Život

Masline – vreme uživanja [2]

Budimac RSS / 16.11.2008. u 23:25

Slično šljivama berba maslina ne počinje branjem plodova direk' s drveta nego skupljanjem onog što otpadne posle kiše i/ili jačeg vetra. Sezona skupljanja počinje u drugoj polovini oktobra i upravo je završena. Posle nje, baš kao i šljive, preostali plodovi se otresu (druga polovina novembra, decembar).

Skupljanje maslina je kompletan psihofizički trening. Fizički deo se sastoji od saginjanja, čučanja, hodanja čučećki i sličnih vežbi, a psihički iz koncentracije i izoštravanja oka da bi se masline uočile. Fotografija tla možda bolje govori šta hoću da kažem. Neizvežbano oko teško uočava masline koje kao da imaju sposobnost mimikrije. Nikad neću zaboraviti Ajše hanum, ženu Sulejmana Katara, onog preko puta, s kojom smo divanili skupljajući masline na našem sokaku. U jednom momentu Fu zaključi da smo ih sve pokupili, a Ajše hanum (oko 70, nosi naočare) ovlaš baci pogled na "teritoriju" koju smo obrađivali,
– Ima tu ihaaahaj maslina. – naravno bila je u pravu. Menjajući uglove posmatranja na istom delu tla se uvek otkrije ono što se ranije nije uočilo.olives01.jpg

Taj posao ma kako to moglo čudno zvučati se brzo pretvara u strast, pa se Fu i ja takmičimo ko će ih više sakupiti. Da ne govorim o zablentavanju kad prolazeći baščom sasvim drugim poslom primetimo koju maslinu, a zatim uhvatimo sebe da već nekih 45 minuta skupljamo masline zaboravivši kuda smo krenuli.

Kako smo u početku bili potpuni amateri nismo imali "opremu" za uspešno skupljanje. Sulejman Katar, ne Ajšin muž, nego onaj dijagonalno od nas, onaj sa nadimkom Fidedži, kad je prolazeći video Fu da skuplja masline u najlon kesu je zaključio, – Ne radi se to tako. Treba da imate korpu i onda samo ubacujete u nju... Tump, tump, tump... – prateći tu onomatopeju pokretima ubacivanja zamišljenih maslina u zamišljenu korpu. Od tada ga Fu i ja, naravno samo između sebe, zovemo Tump-tump amidža. Skupljene masline je najbolje staviti u hlad, jer sunce ubrzava oksidaciju. One će dok se ne skupi barem neka smislena količina (1 vreća npr.) tamo provesti nedelju-dve, nekad i duže, a daju znatno lošije ulje nego one sveže otrešene, dobro je za kuvanje, pečenje i sapun, ali ne za salatu.

Majka priroda je sredila da se masline skupljaju u jesen kad se škorpije povuku dublje u zemlju (škorpija = akrep na turskom, zvuči poznato, ne?). Pravilo broj jedan za topli deo godine u ovim krajevima je "ne babraj ništa oko tla i/ili kamenja bez rukavica". Ubod ovdašnjih škorpija nije smrtonosan za ljude, ali je veoma bolan. Manje životinje (psi i mačke) mogu uginuti ako ne prime antidot (mi uvek imamo nekoliko ampula u frižideru i do sada smo spasili dva komšijska psa).

Ovom malom digresijom završavam o fazi skupljanja koja traje do sredine novembra, potom počinje faza aktivnog branja odnosno trešenja. Potreban alat: merdevine (optional), veliki čaršavi (sada od materijala od koga se prave plastične vreće) obično 6x4m, (najvažnije) štapovi, specijalna sita za odvajanje lišća i delova grančica od plodova (optional).

Prošli put napisah da ovde žive potomci Yörük-a, do ne tako davno nomada-stočara.Posledica toga je da su krošnje ovdašnjih maslina dosta visoko – da kamile ne bi mogle da se napasaju maslinovim lišćem – što znači da skoro nikad ne počinju ispod 2,5 metra. Sada, nema više toliko kamila u kraju, ali eto većina maslina ima (nepotrebno) visoke krošnje. Elem, shodno tome prvi štap koji smo kupili je bio maksimalistički – 4m dužine. Štapovi se prave od kestenovih grana, laki su i pravi, a istovremeno ne lako lomljivi i elastični.olives02.jpg

Čaršavi se polože na zemlju oko drveta i onda udri. Naravno, trešenje štapom je veština koju treba naučiti i savladati. Za početnika nema dovoljno velikog čaršava da "pokupi" sve "projektile" koji frcaju u svim pravcima i završavaju uglavnom van istog – potpuno ga obesmišljavajući. Dakle, kao u većini stvari u životu, sirovom snagom se ne postiže mnogo, tehnika je bitnija. Idealno je ako se štap, sad se nešto mislim kako mogu zvati nešto dužine 4 m štapom (!?), dakle, ako se motka proturi između dve bliske grane koje se onda naizmenično udaraju, koristeći savitljivost štapa/motke kao dodatan izvor jačine udarca. To proizvodi tak-tak-tak-tak-tak zvuk. Taj zvuk je dominantan zvuk našeg kraja tokom sezone trešenja. Tak-tak-tak-tak-tak dolazi iz raznih pravaca sa različitih udaljenosti i sa malo mašte može da podseća na komunikaciju nekih pošašavelih detlića.

olives03.jpgMasline sa čaršava prebacujemo u plastične gajbice da i ih posle prosuli na jedan čaršav na terasu i tamo vršili odabir, šta ćemo da pravimo jestivim, a šta ide za ulje. Pošto su one čak i tada u različitom stepenu zrenja, dakle, od crnih do zelenih, taj odabir je višestruk, zelene za jelo, crne za jelo, a ostatak nosimo u uljaru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omer Amidžu (zapravo nije fer da ga zovem amidža s obzirom da je stariji od mene svega 3-4 godine, ali dok smo to saznali ustalilo se. Išiban klimom Omer kome je 52 ili tri izgleda preko 60), dakle, Omera smo upoznali (ako se tako može reći) u prvim mesecima našeg boravka u ovom delu sveta. Vozeći se nekim lokalnim putem videli smo ga na livadi sa njegove tri kamile i magarcem. Pošto ja obožavam kamile stao sam da ih vidim izbliza i da popričam s njim. Dok su one i magarac pasli on je nekom alatkom sličnoj onoj što u Vojvodini zovu ključ (neka vrsta kuke na držalju) samo manjom skupljao osušeni čkalj i trpao ga u ogromne vunene bisage. Da je pričljiv – nije, pa je razgovor otprilike tekao ovako:

JA: – Jako volim kamile. Mnogo lepe životinje...
ON: – Aha... – ne dižući pogled sa osušenog trnja koje je skupljao.
JA: – A što ih držite? Posao ili zadovoljstvo?
ON: – Posao.
JA: – Turizam? – misleći na ono turističko fotografisanje i eventualno jahanje.
ON: – Ne.
JA: – Rvanje? – tada sam već znao za rvanje kamila, ali ga još nisam video.
ON: – Ne.
JA: – Pa kakav posao?
ON: – Transport.

Ukapiravši (pogrešno) da je nadrndan kao i kamile mu, meni bilo dosta čaprac divana. Fu je preuzela komunikaciju iz koje je saznala da to trnje kamile najviše vole da jedu, a onda ga još upita pošto jedna kamila (zna koliko ih volim, pa valjda mislila da me iznenadi za rođus). Smrzli smo se od cene (oko 10K evra), te se pozdravismo i odosmo. Posle smo lupali glavu WTF-ing transport?

To smo saznali dve godine kasnije, baš dok smo tresli masline u našoj avliji, kad je Omer amidža prvi put prošao našim sokakom sa sve svojim malim, maslinama natovarenim, karavanom. Paa, daaaaaa! Maslina ima i tamo gde ni traktor (naročito s prikolicom) nema šanse da prođe. Magarci i nisu neki tegljači, te dromedari dođu kao najidealniji vid transporta. Elem, nije da nisam ponosan što mi sokakom, koji je inače glavna komunikacija za krave, ovce, koze, ponekog usamljenog jahača na magarcu (ima jedan na muli), dakle, što mi sokakom povremeno prolaze kamile. Mislim to baš daje Middle East touch. To je bila mala digresija o jednom bitnom vidu transporta. Mi nemamo potrebe za Omer amidžinim uslugama i, na žalost, sva berba nam komotno staje u (prošireni – oboren naslon od zadnjeg sedišta) prtljažnik kola.

omer.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O uljari i pravljenju maslina jestivim sledeći put.

=======================================

Beleška na margini

Elem, ovih dana skačem s grane na granu. Posle treće godine suše i nije neki rod. Ovdašnje sorte maslina (o njima malo više sledeći put) rađaju u principu svake druge godine i ovo bi trebalo da je rodna godina. Međutim, od dvadesetak stabala plodova ima samo na 6-7. 



Komentari (173)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 23:39 16.11.2008

I jedan, i dva ...

1 - Ponovo radi Blog, ponovo radi Blog ...!!

2 - U ime slabo obaveštenih o berbi, tj. sakupljanju maslina iskreno zahvaljujem !
Budimac Budimac 23:42 16.11.2008

Re: I jedan, i dva ...

loader
1 - Ponovo radi Blog, ponovo radi Blog ...!!

2 - U ime slabo obaveštenih o berbi, tj. sakupljanju maslina iskreno zahvaljujem !

Jao!!! U celoj frci zaboravih da pripremim plaketu...
jack_bauer jack_bauer 23:45 16.11.2008

...

PONOVO RADI BLOG! PONOVO RADI BLOG!

kakvo olaksanje! pozz budimac, idem sad da citam... :)) :)) :))
ivana23 ivana23 23:47 16.11.2008

...

Budimac Budimac 23:50 16.11.2008

Re: ...

jack_bauer
PONOVO RADI BLOG! PONOVO RADI BLOG!

Nije još u punoj snazi -- ne rade brojevi novih komentara i neke sličice su porazbijane, ali RADI!
jack_bauer jack_bauer 23:54 16.11.2008

Re: ...

Nije još u punoj snazi -- ne rade brojevi novih komentara i neke sličice su porazbijane, ali RADI!

procitao, prepoducio! dobro je, tu smo :))

jeli, budimac, koja je svrha tih tvojih maslina, osim ulja, jel' moze rakija da se pravi od njih? ako moze od krompira... :))
maksa83 maksa83 00:00 17.11.2008

Re: ...

ije još u punoj snazi -- ne rade brojevi novih komentara i neke sličice su porazbijane, ali RADI!


Hajde da ponovim i ovde.

Nove poruke - rade, ali se ne vide, pošto su ili pozaboravljali da prebace CSS-ove (verovatno, pošto su zametnuli i sličice za dugmiće), ili whateVA.

Ovako, ne vidi se koliko ima novih/nepročitanih poruka u nekom entriju.

To postoji, ali se ne vidi dok sve ne prebace kako treba.

Ko koristi Operu može to da reši prosto:

View -> Style -> High Contrast (B/W)

i strana će postati malo ružnija, ali će se videti sve što treba, uključujući i broj novih poruka.

P.S. Ko ne koristi Operu ... a šta da mu radim.

P.P.S. Budimac - da ne bude da sam tebe navukao na Chrome a propagiram Operu - ja koristim i jedno i drugo, recimo u omjeru 60% Opera 39% Chrome + 1% Internet Exploder (za faking onlajn faking benking faking Banke faking Inteze koji je tako faking imbecilan da faking radi faking samo u faking IE).
jack_bauer jack_bauer 00:03 17.11.2008

Re: ...

meni sve sljaka kao pre :)) mozda zato sto sam na IE?

Budimac Budimac 00:07 17.11.2008

Re: ...

P.P.S. Budimac - da ne bude da sam tebe navukao na Chrome a propagiram Operu - ja koristim i jedno i drugo, recimo u omjeru 60% Opera 39% Chrome + 1% Internet Exploder (za faking onlajn faking benking faking Banke faking Inteze koji je tako faking imbecilan da faking radi faking samo u faking IE).

Moraću Operi da dam drugu šansu, svojevremeno, pre jedno 5-6 godina probao pa se usro, ali valjda je otad bolja.
maksa83 maksa83 00:08 17.11.2008

Re: ...

jack_bauer
meni sve sljaka kao pre :)) mozda zato sto sam na IE?

\'LADNO STVARNO RADI SAMO NA IE!!!

Sine brate bLože, šta ti napraviše. :(((

Stvarno je kao Džek Nikolson kad ga ustondiraju u Letu Iznad Kukavičjeg Gnezda.
\'De je Chief da mu prekrati muke jastukom?
trener92 trener92 02:52 17.11.2008

Re: ...

1% Internet Exploder (za faking onlajn faking benking faking Banke faking Inteze koji je tako faking imbecilan da faking radi faking samo u faking IE).

trener92 trener92 03:11 17.11.2008

Re: ...

Odlična priča!
Tak-tak-tak-tak-tak dolazi iz raznih pravaca sa različitih udaljenosti i
Ko morzeova azbuka!
A i taj Amdža baš je neki \"pričljivi gospodin, ne gasi se!\"
Elem, shodno tome prvi štap koji smo kupili je bio maksimalistički – 4m dužine. Štapovi se prave od kestenovih grana,

Ovo ne razumem, da se kupuje štap?
Budimac Budimac 10:12 17.11.2008

Re: ...

Ovo ne razumem, da se kupuje štap?

Jašta brate, gde naći kesten sa granom 4 m dužine, nema to u ovim krajevima baš na svakom ćošku. Tako da u sezoni na pazaru možeš da kupiš. Naravno, asortiman ide od 1.5m pa do 4. Mogu ti reći da nisu ni jeftini (jbg "sredstvo za proizvodnju").
trener92 trener92 15:07 17.11.2008

Re: ...

(jbg "sredstvo za proizvodnju".

mirelarado mirelarado 23:51 16.11.2008

Berba

Evo i mene, upravo se vratih sa berbe virtuelnih malina na FM-u .
Blog je proradio i pre (nepoznatog) roka!
Ovaj post je divan, sada znamo da se i masline mlate, poput šljiva. Samo što se tamo kod vas, umesto pauka i bubica, može nabasati i na škorpijice (sad će ovi blogovski Škorpioni da navale). Želim, naravno, i da preporučim post, al' ne znam da l' smem. Epizoda sa Omer Amidžom i kamilama je očaravajuća. Te pustinjske lađe su prelepe životinje. Pozdrav!
Budimac Budimac 23:55 16.11.2008

Re: Berba

Želim, naravno, i da preporučim post, al' ne znam da l' smem.

Probaj šta te košta, ako padne blog znači treba da padne
mirelarado mirelarado 00:02 17.11.2008

Re: Berba

Probaj šta te košta, ako padne blog znači treba da padne


Preporuka je pala, blog opstao. Živeli!
Budimac Budimac 23:51 16.11.2008

Ivana

Da li si ti promenila sliku ili softver brljavi? malo pre su bile nek lepe staračke ruke sa maslinama...
ivana23 ivana23 23:57 16.11.2008

Re: Ivana

Budimac
Da li si ti promenila sliku ili softver brljavi? malo pre su bile nek lepe staračke ruke sa maslinama...

Ja sam, ne brini, ova mi je lepsa... ali ako ti se i ona dopada ja cu je opet staviti.
Budimac Budimac 23:58 16.11.2008

Re: Ivana

ali ako ti se i ona dopada ja cu je opet staviti.

Stavi I nju I hvala
ivana23 ivana23 23:58 16.11.2008

***

nsarski nsarski 23:57 16.11.2008

Super masline!

Blog radi, tacno, ali nekako na power saving mode...Ne prikazuje broj novih konetara, a i ti imas manje od 1000 preporuka za ovaj sjajan tekst...ccc. Pogledaj dole na rusevine starog bloga:)))
Procitao sam zapis na starom mestu - sta da kazem: preko trnja do ruza. Najbolje stvari se s mukom dostizu, ali su zato i najbolje. Samo ne treba gubiti nadu i strpljenje.
Pozz.
Budimac Budimac 00:00 17.11.2008

Re: Super masline!

nsarski
Blog radi, tacno, ali nekako na power saving mode...Ne prikazuje broj novih komentara, a i ti imas manje od 1000 preporuka za ovaj sjajan tekst...ccc. Pogledaj dole na rusevine starog bloga:)))


Da i dosta sličica nisu popeli na server, no srediće oni to, ne sumnjam.
Budimac Budimac 00:09 17.11.2008

O-o!

Brojač se oteo kontroli!!!
Trenutno stanje 22 puta pročitano i 31 preporuka
Budimac Budimac 00:10 17.11.2008

Re: O-o!

sada 22 i 41 ne 46....
Edit: 52 ne moš pratiti...
gordanac gordanac 00:12 17.11.2008

Re: O-o!

Budimac, siiiiiđiiiii sa IE ! Odmaaaaaaa!
Opet je poludelo :)))))
ivana23 ivana23 00:13 17.11.2008

Re: O-o!

52...

jack_bauer jack_bauer 00:14 17.11.2008

Re: O-o!

Brojač se oteo kontroli!!!

ma, dobar je i ovakav. samo da ne moramo opet na fm :((
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:14 17.11.2008

Re: O-o!

Не бих да слутим, али тако је све почело...
А тебе су, тада, неправедно оптужили мангупи из наши редова.
Budimac Budimac 00:14 17.11.2008

Re: O-o!

gordanac
Budimac, siiiiiđiiiii sa IE ! Odmaaaaaaa!
Opet je poludelo :)))))

:)))))))))))))))))))))))))))))
maksa83 maksa83 00:15 17.11.2008

Re: O-o!

Bilo 64, a sad je 46 preporuka.

Živ je i slobodan!
jack_bauer jack_bauer 00:15 17.11.2008

Re: O-o!

Opet je poludelo :)))))

nije poludelo, izdrzace !!!

gordanac, pustaj post o avokadu, ne smemo sada stati, kad je najvaznije :))
Budimac Budimac 00:16 17.11.2008

Re: O-o!

Predrag Brajovic
Не бих да слутим, али тако је све почело...
А тебе су, тада, неправедно оптужили мангупи из наши редова.

Ma Unf i Gordana(c) počeli linč protiv Vlaste i mene posle iz nekih samo njima znanih razloga proširili na Dragu i Rešivoja. Moja savest je čista...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:17 17.11.2008

Re: O-o!

maksa83
Bilo 64, a sad je 46 preporuka.

Živ je i slobodan!

Шта је ово, браћо? Alien?
maksa83 maksa83 00:18 17.11.2008

Re: O-o!

jack_bauer
Opet je poludelo :)))))
nije poludelo, izdrzace !!!

gordanac, pustaj post o avokadu, ne smemo sada stati, kad je najvaznije :))


:))))))

Evo tebi Bauere Džeče Bauere (btw. je l' mogu ja da budem "83. maksa 83"?) onako široko jedno 30 preporuka od mene.
nsarski nsarski 00:18 17.11.2008

Re: O-o!

Budimac
gordanac
Budimac, siiiiiđiiiii sa IE ! Odmaaaaaaa!
Opet je poludelo :)))))

:)))))))))))))))))))))))))))))

Ovaj brojac je presao na warp 20...Beam me aboard, Budimac, we'd better get the hell outa here!
gordanac gordanac 00:19 17.11.2008

Re: O-o!

Vidi, vrlo uskoro će se preporuke moći pisati samo sa eksponenetoma :))))
ovako:
Kolko imaš prepruka?
"...imam 5,3 puta deset na sedamnaesti, ne nego na osamnaesti, ne...."
Mitrović grabi ka deset na četvrti
o je
nsarski nsarski 00:20 17.11.2008

Re: O-o!

Bilo 64, a sad je 46 preporuka.

Ako listas po "hronoloski" vec ima oko 100 preporuka (96 pre 30 sekundi...)
maksa83 maksa83 00:20 17.11.2008

Re: O-o!

Ovaj brojac je presao na warp 20...Beam me aboard, Budimac, we\'d better get the hell outa here!

Toto, I have a feeling we're not in Kansas anymore
maksa83 maksa83 00:21 17.11.2008

Re: O-o!

Mitrović grabi ka deset na četvrti

Mislim da će da stane kad udari u Avogadrov broj. Ipak postoje neke fizičke granice.
ivana23 ivana23 00:21 17.11.2008

Re: O-o!

Pogledajte nize kod Srdjana M. broj preporuka.

Sto ih privremeno ne iskljuce, pa nece niko otici sa bloga zbog toga.
Jeste coveku drago kad ih ima, al' bolje i bez njih, nego bez bloga...
nsarski nsarski 00:23 17.11.2008

Re: O-o!

Toto, I ha've a feeling we're not in Kansas anymore

Nope.
Sve je otislo u Hondurasl

Taj Lala je vidovit!!!!
gordanac gordanac 00:23 17.11.2008

Re: O-o!

Шта је ово, браћо? Alien?

`Ajd šta sama sebi tražim muziku, `ajd što ti se jedva progurah za sekretara/ku, ali kako bre samo BRAĆO?!
Pa. đe ti SESTRE ostadoše i nestado[e, Njegošu ću te tužiti kol`ko noćas! :))
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:24 17.11.2008

Re: O-o!

maksa83
Mitrović grabi ka deset na četvrti

Mislim da će da stane kad udari u Avogadrov broj. Ipak postoje neke fizičke granice.

Кад неће gordanac да пусти тај авокадо.
Дај, gordanac, макар и нешто са шаргарепом.
Krugolina Borup Krugolina Borup 00:25 17.11.2008

Re: O-o!

Sto ih privremeno ne iskljuce, pa nece niko otici sa bloga zbog toga.
Jeste coveku drago kad ih ima, al' bolje i bez njih, nego bez bloga...


Nemoj tako, gde će ti duša, daj da sačekamo da moj tekst dogura bar do hiljadu!
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:26 17.11.2008

Re: O-o!

gordanac
Шта је ово, браћо? Alien?

`Ajd šta sama sebi tražim muziku, `ajd što ti se jedva progurah za sekretara/ku, ali kako bre samo BRAĆO?!
Pa. đe ti SESTRE ostadoše i nestado[e, Njegošu ću te tužiti kol`ko noćas! :))

Сестро gordanac, ти се рачунаш у браћу :)))

ЕДИТ: Ево описа пређашњих мука, пис'о онај Његош што га спомињеш:

суза моја нема родитеља,
нада мном је небо затворено,
не прима ми ни плача ни молитве;
у ад ми се свијет претворио,
а сви људи паклени духови.
gordanac gordanac 00:26 17.11.2008

Re: O-o!

Mislim da će da stane kad udari u Avogadrov broj. Ipak postoje neke fizičke granice

:)))))))))))
Idi, bre, makso!
Free Softwear - no limits :))))
Krugolina Borup Krugolina Borup 00:28 17.11.2008

Re: O-o!

Кад неће gordanac да пусти тај авокадо.
Дај, gordanac, макар и нешто са шаргарепом.


Gordanac, ti znaš da ja tebe volim, jel' tako?
Ama, mani taj avokado, de će ti duša, daj nešto konkretno da se prezalogaji!
Od avokada i maslina leba nema!
Krugolina Borup Krugolina Borup 00:29 17.11.2008

Re: O-o!

Сестро gordanac, ти се рачунаш у браћу :)))


A možemo li tebe onda da računamo u sestre?
gordanac gordanac 00:29 17.11.2008

Re: O-o!

Ovaj brojac je presao na warp 20...Beam me aboard, Budimac, we'd better get the hell outa here!

:))))))
samo se ti šali, kad uskoro budeš imao Avogadrov broj preporuka na komentaru pitaću te koliki je warp! :))
nsarski nsarski 00:31 17.11.2008

Re: O-o!

samo se ti šali, kad uskoro budeš imao Avogadrov broj preporuka na komentaru pitaću te koliki je warp! :))

samo se ti šali, kad uskoro budeš imao Avogadrov broj preporuka na komentaru pitaću te koliki je warp! :))

Onda prelazimo na molove - jedan mol, dva mola...to su razumljivi brojevi.
gordanac gordanac 00:31 17.11.2008

Re: O-o!

Сестро gordanac, ти се рачунаш у браћу :)))

ondaK
o je
story of my life rides again, i to sa warp od 6,025 deser na dvadeset treći :))
gordanac gordanac 00:34 17.11.2008

Re: O-o!

Onda prelazimo na molove - jedan mol, dva mola...to su razumljivi brojevi.

:)))))))))
KOME su razumljvi?! :)))))
Bolje na kilo onda da pređemo..
Koliko imaš preporuka?
Dve kile i dvesta....
Mitrović je oko dve tone i 12 kila...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:36 17.11.2008

Re: O-o!

Krugolina Borup
Сестро gordanac, ти се рачунаш у браћу :)))


A možemo li tebe onda da računamo u sestre?

Ма, преживећу и то некако, нарочито ако ми појачају храну, доста, бре, више, с тим авокадом!!! :))))
maksa83 maksa83 00:37 17.11.2008

Re: O-o!

Dve kile i dvesta....
Mitrović je oko dve tone i 12 kila...

- Dobar dan komšija, šta ćemo?
- Dobar dan ... dajte mi 400 gr preporuka na komentar bez kostiju, i dve kile preporuka na tekst, ali da ne budu masne, dvaput samleveno.
maksa83 maksa83 00:41 17.11.2008

Re: O-o!

Шта је ово, браћо? Alien?


Ne, to je B92 blog softver. Oslobodio se opet.

Trinity: What's he doing?
Morpheus: He's beginning to believe.

Sad mu više ništa ne mogu.

Budimac Budimac 00:41 17.11.2008

Re: O-o!

доста, бре, више, с тим авокадом!!!

Prvi, jedini i poslednji put sam jeo avokado na večeri posle venčanja moje tadašnje devojke (živeli smo zajedno) u VankuFeru, na kome sam joj bio kum, a udavala se za životnog partnera njenog ujaka... Komplikovano? Pa i nije bilo u praksi...
gordanac gordanac 00:44 17.11.2008

Re: O-o!

- Dobar dan komšija, šta ćemo?
- Dobar dan ... dajte mi 400 gr preporuka na komentar bez kostiju, i dve kile preporuka na tekst, ali da ne budu masne, dvaput samleveno.

:))))))))))
Pazi sad ću da nalepim tekst o avokadu, zatvorim ga za komentare, uzmem sve grafitne olovke iz kuće i - lepo ih šiljim na brojač preporuka....samo me gledaj...to će mi biti opravdanje zašto ne može komentari - ne može da se stigne da se šilje olovke na brojač i da se odgovara, jeltako-takoje!
I nsarskog ću sada da nagovorim da pušta "Umetnika", ima i on nekih olovaka, garant i trenera sa tekstom o južnoameričkim bajkama Levi-Štrosa....
Here we come...
nsarski nsarski 00:48 17.11.2008

Re: O-o!

nsarskog ću sada da nagovorim da pušta "Umetnika"

Пуштио....
Hemičarka Hemičarka 00:49 17.11.2008

Re: O-o!

Onda prelazimo na molove - jedan mol, dva mola...to su razumljivi brojevi.


:)))))))))
KOME su razumljvi?! :)))))


Meni su svakako razumljivi. Taman sam htela isto da predlozim, ali nsarski me pretekao.
NNN NNN 02:44 17.11.2008

Re: O-o!

He's beginning to believe.
Judgement day
dolybell92 dolybell92 05:13 17.11.2008

Re: O-o!

Sad mu više ništa ne mogu.


Al ga popravi! Svaka ti čast - ostali samo dugmići !
jack_bauer jack_bauer 00:20 17.11.2008

ukinite naslove!!!

ljudi, ovo je bio jedan sasav vikend (i, jos uvek je :)))

gde mi je moj bro? jednom su nas rastavili u porodilistu (kru, pozz), ne mogu da podnesem da se to ponovo desi :))
Krugolina Borup Krugolina Borup 00:24 17.11.2008

Re: ukinite naslove!!!

Bauer, Jack Bauer, otpozdrav.
A za brata blizanca ti - i ja se pitam?
jack_bauer jack_bauer 00:26 17.11.2008

Re: ukinite naslove!!!

A za brata blizanca ti - i ja se pitam?

EJ, BRO, UKLJUCI IE, MAKAR NA KRATKO, DOK SE SITUACIJA NE STABILIZUJE
Krugolina Borup Krugolina Borup 00:31 17.11.2008

Re: ukinite naslove!!!

EJ, BRO, UKLJUCI IE, MAKAR NA KRATKO, DOK SE SITUACIJA NE STABILIZUJE


Da probamo \'vako, možda ga i namamimo:

EJ, UNF, znaš onaj tvoj komentar s 300 preporuka? Sad ima i više. Poslednji put kad sam gledala: 364. Sad sigurno već više od 500!

EDIT: Sad sam proverila - 428 preporuka. And still counting.

(Ako ovo ne upali da ga namamimo, ništa neće.)
Krugolina Borup Krugolina Borup 00:57 17.11.2008

Re: ukinite naslove!!!

EDIT: Sad sam proverila - 428 preporuka. And still counting


Poslednja provera: 520 and still counting.
Da ostane zapisano za posterity.
jack_bauer jack_bauer 00:59 17.11.2008

Re: ukinite naslove!!!

Poslednja provera: 520 and still counting.
Da ostane zapisano za posterity.

izgleda da mi bro spava na lovorikama :))
ivana23 ivana23 00:59 17.11.2008

Re: ukinite naslove!!!

Krugolina Borup
EDIT: Sad sam proverila - 428 preporuka. And still countingPoslednja provera: 520 and still counting.Da ostane zapisano za posterity.


Srdjan ima 2117 komaTa
Krugolina Borup Krugolina Borup 00:21 17.11.2008

A tu li ste!!

Fala bogu, izbeglički dani su gotovi!
Ne mi prijao onaj avokado, nikako.
Daj da mezimo ovde nešto konkretno sada.
Ima neka prasetina, jagnjetina, tako nešto...?

To s avokada na maline - ni to mi niš ne prija.
Ima bre, svi da omršavimo, da oslabimo, ne valja nam poso!
maksa83 maksa83 00:23 17.11.2008

Re: A tu li ste!!

Krugolina Borup
Fala bogu, izbeglički dani su gotovi!
Ne mi prijao onaj avokado, nikako.
Daj da mezimo ovde nešto konkretno sada.
Ima neka prasetina, jagnjetina, tako nešto...

Ima, ali više ne prodajemo na sitno - ne može jedno prase - može samo odmah 32 komada.
Budimac Budimac 00:25 17.11.2008

Re: A tu li ste!!

Ima neka prasetina,

Gde da ti nađem prasetinu ovde???
Može divlji vepar, to mi je supstitucija za svinju ovde (lovci mi donose)...
Krugolina Borup Krugolina Borup 00:26 17.11.2008

Re: A tu li ste!!

Može divlji vepar,


Uuuuuu, može! Obožavam divljač!
Budimac Budimac 00:34 17.11.2008

A najlepše

je što strana Preporučeno ignoriše te preporuke, tako da je Kru sa svojih 600 i kusur tek na trećem mestu...
EDIT: Stranica Najčitanije nije baš normalna...
Krugolina Borup Krugolina Borup 00:35 17.11.2008

Re: A najlepše

Nepravda!
Budimac Budimac 00:36 17.11.2008

Re: A najlepše

Krugolina Borup
Nepravda!

Krugolina Borup Krugolina Borup 00:38 17.11.2008

Re: A najlepše

Za utehu: makar sam ispred Strongija.
jack_bauer jack_bauer 00:38 17.11.2008

Re: A najlepše

pustite preporuke, vazno je da sljaka ... :))
Krugolina Borup Krugolina Borup 00:40 17.11.2008

Re: A najlepše

EDIT: Stranica Najčitanije nije baš normalna...


Kako bre nije normalna?
Pa moj tekst na prvom mestu - to ti je najnormalnija stvar.
JJ Beba JJ Beba 00:42 17.11.2008

Re: A najlepše

više ništa nije isto na ovom blogu: brojač i dalj broji kolko oće, nema onih crvenih zvezdica za nov komentar, promenio se i izgled prostora za odgovore.....bar na mozilli

ništa nije isto al zato masline jesu...mmmmmmm mljac, mljac

u Primoštenu masnine istuku kamenom, stave ih u burad i naliju morem
ququ

253 preporuka. Bud, imaš priliku da pobediš i Srđana koji broji preko 'iljadarke
Budimac Budimac 00:43 17.11.2008

Re: A najlepše

Pa moj tekst na prvom mestu - to ti je najnormalnija stvar

To je OK, ali mi nije normalno da je i ovaj tekst (sa 40.tak čitalaca) uopšte na toj stranici, a jeste.
Krugolina Borup Krugolina Borup 00:48 17.11.2008

Re: A najlepše

To je OK, ali mi nije normalno da je i ovaj tekst (sa 40.tak čitalaca) uopšte na toj stranici, a jeste


Viš, meni to isto totalno normalno!
I ne vidim šta se ti uopšte buniš?
Budimac Budimac 00:48 17.11.2008

Re: A najlepše

u Primoštenu masnine istuku kamenom, stave ih u burad i naliju morem

Ovde jedan od priprema je to sa kamenom... ali ne koriste morsku vodu nego običnu... o tome u trećem delu...
marjieti marjieti 14:11 17.11.2008

Re: A najlepše

ima nas vise al' cutimo
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:50 17.11.2008

Re: A najlepše

rodjaka Omer Amidže koliko volish. vire, cute, i tovare magare ... u stvari kamile.
NNN NNN 00:50 17.11.2008

Za interesantan tekst se vredi pomučiti

...pa sam već pročitao

Ali umesto preporuke (koje ionako ne rade), jedna pesmica na poklon:

Podignimo u vis čela,
mi junaci rada svog.
Naša strana* biće cela.
Da nam živi, živi B(92)log!


*web strana
Pozdrav
Krugolina Borup Krugolina Borup 00:52 17.11.2008

Re: Za interesantan tekst se vredi pomučiti

E, NNN, ovo me podseti... (trol coming)... vozila se pre neki dan u taksiju, a taksista odvalio do daske:

Uz maršala Tita
Junačkoga sina
Nas neće ni pakao
Smeeeeet....
maksa83 maksa83 00:53 17.11.2008

Re: Za interesantan tekst se vredi pomučiti

Ali umesto preporuke (koje ionako ne rade)

Kako bre ne rade? Rade - i to udarnički - u četiri preklopljene smene!
Budimac Budimac 00:55 17.11.2008

Re: Za interesantan tekst se vredi pomučit


Uz maršala Tita
Junačkoga sina
Nas neće ni pakao
Smeeeeet....

Sve prste na ruci
U radu i muci
Blogerska složila je svest
Ko drukčije kaže
Kleveće i laže
Našu će osetit pest!
omega68 omega68 01:02 17.11.2008

Re: Za interesantan tekst se vredi pomučit

Šta me briga i meni veći... broj preporuka od komentara
greota da ovaj text ostane u senci ovog s....a
kOLIKO LITARA rakije izlazi od kazana maslina?
Budimac Budimac 01:08 17.11.2008

Re: Za interesantan tekst se vredi pomučit

omega68
kOLIKO LITARA rakije izlazi od kazana maslina?

Jako teško pitanje na koje niko ne zna pravi odgovor jer varira. Naravno, pričam o ulju... Ali moja neka šacometrija je da 50kg da oko 15 litara ulja (minus/plus 2). Sledeći put idemo u uljaru (mislim tekstom).
NNN NNN 02:29 17.11.2008

Re: Za interesantan tekst se vredi pomučiti

Uz maršala Tita
Ta mi je omiljena, ali nisam znao kako se zove pa sam morao da skinem 10ak, posle kad sam provalio kako se zove skimen nekoliko verzija i najbolja je u izvođenju svečanog hora Oskar Danon
Budimac Budimac 01:04 17.11.2008

Čudi me da nema

blogo aktivista, nekima bi to bila (retka ako ne i jedina) šansa da dobiju barem dvocifren broj preporuka.
Krugolina Borup Krugolina Borup 01:05 17.11.2008

Re: Čudi me da nema

Hm.
Ovo brojanje kanda stade?
Mada, uverena sam da on i dalje broji... samo "u sebi"...
maksa83 maksa83 01:10 17.11.2008

Re: Čudi me da nema

Ovo brojanje kanda stade?
Mada, uverena sam da on i dalje broji... samo "u sebi"...

'Fata zalet.

nsarski, sećaš se onih somova u Adi?
Evo blog Softver ih izvadio (u prvom planu je njegov prijatelj forum Softver, svežeoslobođen)

gordanac gordanac 01:12 17.11.2008

Re: Čudi me da nema

Hm.
Ovo brojanje kanda stade?
Mada, uverena sam da on i dalje broji... samo "u sebi".

:))))))))))
Sad ću samo za tebe da napravim tekst o pravoj hrani, ništa "rajska vrsta avokado" i ostali afrodizijaci, nego ono - ćoše užuvanja, čvarci, kavurme, salarice, perkelt, gulaš čorbe, šufnudle, rezanci sa makom i sva ta zdrava hrana...
Sa čuvenim naslovom "Kivi dijeta" - kako do zdravlja i veselja (to ti je ona dijeta, smeš sve samo kivi - ne!)
Budimac Budimac 01:17 17.11.2008

Re: Čudi me da nema

(to ti je ona dijeta, smeš sve samo kivi - ne!)

NNN NNN 01:49 17.11.2008

Re: Čudi me da nema

Probao tu dijetu, možda bi i dala rezultate, ali nisam izdržao, pojeo sam dlakavi krompir.
Krugolina Borup Krugolina Borup 02:11 17.11.2008

Re: Čudi me da nema

čvarci, kavurme, salarice, perkelt, gulaš čorbe, šufnudle, rezanci sa makom i sva ta zdrava hrana...


Toooooo, Gordanac!
Now you are talking!!
Hemičarka Hemičarka 01:51 17.11.2008

Nisu kamile ali...

tada sam već znao za rvanje kamila, ali ga još nisam video.


Evo kako se bore zirafe:

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana