Parking

Vlasta RSS / 30.07.2007. u 00:50

 943937335_5621ce8ed4.jpg?v=0

Dobar parking je jedna od važnijih žila kucalica svakog iole većeg i dostojanstvenog grada. Grad diše ako parking funkcioniše. U gradu bez parkinga svi izgledaju kao pogubljene mušice, nervozni si i pitaj boga na šta sve spremni. Lično sam prisustvovala rađanju jednog od primera. Bilo je to pre jedno petnaestak godina u Budvi. Drugarica  i ja smo ustopirale vrlo prijatnog čoveka koji je to i ostao sve do trenutka dok ga na parkingu nije za jednu sekundu pretekao neki baja. Istovremeno prateći u retrovizoru kuda ovaj odlazi, sagnuo se i ispod svoga sedišta dohvatio pištolj. Ni reč nam nije rekao kada je izlazio, očigledno mu je taj parking značio previše da bi ga tek tako prepustio apsolutnom strancu, a bez uplitanja vatrenih emocija i vatrenog oružja. Tog trenutka kada je izašao nas dve smo iskočile iz kola u toplu budvansku noć i sjurile se kosom ulicom u suprotnom smeru.

Novi Sad navodno važi za jedno od najvećih  gradilišta Evrope. Ne znam da li je najveće ali znam da je "najslobodnije". Uvek se u tim situacijama setim kako je u jednom intervjuu, čini mi se Rambo Amadeus, odgovarajući na pitanje zašto nije otišao negde napolje, ispričao kako je jednom prilikom, u pauzi nekog snimanja na crnogorskoj televiziji, video da prvih nekoliko minuta u vestima iza prezenterke stoji nacrtan falus i da to niko nije primetio. "Zato ja volim ovu zemlju, ovde anđeo slobode još nije umro", rekao je on. Ako nije Rambo, izvini Rambo, a ako i nije narečena televizija, izvinjavam se i njima. Možda je do mene samo stigla urbana legenda, premda sam prilično sigurna da sam taj intervu čitala u, recimo, XZ-u. Kako god, ovde se zida ekstremno mnogo, neko bi u vezi sa tim pitanjem mogao da se pozabavi urbanističkim planovima, prodajom u bescenje vrednih zemljišta i očigledno prusutnom migracijom. Ne zabrane, već svega drugog radi. Ako sam u pravu, onda tu postoji i to ekonomsko pitanje opravdanosti dolaska u severnu pokrajinu. Smanjivanje broja sela na račun povećanja gradova normalno je, manje više, u svim evropskim zemljama. Ali, ne može čovek da se ne zapita odakle dolazi taj silan svet i kako je moguće da se ne mestu gde je živela i parkirala jedna porodica sada smestilo dvadeset istih. Gde su svi oni bili? A ako je odgovor kreditna moć građana, onda je to još jedno pitanje za analizu. Kako je moguće da neko to misli u vreme izuzetno nepovoljnih uslova kreditiranja? A ako i sve ovo samo ja loše tripujem, opet ostaje pitanje zašto im se do vraga dozvoljava da zidaju zgrade bez sopstvenog parkinga? Kada budem želela duže da tražim parking, otići ću u New York.

Nije tu kraj parkinga. Najteže se prilikom polaganja vozačkog savladava parkiranje.Parking je i statusni simbol. Kada dobijete sopstveni ( na zapadu: bliži) parking, znači da ste napredovali u firmi. Tu je i onaj parking negde u šumici pored Dunava, pa onaj sa kojeg su vam odneli kola jer to nije parking nego paukova kuća, i ona sa kojeg su vam ukrali kola, onaj  sa kojeg se kreće na nezoboravna grupna putovanja, parking na kojem ste konačno raskinuli, koji ne možete da nađete kada vam je najpotrebniji.      

I, oh, da, zamalo da zaboravim. Parking u Inđiji. Mnogo buke ni oko čega. Jeste bilo neprijatno povremeno tokom ona četiri sata, ali ja se sećam samo da sam sedela u kombiju sa puno dobrih ljudi i da smo se sve vreme smejali. Ne brinem da sam popustila, samo sam se parkirala i opustila. Tu je informacija, smestila sam je ja na sigurno, ali je do daljnjeg u stanju mirovanja. Nisu to predizborna i tokomrevolucionarna obećanja, kada konačno a uzalud i ja nekom poverujem. I od koncerta RHCP sam više očekivala, ali pamtim samo ono što sam dobila. Posle nekoliko dana su isto toliko i isto tako, čak i u istoj garderobi, svirali u Španiji. Kalifornijski šmekeri. Oni su parkirali helikopter. 

Eto. Parkirati ne znaci samo po gradskim ulicama i trgovima poređati vozila (automobile,fijakere) na za to određenim mestima. Parkirati znaci i postaviti negde park, sa drvećem i travama, ili biti u parku voznom, artiljerijskom, plovnom, tenkovskom. Vrlo je važno i uparkirati se u neku stranku/ položaj/ posao/ firmu/skupšitnu. Srećni smo kada su svi oni koji parkiraju oko nas, od kojih zavisi i naše parkiranje, iole smisleni i pismeni. Jer, parking je jedna od važnijih žila kucalica svakog iole većeg  i dostojenstvenog grada.   



Komentari (73)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Lionsgate Lionsgate 07:27 30.07.2007

Teshko, teshko...

Novi Sad navodno važi za jedno od najvećih gradilišta Evrope.

Kad preterujemo bash preterujemo... NS se umereno gradi, par desetina novih 5-6-to spratnih zgrada i nije nesto preterano na grad od 250 hiljada dusha, kamo srece da je gradnja intezivnija.

A sto se parkinga okolo novih zgrada tiche, bar je tako u Beogradu, investitor je duzan da obezbedi odredjen broj parking mesta (odredjen %) za stanare nove zgrade, kako je u NS ne znam ali vidim da je nivo gradnje i poshtovanje uslova iz zakona o izgradnji na dosta nizem nivou (zashtita na radu, definisanje gradilishta...).

Kada budem želela duže da tražim parking, otići ću u New York.

Voleo bih da se jednom odvezete do BGD-a i probate da uparkirate negde na potezu Kalemegdan-Vracar ili u poslovnom delu NBGD-a... onda bi skapirali da je NS josh poprilichno prijatno mesto za parkirati se.
Vlasta Vlasta 07:45 30.07.2007

E, Lione, Lione..

Pa. jesam lepo napisala "navodno" najveće gradilište? Tako se o njemu priča, tako navodno govore podaci, takvi su napisi u novinama.....
A drugo, još dok sam pisala tekst pomislila sam kako će se neki Beograđani poput LG-a javiti da mi podsmešljivo kažu "Dođži u Beograd, da vidiš šta je košnica..." Bila sam u Beogradu, verovali ili ne, u više navrata. Naravno da je teško naći parking, to je veliki grad, zato sam i malo karikirala sa Njujorkom. Trebala sam odmah napisati BG, da bude svima jasno šta sam htela da kažem. Mea culpa....
I, da: u NS ima oko 7000 neiznajmljenih i neprodatih novih stanova, a mnogo je više prodatih. Tako da, cenim, to mora biti više od par desetina dvospratnica ili trospratnica kakve se obično zidaju. .. Nije da se više zida nego kod vas, ali za naš gabarit, ovo je previše.
Evo ti, uostalom poslednja fotka NS iz aviona:
Lionsgate Lionsgate 08:02 30.07.2007

Re: E, Lione, Lione..

Lep ti ovaj NS, samo shto juche nisu imali sve te mostove preko one rechice... kao shto reche u NS se bas intezivno i brzo gradi :p

Jel tih "7000 neiznajmljenih i neprodatih novih stanova" iz istih izvora kao i "Novi Sad navodno važi za jedno od najvećih gradilišta Evrope"? To je bre oko 10% ukupnog broja stanova u NS... taj ko je taj podatak "ispalio" bas ima dodira sa realnoscu. Godisnje se u NS gradi ispod 1500 stanova, znachi da zadnjih 5 godina nijedan novi stan niti je iznamljen niti prodat, hmmm... Zato, treba smanjiti malo dozivljaj tj biti realan.
Vlasta Vlasta 08:40 30.07.2007

OK Lione,

smanjujem doživljaj do daljnjeg jer trenutno ne mogu da tražim podatke. Očigledno si upućeniji i nemam nameru da se sporim sa tobom. Znam da je, recimo, samo tokom 2005. u NS prodato oko 8000 stanova i da je bilo aktivno 200 gradilišta, što ga je te godine svrstalo na treće mesto, posle Berlina i Amsterdama. Ali, pošto je to nemoguće, onda je moguće da sve te zvanične i nezvanične statistike lažu. Kako god, nisam htela da se šamaram brojkama i takmičim, već da ukažem na jedan realan urbani problem. Inače, jako je teško doći do pravog broja novoizgrađenih stanova i podaci Rep. zavoda ne poklapaju se sa nekim drugim podacima, jer puno stanova još nije prijavljeno, nije regulisana papirologija itd.
Plus sam dala malo neke simbolike, malo mi se igralo.....
Lionsgate Lionsgate 09:20 30.07.2007

Re: OK Lione,

Vlasto, postoje podaci u merodavnim institucijama iz te oblasti i nije teshko saznati koliko se zida po kojem gradu u Srbiji... ali da ti bude lakse podji od cinjenice da je NS grad ispod 250 hiljada stanovnika (tacnije 220 hiljada u urbanom delu o kom uostalom i pishesh) i da ima oko 70-75 hiljada stanova. Ispada da je podatak od 7000 novih neprodatih stanova suluda cifra, van svake pameti... kao shto je i podatak o 8000 prodatih stanova u jednoj godini (voleo bih da vidim taj "zvanichan" podatak o broju prodatih stanova u 2005-toj i da kazem da sam pogreshio a u "nezvanicne" ionako niko realan ne veruje ). A jel u cifru od 200 gradilishta ulaze i sva ona gradilishta koja su otvorena radi revitalizacije fasada zgrada u starom jezgru grada? Mislim da chak i u Novom Sadu radovi na sredjivanju fasada moraju da se podvedu pod otvaranjem gradilishta jer isti zakon vazi na teritoriji cele Srbije... eh, da, treci grad u Evropi po broju gradilishta i prodatih stanova, ispred recimo Pariza, Londona, Moskve... stvarno kada mu ga daju u tom NS onda mu ga daju :p

Inače, jako je teško doći do pravog broja novoizgrađenih stanova i podaci Rep. zavoda ne poklapaju se sa nekim drugim podacima, jer puno stanova još nije prijavljeno, nije regulisana papirologija itd.

Do pravog broja stanova koji se grade je lako doci, naime za otvaranje gradilista je potrebno izdati gradjevinsku dozvolu (izdaje se za tacno definisane objekte) pa je vrlo lako doci do podataka iz opstinskih i gradskih uprava koje se tim bave. Za zavrsene stanove takodje je potrebno izdati upotrebnu dozvolu koju opet izdaju iste sluzbe tako da je i broj zavrsenih stanova na nekoj teritoriji lako sabrati. Oni stanovi koji nisu prijavljeni ili kojima nije regulisana papirologija ne mogu biti uopste uzeti u razmatranje jer u njima nema uslova za zivot tj ne mogu biti prikljuceni na infrastrukturnu mrezu.

Tvoj realni urbani problem realno nije problem, i sam chesto dolazim u NS (mnogo chesce nego ti u BGD) i parkiranje u centru NS je laganica, u centralnim gradskim zonama (red i blue) uvek ima po koje slobodno mesto jer je ljudima skupo da ga placaju a tamo oko i na Bulevaru gde se ne placa parkiranje uvek ima mesta... josh mi se nije desilo da sam morao da idem u drugu ulicu da se parkiram, za prigradske delove NS moram stvarno da kazem da nisam upucen. Ali kao shto rekoh ne znam kako je u NS shto se tice zakona o izgradnji, da li su i koliko investitori duzni parking prostora za novogradnju da obezbede.


Vlasta Vlasta 09:33 30.07.2007

Re: OK Lione,

Pozdravi mi merodavne. A šta je kome realan problem, izvini, nije na tebi da kažeš. Ovo je u fazonu: kome veruješ, meni ili svojim očima? Meni je moj problem realan, izvini.
Lionsgate Lionsgate 09:36 30.07.2007

Re: OK Lione,

Uostalom, za bicikliste ionako nema problema sa parkiranjem... izvini. :p


Greshka Greshka 09:52 30.07.2007

Re: OK Lione,

Uostalom, za bicikliste ionako nema problema sa parkiranjem... izvini. :p


ako prichamo o NS grdno se varate.Mnogo je teze u NS parkirati svoj bike nego li neku ljutu mashinu duzine 2-3m.Ako krenete u neku radnjicu, pa se parkirate ispred sa svojim dvotochkashem, vrlo je verovatno da ce te se vratiti peshkice...a sve za dz bez sms i tiketa
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 09:58 30.07.2007

Re: Teshko, teshko...

Lionsgate
Novi Sad navodno važi za jedno od najvećih gradilišta Evrope.

Kad preterujemo bash preterujemo... NS se umereno gradi, par desetina novih 5-6-to spratnih zgrada i nije nesto preterano na grad od 250 hiljada dusha, kamo srece da je gradnja intezivnija.

Eh, a ja bih rekao bas suprotno: kamo srece da nije. Pa nisu li najlepsi gradovi u Evropi oni u kojima se bas nista ili skoro nista ne gradi (osim eventualne restauracije starih gradjevina): Edinburg, Firenca, Hajdelberg, Oksford... ;o)

(Naravno, znam da je to za Srbe nemoguce, ali lepo je mastati.)
Lionsgate Lionsgate 10:03 30.07.2007

Re: OK Lione,

Naprotiv gospa Greshko, meni NS deluje kao raj za dvotochkase, sve ravno tako da ne morate imati mishicave noge a i grad je mali, neshto manji od N.BGD (sad ce vlasta tek da se narogushi) tako da svugde mozete bajkom za 20-tak minuta i nigde nisam video guzvu sa parkingom za njih... dodushe, na taj nachin, vecim korishcenjem bajkova, bi se NS josh vise priblizio Amsterdamu :)
pa se parkirate ispred sa svojim dvotochkashem, vrlo je verovatno da ce te se vratiti peshkice

Hocete reci i da vas kradu prevozna sredstva? Polako postajete velegrad...

PS.
A jel neko ima neki link ili telefon gde se u NS moze izrentati bajk? Josh ga nisam upoznao sa te strane...
Greshka Greshka 10:11 30.07.2007

Re: OK Lione,

A jel neko ima neki link ili telefon gde se u NS moze izrentati bajk? Josh ga nisam upoznao sa te strane...


Proshle godine je bike mogao da se renta za vreme Exita..Bilo je u ponudi nekih stotinak capriolo bikeova....ne znam da li je i ove godine postojala takva mogucnost...
Lionsgate Lionsgate 10:11 30.07.2007

Re: Teshko, teshko...

Milane, slazem se da je gradnja u starim evropskim gradovima poput onih koje ste nabrojali urbanisticko i kulturolosko zlo i da gradovi gube mnogo od svoje prepoznatljive posebnosti preteranom gradnjom... NS ipak nije u rangu tih gradova koje ste spomenuli i sem centra grada nema nekih drugih znacajnijih urbanih zona gde bi trebalo zastititi zaostavstinu. Mislio sam na gradnju po delovima ili u zonama gde preovladjuje gradnja iz proslog stoleca, pogotovo socrealistini stil iz druge polovine tog veka. A gradnja kao privredna aktivnost vuce i ostale grane privrede, uposljava stanovnistvo, obrce se novac... pa sam stoga napisao to kamo srece da je gradnja intezivnija.
Lionsgate Lionsgate 10:15 30.07.2007

Re: OK Lione,

Proshle godine je bike mogao da se renta za vreme Exita..Bilo je u ponudi nekih stotinak capriolo bikeova....ne znam da li je i ove godine postojala takva mogucnost...


Exit, exit... alo jel ima neshto i van ta 4 dana? Dakle, jel postoji neki link, telefon za rentanje, interesuje me za normalne dane, exit je iovako proshao.
Vlasta Vlasta 11:23 30.07.2007

Re: Teshko, teshko...

Slažem se! Srušeno je puno starih objekata, od kojih su neki bili, ili su trebali biti, zaštićeni spomenici kulture. Šta je najlepši deo gotovo svakog grada? Nova gradnja? Ne bih rekla...Novu gradnju bi trebalo izmeštati na rubove grada. Ali, onda bi i cena kvadrata, jel, morala biti malko niža...
Lionsgate Lionsgate 11:36 30.07.2007

Re: Teshko, teshko...

Vlasto, zasticeni spomenici kulture ne smeju da se rushe... ako je objekat pod zastitom Zavoda za zastitu (spomenika kulture), gradskog ili republichkog, onda ne moze da se dobije gradjevinska dozvola za izgradnju objekta na toj lokaciji. Bilo koja intervencija na takvom objektu (fasada, unutrasnjost) mora da se odobri od strane nadleznog Zavoda... ali ko zna, mozda je kod vas u NS totalno gradjevinsko bezakonje.
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 12:17 30.07.2007

Re: Teshko, teshko...

Jaoj Lion, jaoj, jaoj. Jeste kod nas u Novom Sadu je totalno bezakonje, a ne zakonje kao kod vas u zemlji Nedođiji. Daj molim te, o čemu ti pričaš?! Pa naravno da je bezakonje. I po tome Novi Sad nije mnogo drugačiji od drugih gradova, sela itd. u ovoj državi. Gde ti živiš?

Ne sme da se ruši, ne može da se dobije, mora da se odobri, itd, bla, bla... Trebalo bi i da su zločinci u zatvoru, ali nisu. Trebalo bi svašta, ali nije tako, nažalost. Kao da ne znaš.

Sad ti govoriš Vlasti kako spomenici kulture ne smeju da se ruše. Kao da ona to ne zna. Pa o tome i govori.
Brooklyn Brooklyn 12:51 30.07.2007

Re: E, Lione, Lione..

Evo ti, uostalom poslednja fotka NS iz aviona:


moj rodni grad, a nikad ga ne bih prepoznala sa slike. a i dunav bas plav :)
Vlasta Vlasta 13:30 30.07.2007

Re: E, Lione, Lione..

Pa, kad si ti otišla ženo? Strašno se brzo gradi, strašno. Mostovi su nam svi privremeni, montažno-demontažni, kako ih je još Sloba nazvao. Iznajmljujemo ih za svadbe, ako nekom treba...
Brooklyn Brooklyn 13:43 30.07.2007

Re: E, Lione, Lione..

zadnji put kad sam gledala u panoramu sa tvrdjave, od zgrada se secam da su strcali radnicki univerzitet, i one tri kule na limanu, kod skretanja za cara dusana. ove zgrade ovde sa slike uopste ne prpoznajem. jel mi to sada imamo neki business district, posto se cini kao cluster nekih vecih zgrada?

isto pitanje za lyona, posto si spominjao poslovni deo bgd. gde je to?
Vlasta Vlasta 14:01 30.07.2007

Business, business, nega šta?

To ti nije prostor između Petrovaradinskog i Železničkog mosta, kako si sigurno pretpostavila, već onaj potez od Štranda ka Kamenjaru, preko Ribarskog ostrva. Znam da ti je šok. Smiri se.
Lionsgate Lionsgate 14:04 30.07.2007

Re: Teshko, teshko...


Gde ti živiš?


Zivim i bavim se poslom iz te oblasti, trenutno u BGD-u...
Alo bre Jelena, opet uplices zlochince, koje to veze ima sa izdavanjem dozvole za rusenje zgrade pod zastitom drzave, odluke za ta dva sluchaja se donose na razlichitim nivoima vlasti ... Jednostavno, niko ti nece izdati dozvolu za gradnju ako se kosi sa zakonom o zastiti spomenika. Hajde navedite spomenike kulture u NS pod zastitom drzave koji su sruseni, ima li ih? Da li vam je uopste poznato kako ide procedura za dobijanje dozvole za gradnju? Na tu dozvolu treba da potpis stavi sluzbenik Jelena Krajsic, imenom i prezimenom iako zna da to nije po zakonu... e sad kad prodje vladavina garniture na vlasti u NS onda dodje Petar Petrovic iz nove garniture i potegne odgovornost Jelene Krajsic. I Jelena kao sluzbenik u Zavodu za zastitu spomenika ili gradjevinskom odseku grada/opstine nayebe tako da sluzbenici koji stavljaju svoj potpis na dozvolu itekako vode racuna o svom dupetu. Tako to izgleda u praksi... mislim ako uopste pricamo o gradnji i rusenju objekata pod zastitom drzave.

Btw. Ovaj blog je pocheo paushalnom ocenom o gigantskim ciframa u gradjevinarstvu NS a nastavlja se prichom "znam, tako je u celoj zemlji, bezvlasce, rushe sve zivo"... a ovo je totalno konkretna tema, zna se da se u celoj Srbiji godisnje izgradi oko 16 hiljada stanova, zna se (ili nije istina) da je na Zitnom trgu br. 8 srusena zgrada pod zastitom Zavoda za zastitu spomenika, nema treceg, ili jeste ili nije.

Vlasta Vlasta 14:22 30.07.2007

Re: Teshko, teshko...

Jeste. Sve su ti lepo objasnili i nema šta više mi da ti pričamo. Kriminal i korupcija nemaju ama baš nikakve veze sa izdavanjem građevinskih dozvola. Kriminala nigde u svetu nema jer je zakonom zabranjen. I da, niko ti neće dati dozvolu da rušiš zaštićeno. Jesi ti jedan od onih što daju dozvole ili si samo jaaako naivan i neupućen? Sad već više ne mogu da verujem. Zvučiš kao neki učitelj iz '46. Tačno je samo ono što partija kaže. Imam oči da ne vidim, uši da ne čujem, novine ne čitam...?
Vlasta Vlasta 18:14 30.07.2007

Re: Teshko, teshko...

Navlačiš mak na konac, otpužuješ me da lažem, preskačem temu, smanjujem doživljaj...? Alo?
Sa mafijom, krupnom i sitnom, neka se krbaju oni koji su za to plaćeni. Ja da vam skupljam i izlažem konkretne podatke? Vama stručnjacima po još stručnijim partijama... Reći ću ovo, u nadi da
ćete pročitati u navijačkom duhu: "Pomozi bože!"
velvet velvet 00:23 31.07.2007

Re: E, Lione, Lione..

Pa na slici i nije Novi Sad.

http://www.guiadeviaje.net/japon/imagenes/tokio-shinagawa.jpg

Neki prizor iz Tokija, reklo bi se.
Vlasta Vlasta 07:34 31.07.2007

...

Ajde?...Nemoguće....
velvet velvet 13:06 31.07.2007

Re: ...

Nego, ako imaš daj neki noviji snimak iz ptičje perspektive. Bio sam poslednjih godina više puta u NS i primetio neke stvari o kojima govoriš, ali se iz vazduha to mnogo bolje sagledava. Naročito ako možemo da uporedimo sa nekom starijom slikom.
Vlasta Vlasta 09:25 30.07.2007

parking





Jelena Krajšić Jelena Krajšić 11:07 30.07.2007

Re: parking



I da dodam, kradu vam bajkove planinske od petsto hiljada novaca (planinske bajkove u Novom Sadu, very clever). Zato ja imam bajk koji ne vredi više od 15 evra i niko neće ni da ga pogleda. Parkiram godinama ispred zgrade. A super mi služi. Ne krećem od kuće bez njega, i po kiši i po snegu i po vetru...

Lion, ne znam da li treba mnogo da se gradi ili ne treba, ali onako laički govoreći Novi Sad se raspada po tom pitanju.

Drugo, to kako mi postajemo velegrad jer se kradu bajkovi možeš da govoriš kad u Beogradu uopšte budete imali biciklističke staze. Budalaštine. Kako ono ide, ko o čemu, baba o uštipcima, ili kako već.

I da, mogu da se iznajme bajkovi u Novom Sadu, pročitaj u današnjem Građanskom listu...

Vlasta Vlasta 11:16 30.07.2007

Re: parking

Jeste, jeste. A ako nemate taj list, vi lepo dođite biciklom pa ga kupite
Lionsgate Lionsgate 11:28 30.07.2007

Re: parking

Shta fali planinskim bajkovima... ako se zaputis za Petrovaradin recimo :p

Sto se neplanske i nagle gradnje tice, tu treba da krivite gradsku vlast, jedino je ona merodavna za ono sto se dogadja u NS po tom pitanju... u svakom slucaju dok se obrce novac u tom poslu niko ga nece kochiti, ni grad ni investitori, zakon ponude i traznje.

Recimo ja ne volim da pisem ili tvrdim o necemu sto ne poznajem... negde iscitah da samo NBGD ima vise kilometara obelezenih biciklistickih staza ( negde oko 25-30) a u planu je ukupno jos 50km istih. I rado ih koristim... a za Gradjanske cu da vidim prilikom prvog dolaska u NS. Hvala na infornaciji :)
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 12:05 30.07.2007

Re: parking

Ništa ne fali planinskom bajku. Osim što ne smeš nigde da ga ostavljaš jer ćeš, kako kaže Greshka, ići kući pjehe. Pa ga onda ni ne voziš nego skuplja prašinu u podrumu. Very clever! A vrlo su neophodni ovde po Novom Sadu, mislim, po ovim planinama ovde.

Novi Beograd ima biciklističke staze? U super, onda ništa :)))) Grohotom se smijem.

Izvini, a šta su "Građanske"?
Lionsgate Lionsgate 12:19 30.07.2007

Re: parking

Novi Beograd ima biciklističke staze? U super, onda ništa :)))) Grohotom se smijem.


Verovala ili ne... mozes se jednom zaputiti i ispitati. NBGD je recimo opasan biciklistichkom stazom, od Zemuna do Ostruznice a ima i poprecne transverzale... znam par ljudi koji se ozbiljno bave projektovanjem biciklistickih staza.. NBGD je inace najozbiljnija opstina u Srbiji u oblasti biciklizma a to ce pogotovo biti kad se zavrsi ovogodisnji projekat izgradnje staza...

Sto se tiche bajkova, jradu se svi, chak i dechiji pa zbog toga je dodro otici u prvi kineski shop i kupiti odeblji lanac... sic nositi sa sobom, a bajk vezivati samo za deblje konstruktivne elemente. Iskustvo iz belog sveta :)


Gradjanski je ovo, na njemu ima i link za oglasnik...

Jelena Krajšić Jelena Krajšić 12:23 30.07.2007

Re: parking

a to ce pogotovo biti kad se zavrsi ovogodisnji projekat izgradnje staza...


Super, i Srbija će biti najozbiljnija zemlja evo samo da se završe neki projekti.
Lionsgate Lionsgate 12:31 30.07.2007

Re: parking

Recimo da ne kapiram korelaciju biciklisticke staze na NBGD-Srbija... sem da je danas ponedeljak i da planinski bicikli mnogo koshtaju.
dunjica dunjica 12:36 30.07.2007

Re: parking

hahahaha, biciklom po Beogradu... Odmah se javljam da budem divljač za odstrel, barem neću imati iluzija da ću živa stići na odredište. A kada bi se to kojim slučajem i dogodilo, ubrzo bio ionako umrla od trovanja ispušnim gasovima.

A može li mi netko reći gdje se u Bgdu iznajmljuju bicikli na sat, dan? Koliko se plaća?
Lionsgate Lionsgate 12:39 30.07.2007

Re: parking

A može li mi netko reći gdje se u Bgdu iznajmljuju bicikli na sat, dan? Koliko se plaća?


Jel hoces da umresh od trovanja izduvnim gasovima?
Bicikle iznajmljujes na Adi, na Keju a koliko koshta nemam pojma, nikad ih nisam iznajmljivao...
Vlasta Vlasta 12:40 30.07.2007

Re: parking

Pa, šte će ti? Idi metroom....
dunjica dunjica 13:00 30.07.2007

Re: parking

Hvala na podsjećanju, Vlasta, baš kao u NYC ;-)
dunjica dunjica 13:02 30.07.2007

Re: parking

Lionsgate, pa ni ne pitam zbog sebe ;-)
Doctor Wu Doctor Wu 10:51 30.07.2007

'Ajde za velicinu i da se slozimo

Dobar parking je jedna od važnijih žila kucalica svakog iole većeg i dostojanstvenog grada.

Ali, dostojanstvo?!

Vi, Vojvodjani, bi trebalo malo da pogledate ove park & ride i congestion charges sheme sto se furaju po Engleskoj. Takodje bi trebalo uvesti incentives da se ljudi motivisu da sto vise koriste bicikle- vazduh ce biti cistiji a ljudi zdraviji, normalniji i dugovecniji. Velike shopping mallove, ukoliko ne mozete da zivite bez njih, izmestite iz centara.
Vlasta Vlasta 11:06 30.07.2007

Re: 'Ajde za velicinu i da se slozimo

Zvučiš kao da smo nas nekoliko ovde na blogu u najmanju ruku doneli odluku koje gradsko građevinsko zemljište treba dati za tržne centre i kao da, samim tim, možemo i da ih izmestimo. A i van grada su. To nije problem. Problem su uzane ulice, stari delovi grada u kojem su do juče bile stambene kuće, a na čijem se mestu nalaze sada zgrade, a sa istim brojem parking mesta kao i ranije. A puno je takve gradnje - za naše, palanačke kriterijume.
I šta je tako čudno u vezi sa dostojanstvom? Dostojanstveni grad čine isti takvi ljudi. Oni koji znaju da se bar deo velikih promena na licu njegovog grada dešava po zakonu, po nekom redu i sa nekim smislom. Novi Sad je do sada bio lep grad i sve što pričate važilo se do sada, ali ako nastavi ovim tempom uskoro neće viši biti tako, jer se već sada sve dešava neplanski.
Doctor Wu Doctor Wu 11:26 30.07.2007

Naravno da nemam nista protiv

dostojanstva, nego mi malo neobicno da se problem parkiranja (kola, pretpostavljam) dovodi u vezu sa istim. Ostalo o cemu pisete je posao za gradskog planera, arhitektu, urbanistu ili kako se to vec kod nas zove, kao i za inspekcijske sluzbe.
Greshka Greshka 11:47 30.07.2007

Re: 'Ajde za velicinu i da se slozimo

Novi Sad je do sada bio lep grad i sve što pričate važilo se do sada, ali ako nastavi ovim tempom uskoro neće viši biti tako, jer se već sada sve dešava neplanski.

Ova deshavanja koja opisujete pochela su malo, malo vishe ranije...
Suluda gradjenja, objekata (raznoraznih) besnelo je 5 do 10 godina unazad, za to su vam najbolji primer upravo mesta koja spominjete, okolina Novog Sada, prigradska naselja.Pogledajte samo Veternik ili Klisu, koliko tamo nema reda, a gradilo se gradilo i gradilo.Uzi centar grada je bar donekle sachuvan od tog vremena i te arhitekture..Ne kazem da mnoge strare zgrade koje su trebele biti zashticene i jesu zashticenje.Nisu i trebalo je, ali tad nije bilo ljudi koji su o tome razmishljali i mogli su shta su hteli..
I shto se tiche parkinga tvrdim da ih ima mnogo mnogo vishe, bash u tim novim zgradama, jer investitori imaju obavezu da uz zgradu naprave i parking reshenje (a dechije igralishte na pr nemaju)
Dacu vam i primer za ovakvo moje posmatranje.Zitni Trg, pre 10ak godina prva zgrada koja je nikla na tom delu je zgrada izvesne gospodje pevaljke sa Dunava.Kakva gospodja takva i zgrada.E ta zgrada je godinama dominirala kao jedina zgrada medju oronulim kucama ovog kraja.Pre par godina slika ove ulice okolnih ulica pochela je da se menja.Tik do ove zgrade napravljene su dve velike zgrade i obe imaju ogroman parking ispod u podrumu.Kada je pochela da se gradi prva od tih zgrada, nastao je opshti metez oko jednog najstarijeg drveta koje je bilo u centru oronile kuce u stanju raspada.Nekoliko dana je trajala polemika da li treba srushiti drvo.Na kraju ispade mnogo buke ni oko chega.Sad u toj zgradi zivi vishe desetina porodica koje svoje automobile parkiraju u podrumu ispod zgrade, a ljudi iz zgrade pevaljke sa Dunava, pored, parkiraju svoja vozila na ulici.I vremena u NS su se promenila, mnogo je takvih primera...Setite se Michurinove kako je izgledala....Da kako, po mom skromnom sudu, kao nekog ko zivi u NS od Jovana Subotica napravljeno je arhitektonsko ruglo, sa druge strane ta ulica definitivno josh uvek pravi problem kao usko grlo.Radije se parkiram na parkingu pored pozorishta nego da tuda krenem..
Lionsgate Lionsgate 11:52 30.07.2007

Re: 'Ajde za velicinu i da se slozimo

Da kako, po mom skromnom sudu, kao nekog ko zivi u NS


Hmmm... ala ste skromni :)
Greshka Greshka 11:54 30.07.2007

Re: 'Ajde za velicinu i da se slozimo

Hmmm... ala ste skromni :)

To su palanchki kriterijumi
Lionsgate Lionsgate 11:58 30.07.2007

Re: 'Ajde za velicinu i da se slozimo

Ma nisam mislio na kriterijume, mislio sam na... smisao za prostor i estetiku :)
Vlasta Vlasta 12:01 30.07.2007

Re: Naravno da nemam nista protiv

U pravu si Wu, Ali, vidi, ni hapšenje ratnih ztločinaca nije naša nadležnost, ali jeste naše građansko pravo i, na kraju krajeva, građanska obaveza da o tome pišemo. Zašto ne pisati o problemu parkinga u nekom gradu ili o nekontrolisanoj gradnji? I one mogu da budu dovoljno validni za ocenu javašluka i bezakonja u nekom gradu, zemlji.
Greshka Greshka 12:09 30.07.2007

Re: 'Ajde za velicinu i da se slozimo

Ma nisam mislio na kriterijume, mislio sam na... smisao za prostor i estetiku :)

taj moj smisao za prostor i estetiku dolazi sa preke i od preke strane...
Lionsgate Lionsgate 12:20 30.07.2007

Re: 'Ajde za velicinu i da se slozimo

Smisao za prostor i estetiku dolazi iznutra valjda... a preko se samo ishlo u shkolu.
Greshka Greshka 12:42 30.07.2007

Re: 'Ajde za velicinu i da se slozimo

Smisao za prostor i estetiku dolazi iznutra valjda...

i tog iznutra ima sa preke strane
Lionsgate Lionsgate 12:46 30.07.2007

Re: 'Ajde za velicinu i da se slozimo

To vi najbolje znate gospa Greshko :)
Greshka Greshka 14:00 30.07.2007

parkiranje i saobracaj u NS

kad smo vec kod parkinga i saobracaja, poslovnih objekata i sl..
evo malo urbanog grada u srcu vojvodine
Brooklyn Brooklyn 14:08 30.07.2007

Re: parkiranje i saobracaj u NS

imaju dvojica u americi koji su prave fotelje i kauce na motorni pogon. sada traze venture capital.
Lionsgate Lionsgate 14:14 30.07.2007

Re: parkiranje i saobracaj u NS

Jel ovo negde oko Najlona? :p
Greshka Greshka 14:16 30.07.2007

Re: parkiranje i saobracaj u NS

imaju dvojica u americi koji su prave fotelje i kauce na motorni pogon. sada traze venture capital.

gledala...spavace sobe, kupatila..svashta neshto
al ovi nisu ti, veruj mi
Greshka Greshka 17:24 30.07.2007

Re: parkiranje i saobracaj u NS

Jel ovo negde oko Najlona? :p

Jok, nije.
Pre mislim da je Telep u pitanju ili jedna od ulica Nove Detelinare pre izgradnje
Vlasta Vlasta 14:12 30.07.2007

Da li neko

od ovde prisutnih stručnjaka zna nešto o čuvenom japanskom izumu, gradu koji se zida sam? Bio dokumentarac, čula sam, ali nisam videla
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 14:26 30.07.2007

Re: Da li neko

Ja gledala na Discovery televiziji.
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 14:37 30.07.2007

Re: Da li neko

Trebalo bi da ga "zidaju" uglavnom roboti i da bude sagrađen od nečega što se zove Carbon nanotube i što ja naravno nemam pojma šta je, a zvuči mi kao sa Enterprajza. U svakom slučaju, u dokumentarcu me između ostalog fascinirala priča nekog divnog čika Japanca koji kaže nešto u smislu: Mi možda nikada nećemo napraviti ovaj grad, ali ćemo na putu ka tom cilju srušiti mnoge postojeće granice u nauci.

A vidi šta sve još napredni ljudi planiraju da grade.
Vlasta Vlasta 14:55 30.07.2007

Re: Da li neko

Mega. Tako ćemo i mi. A ovaj grad mi je i dalje nejasan...SF
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 15:00 30.07.2007

Vlasto, ne kaže se parking :)))

Vlasta Vlasta 18:41 30.07.2007

Re: Vlasto, ne kaže se parking :)))

Vlasta Vlasta 08:22 31.07.2007

Drugari,

moram sa tugom da vam saopštim da se Lionsgate samobanovao odavde jer nisam htela da skupim precizne podatke i taksativno ih ovde navedem o tome ko je, kada i gde tačno išao protiv zakona prilikom zidanja novih zgrada u Novom Sadu. Tačnije, da pošaljem imena i dokaze nekoj partiji kojoj ljudi veruju. Pošto, nakon dužeg razmišljanja, nisam sa sigurnošću mogla da utvrdim koja je ta partija, odlučila sam da se povučem sa ovog slučaja i prepustim ga inspektoru Kluzou. Profesionalcu. Izvinjavam se svima vama koji ste, pročitavši ovaj tekst očekivali da će na kraju rezultirati nekim razrešenjima ili hapšenjima. Izvinjavam se Lionu još jednom što sopstveni tekst nisam razumela onako kako je on želeo.

gordanac gordanac 08:33 31.07.2007

a el može...

...neka nagrada za nas koji smo razumeli tekst kakogodsmoželeli i ne tražimo nikakve podatke pošto imamo ružnu i štetnu naviku (bad girls, bad girls!) da verujemo sopstvenim očima (uprkos vrlo brižnom i razvijenom sistemu odvikavanja od te, po podatke,pogubne navike)?
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 08:56 31.07.2007

Re: Drugari,

moram sa tugom da vam saopštim da se Lionsgate samobanovao


...a zatim se zaputio u fenomenalni ultrasonični velegradski metro i nestao u noći...
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 08:56 31.07.2007

Re: Drugari,

šmrc
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 09:06 31.07.2007

Re: Drugari,

Lektorka Lektorka 09:18 31.07.2007

Re: Drugari,

Molim da gosn Kluzo uzme u razmatranje i moje svedočenje:

1. U više navrata sam oko 10 ujutro i oko 10 uveče imala velikih problema da parkiram auto u centru malo-velikoga grada Novog Sada. Na Bulevaru - nikako. U sporednim uličicama - da, ali nakon što sam više puta "obišla krug". Po potrebi mogu pozvati suvozače da potvrde moje navode.

2. Centar grada, recimo onaj deo koji od Riblje pijace ide prema Podbari i Keju delom više ne može da se prepozna zbog sulude kombinacije prastarih, urušenih kuća i novogradnje. Laički dodajem: teško je prepoznati neki suvisli PLAN u tome, ali valjda ga ima. Mislim na onaj plan koji ne vodi računa samo o uredno ili poluuredno izdatoj građevinskoj dozvoli, nego i o (budućem) izgledu grada. Dakle, ovde se moje iskustvo dodiruje s onim što Vlasta podvodi pod dostojanstvo. Ko ne vidi vezu - objasniće mu Kluzo, ne sumnjam. Samo još sitan hint: da, IMA veze i sa zaštitom spomenika kulture... Ali i o tome će merodavnije Kluzo, jašta.

3. Bicikl se uvek super vozio po NS. :)

4. U roku od dve godine nisam više umela da prepoznam Novo Naselje i Detelinaru. Jedne godine - eeee, sad me sećanje malo vara, ali bila je druga polovina devedesetih - odem kod drugarice na Novo Naselje, a kod tetke na Detelinaru. Sve isto, tu i tamo se gradi pokoja zgrada. Dve godine kasnije me brat provoza tim krajem, a ja gledam i ne verujem: sve spojeno. Iznikao novi grad. Pardon, novi zaseok, da ne bude da sam megaloman. Spojeni Novo Naselje i Detelinara, a za neupućene: nisu baš bili vrata do vrata.

5. Kad nebo malo pritisne grad oblacima, stanite nekad na busku stanicu kod Bazara. Oko podne, recimo. Ili oko 5 popodne. Pa ako vam ne zasmrdi kao u Beogradu, onda vam je nos ipak zapušen. Ili ste zaista uvereni da Novi Sad, koji je toliko beznadežno MANJI ne može čak ni da smrdi kao Beograd?

P.S. Nebitno za svedočenje, ali da dodam: dostojanstveno volim Novi Sad. :) A Beograd obožavam, kakav god da je. Samo ovde valjda ipak pričamo o Novom Sadu?

P.P.S. Odoh sutra u Dalmaciju, da vidim kakvo je tamo stanje. A malo i Jelicu da špijuniram, mora se, već kad je Kluzo preuzeo stvar...

Vlasto, Goco, pozdrav
J.
Vlasta Vlasta 09:30 31.07.2007

Re: Drugari,

Pozdrav i srećan put!

Hvala za svedočenje. Samo kada bi ih malo naretko gradili, kada bi razmišljali gde mogu ljudi da se parkiraju avuti i gde, ako ne tražimo previše, ove nove generacije dečice mogu da se igraju. Previše je da tražimo svuda biciklističke. Oni koji su odrasli na Limanima ili Naselju znaju o čemu pričam. Tamo ima dovoljno parking mesta, postoje zelene površine, sadržaji za decu...Gde šetaju i igraju se deca sa Grbavice? Preko dve skele i tri rupe, kroz prašinu, pa pravac najbliži park.
Napominjem da ja nikakve lične polze nemam od ovoga. Ja živim u kući i moje dete ima gde da trči, što i vama želimo....
Vlasta Vlasta 09:34 31.07.2007

Aba naturlih gordanac!

For my girls:

Vlasta Vlasta 10:14 31.07.2007

ne trolujem, ali napominjem



(This Is Not A) Love Song Lyrics
» Public Image Limited

(Lydon, Levene & Atkins)
This is not a love song
This is not a love song
This is not a love song

This is not a love song
This is not a love song
This is not a love song
This is not a love song

Happy to have, not to have not
Big business is very wise
I'm crossing over into
E-enter-prize

Love song
Love song
Love song
Love song

I'm going over to the other side
I'm happy to have not to have not
Big business is very wise
I'm inside free enterprise

I'm adaptable
I'm adaptable

I'm adaptable and I like my new role
I'm getting better and better
And I have a new goal
I'm changing my ways where money applies

This is not a love song
This is not a love song
This is not a love song
This is not a love song
This is not a love song

Now are you ready to grab the candle
That tunnel vision - not television
Behind the curtain - out of the cupboard
You take the first train - into the big world
Now will I find you - now will you be there

Not a love song (echo)
Not a love song
Not a love song ...
Vlasta Vlasta 10:22 31.07.2007

For Jelena K

Jelena Krajšić Jelena Krajšić 11:41 31.07.2007

For Vlastimira S.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana