Umetnik

nsarski RSS / 17.11.2008. u 00:37

 

homeless_5906.jpg

syria-man-at-stage (Hvala Ivana23)

Eksperiment u blogovanju


(Čovek sedi, prekrštenih nogu, na sredini bine. Oponaša pušenje džointa i dodavanja nevidljivom kompanjonu.)

To je kao kada drvo padne u šumi - razumeš šta hoću da kažem, čoveče? To je ono kao kada svi sve znaju, onda i sve ne znači ništa. Sve je kliše.
Zato sam prestao da stvaram umetnost.


(Preuzima džoint i uvlači)


Znaš šta ne valja sa današnjim svetom? Zašto je sve zeznuto i ništa ne može da se uradi? Zato što mi ne živimo u ljudskom svetu - mi živimo u svetu mašina.


(Dodaje džoint)


Ima taj momak, mogu da ga vidim iz svog stana, preko puta ulice. Po celu noć, svake noći, on leži na kauču, ne pomera se satima, oči širom otvorene...Sada, kad ne bih znao da gleda TV, pomislio bih da nešto ozbiljno sa njim nije u redu, da je paralisan ili hipnotisan ili štogod...
Celu noć leži tako, i poruke iz svemira mu ulaze u glavu. ''Kupi novi auto'', ''Koristi dezodorans'', ''Radi više'', ''Tvom psu se oseća iz usta'', ''Kupi mikrotalasnu'' ...Celu noć, čoveče, pravo u mozak.


(Uzima džoint i uvlači dim)


Mislim, šta je ta mikrotalasna, čoveče? Svako ima po jednu, niko ne zna šta ona radi, niko ne zna kako radi, a svako ima po jednu. Zašto? Zašto svako ima mikrotalasnu rernu?
Zato što im je TV rekao da je kupe, eto zašto.


(Uvlači dim i dodaje dalje)


Kažem ti, čoveče, država pravi taj kompjuter, najveći kompjuter koji su ikad napravili. Troše na njega milijarde i milijarde dolara. To je tajni projekat, ali ja sam o njemu pročitao...
Kada ga naprave, svi ćemo biti mrtvi, čoveče...Zato što će povezati taj ogromni kompjuter sa TV prijemnicima koje svi imaju. Onda će da izokrenu TV prijemnike tako da TV može da vidi šta radiš u svojoj kući? Kompjuter će da te posmatra, čoveče, i ako uradiš nešto što se kompjuteru ne dopada, poslaće poruku TV prijemniku. TV prijemnik će poslati poruku mikrotalasnoj, vrata na njoj će se otvoriti i pretvoriće te u pepeo, čoveče...
Ne veruješ mi? Idi u radnju i uzmi neki proizvod, bilo koji, i pogledaj ga...svi imaju one kompjuterske linijice na sebi danas. Svi. Šta znače te kompjuterske linije, čoveče?
Niko ne zna. Niko ne zna šta tu piše - jer to nije na normalnom jeziku, to je na kompjuterskom. I svi ovi kompjuteri jedni sa drugima razgovaraju, čoveče, i niko nema pojma o čemu razgovaraju. To je kao da živimo u okupiranoj zemlji, čoveče.
Celu noć i ceo dan, kompjuteri se dogovaraju preko modema, faks-mašina i preko satelitske veze. Ceo dan i celu noć. O čemu razgovaraju? O čemu razgovaraju? Reći ću ti o čemu razgovaraju. Razgovaraju o tebi i meni...o tome kako da nas efikasnije iskoriste...
Vidiš, oni nemaju osećanja, čoveče, oni su samo mašine. Njih zanima samo efikasnost.
Čak i najgore ljudsko biće koje je ikad živelo imalo je osećanja. Džingis Kan je imao osećanja. Adolf Hitler je imao osećanja. Ponekad bi se i iznervirao. Ali kompjuteri se nikad ne iznerviraju, čoveče, nikad.


(Povuče iz džointa, prosledi)


Znaš kako se pravi slanina? Ne, mislim, jel' znaš kako se pravi slanina? Postoje te gigantske fabrike mesa u Ajdahu kojima upravljaju kompjuteri. Ceo proces, sve do kraja gde mora da stoji čovek da preuzme meso? Zato što je svaki komad mesa drugačiji. I ta dvadeset i četiri, kao žilet oštra noža se spuste, proseku kroz meso, i tako dobiješ komad slanine.
I tako, neki tip dodje na posao, ne razmišlja mnogo - možda se svadjao sa ženom te noći, štagod - sedne na svoje mesto, dole se spusti dvadeset i četiri kao žilet oštra noža i, umesto šake, sada ima pola funte isečene i izdimljene Armor Star slanine.


(Uvlači)


Sranje, ha?
Dešava se jednom nedeljno. I niko ništa ne radi po tom pitanju. Nikoga nije briga. Koga da je briga? Mašine sada kontrolišu sve, čoveče.
Svakoga dana mašine otpuštaju naftu u vodu, otrov u vazduh, seku džungle. Šta njih briga? One ne dišu vazduh, ne piju vodu.
A mi da.

(Razgleda džoint, razmišlja za trenutak, i proguta ga. Čudan izraz na licu)


Ukomiran, čoveče.
Voleo bih da imam neku muziku da slušam. Voleo sam da slušam rok, kad sam haj. Sve te velike stare grupe - Džeferson Airplane, Stonse, the Who.
Svi su oni sada mrtvi...
Šta, te grupe što su na turnejama? Misliš da su to Stonsi, čoveče? Misliš da su to the Who?
Roboti, čoveče.
Mora da su roboti. Slušaj njihovu muzilu. Stare grupe, o čemu su oni pevali? Ljubav, Mir, Sloboda, Revolucije, Anarhija, budi haj...O čemu pevaju nove grupe? Strah, Paranoja, Više Radi, Kupi Mikrotalasnu Rernu...
Samo pokušavaju da nam isperu mozak, čoveče. Oni su deo sistema - kad ne bi bili deo sistema, nikada za njih ne bi ni čuo. Sve te grupe što su se borile protiv sistema - Dženis, Džimi, Morison - sve su ih ubili i napravili da izgleda kao nesreća. Svi su oni bivši sada, i samo je sistem ostao.
A sistem ima samo jednu poruku, čoveče - strah. O tome nam govore po ceo dan, strah. Jer mi smo kao miševi u kavezu, čoveče, trčimo po onom točku što brže možemo, jer se plašimo.
Svako jutro, ustani u sedam ujutru, popij dve šolje kafeina, uskoči u auto, zaglavi se u saobraćaju, idi na posao, gazda se izdere na tebe, završi na vreme, popij još kafeina, vrati se u auto, zaglavi se ponovo u saobraćaju, dodji kući, plati račune koje ne možeš da priuštiš, pojedi mikrotalasnu večeru, skoči u krevet ...Oh, čekaj, čekaj, zaboravio sam najvažnije - gledaj TV - moraš te poruke da staviš u mozak!
Ustani sledećeg jutra, sve ponovo, ustani sledećeg jutra, pa ponovo sve. Pa ponovo, pa ponovo, ponovo, ponovo...
To zovu da si odgovoran, čoveče. Svi su preplašeni, čoveče - plaše se da, ako ne rade to što treba, beng, postanu beskućnici.
To je ono što su beskućnici, čoveče. Oni su upozorenje za sve nas. ''Ostani u kavezu, ne talasaj''.
Jel' si razgovarao nekad sa tim ljudima sa ulice? Svi kažu da su oni ludi. Probaj malo da živiš na ulici, i da vidiš kakve ceš ideje ti da dobiješ. Ne poludiš, čoveče - samo počneš da uvidjaš istinu. Počneš da uvidjaš pravu istinu, počneš da govoriš istinu, počneš da govoriš o tome kakve su stvari zaista.
Zato i drže te na ulici, čoveče. Sistem se njih plaši. Plaši se njihove slobode. Sloboda je suprotno od odgovornosti. Sloboda je opasnost za sistem.
Zato više niko ne puši travu - svi se plaše slobode. Plaše se da će dunuti malo trave, postanu haj, promisle par misli, uvide kakvo je sranje njihov život...i prolupaju.
Zato sam ja prestao da stvaram umetnost, čoveče. Beznadežno je. Šta može da se kaže o ovoj situaciji?
Napišeš knjigu, najbolju knjigu ikad napisanu, postane bestseler, svi je čitaju. Dva meseca kasnije zaboravljena je, pojavila se nova važna knjiga koju svako treba da čita. Napiši pesmu, sjajnu pesmu, stigne na top 40. Dok si se okrenuo, počnu da je sviraju u reklamama za pivo. Naslikaš sliku, neki milioner je otkupi i okači na zid svoje kompanije...
U ranijim vremenima, čoveče, bogataši su preparirane glave lavova i tigrova kačili na zid - tako su se osećali moćniji, sigurniji.
Sistem danas sakuplja mozgove umetnika, čoveče. Bolje spava noću ako zna da su najbolji i najpametniji mrtvi od vrata na gore.
Zato neću da im pružim to zadovoljstvo. Ja čuvam svoj mozak u glavi gde ne mogu da dopru. Sve postaje deo sistema, čoveče. Jedini način da ne postaneš deo sistema je da ništa ne radiš.
I to je ono što ja radim. Hoću da naslikam sliku, ili napišem nešto, ja to uradim u glavi, gde ne mogu da to vide.
Kad bi znali šta mislim, čoveče ... bio bih mrtav.

 

 



Komentari (86)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Budimac Budimac 00:45 17.11.2008

Evo

koja desetina preporuka od mene, tekst sam već pročitao na rezervnom položaju.
omega68 omega68 00:49 17.11.2008

Re: Evo

koja desetina preporuka od mene, tekst sam već pročitao na rezervnom položaju.

Evo još jedna a ti vidi koliko vredi
jack_bauer jack_bauer 00:48 17.11.2008

...

evo i od mene par destina preporuka...:))

i, zar ne vidis da nam masine ne mogu nista :))
nsarski nsarski 00:50 17.11.2008

Re: ...

jack_bauer
evo i od mene par destina komentara...:))

Хвала, хвала, али ја на испод иљадарке не певам...

Него, људи, како је почело, можда овај и има поинт...склоните ви микроталасне за сваки сличај!
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:54 17.11.2008

Re: ...

nsarski
jack_bauer
evo i od mene par destina komentara...:))

Хвала, хвала, али ја на испод иљадарке не певам...

Него, људи, како је почело, можда овај и има поинт...склоните ви микроталасне за сваки сличај!

Izgleda da i na tebe utiče. Počeo si da pišeš ćirilicom .)))
nsarski nsarski 01:00 17.11.2008

Re: ...

Izgleda da i na tebe utiče. Počeo si da pišeš ćirilicom .)))

Ma jok, moja tastatura dize revoliuciju ( a cirilicom sam uvek pisao i pisem...)
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 01:05 17.11.2008

Re: ...

nsarski
Izgleda da i na tebe utiče. Počeo si da pišeš ćirilicom .)))

Ma jok, moja tastatura dize revoliuciju ( a cirilicom sam uvek pisao i pisem...)

A je l' zna ta tvoja tastatura tri zakona robotike, il' je, sirota, odrasla bez odgovarajućeg školovanja:)))) Eto čime sve neobrazovanje preti...
dolybell92 dolybell92 04:57 17.11.2008

Re: ...

evo i od mene par destina preporuka...:))

i, zar ne vidis da nam masline ne mogu nista :))

jack_bauer jack_bauer 05:09 17.11.2008

Re: ...

i, zar ne vidis da nam masline ne mogu nista :))

masline, maline, masine... vidim, to ti kazem... :))

samo blog moze da nam dodje glave, a nije mu uspelo ovog puta :))
112358oo 112358oo 09:58 17.11.2008

Re: ...

Хвала, хвала, али ја на испод иљадарке не певам...


-14 and counting..

edit: ipak ništa od pevanja, popraviše counter
112358oo 112358oo 10:01 17.11.2008

Re: ...

jack_bauer
evo i od mene par destina preporuka...:))

i, zar ne vidis da nam masine ne mogu nista :))


hm, reč džoint upotrebljena 6 puta.... reč mikrotalasna upotrebljena 6 puta....... reč mašina upotrebljena samo 5 puta, biće da ovaj tekst nema akcenat na mašinama

Re: ...

odlican tekst za blogosituaciju.
ja sam se mikrotalasne davno oslobodila, al imam jedan mali porok. mnogo voleem moju ultrazvucnu cetkicu za zube
gordanac gordanac 00:50 17.11.2008

:)

Ne radi softwear
Tekst ti stoji već sedam minuta, a ima samo sedamnaest hiljada preporuka
Pokvarilo se :))

I još jednom:
odličan tekst
o ljudima i sasvim pomalo - o mašinama (koje broje preporuke:)))
maksa83 maksa83 00:51 17.11.2008

Re: :)

o ljudima i sasvim pomalo - o mašinama (koje broje preporuke:)))

Uvek kažem: ljudski je grešiti, ali da STVARNO zezneš stvar - neophodan ti je kompjuter.
nsarski nsarski 00:52 17.11.2008

Re: :)

o ljudima i sasvim pomalo - o mašinama (koje broje preporuke:)))

Masine su preuzele stvar u svoje ruke...Hal je poludeo!
ivana23 ivana23 00:54 17.11.2008

Re: :)

nsarski
o ljudima i sasvim pomalo - o mašinama (koje broje preporuke:)))Masine su preuzele stvar u svoje ruke...Hal je poludeo!

Srdjan presisao 2000, pa vi vidite




edit: Mislim da je to ipak Spajicevo maslo... on je krenuo sa onim veeelikim bojevima. Kao jelte Google, a ono bubica .
maksa83 maksa83 00:56 17.11.2008

Re: :)

Masine su preuzele stvar u svoje ruke...Hal je poludeo!

Zamisli - probaš ti da izbrišeš sopstveni tekst, i na to ti iskoči ti mesdž boks koji kaže:

\"I\'m afraid I cannot let you do that, nsarski\"

I nema ništa, ni OK ni Cancel, samo stoji tu i gleda te jednim crvenim okom.

jack_bauer jack_bauer 00:56 17.11.2008

Re: :)

Masine su preuzele stvar u svoje ruke...Hal je poludeo!

nisu maSline, nego maline... sad sam provalio, alava je kriva za sve :))
gordanac gordanac 01:03 17.11.2008

Re: :)

Zamisli - probaš ti da izbrišeš sopstveni tekst, i na to ti iskoči ti mesdž boks koji kaže:

"I'm afraid I cannot let you do that, nsarski"

I nema ništa, ni OK ni Cancel, samo stoji tu i gleda te jednim crvenim okom.

A jel te i proguta ili samo gleda SA očima?
Ovo kao kod "Man in Black", poslednja scena dela II, kad se prikazuje kako je ceo svet u jednom poštanskom pretincu :))
Mi smo svi u mikrotalsnoj, znači...
Sada znam odakle nam Mihojlsko leto i zlatno-crvene boje jeseni...neko zaboravi da isključi na vreme
Bacaj mikrotalasne, ne volEm prozaično, volEm romantično! :))))
nsarski nsarski 01:06 17.11.2008

Re: :)

I nema ništa, ni OK ni Cancel, samo stoji tu i gleda te jednim crvenim okom.

Ovo nije mnogo drugacije od toga:))
Znas kakve su masine - nemaju unutrasnje konflikte. Broje li broje.
nsarski nsarski 01:08 17.11.2008

Re: :)

A jel te i proguta ili samo gleda SA očima?

Tise, gordanac...sada se ucutao...ne broji vise.
ivana23 ivana23 01:10 17.11.2008

Re: :)

nsarski
A jel te i proguta ili samo gleda SA očima?
Tise, gordanac...sada se ucutao...ne broji vise.


Broji u sebi...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 01:12 17.11.2008

Re: :)

nsarski
A jel te i proguta ili samo gleda SA očima?

Tise, gordanac...sada se ucutao...ne broji vise.

Nsarski, to je samo suspense... Sa' će grune.
ivana23 ivana23 01:14 17.11.2008

Re: :)

Sa' će grune.

crossover crossover 04:38 17.11.2008

What are you doing, Dave?

I nema ništa, ni OK ni Cancel, samo stoji tu i gleda te jednim crvenim okom.



Daisy Bell

There is a flower within my heart
Daisy, Daisy
Planted one day by a glancing dart
Planted by Daisy Bell

Whether she loves me or loves me not
Sometimes it's hard to tell
But there are those that would share the lot
Of beautiful Daisy Bell

Daisy, Daisy, give me your answer do
I'm half crazy all for the love of you
It won't be a stylish marriage
I can't afford a carriage
But you'll look sweet upon the seat
Of a bicycle built for two

We will go tandem as man and wife
Daisy, Daisy
Wheeling away down the road of life
I and my Daisy Bell

When the nights dark, we can both despise
Policemen and lamps as well
There are bright lights in the dazzling eyes
Of beautiful Daisy Bell
ivana23 ivana23 00:50 17.11.2008

***

wawy wawy 00:50 17.11.2008

nice!

odlican tekst. dzointi, duvanje, i tako to...

(citao sam samo ovo u zagradama, kasnije cu ostalo...)
darkonduty darkonduty 00:52 17.11.2008

Kad se već dijeli


..šakom i kapom :)!!!!
mirelarado mirelarado 00:53 17.11.2008

Preporuke

Preporuka i od mene, pa Poludeli Brojač nek izvoli.
O tekstu smo već popričali, lenjost duha je pogubna osobina, još kad se zaogrne nihilizmom... propast.
scabies scabies 01:02 17.11.2008

Re: Preporuke

Moja preporuka je vredela za 67
Krugolina Borup Krugolina Borup 01:02 17.11.2008

Re: Preporuke

Od mene 50 kila preporuka.
Ne razumem se u one brojeve koje svi razumeju.
Bolje mi idu ovi kilogrami.
Budimac Budimac 01:01 17.11.2008

Dobro ovo

sa preporukama čista obrnuta proporcija. Do sada je bilo, recimo, 100 posetilaca i 20 preporuka, sada obrnuto
scabies scabies 01:03 17.11.2008

Re: Dobro ovo

Nema tu proporcije (bilo bi linearno), ovo je geometrijska progresija
ivana23 ivana23 01:03 17.11.2008

Re: Dobro ovo

Budimac
sa preporukama čista obrnuta proporcija. Do sada je bilo, recimo, 100 posetilaca i 20 preporuka, sada obrnuto


Ovaj je kriv...

nsarski nsarski 01:04 17.11.2008

Re: Dobro ovo

sa preporukama čista obrnuta proporcija. Do sada je bilo, recimo, 100 posetilaca i 20 preporuka, sada obrnuto

Ma, ja mislim da on broji sekunde, ili tako nesto. Eno, tvoj prvi komentar ima 32 preporuke.
scabies scabies 01:11 17.11.2008

Re: Dobro ovo

Bloze oprosti im, ne znaju sta rade (ovi sto broje)
maksa83 maksa83 01:16 17.11.2008

Re: Dobro ovo

Ma, ja mislim da on broji sekunde, ili tako nesto. Eno, tvoj prvi komentar ima 32 preporuke.

Meni ovo miriši na neki race condition, mada može da bude i nešto drugo.

Baš me stvarno zanima šta izaziva ovakvo ponašanje komentara.
Budimac Budimac 01:38 17.11.2008

Re: Dobro ovo

Meni ovo miriši na neki race condition, mada može da bude i nešto drugo.

Baš me stvarno zanima šta izaziva ovakvo ponašanje komentara.

Nije li zanimljivo da, sad se izražavam kretenski, ali ne znam drugačije to da kažem, dakle, da strana "preporučeno" pravi razliku između tih nabildovanih i pravih preporuka jer tamo je i dalje redosled kao pre haosa.
Filip Mladenović Filip Mladenović 01:16 17.11.2008

Čitajte Mišela...

Uelbeka. Sve je ovo već opisano, još bolje, ciničnije i sarkastičnije!
wawy wawy 01:27 17.11.2008

predlog

predlog za b92 da zbog zakazivanja tehnike zaposle par ljudi da rucno broje preporuke.
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:01 17.11.2008

Re: predlog

a ja mislim da se treba prekinuti brojanje i da supreme court treba da odluchi ko je imao najvishe preporuka.
trener92 trener92 01:49 17.11.2008

Pročitao još...

...na tvom profilu. Odlično
Kad bi znali šta mislim, čoveče ... bio bih mrtav.

( ne znam da li i ja da lupim koju desetinu hiljada preporuka), jako me asociralo na


nisu mašine, ali sve je vrlo slično
dolybell92 dolybell92 05:03 17.11.2008

Re: Pročitao još...

Kad bi znali šta mislim, čoveče ... bio bih mrtav.


Gotov si ! - to što ti misliš da oni ne znaju šta misliš -
varaš se - već misliš kako oni hoće da misliš....
već misliš tuđom glavom....
trener92 trener92 15:22 17.11.2008

Re: Pročitao još...

već misliš tuđom glavom....

Nešto ovako?


nsarski nsarski 17:07 17.11.2008

Re: Pročitao još...

varaš se - već misliš kako oni hoće da misliš....
već misliš tuđom glavom....

Ih, nemaju oni pojma kakve ja instalacije imam u mojoj glavi! :)))
jeremija92 jeremija92 07:10 17.11.2008

Vrlo ozbiljan uvid

Svako jutro, ustani u sedam ujutru, popij dve šolje kafeina, uskoči u auto, zaglavi se u saobraćaju, idi na posao, gazda se izdere na tebe, završi na vreme, popij još kafeina, vrati se u auto, zaglavi se ponovo u saobraćaju, dodji kući, plati račune koje ne možeš da priuštiš, pojedi mikrotalasnu večeru, skoči u krevet ...Oh, čekaj, čekaj, zaboravio sam najvažnije - gledaj TV - moraš te poruke da staviš u mozak!
Ustani sledećeg jutra, sve ponovo, ustani sledećeg jutra, pa ponovo sve. Pa ponovo, pa ponovo, ponovo, ponovo...
To zovu da si odgovoran, čoveče. Svi su preplašeni, čoveče - plaše se da, ako ne rade to što treba, beng, postanu beskućnici.


Socijalna proza, bez sumnje pogađa suštinu.
nsarski nsarski 10:21 17.11.2008

Re: Vrlo ozbiljan uvid

Socijalna proza, bez sumnje pogađa suštinu.

Da, pogadja, ali kao i kod drugih priloga ove vrste, objasnjenje je u totalnom raskoraku sa realnoscu. Nas umetnik dobro uvidja da je zivot koji je on opisao dehumanizujuci. To nije zivot dostojan coveka. Ali, taj zivot nam nisu masine nametnule, vec se covek tako samo-organizovao.
U tom smislu, umetnik nam ne nudi nista novo - ono sto on zagovara je neka vrsta neo ludizma: masine su krive za sve. I da bi potkrepio taj stav primerima iz zivota on nalazi mikrotalasne pecnice, TV i masine za pravljenje slanine i slicne ludorije kao osnovne krivce.Prastara tema, koja se u raznim verzijama pojavljivala jos od industrijske revolucije.

Ima kod Andrica u \"Drini\" razgovor izmedju jednoga koji je vatreni zagovornik zeljezinckog saobracaja kroz Bosnu, i drugog koji se tome protivi. I kaze mu \"ako ces ici negde, bolje ti je da ides polako. Ti mislis da je Svabo prugu gradio i zeljeznicu pravio da bi se ti vozao? Vozaj se ti, blago meni, vozaj, ali doci ce dan kada ce te voz odneti tamo gde nikad nisi bio, i nikad nisi zeleo stici\" - navodim ovo po pamcenju, svakako ima gresaka u tacnom navodu. U svakom slucaju, u ovom primeru, parne masine ce preuzeti stvar u svoje ruke. Na slican nacin i nas umetnik, jedino sto je njegova vizija "kreativnija" i mnogo vise apolkalipticna.
ivana23 ivana23 10:51 17.11.2008

Re: Vrlo ozbiljan uvid

nsarski


Ne koristis vise uobicajene zagrade... za sve je kriva ona desna .
nsarski nsarski 11:05 17.11.2008

Re: Vrlo ozbiljan uvid

ivana23
nsarski


Ne koristis vise uobicajene zagrade... za sve je kriva ona desna .

:))))
Verujem i da se drugima slicno desavalo. Ili su stavljali smajlije tek onako...:)
112358oo 112358oo 13:32 17.11.2008

Re: Vrlo ozbiljan uvid

jedino sto je njegova vizija "kreativnija"


bogami jeste, odmah sam se setio:
i dijaloga:
Dr. Gonzo: Music, man. Put that tape on.
Raoul Duke: What tape?
Dr. Gonzo: Jefferson Airplane, "White Rabbit". I need a rising sound.
Raoul Duke: You're doomed. I'm leaving here in two hours and then they're going to come up here and beat the mortal shit out of you with big saps. Right there in that fucking tub.

šalu na stranu, pohvala tekstu
112358oo 112358oo 15:12 17.11.2008

Re: Vrlo ozbiljan uvid

Nas umetnik dobro uvidja da je zivot koji je on opisao dehumanizujuci. To nije zivot dostojan coveka. Ali, taj zivot nam nisu masine nametnule, vec se covek tako samo-organizovao.


nsarski, pretpostavljam da nisi slučajno izabrao ovog umetnika koji:
(Čovek sedi, prekrštenih nogu, na sredini bine. Oponaša pušenje džointa i dodavanja nevidljivom kompanjonu.)
kako da razumem "sredstva" kojima se umetnik služio da bi nam uputio mudre reči? for/against?

edit: na žalost, ne očekujem odgovor na moje pitanje.....
jeremija92 jeremija92 16:29 17.11.2008

Re: Vrlo ozbiljan uvid



nsarski
Socijalna proza, bez sumnje pogađa suštinu.

Da, pogadja, ali kao i kod drugih priloga ove vrste, objasnjenje je u totalnom raskoraku sa realnoscu. Nas umetnik dobro uvidja da je zivot koji je on opisao dehumanizujuci. To nije zivot dostojan coveka. Ali, taj zivot nam nisu masine nametnule, vec se covek tako samo-organizovao.

Moguće da je autor ostavio čitaocima da sami zaključe šta je suština.

Da, čovek se samoorganizovao u državu, a koja je de facto instrument veoma moćne i veoma malobrojne većine.
Svaki osvrt na poreklo države kreće od pretposrtavke da mi (mi je toliko široko da nikog ne isključuje) imamo udela u njenom nastanku. Ako prihvatamo pretpostavku da smo državu stvorili mi ili naši preci, onda moramo prihvatiti i predpostavku da smo mogli stvoriti državu i u nekom drugom obliku, samo da nam se tako htelo, a možda da bismo je mogli i promeniti ako tako kolektivno odlučimo.(Dž. M. Kuci, u Dnevniku loše godine, pokazuje da to nije moguće).

Franc Kafka je lepo uočio i maestralno opisao u svom Procesu, kako DRŽAVA ovladava svojim građanima. Totalitarna DRŽAVA, a svaka DRŽAVA po svojoj definiciji teži da bude takva, hoće i totalitarnu vlast nad svakim svojim građaninom.
Dakle, ta DRŽAVA u Kafkino vreme, prva polovina XX veka, od svojih građana pravi podanike tako što im konstantno preti svojom silom (policija, sudstvo..):
Kafka je rano preminuo, nije mogao da vidi zašto DRŽAVA pokreće proces nad njegovim Jozefom K.
Moj odgovor je - zato da bi Jozef K, izvršavao sve ono što njegova DRŽAVA zahteva, uključujući i monstruozne zločine.
U ratu koje država vodi, recimo.

Nema bitne razlike između podaništva državi u Kafkino vreme i danas. Ranije se to činilo neposrednom prisilom, a danas država to čini posredno preko banaka stvarajući podaništvo građana kreditima i zaduživanjem. Vlasnici banaka (krupnog kapitala) su svakako i vlasnici države.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 16:52 17.11.2008

Re: Vrlo ozbiljan uvid

nsarski
U svakom slucaju, u ovom primeru, parne masine ce preuzeti stvar u svoje ruke


То је исконски страх. Тај од машина.
Причао ми је мој отац, партизански првоборац, како су негде у Босни његови постављали заседу да заскоче ту металну животињу -- воз. Групица бораца распоредила се на једној окуци, куда је требало да машина прође. Када је воз напокон наишао, они су, уместо да запуцају, сви се разбежали.
Пита их, после, мој отац, зашто су побегли.
А они кажу: "Друже командире, зар нисте видели да је кренуо на нас."
jeremija92 jeremija92 17:00 17.11.2008

Re: Vrlo ozbiljan uvid

Predrag Brajovic
nsarski
U svakom slucaju, u ovom primeru, parne masine ce preuzeti stvar u svoje ruke

То је исконски страх. Тај од машина.

U širem smislu reč je o strahu od nepoznatog.
Predrag Brajovic


Mnogi su u Srbiji 1999. g. bežali od krstarećih raketa ( videle su se noću kao svetla tačka koja se približava), misleći da NATO gađa baš njih lično.:)
nsarski nsarski 17:19 17.11.2008

Re: Vrlo ozbiljan uvid

То је исконски страх. Тај од машина.

Када је воз напокон наишао, они су, уместо да запуцају, сви се разбежали.
Пита их, после, мој отац, зашто су побегли.
А они кажу: \"Друже командире, зар нисте видели да је кренуо на нас.\"

Pa, tim nacinom su i Ameri dobili rat protiv Indijanaca pre nego sto su ih zaista vojno pokorili i unistili. "Ognjeni konj" je imao veliku ulogu.
Tema straha od masina se pojavljuje, naravno, i kod Frankenstajna. Osnovna ideja je, naravno, da je masina bez osecanja (ovaj pominje Dzingis Kana i Hitlera kao najgore ljude, ali koji imaju makar nekakva osecanja), sto se moze prevesti, kao "bice" koje nema unutrasnje konflikte ili dileme. Ona se ne dvoumi u izvrsenju svog "zadatka".
U Indijskoj mitologiji postoji Jugernaut - bice koje, kao masina, ide i unistava sve pred sobom.
Najzad, da se vratimo u nasa vremena, postojao je i Unabomber i njegov manifesto koji zagovara slicne teze o tome da ce nas tehnologija sahraniti i unistiti.
Ovaj nas umetnik ne ide tako daleko. On ne intervenise. On se zatvara u sebe
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:25 17.11.2008

Re: Vrlo ozbiljan uvid

nsarski
Ovaj nas umetnik ne ide tako daleko. On ne intervenise. On se zatvara u sebe

А који је ђаво уметник данас? Вашарски лутак? Провинцијски рођак којег се радо не сећамо? (Има тако неких наших крвних сродника којих се стидимо.) Још једна сувишна маља на нашем телу, која је заборавила зашто ту расте? EDIT: ;-)))))

Та интервеционистичка црта уметности тек је реликт једног прошлог доба. И утолико је онај надувани престарели хипик из Богосјанове прозе у праву: Who cares? "Безнадежно је."

Чини ми се да је Сесил Б. де Мил, холивудски режисер и продуцент, говорио да он, ако има неку поруку, не прави филмове, већ пошаље телеграм.

Уметност је, можда некад, и настојала да буде групна терапија. Данас је то приватна ствар. Мислим, уметност ;-) А страх, о коме прича Јеремија, то да су неки били убеђени како баш њих гања тај високотехнологизирани томахавк, и није тако нереалан. Јер сви су на мети. Ако је ово цивилизација која почива на страху...?

EDIT: СТРАХ у Срба
jeremija92 jeremija92 18:32 17.11.2008

Re: Vrlo ozbiljan uvid

Predrag Brajovic

Ако је ово цивилизација која почива на страху...?

Svakako, da ova civilizacija počiva na strahu.
Samo, neki s plaše da će im akcije pasti, neki da će ih nikotin ubiti, a neke pogodi krstareća raketa.
Jbg, u današnje vreme strahova ima raznih.
ivana23 ivana23 18:56 17.11.2008

Re: Vrlo ozbiljan uvid

jeremija92

Predrag BrajovicАко је ово цивилизација која почива на страху...?
Svakako, da ova civilizacija počiva na strahu.Samo, neki s plaše da će im akcije pasti, neki da će ih nikotin ubiti, a neke pogodi krstareća raketa.Jbg, u današnje vreme strahova ima raznih.


Bez straha...


nsarski nsarski 18:58 17.11.2008

Re: Vrlo ozbiljan uvid

А који је ђаво уметник данас? Вашарски лутак?

Razumem tvoju ogorcenost, ali taj oblik nihilizma nije od juce. Umetnost je vec dugo na granici (i)relevantnosti. To isto vazi i za "cistu" nauku, ako hoces. Da podjemo od umetnosti.

U popularnom znacenju, jedina istinski "relevantna" umetnost je primenjena umetnost. Razni dizajneri, interiora, eksteriora, mode, reklama, odela i slicne umetnicke konfekcije su "masovno" uvazavani. Ostali su uglavnom pomalo "jurodivi" na koje se ne obraca preterana paznja, osim ako ne izazovu skandal nekom izlozbom ili knjigom (mada ni sve skandalozne knjige ili izlozbe ne moraju, per se, da imaju posebnu vrednost samo zato sto su skandalozne). To su radili, na primer, disidenti u vreme ekplicitnog totalitarizma, kao u SSSR na primer. Sada je u modi implicitni totalitarizam. Medjutim, nije bas ni sve tako crno. Jarmusch, na primer, pravi filmove koji pomeraju granice filmske umetnosti na nacin koji Holivudska produkcija ne moze ni da sanja, uprkos milionima koje ima.

U nauci, takodje, veliki broj istrazivanja je diktiran tehnoloskim zahtevima vojske, konzumacije, politike i slicno. Danas "cistu matematiku" studiraju samo ljudi koji osecaju istinski poriv i imaju redak dar da se time bave. Slicno je i sa fundamentalnim istrazivanjima u fizici - najveci broj ljudi se bavi istrazivanjima u "meterial science" jer je to ono sto zanima industriju. Ili biologiji gde dominira farmaceutska industrija, itd. Medjutim, baveci se time, covek nekad naleti na fundamentalan problem koji mora da resava, i eto "visoke nauke".

Ne zaboravimo, na primer, da je Mikelandjelo pravio dizajn za uniforme Papske garde, pored toga sto je stvarao vrhunsku umetnost.

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:13 17.11.2008

Re: Vrlo ozbiljan uvid

nsarski
Predrag Brajovic
А који је ђаво уметник данас? Вашарски лутак?

Razumem tvoju ogorcenost, ali taj oblik nihilizma nije od juce. Umetnost je vec dugo na granici (i)relevantnosti.

Драги нсарски, ја се радо и пуно смејем... Од огорчености сам, рецимо, пелцован, како то само може бити онај који Гомбровичеве Дневнике држи крај кревета. То је, за ту бољку, најбоља приручна апотека коју знам :)))

Заборавио си шта тај "увређени" пољски шљахтичић непрекидно понавља: наше су маске тек мањим делом наша заслуга. Намећу нам их друштво, епоха, цивилизација, култура... Ја не чекам да ме други обуку. Понекад их, добронамерно, предухитрим :)))
nsarski nsarski 19:19 17.11.2008

Re: Vrlo ozbiljan uvid

Драги нсарски, ја се радо и пуно смејем...

I ja isto:))
Da li su maske nasa zasluga, ili su nam nametnute, to je vec posebno pitanje. Mnogi ljudi misle ( i vajkaju se i jadaju cesto!) da im je ceo zivot nametnut odnekud. Oni vide centar kontrole van sebe a ne u sebi. I onda im je svako drugi kriv za sve zasluzene i nezasluzene nevolje koje ih stignu.
Ja nekako cesce mislim da sam sam odgovoran za svoj zivot i ono sto me snadje.
(Nije lako ni ptici na grani, ni mravu u mravinjaku, a kamoli coveku umetniku u ovom tvrdom i surovom svetu - I. Andric).
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:51 17.11.2008

Re: Vrlo ozbiljan uvid

nsarski
Oni vide centar kontrole van sebe a ne u sebi. I onda im je svako drugi kriv za sve zasluzene i nezasluzene nevolje koje ih stignu. Ja nekako cesce mislim da sam sam odgovoran za svoj zivot i ono sto me snadje.

Ех, кад би и онај надиндивидуални диносаурус -- држава, нација, племе -- умео барем каткад да тако мисли.
(Оно племе сам мора да убацим, због Црногораца:))))

Тачно, ти, или ја, свеједно, јесмо одговорни,. али и границе наше одговорности постоје. На пример, целог сам живота чезнуо да могу да закуцам лопту у кош, али и поред моје заметљиве висине, то се није десило... Једнако сам тако, што се тиче оне објективне одговорности, убеђен да су Киш и Васко Попа били далеко већи писци у светским оквирима него што им је то признато. То је један пример, где припадност литератури малог језика има пресудну улогу у ограничавању њихове јавне светске успешности. Твој (и мој) Андрић, нобеловац, имао је ту "срећу" да у "правом трену" живи у СФРЈ-у, то јест "другој Југославији", како ју је он називао, чији је положај у свету, у трену када је награђиван, био далеко бољи него код ових данашњих републикица ("Кад год Југославија упадне у кризу, треба јој помоћи направивши нову." - И. Андрић)

Узгред, ухватио сам самог себе да често користим разговорну иронију на блогу, а заборављам да током писања намигнем, па се оно написано може погрешно разумети. Рецимо, као да се у немом филму неко окренут леђима камери без покрета тела смеје. Док не дође онај стриповски облачић са текстом, нико и не зна да је то био смех... :)))
Черевићан Черевићан 09:32 17.11.2008

углави мозак

пасира ми са празном главом
кад сам одморан , оћу да кажем
тада се мисли . . . у мени роје
укратко ево - саћу Вас лажем

па да признам битно ми није
то што напишем да се не чита
та којег мога ја прсте жуљам
и очи кварим - разум се пита

има и оних што им свеједно
те дело свое скрију усеби
добро немарим одвоље имје
ја себе тако . . . мучијо неби
Unfuckable Unfuckable 10:00 17.11.2008

Čisto da se

ne opustimo u društvu fuckin' mašina :
evo najnovijih sportskih vesti
Kazezoze Kazezoze 10:30 17.11.2008

Umetnici !

Da li i kod vas ova mikrotalasna ne izbacuje nove komentare ili je to samo moj shporet u kvaru?


Dobar tekst... Radnja kao da se dogadja u A-damu u nekoj od skvoterskih gajbi.

nsarski nsarski 10:34 17.11.2008

Re: Umetnici !

Kazezoze
Da li i kod vas ova mikrotalasna ne izbacuje nove komentare ili je to samo moj shporet u kvaru?


Dobar tekst... Radnja kao da se dogadja u A-damu u nekoj od skvoterskih gajbi.


Kaz, izgleda da su popravili...Broj komentara je sada razuman (bar mi se tako cini) ima link na "nove" komentare i na "dalje", ali je pisano belim slovima (umesto crvenim) pa se ne vidi.
Kazezoze Kazezoze 11:06 17.11.2008

Re: Umetnici !

Kaz, izgleda da su popravili...Broj komentara je sada razuman (bar mi se tako cini) ima link na "nove" komentare i na "dalje", ali je pisano belim slovima (umesto crvenim) pa se ne vidi.

sad sam video...morash preci mishom da bi postalo vidljivo .
lol kao onaj "nevidljivi" avion shto smo ga onomad skinuli
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 11:10 17.11.2008

dženis, džimi, morison, džingis kan :)

Jer nisu živa bića, oni su mašina… Kompjuter je kao ogromni
spartanski ratnik sa oklopom na sebi, kapiraš? A mi smo poput
malih sićušnih čupavih belih mačića… i kompjuter pogleda
mačiće i kaže: Šta da radim s ovim? Da ih pojedem? Da ih zgazim?
Da ih frljuknem?” Jer kompjuter ne može da oseća, čoveče.

Čak je i Adolf Hitler osećao. Svako malo bi pošizio zbog nečega.
Kompjuteri nikad ne pošize. Nikad.


bravo za tekst
stvarno mi se dopadaju
ovi eksperimenti u blogovanju
Unfuckable Unfuckable 11:32 17.11.2008

auuuuuuuuuu

mislim....puk\'o sam, upropastio me onaj multiprozorni fm :
mislim na Budimtza a pišem nsarskom
mariopan mariopan 13:44 17.11.2008

Re: auuuuuuuuuu

Pazite, i sada nas gledaju.
Mene ne vide, nemam mikrotalasnu.
Stvarno dobar blog
johnny011 johnny011 13:49 17.11.2008

sjajno

:))
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:54 17.11.2008

Свет шкрипи и прети да ће се срушити...

Присилна пауза, коју је вредним блогопрегаоцима наметнуо далеки зли ум неког сервера из Америке (још једна потврда да се Америке треба чувати...), омогућила нам је свима да своје стахановско предузеће -- писање на блогу -- преиспитамо до његове суштине. Подли машинин наум, да нас све упропасти, извргао се у своју супротност: ново рођење, нови увид у овај свет...

Случајно сам баш ових протеклих два-три дана наишао на књиге једног аргентинског писца, и на брзину се потрудио да их ишчитам. Ништа мање брзо о њему сам написао и текст, па молим да ми се не узме за зло ако се у њему поткраде која грешка. Што је брзо то је и кусо, говори прибрани ум, који, изгледа, није ни слутио данашњу брзу и вееелику цивилизацију. А ништа мањим чини се и зупчаник који је покреће:


ВЕЛИКИ ЗУПЧАНИК

„Свет шкрипи и прети да ће се срушити...”

Ова песимистична реченица написана је још пре педесетак година. У међувремену њен творац постао је класик, макар се његово пророчанство није испунило. Иако никад није спадао у аутентичне писце-катастрофисте, Ернесто Сабато, Борхесов сународник, често је посезао за њиховом образином. За разлику од многих других писаца, то тамно сагледавање света код Сабата никада није било израз позе. Такође није реч ни о уобичајеној страшљивости многих литерата, који се пред сложеношћу света одлучују да га се одрекну, не би ли макар тако изравнали рачуне. Реч је, напросто, о писцу који је своје доба разумео много боље него други, те то што му је време, засад, тек донекле дало за право није умањило исправност његове дијагнозе.

Сабато спада у оне писце који ће за собом оставити тек неколико дела. У ствари, цео његов белетристички опус може се свести на три романа: Тунел, О јунацима и гробовима и Абадон, анђео уништења. Они који се потруде да их прочитају разумеће оскудност његовог опуса; из романа у роман Сабатову руку подстичу тек неколико опсесивних тема, те се, несумњиво с правом, они могу сагледавати као једна целина. Било би нецелисходно указивати на њихов садржај. Најпре, јер би нам он мало говорио о томе шта се у делима заиста скрива, али и стога што је овај Аргентинац био чврстог уверења да постоје садржаји који се не могу исказати никако другачије него кроз симболе и слику. То што су они код њега каткад били и сувише чудновати водило га је до оптужби за мистицизам. Сабатова одбрана била је једноставна: постоје чињенице духа и света које се не могу другачије изрећи, а књижевност, значи уметност, поседује магијску моћ да им се ипак на истински начин приђе.

Сабатов мистицизам наизглед је несумњив, јер како другачије окарактерисати писца који отворено признаје да верује у хороскопе, објашњава снове као неку врсту астралног путовања душе кроз простор и време, и при том, свестан да његове речи буде макар подозрење, наводи примере који ово потврђују. Треба замислити данас остарелог Сабата који наднесен над астролошке карте своје деце сагледава судбину која ће их снаћи... А треба, опет, сетити се и тога да је тај старац у своје доба важио за једног од најбољих физичара света, који се те своје каријере одрекао зарад магије слика и речи.

Иза такве одлуке крила се вера да у хладним просторима Васионе и у постојаном пулсирању атома није могуће пронаћи онај дрхтај људске душе до којег је Сабату најпре стало. Цело његово дело јесте нека врста претраге пејзажа наше цивилизације међу којима савремени човек бесловесно и слепо лута. Онима који су мање пријемчиви за окултизам и језик симбола, овај писац је најразумљивији у есејима, одакле и потиче реченица о свету који шкрипи. Оно што тамо Сабато даје јесте тек део једне невеселе дијагнозе: човек данашњице, тврди он, постао је човек-ствар, тек део Великог Зупчаника који мрви његову индивидуалност. Свет је устројен тако да су машине и наука, који би требало да служе, претворили човека у сврху њиховог постојања. А над свиме, с висине, господари Новац, та апстрактна мера нашег битисања. И у таквом свету, изгледа, нико није слободан и нико се не налази ван домашаја жрвња Великог Зупчаника, који смо, парадоксално, сами направили, верујући да је он чудесни летећи ћилим који ће нас понети у Златно доба. Но та раскошна Шехерезадина прича тек је далеки сан места где смо стварно допрли... А оно је наш једини дом.

Био Сабато у праву или не у свом разоткривању оних подмуклих путева разума, науке, новца, медија или друштвених структура који су створили расцеп у нама, где нам се свет којем припадамо пречесто указује као непријатељ, на другој страни он се приклања вери да смо кадри да досегнемо познање апсолутног смисла живота који нам је дат. Томе, најпре, служи уметност. А наша „деца од челика и струје”, те моћне компјутеризоване кочије храњене древним остацима некадашњег живота, не могу нас одвести никуда даље од нас самих. Јер оне су тек протезе наше истинске моћи.
Milan Novković Milan Novković 20:26 17.11.2008

Intrinsic absurdity of life...

...je, ja mislim, ono gde idemo sa svakim pokušajem da dotaknemo apsolutni smisao života.

...на другој страни он се приклања вери да смо кадри да досегнемо познање апсолутног смисла живота који нам је дат. Томе, најпре, служи уметност.


I što je moć artikulacije umetničke forme veća tako, po mom mišljenju, tamo umemo brže da odemo, u absurd. Self-referencijalnost iz koje ne možemo da pobegnemo jače i brže "trza" u prostoru koji sedi nad simbolima koji su "kristalnije jasniji" u svojoj ogoljenoj, usamljenoj formi. Simbolima kojima je referencijalnost deo prirode.

Npr, dovoljno je da čovek pokuša da uporedi simbole tipa muzička nota ili fraza, potez četkicom ili widget, ili reč "patnja".

Ako je, za mene, npr, i u ovom kontekstu, ne mora i sutra da bude, umetnost, u stvari, "annotated philosophy" (A. Kami u Mitu o Sifizu, ne sećam se, što se mene tiče može i obrnuto da bude) onda je umetnost nad-kategorija, svi smo umetnici, svo vreme, emotivno i "intelektualno".

Samo rešetanje rečenice zarezima, laičko ili ne, dok god definiše neki novi ritam i perspektivu, sa ove ili one strane, je umetnost.

Fizika je umetnost. Život je umetnost.

Ono što bi, ovako, bile pod-kategorije su pokušaji da se umetnost definiše, uz svo novo bogatstvo koje ti pokušaji donose. Uvek dobra tema za blog.

Pa, ono što kod mene rezonira ovog trenutka, i nije bitno koliko dugo će da traje, da su umetnici ljudi koji više pažnje posvećuju skretanju pažnje na nove perspektive.

I, po liniji manjeg otpora, mi gravitiramo tamo gde nam se talenat kristalizovao.
jasnaz jasnaz 23:21 17.11.2008

Re: Свет шкрипи и прети да ће се срушити...



SABATO

Ali to se uvek dešava, Borhese. Stvarnost je beskrajna i, uostalom, svaki umetnik stvara svoju: Vaš Buenos Aires ne može biti onaj od Roberta Arlta, jer su dva različita ja koja ga vide i ponovo stvaraju. Angelus od Milea nije kao Van Gogov. Zato je uzaludna pretenzija naturalističke umetnosti ili bilo kog oblika pretencioznog objektivizma. Osim toga, kada je umetnost kreacija, a ne odraz, realnost koja se kreira je dugotrajnija i intenzivnija od one koja je poslužila kao osnov. Iz Homerove Grčke nije ostalo ništa, ili gotovo ništa. Njegovi epovi su bili otporniji od njenih gradova.

Borhes –– Sabato :: RAZGOVORI (1976)


_________ pa, nek škripi........
mirelarado mirelarado 23:38 17.11.2008

Re: Свет шкрипи и прети да ће се срушити...

А наша „деца од челика и струје”, те моћне компјутеризоване кочије храњене древним остацима некадашњег живота, не могу нас одвести никуда даље од нас самих. Јер оне су тек протезе наше истинске моћи.


Baš lepo rečeno. Samo, da li si video kakva nas je panika uhvatila ovih dana kada su nam, makar i privremeno, skrhali protezu? U očaju smo pribegli protezinoj protezi - FM-u :))
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:17 18.11.2008

Re: Свет шкрипи и прети да ће се срушити...

mirelarado
da li si video kakva nas je panika uhvatila ovih dana kada su nam, makar i privremeno, skrhali protezu?

Evo како ће изгледати када се прави, шкрипави свет буде рушио:

Чеслав Милош
Песма о крају света

На дан краја света
Пчела кружи око цвета драгољуба,
Рибар блиставу мрежу поправља,
У мору скачу весели делфини,
Врапци чаврљају у детелини
И змија има златну кожу, као што ваља.

На дан краја света
Пољем иде жена под сунцобранима,
На рубу травњака пијанац спава,
На улици виче продавац варива,
И чамац са жутим једром острву се приближава.
У ваздуху трају звуци виолине
И ноћ се звездана отвара.

А они што чекали су муњу и громове,
Разочарани су.
А они што су чекали анђеоске трубе и хорове
Не верују да то већ почиње.
Док сунце и месец на небу стоје,
Док бумбари посећују руже своје,
Док се рађају румена деца,
Нико не зна да то већ почиње.

Само сêди старац што био би пророк,
Али пророк није јер брижљиво мора радити,
Парадајз привезујући говори:
Другог краја света неће бити,
Другог краја света неће бити.

(Варшава, 1944)
превод: Петар Вујичић


А ако блогосвет, стварно, пропадне? Нисмо били у њему рођени, већ у овом Милошевом ;-)
mirelarado mirelarado 00:34 18.11.2008

Re: Свет шкрипи и прети да ће се срушити...

А ако блогосвет, стварно, пропадне? Нисмо били у њему рођени, већ у овом Милошевом.


Zbog tog, Miloševog sveta jedino i valja strepeti. Proteze su ipak samo proteze, bez njih se može.
crossover crossover 02:32 18.11.2008

Re: Свет шкрипи и прети да ће се срушити...

Predrag Brajovic
За разлику од многих других писаца, то тамно сагледавање света код Сабата никада није било израз позе. Такође није реч ни о уобичајеној страшљивости многих литерата, који се пред сложеношћу света одлучују да га се одрекну, не би ли макар тако изравнали рачуне. Реч је, напросто, о писцу који је своје доба разумео много боље него други, те то што му је време, засад, тек донекле дало за право није умањило исправност његове дијагнозе.

О, како је величанствено када се велики умови сложе!
Као сада, о Сабату: Жан Пол Сартр, Албер Ками, Предраг Брајовић и Ја :)
Kazezoze Kazezoze 19:06 17.11.2008

Povuchem dim...

...i razmishljam...gledano sa TV-a ova planeta sve vishe podseca na dzinovski bubanj vesh mashine u kojoj se ispiraju ljudski mozgovi u vrtoglavoj centrifug(z)i...
dangubas dangubas 23:38 17.11.2008

..

bindu bindu 04:45 18.11.2008

.

Awakening the Divine Within.

Entheogen: Awakening the Divine Within is a feature length documentary which invites the viewer to rediscover an enchanted cosmos in the modern world by awakening to the divine within.

The film examines the re-emergence of archaic techniques of ecstacy in the modern world by weaving a synthesis of ecological and evolutionary awareness,electronic dance culture, and the current pharmacological re-evaluation of entheogenic compounds. Within a narrative framework that imagines consciousness itself to be evolving, Entheogen documents the emergence of techno-shamanism in the post-modern world that frames the following questions: How can a renewal of ancient initiatory rites of passage alleviate our ecological crisis? What do trance dancing and festivals celebrating unbridled artistic expression speak to in our collective psyche? How do we re-invent ourselves in a disenchanted world from which God has long ago withdrawn? Entheogen invites the viewer to consider that the answers to these questions lie within the consciousness of each and every human being, and are accessible if only we give ourselves permission to awaken to the divine within.


Jaril Jaril 12:21 18.11.2008

Замало Point

О поенти Напушеног би се још и могло дискутовати само да не негира одговорност појединца за сопствени живот.
momcilofm momcilofm 13:57 18.11.2008

Beskucnici

Uvek sam razmisljao kakav je mentalni sklop beskucnika. Negde u cosku malog mozga sam imao istu misao kao i Umetnik. I ne znam da li me je to vise plasilo(ha opet strah), uzasavalo ili na neki uvrnut nacin radovalo.
nsarski nsarski 14:34 18.11.2008

Re: Beskucnici

Uvek sam razmisljao kakav je mentalni sklop beskucnika

Madju njima ima zanimljivih likova, ali i bolesnih ljudi. Mnogi su mentalni bolesnici koji nemaju novac ili podrsku da se lece, neki su alkoholicari, neki su prosto otpadnici - ljudi koji su napustili "socijalnu utakmicu". Ovo poslednje moze da bude zato sto su bankrotirali ili na drugi nacin izgubili sve. U Americi ima dosta bivsih vojnika (veterani) koji su beskucnici.
almostmilena almostmilena 04:28 19.11.2008

Crazy Robertson?

Da li je to on na slikama?
gordanac gordanac 07:08 19.11.2008

CR

Crazy Robertson?Da li je to on na slikama?

Jeste

crazy robertson

Fotke CR

I web strana koja mu je posvećena (sa sve vimeo video :))

CR site

A stvorio je i svojevrstan \\\"modni trend\\\" - paradoks \\\"rage&mutiny&revolutionary guys\\\" - završio je kao \"trendsetter\\\" :)) (u modnim prodavnicama i sa mašinama koje prave odeću po njemu)

CR in The Wall Street Journal

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana