god je mogao, ugasio se. :) Naročito je bio osetljiv na vlagu, ili kad malo sipi kišica.

za vlagu je wd40 sprej bio (i jeste) zakon. samo ga naprskas po razvodnoj kapi i kablovima i motor pali na 'pola kljuca'. sada, zasto su kablovi na zastavinim koloma upijali vlagu, a na svim ostalima nisu... ?

mene je 'kec' srecno prevezao diljem evrope. o balkanu da ne pricamo
omega68 omega68 09:44 13.11.2008

Re: Tek postaje zanimljivo

Sarajevsko-zagrebačka verzija Zabranjenog pušenja, na čelu sa Sejom Seksonom, nostalgično je opevala jugoslovenski auto u pesmi Jugo 45



Ovde
omega68 omega68 10:58 13.11.2008

Re: Tek postaje zanimljivo

Romantična duša. Nema auto puta gde ga nisam "sredjivala". Imao je običaj da me ostavi u nekoj nedodjiji, i to u ono vreme krize...pa sam se nagledala prirodnih bogatstava naše zemlje od ponoći pa do jutra rana.

He he he, još ako je tu bio i neko na zadnjem sedištu...
omega68 omega68 11:10 13.11.2008

Re: Tek postaje zanimljivo

zasto su kablovi na zastavinim koloma upijali vlagu, a na svim ostalima nisu... ?

Pravila ga ...mokra braća
Colin_bgd Colin_bgd 11:53 13.11.2008

Re: Tek postaje zanimljivo

za vlagu je wd40 sprej bio (i jeste) zakon. samo ga naprskas po razvodnoj kapi i kablovima i motor pali na 'pola kljuca'. sada, zasto su kablovi na zastavinim koloma upijali vlagu, a na svim ostalima nisu... ?

Ja nikad necu da zaboravim, u prvim mesecima svog vozackog zivota, vozim se ja Jugom po gradu (Beogradu) i stane mi, negde na zelenom vencu, na putu ka Brankovom mostu. I nece da upali, nema t-e-o-r-i-j-e. Probaj ovo, probaj ono, kad neko pridje i kaze "sa'cu ja da ti donesem WD40, ima da upalis za sekund". Ja ga gledam belo, kao ma daj...
Vrati se covek, poprska ceo motor, ja seo, krese iz prve... U neverici se zahvaljujem, kaze on, samo WD40 i nema da brines...
Od tada kad god smo isli na put negde Jugom prebrojavanje je islo: dokumenta, pare, kljucevi, WD40...
ssvetlana92 ssvetlana92 12:24 13.11.2008

Re: Tek postaje zanimljivo


He he he, još ako je tu bio i neko na zadnjem sedištu...

Haha...i ja sam o tome sanjala..niko normalan nije hteo u mog Jugića. Već su znali za foru da ide samo na gurku.
Moj Mali je bio egzemplar..gasio se i kad je vlaga i kad nije. wd 40 sam trošila kao benzin. :)
Na kraju, kad sam htela da ga odguram u Savu (bliže mi je)..setim se da ga rasklopim još jedared..kad ono korodirao rezervoar za benzin. "Majstori" u Kragujevcu mi rekoše da nisam imala sreće, to je bila neka serija uvoza iz Bugarske, pa se povaljaše od smeha. Sad se i ja smejem na pomisao koliko vremena sam provodila ispod kola.
omega68 omega68 16:23 13.11.2008

Re: Tek postaje zanimljivo

.niko normalan nije hteo u mog Jugića. Već su znali za foru da ide samo na gurku.

E, zato je tu bio moj FIĆA
Jes malo pozadi, ali sam zato više koristio haubu u Šumaricama
Hauba je dobra jer je...neravna
maksa83 maksa83 03:58 13.11.2008

šta kaže narod

Red je da se setimo šta je o Pokojniku (Jugo 45) ispevao narod:

Kupi Jugo - ne traje dugo.

Vlasnici Juga idu pravo u Raj. Kroz Pakao su već prošli.

Q: Kako se u Jugu zovu amortizeri?
A: Putnici.

Q: Kako se u Jugu zovu kočnice?
A: Dodatna oprema.

Q: Kako u Toyoti proveravaju da li auto dihtuje?
A: Zatvore pacova unutra i ako se uguši za 3 min. znači da auto dihtuje.
Q: Kako u Zastavi proveravaju da li auto dihtuje?
A: Ubace mačku unutra i ako ne pobegne za pola sata znači da auto dihtuje.

Itd...

Re: šta kaže narod

ima i onaj:
zasto uz yugo dolazi i par debelih rukavica?
da ti se ne smrznu ruke dok guras.

moj prvi auto je bio beli yugo. jednom sam ga otkljucala, sela, i tek onda primetila da to uopste nije bio moj auto! kljuc je bez problema otvarao svaki
maksa83 maksa83 09:40 13.11.2008

Re: šta kaže narod

moj prvi auto je bio beli yugo. jednom sam ga otkljucala, sela, i tek onda primetila da to uopste nije bio moj auto! kljuc je bez problema otvarao svaki

Ovo je i sa Fićom bilo ko dobar dan, a bogami ja prisustvovao i kad se to desilo jednom Šervrolet Kamaru.
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:43 13.11.2008

Re: šta kaže narod

Yugo or yu don't go.
omega68 omega68 09:57 13.11.2008

Re: šta kaže narod

Krugolina Borup

Dobro jutro gospođo, znam sve:
Nes bez mleka, šećera, bez mućenja, preliveno vrelom vodom i u šolji, ne u čaši, jel tako?
omega68 omega68 11:02 13.11.2008

Re: šta kaže narod

moj prvi auto je bio beli yugo.

To je kao prva ljubav:
Posle imamo lepše i bolje, ali uvek se sećamo... sa nostalgijom
omega68 omega68 11:07 13.11.2008

Re: šta kaže narod

A: Ubace mačku unutra i ako ne pobegne za pola sata znači da auto dihtuje.

Zaspi radnik u njemu, pa ako ga poslovođa ne vidi - znači da je nevidljiv
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:50 13.11.2008

Re: šta kaže narod

Dobro jutro gospođo, znam sve:
Nes bez mleka, šećera, bez mućenja, preliveno vrelom vodom i u šolji, ne u čaši, jel tako?


Ajme mene!
Sad me uplaši, crni Omega!
Kako znaš?
nsarski nsarski 13:36 13.11.2008

Re: šta kaže narod


Jedan komicar u usa je ovako opisao zasto se auto zove Yugo.

You step on the brakes, you go through the windshield!
omega68 omega68 16:19 13.11.2008

Re: šta kaže narod

Krugolina Borup
Kako znaš?

Ja sam neko ko MORA SVE DA ZNA
hehehe ili što bi reko najveći među nama jednakima:
Imam dobro pamćenje
Unfuckable Unfuckable 21:48 13.11.2008

Re: šta kaže narod

pa Fiću si mogao da otvoriš sa strane suvozača - uvek.

Unfuckable The Seća Se
omega68 omega68 00:12 14.11.2008

Re: šta kaže narod

Unfuckable
Unfuckable The Seća Se


Idi, budi bolja s drugim,
daj mu više nježnosti.
Jer to je ništa, što ja gubim
mladosti, mladosti, moja
što bi rekao još jedan pjesnik.
Hvala
hogubadagri hogubadagri 04:05 13.11.2008

nacionalna klasa

Sta ce sad da se vozi u nacionalnoj klasi?

Ja sam prosao tri keca (stojadina, skale) ili ti Lotus Ferari i Orao kako ih je moj cale zvao i mogu reci da nemam zamerke na kvarenje mehanike kao mnogi ovde, ali zavrsna izrada je bila katastrofa na svakom.
omega68 omega68 06:32 13.11.2008

Re: nacionalna klasa

ali zavrsna izrada je bila katastrofa na svakom.

Ne smem da pričam anegdote iz fabrike - kako se sve obavljala završna izrada( ljudski faktor je uvek bio rak rana ovog društva)

Re: nacionalna klasa

hogubadagri
Sta ce sad da se vozi u nacionalnoj klasi?Ja sam prosao tri keca (stojadina, skale) ili ti Lotus Ferari i Orao kako ih je moj cale zvao i mogu reci da nemam zamerke na kvarenje mehanike kao mnogi ovde, ali zavrsna izrada je bila katastrofa na svakom.

pa ficu.
fiat izbacio novi model
hogubadagri hogubadagri 13:08 13.11.2008

Re: nacionalna klasa

Anegdote su sirom poznate. Valjda se iz Kragujevca i procula ona "Ne mogu toliko malo da me plate koliko malo ja mogu da radim" sve ostalo je suvisno ali mehanika je stvarno funkcionisala kao na reklami.










Tesko fica jugo za trke kosta manje od obicne fice. Jeste simpatican auto al su malo preterali sa cenom.
ssvetlana92 ssvetlana92 13:34 13.11.2008

Re: nacionalna klasa


pa ficu.
fiat izbacio novi model


Opet će da izlaze oglasi: Menjam Fiću za dva manja automobila.
margos margos 16:46 13.11.2008

Re: nacionalna klasa

Podsetiše me ovi klipovi na jednu Strongijevu priču kad su maznuli auto iz garaže (da l od njegovog oca ili od druga, ne sećam se), pa ga tokom noći opravili misleći da ih je neko udario na parkingu. Budili majstore, ostali bez džeparca - a udarac je napravljenj ranije - te su ih uhvatili, baš zato što su ispravili limariju i prefarbali krilo tokom noći.:))))
omega68 omega68 17:36 13.11.2008

Re: nacionalna klasa

margos

A pa to je jedna od urbanih legendi koju inteligentan čovek uvek može da predstavi kao svoj doživljaj.Možda su oni imali takvo iskustvo, ali ja sam čuo bar pet tih istih.Meni se,majke mi, stvarno desilo sledeće:
Prevrnem Fiću na krov ( mošmisliti kakav sam bio, bez obzira što je fiću krovitati vrlo lako) i pošto mi pukla traverzna nisam mogao da ga vratim kući.Ostavim ga ja, u 4 noću zvoni tel. - policija!Kaže VI ste taj i taj, imali ste udes...itd.Ja kažem jesam a kako znate da sam ja vozio?
-Dođite Vi u stanicu i ....OSTAVIO SI SAOBRAĆAJNU U KOLIMA
mareee77 mareee77 04:47 13.11.2008

jos uvek ne verujem

mislim da ce sve da nas zavrnu i da nastave da ih proizvode.

samo neka idu, hvala ..... da se neko setio
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:43 13.11.2008

daj jedan dupli

za vreme jedne bozhicne parade stojim ja sa cerkom i gledamo ima sve i svashta. tek odjedanput naidje auto koje se kretalo na najneobichnije moguce nachine ukljuchujuci postrance, oko svoje ose, i slichno. kad je prishlo blizhe vidim dve prednje polovine juga lepo spojene, sa dva vozacha, a tochkovi na oba kraja rade nezavisno. chuda su pravili.
omega68 omega68 18:02 13.11.2008

Re: daj jedan dupli

daj jedan dupli ali sa pivom...
chuda su pravili.

Kakva smo tek mi čuda pravili, oni nemaju pojma
Neki su juga uprezali da ga vuku volovi
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:20 13.11.2008

Re: daj jedan dupli

a neki su volovi i direktno za volan sedali.
ivana23 ivana23 18:17 13.11.2008

YUGO

ivana23 ivana23 18:18 13.11.2008

YUGO

ivana23 ivana23 18:19 13.11.2008

YUGO

ivana23 ivana23 18:20 13.11.2008

YUGO

omega68 omega68 18:24 13.11.2008

Re: YUGO

Wau, više ne pitam gde ih nalaziš
ivana23 ivana23 18:54 13.11.2008

Re: YUGO

omega68
Wau, više ne pitam gde ih nalaziš

Posto dolazi zima, poklanjam ti jedan kamin...

omega68 omega68 19:23 13.11.2008

Re: YUGO

Posto dolazi zima, poklanjam ti jedan kamin...

Ne mogu da verujem!!!!
ivana23 ivana23 19:36 13.11.2008

Re: YUGO

omega68
Ne mogu da verujem!!!!

A kada prodje zima, bice ti lepo pod tusem...

omega68 omega68 19:40 13.11.2008

Re: YUGO

A kada prodje zima, bice ti lepo pod tusem...

c,c,c,c,c,
jel ima da nešto NISU napravili od naše jadne mukice?
maksa83 maksa83 19:50 13.11.2008

Re: YUGO

jel ima da nešto NISU napravili od naše jadne mukice?

Auto?
ivana23 ivana23 20:17 13.11.2008

Re: YUGO

maksa83
jel ima da nešto NISU napravili od naše jadne mukice?
Auto?


Eh! Makso, koliko auta ima na svetu ne mozes ih prebrojati, al' jedan je Yugo.


jos ovako puuun...
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:20 13.11.2008

Re: YUGO

ovo zadnje je samo da te potseti da je svaki ulazak u jugo kocka.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 20:33 13.11.2008

Re: YUGO

jel ima da nešto NISU napravili od naše jadne mukice?

Auto?

makso za ovo preporuka!
omega68 omega68 20:41 13.11.2008

Re: YUGO

ovo zadnje je samo da te potseti da je svaki ulazak u jugo kocka.

makso za ovo preporuka!

Dobro bre ljudi šta ste zapeli?Nikad nisam imao yuga, ne radim u Zastavi, ni matori mi nisu tamo radili i nisam emotivno vezan nizašta od toga.Vozio sam samo tristaća i fiću i njihov odlazak sam davno preboleo.Samo, mislim da postoje zemlje i ljudi koji ne mogu sebi da priušte stvarno "autotomobile" pa mi kec ili osmica da ne kažem florida, deluju kao ipak prihvatljiva prevozna sredstva.Još kad bi ih pravili disciplinovani radnici...
maksa83 maksa83 20:41 13.11.2008

Re: YUGO

Eh! Makso, koliko auta ima na svetu ne mozes ih prebrojati, al' jedan je Yugo


Sve ostalo su auti, ali samo je Yugo - vozilo.

Spremite dokumenta i izađite iz vozila.
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:47 13.11.2008

Re: YUGO

omega, nemoj opet da se ljutish. njanja vishe voli kragujevac nego 'leba da jede.

a sa jugom se zezamo, shto da ne. mladost nam je proshla u Jugi i u jugu. oboje izashlo malo kilavo, ali imamo i lepe uspomene. nishta ja tu ne bi dir'o.
ivana23 ivana23 20:50 13.11.2008

Re: YUGO

Spremite dokumenta i izađite iz vozila


Mogu samo da ga iznesu...

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 20:50 13.11.2008

Re: YUGO

ma ja volim jugo bre ljudi! a kolko volim kragujevac to i ptica na grani zna. ali vi to ne znate jer niste videli moj osvrt na klip sa yutubeta shto sam stavila na moj blog (moj prvi blog). mnogo me razhalostio chovek sa klipa shto se tako ponashao s nashim yugom. skroz ga unishtio.
omega68 omega68 20:56 13.11.2008

Re: YUGO

omega, nemoj opet da se ljutish.

Ma jok, ne ljuim se, ko se ljuti uleti mu ...ti
Nema Vas odavno kod mene da niste Vi bili ljuti zbog prošlog teksta?
omega68 omega68 20:58 13.11.2008

Re: YUGO

njanja_de.manccini
moj blog (moj prvi blog).

Koji blog? Odoh da vidim
omega68 omega68 21:01 13.11.2008

Re: YUGO

maksa83

Jel obilaziš svoj blog?Napisao sam ti nešto...Mogli ste baš i da mi javite pre, al nema veze nekako sam shvatio ko pandur
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 21:02 13.11.2008

Re: YUGO

Nema Vas odavno kod mene da niste Vi bili ljuti zbog prošlog teksta?

ma shta imam pa ja da se ljutim na tebe omega? a proshli tekst za sistem nisam htela nishta da kazhem jer nisam tamo odavno i ne razumem te fore. pa reko bolje da cutim.
ivana23 ivana23 21:30 13.11.2008

Re: YUGO

mnogo me razhalostio chovek sa klipa shto se tako ponashao s nashim yugom. skroz ga unishtio.

kako ga unistio? Koliko ja videh nije mu bas poslo za rukom.
nsarski nsarski 23:06 13.11.2008

Re: YUGO

kako ga unistio? Koliko ja videh nije mu bas poslo za rukom.

Meni je mog Yugo-a (jedinog i neprezaljenog) unistio jelen. Vozio u Nemackoj, izleteo jelen na drum, 1 ujutru, kisa, magla, on savio glavu, nabo ga na rog.
Moze Yugo da se unisti, mada ne tako lako....
omega68 omega68 20:30 14.11.2008

Re: YUGO

on savio glavu, nabo ga na rog.
Moze Yugo da se unisti, mada ne tako lako....

A šta je bilo sa Jelenom, ha ha ha, mislim sa jelenom?
nsarski nsarski 20:40 14.11.2008

Re: YUGO

A šta je bilo sa Jelenom, ha ha ha, mislim sa jelenom?

Pa, pokupio ga cuvar parka - mislim da je zavrsio u nekom loncu. Uzgred, u Pensilvaniji je zakon da road kill pripada onome koji je kill napravio (ako zeli).
omega68 omega68 20:46 14.11.2008

Re: YUGO

u Pensilvaniji je zakon da road kill pripada onome koji je kill napravio (ako zeli).

Čekaj, jel oni tamo jure u nadi da će nešto da killinguju.Padaju mi na pamet svakakve scene?

Re: YUGO

bila je emisija u uk o jednom sto se iskljucivo hrani lesevima u saobracaju ubijenih zivotinja.
u kuci ima 7 zamrzivaca punih najrazlicitije divljaci. za tu priliku je ekipi snimatelja spremio kari od veverice.
nsarski nsarski 21:01 14.11.2008

Re: YUGO

Čekaj, jel oni tamo jure u nadi da će nešto da killinguju.Padaju mi na pamet svakakve scene?

Pre svega, gramaticki ispravno se kaze "killuju" a ne "killinguju":))
I to nije uopste zezanje, mozes covek da nastrada. Ako se ne prevrnes, dovoljno je da razbijes farove, u sred noci, na 100 milja daleko od najblizeg mesta, napolju 20C ispod nule...treba to preziveti. Ja sam u nekoliko navrata izbegao takve udese kad sam ziveo u zaostalim predelima usa. Srecom.
omega68 omega68 21:25 14.11.2008

Re: YUGO

za tu priliku je ekipi snimatelja spremio kari od veverice.

jel rekoše kakva je veverica?
marco_de.manccini marco_de.manccini 21:56 14.11.2008

Re: YUGO

ne znam da li jure veverice da bi ih potkachili (a ukus je, pretpostavljam, kao i kod svakog pacova), ali juriti jelena ili divlju svinju je prilichno samoubistveno. ovo potonje pogotovu.

nego kad smo kod roadkill da vas potsetim:

kazhe jedan armadiljo drugom "ako predjesh ovaj put, tvoj zhivot vishe nikada nece biti isti"
Budimac Budimac 20:43 13.11.2008

Nemam

šta dodati osim da je blog sa sve komentarima i slikama sjajan! Samo nastavite.
Alava Alava 21:20 13.11.2008

E meni drago

Nisam volela Zastavu...
Ali bih proizvodila Jugiće i dalje... za obnovu voznog parka Vlade Srbije. Ništa Audi, BMW i ostali stranci... Vozimo domaće, krenimo od Vlade.
omega68 omega68 21:59 13.11.2008

Re: E meni drago

Dobrodošla, ja inače ovde važim za lakonaljutljivu blogoosobu pa ću se potruditi da izmenim tu sliku.Slažem se sa gore pomenutim stavom posebno ono za Vladu...
Blade Runner Blade Runner 22:08 13.11.2008

Jos jedan

udarac jugonostalgicarima. Sve je manje stvari koje podsecaju na ex jugu.
A
ljudski faktor
moze da sredi i Fiat ako bude tako mastovit kao sa Yugom.
omega68 omega68 23:17 13.11.2008

Re: Pazi vamo...

Sve je manje stvari koje podsecaju na ex jugu.

Nisam ni jugonostalgičar Nije ovo jugonostalgija, već mladostnostalgija.To mi je bio cilj.Da se setimo svako svojih iskustava koja nisu bila vezana za pežoe, renoe,mečke, bendže...jer ih nije bilo (bar nama koji imamo problem sa godinom proizvodnje)
ssvetlana92 ssvetlana92 23:39 13.11.2008

Re: Pazi vamo...

vezana za pežoe, renoe,mečke, bendže..


Prodajem mečku, ful oprema, lanac, daire i motka!
omega68 omega68 23:45 13.11.2008

Re: Pazi vamo...

Prodajem mečku, ful oprema, lanac, daire i motka!

Hahahaha Ti baš umeš da nasmeješ
losmicicmi losmicicmi 22:41 13.11.2008

:((((



Dva dana nakon 18og rodjenda dobio sam rozi papircic,a dan posle toga i crveni YUGO 45, godina prozivodnje 92'.... nekako kao da je bio alergican na semafore, uvek se gasio, drugi ucesnici u saobracaju psovali mene, a psovao NJEGA, cak ga i udara nesrtenika po volanu nekada.... ali osalo mnogo lepih uspomena, sta vise, i ta alergija na semafore mi je danas simpaticna.....
:((((

"al ni jedno cudo nije bilo ravnom onome,
kad' je stari uparkir'o u bascu
YUGO 45...."
omega68 omega68 23:24 13.11.2008

Re: :((((

"al ni jedno cudo nije bilo ravnom onome,
kad' je stari uparkir'o u bascu
YUGO 45...."

Eeeee,Sejo je Bog....mada imam utisak da je malo koristio i 101 u ovm spotu, kao mi ne znamo....Mislim da je bolji onaj gore koji sam dao.Miloše, pozdrav, trebao sam i ja da budem tako po pradedi, ali sam sličnog imena
losmicicmi losmicicmi 04:59 14.11.2008

Re: :((((

omega68
Eeeee,Sejo je Bog....mada imam utisak da je malo koristio i 101 u ovm spotu, kao mi ne znamo....Mislim da je bolji onaj gore koji sam dao.Miloše, pozdrav, trebao sam i ja da budem tako po pradedi, ali sam sličnog imena


Zamalo imenjace, slicnoga imena, Sejo i Pusenje jesu Bogovi...zao mi je sto necu moci da idem na koncert 29og u Arenu, prica se da ce da pevaju stare pesme, te verujem da ce i ova naci svoje mesto na reperotaru.... inace, izvinjavam se na ponovno postavljenom spotu, tvoj link stvarno nisam primetio..... :))
reanimator reanimator 08:46 14.11.2008

...

Mislim da ću da promenim strategiju čitanja bloga. Dok ja iščitam sve na naslovnoj, kod kojih u 98% slučajeva nemam voljni momenat da se uključujem, ovi "sporedni", koji su evidentno naj, dodju u fazu da je sve već rečeno. Ono..stig'o na fajront, a vidim bila dobra žurka
Ali dobro...ako ništa, pred jutro je uvek bila najbolja muzika
omega68 omega68 20:27 14.11.2008

Re: ...

ovi "sporedni", koji su evidentno naj,

hehehe i oni su bili dobri kao "sporedni", a sad udarila slava u glavu
trener92 trener92 08:49 14.11.2008

Kec!

Najbolji auto za naše puteve,još kada staviš dupli list na zadnji nosač, i gume 155x13,pa još kontinental, ide kao pravi auto., startan što mora da se prizna. Nostalgija jbg.
Samo kada si kupovao keca to je bila lutrija, neko kupi i pređe puno km bez promene delova, a neko "kupi mačku u džaku"
A to što te ostavi u nekoj nedođiji, je dobro, naučiš se hteo ti to ili ne, prvo korišćenju alata, gedora, naučiš da postoji "moment ključ" ( posle dosta polomljenih šrafova)( Uvek puna torba alata u kolima), da promeniš neke delove, naučiš silom prilika neke trikove (jedino je bio loše postavljen anlaser, pa imaš velikih problema posle sa bolovima u kičmi, ako ga skidaš u čučećem stavu, a crkne obično po nekoj kišici i na mestu gde ne možeš da legneš isppod da bi ga skinuo),
a + jeftini delovi, ( pošto ih menjaš svaki čas , posle ti se učini da voziš mercedes koliko si para potrošio) , zazor na platinama namestiš staniolom iz cigara, u dlaku bez "špijuna", krompir staviš kad ti riknekondenzator,( ide par kilometara,)
shvatiš ,na kraju ,
posle mnogo bačenih uložaka termostata ( "odlična i kvalitetna" izrada domaaće radinosti) i ravnanja glave motora( prokuva čas posla ,ali možeš da skuvaš kafu- ladno, a i osetiš draž spuštanja prema BG od Bubanj potoka sa ugašenim motorom, da bi se ohladio ),
da ti ni ne treba grejanje unutra, ionako nema svrhe ( kao što reče maksa za jugo to važi i za keca),
a ni ulje ne moraš da menjaš, ionako stalno dolivaš, a iberlauf, komotno možeš da staviš posle desetak hiljada pređenih km, ima još, ali to je već za istoriju! Samo nikada mi neće biti jasno ovo: Davali su garanciju na branike ( korozija) i ako nije jedno deset ili koji dan više po isticabnju tog roka, (6 meseci) počnu da iskaču riđe tačkice, potpuno neverovatno! Inače ostalo je bilo ok! Imao četiri udobna sedišta i ne kisneš!
Pazi ne pričam o prvim modelima sa fiatovim motorom, ti su prelazili bez problema desetine hiljada km.
A fića, je bio Car, šteta što ga nema više. Pa glumeo je i u fimu "Vinetu"!
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:16 14.11.2008

Re: Kec!

e stvarno, ovo sa termostatom sam zaboravio. nisam imao ni keca ni jugo, ali sam svim drugovima (a i drugaricama ) povadio termostate iz njihovih. jednog si se morao otkazati, termostata ili vozhnje.
omega68 omega68 20:38 14.11.2008

Re: Kec!

trener92
naučiš se hteo ti to ili ne, prvo korišćenju alata, gedora, naučiš da postoji "moment ključ" ( posle dosta polomljenih šrafova)( Uvek puna torba alata u kolima), da promeniš neke delove, naučiš silom prilika neke trikove (jedino je bio loše postavljen anlaser, pa imaš velikih problema posle sa bolovima u kičmi, ako ga skidaš u čučećem stavu, a crkne obično po nekoj kišici i na mestu gde ne možeš da legneš isppod da bi ga skinuo),
a + jeftini delovi, ( pošto ih menjaš svaki čas , posle ti se učini da voziš mercedes koliko si para potrošio) , zazor na platinama namestiš staniolom iz cigara, u dlaku bez "špijuna", krompir staviš kad ti riknekondenzator,( ide par kilometara,)
shvatiš ,na kraju ,
posle mnogo bačenih uložaka termostata ( "odlična i kvalitetna" izrada domaaće radinosti) i ravnanja glave motora( prokuva čas posla ,ali možeš da skuvaš kafu- ladno, a i osetiš draž spuštanja prema BG od Bubanj potoka sa ugašenim motorom, da bi se ohladio ),
da ti ni ne treba grejanje unutra, ionako nema svrhe ( kao što reče maksa za jugo to važi i za keca),
a ni ulje ne moraš da menjaš, ionako stalno dolivaš, a iberlauf, komotno možeš da staviš posle desetak hiljada pređenih km, ima još, ali to je već za istoriju!

Čoveče, coach braaaateeeee...
nsarski nsarski 20:46 14.11.2008

Re: Kec!

A fića, je bio Car, šteta što ga nema više.

Moj brat je pre dve godine nasao par starih Fica, od njih sastavio jednog Unfuckable model. Ofarbao ga, stavio mu diskove na sve tockove, halogena svetla, kozna sedista, cajgere, ma savrseno. I sada ga vozi po Bg. Malocas mi je obecao da ce mi poslati sliku da postavim (watch this space.....). Fica je car.
Ja sam, u ranoj mladosti, sa jednim drugom obisao Evropu Ficom - preko 7000 km bez kvara. U St. Tropezu su nas pitali da li smo to vozilo sami napravili. Negde tokom puta, u Amsterdamu, je prebacio sto hiljada kilometara na cajgeru. Vozio bez greske.
omega68 omega68 21:08 14.11.2008

Re: Kec!

nsarski
Moj brat je pre dve godine nasao par starih Fica, od njih sastavio jednog Unfuckable model. Ofarbao ga, stavio mu diskove na sve tockove, halogena svetla, kozna sedista, cajgere, ma savrseno. I sada ga vozi po Bg. Malocas mi je obecao da ce mi poslati sliku da postavim (watch this space.....). Fica je car.
Ja sam, u ranoj mladosti, sa jednim drugom obisao Evropu Ficom - preko 7000 km bez kvara. U St. Tropezu su nas pitali da li smo to vozilo sami napravili. Negde tokom puta, u Amsterdamu, je prebacio sto hiljada kilometara na cajgeru. Vozio bez greske.

To sa fićoklijom je sveCki fenomen.Bili su nenormalno izdrživi i još nisam ukapirao kako i zašto.Ovde postoji udruženje vlasnika fića koji povremeno imaju vožnje i to je prelepa slika kad razne kreacije, u nizu, jedan za drugim provozaju gradom ili Šumaricama.Ima ih i u okolnim zemljama pa se druže ...Ima modela koji su po 8000 evra ,straote žive
nsarski nsarski 21:43 14.11.2008

Re: Kec!

Ima modela koji su po 8000 evra ,straote žive

Za ovaj su ljudi nudili 5 hiljada odmah.


Zapazi sedista, aluminijumske felne, otvoren krov, i ostalo.
Evo iz daljine:


Sad mu se prave automatski prozori na dugme...
dzudi dzudi 20:06 14.11.2008

Ne žalim

Za tim automobilom...

Uskoro polažem vožnju i kupiću auto u firmi svog prijatelja, na lizing i uz silne popuste, tako da...
omega68 omega68 20:42 14.11.2008

Re: Ne žalim

na lizing i uz silne popuste, tako da...

Pazi pri lizingu na ....ratu čisto zbog ove krize i to...
Dobrodošla Ej, čekaj malo sad sam video...džudi srećna ti registracija.Pitaj slobodno sve što te interesuje - ako ne znaš.Šapni mi, jel sam bio prvi kod koga si komentarisala?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana